Advertorial

Door Tweakers Partners

Huawei WiFi Mesh 7: 6600Mbps, tri-band Wi-Fi 6-mesh en nfc

25-11-2021 • 08:00

83

In 2021 heeft Huawei zich nadrukkelijk geprofileerd als techbedrijf dat naast smartphones ook steeds meer inzet op andere producten. Zowel op de zakelijke markt als de consumentenmarkt wil het bedrijf oplossingen aandragen op het gebied van entertainment, communicatie en werken. Het introduceert in dat kader een nieuw mesh-systeem: Huawei Mesh 7.

Met Huawei WiFi Mesh 7 belooft het bedrijf in te zetten op verbetering van snelheid, prestaties en beveiliging. Het betreft een Wi-Fi 6 Plus-meshrouter die is ontworpen om dekking te bieden in het hele huis, ook als er sprake is van een groot huishouden. Zo zouden gezinnen overal in huis, dus op elke verdieping, snel en stabiel internet moeten kunnen realiseren. In dit artikel gaan we in op de techniek die Huawei in stelling brengt om dit te bewerkstelligen.

De router ondersteunt AX6600-tri-band, dat bestaat uit 5GHz-highband voor datatransmissiesnelheden tot 4804Mbps, 5GHz-lowband met ondersteuning tot 1201Mbps, en het 2,4GHz-kanaal voor snelheden tot 574Mbps. Combineer je deze drie, dan ondersteunt de tri-band routersnelheden tot 6600Mbps. Met deze snelheden kunnen zelfs veeleisende huishoudens die veel media consumeren prima uit de voeten. In theorie moeten ze hiermee ook in 8k kunnen streamen. Huawei WiFi Mesh 7 ondersteunt daarnaast 4k qam en 4x4 mimo, zodat telefoons de 5G-highband kunnen gebruiken.

huawei

Frequentiebereik en signaaldekking

Huawei WiFi Mesh 7 is uitgerust met acht signaalversterkers, elk gericht op de verwerking van een specifiek frequentiebereik. Volgens Huawei kunnen twee units van de router dekking bieden tot een ruime 550 vierkante meter. Gebruikers kunnen desgewenst drie slimme routers verbinden om een mesh-netwerk te vormen dat signaaldekking biedt voor een gebied van ruim 830 vierkante meter. Een opstelling met twee routers zal voor de meeste consumenten doorgaans afdoende zijn. Huawei stelt dat Huawei WiFi Mesh 7 tot 250 verbonden apparaten gelijktijdig kan ondersteunen, variërend van laptops en tablets tot smartphones en slimme luidsprekers. Met een dergelijk bereik en de capaciteit voor dit aantal connected devices is dit mesh-systeem niet alleen geschikt voor grote huishoudens met gamers en thuiswerkers, maar ook voor een klein tot middelgroot kantoor. Een mkb-er moet er dus prima mee uit de voeten kunnen.

Het besturingssysteem van Huawei speelt bij dit alles een belangrijke rol. HarmonyOS Mesh+ ondersteunt Huawei WiFi Mesh 7 Tri-Band Super Networking dat de tri-bandkanalen kan combineren om een overlay van verbindingen te vormen. Hierdoor kunnen gebruikers de doorvoer maximaliseren. HarmonyOS Mesh+ maakt daarnaast super seamless roaming mogelijk, dat acht roaming-technologieën ondersteunt om de wachttijd bij het overschakelen naar roaming te beperken tot 50ms.

De router ondersteunt load balancing voor het omleiden van verkeer op het hogesnelheidskanaal naar andere frequenties, om zo eventuele netwerkcongestie te voorkomen. Mobiele telefoons krijgen hierbij prioriteit; ze hebben voorrang op de 5GHz-highband, voor verbindingsstabiliteit en signaalontvangst.

huawei 2

Gemak, veiligheid en de AI Life-app

Huawei WiFi Mesh 7 is volgens het bedrijf eenvoudig te installeren door het volgen van de instructies die de Huawei AI Life-app geeft om een thuisnetwerk in te stellen. De Huawei AI Life-app ondersteunt verschillende netwerkmanagementtools, zoals smart diagnosis om eventuele problemen met het netwerk op te lossen. Gebruikers kunnen via een gevisualiseerde heatmap hun netwerkdekking bekijken, om zo de routerplaatsing te bepalen en eventuele blinde vlekken in het netwerk te elimineren. Vanuit de app heb je toegang tot een volledige lijst van apparaten die op de router zijn aangesloten, zodat je ongewenste of niet-geïdentificeerde apparaten kunt loskoppelen. Ouders kunnen ook gebruikmaken van de ingebouwde instellingen voor ouderlijk toezicht om tijdslimieten en inhoudsbeperkingen voor hun kinderen te selecteren. Zo voorkomen ze dat hun kroost wordt blootgesteld aan content die niet geschikt is voor jonge gebruikers.

Huawei WiFi Mesh 7 wordt geleverd met vier gigabit-wan/lanpoorten en biedt ondersteuning aan One-Touch Connect via nfc. Dat laatste levert gemak op voor Android-gebruikers: door met één aanraking een telefoon tegen de nfc-sensorzone op de Huawei WiFi Mesh 7-router te tikken, breng je direct een wifiverbinding tot stand. Dit is handig als je gasten op bezoek hebt. Je hoeft hiervoor geen wifinaam en wachtwoord in te voeren (en ze als eigenaar dus ook niet te delen).

huawei 3

Bij onjuist ingevoerde wachtwoorden kan Huawei WiFi Mesh 7 onderscheid maken tussen een gebruiker en een bot. Bij meerdere onjuiste invoerpogingen zal het verdachte apparaat in kwestie voor een bepaalde tijd geen verbinding meer kunnen maken met je router. Huawei HomeSec Security Protection moet daarnaast brute force wifi-attacks voorkomen en ondersteunt anti-arp spoofing en wpa3. Ook kun je blokkadelijsten en vertrouwenslijsten instellen voor toegang tot je wifi, om zo de privacy van de gebruikers en veiligheid van je thuisnetwerk verder te versterken.

Oplossingen vanuit de Tweakers-community

Uiteraard zijn we benieuwd hoe jullie thuis voor goed frequentiebereik en signaaldekking zorgen. Laat het ons weten in de comments! Tips en tricks zijn altijd welkom.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Huawei en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (83)

83
79
33
1
0
26
Wijzig sortering
Mesh was lang een buzzword, maar ik zie er zeker wel de voordelen van in. KPN en Ziggo zijn hier ook slim op in gehaakt, door klanten met "eigen" mesh Wi-Fi punten aan zich te binden. Wordt het, mede daardoor, niet (weer) eens tijd voor een onafhankelijke vergelijkende test?
Ik heb liever 3 losse accespoints welke allemaal bekabeld zijn (PoE) dan 3 mesh accespoints.

In theorie haal je met mesh maar de helft van de throughput omdat het AP simpelweg de helft van z'n bandbreedte nodig heeft om de data weer naar het volgende AP te sturen.

Daarnaast is je latency dus groter, het moet van AP naar AP en pas dan door de kabel.

Maar het grootste probleem is dat wat je hebt met extenders. Om het signaal voldoende te versterken, moet je wel een (goed) signaal hebben. En bij mesh eigenlijk tussen meerdere (soort driehoek?). Als je drie AP's hebt, plaats je die juist het liefste dat ze niet allemaal elkaar overlappen en het liefste op andere kanalen.

Door gewapend beton en vloerverwarming heb ik op de tweede verdieping eigenlijk al geen bereik meer. Mesh gaat dan ook juist niet fatsoenlijk werken. Of ik moet het dubbele aantal accespoints plaatsen.

D'r zullen wel veel reacties komen zoals: "Bij mij werkt het goed." "In de praktijk werkt het wel." "Het valt wel mee." "Kabel trekken vindt ik lastig".

Maar als het in de theorie al niet rond komt, zul je in de praktijk echt wel ergens bandbreedte/latency verliezen.

Dus als iemand een theoretisch onderbouwde reden heeft waarom mesh beter (niet makkelijker) is dan AP's met directe kabels, laat maar weten.
Je gaat er dus onterecht vanuit dat een mesh setup perse draadloos verbonden is terwijl dit dus ook bekabeld kan zijn.
Ik heb zelf een asus setup in mesh staan maar dan wel bekabeld waarbij ik de instelling heb gedaan om dus altijd de verbinding bekabeld te laten en niet wifi als backhaul.
Ben er zeer over te spreken en wat snelheid betreft is dit dik in orde met gigabit glasvezel.
Uiteraard het dekkingsgebied wel mekaar klein deel laten overlappen maar zelfs met nieuwbouw 2016 en beton heb ik overal in huis minimaal 3 strepen ontvangst (max is 4)

[Reactie gewijzigd door Technics SA-DA8 op 22 juli 2024 21:44]

Nee, ik ga uit van de definitie mesh netwerk.

Dat Asus er een mooi verkooppraatje van gemaakt heeft is wat anders.

Als al je accesspoints met een switch verbonden zijn (dus niet onderling met elkaar) heb je geen 'mesh netwerk' per definitie.

Hoogstens een 'intelligent'/'smart' bekabeld WiFi netwerk waarin accesspoints onderling communiceren.
Dus jij beweert dat wat Asus zegt met hun "verkooppraatje" niet werkt?
Dan mag je mij uitleggen waarom het bij mij in de praktijk wel werkt.
Heb het overigens nergens over een switch gehad en is dus in mijn situatie niet van toepassing...alleen dat de hoofdrouter verbonden is met de 2e router die als mesh knoopunt is toegewezen.
Je kunt geen "mesh" netwerk hebben met twee apparaten...

Daarnaast heb je het over een "hoofdroute" en "2e router" (wat raar is) maar dan heb je dus eigenlijk gewoon een hiërarchisch netwerk.

En niet een dynamisch multipoint netwerk zoals de definitie van mesh netwerk.
Wat is er raar aan een hoofdrouter die verbonden is met een 2e router?

Zoals ik al eerder zei zijn beide van Asus en die zijn bedraad aangesloten en kunnen dus ook onderling communiceren...hoezo kan je met 2 apparaten geen "mesh" opbouwen?
Het een sluit het ander niet uit.
Een mesh netwerk hoeft niet altijd draadloos verbonden te zijn met de router. De AP's kunnen bij een aantal modellen ook bekabeld worden aangesloten en daarmee de clients draadloos bedienen.
Als je alle 'Mesh' AP's bekabeld aansluit, doet de 'Mesh' functie dan nog iets?

Dan is het niet anders dan een UniFi/Cisco systeem waarbij de AP's ook gewoon onderling communiceren/overdragen van clients (al dan niet via WLC).

[Reactie gewijzigd door Accretion op 22 juli 2024 21:44]

"Mesh network" is tegenwoordig niks anders dan gewoon een korte manier van het beschrijven van meerdere AP's voor 1 netwerk. Oftewel iets wat allang bestaat. Echter voor de meeste consumenten is het makkelijk om het op die manier te beschrijven dan uitgebreid uit te leggen dat het meerdere AP's beschrijft. Of je nou een hardwired of wireless backhaul hebt, in beiden gevallen kan het mesh genoemd worden.
What is a mesh network?
A mesh network is a network in which devices -- or nodes -- are linked together, branching off other devices or nodes. These networks are set up to efficiently route data between devices and clients. They help organizations provide a consistent connection throughout a physical space.

Mesh network topologies create multiple routes for information to travel among connected nodes. This approach increases the resilience of the network in case of a node or connection failure. Larger mesh networks may include multiple routers, switches and other devices, which operate as nodes. A mesh network can include hundreds of wireless mesh nodes, which allows it to span a large area.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 22 juli 2024 21:44]

Bekabeld 'mesh' klopt dus eigenlijk niet volgens jou bron of je moet dus meerdere kabels in een multipoint verbinding hebben.

Maar als het dan als marketingsterm gebruikt wordt, wordt het wel snel onduidelijk ja.
Ze hoeven niet allemaal met kabel aangesloten te worden. Ik heb er in huis 2 met kabel aangesloten en 1 die verder gaat op het signaal van de andere.

Het is een flexibel systeem op dat vlak. Ik heb geen idee of standaard extenders beter zouden zijn, maar ik en de familie zijn ontzettend tevreden ermee.
Qua ping zie ik bij speedtests iig geen verschil met andere wifi setups, bij 4k content streamen ook niet echt issues te merken.

Heel goede ervaring met mesh wifi hier dus met tp-link deco.
dan is het geen mesh meer, maar een ster ;)
Ik ben het helemaal met je eens! Hoewel er voor een wireless mesh ook nog weleens gebruik wordt gemaakt van een extra radio blijft bekabeld (of zelfs een AP verbinden via Powerlinel) in een huis met betonnen vloer voor mij beter.
De mesh functies zoals seamless roaming werken dan nog steeds.
Er is een kleine nuance aan te brengen, bekabelde AP's die niet met elkaar communiceren zijn mogelijk slechter, terwijl bekabelde AP's die wel met elkaar communiceren beter zijn.

Je mist een paar dingen in je verhaal: Goede mesh routers hebben een eigen backchannel, waardoor jouw bandbreedte issue _minder_ wordt (en niet weg is, want het blijft soms krap in de frequentiebanden).
Een ander ding is band steering en actief AP steering (geen idee wat de term is).

Omdat Mesh routers altijd met elkaar communiceren kunnen ze de gebruiker altijd sturen naar een ander mesh AP, op een andere frequentie. Dit zorgt er voor dat clients dus netjes verdeeld (kunnen) worden over de verschillende AP's.

Dat kan natuurlijk ook prima (of zelfs beter) met bekabelde AP's, maar als je dus 3 'domme' AP's hebt die niet met elkaar communiceren, en alleen maar hetzelfde SSID geconfigureerd hebben (of zelfs niet), ga je daar wel slechter mee uit zijn.

Ik heb Unifi apparaten, en die zijn mijns inziens (net als wat jij zegt) vele malen beter dan welk mesh systeem dan ook.

Als iemand 3 TP-Link AP's van 15 euro op een kabel aansluit, slecht configureerd, en verwacht dat alles vlekkeloos werkt, zou een Mesh systeem misschien een betere keuze zijn.
Ah, ja mijn informatie was gebaseerd op UniFi met 'wireless uplink'.

Je kunt inderdaad het beste accespoints die 'seamless roaming' en 'handover' doen (dat je automatisch wisselt naar een AP met een betere verbinding.

Een praktisch voordeel aan 'Mesh' is dat ze gemaakt zijn om met meerdere te draaien. Maar in de theorie kunnen bekabelde AP's dat ook.
Ik heb ook alle verdiepingen van gewapend beton. En mijn router komt net tot de volgende verdieping als ik hem op een normale plek zet.
Ik heb dit opgelost door de router onder de trap te plaatsen tegen de laatste trede, en een mesh point(Draadloos) in het trappengat op de tweede verdieping te plaatsen. Nu heb ik overal goed bereik. Slim plaatsen heeft meer nut dan meer AP of mesh points plaatsen. Als ik op de 2de verdieping via het meshpoint verbonden ben, haal ik volgens speedtest een ping van 11ms, jitter 1ms, download 305mbit/s(mijn max internet download snelheid), upload 30,6mbit/s.

Mijn bedrade PC haalt ongeveer het zelfde.
Ik heb 7 AP's bedraad aangesloten zitten werkt als een tiet, en ja repeater is ruk behalve als het er echt voor gemaakt is. De eigen huis en tuin AP's verliezen meestal de helft van de snelheid bij de eerste hop.
Niettegenstaande ik AP's ook altijd bedraad aansluit(in bedrijfsomgevingen weiger ik met repeater/powerline oplossingen te werken) denk ik wel dat de huidige mesh AP's die oa providers verdelen een extra radio aan boord hebben om het repeatergedeelte over te nemen waardoor er geen halvering van bandbreedte meer is.
Uiteraard blijft plaatsing van het 2e AP meespelen. Als die geen goede communicatie met de andere AP heeft werkt het niet. "Maar ik heb alle streepjes ontvangst" zegt de gemiddelde gebruiker dan. Zucht.
Misschien moet je even op onderzoek uitgaan voordat je desinformatie geeft.
Er zijn Mesh systemen waar de backhaul gewoon via de bekabeling loopt.
Bijvoorbeeld de TP-Link M9 Plus, er zullen er vast meer zijn.
Ik moet er wel bij zeggen dat fabrikanten dit wel erg slecht vermelden / of hadden vermeld.
Ja backhaul via wifi is meestal ruk.

[Reactie gewijzigd door kmichael op 22 juli 2024 21:44]

Je kan nog geen portal opzetten lijkt het, ik heb gewoon een gast netwerk waar mensen in kunnen loggen met hun google account. Net zo makkelijk.
En na 12 uur worden die er weer uitgegooid.


Kan nog andere opties kiezen zoals Facebook maar ook vouchers b.v. en PayPal.
Hoe werkt dit precies, kan je dit op alle routers instellen?

Ik heb namelijk een manier nodig om te voorkomen dat iOS gebruikers zomaar zonder mijn weten en/of toestemming mijn wifi wachtwoord delen en dit klinkt alsof het dat doet.
Dit heet een captive portal en nee dit zie je meestal alleen in de niet op consumenten gerichte routers (AFAIK althans, wellicht dat er 1/2 prosumer routers/merken dit wel kunnen).
Je kan aan de slag met bv Openwrt (of andere custom firmware) om dit op consumenten spul te doen.
Vind de verwachting, of opmerking, over het ontbreken van zoiets op een consumenten gericht product zelf ook nogal vreemd (of iig nogal open deur, in lijn met verwachtingen).

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 21:44]

Unifi heeft een mooie captive portal, met onder andere voucher toegang, FB, Google
Ken ook een firma die een eigen op Unifi gebaseerde heeft die via SMS toegang bied voor een bepaalde tijd.

Zelf gebruik ik ook Unifi en sinds kort de WiFi 6 LR haal met gemak een 800Mbit op een Z flip 3 en moeiteloos roaming door mijn hele huis en 1000M2 tuin :)

Buiten hangt nog een Mesh pro Tevens zet ik alle poorten die niet gebruikt worden op mijn switches af. Dus effe inpluggen doet niets.

[Reactie gewijzigd door anpat op 22 juli 2024 21:44]

Vrienden/Familie enzo zitten gewoon op het 2de SSID, het gasten netwerk is het 3de SSID.
Het is gewoon makkelijk, en heb ook een QR code hangen die ze kunnen gebruiken. Het is allemaal zo makkelijk als je het zelf maakt. Maar ik hoef dus niet elke keer te vertellen welke wifi ze moeten gebruiken en zo kunnen de buren er ook op die vaak storing hebben met KPN/Koper en de kabel aansluiting ligt nog in storing.. Ja groot feest.

En inderdaad, Ubiquiti heeft het ook ja.

Ik gebruik thuis Ruckus en Ubiquiti (omdat het kan/was gratis!)
Dus ik ben niet welkom zonder google account?
Haha, is dat een 1e levensbehoefte dan, wifi als je op visite bent? :P

Ik had er nooit bij stil gestaan dat je tegenwoordig makkelijk wifi passwords verder kan delen via iOS en Android, zonder deze te hoeven weten, dus ik ga zelf ook eens kijken wat de mogelijkheden zijn eerlijk gezegd.
Ter info, delen is makkelijk maar je kunt het ‘wachtwoord’ ook weer clear text terugzien in de instellingen.
Is dat (nog steeds) zo? Had het laatst op Android 10 proberen te vinden, maar niet gelukt.
Android weet ik zo niet maar op IOS wordt het wachtwoord gesynched met Keychain:
https://www.lifewire.com/...assword-on-iphone-4177061
Daarin kun je het terugzien...
Had het al ff gegoogled, en je kunt het idd tegenwoordig ook makkelijk delen/terugvinden in Android and Windows :(

Pff nu moet ik of met een whitelist werken gaan werken, of mijn wachtwoord regelmatig veranderen of gewoon mensen hun eigen mobiele data laten gebruiken als ze op bezoek komen... Niet dat ik denk dat mijn bezoek/gasten op mijn netwerk (overmatig) illegaal gaan downloaden ofzo, maar gewoon om het principe.
Een gastennetwerk is helaas de beste oplossing. Dat zorgt ervoor dat men in ieder geval niet bij je lokale apparaten kan komen. Meestal kun je daar ook een up/download bandbreedte beperking instellen zodat men niet je internet lijn opslokt.

Sommige oplossingen hebben trouwens ook een portal waar mensen zich moeten registreren. Daar kun je dan ook sessie tijden of portaal wachtwoorden op instellen om te voorkomen dat steeds je wifi 'leent'. Ubiquity heeft het bijvoorbeeld: https://lazyadmin.nl/home...setup-unifi-guest-portal/
Maar er zijn volgens mij ook open-source oplossingen en dan ben je niet merk gebonden.

Een voorbeeld zou dus een wachtwoord op het gastportaal kunnen zijn die je af en toe aanpast. Dat is simpeler dan iedere keer het wifi wachtwoord aanpassen.
Kan die ellende nu ook al via Android, ik wist het alleen van Apple?

Ik wil bepalen wie ik toestemming geeft mijn netwerk te gebruiken, het delen van mijn wachtwoord zou puur en enkel aan mij moeten zijn. Dat dit met alle privacyregels, -rechten en -plichten niet verboden is verbaasd (en frustreerd) me enorm.

Is de enige optie dit te voorkomen door met een whitelist op basis van MAC addressen werken? Wat een gedoe, zou bijna tegen gasten zeggen gebruik maar lekker je 3/4/5G abonnement.
Mijn ervaring met Huawei producten is overwegend positief: hoge kwaliteit tegen zeer redelijke prijzen. Van afluisteren niks gemerkt.
Het is ook niet de bedoeling dat je zelf merkt dat je afgeluiserd wordt. Pas als je je negatief uitlaat over China en de politiek daar zul je tijdens je vakantie naar dat land misschien wel voor verrassingen komen te staan.
Maar echt beleefd is het niet. Ik snap best dat @janbaarda een berichtje had willen hebben “Goedemiddag, hier de Chinese veiligheidsdiensten, we luisteren even mee. Zolang u niets over een vrij Tibet zegt overkomt u niets. Voor de volledige voorwaarden kunt u terecht op onze website”

Dat daargelaten is de observatie dat diverse Chinese merken waaronder Huawei verder een prima prijs-kwaliteit-verhouding leveren zeker waar, dat is wat de discussie ook zo lastig maakt.

Dat geldt overigens soms totdat je onder de motorkap kijkt. Zo vond een Brits onderzoeksbureau ooit een paar honderd OpenSSL-versies in een Huawei-product, waarvan een aantal niet een standaard release, oftewel “customized”…

https://assets.publishing...sightBoardReport-2019.pdf

[Reactie gewijzigd door marcieking op 22 juli 2024 21:44]

Hallo, hier de USA. Wij doen net of we niks doen, maar we kijken ook lekker mee hoor en geven china dan de schuld.
Tweakers hebben toch wel een aantal middelen om e.e.a. te onderzoeken en/of tegen te houden. Zit niet echt op een berichtje te wachten en mijn laatste vakantie daar (van voor COVID) verliep naar volle tevredenheid. Mooi land met veel te kleine mensjes... Allemaal even vriendelijk en behulpzaam.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 22 juli 2024 21:44]

Dat vriendelijk en behulpzaam geld steeds minder en minder voor westerse journalisten.
https://www.trouw.nl/verd...-aan-de-horizon~b1784a63/
Dat afluisteren is iets waar zij volgens Chinese wetgeving aan mee moeten werken. Als ze het doen gaat dit waarschijnlijk niet om random mensen (ik zeg niet dat je dat bent) maar mensen die bepaalde relevante data zouden kunnen hebben. Een onderzoeker van Thales, TNO of ASML. Echter weet ik dat al die bedrijven met VPN’s werken. Ik vraag me dan af hoe groot het risico echt is.

De wetten waar het om gaat zijn:
-2017 National Intelligence Law
-2014 Counter-Espionage Law

Hier heeft China wel over gezegd dat bedrijven zich bij het helpen van de overheid zich aan de mensenrechten moeten houden, Marja, China heeft toch een andere standaard op het gebied van mensenrechten.
Chinese of internationale mensenrechten is een heel groot verschil.
Thuis en bij kennissen recent het hele WiFi netwerk geüpgraded met HUAWEI Wifi AX3 Quad-Core routers. Nou ik kan niet anders zeggen dan dat ze het begrijpen bij huawei. Over spionage maak ik
Me geen zorgen, wat moet de Chinezen van mij weten. Ben meer bang voor Cisco.

Software matig en instellen werkt subliem, en het signaal is Fantastisch. Ik kan het zeker aanraden.
Mocht je echt elke scheet willen instellen, dan is het misschien niet het nummer 1 merk. Maar als je snel goede resultaten wil in je WiFi netwerken kan ik het zeker aanraden.
Ik heb hetzelfde gedaan - die AX3 routers zijn wellicht beperkt qua functionaliteit en 5G channels - maar ze doen het gewoon. Dit in tegenstelling tot mijn asus rt-ac68u die er toch meer moeite mee hadden.

Ik hoop dat de mesh 7 serie snel goedkoper worden - de prijzen die andere fabrikanten vragen zijn echt al jaren te gek voor woorden...
Is er ethernet backhaul mogelijk, en is dat beter dan draadloze koppeling?
Als dat mogelijk is, dan is de maximale ethernetsnelheid 1Gbps, de maximale wifisnelheid is 6 Gbps. WiFi heeft de potentie om beter te zijn, maar ethernet praktisch vaak beter zijn.

De vraag is inderdaad of het überhaupt mogelijk is.
Ethernet kan al tot 10 gbit, niet echt consumenten hardware, maar het kan wel :)

Maar dan nog, wat heb je er aan als je buitenlijn Max 1gbit of zelfs minder is. Enige use case is dan een NAS waar je bijvoorbeeld video ongecomprimeerde heen en weer wil sturen naar een cliënt voor video bewerking….
In de specs van dit systeem staat dat het om 1Gbps ethernet gaat, daarom is, wat mij betreft, dat dus de maximale snelheid van dit systeem. Zelf heb ik vrij langzaam internet maar behoorlijk snel draadloos netwerk, zodat ik mijn NAS optimaal kan benutten. Wij gebruiken dat met meerdere personen als centrale storage (automatisch time machine backups maken, centrale plek voor media en software, persoonlijke bestanden).

Ik ben overigens bekend met 10 Gbps ethernet, ik heb er zelf cat7 bekabeling voor voorbereid in mijn woning, alleen is de hardware nog te duur, dus heb ik effectief een 1Gbps bedraad netwerk.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 21:44]

Zelfde hier, NAS zit met 10gbit aan een switch, hoofd computer ook. Verder 4 VLANS voor guest, normaal, IOT en backup netwerk. Diverse AC routers/APs allemaal met gigabit backbone een SSID per VLAN en per GHz band een een SSID (5GHz) voor de TVs op de dichtbijzijnde AP zodat die een betere verbinding hebben dan de magere 100mbit ethernet.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 21:44]

wifi 6gbps is een theoretisch snelheid in een lab of als je 1 meter naast de AP zit met een ontvanger die ook meerdere antennes heeft.
Heb je beton muren en vloeren in je huis dan beginnen de problemen al. 1 muur er tussen en hup signaal zakt al heel ver in.
Heb in de kelder een 2.4 en 5ghz router staan. Er 6 meter recht boven met 2 beton vloeren van 25/30 cm geeft op 5ghz amper signaal meer op 2.4 ghz al meer.
Nog een muur er tussen en 5ghz is weg.
De problemen met wifi worden alleen maar groter. Heb je 1gb glas zie dan maar 1 gb wifi te krijgen in je hele huis.
Heb thuis in iedere kamer gewoon dubbele gb aansluiting en wifi puur voor mobiel
ethernet backhaul werkt altijd sneller dan de draadloze koppeling. Ik kan zo snel geen informatie vinden of deze apparaten backhaul ondersteunen.
Mensen die klagen over Huawei en hun betrouwbaarheid: In bijvoorbeeld Unify Unity spullen zat ook het log4j LEK. Dus een eenvoudige remote code execution was mogelijk op al hun spullen.

Ik heb geen idee wat ik moet kopen om veilig te zijn er zit tegenwoordig zoveel software in overal.
Heb 3x Orbi Pro. Ben niet erg tevreden over de wireless backhaul voor het mesh. De verbinding valt dan regelmatig weg. Woon wel tegenover en achter appartementen dus het is hier erg 'druk'.

Nu dan de drie nodes bekabeld, nu op alle verdiepingen prima internet (lage latency, hoge throughput).

Alleen clients omschakelen naar andere node wil wel eens misgaan. Als ik bv. van boven naar beneden loop, blijft ik meestal aan de zwakke node boven verbonden. Dat levert kwaliteits-issues op met de verbinding. Reconnect lost het normaal wel op maar is dan een extra stap.

Er hangen ~60 apparaten aan het netwerk. Geen issues verder behalve soms buggy firmware updates met op zich redelijke support om dingen opgelost te krijgen. Heb overwogen om te verkopen maar in principe tevreden...

[Reactie gewijzigd door stofferr op 22 juli 2024 21:44]

Same here...Toen ik ze net nieuw had ging het allemaal als een tierelier (draadloos) Heb me eens zitten inlezen en de meeste problemen worden aan de firmware toegeschreven. Ben een jaartje terug geswitched van 'ROUTER' naar 'AP' modus en dat ging een tijdje goed maar het nadeel is dat je dan weer een aantal (beheerders) functies mist.
Nu dus ook al een tijdje op zoek naar een vervangende set maar ben er nog niet helemaal uit...
Wifi mesh '7', zodat het klinkt als nieuwer dan Wifi 6? (ondanks dat het 'gewoon' een Wifi 6 set is)
Dus iemand zit op je netwerk door alleen maar z'n telefoon tegen de router aan te houden? Dat klinkt erg onveilig
En nu zit iemand op je netwerk door alleen maar een internet kabel aan te sluiten.

Voor privé gebruik zijn de risico's laag, je moet eerst nog fysiek toegang hebben tot de router.
Een kabel zie je als je in de buurt bent, even snel je telefoon tegen de router houden voor een wifi verbinding kan je makkelijk missen.
Dan schakel je het uit, als je die risico niet wilt/kan lopen, netzoals je dat bij WPS kan.
WPS brengt eigenlijk exact de zelfde risico's met zich mee.

Of je houdt je toestel er tegen aan, of je drukt op het knopje en je kan verbinden, beide vallen makkelijk te missen. (Waarbij wel NFC net iets makkelijker zou gaan)

Prima functie voor de liefhebbers, zijn ook zat mensen die hun WiFi Wachtwoord naast hun router hebben hangen...

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 22 juli 2024 21:44]

Zoals altijd: tenzij je de functie even uitzet.
altijd nog 100x veiliger dan apple gebruikers die zomaar zonder dat je het weet jouw wachtwoord kunnen delen. hiervoor moet je binnenkomen en weten waar mn router hangt
En op android of windows kun je geen wifi wachtwoord zien???
Als alleen een wpa-psk (pre shared key) volgens jou een goede beveiliging oplevert, dan zit het probleem toch echt in jouw netwerk. De gedachte achter een PSK is juist dat je maar één key hebt.

Ik zou mij dan eerder afvragen waarvoor die apple gebruiker mijn PSK heeft, iemand die ik ken moet die dus gedeeld hebben. Tevens zou je natuurlijk meerdere layers of defense moeten hebben. Dus, al is iemand op jouw netwerk, dan moet die nog nergens bij kunnen, omdat andere apparaten ook nog beveiligd zijn (en dan niet met admin/admin, admin/password, e.d.).
ok.. my bad, ik dacht van niet. wist niet dat dit tegenwoordig overal zo makkelijk kon. Slechte zaak, mensen mogen van mij best m'n (gast) wifi gebruiken om hun bundel te sparen, maar ik wil zelf controle houden over wie toegang heeft. Lijkt er op dat enkel een whitelist dan werkt?
Zeker als je in gedachten neemt dat veel van de (zakelijke) AP's vaak aan het plafond hangen..zie je jezelf al op een krukje staan, terwijl je met gestrekte arm je telefoon tegen de AP aanhoudt?
😋
En wie heeft je dat wijsgemaakt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.