Advertorial

Door Tweakers Partners

De innovatieve IT van de RDW: in de voetsporen van Tesla

04-10-2023 • 08:00

48

De RDW (Dienst Wegverkeer) is de Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de regulering van wegverkeer en voertuigen in Nederland. IT speelt daarbij een belangrijke rol, iets wat veel Nederlanders niet weten. Op het gebied van innovaties is de organisatie zelfs baanbrekend en biedt ze veel kansen voor aanstormend IT-talent en
-professionals.

De meeste mensen kennen de RDW van het rijbewijs, de APK en voertuigregistratie, zoals van auto's, motorfietsen en vrachtwagens. De organisatie verstrekt kentekenbewijzen en registratiegegevens voor voertuigen en houdt een register bij van alle geregistreerde voertuigen in Nederland. Andere taken zijn toezicht op voertuigveiligheid, uitgifte van kentekenplaten, handhaving van regelgeving, en beheer van voertuiginformatie. Innovatie en technologie zijn daarbij belangrijk. De RDW speelt een rol bij het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologieën en systemen om de veiligheid van het wegverkeer te verbeteren, zoals digitale kentekenregistratie en elektronische voertuigidentificatie.

Ter ondersteuning van de uitvoering van de taken werkt de RDW met nieuwe technologieën, data-analyses, machinelearning en de cloud. In onderstaande video nemen een productowner, software engineer en testanalist je op enthousiaste wijze mee op een werkdag.

Innovatie voor en door studenten bij de RDW

De RDW organiseert ook tal van innovatieve projecten voor de nabije en verre toekomst. Eén daarvan is de Self Driving Challenge, waarbij studententeams tegen elkaar strijden door hun zelfrijdende voertuigen te laten racen op een circuit. Het project duurt vijf maanden en de teams moeten algoritmes ontwikkelen voor hun zelfrijdende karts. De RDW faciliteert de competitie en is verantwoordelijk voor de formele goedkeuring van voertuigtypen en -onderdelen, inclusief de goedkeuring van de autopilotfunctie in voertuigen met geavanceerde rijhulpsystemen.

Thijmen is een van de voormalige studenten, en inmiddels als software engineer in dienst van de RDW. Hij is ook projectcoördinator van de Self Driving Challenge. “Ik heb zelf meegedaan aan de editie van 2021 en dat was heel gaaf. We maakten gebruik van enorm zware computers. Het ging om Nvidia Drive AGX Systems die ook zijn gebruikt in de eerste Tesla-auto’s. We gebruikten C++ als code.”

Thijmen vervolgt: “Dat was heel leuk, maar er zaten ook nadelen aan. Het werken ermee was best complex. De documentatie was deels proprietary, net als de software. Daardoor waren er weinig vragen en antwoorden op open internetfora te vinden.”

Ondertussen is de RDW overgestapt op een veel toegankelijker alternatief en is er veel vooruitgang geboekt: Thijmen: “Afgelopen juni heeft een zelfrijdende kart voor het eerst een heel rondje zelfstandig afgelegd op het circuit in Assen. Dat was een mijlpaal. Inmiddels werken we met Python op Intel NUC-machines en gebruiken we CAN-bus voor communicatie. Het voordeel is duidelijk: we maken gebruik van alle opensource-toepassingen en GitHub is onze grote vriend.”

Teams hebben genoeg te doen tijden de Self Driving Challenge. Ze moeten algoritmes ontwikkelen om hun karts zelfstandig te laten rijden. Dit omvat het verzamelen en verwerken van gegevens van sensoren en camera's om de kart te laten navigeren en obstakels te vermijden. Daarbij wordt machinelearning gebruikt om de algoritmes te trainen en te verbeteren. Door deeplearning-modellen te gebruiken, kunnen de karts leren van hun omgeving om hun prestaties te verbeteren. De karts zijn uitgerust met verschillende sensoren, zoals lidar en camera's om de omgeving te scannen en obstakels te detecteren. Actuatoren worden gebruikt om de karts te laten bewegen en te sturen. Ze zijn voorzien van elektromotoren en servomotoren die worden aangestuurd door de algoritmes.

RDW2

Editie 2024: behoorlijk verschillend

Ieder jaar heeft de Challenge een ander doel. Concurrerende studententeams ontwikkelen specifieke software voor hun voertuigen, waarbij ze in eerdere edities uitdagingen kregen zoals simulatierijden en racen op een echt circuit. De editie van 2024 vindt plaats op het RDW Testcentrum in Lelystad. Vanaf februari 2024 kunnen teams wekelijks hun project analyseren, filmen en testen. Op 14 juni 2024 wordt de winnaar van de Self Driving Challenge 2024 bepaald tijdens een finale-evenement. Teams hebben de keuze om deel te nemen in een 'gesloten categorie' waarbij de RDW elektrische karts levert, of in een 'open categorie' waarbij deelnemers hun eigen voertuig meenemen.

De 2024-editie van de Self Driving Challenge verschilt aanzienlijk van eerdere edities. Voor de uitdaging van dit jaar is een op maat gemaakte baan gecreëerd op het RDW Testcentrum, waar de teams in totaal zes verschillende opdrachten met een oplopende moeilijkheidsgraad uitvoeren op asfalt. Deze opdrachten representeren situaties waar autonome voertuigen in de echte wereld vaak mee krijgen te maken. De zes opdrachten zijn Start bij groen verkeerslicht, Houd je aan de snelheidslimiet, Stoppen en doorrijden, Zelfstandig parkeren, Inhaalmanoeuvres en Parallel Parkeren. “De studenten moeten dus aan de bak”, lacht Thijmen.

Benieuwd geworden naar wat de ict-divisie van de RDW nog meer doet? Wil je weten of er vacatures zijn die passen bij jouw profiel? Kijk dan op www.werkenbijderdw.nl/ict.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij RDW en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (48)

48
45
15
0
0
18
Wijzig sortering
Wat is het doel hiervan dan? Dat mis ik in het artikel.

Autofabrikanten zetten enorm veel middelen in om een auto zelfstandig te kunnen laten rijden. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het aanleveren van duizenden en duizenden verkeerssituaties die zijn beoordeeld om de AI te leren. En dan is een mens bijvoorbeeld nog veel beter in inschatten of iemand gaat over steken of niet.

Dan kun je wel een kart zelfstandig laten rijden, maar een beetje auto (met alle opties) kan dat al, zeker op een circuit zonder andere weggebruikers.
Het gaat er om dat de studenten dit zelf ontwikkelen met behulp van open bronnen en standaarden. De meeste autofabrikanten zorgen dat ze een gesloten ecosysteem hebben en de RDW/dit project wil juist toegankelijkheid in het gebied van zelfrijdende auto's; door studenten hier aan te laten werken doen deze ervaring op die ze vervolgens kunnen inzetten in het werkveld.
Met deze challenge kan de RDW ook ervaring op doen die waarschijnlijk van pas gaat komen met steeds meer auto's die allemaal autopilot systemen hebben.

En met betrekking tot het inschattingsvermogen van de mens: we hebben helaas weinig aan de power van het brein wanneer de ogen steeds minder op de weg en steeds meer op de telefoon of andere entertainment gericht is.
Men kan ook simpelweg verlangen van de fabrikant on met open standaarden te werken, anders geen typegoedkeuring.
Toegegeven, ik ken de ins en outs niet, maar dit klinkt meer als iets voor een TNO dan een RDW.
Desalniettemin, wel een gaaf project voor de studenten en scholieren.

Had me ook wel leuk geleken om een kart rond te laten sjezen ipv een pioneer-robotje :)
Veel negatieve reacties hier zonder dat ze eigenlijk weten waar ze het over hebben.

Heb zelf 8 jaar geleden met veel plezier binnen het digitale gremium van de RDW als trainee gewerkt, en heb daarna vele commerciële bedrijven van binnen gezien. Ik kan vertellen dat een hoop erg goed geregeld is bij de RDW! Regelmatig een stuk beter dan bij welk commercieel bedrijf dan ook!
Je doet net alsof t makkelijker is als er wel geld verdiend moet worden........
Met gratis geld gaat alles een stuk eenvoudiger.
Vind zelf dat onze overheid digitaal gezien wel een stuk vooruitstrevender is dan bijna elk ander land en kan ze daar alleen maar complimenten op geven. Voor veel zaken hoef ik tegenwoordig niet meer naar het gemeentehuis maar kan ik gewoon met DigiD alles regelen. Pas als je iets in een ander land hoeft te regelen waar je plots een kilo papier per brief op moet sturen en weet je wat je mist

Een mobiel rijbewijs is een droom dan kan de hele portomonee vervangen worden door een powerbank. Uiteindelijk is het natuurlijk een onontkombare toekomst. Goed bezig RDW!
Jarenlang horen we van de politiek dat de overheid zaken aan de markt over moet laten, en dat de overheid kleiner moet. Welnu, de overheid wordt alleen maar groter, en ik vraag mij serieus af wat dit nu bijdraagt. De vetbetaalde consultancy die on the side op dit soort projecten wordt ingehuurd likt er in ieder geval vast z'n vingers bij af met hun uurtje factuurtje Businessmodel.

Overheid en IT, een bewezen rampzalige combo
De markt houdt niet van concurrentie en zal daarom niet focussen op interoperabiliteit. Juist de overheid is goed bezig met het gebruik van opens standaarden, interoperabiliteit en samenwerking. Overheid en IT gaat vooral fout door over-ambitieus te zijn, niet omdat ze niet goed bezig zijn.
Dit hoeft geen zwart/wit afweging te zijn, de overheid kan perfect interoperabiliteit aansturen, terwijl je marktwerking houdt. Kijk bijvoorbeeld naar de recente verplichtingen rond USB C.
Of meer in relatie tot auto's: de CAN-bus ;)
Een gestandaardiseerde interface voor communicatie met de auto electronica.
Ipv dat elke fabrikant hun eigen systeem heeft.
Wat anderen in dit draadje daar al over zeggen. Het is niet nodig hier als overheid zelf een autonoom voertuig (met achterhaalde tech zo valt te lezen) gaat fröbelen met studenten en belastinggeld.
Ik snap deze redenering nooit

Allereerst, ik vraag me ten zeerste af of dit goedkoper wordt als we dit aan de markt overlaten. Linksom of rechtsom levert de RDW diensten die wij nodig hebben. Dat er geexperimenteerd wordt met self driving lijkt me een goede manier om hier kennis over op te bouwen, de overheid zal wanneer er zelf rijdende auto's op de markt komen dit moeten gaan reguleren. Ik geloof er niks van dat dit soort experimenten (te) veel geld kosten (naast dat het helpt met recruitment en behouden van mensen om dit soort leuke nieuwe projecten te doen).

Overheid en IT heeft ook missers gehad, zeker, maar er een groot deel van de overheidssoftware draait behoorlijk goed. Alle gefaalde projecten van de overheid zijn zichtbaar en worden in het nieuws gebracht. In vergelijkbare organisaties waarbij projecten gelijk een flinke schaal krijgen, zal dit niet gelijk naarbuiten gebracht moeten worden zoals het bij de overheid wel gaat. En zelfs als het moeizaam gaat, moeten we dan terug naar alles op papier? Stoppen met IT bij de overheid?
Dit is natuurlijk populaire materie waar je als ambtelijke organisatie de gebraden haan mee kan uithangen. Dit is nu bij uitstek zo'n onderwerp wat Europees zou moeten, maar alleen lastige en minder polulaire kwesties worden over de schutting van Europa gegooid, of van de gemeente.

Natuurlijk moet en kan de overheid niet zonder IT, maar dit hoort niet thuis bij de RDW in mijn ogen. Ik wil een overheid die conservatief en lean is.
Wat ik tot nu toe van RDW gezien heb in mijn eigen interacties met hun IT werkvloer: zeer professioneel en meer kennis dan bij de commerciëlen.
Neen dat zie je verkeerd het is bewezen lucratief. Waarom veranderen wat al super goed gaat? }>
Kan je die bewijzen voor mij inzichtelijk maken ?
Hmmz ik moet zeggen dat de ITers niet altijd de kans hebben om dingen te sturen dat het soms van boven uit de organisatie komt en de ITers het er mee moeten doen.
Dus iters hebben niet altijd de kans om het op de beste manier te doen.
En dan komen er weer kamer vragen en rapporten waar je u tegen zegt als je die leest.
Jarenlang horen we van de politiek dat de overheid zaken aan de markt over moet laten, en dat de overheid kleiner moet.
Je bedoelt zoals ze 10+ jaar geleden de landelijke overheidsplanning voor huizen hebben opgeheven en de markt zijn werk zou laten doen?
Overheid en IT, een bewezen rampzalige combo
Wat moeten ze dan, terug naar papier en microfiche? En toen ging er nooit wat fout? Zoals open containers papier achter het pand met prive informatie van burgers?

IT is een feit. De overheid moet daarmee uit de voeten en veel van wat de overheid doet, werkt prima. We krijgen alleen keer op keer de faal verhalen te horen, nooit echt de succesverhalen. Ook bij grote/complexe multinationals gaat er regelmatig wat fout, duren veel langer dan bij een kleine MKB, etc.
Beetje een nietszeggend reclamefilmpje voor 'een IT baan bij de RDW'.
Ik mis praktijkvoorbeelden van wat er dan geautomatiseerd is bijvoorbeeld. Laat eens wat zien dan?
"We hebben 60 applicaties".. tja..
Ik vind dat de RDW vanuit de consument gezien best mooie stappen maakt. Dingen als online een overschrijvingscode direct op kunnen vragen is toch een flinke verbetering ten opzicht van een paar dagen op een brief wachten. En nog veel eerder: naar een postkantoor moeten om de overschrijving te regelen. Zo lang geleden is dat nog niet.

En bovenstaande mag vanuit technologieoogpunt dan misschien niet zo heel spannend zijn, maar er is uiteindelijk wel iemand geweest die dit belangrijk genoeg vond om er moeite voor te doen. En dat telt minstens zo zwaar.
Dure geintjes daar is de RDW niet voor.
Ook nog ff adds kopen van Tweakers.

"De RDW voert wettelijke taken uit voor een veilig en geordend wegverkeer in Nederland."

Laat ze iets doen aan al dat schorem zonder rijbewijs op de weg deze dagen.
Handhaven is een taak van de politie, niet de RDW. De RDW doet precies wat ze moeten doen; namelijk beslissen of iemand uberhaupt nog de weg op mag nadat de politie ze er af trekt met bijvoorbeeld een artikel 5 overtreding.

Dat handhaving beter kan zal ik niet over discussieren, maar je zal dan een pleidooi moeten maken over een andere instantie die daar wel verantwoordelijk voor is.

[Reactie gewijzigd door Razwer op 23 juli 2024 01:04]

Dat doet toch het CBR, niet de RDW?
De RDW beslist inderdaad niet of een persoon de weg op mag, maar of een voertuig de weg op mag. Denk aan de typegoedkeuring, het apk-proces of een WOK-melding. De RDW is wél verantwoordelijke voor de productie van de fysieke rijbewijzen.
oeps, ja correct, maak ik zelf ook een inschattingsfout met een betweterige reactie, sorry. tijd voor een bak koffie.
Ook niet. Daar is het CBR voor. RDW levert alleen de documenten en bijbehorende infra/databases.
je hebt gelijk, sorry
Of je doet niet zo zuur en bent realistisch. Zonder reclame dat je een aantrekkelijke werkgever bent met een serieuze IT-afdeling, komt er geen nieuwe aanwas.

Dit betekent simpelweg dat de IT binnen de RDW ophoudt na een aantal jaar en dan valt het om. En dan natuurlijk met z'n allen klagen dat een kenteken overzetten zo lang duurt!
Ik snap dat je wat leuke dingen wilt doen voor medewerkers maar dat kan ook gewoon bestaan uit wat teamuitjes.

Persoonlijk betaal ik liever belasting voor zorg dan voor geautomatiseerde kart rondjes.
De kennis die ze hiermee opdoen wordt gebruikt bij type keuringen. Zelfstandig die kennis opbouwen lijkt mij beter dan klakkeloos afgaan op wat de fabrikant zegt.
Top idee, kennis over karten inzetten bij het keuren van een bus, nee luister toch maar naar die fabrikant
Uiteraard een top idee. Zo krijg je inzicht in het type fouten dat er gemaakt kan worden. Fouten die de fabrikant je echt niet gaat vertellen. Dát soort info is goud waard
De RDW moet gewoon een lijstje afwerken on te kijken of bepaalde specificaties gehaald worden. Ze gaan immers ook niet zelf de remmen ontwerpen of een aandrijflijn bouwen.

Ik snap dat je wat basiskennis van achterliggende systemen nuttig vind maar dat kan je ook gewoon via trainingen doen, je hoeft als overheidsinstelling niet gelijk te proberen wat tesla in al die jaren ook nog niet gelukt is en verwachten dat de belastingbetaler geen kritische vragen steld.
De RDW moet gewoon een lijstje afwerken on te kijken of bepaalde specificaties gehaald worden
Dan moet je wel weten of die specificaties relevant zijn.
Voorbeeld uit de vorige eeuw: testen van hoogspanningsapparatuur. Alles voldeed volgens fabrikant aan de specificaties. Eigen onderzoek van (voorheen) overheidsbedrijven liet zien dat die specificaties te krap waren. Zonder eigen onderzoek had de overheid dus niet geweten dat de, op papier goede specificaties, aangepast moesten worden (wat ook gebeurd is). De fabrikant had dat nooit uit zichzelf gedaan.

Wat je schetst is de gelimiteerde visie van de belasting betaler. Overheden doen heel veel dingen die in de ogen van de belasting betaler 'niet efficient' zijn (in financieel opzicht), maar toch, op de lange termijn wel degelijk nuttig voor de samenleving als geheel. Denk aan onderzoek naar waterhuishouding, alternatieve energie, fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, zorg- en sociaal economisch onderzoek en dus ook onderzoek naar autonoom rijden.

Bedenk dan ook dat de studenten aan zo'n challenge allemaal vaardigheden op doen die gebruikt kunnen worden in andere gebieden. In jouw visie zou het door de overheid grotendeels betaalde solar challenge onzinnig zijn, maar inmiddels behoren we tot de top.

Effectiever zou zijn als je je als belasting betaler zou uitlaten over echt onzinnige overheidsuitgaven als zeer lang wachtgeld voor snel afzwaaiende politici, doorgeschoten fraude bestrijding (die meer kost dan het oplevert) en kost wat kost door procederende overheden, waar allang duidelijk is dat men fout zit. Hier zijn veel grotere bedragen te halen dan het afschieten van projecten waarin overheidsinstellingen proberen kennis te vergaren.
De RDW bedenkt deze regels niet, die keurt ze. Ik zeg ook verder niet dat de kennis over een kart op een circuit nutteloos is maar niet zo waardevol tijdens het keuren van een bus.

Laat deze onderzoeken uitgevoerd worden door universiteiten. Prima als de overheid (en belastingbetaler) daar uiteindelijk aan mee betaald maar dat geeft minder “ruis” op een begroting en laat die kennis zijn op de plek waar het waardevol is.
Dat is geen overheidstaak.

Je formuleert gewoon een aantal eisen, en als een fabrikant daat niet aan voldoet, dan kom je de weg niet op. Nee, in Nederlandje gaan ambtenaren zelf lekker fröbelen. Als er al zoiets nodig zou zijn, dan zowiezo Europees, en dan ga je niet zelf iets fröbelen met spul wat inmiddels al antiek is (zoals blijkt uit het artikel) maar dan eis je gewoon een paar van die voertuigen op van de fabrikanten, anders komen ze de weg niet op.
Laat ze iets doen aan al dat schorem zonder rijbewijs op de weg deze dagen.
Ja, want de RDW is de beste partij om die taak bij neer te leggen, zij geven tenslotte de kentekens uit. De schobbejakken.
Dan schuif je dus dat geld wat je nu uitgeeft aan ... naar de mensen die er wel wat mee kunnen......
Denk dat het wel meevalt, zo'n RDW testcentrum hebben ze nou eenmaal nodig. Als ze die her en der openstellen voor andere partijen zoals universiteiten voor zo'n wedstrijd dan lijkt me dat alleen maar winst. Ik zie de advertentie-inkomsten ook liever naar Tweakers gaan dan naar Monsterboard.
???? Waarom zou github hier invloed op hebben?
Github is misschien een plek voor je codebase. Maar je applicaties draaien er niet?
tenzij je bij elke start-up iets van github af trekt, ja??
Deze zin mist een hoop context, sowieso wordt git (hub) vandaag de dag in enorm veel cruciale plekken gebruikt en afhankelijk van het bedrijf kan dit ook zelf gehost worden (of je dat wil is een ding op zich).
Daarnaast zoals anderen hieronder zeggen, GitHub runt normaliter niks, het is voor je code en samenwerking daarvan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.