HP presenteert nieuwe techniek voor 3d-printen

HP heeft zijn HP Multi Jet Fusion-technologie onthuld, waarmee het bedrijf de markt voor 3d-printers wil betreden. Volgens het concern kunnen systemen met de technologie tien keer zo snel, en tien keer zo accuraat printen als huidige 3d-printers. De printers komen echter pas in 2016.

Volgens HP zijn er twee groepen 3d-printers momenteel: modellen die onderdelen met gladde oppervlakken en met veel detail produceren en modellen die sterke onderdelen maken. Multi Jet Fusion moet die twee eigenschappen combineren en bovendien voor hogere snelheden en lagere kosten zorgen. Veel details om deze claims te staven, gaf het concern echter niet en onduidelijk is waarmee HP de prestaties van zijn printer vergelijkt. HP richt zich in ieder geval op grote bedrijven met de uiteindelijke systemen, maar ook kleinere bedrijven en consumenten moeten er toegang toe krijgen om op bestelling objecten te kunnen verkrijgen.

HP heeft voor de ontwikkeling van Multi Jet Fusion gebruikgemaakt van zijn ervaringen met Thermal Inkjet-technologie voor printers. Het systeem van HP legt eerst een laag materiaal op het werkoppervlak. Vervolgens worden chemische middelen geprint met Thermal Inkjet-printkoppen. Volgens HP kunnen de nozzles zeer precies 30 miljoen druppels chemische middelen per inch aanbrengen.

Het gaat bovendien om verschillende middelen: HP beschrijft agents die het materiaal samensmelten en middelen die detail aanbrengen langs bijvoorbeeld de randen. Het systeem stelt de lagen vervolgens bloot aan een energiebron om zo laag voor laag het object op te bouwen. HP claimt echter ook de eigenschappen van elke voxel aan te kunnen passen met andere chemische middelen, die het concern transforming agents noemt en die extra detail moeten gaan opleveren.

HP werkt aanvankelijk met thermoplasten, maar verwacht op termijn ook keramiek en metalen te kunnen gebruiken en bovendien dezelfde hoeveelheid kleuren als bij traditionele printers in te kunnen zetten. Het eerste systeem dat commercieel ingezet wordt, is echter pas in 2016 te verwachten. Volgend jaar krijgen de eerste partners de beschikking over werkende testmodellen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-10-2014 • 20:10

38 Linkedin

Reacties (38)

38
37
29
4
0
0
Wijzig sortering
Volgens het concern kunnen systemen met de technologie tien keer zo snel, en tien keer zo accuraat printen als vergelijkbare 3d-printers.
Ze spreken zichzelf een beetje tegen. Als ik het goed begrijp hebben ze een hele nieuwe techniek bedacht en zijn er dan toch juist geen vergelijkbare 3d-printers. Of misschien bedoelt HP met vergelijkbaar elke andere 3d-printer.
Van wat ik in het filmpje zie is het helemaal geen nieuwe techniek Gewoon poeder fuseren met lijm uit een inkjet printkop. bestaat al vanaf 1993:
http://en.wikipedia.org/w...d_inkjet_head_3D_printing
Het basisprincipe van is inderdaad dezelfde.
Het verschil is echter dat bij de klassieke "binder-jetting" er een al dan niet gekleurde lijm gebruikt wordt die de gips-poederdeeltjes aan elkaar lijmt. Dit resulteert in een zeer fragiel eind-model. Echter ligt de print-snelheid wel vrij hoog.
(deze techniek wordt bv ook gebruikt om zandmallen of ruwe metalen onderdelen te gaan produceren: http://www.exone.com/en/m...ital-part-materialization)

Indien men vandaag een sterk kunststof onderdeel wil gaan produceren, kan dit met selective laser sintering. Hierbij gaat een laserstraal kunststof poederdeeltjes aan elkaar smelten. Dit proces is vrij langzaam vergeleken met binder jetting.
(http://www.eos.info/addit...for_technology_interested)

HP is echter beide technologieën gaan combineren:
in plaats van gips-poeder gebruiken ze een polymeerpoeder en in plaats van een laserstraal gebruiken ze een "vloeistof" die ze op het poeder aanbrengen en daarna door thermische energie laten uitharden.

Ik ben alleszins zeer benieuwd naar de eerste modellen! In de hogere snelheid geloof ik. De hogere precisie wil ik eerst gezien hebben.
Anoniem: 604167
29 oktober 2014 20:37
Super cool, helaas voor de zakelijke markt en dan ook niet voor de meeste normale consumenten te betalen.

Aangezien ik las dat er ook misschien metalen geprint kunnen gaan worden is het wachten op silicium en we printen onze eigen chips. Hoop dat het dan ook goedkoper dan de nu geldende en sinds absurde bedragen.
Voordat deze 'revolutie' zal gaan gebeuren zullen de printers alleen nog wel flink in prijs moeten gaan dalen.
Absurde bedragen voor chips? Chips zijn spotgoedkoop...
Chips thuis 3D printen mag je vergeten. De machines om chips te maken dingen moeten zo nauwkeurig zijn dat ze miljoenen kosten. De reden dat ze toch zo goedkoop zijn is vanwege massaproductie.
Anoniem: 604167
@Goderic29 oktober 2014 21:36
Ik moet zeggen dat ik bijvoorbeeld een i7 processor duur vind Ten opzichte van de i5, maar dat ter zijde.

3d printers worden steeds nauwkeuriger. Ik weet dat ontwikkeling van een chip duur, heel duur is, maar ik zie het voor Me dat bijvoorbeeld Intel of amd de modellen met drm te koop aanbieden.

You never know
Ik zie consumenten niet snel een 3D printer aanschaffen.
Ze hebben er niks aan voor dagelijks gebruik.
En hoe zouden ze aan de ontwerpen moeten komen die ze willen uitprinten? Zelf kunnen ze die niet maken.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan het even opnieuw printen van het klepje van je afstandsbediening, brillendoosjes, pennenkokers, spuitkoppen voor je tuinslang, enz, enz. Ik denk serieus dat een consument er net zoveel aan heeft als een bedrijf. En wie zegt dat de consument moet kunnen tekenen? Een bedrijf kan deze leveren, een of andere comunity, of een handige buurman.

Ik zelf ben tegenwoordig bezig met stofkapjes maken van karton en duct tape 8)7 , alleen als ik een 3D printer had, zou ik dit toch even anders doen. ;)
Anoniem: 604167
@Kalief29 oktober 2014 21:26
Genoeg mensen die thuis met gratis software 3d modellen voor hun eigen 3d printer.
Anoniem: 16328
29 oktober 2014 20:17
Too darn expensive
Dat is nu precies wat ik denk van de HP inkt en waarschijnlijk in deze markt gaan ze hun producten ook zo ontwerpen dat er alleen HP spul in past. Dit moet niemand willen. Lekker die printer fabrikanten links laten liggen die hebben hun dikke winsten wel gehaald met inkt.
Waarom, HP staat bekend om hun goede inkt, zij gebruiken echte pigmenten, niet die rommel die de meesten gebruiken.
Mensen realiseren zich niet dat die namaak rommel ook nog korter meegaat terwijl ze er meer mm in stoppen. Ik koop alleen origineel. Daarentegen print ik ook niet echt veel. Maar ja ik heb kinderen en die willen alles in full color
nah dat is niet echt waar ,.namaak inkt is gewoon net zo goed . natuurlijk heb je daar ook verschillen in maar die verschillen heb je ook me techte inkt. inkt was goud voor de printer fabrikanten . als je nagaat dat een liter inkt van de fabrikanten 3000 euro koste dan sla je toch wel achter over terwijl merkeloze inkt 12 euro per liter koste. in veel gevallen komt het zelfs van dezelfde fabriek af. maar de fabrikanten maken mensen bang dat met namaak inkt de printer garantie vervalt etcetc . maar het is echt niet minder .
Yep ik denk ook dat de waarheid in het midden ligt. Daarbij wat van dezelfde fab komt hoefd ook niet dezelfde kwaliteit te zijn. Je kan ook cheap productie run doen. En hoge quality productie run.
En je hebt natuurlijk nog de zwarte kanalen.

Simple instap inkt printers hebben van die kleine vaak ook comby inkt vullingen. Op zich niet duur in aanschaf maar de hoeveelheid is laag en ze zijn dus snel leeg. Dat maakt het duur.
De high end printers zijn duurder in aanschaf maar de cardridges per kleur met gotere hoeveelheid. Ook duurder maar gaan zo veel langer mee.

Daarnaast kan het mindere varianten met nep spul toch aan consumenten doel einden voldoen.

Ik zelf how het bij orgineel. Alleen heb ik geen inktjet maar laser kleuren printer waar de kleur nog nooit op zijn geweest en kleuren setje paar honderd euries kost. Maar het is geen foto printer.
Het is ook meer een workgroup printer.

Maar ja het gaat om de kosten per print en de verwachting hoeveel je gaat printen. Een pro inkjet printer voor eens een afdruk in kwartaal van €1100,- is ook niet rendabel.

Zelf zou ik voor kleuren laser printer gaan ook bedoeld voor foto mee te printen. Zolang de print kwaliteit redelijk is. Voor het echte werk een pro foto printer.

Alleen ik doe weinig met foto dus mijn printer voldoet en heb zelf geen inkt based printer ook geen behoefte aan.
En mocht je foto's in echt willen, dan stuur je ze toch even door naar een foto centrale. Cheapass printer erbij voor het snelle thuiswerk en je bent gewoon flink goedkoper uit.
Idd beetje net wals de witte pomp waar ze vuile benzine verkopen, terwijl het allemaal van hetzelfde depot komt en nog uit dezelfde opslagsilo ook :)

Maargoed als mensen geld hebben en ze betalen graag teveel ga je gang. Mijn ervaring is dat je bij HP genaaid wordt met cartridges en dat je onderhand beter een nieuwe printer kan kopen dan de cartridge vervangen.
Namaak inkt is wel degelijk van mindere kwaliteit, maar wanneer je deze gebruikt om iets te printen dat enkele weken later toch in de vuilbak word gedeponeerd zal je het verschil niet merken. Ga je daarentegen je foto's hiermee afprinten en laat je deze gedurende enkele jaren in de woonkamer hangen, dan zul je het verschil na een tijd wel beginnen zien.

De inkjet die ik hier thuis heb staan word nog voornamelijk gebruikt om zo nu en dan eens een foto mee af te printen, en net daarom gaan er bij mij enkel originele cartridges in.
Als je die merkloze inkt in je thuis printer stopt dan loopt het allemaal niet zo'n vaart,
echter als je die merkloze rommel in je bedrijfs printer stopt loop je wel degelijk het risico dat je machine er na een paar maanden mee stopt met alle kosten van dien.
Tevens is het een fabeltje dat deze inkt uit de zelfde fabriek komt als de originele inkt.
Het klopt dat er imitatie (piraten) inkten op de markt zijn die beweren dat ze net zo goed zijn als de originele, maar mijn ervaring is dat 80% echt rommel is, en dan is het zonde als er daarna voor een paar duizend euro aan nieuwe onderdelen in je machine moet omdat je goedkope inkt heb gebruikt.

ps. Ja ik werk bij een hele grote printerfabrikant
Nee, maar je garantie vervalt wel degelijk. Overigens is er altijd kleurverschil, want de pigmenten zijn gepatenteerd op kleur recept. Bovendien kun je nooit kleurecht printen met inkt die in alle merken past. Het ergste van clubs als 123 inkt Is dat zij voor elke partij cartridges tenders uitschrijven bij alle grote fabrikanten. Je bent er dus van verzekerd dat je altijd de goedkoopste rommel krijgt, en zult nooit een consistente kwaliteit ervaren. Puur om de reden dat elke batch weer ergens anders vandaan komt.
Mensen realiseren zich niet dat die namaak rommel ook nog korter meegaat terwijl ze er meer mm in stoppen. Ik koop alleen origineel. Daarentegen print ik ook niet echt veel. Maar ja ik heb kinderen en die willen alles in full color
En dat je een printer bijna gratis erbij krijgt, net zoals bij vorige generatie consoles gaan printers met weinig of geen winst de deur uit en moeten ze het hebben van de inkt, zoals vorige generatie consoles het meer en deel van de content moest hebben.
Ja het mooie is de instap drempel is laag. Maar des te meer je er gebruik van maakt dan begint het duur te worden. En paar 10 tjes per maand valt niet zo op in de beurs. Maar dat op langetermijn aanzienlijk duurder uit bent tov wat duurdere printer en iets duurdere cartridged.
Dat klopt. Ik verkoop soms printers van 400 euro terwijl aantoonbaar is dat het model van 700 euro binnen 2 cartridges terug verdient is. En dan maar klagen dat printen zo duur is. Mensen zouden er goed aan doen om een break even te vragen. Sinds ik dat standaard doe koopt bijna niemand meer een HP.
Jij realiseert je niet dat die mensen voor de prijs van 1 officiele maffia-chipped cartridge 4 niet officiele kunnen kopen. De enige problemen die je daarmee kunt verwachten zijn gezeik met die maffia-chips.

Dat generiek marketing blaat filmpje voegt ook weinig toe.
Het is -verassend genoeg- beter sneller sterker rewrite rules etc.
Laat zien dan :P

Ik zie een 'filament' mafia opdoemen.
Die 'filament' mafia is er al, gewoon eens kijken naar de prijzen van 'filament' bij de duurdere merken 3D printers. Het probleem is dan ook niet de 'filament', maar de resins die zijn vrij prijzig, maar er zijn heel veel verschillende typen die allemaal op elkaar lijken, maar in de praktijk heel verschillende resultaten geven. Er wordt heel veel geëxperimenteerd door hobbyisten en de crowdfunded 3d printers en daar komen vaak verrassende resultaten uit puur omdat je opeens een heleboel betalende testers heb die er meer mee doen en van begrijpen dan de doorsnee consument.
4 maar? Voor de prijs van 1 echte cardridge van Canon, van 1 kleur, koop ik 4 van elke kleur namaak, dat scheelt echt enorm wanneer je vriendin hele verslagen en presentaties print voor school.
En ik hier en daar documenten of voor m'n schoonmoeder af en toe eens wat kopiëren. Ik hoef geen RAW foto's te printen oid, normale foto's zien er super uit, voor professioneel werk hebben we een killer printer op t werk, voor thuis, merk ik echt geen verschil.
Andere fabrikanten gebruiken ook pigment-gebaseerde inkt hoor, maar vaak alleen voor de high-end printers (HP overigens ook volgens mij). En daar is niks mis mee wat mij betreft.
Geen winst is geen product development en innovatie, innovatie zoals dit. 3d printing/prototyping om de hoek en in meerdere kleuren tegelijk. Dit is echt nieuw.
Ja maar we hebben ook niet de apparatuur thuis staan wat je in copy center vind. Of digitale foto service.
De vraag is ook maar of deze tech ooit voor consumenten versies beschikbaar komt.

Ik denk er nu nog niet aan. In 2016 krijg je van die duur prof dingen waar je ook nieuwe auto voor krijgt.

Dus denk eerder aan 3D print service die er al zijn maar dan deze tech gaan toepassen in 2016.
Gaaf! Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de andere grote '2D'-printermerken in deze markt stappen. Misschien gaat het feit dat HP al flink wat ervaring met printen heeft wel zorgen voor een paar mooie evoluties op 3D-printergebied.
wat een bullshit film. is dit back to the future version for HP ? wat een gewauwel
Totaal niets concreets. allemaal dromerij.

Verkopen die aandelen.

de Consument is niet gek, maar de producenten die denken dat de consument niet zonder hun producten kan.
Wat een nietszeggend filmpje. :').
Het is natuurlijk een eerste generatie 3D 'inkjet' printer maar wat hij kan maken is al wel behoorlijk sterk!

Check dit filmpje maar eens:
http://www.youtube.com/watch?v=YUkvC59vidw
Het mooie is dat in de 3d print verschillende eigenschappen kunnen worden opgenomen.

Check http://bcove.me/mqfdoyb7
Ben ik de enige die last heeft ervan dat videos op tweakers de laaste tijd niet goed willen bufferen?
Maar wanneer kan ik m'n nieuwe printer laten uitprinten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee