Door Tweakers Partners

Zes maanden 4-gigabit-internet? Meld je aan voor het KPN SuperFiber 4-testpanel

22-01-2024 • 08:00

222

Snel, sneller, snelst. Als het op bandbreedte aankomt, lijken we steeds veeleisender. Niet zo vreemd, want foto-, video- en gamebestanden worden steeds groter. In dat opzicht is een snelle en stabiele internetverbinding geen overbodige luxe. Glasvezelinternet wint dan ook in rap tempo aan populariteit, en de snelheden die over dit netwerk beschikbaar zijn worden steeds hoger. Wat levert die snelheid je in de praktijk echt op?

Tweakers Partners en KPN hebben de handen ineengeslagen en organiseren een testpanel rondom SuperFiber 4 en de KPN Box 14. Daarvoor zijn we op zoek naar drie testers. Ben jij een grootgebruiker en voel je er wel wat voor om een aantal weken 4-gigabit-glasvezelinternet te testen en het zes maanden te mogen gebruiken? Meld je dan aan in de poll onderaan dit artikel.

Glasvezelinternet is alweer heel wat jaren beschikbaar in Nederland. In 2005 werd in Noord-Brabant de eerste glasvezelkabel gelegd. Anno 2024 maakt meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens gebruik van deze techniek. Uiteraard zijn de snelheden de afgelopen achttien jaar behoorlijk omhoog gegaan.

In de (nabije) toekomst: live sportevenementen en concerten

Pon fiber: verschillende variaties

In Nederland zijn verschillende soorten fibernetwerken beschikbaar, afhankelijk van de locatie, provider en technologie. Een belangrijk onderscheid betreft het type pon (passive optical network), dat bepaalt hoe de glasvezelkabels worden verdeeld tussen de centrale en de eindgebruikers. Een pon bestaat uit een olt (optical line terminal) in de centrale, die via een splitter verbonden is met meerdere ont’s (optical network terminal) in de woningen of bedrijven. De splitter verdeelt het lichtsignaal over de verschillende ont's, zonder dat er actieve componenten zoals versterkers of schakelaars nodig zijn. Dit maakt een pon in de regel goedkoper en energiezuiniger dan een actief netwerk. Er zijn verschillende pon-varianten die vooral verschillen in de golflengte, de bandbreedte en de symmetrie van het lichtsignaal. De meest voorkomende pon-varianten zijn:

• GPON (Gigabit Passive Optical Network). Dit is de meest gebruikte pon-variant in Nederland. Hij biedt een downloadsnelheid van maximaal 2,5Gbit/s en een uploadsnelheid van maximaal 1,25Gbit/s. GPON gebruikt golflengtes van 1490nm voor de downstream en 1310nm voor de upstream. GPON is een asymmetrisch netwerk, wat betekent dat de downloadsnelheid hoger is dan de uploadsnelheid.

• XG-PON (10 Gigabit Passive Optical Network). Dit is een verbeterde versie van GPON en biedt een downloadsnelheid van maximaal 10Gbit/s en een uploadsnelheid van maximaal 2,5Gbit/s. XG-PON gebruikt golflengtes van 1577nm voor de downstream en 1270nm voor de upstream. XG-PON is ook een asymmetrisch netwerk, maar met een hogere bandbreedte dan GPON. XG-PON wordt in Nederland niet gebruikt.

• XGS-PON (10 Gigabit Symmetric Passive Optical Network). Dit is een symmetrische variant van XG-PON en biedt een downloadsnelheid en uploadsnelheid van maximaal 10Gbit/s. XGS-PON gebruikt dezelfde golflengte als XG-PON, maar met een andere modulatie. XGS-PON is een symmetrisch netwerk, wat betekent dat de downloadsnelheid gelijk is aan de uploadsnelheid. XGS-PON wordt onder andere gebruikt door KPN en Delta Fiber. SuperFiber 4 van KPN is een voorbeeld van een symmetrisch netwerk met een beloofde download- en uploadsnelheid van 4 gigabit per seconde.

• NG-PON2 (Next-Generation Passive Optical Network 2). Dit is de meest geavanceerde pon-variant; hij biedt een downloadsnelheid en uploadsnelheid van maximaal 40Gbit/s. NG-PON2 gebruikt meerdere golflengtes voor de downstream en de upstream, die dynamisch kunnen worden toegewezen aan de ont's. NG-PON2 is een symmetrisch netwerk met de hoogste capaciteit en flexibiliteit. NG-PON2 wordt nog niet commercieel gebruikt in Nederland.

Marcel Bolhuis, Strategisch Productmanager Access bij KPN: “Wij kijken voortdurend naar de markt en de technische ontwikkelingen. Daarnaast doen we veel marktonderzoek en daarbij zien we dat een substantiële groep positief reageert op meer bandbreedte en hogere snelheden. Maar snelheid moet vooral geen doel op zichzelf zijn; zaken zoals latency, veiligheid, uptime en wifi, die met kwaliteit hebben te maken, vinden wij uiteindelijk belangrijkere factoren. We zien een toenemende vraag naar hogere bandbreedte voor toepassingen zoals VR en AR en het down- en uploaden van grote bestanden en videogames, die in omvang toenemen. Als jij een fervent gamer bent, wil je niet twee uur zitten wachten totdat je een nieuwe update van Call of Duty of Cyberpunk 2077 binnen hebt.” Gamebestanden zijn de laatste jaren enorm in omvang toegenomen. Zo omvat de pc-versie van Call of Duty: Modern Warfare 3 bijvoorbeeld meer dan 200GB.

Maar ook voor andere toepassingen is een razendsnelle verbinding zeer nuttig, denkt Bolhuis: “Veel gebruikers ervaren 1-gigabit momenteel als voldoende. Toch zijn er specifieke situaties waarbij hogere snelheden, zoals 4-gigabit, zeker toegevoegde waarde bieden. Denk bijvoorbeeld aan woningen met gezinnen of andere huisgenoten, waarbij 1Gbit/s per apparaat nodig is en er bijvoorbeeld vier apparaten tegelijk op het netwerk zitten. Dit geldt voor ‘high-end’ gebruikers, zoals de al genoemde gamers, maar ook voor fotografen en mensen met een thuisserver. Voor hen kan een 4-gigabitverbinding het verschil maken, bijvoorbeeld omdat hij het mogelijk maakt om grote bestanden zoals raw-foto's te uploaden.”

Bolhuis verwacht bovendien veel van VR en AR in de toekomst, en dan vooral bij sportevenementen: “Voor een optimale ervaring in VR en bij het kijken naar live sportevenementen in een virtueel stadion heb je toch al snel minimaal een 2-gigabitverbinding nodig. Alle beelden vloeiend ervaren zonder vertragingen lukt gewoon niet met lagere snelheden.”

Zo doe je mee met het KPN SuperFiber 4-testpanel

Ben jij een veeleisende internetgebruiker en wil je ervaren hoe het is om 4- gigabit voor download en upload te hebben? Meld je dan aan voor het testpanel. Belangrijk is wel dat je:
a) Klant bent van KPN
en
b) 4Gbit/s op jouw adres beschikbaar is. Dat kun je controleren middels de postcodecheck.

Uiteindelijk selecteren we drie communityleden annex KPN-klanten die SuperFiber 4 voor een aantal weken mogen testen en er in totaal zes maanden lang gebruik van mogen maken. Bij één van de drie tweakers komen we ook langs om een video te maken. Let op: geef duidelijk in de comments onder dit artikel aan waarom jij zulke hoge snelheden maar wát goed kunt gebruiken. Waarom wil jij multigig-internet en hoe ga je het testen? De beste uitleg krijgt pluspunten, en die vergroten je kans op deelname.

Mocht jij tot de gelukkigen behoren, dan zorgen wij er samen met KPN voor dat SuperFiber 4 bij je thuis wordt gerealiseerd. Dat gaat als volgt:

Tweakers die al internet van KPN hebben, kunnen gratis zes maanden lang gebruikmaken van 4Gbit/s voor hun huidige abonnementsprijs, dus zonder additionele kosten voor deze upgrade. KPN zet de snelheid aan op het adres van de winnaars, zonder dat hun abonnement verandert. Na zes maanden gaat de snelheid weer terug naar de oorspronkelijke. Testers die blij zijn met 4Gbit/s kunnen na deze zes maanden er uiteraard zelf voor kiezen om hun abonnement blijvend te upgraden. De deelnemende communityleden ontvangen tevens de Box 14 en twee SuperWifi-punten. Deze apparatuur mogen ze na de testperiode houden.

De KPN Box 14 (Arcadyan ERV67AX348B) beschikt over de volgende poorten:

• 1x USB 2.0
• 1x USB 3.0
• 2x ethernet (lan) 1Gb
• 1x ethernet (lan) 2,5Gb
• 1x ethernet (lan) 10Gb
• 1x ethernet (wan) 10Gb (aansluitpoort bij een glasverbinding)
• 1x telefoonpoort

Bij de tweaker die mee wil werken aan de video komen we na een aantal weken thuis op bezoek voor de opname.

KPN SuperFiber 4 Testpanel

Poll


De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Algemene voorwaarden

  • Je Tweakers-account moet voor 22 januari 2024 actief zijn.
  • Meedoen kan tot en met 26 januari 2024 23:59, alleen via de poll.
  • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de poll deelnemen.
  • Voor het testpanel kunnen alleen inwoners van Nederland die beschikken over een KPN-glasvezelabonnement worden geselecteerd. 4Gbit/s moet beschikbaar zijn op je woonadres.
  • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers
  • Winnaars krijgen uiterlijk 5 februari 2024 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
  • Winnaars worden at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  • Winnaars zijn bereid en beschikbaar om in de vier weken na ontvangst het product te testen en een uitgebreide review naar Tweakers te sturen voor publicatie.
  • Medewerkers van Tweakers en KPN zijn uitgesloten van deelname.
  • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
  • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net ingediend worden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij KPN en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (222)

222
222
53
8
0
145
Wijzig sortering
2024 - de helft heeft pas glasvezel.

Ik vind het grappig dat providers (dus niet alleen KPN) het zo mooi verwoorden, maar mede dankzij hun (vooral KPN) is de helft pas glasvezel.

Alle partijen zijn of worden eigendom van KPN, daarna werd het aanleggen gestopt/vertraagd, en nu opeens is het een wereld ontdekking. Als zij de markt niet zo hadden vertraagd, dan had iedereen nu 1Gbit/s of meer. En nee, niet alleen voor snelheid, maar ook voor de consument meer keuze en lagere kosten waren er dan geweest.
Ik verbaas me over de halve leugens / adviesen die er zijn.

Odido geeft als advies 2 gbit internet als je wil brouwsen werken en gamen. Totaal overbodig. op 100mbit werkt dat prima ook met meerdere mensen.

KPN suggereerd dat live concerten nu 4 gbit nodig hebben. Het staat er niet, maar wel erg suggestief.

Nogmaas thuis heeft niemand 1gbit nodig tenzij je richting MKB gaat of hele specifieke wensen hebt.

Deze acties zijn leuk, maar ik snap het oprecht niet. Geef mij maar goedkoper internet ipv sneller.
Odido geeft als advies 2 gbit internet als je wil brouwsen werken en gamen. Totaal overbodig. op 100 Mbps werkt dat prima ook met meerdere mensen.
Dat is zeker waar! Veel providers vragen ook: Maakt u gebruik van streaming diensten zoals Netflix? Dan zou ik zeker 500 Mbps nemen.

Je kunt met Netflix gemakkelijk en tegelijkertijd zes 4K videostreams bekijken met een 100 Mbps internet verbinding. Laat je niet voor de gek houden!

Ook voor het downloaden van (updates voor) grote games. Ik heb daarvoor een tijdje een verbinding van 500 Mbps gehad, maar het Sony netwerk leverde de downloads niets sneller aan. Toch maar weer gedowngraded naar 100 Mbps. Als onze provider 50 Mbps zou aanbieden voor minder geld, dan zou ik dat nemen.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 18:54]

Precies dat. Voor ons was de stap van 100mbit naar 200mbit niet heel groot bij KPN.

Maar ik merk dat verschillende platforms die snelheid niet eens bieden bij downloaden van games of grote updates. Dus je merkt het verschil niet altijd.

Steam overigens wel, daar merk ik het verschil in 100mbit vs 200mbit

Hardware kan het trouwens prima aan.
Ik merk het verschil zeker wel. Meeste downloads gaat toch rond de 700 / 800. Maar dan als nog… hoevaak download je een spel compleet opnieuw? 🤷‍♂️
Ik heb heel recent, sinds Odido de prijs weer heeft verhoogt mijn snelheid van 1000mbit naar 400mbit gezet. Merk hier helemaal niets van. Ik download maar sporadisch en of het dan in 1 minuut of in 3 minuten binnen is, maakt me echt niet meer uit.

Voorheen downloadde ik met 112,5 MB/s (megabyte). Dat is zo'n 6,75GB in een minuut. Nu is dat iets van 48MB/s en dus bijna 3GB in een minuut.

Ik kan me geen enkele dienst bedenken die zo veel traffic vereist.

Een game downloaden is ook maar een eenmalige actie en misschien af en toe wat DLC's? Ik game zelf niet dus dat maakt me niets uit.

Wat me wel uitmaakt is die 5 euro per maand. Kan je toch elke 2 jaar lekker van uit eten met je gezin voor een internetsnelheid die 99,9999% van de tijd geen merkbaar verschil heeft opgeleverd voor ons ;)

Hierdoor kan ik me dus ook niet voorstellen dat er echt mensen zijn die 4gbit internet nuttig weten te gebruiken. Misschien heel uitzonderlijke gevallen, maar de meesten zijn denk ik toch techneuten die heel blij worden van speedtesten ;) . Ik was overigens ook altijd zo, wilde het snelste internet e.d. maar ben er intussen overheen gegroeid (no offense).

[Reactie gewijzigd door Fairy op 22 juli 2024 18:54]

Ja hier ook zoiets, ik upload veel video en foto bestanden.
Daarom had ik gekozen voor wat sneller internet.
Met odido prijsverhoging nog eens goed gekeken of dit nou echt nut had, tot mijn verbazing haalde ik den snelheiden eigenlijk nooit via wetransfer. Denk een limiet aan hun kant.

Abbo maar verlaagd, merk er geen zak van 8)7
Ik heb door een slechte verbinding op de netwerkpoort vaker internet gehad van 100Mbps ipv 1 Gbit.
Ik kan je zeggen als 1 persoon iets downloadt, bijvoorbeeld een spel van blizzard, dat er niet veel over blijft van die streams. Met 1 persoon door youtube skippen loopt dan al niet lekker meer...
daarom kun je ook in de launcher van Blizzard (en de meeste andere diensten) een download-cap instellen... Default staan ze namelijk op unlimited... Stel die dan in op 90 Mbps van de 100 en je zult zien dat je gerust kunt youtuben daarnaast....
Als je je abo verhoogd naar 200 Mbps dan zal je precies tegen hetzelfde probleem aanlopen.... Uiteindelijk zit je te zoeken naar de maximale aanlevercapaciteit/snelheid van desbetreffende server en niet naar wat je nodig hebt als internetabo....
De knul die hier de glasvezel aansluiting heeft aangelegd vond glasvezel eigenlijk alleen aan te bevelen voor gamers. Voor browsen, Netflix , video vergaderen is een 500 mbit abonnement bijna altijd genoeg. Zelfs met zes mensen tegelijk kan je dan prima video vergaderen. Voor de meeste games is alleen de snelle ping van belang en heb je pas 1gbit nodig als je met meerdere gamers op een aansluiting zit.

Zelf zit ik als thuiswerker nog op Ziggo (zakelijk) en wacht ik met overstappen tot Odido (onze huisprovider) zijn glasvezel netwerk hier later dit jaar klaar heeft. Dan gaat het mij niet om een hogere download, maar vooral om de upload. Die is bij Ziggo natuurlijk bedroevend, zelfs bij gigabit krijg je maar 60 mbit up.
Ik heb met een 100mbit lijn geen problemen gehad met zowel cloudgaming (dus non-stop 20-30mbit streamen) én een persoon die gelijktijdig een online game speelt, of ook cloudgaming doet.

Dat je daarvoor 500mbit of 1gbit nodig hebt is volledige onzin.

Ping heeft ook niets met snelheid te maken, je kunt prima een lage ping hebben op 50-100mbit lijnen, en je kunt ook prima een hoge ping hebben op een snellere lijn. Ping heeft met afstand tot server te maken.
Ping heeft ook niets met snelheid te maken, je kunt prima een lage ping hebben op 50-100mbit lijnen, en je kunt ook prima een hoge ping hebben op een snellere lijn. Ping heeft met afstand tot server te maken.
En dat is niet helemaal waar ... Jouw "ping" pakketje reist met de snelheid die je aansluiting biedt. En dat gaat met 1Gb in theorie 10X vlotter dan met een 100Mb verbinding. Dat het verder lood om oud ijzer is, helemaal eens. Momenteel heb ik zowel bonded VDSL (200Mb down, 67Mb up) als glas (1Gb down/up) en ik merk dat de "ping" echt zichtbaar en meetbaar vlotter is op glas, maar in het normale gebruik is letterlijk 0 verschil merk (thuiswerken, beetje browsen zo hier en daar, mail, Teams).
En dat is niet helemaal waar ... Jouw "ping" pakketje reist met de snelheid die je aansluiting biedt. En dat gaat met 1Gb in theorie 10X vlotter dan met een 100Mb verbinding.
Zo werkt vertraging niet volgens de natuurwetten. Bandbreedte staat los van latency. De enige interactie tussen die twee is wanneer alle bandbreedte gebruikt wordt en je meer bandbreedte probeert te gebruiken, dat dan de vertraging toeneemt omdat gewacht moet worden op capaciteit.

Als je niet constant 100 Mbps trekt met een dergelijke verbinding, dan is de vertraging van een ICMP ping (verwaarloosbaar in bandbreedte) hetzelfde als bij een 10 Gbps verbinding.

Andersom gesteld: een 10 Mbps glasvezelverbinding tussen twee apparaten haalt bijna de snelheid van het licht. Je stelt dat met 100 Mbps de snelheid van het licht ruimschoots overschreden zou worden. De bitjes worden ontvangen voordat ze verstuurd zijn! 8)7
Momenteel heb ik zowel bonded VDSL (200Mb down, 67Mb up) als glas (1Gb down/up) en ik merk dat de "ping" echt zichtbaar en meetbaar vlotter is op glas
Dat komt niet door de bandbreedte. Waarschijnlijk moet apparatuur aan beide kanten van het brakke vieraderige koperlijntje de beperkingen van het medium compenseren, wat ook kan bijdragen aan vertraging.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:54]

In principe eens dat dat zo werkt met een "uncapped" verbinding, maar dat is nu juist de truc, die heb je niet. Op een glasvezel op je in theorie inderdaad de lichtsnelheid, maar de DSLAM beperkt je. Dat het verwaarloosbaar is, ook eens, maar het is zeker niet nul.

Aanvulling: Dat glas en koper niet helemaal vergelijkbaar zijn, check, maar mijn FEC errors zijn zo goed als "0", ik zit bovenop de wijkkast naast mijn huis met een koperlengte in meters uitgedrukt ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 18:54]

Je hebt (wat latency betreft) wel een uncapped verbinding. De lengte van de pulsen ("bitjes") op een XGS-PON netwerk duren allemaal even lang, zelfs als je modem niet meer dan 1 (of 4) Gbit/s door laat.

Tussen 100Base-SX, 1GBase-SX en 10GBase-SX (of maar wat te noemen) worden de pulsen wel steeds korter en sneller op elkaar, en dus heb je op 100Mbit/s een hogere latency dan op 1 Gbit/s, maar zolang je link de snelst mogelijke techniek gebruikt en de limitering in de software zit zal je latency niet anders worden bij een andere limiet.

In een fiber haalt het licht volgens diverse onderzoeken ongeveer 0,7c, maar de snelheid waarmee een electron (DSL) of foton (fiber) door het medium gaat is op de afstanden waar we het hier over hebben (last mile) te verwaarlozen. Of dat nu 1c, 0,75c of 0,5c is, op 2 km is zelfs 0,5c maar 0,013ms.
Nu niet terugkrabbelen. Wat je hier stelt is onzin:
Jouw "ping" pakketje reist met de snelheid die je aansluiting biedt. En dat gaat met 1Gb in theorie 10X vlotter dan met een 100Mb verbinding.
Op een glasvezel op je in theorie inderdaad de lichtsnelheid, maar de DSLAM beperkt je.
Nergens in mijn post stel ik dat theoretisch lichtsnelheid wordt gehaald. Verder zijn het niet DSLAM's die je beperken in het breken van de lichtsnelheid van data die daartussen loopt. Maak een glasvezelverbinding van 1000 km, en de meeste vertraging komt door de afstand, niet door de apparatuur die te traag is in het omzetten van het ene medium naar het andere.

De beperking zit in de snelheid van het licht.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:54]

Dat licht met lichtsnelheid reist ontkent niemand, de DSLAM capped een 100Mb verbinding wel degelijk op "100Mb", dat heeft natuurlijk niets met de lichtsnelheid te maken. En aangezien ik toegang heb tot zowel een 100Mb glasaansluiting als 1000Mb (beide AON, zelfde regio, zelfde provider, zelfde router) heb ik net vanaf de router even een ping laten lopen naar 8.8.8.8. Ik constateer dat een "ping" op de 100Mb aansluiting gemiddeld 5.6ms aangeeft, waar de 1000Mb gemiddeld op 4.1ms zit. Gaat nergens over inderdaad, met het is gewoon niet hetzelfde.

Ik heb ook zeker niet gezegd dat de snelheid op de glasvezel 100Mb is, dat slaat inderdaad nergens op, maar er zit uiteraard in de keten een voorziening die ervoor zorgt dat de 100Mb niet overschreden wordt. Dat gezegd hebbende, het verschil is uiterst, uiterst klein en gaat natuurlijk verder nergens over, precies wat ik eerder aanhaalde.
En aangezien ik toegang heb tot zowel een 100Mb glasaansluiting als 1000Mb (beide AON, zelfde regio, zelfde provider, zelfde router) heb ik net vanaf de router even een ping laten lopen naar 8.8.8.8. Ik constateer dat een "ping" op de 100Mb aansluiting gemiddeld 5.6ms aangeeft, waar de 1000Mb gemiddeld op 4.1ms zit.
En jouw aanname is dat dit met de maximale bandbreedte te maken heeft. Hiermee diskwalificeer je ontelbare schakels in de end-to-end connectie.

Een paar voorbeelden: een vollere concentrator in de wijkcentrale, eenzelfde CPE router maar andere firmware, de ene router heeft wel een mediaconvertor, of ze hebben alletwee een andere converter, of de ene heeft een andere SFP, of het lichtsignaal is bij een van de twee te hoog of te laag, of er zit ergens een stofje op de fiber, of er is niet helemaal recht gelast.

Ik heb zelf weleens met 3e lijn support aan de lijn gehangen van onsbrabantnet, omdat er ergens in de keten een brakheid zat (slechte kabel) in een 4x 100Gbps uplink voor transit verkeer, waarbij het laatste octet van een ip werd gebruikt om te bepalen door welke van de 4 fibers jouw sessie liep. Dat betekende dat de ene site heel traag was terwijl de ander supersnel was.

Kortom: eindeloze mogelijkheden waarom dit het geval is. In de theorie maakt de bandbreedte niet uit, zolang je deze niet overvraagt.
Bandbreedte heeft niets met latency te maken, verbinding A kan via een andere route dan verbinding B lopen ondanks zelfde provider.

Als klant kan je niet zien hoe het netwerk in elkaar zit.
Wat vaak het geval is dat bij een upgrade je op een nieuw netwerk komt(1>10gbit bijvoorbeeld) waardoor je tijdelijk een lagere latency hebt, naarmate meer klanten hun lijn upgraden wordt de zaak weer "langzaam".

Vroeger was (V)VDSL bij mij ook 4ms, zelfde wat glasvezel heeft, heeft ook sterk te maken met hoe overboekt de pop centrale is.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 18:54]

Ik had tien+ jaar geleden prima pings van 9-15, op een matig Ziggo-coaxabbo, en heb nu vergelijkbare pings op 400mbit glasvezel. Anecdotaal, maar alsnog: ik onderschrijf je uitleg.
Hier via KPN glas 1Gb een ping van 2-4 ms.
Naar? Hangt er bij mij nogal vanaf wat ik ping namelijk, en ik wist van 'vroeger' nog een ping van een specifieke testcase. Google.com ping ik op 8ms, 1.1.1.1 op 7. Allemaal zeer vergelijkbaar met coax, en ook weinig verschillend met een tijdelijk ADSL-lijntje dat ik op mijn vorige adres in het begin had. Download en vooral upload was daar niet leuk op, maar ping prima (tenzij de hele wijk druk ging doen soms).
gewoon met de speedtest app op mijn Mac mini m1, die kijkt naar KPN in Barendrecht zie ik. Ik woon in Vlissingen

[Reactie gewijzigd door tvtech op 22 juli 2024 18:54]

Ah ja, die gegevens heb ik inderdaad van toen niet. Ik vind speedtest wat dat betreft standaard wel wat te vaak 'wij van wc-eend', bij mij bijvoorbeeld krijg ik standaard Odido Amsterdam als meetpunt. Ik geloof echt wel dat mijn aanbieder zelf van mijn deur naar hun eigen verdeelstation optimaal presteert, maar dat is in de echte wereld niet heel vaak de vraag.
je kunt ook kiezen welke server je wilt testen, er zit inderdaad wel verschil tussen. Hier op het werk hebben we fiber to the office van Delta en dan haal ik 1,98ms naar Delta in Middelburg. Als ik bv naar Worldstream in Naaldwijk ga haal ik 6.8ms
[...]
Jouw "ping" pakketje reist met de snelheid die je aansluiting biedt. En dat gaat met 1Gb in theorie 10X vlotter dan met een 100Mb verbinding.
Neen.

Jouw "ping" pakketje reist met de snelheid die maximaal is voor het medium waarover het reist. End-to-end zal glas hoogstwaarschijnlijk iets sneller zijn dan bijvoorbeeld VDSL, omdat voor die laatste meer conversie van signalen nodig zijn in de keten (en dat kost een klein beetje tijd).

De "aansluiting" die je hebt, verwijst naar de maximale bandbreedte. In de volksmond zeggen we "hoe snel is jouw internet?" We vragen dan niet naar de snelheid waarmee de pakketjes reizen, maar we hebben het over de snelheid (tijdsduur) waarmee een bepaalde grote upload/download klaar is.

Zolang je binnen de bandbreedte blijft, reizen alle pakketjes even snel. Als je de bandbreedte overvraagt, dan gaan pakketjes langzamer reizen, omdat ze moeten wachten op vrije bandbreedte. Even los van het feit dat er veel meer factoren beslissend zijn over de werkelijk ervaren snelheid (iets met tcp-sessies, windowsize, tcp/udp, etc).
Ik snap de gehele discussie niet echt, maar het gebruik van TCP/IP is inherent aan wachten op bevestiging dat het pakketje is verstuurd. Jouw PC wilt een A, een B en een C versturen. Zodra hij de A heeft verzonden wacht hij tot hij een bevestiging krijgt dat A correct is ontvangen en verstuurt dan pas B. Krijgt hij geen bevestiging dat B correct is ontvangen dan stuurt hij B opnieuw. Een ping opdracht simuleert dit door te kijken hoe lang het duurt voordat de tegenpartij het pakketje bevestigd. Dit is beter bekend als de round trip tijd (RTT).

Deze RTT ofwel de ' latency' heeft dus wel degelijk invloed op de bandbreedte. Je kan een verbinding van 1tB/s hebben, maar als je een verlies heb op 90% van je pakketjes ga je deze snelheid nooiit halen. Met een asymetrische verbinding merk je dit overigens het snelst. Stel je hebt een 100mbit down en slechts 1 mbit upload en je zet die 100mbit download compleet open dan zie je heel snel je snelheid in elkaar donderden. Je hebt dan namelijk geen ruimte om te bevestigen dat je pakketjes ontvangen hebt en de tegenpartij stuurt je niets voordat hij deze bevestiging krijgt.

In dat verlengde heb je bij een 100mbit glas een lagere latency dan bij 100mbit coax zelfs bij een gelijke upload van 100mbit. Er moet immers een stuk minder gemoduleerd/vertaald worden bij glas. Het verschil in een ideale setup in de praktijk tussen deze twee is dat glas in 1 keer schiet naar 100mbit en dat de snelheid bij coax 'opbouwt' naar 100mbit. Bij glas zal je download dus een fractie sneller klaar zijn - ook al is de bandbreedte tussen de twee gelijk. Je latency heeft dus wel degelijk invloed.
De bewering was dat je een lagere latency hebt, wanneer je meer bandbreedte ter beschikking hebt omdat je pakketjes dan een hogere snelheid zouden hebben.

Die bewering is wat ik weerleg.
Bij glas zal je download dus een fractie sneller klaar zijn - ook al is de bandbreedte tussen de twee gelijk. Je latency heeft dus wel degelijk invloed.
Hier ben ik het mee eens en dat haal ik ook aan:
End-to-end zal glas hoogstwaarschijnlijk iets sneller zijn dan bijvoorbeeld VDSL, omdat voor die laatste meer conversie van signalen nodig zijn in de keten (en dat kost een klein beetje tijd).
Overigens klopt het vergelijk in jouw eerste twee alinea's niet helemaal. Als eerste is "ping" geen TCP, maar ICMP protocol. Die twee kan je niet 1:1 met elkaar vergelijken. Ten tweede heb je bij TCP-sessies te maken met een window size (hoeveelheid pakketten die in transit mogen zijn). Het is dus niet zo dat pakket B pas vertrekt als A ge-ackt is. A, B, C, D, E en F vertrekken gelijktijdig en G vertrekt als 1 van de eerste 6 "ge-ackt" is. Zo werkt window size ongeveer.

Tenslotte beseffen ook veel mensen niet dat veel bekende public endpoints om tegenaan te pingen (8.8.8.8, 1.1.1.1, etc) een hele lage prio geven aan response op ICMP echo requests. Het kan dus best zijn dat jouw pakketjes welliswaar razendsnel heen en weer gaan, maar op het endpoint gewoon in een low-prio queue terecht komen en daar relatief lang moeten wachten voordat ze op de terugweg gaan (echo reply in dit geval).

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 18:54]

Ik snap de gehele discussie niet echt, maar het gebruik van TCP/IP is inherent aan wachten op bevestiging dat het pakketje is verstuurd. Jouw PC wilt een A, een B en een C versturen. Zodra hij de A heeft verzonden wacht hij tot hij een bevestiging krijgt dat A correct is ontvangen en verstuurt dan pas B. Krijgt hij geen bevestiging dat B correct is ontvangen dan stuurt hij B opnieuw. Een ping opdracht simuleert dit door te kijken hoe lang het duurt voordat de tegenpartij het pakketje bevestigd. Dit is beter bekend als de round trip tijd (RTT).
Dat werkt niet zo. EnigmA-X legt het al redelijk behapbaar en beknopt uit. Maar je kan met een gedachtenexperiment ook inzien dat het niet klopt. De pakketjes die jouw PC verstuurt zijn maximaal zo groot als de MTU. Op veruit de meeste thuisnetwerken ligt die op 1500 bytes. Met een ping van 4ms zou je volgens jouw redenering dus maximaal 250 packets per seconde kunnen versturen, als je voor elk packet dus op bevestiging wilt wachten. Dan kom je op een maximale bandbreedte van 375 kB/s. Dit zou ook betekenen dat een verdubbeling van je snelheid een halvering van je ping op zou moeten leveren, en vice versa. Dus op 2ms ping heb je 750 kB/s, en om een gigabit-verbinding vol te krijgen dus 0,012 ms ofwel 12 microseconden. Licht kan in die tijd slechts 3,6km afleggen dus daarmee zou gigabit onmogelijk worden voorbij die afstand. Iets downloaden van een Amerikaanse site zou niet sneller kunnen gaan dan 75kB/s.

Maar al die dingen kunnen wel of gaan veel sneller, oftewel: er wordt een stapel pakketjes verstuurd en van een hele hoop daarvan tegelijk de bevestiging teruggestuurd, als er onderweg eentje omvalt wordt de stream gewoon een stukje teruggespoeld en wordt het vanaf de laatst ontbrekende opnieuw geprobeerd. Zo hoef je niet voor elk pakketje te wachten of het ontvangen is.
Waar het vooral om gaat is hoe snel trek jij een lijntje dicht, dat gaat stukken sneller met een lijn van 50/100 Mbit en dan gaat de latency omhoog. Terwijl je een 1 Gbit lijn veel minder snel dicht trekt.
Cloudgaming werkt eigenlijk dan alleen in je voordeel als je maar 100mbit hebt. Met alle updates die voor online games die tegenwoordig ~20GB groot zijn, is het wel fijn als je die zo snel mogelijk kan krijgen en niet nog een half uur moet wachten totdat je kan spelen.
Cloudgaming is in mijn geval een voordeel omdat ik een Mac heb, en een steamdeck. Niet alles draait op 1 van de 2, en bij cloudgaming kan ik hogere kwaliteit krijgen.
@WillySis heeft het over 6 mensen tegelijk. Dat is wat anders dan 1 persoon gamen en een persoon gelijktijdig die ook online een game speelt. Ik kan je vertellen dat we op een gegeven moment wel over móesten stappen, zeker toen mijn puber online les had (en op de achtergrond Netflix streamde) en mijn 3 basisschoolgangers toentertijd online les hadden én ikzelf thuiswerkte. Dan kom je met je 100Mbps-lijntje niet zo ver (zonder gevloek en getier door het hele huis). Met de huidige 1Gbps-lijn ervaar ik geen enkel probleem, ook niet met meerdere 4K-streams, online gamers en een Teams-meeting hier en daar tegelijktijdig. FYI, de 1Gbps bij T-Mobile was voor mij goedkoper dan de 200Mbps die ik bij Ziggo had (en later ook bij KPN).
Die is bij Ziggo natuurlijk bedroevend, zelfs bij gigabit krijg je maar 60 mbit up
Ik heb Ziggo gigabit en heb een up van 100mbit
Voor mij is dit voldoende, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die meer nodig hebben.
Ben juist van glasvezel terug gegaan naar Ziggo omdat wij veel televisie kijken en veel series van BBC First opnemen.
We hadden glasvezel via Trined, maar daar was het televisie gedeelte een ondergeschoven kindje
ik heb ook gigabit, maar de upload blijft meestal iets boven de 60 mbit steken. Dat is gelijk aan wat het voor de zogenaamde verhoging van de snelheden in het najaar was.
Download zit ergens tussen de 700 en 800 mbit, maar dat ligt vooral aan mijn kant. Er zit hier nog een oude router tussen die niet sneller kan.
Upload snelheid is het dubbele van wat jij zegt, dus zo bedroevend is het dus niet. Wellicht eens kijken naar je binnenhuis installatie als je 'maar' 60mbit upload haalt want dat ga je niet oplossen door 1000Mbit upload te nemen als je binnenhuis beperkt tot 60Mbit
De knul die hier de glasvezel aansluiting heeft aangelegd vond glasvezel eigenlijk alleen aan te bevelen voor gamers. Voor browsen, Netflix , video vergaderen is een 500 mbit abonnement bijna altijd genoeg. Zelfs met zes mensen tegelijk kan je dan prima video vergaderen. Voor de meeste games is alleen de snelle ping van belang en heb je pas 1gbit nodig als je met meerdere gamers op een aansluiting zit.
In de goede traditie van vergelijkingen met auto's zie ik zo'n snelle verbinding als een snelle auto. Niemand heeft privé een sportwagen nódig, zo'n auto koop je als je het geld hebt én veel rijdt en/of van auto's houdt. In het dagelijks verkeer zal je er nooit écht gebruik van maken en heb je er misschien een paar seconde plezier per dag van. Toch genieten mensen daar genoeg van om er veel geld aan uit te geven.
Waar ik werk hebben we voor een bedrijf met 9000 medewerkers een 1 Gigabit internetverbinding. Deze is niet overboekt (in tegenstelling tot de consumentenlijnen waar we het hier over hebben), maar daarvan zitten er altijd wel 100 naar een internetradio te luisteren en 100 anderen in een Teams-vergadering inclusief webcam (en dan denk ik dat ik het laag inschat). Tevens gaat de publieke wifi over dezelfde lijn, en er zijn overdag ruim meer dan 400 devices verbonden met het publieke wifi. En dan hebben we niet eens hele rare instellingen of beperkingen in de firewall (met name een limiet op de totale bandbreedte die het gastenwifi mag gebruiken).

De hoeveelheid bandbreedte die je nodig hebt wordt altijd schromelijk overdreven :) Dat gezegd heb ik thuis ook gigabit glasvezel. Wat dat betreft heeft KPN de abonnementen wel slim in de markt gezet. Als ik nu naar kpn.com ga en kijk wat ze aanbieden dan is 200Mbit/s € 50 en gigabit € 52,50... Voor die € 2,50 verschil snap ik dat heel veel mensen gigabit nemen...
ik zou beweren dat de voordelen van glas eigenlijk alleen organisatorisch van aard zijn

niets dat ik (thi
uis) met glas kan of wil kunnen doen kan niet even goed met kabelinternet

ware het niet dat zigo een horkenbedrijf is dat al decennia lang meer vraagt dan ze waard is en het aanbod keer op keer zo ongunstig mogelijk maakt voor de consument

feitelijk kun je zoals veel tweakers al voor mij hebben aangegeven met bronnen prima af met 100 of misschien 200 mbit het grootste crux zit hem dan bij zaken als thuiswerken wél in de upload die door partijen als Ziggo kunstmatig laag wordt gehouden

of een game update nu 1,2 of 8 minuten duurt op te downloaden zal in veel gevallen weinig uitmaken maar een paar flinke documenten on the spot uploaden terwijl je in een teams of zoom call zit moet niet te lang duren

maar ook daar zal 100 in de meeste gevallen wel de nuttige limiet hebben bereikt

ik zou zelfs beweren dat iedere 100mbit upgrade maar ong 50% waard is van de vorige upgrade
mbit. -- % verbetering
100 -- 100
200 -- 150
300 -- 175
.... ect
Dat Ziggo de upload laag houdt is voor het grootste deel niet kunstmatig, maar een nadeel van de kabeltechniek in combinatie met de DOCIS standaard. Er is domweg veel meer ruimte downstream dan upstream. Pas met DOCIS 4.0 kan de upstream omhoog en gelijk getrokken worden aan de downstream.
Ik game hier meer dan prima op 100mbit. Als ik iets nieuws koop en download moet ik soms even geduld hebben.
Updates zijn meestal niet zo groot dat ik er echt last van heb. (misschien zijn er games waar dit wel is.) Bovendien draaien die downloads al op de achtergrond wanneer mijn pc aan staat, dus die zijn vaak al binnen als ik ga gamen.
Een beetje sneller is voor gamers wel te overwegen, maar wie heeft er verder nu grote downloads als privé persoon?
Zelfs de piraten onder ons hebben er weinig aan, want torrents zijn vaak de beperkende factor. En afgaande op de meest populaire torrents downloaden piraten ook weinig grote films.
Dat is gewoon marketing...

En voor zover marketing gaat valt de tekst hierboven me reuze mee: ze hebben het over mensen met een thuisserver en mensen die heel vaak hele grote bestanden moeten versturen.

Tuurlijk kan je dan alsnog af met 1Gbit, maar ALS je het al nodig hebt is dit wel de use case in ieder geval.
Ja ik heb ook dubbel gelegen van het lachen toen ik met aan/uit speelde bij delta van de 3 opties. Als je per stuk kijkt en samen optelt, kom je niet aan de aanbevolen snelheid.
Anoniem: 1576590 @Kevinp22 januari 2024 09:51
Door Kevinp:
KPN suggereerd dat live concerten nu 4 gbit nodig hebben. Het staat er niet, maar wel erg suggestief.
Intel schreef over WiFi:
2.4 GHz vs. 5 GHz vs. 6 GHz: Difference in Speed
In addition to channel characteristics, typical data transfer speeds are influenced by factors such as other devices using the band, physical objects or walls reducing signal strength, or limitations imposed by an internet service provider (ISP).
  • 2.4 GHz can deliver a typical over-the-air max speed of up to 100 megabits per second (Mbps).
  • 5 GHz can deliver up to 1 gigabit per second (Gbps).
  • 6 GHz can deliver up to 2 Gbps.
En dat zijn theoretische maximale waarden die je in de praktijk zelden zult halen (het wordt druk in de lucht).

Als securityman maak ik mij ook zorgen over de toenemende kracht van botnets.

Naast dat je thuis flink in de infrastructuur zult moeten investeren om iets aan een 4Gbps pijp te hebben, speelt hier ook een zekere verantwoordelijkheid bij die afnemers zouden moeten nemen.

Edit 10:00 "over WiFi" toegevoegd, was zonder erg onduidelijk

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1576590 op 22 juli 2024 18:54]

bij budget thuis werd een medewerker geiriteerd omdat ik het er niet mee eens was dat je gigabit nodig had voor gamen en series/films streamen. 8)7
Geef mij maar goedkoper internet ipv sneller.
Langzamer internet is echter niet goedkoper. Het kost KPN exact evenveel om jou 100Mbit aan te leveren als het kost m 1Gbit of 10Gbit.

De reden voor verschillende snelheden is prijsdifferentiatie.

Stel dat er 80.000 mensen zijn die maximaal €50/maand willen betalen voor internet, en 20.000 mensen die er maximaal €75/maand voor willen betalen. Als je het aanbied voor €50/maand heb je 100k klanten, maar daar zitten er wel 20k tussen die ook wel €75 betaald hadden. Hoe verkoop je nu aan 100k klanten terwijl je de groep die bereid was e.v.t. meer te betalen toch die €75 laat betalen? Simpel: je maakt kunstmatig meerdere bijna identieke producten waarbij de 'betere' versie €75 kost en de mindere versie €50. Bijvoorbeeld 100Mbit voor €50 en 1Gbit voor €75. Nu kan je aan 100k klanten verkopen en toch een groot deel van die 20k meer laten betalen.
Ik weet het stond vroeger bij een van de aanbieders op het e-fiber netwerk. Het kost ca 1 cent per aansluting voor een snellere verbinding zeiden ze.
Ik zou eerder verwachten dat de tragere verbindingen duurder zijn, omdat je daar een traffic shaper op moet zetten om de verbinding af te knijpen. Deze met je weer provisionen, dit moet je koppelen aan je administratie, etc.
downloaden van een game op je PS5 ben je na 20 minutes klaar voor ~120GB aan data…. volle 1Gbit voltrekken, heerlijk 🤤
Het punt is juist niet snelheid, dat wordt er steeds bijgehaald.

Het voordeel van glasvezel is de gelijke up/down snelheid, virtuele ISPs hebben, en vooral voorbereid zijn op de toekomst. Maar het beste zou zijn dus concurrentie op een ander medium dan COAX of DSL.

Snelheid is niet perse de grootste reden, al is het voor mij wel belangrijk, maar inderdaad voor niet iedereen (nog).
Zou het zeker niet alleen wijten aan de providers dat zij het stagneren.

Voor het aanleggen van de fysieke kabels zijn ook handjes nodig en zie die maar eens te vinden.

Uitkomst is dat er mensen uit Oost Europa worden gehaald en die hebben weinig tot geen band met het werk of de diensten waaraan ze werken en hebben geen sociaal vangnet als ze om 16:00 uur klaar zijn met alle gevolgen van dien.

Dus zit echt wel complexer in elkaar dan zoals jij in je reactie schetst.
Dat heeft KPN zeker wel. Reggefiber had in drie jaar tijd een derde deel van Nederland van glasvezel voorzien, tot 2014.. Toen heeft KPN Reggefiber overgenomen en is per direct gestopt met de uitrol van glasvezel. Als die overname of de stop op uitrol van glasvezel niet had plaatsgevonden dan had het er nu heel anders uitgezien.

Hier een achtergrondartikel van Tweakers uit 2017:
review: Minder nieuw glas in de grond - Waarom de glasvezelaanleg is gestokt
Eind 2019 en begin 2020 is hier in het dorp in Friesland glasvezel aangelegd door KPN. Niets gemerkt van enige vertraging. Het was twee jaar ervoor aangekondigd met de vraag of er interesse was. Dat laatste is natuurlijk voor elk bedrijf wel belangrijk. Juist op plekken waar al redelijk snel kabel internet aanwezig was reageren veel mensen afhoudend. En te weinig interesse betekend natuurlijk dat KPN eerst ergens anders dure kabels in de grond gaat leggen.
Met de handjes die toen beschikbaar waren zouden we nu verder zijn met glasaanleg dan deze korte-snelle-glasexplosie. Verschil is dat de monteur "dankjewel" zegt als je hem een bakje koffie aanbiedt, waar je nu vaak "mulţumesc" kunt verwachten.
Coulda, woulda, shoulda. Als we niet de dark ages in waren gaan, hadden we nu kolonies op planeten rond nabije sterren... :+
Juist KPN heeft de aanleg van glasvezel heel lang tegengehouden. Hier in de gemeente zit daardoor een hele, vrij nieuwe wijk nog op een koperdraadje, terwijl de gemeente eigenlijk glasvezel aansluitingen had beloofd. KPN weigerde echter doodgewoon om dat aan te leggen. In die tijd waren handjes nog voldoende voorhanden. Of handjes nu een glasvezel of koperdraad in de grond leggen maakt niet eens uit.

Inmiddels is KPN volledig omgezwaaid en wordt in de hele gemeente als een malle glasvezel aangelegd. De handjes komen vooral uit Roemenië. De koperkabel wordt binnenkort zelfs buiten werking gezet.
Dit is wel erg kort door de bocht. Een van de redenen dat KPN nu zó rap uitrolt (en andere providers ook!) is het bestaan van XGS-PON, die het veel goedkoper maakt om glas uit te rollen. Die is er sinds 2014 of 2015 of zo pas?

Al het glas wat daarvoor gelegd is is het oude point-to-point en is duurder.

En er liggen ook nog wat discutabele beslissingen van de ACM ergens in het verleden...

Ik snap dat op deze site iedereen in 1999 al 1Gbit nodig had, maar dat neemt niet weg dat de uitrol nu tenminste op stoom is.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 18:54]

Als je internet infrastructuur ziet als kritiek, dan had je als overheid nooit Reggefiber moeten laten overnemen door KPN. Dan moet je één laag infrastructuur in de grond leggen, point to point, AON. Kun je nog altijd in de (wijk)centrale al die fibers op een XGS-PON koppelen voor kostenbesparing van apparatuur, maar dan was je voor tientallen jaren klaar geweest in de grond na één keer graven. Nu liggen er vaker 2 en soms zelfs al 3 glasvezels naast elkaar, met alle gevolgen van dien, ook voor die arbeiders. Want dat de stoep open moet en tot binnen de gevel bij elke woning is de grote kostenpost hiervan. De rest is propaganda van een monopolist die het tij niet kon keren en niets liever doet dan alvast op straatniveau XGS-PON splitters ingraaft, zodat 'helaas helaas', je daar niet meer vrij kan concurreren als andere provider omdat je geen eigen apparatuur meer kan aankoppelen voor losse woningen.
XGS-PON in de centrale is prima en zelfs slim. XGS-PON in de straat alvast splitten helpt heus niet zo zeer kosten drukken alswel een gigantische monopolie opbouwen. En nu die providers weten dat de OPTA en ACM en EU enkel kijken naar of in een bepaald land meerdere aanbieders zijn, en niet zozeer of er op wijkniveau ook wel echte concurrentie is, vinden ze het allemaal meer dan prima, dat ook de nieuwste glasvezel net als de coax minimaal via hun eigen apparatuur moet, en ze daar tot in eeuwigheid marge op kunnen pakken, en meer anti-consumenten strategie kunnen oppakken zodra de markt en wetgeving ze daar weer eens ruimte voor biedt. KPN is niet je vriend, net als Ziggo niet je vriend is.
De BV Nederland heeft in de jaren 80/90 van de vorige eeuw bewust de Telecommarkt privaat gemaakt. Het gevolg is dat bedrijven concurreren en winst willen maken voor hun aandeelhouders. Zijn leveren een dienst aan gebruikers en vallen daarmee buiten de categorie "vriend" net zoals de Appie ook mijn vriend niet is, maar een leverancier waar ik gewoon voor betaal. En die bedrijven - met winstoogmerk - rollen hun infrastructuur uit met het idee daar geld mee te verdienen en kiezen daarmee de beste strategie om dat te waarborgen om de langere termijn, dat kan je ze echt niet kwalijk nemen. XGS-PON in de straat splitsen is ook gewoon slim omdat een nieuwe aansluiting simpel te realiseren is zonder nieuwe vezels te hoeven trekken, dat is de andere kant.

De concurrentie die de overheid heeft aangewakkerd zorgt voor dit gedrag, dat hebben "we" zelf zo gewild. Dat dat als onvriendelijk wordt ervaren is dan ook wat te kort door de bocht. Het zijn inderdaad onze vrienden niet, het zijn leveranciers met winstoogmerk, zo simpel is dat ook wel weer. En dat verklaart hun gedrag.
dat kan je ze echt niet kwalijk nemen
Die bedrijven doen wat ze doen. Ik neem het vooral de regering en EU regulering kwalijk zoals jij eerder ook aanwees als bron oorzaak. We moeten volgens mij alsnog internet infrastructuur aanwijzen als kritieke voorziening, liefst NUTS voorziening, en zo afdwingen dat die waanzin van drie keer de stoep open stopt voor waar het nog niet te laat is.
Providers mogen dan volop op diensten concurreren, maar niet op de kabel in de straat niveau. En die splitters klinkt leuk, maar je kunt ook een paar loze kabels meetrekken, nog veel beter zelfs.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 22 juli 2024 18:54]

100% eens, het had nooit mogen gebeuren dat met name het netwerk deel in publieke handen kwam. Die "drie keer straat open" is hier nu ook aan het gebeuren, vele jaren geen glasaanbieder te zien hier. De aankondiging van glaspartij 1 was nog niet koud op de mat of aanbieder 2 en 3 wisten niet hoe snel ze ook moesten melden dat ze gingen uitrollen. Te bizar voor woorden en een kapitaalvernietiging van jewelste. Maar goed, het is niet anders. Ik zou niet goed weten hoe dit nog opgelost kan worden, het uitkopen van Ziggo en KPN kost enorm veel geld, ik denk niet dat dat er is, terwijl ODF en Delta ook steeds groter worden, dat komt vanzelf niet meer goed.

Een oplossing kan zijn dat ACM een prijs bepaalt voor 5Mb/10Mb/25Mb/50Mb/100Mb/500Mb/1Gb/2Gb/4Gb/10Gb symmetrisch voor heel NL, zodanig laag geprijsd dat bedrijven wel moeten samenwerken om dat niveau te kunnen halen. Of afdwingen dat dienst en netwerk twee gescheiden bedrijven worden met een stimuleringsregeling dat het samengaan van de netwerkbedrijven aanjaagt.

Gemeentes mogen niet eens weigeren dat de stoep 3X opengaat vanwege concurrentie, je ziet wel dat gemeentes dan een periode inlassen dat nadat een stoep open is geweest, het een jaar niet meer open mag. Maar het blijft een uiterst lastig verhaal.
De reden dat KPN in de versnelling is geschoten na het eerst jaren te hebben afgehouden en de DSL wijkkasten nog heeft geupgrade om 100Mbit te halen via DSL. Dat komt puur omdat Ziggo de snelheden steeds meer ging verhogen en oa ODF begon met de uitrol van glasvezel.

Kun je ook onderbouwen dat XGS-PON zoveel goedkoper is? Het enige voordeel is dat de minder spullen en patches in de POP hebt omdat je dit naar straatkasten verplaatst. En je hoeft een minder vezelige kabel te blazen naar de straten (ipv 1 vezel per woning potentieel maar 1 of 2 vezels per straat/XSGpon switch). Maar dit kosten zijn op de aanleg van een compleet netwerk nihil. Daarnaast doet ODF gewoon nog Point2Point waarmee elke provider zelf zijn spullen kan aansluiten. Met de XSGPon opzet van KPN is het voor de concurentie veel moeilijker en duurder (je moet via KPN XSGpon spullen) om toegang te krijgen tot de woningen. Met een point2point vezel zoals bij ODF en voorheen ook KPN kun je die XSGpon switches ook in de POP plaatsen (wat nu ook gebeurd). Maar kan een concurent AON, GPON of elke andere variant die in de toekomst komt leveren. Kwestie van juiste spullen in het rack hangen.
Ik snap dat op deze site iedereen in 1999 al 1Gbit nodig had, maar dat neemt niet weg dat de uitrol nu tenminste eindelijk op stoom is.
We liggen achter op teveel andere europese landen imho.
Onderbouw dat eens als je wil - want dat gevoel heb ik totaal niet maar ook wat voor gevolgen heeft dat achterlopen volgens jouw. Ik heb dit gevoel namelijk totaal niet, maar dat is onderbuik gevoel.
https://itdaily.be/nieuws...elgie-glasvezel-proximus/ cijfers van 3 jaar terug

ander klein artikel https://www.breedbandwink...ng-in-europese-middenmoot

Ik bijvoorbeeld roemenië heb je gigabit voor een schijntje van wat je hier voor 100mbit betaalt en dat is in 80% van het land beschikbaar.

Waarom zitten wij in de middenmoot in europa? We zijn dichtbevolkt, hebben relatief veel te spenderen en hebben anderzijds goede infrastructuur. We zouden in de kopgroep moeten zitten.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:54]

Deze cijfers zijn 5 jaar geleden, we zitten al in 2024 hè...

Inmiddels zit alleen KPN al op 50% van NL huishoudens met glasvezel. En daar komt ODF, Delta etc... nog bovenop.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 18:54]

KPN telt ook alle huishoudens mee waar de kabel al meer dan een jaar voor de gevel uit de grond steekt. Dat doen alle providers. Volgens de cijfers van de providers zelf is de dekking in nederland 90% voor huishoudens. Dat is alleen complete onzin als je alleen de huishoudens mee gaat tellen waar de aansluiting daadwerkelijk bruikbaar is
Nee die tellen nog niet mee. Als je alleen een kabel ingegraven hebt voor de deur tel je als "homes passed".

Als de kabel ook echt binnen is afgememonteerd ben je "home connected". En dan tel je mee.

KPN geeft zelf aan in 2026 pas 80% aangesloten te hebben... Weet niet waar je die 90% vandaan haalt?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 18:54]

KPN geeft zelf aan in 2026 pas 80% aangesloten te hebben... Weet niet waar je die 90% vandaan haalt?
nieuws: NLconnect: recordjaar voor aanleg glasvezelnetwerk, 90 procent NL hee...

Ik had het dan ook niet over alleen kpn.
Nee die tellen nog niet mee
Ja die tellen wel mee. Ik heb die cijfers wel eens bekeken en mijn gemeente staat erbij. Weet je hoeveel huishoudens in mijn gemeente bruikbaar glas hebben in werkelijkheid? 0 niks nada noppes niemand

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:54]

Als je het artikel had gelezen van de link die je zelf post zie je dus precies staan wat ik ook al zei:
NLconnect bracht voor haar jaaroverzicht het aantal zogenaamde ‘homes passed’ in kaart: de woningen en bedrijfspanden waar glasvezel naar binnen is gebracht óf al voor de deur ligt. Bij een paar miljoen woningen moet de kabel nog in de meterkast worden afgemonteerd.
Deze cijfers gaan dus over 'home passed'. niet 'homes connected'.
Ja, dat is ook precies wat ik bedoel. Dat er overal met hoge percentages wordt gepronkt terwijl dat gaat over plaatsen waar de kabel voor de deur ligt.

Dat homes passed percentage is misleidend en zou gewoon weggelaten moeten worden. Je hebt er immers helemaal niks aan. Je kunt beweren "ja maar die huishoudens zitten niet zo ver meer van hun aansluiting af" maar bij zat mensen staat dat ding al zo lang uit de grond voor de deur dat er in de tussentijd andere gemeentes al tot in de meterkast aangesloten zijn. Het is een zinloze statistiek

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:54]

Het zijn gewoon twee verschillende cijfers... Net als dat je soms rapporteert op winst en soms op omzet.

Home Passed is in ieder geval de voorloper van Homes Connected, dus het gaat zeker de goede kant op.

Verder kunnen providers niet altijd wat doen aan Homes Connected omdat veel mensen, en vooral VVE's, dat gewoon weigeren. Daarom gebruikt de industrie vaak Homes Passed om de snelheid van uitrol aan te geven.
Even voor de goede orde.
Deze discussie over wel of niet aangesloten doen we hier vaker op Tweakers.
Providers komen steeds met cijfers die het steevast hebben over toegang tot glasvezel
Maar er wachten nu nog een paar miljoen op werkelijk connected en dat gaat echt wel even duren.
Het in huis brengen van een glasvezel door de muur inclusief het afmonteren en testen van een FTU duurt gemiddeld ongeveer 1,5 uur. De meeste monteurs doen er dus 5 hooguit 6 op een dag. Afgezien van de planningsmakers die zo efficiënt mogelijk met klanten afspreken, (ver) storingen, kruisingen en noem maar op. Er is een enorm gebrek aan goede mensen die dit werk kunnen en willen doen. Je moet een beetje nerd zijn en tevens gatgraver, prigelmonteur en goed kunnen communiceren met de bewoners :z
Ze bestaan hoor, maar een miljoen aansluitingen vergt, al zou je er 10 kunnen doen, 100.000 mandagen...
De cijfers in je 1e link zijn al maximaal 5 a 6 jaar oud. "Hier gaat het specifiek over de periode tussen september 2018 tot september 2019. Daarin zien we één lichtpunt voor ons land. We zijn de sterkste stijger in die periode met 307 procent groei", Waarin we ook nog sterke groei laten zien die de afgelopen jaren volgens mij wel is doorgezet.

Het andere artikel is van begin 2023, dus de cijfers zijn at best gebaseerd op data van 2022. Lang verhaal kort staan we er inmiddels met alle aansluiting al een stuk rooskleuriger ervoor.

Dat je daar een schijntje betaald is waarschijnlijk ook omdat ze daar een schijntje in vergelijking met ons verdienen.

Maar is in de top van europa zitten een doel opzich? We moeten toch vooral naar behoefte kijken, en het feit dat we ook al een heel goed Coax netwerk in Nederland heeft die het gros in behoefte voorziet. Dus het zal mogelijk ook wat te maken hebben met de wet van de remmende voorsprong.

Lang verhaal kort - ik denk dat we de achterstand al snel aan het inhalen zijn, maar de helft van de huizen in Nederland zijn al aangesloten glasvezel maar ik zie ook de cijfers bij VodafoneZiggo dramatisch snel weglopen. De helft van hun aansluitingen hebben nu glasvezel en wat zijn ze tot nu toe kwijt geraakt, 50K klanten van de 3,x miljoen klanten(schatting). Ik snap de behoefte voor een aantal zeker, maar denk dat we ook gewoon realistisch moeten zijn en glasvezel is voor maar paar procent 'must have' en voor het overige deel fijn om een alternatief te hebben als je huidige provider niet goed bevalt. In dat oogpunt gaan we als een speer de afgelopen jaren :)
Ik wil wel een beetje advocaat van de duivel spelen... Ik heb gezien in ons stadje en het buitengebied hoe vreselijk moeilijk het vooral politiek gezien is om die kabels in de grond te krijgen. We hebben hier te maken met duiken, dammetjes, bruggen, sloten, overloopjes, stiltegbieden, etc etc..! Voor elke meter zijn er minimaal 4 partijen die hun plasje erover moeten doen.
Ze hadden de vergunning rond, dachten ze, totdat bleek dat ze te dicht bij een dijk kwamen en dan moet dus alles stoppen. Het was niet hun fout, nee, de vergunning was niet compleet. Lag weer ergens op een stapel bij het waterschap of de provincie. Toen dat rond was kwam de gemeente op het geniale idee om de berm te verharden (als ze toch bezig zijn dan kan dat er ook wel bij) Maar uiteraard liepen die gasten elkaar enorm in de weg.
Uiteindelijk is er meer dan een jaar vertraging geweest puur door de lappendeken aan wetjes en instanties. Juist door die dichtheid in bevolking en de propvolle infrastructuur loopt het voor geen meter.
Zijn de providers (met name KPN) laks geweest? Zeer zeker! En nu doen ze of ze voldoen aan een eerste levensbehoefte met 4 Gigabit, maar kom op... De techniek is er al een jaar of 10.
Ik bijvoorbeeld roemenië heb je gigabit voor een schijntje van wat je hier voor 100mbit betaalt en dat is in 80% van het land beschikbaar.
Roemenie is ook wel een gevalletje "wet van de remmende voorsprong".

We zijn elkaar met zijn allen aan het gek maken dat 100 Mbit niet goed genoeg zou zijn. Natuurlijk is het verstandig om over te gaan naar glas, maar als je nu 100/30 Mbit DSL hebt is er niks dat je tegen houdt om op volle kracht mee te draaien in het maatschappelijk verkeer.
Ik vind het wel degelijk meer dan vervelend dat ik met 40 mbit up zit als ik iets buitenshuis probeer te downloaden vanaf mijn nas. Ik heb dat nog wel eens nodig en dan is het best irritant om dan in je browser te zien "5 MB/s, 10 minuten remaining" Terwijl ik weet dat mijn nas met 2 vingers in zijn neus gigabit kan satureren en datzelfde bestand dus in 24 seconde over had kunnen pompen

Voor andere zaken limiteert het mij inderdaad niet. Gewoon een vrij specifieke usecase die het vrij frustrerend maakt dat dat kabeltje inmiddels al een maand of 9+ bij de regenpijp uit de grond steekt,

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:54]

Sure, alle wachten is vervelend, maar

a) waarom een NAS en geen Cloud-oplossing (blijkbaar niet vervelend genoeg, denk ik dan)

b) hoe hindert je dit om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij? Hangt je baan hiervan af? Is het nu lastiger om schoolwerk te doen?

De scenario’s waarin 100/30 je daar in de weg gaan zitten zijn heel, heel, heel beperkt.

Dus, uiteraard, net als dat je multi-gigabyte patch voor een game downloaden op 100 Mbit langer duurt dan op 1 Gigabit en daarmee vervelend is, zal je wel eens tegen een limiet aanlopen. Maar wat is de impact daarvan? En is dat dusdanig dat overheid/bedrijven miljarden hadden moeten investeren voor de hogere upload?
a) waarom een NAS en geen Cloud-oplossing (blijkbaar niet vervelend genoeg, denk ik dan)
Informatie die ik niet aan clouddiensten toevertrouw.

Om de rest van je comment te beantwoorden verwijs ik je terug naar de comment waar je op reageert, waarin ik toegeef dat het mij verder niet limiteert.
Gegevens van december 2023 zijn misschien wat beter en dan de rechter kolom. Op "Fixed broadband" staat NL op plek 15 van 178, wat mobiel betreft (linker kolom) op plek 9 van 146.

Dat kan zat beroerder zeg ik.
Wat is jouw definitie van rap uitrolt? In buitengebieden vertraagt KPN nog altijd de boel opzettelijk. Die mensen zitten namelijk nu nog op een gare adsl lijntje waar kpn VEEL meer aan verdiend.
dat is niet waar, koper is veel duurder voor kpn. onderhoud vergt meer werk en koper verbruikt veel meer stroom.
welk onderhoud? Doen ze niet want er komt glasvezel. De lijnen in buitengebieden blijven gewoon bagger.
Lekker duur betalen voor een 8mbit lijntje.. waar al jaren geen onderhoud aan heeft plaatsgevonden.
En ondertussen wel elke x pushend op bellen om een nieuwe abbo te nemen/verlengen voor de adsl verbinding..
Reparaties en upgrades zijn veel duurder op koper. Net als stroomverbruik van het netwerk zelf. Dat jij persoonlijk hier frustraties over hebt maakt het niet goedkoper voor de netwerkbeheerder.
Bij ons in de buitengebieden heeft uiteindelijk Delta glasvezel getrokken. De keuze was of Ziggo of enorm trage VDSL. Gelukkig is er nu ook glas. KPN krijgt eindelijk een beetje echte concurrentie op het vaste lijntje.
En als er fysiek glas gelegd wordt door een **commerciële** partij, wordt er maar één kabel gelegd en zit je vast aan die ene **commerciële** partij. Laat dan direct een tweede kabel leggen (als dan toch alles al open ligt...) of zorg ervoor dat die ene kabel dan een publieke kabel is.
Niet alleen dat, heb al vaker gezien dat de ene week de stoep wordt opengebroken voor nieuwe leidingen (gas, water, etc.), en de week erna voor de glasvezel.

Mij lijkt het vrij eenvoudig. Waar gaat de stoep open? Ligt daar glasvezel? Nee? Ok, leg alvast iets aan.
Dat is wat te makkelijk gedacht. Toen KPN gereguleerd was - dat is niet meer zo - kon zowat iedere provider zowat gratis meeliften op hun investeringen zonder financieel risico. Ik snap dan wel dat je als bedrijf wat terughoudend bent met investeren waar vooral de concurrent lol van had. Nu de regulering eraf is, gaat het gas er vol op en zitten we met handjes tekort zoals @Bluelabel1982 terecht opmerkt.
KPN heeft die investering al dik en goed terugverdiend. Tevens heeft KPN toch wel wat meer investeerders gehad, en waren al een paar overname pogingen.

Gratis is het zeker niet, en nog altijd niet. KPN rekent zelfs zoveel, dat het goedkoper is voor een partij om er dan maar een kabel naast te schieten.

Voor niets gaat de zon op, maar dat principe geld zeker niet voor KPN (en voor de rest).
Sinds delta heeft aangegeven dat er glasvezel komt, was Glaspoort er als de kippen bij om aan te geven dat ze de hele regio waar delta heeft aangegeven te gaan leggen ook in overweging te nemen voor aanleg. Dat is inmiddels 2 jaar geleden. Bij navraag over de status krijg je dit terug: Ik heb voor u gekeken en zie helaas geen onderzoek staan. Ik kan u wel vertellen dat als u een onderzoek zou starten deze afgewezen zal worden, omdat uw woning ver buiten ons aansluitgebied valt

Bijzonder genoeg staat er bij het afsluiten van een abo dat ik binnenkort glasvezel krijg.
Ik zie KPN (glaspoort) voorlopig nog geen aansluiting aanleggen bij mij. Dus ook geen deelname met deze actie.
Goede grap: mijn "verbinding" telt mee want "opgeleverd". Dat de laatste meters al jaren duren doet daar niet voor toe.
Hier helaas geen 4 Gbit/s ondersteuning, anders had ik het graag willen testen!

Met mijn 1 Gbit/s (van KPN) ben ik wel erg tevreden! Uiteraard wel met mijn eigen router er achter.
Helaas geld dit ook voor mij. Ik woon in relatieve nieuwbouw (2016) echter bestaat deze glasvezel optie voor mij niet. Helaas.....
gewoon een vraag maar wat voor eigen router heb je dat je daar 4gbit aan kunt hangen

ik bedoel ik zou niet snel extra investeren in een 10gbit wan router als mijn daadwerkelijke uplink maar 1gbit doet

hier helaas ook geen hogere snelheid dan gbit

anderzijds zou ik nu liever investeren in betere netwerk infrastructuur in huis dan een verbinding hoger dan gbit

liever eerst een vast ip met rdns en een goed ip6 blok en en degelijke router dus geen xperiabox rotzooi meer

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 18:54]

kan niet voor @turkeyhakan spreken. ;)
maar ik gebruik nu een pcengine APU2 met eigen router software.
https://www.pcengines.ch/apu2.htm
en zit nu nog op een grens van 1gbit.
(deze had ik nog van mijn overstap van ziggo)

dus ik ben ook opzoek naar iets wat meer als 1gbit aan kan.
en graag eigen router software kan draaien.

kwam al wel deze tegen:
https://nl.aliexpress.com...Recommend%7Cquery_from%3A
maar aliexpress is niet mijn beste keuze, het gaat nu meer over de hardware.
de Denverton processor + chipset levert wel een leuke combi op waar mee je toch best leuk 4x 10gbit (of meer) zou moeten kunnen doen.
dus langzamer hand begint er wel hardware te komen waar mee je 4gbit (of meer) mee kunt verwerken in een zelfbouw router.
nu nog betrouwbare leveranciers van die hardware (en niet te gekke prijzen als het kan, laag stroom gebruik ook graag als slagroom op de taart.).

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 18:54]

Ik gebruik 2 Asus ET12's :-)
Hier na jaren 1 gbit terug naar 100 mbit en eigenlijk merk ik geen verschil. Zeer uitzonderlijke downloads duren iets langer maar ach. Mag ik vraag waar jij het dagelijks in merkt?

Ps: upload cap is trouwens echt onzin, haal regelmatig 300 mbit..
Upload is inderdaad bij mij ook hoger dan waar ik voor betaal.

Wellicht merk je het verschil tussen 100 Mbit/s en 1 Gbit/s niet tijdens het browsen of het kijken van een filmpje. Maar zodra je meerdere gebruikers hebt, ga je het verschil goed merken.

PS: voor mij is het, het prijsverschil (tussen 100 Mb en 1 Gbit) van € 10 wel waard. Maar kan mij voorstellen dat anderen het er niet voor over hebben.

[Reactie gewijzigd door turkeyhakan op 22 juli 2024 18:54]

Slechts max 1Gbit, ondanks nieuwbouwhuis uit 2022. En ik hoef sowieso niet met m'n kop op beeld... :)

Aan de andere kant, en ik ga nu "640KB is enough for everyone" klinken: wat moet ik met 4Gbit? Al jaren 100Mbit glasvezel en ik download nog wel eens wat, inclusief grote PS5 spellen van tientallen gigs. Gaat echt rap genoeg en dat doe ik ook niet dagelijks.

Benieuwd wat huidige use cases zijn voor 4Gbit? Edit: TLDR, over de intro heen gelezen waar aantal voorbeelden staan. Nog steeds wel heel niche allemaal of toekomstmuziek (VR). Merendeel van de mensen streamt hooguit een beetje en internet wat. Dat kan allemaal nog steeds makkelijk met een instap abonnementje van wat is het tegenwoordig, 50Mbit?

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 18:54]

Het artikel beantwoordt die vraag eigenlijk al met een heel aantal voorbeelden, zoals VR, AR, woningen met gezinnen of veel huisgenoten, downloads van grote games waar je niet lang op wilt wachten, etc.

Ik ben het wel met je eens, ik ervaar 1 Gbps ook als voldoende. Maar ik download zelden veel, hooguit een keer 10 GB. Maar als je echt 100+ GB downloads doet (zoals sommige grote games tegenwoordig), dan is het wel fijn als je in pakweg een kwartiertje kunt gaan gamen. Neemt niet weg dat het pure luxe is natuurlijk, vroeger moest ik naar de computerwinkel fietsen om een spelletje op diskette te kopen en dat duurde langer :D
ik heb een 1 GBPS aansluiting in mijn nieuwbouw, en dat komt uit op ong 125 MB per seconden met downloads uit grote stores zoals steam etc. Ik had laats een 150 GB game gedownload binnen 20-25 minuten. Een maatje van mij die in de buitenrand van een klein dorpje woont, waar ze nog een 20mbit lijn hebben, die heeft bijna zijn pc voor 20 uur moeten laten aanstaan om die game te downloaden. ik had hem toen al bijna uitgespeeld :D die verschillen moeten eruit geplukt worden.
Letterlijk 0 van mijn apparaten thuis heeft een 2,5/4/10 aansluiting, dus vraag me af hoe mensen dat zien. Meeste laptops/tv's etc hebben allemaal geen bijzondere netwerkkaart/aansluiting. (zelfs de tv aansluiting met een 1gbit lijn wordt naar 100 mbit teruggescaled omdat die kaart max 100 aankan) Mijn pc zou dichtbij komen, maar die heeft ook maar 1, en mijn Modem, Router, en 3 AP's zijn allemaal 1 GBPS.

[Reactie gewijzigd door dfbt op 22 juli 2024 18:54]

Welke VR dienst kun je dan testen komende weken waar minimaal een 2Gbit lijn voor nodig is?
Misschien over 5 of 10 jaar dat je een voetbal wedstrijd of concert zo kunt kijken. Maar ik kan me niet voorstellen wat er aan de andere kant voor hardware en internet connectiviteit moet zijn om dit voor duizenden gelijktijdige streams te hosten.

Een van de weinige toepassing is in mijn ogen als je een groot studentenhuis hebt. Dan kun je mooi je interne gigabit netwerk opsplitsen en komt er opeens veel meer bandbreedte beschikbaar. Of je gaat in je straat voor mini internet providertje spelen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 18:54]

VR is voorlopig zwaar onnodig. Downloaden van games, kunnen we echt geen 10 minutenmeer wachten?

Dit zijn echt nonsens problemen dat weten we wel allemaal.
Dit zijn geen 'nonsens problemen', om de simpele reden dat het überhaupt geen probleem is. Zoals ik zelf in mijn vorige reactie zei, het is pure luxe. Maar je mag toch wel gewoon luxe hebben? Natuurlijk kan ik best 10 minuten wachten. Maar als ik er een beetje geld voor over heb om niet te hoeven wachten, mag dat toch gewoon?
Eens, het is gewoon luxe, ik zag dat ik voor een tientje per maand extra ook van 100Mbit naar 1Gbit kan.
Maarja, dan had ik Baldurs Gate 3 (150GB dacht ik) in plaats van ruim 3u al binnen in een minuut of 20. Was die dik 3u echt zo'n ramp? Nee, ik ben gewoon even wat anders gaan doen.

Dat is ook werkelijk de enige use case voor mij, voor kleinere downloads is 100Mbit snel genoeg. En van de €120 per jaar die ik bespaar kan ik toch weer 2 PS5 spellen kopen... ;)
Steam heeft bijvoorbeeld een fijne download snelheid op 1Gb. Maar ik heb al gemerkt dat de bron (Unity bijvoorbeeld) soms ook de beperkende factor is. Je kunt dan natuurlijk wel meerdere downloads tegelijk hebben. Met 4Gb ben je natuurlijk nog sneller klaar op Steam, maar als de bron al beperkt is op 1Gb gaat 4Gb je niet veel brengen.
downloads van grote games waar je niet lang op wilt wachten
Dat valt dus vies tegen. Dat ik 4 (of in mijn geval: 1) gigabit heb wil niet zeggen dat Steam / Origin / Xbox / whatever het ook met 4 (of zelfs maar 1) gigabit mijn kant op willen sturen.

Ik bedoel het niet als klacht, maar hoewel de diverse speedtesten zeggen dat is daadwerkelijk een gigabit internetverbinding heb en ook mijn SSD echt wel snel genoeg is downloaden de meeste games een HEEL stuk trager dan 100 MB/s. Een spel van 100 GB is nog steeds in drie kwartier binnen, dus ik klaag niet, maar sneller internet = sneller downloaden houdt een keer op :)
Wij werken thuis met soms grote werkbestanden. 4gig zou daar mooi mee rijmen. Je kunt vast ook een mooie seeding ratio halen met 4gig uplink.
Enigszins on/off-topic:

Als het dreigende gevaar van "games as a service" vaart gaat nemen, dus alles via abonnement naar de wil van de uitgever en de aandeelhouders, dan zou 4Gbit nog best wel eens nodig kunnen zijn.

Larian heeft daar op X/Twit nog een stevig kritische uitspraak over gedaan, dat we dit moeten willen.
Als het dreigende gevaar van "games as a service" vaart gaat nemen, dus alles via abonnement naar de wil van de uitgever en de aandeelhouders, dan zou 4Gbit nog best wel eens nodig kunnen zijn.
Even afgezien van de (on)wenselijkheden, waarom zou dit tot een grotere bandbreedte moeten leiden?
De distributie van games is nu toch al feitelijk volledig digitaal, ook op consoles?
Die distributie is incidenteel, streamen is vrijwel constant.
Ok, dus meer Google Stadia en minder “Gamepass”?

Dan ga je juist minder bandbreedte nodig hebben.

Net zoals dat je voor downloads graag een snelle verbinding van 100 Mbps of meer hebt, maar dat voor Netflix je aan 30 Mbps al ruim zit.
Glasvezelinternet is alweer heel wat jaren beschikbaar in Nederland. In 2005 werd in Noord-Brabant de eerste glasvezelkabel gelegd. Anno 2024 maakt meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens gebruik van deze techniek. Uiteraard zijn de snelheden de afgelopen achttien jaar behoorlijk omhoog gegaan.
Men bedoelt het oranje draadje wat hier al meer dan een jaar uit de straat steekt en maar niet doorgetrokken en/of aangesloten wordt omdat KPN/VolkerWessel geen tijd heeft.
KPN hanteert iets andere cijfers dan de daadwerkelijke beschikbaarheid, zoveel is duidelijk.

KPN moet zich sowieso rot schamen qua service.
Werk uitzetten naar VolkerWessel, die heeft met de aanleg van glasvezel hier heel de voortuinen vernaggeld (zowel bij de buren als bij ons verzakte stenen) en vervolgens geven beiden niet thuis en maken hun werk niet eens af.
Ondanks meerdere contact verzoeken, mailtjes, telefoontjes wordt er gewoon niets gedaan. Waarom zou ik dan, met zulke service, nog denken aan een abbo bij KPN?
Wethouder van de Gemeente schrijven
Ene kant denk ik ''A gaaf!" maar aan de andere kant wat moet ik er mee.
200MBit abbo is nu al prima.
Ik zou liever zien dat KPN in de basis goedkoper wordt ivm al die upsell/extra dingen.
Elke jaar bellen voor kortingen is iig leuk maar het liefst zou het standaard moeten zijn.
Leuk! Ik zou graag meedoen, oh nee, wach, ik heb 7 jaar (zeven jaar) ja belofte dat er glasvezel zou worden aangelegd nog altijd niets meer dan een lege oranje spriet in mijn voortuin en die ligt er al meer dan drie jaar. Als die verbinding net zo snel is als KPN zelf dan kan ik beter overstappen naar een 56K inbelverbinding.
Ik mis eigenlijk in de poll de optie "Nee, KPN kan niet eens 4Mbit/s leveren". Ik vraag me ook wel het nut af van het testen van 4Gbit, aangezien er momenteel weinig is waar je dat echt nodig zal hebben dus hoeveel meerwaarde zal het (nu) in de praktijk hebben tegenover 1Gbit? Wat ga je hierin testen?
Deze miste ik ook inderdaad, de klantenservice van KPN zegt wel leuk dat je daarvoor de 4G router van ze moet gebruiken. Dan wordt je doorgestuurd naar die afdeling en dan zeggen ze "Ja, maar dit is niet beschikbaar voor u want u woont niet in een buitengebied, want elk dorp om u heen heeft gewoon glasvezel"
Kpn heeft vorig jaar februari (door een stel goedkope prutsers) glas bij mij het huis in laten trekken, maar nemen niet de moeite de andere kant ook aan te sluiten.

Als je ze belt wordt je afgeketst naar volkerwessels die beweren dat er nog niks in huis ligt. Lekker bezig kpn.

[Reactie gewijzigd door haarbal op 22 juli 2024 18:54]

Met een dochter van 11 en een zoon van 8 kan je nooit genoeg bandbreedte hebben laat staan snelle wifi! Op dit moment een volledig UniFi Netwerk met WiFi 6 dus kan een mooi vergelijk trekken met het nieuwe modem en de Super WiFi punten. 4Gb is ook beschikbaar op mijn postcode dus ik zeg kom maar op!
Voor 99,999% van de gezinnen is 1Gbps internet pure overkill.
Voor 99,999999% van de gezinnen is 4Gbps internet pure overkill.

Wat wil je gaan testen? Dat je 400 simultane 4K live streams aan kan bij jou thuis?

Ja, een 1TB disk remote repliceren naar een andere NAS gaat sneller. Als "de andere kant" tenminste ook die snelheid aankan... Maar hoe vaak doe je dat?

Wat een onzin, 4Gbps internet naar gezinnen pushen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.