Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Terugkijken: dit wilden jullie weten over de Intel Alder Lake-processors

04-11-2021 • 16:24

35 Linkedin

Op donderdagmiddag, een uurtje na de officiële introductie van de twaalfde generatie Intel Core-processors, kon je de Tweakers-redactie live al je vragen stellen over de nieuwe cpu's. Hieronder kun je de livestream terugkijken. De stream was bedoeld als experiment om te kijken of jullie het leuk vinden om direct interactie met onze hardware-experts te kunnen hebben.

De stream werd gehost door nieuwsredacteur Julian Huijbregts en componentenreviewers Reinoud Dik en Tomas Hochstenbach. Reinoud is hoofdauteur intern geheugen en kan je alles vertellen over de verschillen tussen DDR4 en DDR5, terwijl Tomas de nieuwe Intel-processors heeft gereviewd.

We hopen dat jullie de stream leuk vonden en dat jullie ons het enkele technische probleem dat we hadden vergeven ;-).

Kijk de stream hieronder terug!

Klik op onderstaande afbeelding om lid te worden van de officiële Tweakers Discord.

Discord

Reacties (35)

35
34
32
0
0
1
Wijzig sortering
Leuk idee! Ik heb echter wel een vraag: Is dit een .plan of eigenlijk een .adv waarbij intel aan tweakers iets met waarde in het economisch verkeer heeft gegeven in ruil voor extra exposure van hun producten middels deze Q&A? :)

[Reactie gewijzigd door Frozen op 4 november 2021 13:24]

Dit is volledig ons eigen, redactionele initiatief, Intel weet er niet eens van. We willen dit graag proberen en dit is simpelweg de eerste grote release die zich voordoet :)
Waar heeft de aankondiging voor deze stream en Q&A eigenlijk gestaan? Ik zie hem niet terug op de FP (denk ik)
zelfde artikel als waar je reactie instaat volgens mij met andere woorden hier dus
Maar dit artikel is van 16:24 en toen was het al voorbij toch? Neem aan dat er ook een voor aankondiging geweest is een aantal dagen / weken geleden?

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 4 november 2021 18:14]

ze hebben het artikel geupdated en weer naar boven gepusht neem ik althans aan omdat de eerste 3 reacties dezelfde zijn als degenen die ik in de aankondiging voor de stream zag

en helaas niet deze aankondiging was de eerste aankondeging voor zover ik weet
Dat is goed gelukt, voortaan nog iets vroeger ''reclame maken'' en mensen oproepen om vooral te kijken en vooraf vragen in te sturen die beantwoord kunnen worden.
De chemie tussen jullie drie was in ieder geval prima en het werkte goed (ondanks een technisch probleempje tijdens de livestream)

Ik herrinner mij nog van HWI dat ze vaker woordvoerders/voorlichters aan tafel hadden van bijvoorbeeld Microsoft, maar dat heeft geen toegevoegde waarde.
Die hebben zulke grote belangen dat ze geen afwijkende uitspraken zullen doen en als ze zich eruit weten te praten hebben ze het goed gedaan volgens hun bedrijf.
Ze maken dus nog wel geluid, maar zeggen inhoudelijk niks meer.

Laat die woordvoerders dus vooral lekker thuis zitten en dat ze een wijntje inschenken samen met hun eventuele partner zodat ze een leuke avond hebben en wij tweakers hebben een leuke avond door jullie stream. :)
Dankjewel! We gaan het natuurlijk evalueren, daar zullen we dat zeker in meenemen.
Bedankt voor je antwoord Tomas, dat klinkt super! Ik ga zo even meegluren! :)
Hoe gaan ze die vragen dan beantwoorden? :+

Maar even serieus, leuk initiatief. Zelf vraag ik mij vooral af hoe lang het gaat duren voor we normale prijzen gaan zien voor de moederborden. Goedkoopste bordje is nu 209 euro, bestelbaar bij 3 winkels. Maar die vraag kan vermoedelijk alleen een producent beantwoorden.
Leuk idee! Sluit mij aan bij anderen om bij de voorbereiding van zo'n item de komst ervan iets meer in het rond te bazuinen en langer gelegenheid te geven voor het stellen van vragen.

Vind het ook wel mooi dat door die interactie met de vragen jullie zo de bezoekers wat meer op de regisseursstoel zetten van de content op tweakers. Deze aanpak is denk ik ook wel breder (... vaker) toe te passen, wie weet wat voor vondsten die interactie nog kan gaan opleveren.
Is een interview of een review dan een advertorial? Dit is in essentie gewoon de kans om vanuit de community vragen te stellen waar een journalist ter plaatse mogelijks niet aan denkt wanneer deze de kans heeft.
Is er zowel op Windows 10 als Windows 11 uitgebreid getest?

Persoonlijk vindt ik het te vroeg om exclusief Windows 11 only reviews plaats te laten vinden, ook omdat zakelijk de overstap naar Windows 11 nog enkele jaren zal gaan duren.

Uit eigen ervaring duurt het 1,5 tot 2 jaar totdat een nieuwe Windows versie echt stable & geoptimaliseerd is voor professionele use.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 4 november 2021 13:42]

Nee waarom zou je? Vanwege je persoonlijke interesse of puur zakelijk gezien? ;)
Je bent van harte uitgenodigd om te gaan testen wat je mist op windows 10 natuurlijk. We lezen graag de resultaten!
Omdat dit een reële vraag is voor gebruikers welke nog niet aan Windows 11 toe zijn maar wel een nieuw systeem met Big/Little design aanschaffen.

Dus dan is het wel handig om te weten hoe het Big/Little design zich gedraagt onder Windows 10 en welke programma's er eventueel moeite mee hebben en wat er eventueel aangepast dient te worden.
Omdat dit een reële vraag is voor gebruikers welke nog niet aan Windows 11 toe zijn maar wel een nieuw systeem met Big/Little design aanschaffen.
....
Dat slaat nergens op, IMHO. Wel het nieuwste van de nieuwste hardware willen hebben en dan dan niet het OS willen hebben dat daar juist goed mee om kan gaan? |:(
Het gaat niet zo zeer om nieuwste hardware willen hebben, de gemiddelde gebruiker weet simpel weg het verschil niet en koopt gewoon de "latest and greatest" in hun ogen.

Voor de groep welke Windows Home naar tevredenheid gebruikt is Windows 11 waarschijnlijk geen enkel issue en zelfs een flinke verbetering. Tweakers zullen ongetwijfeld ook instaat zijn om de juiste keuze voor hun situatie te maken m.b.t. systemen & OS'en.

Dit is voornamelijk vanuit zakelijk markt perspectief.
Door corona en de tekorten de laatste tijd is "Bring/use your own Device" populair geworden, (bah), maar die devices moeten wel voldoen aan de gestelde policies, Afhankelijk van hoe het een en ander geregeld is, kan het redelijk gemakkelijk, een flinke uitdaging of simpelweg momenteel nog niet mogelijk zijn.
(Zelfs bij gebruik van Remote Desktop, ja)

Daarnaast verwacht ik een snellere afbouw in beschikbaarheid van verouderde CPU's, de vraag is momenteel erg groot en waarom zou Intel oude blijven produceren als nieuwe meer geld opleveren. Langzaam maar zeker zal 11th gen of jonger gewoon niet meer beschikbaar zijn. Ryzen beschikbaarheid op kwalitatieve zakelijke notebooks is triest, worden zelfs uitgesteld of gecanceld omdat AMD niet kan leveren.

Dus ik denk dat die situatie zich best kan voordoen, dus bij voorbaat is het wel interessant om te weten.
Dit is voornamelijk vanuit zakelijk markt perspectief.
Door corona en de tekorten de laatste tijd is "Bring/use your own Device" populair geworden, (bah), maar die devices moeten wel voldoen aan de gestelde policies, Afhankelijk van hoe het een en ander geregeld is, kan het redelijk gemakkelijk, een flinke uitdaging of simpelweg momenteel nog niet mogelijk zijn.
(Zelfs bij gebruik van Remote Desktop, ja)
Ben wel benieuwd waar je dan met RDP tegenaan loopt, ben ook niet altijd fan van boyd, zeker als het bij klanten niet goed ingericht is, maar ik heb echt de laatste 10ish jaar denk ik geen client device gezien geschikt voor desktopwerk dat niet met RDP kon omgaan. Andere policies is natuurlijk een heel ander verhaal.
Daarnaast verwacht ik een snellere afbouw in beschikbaarheid van verouderde CPU's, de vraag is momenteel erg groot en waarom zou Intel oude blijven produceren als nieuwe meer geld opleveren. Langzaam maar zeker zal 11th gen of jonger gewoon niet meer beschikbaar zijn.
Dat verwacht ik hier niet zo snel, waarom niet? Intel 10/11th gen en 12th komen uit verschillende fabs en worden op verschillende nodes gefabriceerd, die 'bijten' elkaar dus niet. Het 14nm proces waar 10/11th gen op 'gebakken' worden zal nog altijd zeer belangrijk zijn voor Intel qua omzetten, dat zullen ze echt niet snel laten lopen. Ik acht de kans zelfs aanwezig dat Intel, zeker voor laptops, die productie juist mogelijk gaat opvoeren nu ze minder capaciteit nodig hebben voor de DiY markt, waar deze 12th gen op gericht zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 4 november 2021 21:58]

Als Tweakers het niet getest heeft, zijn er vast wel reviewers die het wel gedaan hebben.

Hoewel je gelijk hebt over de adoptie van Windows binnen de zakelijke markt zal dat hier niet heel relevant zijn, immers zijn dit geen Sku's gericht op de zakelijke markt. Er komen vandaag alleen K Sku's uit.

Neemt niet weg dat ik wel graag de vergelijking zie tussen Windows 10 en 11 straks, ik ben immers ook wel aardig benieuwd hoeveel die Intel Thread Director en MS's gesleutel aan de scheduler nu echt opleveren.
Heel leuk idee, alleen jammer (voor mij dan in ieder geval) dat het midden op een werkdag is. Dat gaat mogelijk niet samen, afhankelijk van de werkzaamheden op dat moment.
De livestream is later ook terug te kijken. Wellicht helpt dat :)
De livestream is later ook terug te kijken. Wellicht helpt dat :)
Vragen stellen wordt dan wel wat lastig. :) (mocht @Dennism dat graag gewild hebben)
Dat kan vooraf hier. Of nadat je de review die om 14u online komt hebt gelezen.
Dat is inderdaad mogelijk een optie! Ik ben erg benieuwd naar de invulling.
Dat lijkt me nog een beste organisatie straks! Ben benieuwd hoe het gaat, in ieder geval success!
Welke processor wordt verwacht dat het meest gangbare wordt?
Mensen lekker maken met de top-of-the-line is leuk,

maar is het middensegment het überhaupt wel waard.

Er wordt veel gesproken over “nieuw hoofdstuk”, maar kan het middensegment die kroon wel dragen.
Laat maar komen, ik ben super benieuwd naar de nieuwe Intel CPU'S :)
Misschien leuk om een live overklok sessie te doen. De 8 Gigahertz barrière is al doorbroken met waarschijnlijk vloeibare stikstof, en misschien ook wel een gebinde CPU. Het zou leuk zijn als Tweakers kan demonstreren wat een willekeurige CPU ongeveer kan :9
Is undervolten een optie? Hoeveel zuiniger kunnen deze 12e generatie processoren worden ingesteld?

Kan de Intel ME worden disabled?

Hoe goed werkt de nieuwe cores (E) in Win10 en Linux (bijv. Ubuntu 20.04 of 18.04)?

Kan er gesproken worden over de mate waarin ECC is te gebruiken/benutten? Verder dan het niveau, het standaard voor DDR5.
Kunnen jullie de ipc test en cinebench single thread tests ook op de E-cores draaien? Wellicht door de process affinity in de taskmanager aan te passen zodat de software alleen de E-cores gebruikt?
Waarom is er zo weinig info over de ROG z690 Formula? en is deze in het zwart te verkrijgen ?
Was een leuke stream, graag vaker.
Heb er van genoten en dat is wel even wat anders op youtube om ècht mensen aan het woord te laten zoals jullie met kennis van zaken en niet iemand die bijvoorbeeld een waterbottle wil verkopen. ;)

Een tip: voortaan iets eerder aankondigen zodat meer mensen er van op de hoogte zijn, wat reclame maken mag echt wel en medetweakers pushen om goede vragen in te sturen kan echt geen kwaad. ;)

Op het hoogste punt tikte de youtube counter 104 kijkers aan, best wel zonde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee