Door Sander den Heijer

Product Owner

Inactieve accounts, awards en levertijdalert - Development-iteraties #220/221

07-12-2021 • 13:40

48 Linkedin

In de afgelopen tijd hebben we een paar development-iteraties afgerond zonder een bijbehorende development.plan te publiceren. Dat betekent natuurlijk niet dat we hebben stilgezeten. Daarom hier een overzicht van waar we in deze sprints aan gewerkt hebben. Sommige onderwerpen zijn al aan de orde geweest in aparte .plans. Hieronder lees je wat er allemaal is veranderd.

Verwijderen inactieve accounts

Als Tweakers hebben we net als ieder ander bedrijf de verantwoordelijkheid om persoonsgegevens alleen te bewaren als we daar goede redenen voor hebben. Bovendien mag dat volgens de AVG niet langer dan noodzakelijk. Daarom gaan we persoonsgegevens van oude, inactieve accounts verwijderen.

Dat doen we natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hiervoor hebben we in de afgelopen sprints een mailflow gebouwd die in een periode van twee maanden de desbetreffende accounts hierover zal berichten. Eigenaars van inactieve accounts krijgen drie keer een aankondiging. Heractivatie van een account kan eenvoudig door weer een keer in te loggen. Mocht er na drie mails geen heractivatie zijn gedaan op een account, dan wordt het geanonimiseerd.

Wil je dat jouw account zelfs na vijf jaar inactiviteit bewaard blijft? Dan kun je dat aangeven door middel van een opt-in in de accountinstellingen. Klik daarvoor op de onderstaande knop en zet een vinkje achter 'Behoud mijn profiel voor altijd'. Vanwege de grote waarde voor de legacy van Tweakers sluiten we accounts met de status ‘overleden’ uit van automatische anonimisatie.

Ga naar je accountinstellingen

Inmiddels zijn we gestart met mailen en kan het dus zijn dat je al een mail hebt ontvangen. In een eerdere .plan lees je meer over deze verwijdering van inactieve accounts.

Reviewawards in de Pricewatch

Bij de samenvoeging van de reviewredacties van Tweakers en Hardware Info is ook de manier om producten te beoordelen veranderd. Sinds die tijd zijn veel nieuwe awards uitgedeeld aan producten die dit verdienen. Hoog tijd om deze ook in de Pricewatch te tonen bij je zoektocht naar een nieuw product. Inmiddels zie je dat de uitgedeelde Awards zichtbaar zijn bij de producten op productlijstpagina's.

Frontpagetest

In de afgelopen sprints hebben de frontenddevs ook flink wat werk verzet voor de aangekondigde vernieuwing van de frontpage. Net als voor de hierboven beschreven verwijdering van inactieve accounts is daarover een aparte .plan gepubliceerd.

Frontpage origineel (links) en bètavariant

We werken nu toe naar de start van een bètatest. Daarvoor is nog geen releasedatum bekend. Als je echter mee wilt doen aan deze bètatest en een seintje wilt ontvangen wanneer deze begint, kun je dat aangeven in je profielinstellingen of in de poll hieronder. Meer dan duizend anderen gingen je al voor :)

Wil je een seintje krijgen als de bètatest begint?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Levertijdalert

We zijn begonnen met het ontwerpen van een levertijdalert in de Pricewatch. We hebben zelf al wat ideeën over het design en functies die deze feature zou moeten hebben. In dit topic zie je de eerste ontwerpen en horen we graag je feedback hierop.

Reacties bij downloads

Een vaak gevraagde feature was het tonen van reacties per versie bij de downloads. Daarom is dat aangepast. Je ziet in de Update-historie het aantal reacties per versie.

Verder

 • We hebben het tonen van deals in de Pricewatch verder verbeterd. Dat was natuurlijk vooral voor de week van Black Friday van belang, maar ook in cadeautjesmaand december kun je er natuurlijk nog je voordeel mee doen. Check de dealspagina voor echte deals.
 • Er zijn nog wat pagina's responsive gemaakt die het nog niet (ja echt) waren. Bijvoorbeeld de foruminstellingen en de karmastore.
 • We hebben een knop toegevoegd aan de Tweakers-banners die de gereserveerde advertentieruimte opvult. Zo is het duidelijker dat er een landingspagina achter de banner zit.
 • We hebben een nieuwe server in het rack gehangen. Deze gaan we inzetten om ons developmentproces te versnellen. Door bepaalde taken hierop uit te voeren, zoals het draaien van automatische tests, kunnen we sneller een feature van development naar productie krijgen. Deze server is voorzien van 256GB geheugen en 2 AMD Epyc 7313's voor een totaal van 64 cores.

Reacties (48)

48
48
39
4
0
0
Wijzig sortering
Hoe gaat de anonimisering werken? Simpelweg het accountscherm leegmaken (wat in mijn ogen nog steeds niet aan de wetgeving voldoet) of daadwerkelijk een post van een gebruiker in het ene topic niet herleidbaar maken naar posts van de gebruiker in andere topics? (of, nog beter, daadwerkelijk alle posts kunnen verwijderen/verbergen)

Immers, posts kunnen óók persoonlijke informatie bevatten, ik zie nog steeds geen mogelijkheid om dat binnen GoT (anders dan post voor post de tekst weghalen) aan te pakken, plus dat dan nog steeds zowel je post met persoonlijke info in bijvoorbeeld "wat verdient de ICTer/GoTter" en je post in bijvoorbeeld een gevoelig liggend topic te zien is.

[Reactie gewijzigd door pagani op 7 december 2021 14:47]

Een anonimisatie houdt in dat we persoonsgegevens zoals e-mailadressen, nicknames en profielpagina’s verwijderen. De inhoud van geplaatste gebruikersbijdragen, zoals reacties en forumposts, blijft behouden, zodat oude discussies hun samenhang en context niet verliezen. De inhoudelijke bijdragen zijn dan ontdaan van de persoonsgegevens.

Meer hierover lees je ook in plan: Tweakers gaat persoonsgegevens van oude, inactieve accounts verwijderen
Maar de vraag lijkt me wel correct, gaan referenties van een comment wel weg? Dus kun je vanuit een comment (forum of nieuwsartikel) naar een, welliswaar anoniem, profiel alle reacties zien die dat anoniem profiel geplaatst heeft? Of blijft enkel de comment over en zijn alle reacties niet te koppelen aan elkaar?
Opvolgende quotes worden niet aangepast; je kan dus wel zien wat iemands username was als een bericht is gequote

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 7 december 2021 16:02]

Op plaatsen waar we de username automatisch genereren wordt die ook aangepast. Maar als een gebruiker als onderdeel van de lopende tekst een nickname noemt niet. Dat is technisch lastig en in veel gevallen niet eens foutloos te doen (dus we hebben dan een soort catch22 te pakken ;) ).

Dus deze @418O2 zal worden aangepast en deze Catch22 niet. Idem voor de automatisch gegenereerde quote-tag op het forum en een paar andere tags.

Aangezien we voorgaande code toch moesten maken voor anonimiseren hebben we dit ook gelijk bij de reguliere nickname-changes toegevoegd. Dus als jij het ooit veranderd in Catch23 zou dat hierboven (maar dan dus alleen in de mention-tag) zichtbaar worden :)
Dat proces is anders dan wanneer iemand zijn nick wijzigt dus? Want dan worden quotes niet aangepast toch?
Nee, dat gebruikt letterlijk dezelfde logica. Maar het bestaat nog maar een paar maanden :)
Ah, dan klopt mijn observatie maar is die wel verouderd. Goed te weten :)
Dan zit de anonimisatie dus nog niet op het niveau die ik in zo'n geval zou wensen. Zoals ook @Wraldpyk aangeeft verwacht ik dat je binnen een topic de anonieme voormalig gebruiker een (voor de betreffende sessie) gegenereerd nummertje geeft en de user niet klikbaar is om naar een leeg profiel te gaan met daarin alle berichten van die user. Dat verandert niets aan de leesbaarheid van het topic, maar maakt het vinden van verbanden tussen persoonlijke informatie in een topic en álle posts van de betreffende user wel onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door pagani op 7 december 2021 16:40]

De gebruikersnaam van een geanonimiseerde gebruiker is ook niet meer klikbaar, en de profielpagina zal een 404 geven. Echter is het met behulp van het gebruikers-id nog wel mogelijk om alle content van die gebruiker te achterhalen (maar wel minder eenvoudig dus).
We verwijderen inderdaad alle persoonsgerelateerde informatie die gekoppelt is aan je account. Wat we niet doen is content loskoppelen van het account of verwijderen. Buiten de technische implicaties daarvan hebben wij een belang in het behoud van die content. Het klopt dat daar ook persoonlijke informatie in kan staan, maar als je dat verwijderd of aangepast wilt zien (en je dat zelf niet meer kan) is het geen probleem dat specifiek aan te geven (dus precies welke inhoud in welke posts) bij een officieel verwijderverzoek.

[Reactie gewijzigd door crisp op 7 december 2021 15:10]

Behalve wanneer je ná verwijdering tot de realisatie komt dat je die publieke gegevens weg wil hebben. Dan kun je niet meer aantonen dat het 'jouw' posts zijn omdat immers alle relevante gegevens gerelateerd aan dat account aan de kant van tweakers zijn verwijderd. Wat voor strategie is hiervoor geformuleerd?
Als die gegevens herleidbaar zijn naar jou als persoon dan lijkt het me toch geen probleem om dat aan te kunnen tonen? ;)
De strategie is dat het niet voor gaat komen :P?

Stel ik heb een foto vanuit mijn vorige woning geplaatst en er speelt één of ander scenario waardoor het beter is dat die foto niet op internet staat. Wordt lastig verhaal dan. Zowel voor de persoon die het weg wil hebben als voor tweakers. Immers iemand kan ook doen alsof het zijn content is/was...
In de eerste plaats praten we hier natuurlijk wel over gebruikers die al meer dan 5 jaar niet meer actief zijn. De vraag is of die zich ueberhaupt nog achteraf zullen melden. Daarom nemen we nu wel uitgebreid de moeite om ze nog te informeren (voorzover het ons bekende e-mailadres nog werkt).

Verder denk ik niet dat in een scenario zoals jij schetst we moeilijk zouden doen om achteraf aan een dergelijk verzoek tot aanpassing of verwijdering te voldoen. Wanneer de content niet meer aan een specifiek iemand toegeschreven kan worden (account is geanonimiseerd) en wij ook geen direct belang hebben bij het behouden van die specifieke informatie (het weghalen van enkel een foto zal meestal niet een heel topic 'om zeep' helpen), maar wij wel inzien dat het privacygevoelig kan zijn, denk ik niet dat het nodig is dat je dan ook nog uitgebreid hoeft te gaan bewijzen dat jij die post ooit eens hebt geplaatst.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar die 256GB geheugen en 64 Epyc cores voor gebruikt worden. Ik snap dat Tweakers een groot platform is, maar ik kan me niet voorstellen waar al die rekenkracht aan op gaat om de Tweakers site te draaien, laat staan dat deze slechts "een paar taken versnelt". Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke gedeeltes van de softwarestack zulke performance nodig hebben.
Tweakers heeft een stuk meer dan deze ene server.

Maar in de basis bestaat Tweakers uit een forse php-website die via Apache wordt geserveerd met flink wat functionaliteit en een grote mysql-database en een paar java-gebaseerde "services" voor met name de Pricewatch. Daarnaast hebben we nog een mongodb-database, memcached-cache en activemq-messagebroker.

Om te voorkomen dat we bugs in de code toevoegen wordt bij elke "push" (een of meerdere wijzigingen naar de gitlab-server) een zogenaamde (test)pipeline uitgevoerd. Daarin zitten allerlei soorten tests. Voor een aantal van die types tests moeten we een "mini Tweakers" opstarten met die eerder genoemde services. Bij die tests zijn dat allemaal Docker-containers, in plaats van fysieke servers.

Maar die Docker-containers hebben wel RAM nodig en het uitvoeren van de tests kost (reken)tijd.

Voor 1 pipeline is niet per se zo'n zware server nodig, maar het is voor ons wel hinderlijk als we lange tijd moeten wachten tot eindelijk alle tests klaar zijn. Zeker als er ook andere collega's hun werk toevallig net voor je "pushten".

Deze server gaat er onder andere voor zorgen dat dergelijk pipelines een stuk sneller klaar zijn en we dus minder op elkaar zitten te wachten en ook zaken als bugfixes sneller live kunnen.

En voor de liefhebbers; ja daar zijn uiteraard allerlei alternatieve oplossingen voor, dit is de onze :)
Ah, interessant! Als je een voor iedere push een volledige end-to-end-test uitvoert dan zul je daar flink wat containers voor spawnen ja :)
Er zijn nog wat pagina's responsive gemaakt die het nog niet (ja echt) waren.
Deze vergeten?
Bewerken van een wenslijst:
https://tweakers.net/productcollectie/wijzig/[id]/
Converteren van een wenslijst:
https://tweakers.net/productcollectie/converteer/[id]/

[Reactie gewijzigd door Pinobigbird op 7 december 2021 13:51]

Er zijn nog wel een stuk meer dan dat hoor :)
We hebben zelf inderdaad ook nog een lijstje ;)
Het fotoalbum bijvoorbeeld. Lijkt me dat je daar best gauw iets aan kan doen om het in elk geval bruikbaar te maken voor mobiele gebruikers
Die staat inderdaad hoog op de lijst.
Komt er ooit een vervangen van de photo viewer zodat je de cursor toetsen kan gebruiken voor links en rechts, ipv perse met de muis moet klikken?
Is een klein ding, maar iets dat mij gruwelijk irriteert.


Mijn fout. Cursor links/rechts kan wel op desktop, maar swipen op mobiel kan niet.

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 7 december 2021 14:04]

Dit lukt gewoon hoor? Net getest op een artikel met meerdere fotos.
euh, ik geloof dat ik met een andere site in de war kom dan?
Stond mij echt bij dat het hier niet kon...

Update: ging dus om swipen op mobiel.
Heb mijn eerste post aangepast.

[Reactie gewijzigd door freshy98 op 7 december 2021 14:05]

Leg mij eens uit waarom de FP wéér op de schop moet? We hebben vaker een FP wissel dan dat de gemiddelde Tweaker van onderbroek wisselt....

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 7 december 2021 16:48]

Dat werd hier redelijk uitgelegd volgens mij. En dat linkje staat ook gewoon in dit artikel.
Ja, hetzelfde verhaaltje wat we elke 6 maanden voorgeschoteld krijgen. Het lijkt mij sterk we elke 6 maanden een niet meer toekomstvaste FP hebben.
Tweakers moet geld verdienen en dat doen ze voor een groot deel door een FP aan te bieden die "engaging" is. En waar je mensen mee wil laten engagen kan wisselen.
Spijker op zijn kop. Het is enkel nog commercie op de FP. Jammer genoeg, maar het is niet anders. Ik kijk er amper tot nooit meer hierdoor.
Ik vind jouw opmerking zo typisch voor het hedendaagse internet.
Uitleg eisen alsof je groot onrecht wordt aangedaan, maar zelf niet eens de moeite nemen om een goed lopende Nederlandse zin te formuleren.
Naar mijn mening zou je reactie een stuk netter zijn door je zin te beginnen met "Ik vraag mij af waarom" (en dan nog even de zin fixen).

[Reactie gewijzigd door Edsger op 7 december 2021 15:28]

Aangezien ik het product ben, net als bij Google, eigen ik mij enige rechten toe inderdaad.
Dat jij het nu opblaast alsof het onrecht is moet jij weten, ik zie het niet zo.

Voor de Nederlandse cursus moet je een deur verderop zijn.
Nou, ik zou niet zeggen dat jij (of ik) een product zijn van Google of Tweakers...

Maar ik snap denk ik wat je ermee wil zeggen. Desalniettemin vind ik de balans heel scheef. Mijn inziens is dit het equivalent van op hoge poten de Bruna binnenstappen, en aan de balie gaan roepen "waarom verplaatsen jullie steeds dat rekje met kaarten, ik koop hier elke week een pen en het bevalt me niet niks, leg eens verantwoording af!".
Ik vind jouw opmerking zo typisch voor het hedendaagse internet.
Uitleg eisen alsof je groot onrecht wordt aangedaan, maar zelf niet eens de moeite nemen om een goed lopende Nederlandse zin te formuleren.
Naar mijn mening zou je reactie een stuk netter zijn door je zin te beginnen met "Ik vraag mij af waarom" (en dan nog even de zin fixen).
Waarom neem jij niet de moeite zinnen in goed Nederlands te formuleren?
Mooie ontwikkelingen weer _/-\o_

Zit er op de reviewawards in de Pricewatch ook een 'houdbaarheidsdatum'? Een overjarig model dat inmiddels is ingehaald door de concurrentie kan moeilijk tot in eeuwigheid een Excellent award houden, om nog maar te zwijgen van apparaten die ver na hun actieve 'loopbaan' voor absurde prijzen aangeboden worden - als die een 'Great Value' award hebben...
Die zit er nu nog niet in, wel willen we deze functionaliteit nog uitbreiden met het tonen van een maand en jaartal van beoordeling. Met die toevoeging wordt het inzichtelijk hoe lang geleden de award is gegeven en hoe oud het artikel dus is :)
We hebben een knop toegevoegd aan de Tweakers-banners die de gereserveerde advertentieruimte opvult. Zo is het duidelijker dat er een landingspagina achter de banner zit.
Deze snap ik niet. Heeft iemand een voorbeeld?
Is dat zodat de pagina niet meer verspringt na het laden?
We reserveren inderdaad ruimte om verspringen van de pagina te voorkomen. Daarover meer en een voorbeeld van deze 'lichtgewicht' banners lees je in dit .plan plan: Shopfilter actief in het prijsoverzicht - Development-iteratie #215
Nog meer plek voor reclame zo te zien.
Geen idee haha. Nog meer blokken die ik dan straks weer met ublock moet wegtoveren voor een schone frontpagina.
Het is vziw niet de bedoeling dat de hoeveelheid banners op de frontpage groter gaat worden.
Nog een jaartje of 2 en we zitten op het niveau MSN of Yahoo frontpage: zo vol gepropt dat je niet meer weet wat content is en wat reclame.
Ik blijf het jammer vinden dat de informatiedichtheid van de frontpage zo ontzettend laag is. Door mijn ad-blocker krijg gelukkig wat meer regels met nieuws te zien, maar mocht er wel een reclame banner boven staan dan is het echt om te huilen zo te zien.

Van mij mag de foto voor het artikel ook weg. Heb het idee dat die de afgelopen tijd steeds vaker ingezet word voor plusartikelen (dus filler) en als je het hoofdartikel gelezen hebt staat ie vaak nog een tijdje onnodig prominent in beeld.

Worden die blokken rechts eigenlijk wel gebruikt? Zelf klik ik er eigenlijk nooit op en gebruik vooral het midden en de tracker links.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 7 december 2021 14:47]

Ik ben benieuwd of de Reviewawards (in de Pricewatch) na een tijd verloopt? Want wat vandaag goed is zal over 2 jaar oud zijn en dus in vergelijking niet meer goed zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee