PostNL plaatst afhaalkluisjes voor internetaankopen op treinstations

PostNL is deze week begonnen met het plaatsen van afhaalkluisjes op grote Nederlandse treinstations, waarmee internetters hun aankopen de hele week en dag en nacht kunnen afhalen. Klanten van webwinkels krijgen een sms-bericht als het pakketje gereed ligt.

Eind november of begin december moeten alle zogenoemde Pakketautomaten functioneren op de negen grote NS-stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal, Utrecht Centraal, Schiphol Plaza, Breda, Eindhoven, Leiden en Almere Centrum. De uitrol volgt op een test op station Almere, die al in 2012 van start ging en die volgens PostNL met succes is afgerond: 89 procent zou uiterst tot heel tevreden zijn over de afhaalmogelijkheid en 95 procent zou het Pakketautomaat wel opnieuw willen gebruiken.

Gebruikers kunnen straks voor aflevering bij de afhaalkluisjes kiezen bij hun bestelling, mits de webwinkel dit ondersteunt. Biedt de internetwinkel deze optie niet, dan kan de gebruiker toch voor aflevering bij de stationskluisjes kiezen via mijnpakket.nl. Na aflevering krijgt de consument dan via sms een openingscode naar zijn mobiele nummer gestuurd waarmee het kluisje is te openen. PostNL stuurt na 24 uur een herinnering als het pakket nog niet is opgehaald en na drie dagen wordt een niet afgehaalde bestelling naar een Postkantoor of Pakketpunt in de buurt van de Pakketautomaat gestuurd. PostNL gaat verzenden via de Pakketautomaten op termijn ook mogelijk maken.

Het gebruik brengt geen extra kosten met zich mee en PostNL maakt vooralsnog alleen melding van Coolblue als webshop die de dienst ondersteunt. Meerdere partijen werken aan vergelijkbare diensten. DHL biedt ook kluisjes aan huis en ook Google en Amazon testen ophaalkluisjes.

PostNL Pakketautomaat

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-10-2014 • 18:13

274 Linkedin

Reacties (274)

274
264
207
12
1
6
Wijzig sortering
Een dergelijke service bestaat al langer, genaamd De Buren (ik heb er geen aandelen van ;) ). Zij hebben ook op verschillende punten afhaalkluisjes die 24 uur per dag geopend zijn. Je kan dan ook pakketten laten versturen van webshops die niet zijn aangesloten bij De Buren. In dat geval geef je een algemeen adres op, en De Buren zorgt er dan voor dat het in een kluisje bij een afhaallocatie van je keuze wordt afgeleverd. Je betaalt per dag dat het pakket in een kluisje ligt (feitelijk huur je een kluisje). Ik vond (en vind nog steeds) die extra kosten prima te doen, meestal haal je een pakket toch snel op. En je hoeft ook geen "Niet thuis" -briefjes meer te vinden, of naar die buren moeten gaan waar je niet zo'n beste band mee hebt of je werkgever lastig te vallen.

Hopelijk kan deze service nog even blijven bestaan, ze hebben wat meer afhaallocaties dan PostNL en concurrentie is nooit weg.

Toppunt was nog wel dat de bezorger ooit een pakket bij een sexshop bij mij in de straat had afgeleverd. Op zich fijn dat die toko tot 's avonds laat open is, maar het voelt toch wat ongemakkelijk om dan met een grote kartonnen doos naar buiten te lopen. :|
Hmm dan betaal je dus €1 + €0,85 = €1,85 voor een pakketje? Is dit handiger dan de huidige methode waarbij je Post NL het pakketje kunt laten afleveren bij jouw Albert Heijn of Primera? Daar moet je toch elke dag langs, het is dichtbij, en AH is tot 10 uur open (hier in elk geval).
Elke dag naar de AH??
Ik heb met je te doen. Ik vind 1x per week al een slachting om me door een kille winkel langs de tokkies en krijskinderen te wurmen, en dan bij de kassa moet wachten tot ik mag betalen, waarvoor ik dan zélf m'n mandje op de band moet legen.

Er zijn landen in de wereld waar ik graag elke dag boodschappen zou doen, maar NL is daar niet een van.
Deburen, mooi initiatief, maar het is een fijnmazig netwerk ?

Vanuit Roosendaal / Breda afhaalpunten in Middelburg, 's-Hertogenbosch of Dordrecht ?
Dan kan ik nog beter naar CoolBlue rijden om het zelf op te halen ;)
De praktijk ervaring is alleen dat de Buren hun concept nog niet helemaal voor zich hebben. Althans, de documentatie is niet op orde, de api zat de laatste keer nog vol met bugs (D-m-y H:i:s in de documentatie, maar was helemaal niet geimplementeerd dus je kon de kluisjes niet op tijden vastzetten). Hierdoor krijg je dus dat de api koppelingen niet werken en dat de kluisjes niet worden gereserveerd en daardoor weer boze klanten.

Zo was er laatst weer een wijziging doorgevoerd waardoor de kluisjes niet gevuld konden worden. Maar geen communicatie daarover, daar moesten eerst een aantal bestellingen op mislukken.

Mijn ervaring met de Buren is nog niet 100%. Ik ben dan ook heel blij met de opkomst van concurrentie.
Ah super, dit zijn soortgelijke installaties als er in Duitsland ook te vinden zijn van DHL. In Duitsland staan ze ook geregeld bij supermarkten.

In Duitsland heeft DHL er al 2650 staan.
http://www.dhl.de/de/paket/pakete-empfangen/packstation.html

Voordeel van het Duitse systeem is dat je ook pakketjes kan versturen via de automaten.

[Reactie gewijzigd door golfdiesel op 29 oktober 2014 20:13]

Erg goed idee! Hoop dat er hier in de buurt ook 1 komt.
Dito. Vind het sowieso raar dat pakketjes standaard aan huis worden bezorgd. Dat gebeurt vrijwel altijd op een moment dat de kans het grootst is dat er niemand thuis is: overdag. De pakketbezorger mist mij vrijwel altijd, want ik werk overdag. Dan is het altijd maar afwachten wat de pakketdienst vervolgens een goed alternatief vindt. Afgeven bij de buren, de dag erop opnieuw proberen, het pakket bij een postkantoor afleveren, of een creatievere oplossing. Heb zelfs al eens een pakje bij mijn achterdeur aangetroffen.

Hoe er wordt bezorgd bepaal ik dan toch liever zelf vooraf, en dit is een fantastische stap in de goede richting.
Met name postkantoren en deels het bezorgen van de post is mijn inziens dan ook nog vrij ouderwets. Als ik het bij mijn ouders bekijk, daar was/is eigenlijk altijd wel iemand thuis. Wonen in een dorp en hebben goed contact met de buren, geregeld als er dan iets werd bezorgd en er is niemand thuis, bieden ze het aan bij de buren.

Bij mij, in de stad, ben ik of mijn huisgenoot praktisch nooit voor 6-en thuis. Het weekend of een vrije dag/middag uitgezonderd. Mijn portiek heeft 2 opgangen, in totaal 6 appartementen. Ken de 2 boven mij, van de 3 naast mij 2. Kleine pakketjes durf ik nog wel aan, maar laatst een groter pakket afgehaald '4' deuren verder. Ik ken hem niet en hij kent mij niet. 4x aangebeld en er praktisch de hele avond mee zoet geweest.

Op papier moeten ze het een tweede of derde keer aanbieden in het geval de begunstigde niet thuis is om het uiteindelijk op het postkantoor af te geven.

Je bent volledig over gelaten aan de grillen van de bezorger, hoe de wind staat en of hij een goede dag heeft en aan het begin of einde van zijn route zit. Eigenhandig is dan de keuze snel gemaakt het maar bij de buren te dumpen.

Als koper heb je er in elk geval weinig invloed op..

[Reactie gewijzigd door Zondaar313 op 30 oktober 2014 01:46]

Als er getekend moet worden voor een zending dan leveren ze het bij mij in ieder geval NOOIT bij de buren af... Ik mag altijd naar het postkantoor dat "flexibele" sluitingstijden heeft.
Als het door de brievenbus past tekent onze bezorger zelf...
Kan niet natuurlijk, en omdat het verder een fijne kerel is qua service maak ik er niet zo'n probleem van.
Het ligt er natuurlijk aan waar je besteld, soms kun je het aangeven. Bijv. tmobile werkt met amp, dat is echt top geregeld, met een tijdspanne van 2 uur die je zelf kunt aangeven.
Het is jammer dat het aantal bedrijven wat 's avonds bezorgd nog altijd vrij beperkt is, al worden dat er wel steeds meer. Bijv. CoolBlue, Wehkamp, Nespresso. Ik vind dat alleen maar goede service, want inderdaad werken "normale" mensen gewoon overdag.
Dat doordeweeks overdag bezorgen slaat ook nergens op eigenlijk. Maar ik snap ook wel weer dat pakketbezorgers wellicht niet allemaal op avonddiensten zitten te wachten, echter is dat is de zorg van de pakketdienst.
bij mij legt de postbode het in de schuur als ik er niet ben. Hij komt ook nooit aan de voordeur altijd achterlangs.
hier was het ook goed geregeld, totdat iemand een compliment bij tpg post maakte over deze service. Die man werd gelijk ontslagen.

De postbode hier bezorgde de pakjes gewoon bij mijn schoonouders of andere familieleden in de stad (kende hem van de basisschool). Maarja, hij deed het zo goed dat er complimenten kwamen en nee, tpg post vind het niet tof dat een pakket in een schuur gelegd wordt.

Dus roep het niet teveel dat je deze service krijgt ;-)
Dat ligt er aan wat er gebeurd is, als ik als bedrijf betaal voor "handtekening ontvangst" en "alleen huisadres" levering dan eis ik dat de vervoerder dit ook doet. De bezorger kan dan nog zo goed zijn best doen maar wanneer het pakket vervolgens ontvreemd is of de ontvanger is ter kwader trouw dan heb je als bedrijf geen poot om op te staan.
Liever niet. Ten eerste vraag ik me af hoe lang het duurt voordat men ramkraken gaat plegen op dergelijke kluisjes en waar jij vervolgens je schade (gejatte apparatuur) kunt verhalen. Daarbij vind ik het risico te groot dat je 's avonds in je nek wordt geslagen nadat je je pakket hebt opgehaald. Zeker aangezien veel mensen hun elektronische apparatuur online kopen.

Nee, ik laat het maar gewoon bij mij thuis bezorgen; desnoods een dag later. Geeft me toch een veiliger gevoel. Op stations hangt te veel dubieus "krepuul" rond. Criminelen, daklozen, junks ... Allemaal maatschappelijk teleurgesteld volk dat maar al te graag jouw nieuwe smartphone in handen wil krijgen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 29 oktober 2014 21:35]

Een ramkraak, in de stationshal? Op het station zijn camera's en beveiligers en altijd veel mensen. Daarnaast zijn heel veel pakketjes van weinig waarde, die van mij in elk geval. Als je echt iets heel duurs hebt kun je er altijd voor kiezen omdat op het postkantoor te laten bezorgen. Bij je thuis is ook niet altijd veilig, ze geven het vaak aan de buren, ook als erop staat dat het persoonlijk overhandigd moet worden. (Ik vraag me trouwens nog steeds af waarom je een pakketje niet meteen naar het postkantoor/AH kunt laten bezorgen in plaats van die verplichte 2 afleverpogingen 's middags of 's ochtends. Of de laatste keer dat ik iets liet bezorgen was dat in elk geval verplicht.)
Dat laatste kan al, alleen het kutte is dat voor de PostNL de afzender de klant is (en geadresseerde is gewoon een neccesary evil) en dus alleen de afzender de methode van bezorging kan bepalen.

De afzender kan dus wel degelijk aangeven dat een pakketje rechtstreeks naar een postkantoor of servicepunt moet. En die afzender zal dan idealiter jou erin moeten voorzien om dat ook aan te kunnen geven.
Wij hebben in Finland al een aantal jaar dit soort pakketkluisjes en ik kan bij de post aangeven dat paketjes afgeleverd moeten worden bij de dichtsbijzijnde kluis. Dus ook als het naar huis geadresseerd is. Dit geldt wel alleen voor niet aangetekende post en lokale (finse) leveringen.

Ik denk dat dit ook in Nederland wel gaat komen, duurt alleen ws nog een paar jaar :)
Zulke verkopers sla ik dus over. Ik wil dat mijn aankoop thuis wordt afgeleverd. Als ze perse naar een afhaalpunt willen versturen kijk ik of ik ergens anders terecht kan.
Dit is een oplossing bedenken voor een probleem wat ze zelf hebben gecreeerd. Vroeger werd post gewoon 's avonds een tweede keer aangeboden als er overdag niemand thuis is. Firma's als selektvracht bieden die service nog steeds, PostNL niet.

Nu komen ze er dus achter dat overdag afleveren bij particulieren niet veel succes heeft en moeten ze vaak 2 ritjes maken. Ook die 2e poging faalt vaak, omdat dat ook weer overdag is. Daarom komt nu deze oplossing. Tja.... Misschien was het beter geweest de 2e poging 's avonds niet af te schaffen. Als consument krijg je met dit soort oplossingen dubbele kosten. Eerst om de verzending te betalen en daarna om naar het pakketpunt te rijden om het op te halen plus de parkeerkosten ter plekke.

Daarnaast is dit wel een verbetering, mits er voldoende van dit soort punten komen.
Voorals nog alleen maar in de Randstad.
Erg goed idee! Hoop dat er hier in de buurt ook 1 komt.
Mijn idee! Ik wil hier ook best een treinstation in de buurt :)
Wees voorzichtig met wat je wenst. Voor je het weet is het zo ver :)
En u denkt dat deze in de openlucht geplaatste afhaal depots, niet worden opengebroken?????Ik laat het wel thuisbezorgen, of als er sprake is van DHL haal het wel op bij het afhaalkantoor om de hoek.
Zeker, in duitsland hebben ze een DHL versie hiervan al jaren in de buurt van supermarkten.
Straatvervuiling? Dat vind ik wel heel ver gaan.

Persoonlijk lijkt t me zeer handig. Als de post bij mij bezorgd wordt ben ik altijd werken. En mijn postkantoor waar het dan naar toe gestuurd wordt is niet in de avond uren open. Dus kan het alleen op zaterdag halen...
Al geeft dat al genoeg aan dat ik niet in een grote stad woon dus dit ook niet kan gebruiken. :S
Je kunt het ook op je werk laten bezorgen, als je ten minste op kantoor zit.
Moet je werk dat wel honoreren
Wat zou een baas erop tegen kunnen hebben dan? Tenzij de pakket geleverd wordt terwijl jij er niet bent, zou ik er geen kwaad in zien.
Een collega liet 10 zakken kattenbakkorrels op het werk bezorgen, de receptie was niet echt blij. Het kost ook aardig wat tijd: UPS bezorgers aan de deur, tekenen, de medewerker zoeken etc.
Haha beetje kortzichtig. Heb je een bedrijf dat beveiligers inzet op de receptie (zoals bijna iedere grote organisatie) en hele postkamers voor honderden collega's die dan ook nog even de postbodes moeten zijn voor prive poststukken. Zie je de kosten al?

Ik heb het over werkgevers als kantoren van banken, verzekeraars, overheid, etc
Ik werk bij een groot bedrijf met infobalie. Zowel mijn professionele en privépakjes worden gewoon aangenomen. Daar worden de mensen aan de balie trouwens voor betaald.

Daarna gaat het in het systeem, krijg ik een mail en als ik naar huis ga neem ik het mee en teken ik nog even af. Ook grote stukken.

Dit is gewoon toegestaan en wordt aangemoedigd door het management. Hier staat loyaliteit en flexibiliteit van mijn kant tegenover.
+ 250 medewerkers die ook wat bestellen..
Ik denk dat je werk en privé beter zoveel mogelijk gescheiden kan houden.
Kantoorbaantjes zullen dit wel toe laten, maar ik word geregeld uitgezonden naar een zeker pharmaceutisch bedrijf waar dit totaal niet wordt toegestaan.

Elk pakket dat binnen en buiten komt moet aangemeld worden in het systeem, goedgekeurd door oversten, etc... En de werknemers verdienen daar té veel om even op zoek te gaan naar een andere baan omwille van pakketjes die niet mogen geleverd worden.

Om zo maar een voorbeeld te geven he

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 29 oktober 2014 19:31]

Wat ik mij afvraag. Nu moet je voor internet frauderen nog een "adres" hebben , eigenlijk betekend dit dat post nl het nu makkelijker gaat maken ook voor fraudeurs om dus spullen op te halen daar. Met de huidige generatie opname apparatuur is de pakkans dusdanig klein dat criminelen hier echt goed misbruik van zouden maken.

Ik betwijfel of het een echt groot "success" zal zijn.
in sommige gevallen zeker handig , maar in mijn optiek maakt dit het alleen maar lonender om te gaan frauderen.
Ik weet niet hoe PostNL deze service gaat doen, maar in Duitsland bestaat er al jaren een vergelijkbare dienst. Daarvoor moet je je eerst gratis aanmelden. Dan krijg je een magneetkaart toegestuurd, en pas dan kan je van die dienst gebruik maken.

Als er een pakketje voor je in een kluisje ligt, dan krijg je een toegangscode per sms, en met die toegangscode en je magneetkaart kun je vervolgens het kluisje openen.

In het bijzonder betekent dat dus dat de post jouw echte naam en adres al heeft. Met de fraudegevoeligheid valt het dus denk ik wel mee.
Ik ken dat systeem niet, klinkt wel goed maar zou je je niet gewoon kunnen aanmelden met valse gegevens en/of die pasjes gewoon uit de bus kunnen hengelen ?
bij een gemiddelde flat stellen die brievenbussen weinig voor.

DigiD e.d. worden hier in NL ook gewoon uit de bus gehengelt om met subsidies te frauderen dus het verhoogt de drempel nauwelijks lijkt me.
Zou je een voorbeeld kunnen noemen van fraude waarbij je een afleveradres nodig hebt?

Normaal belooft men toch iets te bezorgen, terwijl dit niet gebeurt en je geld verdwenen is. Daar hoeft de fraudeur toch geen afleveradres voor op te geven?
2 simpele voorbeelden maar er zijn wel meer manieren...

Bestellen op de naam van iemand anders en dan met acceptgiro betalen ipv direct of rembours je krijgt dan een acceptgiro bij het pakket geleverd welke binnen een bepaald termijn betaald moet worden.
Of
Spulletjes aanbieden online voor x bedrag en wachten op een koper, vervolgens hem dat geld laten overmaken naar een andere verkoper welke zijn spulletjes dan opstuurd naar jou.

Niet doen he ! }>
Dat eerste lijkt me makkelijk te voorkomen door als verkoper te eisen dat je alleen per acceptgiro mag betalen als het bezorgadres een echt huisadres is.

Dat tweede vind ik heel slim bedacht! Ik ben nu hard aan het proberen daar een logische oplossing voor te bedenken...
Je eerste oplossing is heel makkelijk te omzeilen maar het moet geen how-to fraud worden.
Er zijn denk ik teveel bezorgingen naar bijvoorbeeld bedrijven welke geen huisadres hebben en teveel webwinkels welke het wél ondersteunen waardoor degenen die het niet ondersteunen gewoon verkopen mislopen.

Waarom geen dienst waar je jezelf kunt aanmelden/verifiëren als acceptgiro koper en waarbij je bij elke bestelling met jouw bank rekening nr. een goedkeuring nodig heeft via een communicatie methode naar keuze zodoende zou je dus de foute orders kunnen cancelen voordat ze verwerkt worden(of uitvoeren en misbruiker aanhouden)) en is het slachtoffer op de hoogte van de poging tot gegevensmisbruik.
Voor bedrijven zou dit met de kvk database nog kunnen denk ik en particulieren zouden via digiD kunnen verifiëren bijvoorbeeld.

privacy is nvt omdat je bij de order toch al je gegevens al afstaat.

Als de tnt top dan eens wat beter voor het personeel zorgt zodat ze de tijd hebben om de idkaart te controleren
(of een persoonlijke verificatiecode gekoppeld aan mijn tnt account i.p.v. dat gammele handtekening systeem)
Zodat er zekerheid is dat de geadresseerde ook daadwerkelijk de ontvanger is
het zou zelfs nog beter kunnen door een berichtje te sturen naar het e-mail adres/tel. nr in mijn tnt account bij elke geplande bezorging ongeacht het feit of het een particulier of zakelijke bezorging is.
Ik krijg bijv. bij een bestelling bij conrad wel een mail vanuit tnt & conrad bij bijvoorbeeld azerty en 4allshop niet (alleen vanuit de webshop zelf welke niets verifiëert)

Zo zijn er zat variabelen waar een fraudeur geen invloed op heeft of hij moet ook je accounts van tnt en het acceptgiro bedrijf hacken of zorgen/weten dat je deze berichten te laat krijgt.
Maar in dat geval zou je een "acceptgiro pauze" in het systeem kunnen zetten voor je op vakantie gaat.

Sommige webwinkels hebben volgens mij al wel wat beveiliging tegen misbruik.
Zo is er volgens mij een systeem dat met meerdere webshops in contact staat om te kijken of een bankrekening bij een andere webshop bestellingen heeft geplaatst en of de rekening een bkr notatie heeft, helaas loop je dan al achter de feiten aan.

Oplossing voor probleem 2 is eigenlijk best simpel, Vergelijk namen.
Bij internetbankieren kun je gewoon de naam zien van degene die het geld heeft gestort (justin case) als dit niet de geadresseerde v.h. pakket (john doe) is dan stort je het geld terug en zeg je dat je alleen betalingen accepteerd van zijn/haar eigen rekening.
Is het bedrag redelijk dan komt er wel een andere koper mocht die persoon moeilijk doen...
is het geboden bedrag te mooi om te laten schieten dan is dat alleen maar meer reden om de boel te wantrouwen.

Edit; wat een lange tekst.. oO
kleine foutjes gefixt

[Reactie gewijzigd door the-dark-force op 29 oktober 2014 23:32]

Wat betreft die acceptgiro: tja, je kunt inderdaad met registratie en verificatie werken. Maar dat is wel veel extra gedoe, en wat als ik b.v. een boek voor mijn grootmoeder wil bestellen? Of een cadeautje voor iemand? En hoe zorg je ervoor dat alle verkopers of alle kopers (of beiden) hieraan meewerken? Het kan misschien, maar het heeft nadelen. Als winkel zou ik zeggen, gewoon geen acceptgiro accepteren als je het risico niet wilt lopen. Je kunt er ook voor kiezen om het risico wel te lopen, net zoals er nu ook al risico's zitten aan acceptgiro's.

Wat betreft probleem 2: dat kan dus alleen maar als de "tussenpersoon" goed oplet en namen controleert. Maar die heeft daar minder belang bij: hij krijgt zijn geld toch wel, want als puntje bij paaltje komt is het risico voor de persoon die het geld heeft overgemaakt, zou ik zeggen. Ook kun je dit als overheid of als postbedrijf niet centraal afdwingen, vooral niet via sites als Marktplaats.

Ik heb er nog eens over nagedacht, en misschien zou een praktische oplossing zijn: je moet je identificeren als je bij Post NL zo'n kluisje wilt gebruiken. Dat kan via een paspoort of Digi-D, maar een eenvoudigere manier lijkt mij als je b.v. een kleine vergoeding met PIN moet betalen bij de kluis, zegge 20 cent. Of misschien per Ideal vooraf. Het nadeel is een kleine extra handeling, en een kleine inbreuk op je privacy, als Post NL je aankopen van de laatste maand met je identiteit samen moet opslaan.
De oplossing voor de tweede kan je oplossen door bij de transactie een opmerking te plaatsen met je naam het item site en adres.

Dat doe ik zo vaak mogelijk om problemen te voorkomen en de boekhouding simpel te houden omdat je precies kan zien wat waarheem ging.
Dat is natuurlijk altijd een goed idee, en ik doe dat normaliter ook voor het item. Maar inderdaad werkt het alleen als je ook je adres in de omschrijving van de transactie zet. Alleen is het probleem dat de verkoper hier misschien niet naar kijkt. En dat veel kopers hier misschien niet aan zullen denken. Dus je kunt zo jezelf misschien nog wel beschermen, maar als maatschappelijk probleem los je het zo niet op. Dat kan alleen als Post NL of de overheid er centraal iets aan doet. Het enige wat ik kan bedenken is identificatie verplichten bij het gebruik van zo'n kluisje (zie boven).
Door misbruik te maken van bijvoorbeeld gestolen gegevens van personen zou je artikelen kunnen aanschaffen en die laten afleveren op zo'n adres, dus in feite het omgekeerde verhaal als jij als koper erin tuint. er zijn genoeg kwaadwilligen hier in onze samenleving die daarvan gebruik zouden kunnen maken (dus bv gestolen credit card allemaal dure dingen kopen , die worden in 1-2 dagen geleverd , eer dat al die informatie bij de juiste afdelingen / personen terecht komt dat die pakketjes teruggehaald worden ben je al te laat en zijn ze door een boevebende opgehaald) . Er zijn verschillende varianten van deze praktijken die gebruikt worden . ook helaas hier in nederland.
Dat kan nu ook al, met "Pakjegemak". Alleen het feit dat je dat niet noemt laat zien dat die dienst niet goed bekend is...
Het is een optie die de verkoper wel moet aanbieden.

Op dit moment is het helaas wel zo dat je onderhand door alle diensten het juist heel erg ongemakkelijk wordt gemaakt. Bezorgen op eigen adres, alternatief adres, pak-je-gemak, bepaald tijdstip, betalen bij bezorging, etc,etc.
Ik vind het momenteel nog een gemis dat je als particulier nog geen pakjes naar een servicepunt kunt sturen. Ook handig voor pakjes uit het verre buitenland die geen track-and-trace krijgen.

"Vroeger" had je nog zoiets als poste restante, maar dat kan tegenwoordig niet meer.
hoezo? ik laat pakjes van particulieren altijd naar een post.nl ophaalpunt sturen (albert heijn, open tot 22:00) en ik haal het daar 's avonds gewoon op...
Dat is nieuw, ik heb die optie nog nergens gevonden. Is dat via een specifieke service, of geef je gewoon het adres van de AH op die het dan standaard achter houdt?

Ik heb zoiets eens bij de lokale COOP nagevraagd, maar die deden het niet.
Ja gewoon mijn naam met daaronder het adres van Albert Heijn.

https://onlineverzendservice.postnl.nl/Shipment/Address kan je dichtsbijzijnde ophaalpunt zien

Ik weet niet waarom er opeens "nieuw" staat op de post.nl site bij die service want ik doe dat al maanden. Misschien was het niet de bedoeling lol :) In ieder geval hebben ze er bij albert heijn nooit problemen gemaakt
Tenzij je op deze plekken alleen kan laten bezorgen als je via ideal betaalt. Denk niet dat je met accept giro mag betalen en dan onbemand ophalen bij een kluisje. Maar we gaan het zien
Waarschijnlijk heb je om van deze dienst gebruik te kunnen maken een PostNL-account nodig. Lijkt me wel, aangezien je telefoonnummer bij hun bekend gaat zijn.

Als ik het me goed herinner is in die account ook je adres bekend, fraudeurs zouden op die manier dus nog steeds bekent moeten zijn.

Wel erg handig dit, ik ben vaak pas na 19:30 thuis en dan is de pakketbezorger al geweest. Ik kom dagelijks langs station Eindhoven, dus daar zouden mijn pakketjes dan eventueel opgehaald kunnen worden. Enig minpuntje is dan wel dat ik nog later thuis ben.
Als je bij een bedrijf zit met veel werknemers (laten we zeggen 250) dan wil je hier niet aan gaan beginnen nee, dus zo gek is het niet
op een kantoor met een veelvoud van 250 mensen hebben we een post service die bezorgt en ontvangt, ik weet niet eens meer hoe een postzegel er tegenwoordig uitziet en DHL pakketje worden vriendelijk kostenloos verstuurd. Dat spaart mij tijd en energie die ik mooi in zaken kan steken waar het bedrijf veel aan heeft.
Good for you! :) Maar zoveel luxe is eerder uitzondering dan regel natuurlijk. Bij ons op kantoor, met een man of 400, kan het ook gewoon. (pakketjes ontvangen dan) Maar stel dat dit de spuigaten zal uitlopen en er dagelijks bergen met dozen naast de receptie staan, dan kan ik me ook voorstellen dat mijn werkgever ons zal vragen niet meer privé pakketjes op kantoor te ontvangen. Ik hoorde dat ze dit recent ook op de TU Delft doorgevoerd hebben, daar ging het zo te horen ook gierend mis. ;)
Bij ons bedrijf met 8000 eigen medewerkers is het niet toegestaan pakketjes af te laten leveren. Teveel gedoe en kans op ontvreemding is te groot. Het bedrijf wil dit risico niet.

Zelf heb ik eens gebruik gemaakt van de pakketautomaat. Wel echt een prettig ding! Je krijgt een sms met de "pincode". De combinatie mobiel nummer + code opent het deurtje. Erg spannend! lijkt wel een beetje op miljoenenjacht ofzo. Het gebruik ervan is erg makkelijk en zou het zelf veel vaker gaan gebruiken. Daar ik 4x per week met het OV reis, is het een prima plek om wanneer het uit komt je pakketje op te halen. Dan hoef ik niet speciaal langs een winkel/postNL ophaalpunt, waar ik toch weer een paar km voor moet rijden.
Ik kan me wel voorstellen dat de mensen die niet met het OV (lees trein of langs dat station komen) reizen, weinig baat hebben bij een dergelijke automaat. gelukkig zijn er ook nog andere alternatieven.
Deze kluisjes zijn natuurlijk 24/7 geopend, wat ook een voordeel is voor niet-treinreizigers. Het station is voor mij niet veel verder dan de winkel/postNL-ophaalpunt.

Wat ik me afvraag is hoe lang je de tijd hebt om je pakketje op te halen. Want het aantal pakketjes dat PostNL kwijt kan in deze pakketafhaalmuur is natuurlijk beperkt.
Je hebt, na aankomst 3 dagen om het pakket op te halen, daarna gaat het naar een postkantoor in de buurt.

Een quote uit het persbericht van PostNL:
"De pakketten kunnen op werkdagen vanaf 15.00 uur opgehaald worden. Na 24 uur krijgt de klant, als het pakket nog niet is opgehaald, een herinnering per sms. Na 3 dagen wordt een pakket dat niet is opgehaald automatisch over gebracht naar een Postkantoor of Pakketpunt in de buurt van de Pakketautomaat. De klant heeft dan nog 21 dagen de tijd om het pakket op te halen. "

Bron: http://www.postnl.nl/over...tions-en-op-schiphol.html

[Reactie gewijzigd door ericje627 op 30 oktober 2014 11:23]

Nu werk ik bij een 'klein' internet bureau, wordt er geregeld wel iets online besteld en is het bijna een vereiste om als stagiair iets via internet bezorgd te laten hebben.

Typetje makelaars kantoor en zat ik en enkele collega's in de grote hal/ruimte waar je direct via de voordeur binnenkomt. Ik of een collega kunnen het eventueel aannemen.

Puur vanwege gemak en de flexibele houding laat ik wel eens wat bezorgen. Ook omdat ik tijdens bezorgtijden werk en het postkantoor (als het deze al haalt en niet bij één van de buren ligt) er vooroorlogse openingstijden op na houdt.

Ondanks dat het mag probeer ik het te matigen en te grote pakketten toch thuis te laten bezorgen. Juich dan ook alternatieven aan, als het kan laat ik het bij een copyshop of winkel in de buurt bezorgen. Die hebben vaak ruimere openingstijden en zo belast je niet iedereen op werk.

Bij een groter bedrijf (bij voorkeur met ontvangstbalie) snap ik dat het allemaal wat minder prettig is. Ook die mensen zitten gewoon te werken en zijn er niet van gediend om van al die werknemers telkens maar pakketjes aan te nemen. Bij een vriend van mij nemen ze niks meer aan, meerdere bedrijven delen daar dezelfde infobalie, de mensen aan de balie kennen de begunstigde niet en visa versa.

Als ik mijn 'nieuwe' speeltje binnen krijg werkt dat niet altijd even prestatie verhogend. Het eerste half uur niet, tot dat ik besef dat ik tijdig naar huis moet of er thuis mee aan de slag te kunnen en overschiet in overdrive :D
Haha beetje kortzichtig. Heb je een bedrijf dat beveiligers inzet op de receptie (zoals bijna iedere grote organisatie) en hele postkamers voor honderden collega's die dan ook nog even de postbodes moeten zijn voor prive poststukken. Zie je de kosten al?
Bij ons is er alleen een onbemand goederenverlaadstation in de stad. Voor een normaal treinstation moeten we 45 minuten met de auto of meer dan een uur met de bus. Dat schiet dus niet op met die afhaalkluisjes want je moet ook weer terug naar huis.

Gelukkig bezorgen ze hier ook in de avond en doen de postagentschappen* mee aan de koopavond (alhoewel dat hier vrijdagavond is, dus dat is ook geen optie, het is dan al sabbat)

* (heten nu blijkbaar pakketpunt, moeten ze dan stoppen met de brievenpost (aangetekend verzenden en zo?)
Geen extra kosten voor de consument, namelijk je betaald de standaard verzendkosten.

Echter is dit geen vervuiling, zelfs beter voor het milieu omdat de bezorger maar op 1 plek moet wezen, vraag mij wel af wat PostNL doet als alle kluisjes nou eens vol zijn, hopelijk hebben hun daarvoor ook een goed systeem.
daarbij, geen 3 falende bezorgpogingen bespaard juist kosten voor POSTNL, dus extra kosten voor de consument is ook helemaal niet nodig.
Je kunt toch ook overal je pakketje bij een post-punt laten bezorgen? De meeste Albert Heijns hebben dat, ik kan het in elk geval bij mijn AH laten bezorgen. Het enige is dat ze inderdaad altijd eerste die twee afleverpogingen bij mij thuis doen: je kunt pas instellen dat het naar AH moet als ze dat al hebben gedaan. Ik vraag me ernstig af waarom: dat moet toch heel veel geld verspillen voor Post NL?
Inderdaad. Dat vroeg ik me al vele jaren geleden af. Geef me toch in godsnaam de mogelijkheid dat rechtstreeks bij het dichstbijzijnde afhaalpunt op te halen, scheelt iedereen tijd en moeite.
Exact! Ik vermoed dat Post NL er een reden voor heeft, want het zou zo makkelijk zijn om de ontvanger het meteen naar Albter Heijn te laten sturen. De hele infrastructuur ligt er al, in de vorm van de website en het Albertheijnen na de 1e/2e afleverpoging. Wat zit hier achter, iets wat wij niet kunnen bedenken? Het potentieel langer opslaan van pakketjes bij Albert Heijn kost misschien iets, maar dat kan toch onmogelijk meer zijn dan de tevergeefse rondritten.
Dat kan toch? Ik bestel regelmatig pakketjes die ik op een afhaalpunt laat bezorgen. Dat moet ik wel dan direct bij de webshop aangeven.
Oh, hoe zit dat dan, is dat een speciale optie? Of...geef je gewoon het adres van je Albert Heijn op bij een webwinkel, kan dat?
Dat is een speciale optie, dan kies je als bezorgmethode "afhalen bij een afhaalpunt", en dan haal je hem daar op. met bol,com kan dat bijvoorbeeld.

Volgens mij kan je inderdaad direct pakketten naar zo'n afhaalpunt sturen, maar zeker weten doe ik dat niet.
A okee, maar met Marktplaats gaat dat dus niet lukken, dat eerste. Dat tweede is op zich wel interessant, maar heb er nog nooit van gehoord dat iemand dat deed...
Voor bol.com werkt dat 'toevallig' omdat dat van dezelfde holding als Albert Heijn is. Zo'n optie universeel zou wel zeer gewenst zijn.
Zowel Coolblue als Bol bieden het aan. Niet de kleinste.
Absoluut niet, dit is ideaal voor mensen die op stations komen al dan niet met het OV reizen. Wat mij betreft worden ze ook geplaatst bij benzine stations. De keren dat de postbode langs komt dat ik ook daadwerkelijk thuis ben zijn op 1 hand te tellen. Het alternatief is eigenlijk alleen maar om zaken op kantoor af te laten leveren wat niet altijd kan of handig is.

Het onnodig rondrijden van postbodes is vervuilender dan dit.
Goed idee? Vindt het maar straatvervuiling.
Erg handig dit (voor de OV reiziger). Maar een andere kleur zou minder "vervuilend" zijn...
Als het nou es gewoon zwart was ofzo. En dan niet alleen PostNL, maar geschikt voor iedere koerierdienst om er iets te droppen...
Anoniem: 382732
@et36s29 oktober 2014 20:54
Naast een gemiddelde fietsenstortplaats bij een station valt dit niet op als straatvervuiling....
Straatvervuiling is die zwijnenstal zoals steden erbij liggen. Je kunt nergens kijken zonder rommel te zien, en bovenstaand plaatje is dan ook steriel te noemen. Eerst het echt vuil maar es onder controle krijgen (en de klootzakken/kuttekoppen die te lamlendig zijn om een prullenbak of asbak te gebruiken).

Dáárna kunnen we weleens kijken of dat PostNL-oranje nou echt zo ontzettend oranje moet.
Waarmee elke discussie wordt beslecht tegenwoordig..
Daar moet dan wel een stevig hek omheen staan en flink wat camera's, anders krijg je dadelijk plofkraken of ramkraken zoals bij pinautomaten, waarbij ze er dan met de pakketten vandoor gaan.
Ja en dan heb je opas nieuwe pantoffels, een boek over tuinieren, en als je heel veel geluk hebt een nieuwe koptelefoon met een bekend logo. Ik denk niet dat dat de moeite waard is. Botweg iemand omverlopen is rendabeler, zeker als je ergens midden op het station moet gaan ploffen.
Ik snap je punt, maar er zijn ook dieven die (met gevaar voor eigen leven) koper gaan stelen wat ze ongeveer 100 euro oplevert. Als er dan in een kluisje een nieuwe Beats koptelefoon van 300 euro ligt...
De 100€ is een vast gegeven, een kluisje openbreken met KANS op een duur item.

Zonder goede info heeft openbreken van die kluizen geen nut, en misschien is dan de bezorger een pak rammel geven om de blauwe dozen van Coolblue af te geven ...
Anoniem: 120693
@PhoenixT30 oktober 2014 12:17
Ik snap je punt, maar er zijn ook dieven die (met gevaar voor eigen leven) koper gaan stelen wat ze ongeveer 100 euro oplevert. Als er dan in een kluisje een nieuwe Beats koptelefoon van 300 euro ligt...
Lijkt het je dan niet handiger om met de auto van de courier weg te rijden. Die laten ze bijna altijd open staan als ze iets afleveren.

Ik denk dat je problemen zoekt die er niet zijn. Plofkraken? Ramkraken in een stationshal?
Leuk idee van PostNL! Scheelt weer dat ik niet bij de afhaalpunten in mijn buurt wil gaan terwijl ze dicht zijn en dus langer moet wachten om mijn pakket op te halen.

[Reactie gewijzigd door s0larus op 29 oktober 2014 18:16]

Dit is geen idee van PostNL; in Polen hebben ze dit al veel langer. :)

http://www.emerce.nl/acht...at-grote-kansen-last-mile
Volgens mij hebben ze dit in Duitsland ook al. Ik dacht daar ooit iets over te hebben gelezen.
Yep, tien jaar of zo al. Heet daar Packstation:

http://www.dhl.de/de/paket/pakete-empfangen/packstation.html

Het voordeel is dat je je pakket direct naar zo'n station kan laten sturen, dus ben je niet afhankelijk van of de webwinkel wel mee doet eraan of niet (als de bezorging maar door DHL wordt verzorgd).
In belgie staan ze ook al enige tijd. In het noordstation bv weet ik ze staan.
Precies, in Brussel Centraal station staat er ook eentje.
Anoniem: 181786
29 oktober 2014 18:14
Het zal niet zo heel lang meer duren denk ik voordat de oude brievenbus bij veel mensen vervangen wordt door zo'n kluisje. Mooie ontwikkeling.
Dit geldt echt alleen voor pakjes die besteld (en bezorgd worden) via PostNL. Die kluisjes staan dus niet op naam van één persoon, maar je krijgt via SMS een code waarmee je eenmalig het voor die ene zending toegekende kluisje kan openen. Waarschijnlijk moet je bij ontvangst van 2 pakjes van verschillende winkels 2 kluisjes openen. Nadeel is dat je voor elke bezorgdienst dus weer naar een andere locatie moet.
Reguliere (brief) post kan niet naar deze kluisjes gestuurd worden. Je moet dus voorlopig je brievenbus handhaven.

[Reactie gewijzigd door friend op 29 oktober 2014 18:33]

Toch wel apart dat een kluisje inderdaad niet persoonsgebonden is. Ik vraag me af hoe daarmee omgegaan wordt. Tot nu toe is het altijd nodig geweest om een pakket te verzenden dat te herleiden was naar een persoon, maar nu is dat niet meer het geval, enkel een mobile nummer. Ik ben benieuwd of dit niet fraudeproblemen met zich mee gaat brengen.

Ik zou dit, als dit in de buurt zou zitten ook best wel fijn vinden, aangezien ik vaak problemen met bezorging.
Waarom zouden deze pakketten niet te herleiden zijn tot een persoon? Je rekent gewoon af met je naam en adres waarschijnlijk voor facturering, maar je kiest er dan voor dit op een andere locatie te laten bezorgen. Net als dat je kunt kiezen om een pakket bij een winkel kunt laten bezorgen.
In de winkel vraag je vriendelijk om je pakket, hier pak je hem zelf uit een kluisje waarvan je alleen voor die specifieke zending de code weet. Voor fraude is er altijd een weg te vinden. Ook met de reguliere manier van bezorgen. En dat wordt ook al gedaan.
als je daar bang voor bent dan moet je vragen om een handtekening, dan komt zoiets ook niet in de paket automaat - maar goed das dan weer een ander probleem...

persoonlijk zou ik zoiets alleen zien zitten als er in elke dorpskern zo'n ding komt, dan kun je in veel gevallen dat bezorgen gewoon achterwegen laten of zelfs optioneel maken ... vooral als hierdoor het aantal huisbezorgingen om laag gaat kun je voor dingen die wel belangrijk zijn misschien eindelijk eens bezorgen op afspraak gaan aanbieden... dat zou voor mij een zeer welkome toevinging zijn.. dus een euro minder (dan nu) en in zo'n automaat, of een euro meer en bezorgen wanneer ik dat wil... ook na 18 uur ...
Kan natuurlijk niet anders, anders heb je een flinke hal nodig om voor elk adres in de buurt een kluisje te maken. Dat is ook een van de redenen, waarom een postbus bij PostNL behoorlijk aan de prijs is, daar kunnen ze niet te veel gebruikers van hebben, anders is de locatie veel te klein.
Op deze manier kan het gratis, omdat de bezorging hiermee ook een stuk efficiënter wordt.

[Reactie gewijzigd door friend op 29 oktober 2014 18:45]

Anoniem: 181786
@friend29 oktober 2014 18:36
Dat snap ik. Ik heb het over toekomstige ontwikkelingen. Dit is een mooi tussenstation.
Grappig dat je dat zegt want hier in Canada hebben huizen geen brievenbussen. We hebben hier dit soort kluizen (in kleiner formaat) buiten staan en je krijgt een sleutel voor je eigen gleuf. Dat werkt perfect aangezien de postbode pakketjes in de grotere kluizen kan stoppen en de sleutel in jouw brievenbus stopt.

Je krijgt zo ook nooit meer reclamedrukwerk aangezien je geen brievenbus hebt! Die kasten hebben dus ook geen gleuf, alleen de postbode en jij kan erin.

http://www.thenetworkhub....75120128_d5b4c7ea15_z.jpg

[Reactie gewijzigd door Megamind op 29 oktober 2014 20:24]

Ik heb gewone post toch liever op mijn deurmat.
Dan zul je daar vrees ik meer voor moeten betalen, want dit is wel goedkoper voor tante post. Nou is Nederland een gruwelijk dichtbevolkt landje, dus per-bus bezorgen gaat uitstekend, maar het kost wel die extra tijd (waar nu minimumloners voor worden ingezet), en dat betaalt de verzender.
Ik ben zo'n "minimumloner" en tja ik vind dit project echt super goed omdat ik er vaak last van hebt dat ik niet thuis ben als de post wordt bezorgd omdat het gewoon onder werk of school tijd is. En ik bestel heel veel uit china of japan.

[Reactie gewijzigd door pascalboy op 29 oktober 2014 19:18]

Hoe ze dan de importkosten/btw af gaan handelen, ben ik heel benieuwd naar. Een pin automaat erop zou dan mooi zijn.
Het werkt alleen bij webwinkels die de optie aanbieden. Het lijkt me sterk dat webshops in Hong Kong dat gaan/mogen doen, dus bestellingen waar heffingen over afgedragen moeten worden komen sowieso niet in deze kluisjes terecht.
Die pakketjes uit china en japan zijn niet te traceren of je moet extra voor betalen dus helaas is dit waarschijnlijk nog niet mogelijk, maar zoals gezecht wordt wel met nederlandse webshops, maar ik verwacht eigenlijk dat het ook kan met pakketjes uit die landen dat je de optie krijgt om daar te leveren als je een niet thuis nummer hebt gehad en niks hoeft te betalen. Maar het is al mogelijk om te laten bezorgen bij de ako bijvoorbeeld, dus weet niet of het dan wel gaat werken hiervoor.
Dan moet ik elke dag 20km reizen om mijn post te lezen :/
Natuurlijk gaan ze die dingen vast ook op meerdere plekken zetten. Bv in een wijk. Bij een supermarkt. Bij een postkantoor. etc. etc. etc.
Het zal wel aan mij liggen maar dan kun je je pakket toch net zo goed op het postkantoor ophalen?
Postkantoor is niet dag en nacht open ;-)
Maar het postkantoor sluit om 17.00, wanneer je niet in de buurt bent. Bij een servicepunt in je supermarkt ophalen kan nu al, en dat vind ik de beste oplossing.
Als je niet thuis bent op de tijd dat de post bezorgd is de kans ook klein dat je je pakket kunt afhalen tijdens de tijden dat de postagentschappen geopend hebben.
Biedt de internetwinkel deze optie niet, dan kan de gebruiker toch voor aflevering bij de stationskluisjes kiezen via mijnpakket.nl.
Zeker net zoals nu pas nadat er 1 afleverpoging is gedaan ?
Ik zou het prettig vinden als ik nu al kan aangeven dat al mijn pakketjes standaard bij postnl punt afgeleverd worden.
Ik ook! Ik begrijp ook echt niet waarom dat niet kan, zo raar van Post NL. Ze verspillen toch ongelofelijk veel geld, terwijl ik denk dat de meeste mensen in de meeste gevallen hun pakje liever bij een "service-punt" in hun eigen supermarkt ophalen! Wat zou de reden kunnen zijn, ik ben echt benieuwd.
De reden lijkt me vrij simpel, het is niet afgesproken met de klant dat het direct naar een vestiging van de Appie of wie dan ook kan gaan. Je moet alleen niet de denkfout maken dat je als ontvanger de klant bent, dat is de verzendende partij en die zal met PostNL moeten onderhandelen over de manier van afleveren en de locatie(s) waar dat mogelijk is.
Maar als Post NL geld kan besparen door aan de ontvanger te vragen waar het heen gestuurd moet worden vóórdat ze met een busje urenlang tevergeefs in het centrum rond gaan rijden, waarom doet Post NL dat dan niet?
Omdat PostNL geen overeenkomst heeft met de ontvanger en de ontvanger dus ook geen partij is in de overeenkomst. De overeenkomst tussen verzender en PostNL is bepalend, als PostNL geld wil besparen en de verzender andere/betere service willen aanbieden dan zullen die twee een constructie moeten verzinnen waarbij de ontvanger bij de verzender aan kan geven waar het heen moet. Een dergelijke constructie bestaat overigens al geruimte tijd, er zijn tenslotte zat online winkels waar je een ander afleveradres kunt opgeven of waar je kunt kiezen voor een afhaalpunt. En dan komen we weer terug bij verzender en PostNL die dat samen moeten afspreken waarbij het zomaar zou kunnen dat het zelfs een duurdere optie is (voor de verzender) omdat zo'n servicepunt ook een of andere vergoeding wil zien voor opslag en personeel.
Maar waarom zou dat tussen verzender en Post NL moeten gebeuren? Post NL kan door de track-and-trace-code direct met de ontvanger afspreken of het aan de deur moet worden aangeboden of niet. Dit kan op precies dezelfde manier als waarop dit nu afgesproken worden ná de eerste aanbiedpoging, maar dan vóór de eerste aanbiedpoging. Het lijkt mij dat de vergoeding aan het servicepunt aanzienlijk lager moet liggen dat de vergoeding aan een postbezorger die met een busje door de stad moet rijden etc. Dus het lijkt mij dat Post NL een sterke motivatie zou moeten hebben om dit te doen. En de infrastructuur is al 99% klaar.
Hoe gaat PostNL contact opnemen met mij als ontvanger voor ze aan de deur komen? Wat ze hebben is een naam en adres. Wat ze niet hebben is een telefoonnummer en/of e-mail adres om contact met mij op te nemen en dat is ook helemaal niet wenselijk dat ze die gegevens van mij hebben (privacy, geen contract partij enz) Bij de eerste aanbieding hebben ze voor het eerst contact met mij als ontvanger omdat ze een briefje door de bus kunnen gooien met de optie om een en ander aan te passen (wat volgens mij alleen kan als je een PostNL account hebt of aanmaakt). Met andere woorden, ze kunnen vooraf niet eens contact opnemen al zouden ze dat willen. Kom je dus toch weer terug bij de verzendende partij waar jij wel een overeenkomst mee hebt.
Zij nemen geen contact op met jou: jij neemt contact op met hen. En dat doe je op de manier zoals je dat nu al doet: je krijgt een track-and-trace van de verzender, je logt in op Post NL, en je kunt aanklikken wat er met het pakketje moet gebeuren. Als je niet inlogt, de code niet invoert, of geen andere bezorglocatie kiest, wordt het standaard alsnog bij je thuis afgeleverd; maar als je dat wel doet, bespaar je Post NL dus geld. Veel mensen zullen dat doen, blijkens al het geklaag in deze thread (en blijkens het feit dat Post NL nu deze kluisjes gaat neerzetten). Het hele systeem ligt dus al kant en klaar voor deze optie, en toch geeft Post NL die mogelijkheid niet.
Op die manier bespaar je geen geld maar jaag je ze op veel hogere kosten en maak je er een logistieke nachtmerrie van. Denk eens aan sorteercentra, inplannen van ritten en dan de mogelijkheid om ineens een totaal ander adres te kiezen wat tig kilometers verderop kan liggen. Ik kan bij Coolblue voor 23:59 bestellen en het de volgende dag in huis hebben, hoe zie je dat voor je als ik als ontvanger dan ook nog eens het adres kan veranderen terwijl het hele circus al op gang is? De kluisjes hebben ook niks met jouw idee te maken, ook die optie kies je vooraf bij het bestellen en niet achteraf.
Uiteraard kun je dat niet meer wijzigen na een bepaald tijdstip, dat kan Post NL gewoon instellen. Maar vanaf het punt dat je de track and trace hebt tot dat punt moet dat kunnen. Verder denk ik dat het helemaal niet handiger voor hen is om voor een dichte deur te komen staan en daarna alsnog naar een servicepunt of distributiecentrum te gaan, dan om voordat de postbode vertrekt al te weten dat het sowieso naar een servicepunt of distributiecentrum moet. Er is werkelijk geen voordeel aan om aan te moeten bellen en voor niets te wachten.
Bol.com heeft die mogelijkheid om je bestelling af te halen bij een Albert Heijn vestiging, naar keuze.
Snap echt de euforie over die kluisjes niet. Laat het gewoon thuis bezorgen en anders geven ze het af bij de buren. Het mooie vind ik altijd dat je de deur niet meer uit hoeft.
Veel mensen hebben de mogelijkheid niet op bepaalde tijdstippen thuis te zijn en bij de buren afleveren is ook niet altijd een optie. Hier in de straat is het geen probleem, maar ook de buren moeten gewoon werken waardoor ook die optie wat wankel is. Er zijn echter ook mensen die liever niks te maken hebben met hun buren dus daar wil je geen pakketje af laten leveren.

Zelf laat ik pakketjes altijd afleveren op m'n werk en ik heb het geluk dat dat mogelijk is maar ook dat is niet voor iedereen een optie. Daarom zijn de kluisjes een goede oplossing :)
Leitz,

Thuis laten bezorgen in mijn geval is niet ideaal. Wij zijn hier thuis met zijn 4'en, maar overdag is er vaak niemand thuis (Weekenden en vrijdag uitgezonderd).

Wat wel een voordeel is is dat de pakketbezorger van PostNL altijd rond een uur of 6 bij ons door de straat heen rijd. Dan zijn er al wel mensen thuis, dus dat scheelt.

Bij een kameraad van mij is dit al vaak rond 2 uur 's middags. Hij loopt dus erg vaak de pakketbezorger mis.

Misschien is het voor jouw niet praktisch, omdat je zelf een andere bezorgmethode prefereert. Maar ik kan me wel vinden in de mensen die dit wél makkelijk vinden.
Welke euforie?
En wat moeten mijn buren met mijn post?
Jij laat je werkgever je salaris toch ook niet afgeven bij je buren?
Ik ben meestal niet thuis. Maar dan kan je het gewoon inplannen via post.nl overigens word ook vaak andere bezorgdiensten gebruikt die gaan ook geen kluisje gebruiken
Het valt mij op dat de aangekondigde bezorgtijden steeds krapper worden. Een tijdvak van twee uur tegenwoordig is al een grote verbetering van het oude 'in de ochtend'.
Maar ik laat voorlopig nog maar bezorgen bij afhaalpunten in mijn buurt. Niks buren of briefjes in de bus. Alleen als het te groot en te zwaar wordt zorg ik dat ik thuis ben.
Niet iedereen is altijd thuis vandaar dat zo'n concept uitkomst biedt. Je kan het pakketje ophalen wanneer het jou uitkomt.
Duidelijk dat deze service niet voor jou bedoelt is. Er zijn genoeg mensen die ik ken die pas na 6en thuis komen, na de posturen dus. Veel van die mensen komen met de trein of langs een treinstation. Servicepunten zijn ook beperkt door openingstijden. Ook je buren zijn niet altijd thuis. Voor mensen die zoeen ding op willen halen op het moment dat hun uitkomt is dus natuurlijk ideaal.
Maar toch, als je het bij je supermarkt kunt afhalen, wat vaak kan, dat halen de meeste mensen toch wel? De meeste supermarkten zijn toch tot 10 uur open, of in elk geval tot 8 uur?
Het is verschrikkelijk irritant als het bij de buren komt. Want je zult dan juist zien dat wanneer jij thuis bent, de buren niet thuis zijn, en andersom. Daar heb ik al heel erg veel slechte ervaringen mee!
Dit systeem werkt veel beter. Je kunt het 24/7 afhalen, (en krijgt een SMS/email wanneer het er is) en dat betekent dat je het onmiddellijk kan krijgen.
En als je dit systeem gebruikt, dan is dat typisch omdat je sowieso de deur uit bent, bijvoorbeeld op je werk. En dat is het fantastisch dat je ná je werk gelijk eventjes langs de pakket kluis kunt rijden, om je pakketje op te halen. Véél beter dan in werktijden naar het postkantoor te moeten, of hopen dat je buren op het goede moment thuis zijn.
Het is zeker een goed idee. Toch heeft het ook negatieve kanten, hierbij denk ik aan de beveiliging. Als ik zie wat voor tuig er (met name) 's avonds rondhangt op de stations zou ik daar niet graag mijn nieuwe iPad op halen. Het zal ook een kwestie van tijd zijn voordat er een wordt opengebroken.
Ja, maar je kan je pakket ophalen op een tijdstip dat het jou uitkomt, en dat hoeft niet s'avonds te zijn, maar kan ook overdag, of op een tijdstip dat het druk ik op zo'n station, of openbare plek. Tja, als je midden in de nacht, wanneer het heel muisstil is, en alleen foute figuren nog rondzwerven op zo'n plek, dan je pakket gaat ophalen, of in je ééntje gaat pinnen bij zo'n geld automaat, tja, dan is het wel de goden verzoeken om eventuele problemen,

[Reactie gewijzigd door Astrix op 29 oktober 2014 21:26]

In Duitsland staan die dingen overal in de stad. Typisch ook in woonwijken. Daar zie je nooit mensen eromheen staan.
De reden voor stations zal zijn voor forensen, die een pakket dan op de terugreis na hun werk kunnen ophalen. En die komen er dan dus alleen wanneer het heel druk is.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee