Google neemt bedrijf voor ophaalkluisjes online aankopen over

Google heeft BufferBox overgenomen. Het kleine Canadese bedrijf biedt een dienst aan waarbij gebruikers kluisjes op openbare gelegenheden kunnen inschakelen voor het afleveren van online aankopen. Google zou 17 miljoen dollar hebben betaald.

BufferboxBufferBox is vergelijkbaar met Amazon Locker, dat in de VS ook kluisjes aanbiedt. De BufferBox-kluisjes staan in universiteiten en stations voor openbaar vervoer in de omgeving van Toronto. Bij het bedrijf, dat twee jaar geleden werd opgericht, werken tien man waaronder de drie oprichters. Het team zou intact blijven en ook zou het bedrijf de dienst gewoon blijven aanbieden onder de BufferBox-naam. Volgens bronnen van TechCrunch heeft Google 17 miljoen dollar betaald voor de start-up.

Onduidelijk is nog wat de plannen van Google zijn met de dienst, maar wel lijkt het er met de overname op dat het zoekbedrijf zich meer op e-commerce gaat richten om de concurrentie met Amazon aan te gaan. Klanten van BufferBox hebben de mogelijkheid hun internetaankopen naar de kluisjes te sturen. Ze krijgen een e-mail als het pakket afgeleverd is en kunnen het vervolgens op een dag en tijdstip ophalen als het uitkomt. In de e-mail staat in welke locker het pakket zit en met welke pincode het geopend kan worden. De BufferBoxes worden gratis aangeboden, maar de dienst was van plan er 3 tot 4 dollar per afgeleverd pakketje voor te gaan vragen, schrijft de Financial Post.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-12-2012 • 10:34

50 Linkedin

Reacties (50)

50
46
26
4
0
11
Wijzig sortering
Klinkt interessant, zou wel mooi zijn als Google ook een groot web warenhuis opzet, lijkt me goed voor de concurrentie.
In Nederland hebben we trouwens ook zo'n kluisjes systeem , nog niet heel groot ofzo, maar wel handig. https://www.deburen.nl
In België begint het systeem ook te komen en zit er direct een groot bedrijf achter, namelijk bpost: https://www.bpack247.be/ . Spijtig genoeg enkel voor pakketten die via hen worden verstuurd, maar wel zonder bijkomende kost.
Google ligt op dit moment al onder vuur voor wat betreft het pushen van eigen diensten in de zoekresultaten, of dat terecht is is een ander verhaal. Google zal nog meer in de gaten gehouden worden als ze echt zich op die markt gaan bewegen.
Bol.com mag bijvoorbeeld veel gebruik van het advertentienetwerk van Google, ik kan me voorstellen dat bol.com zich daar zorgen over zal maken.
Daarbij zit Google in de positie dat ze per jaar al bakken met winst binnenharken en zich op nog meer markten moeten gaan begeven om nog meer winst te behalen voor de aandeelhouders.
Want hoeveel winst je ook maakt, je zal het volgend jaar altijd beter moeten doen.

Ik snap eerlijk gezegd de toegevoegde waarde niet van een dergelijk kluissysteem. Bij vrijwel iedere webshop kun je meerdere adressen invoeren en kiezen waar je het pakketje wil laten bezorgen. Ik laat het dus altijd op mijn werk bezorgen, want daar ben ik overdag.
Waarom moet google nou weer in de gaten worden gehouden ? mogen ze zich niet uitbreiden in meerdere branches van jouw? Ik vind het hele goeie zaken van google dat xr verder kijken dan alleen hun search engine.

En de toegevoegde waarde van zo een kluis systeem is : Je haalt je pakketje op wanneer jij het wilt en wanneer jij kan, ook om 10 uur in de avond. Daar is heel veel animo voor.
Wat Vexxon bedoelt is dat ze nu al in de gaten worden gehouden omdat ze een monopolie op de zoekmarkt hebben en via hun eigen zoekmachine hun eigen producten zouden pushen. Dus ook producten buiten de zoekmarkt. Als Google zou gaan uitbreiden en daarmee in het vaarwater van bijv. Amazon zou komen dan moeten ze heel erg oppassen omdat ze anders Amazon uit de markt kunnen drukken. Iets wat niet zou mogen.
Google amazon uit de markt drukken, hahah, die kans is net zo groot dat griekenland hun schulden terug betaald :x het is een kansje, maar nietmand ziet het gebeuren
Google is practisch een monopolist op sommige terreinen en een hele grote marktspeler met risico op koppelverkoop en andere illegale en ongewenste praktijken op andere terreinen (zoals advertenties), dus het lijkt me inderdaad nuttig dat ze in de gaten gehouden worden.

Wat betreft die search engine: die is juist in dat verband erg fout. Neutraal is hij al lang niet meer, en de algoritmes zijn volkomen ondoorzichtig.
Jammer genoeg zit die alleen nog in Hengelo. Ik zou dit wel echt een verbetering vinden. Als ik een pakje krijg, kan ik hem nu alleen in het weekend ophalen bij het postkantoor. Hier zou ik ook wel €4,- voor betalen ipv de €1,95 van standaard bezorging.
In Nederand zijn ook wat van dit soort ophaalpunten.
Kiala is volgens mij best groot, maar nadeel dat je weer in winkelopeningstijden vast zit.

En volgens mij heb ik die kluisjes van dhl ook wel eens in nederland gezien ?
(gewoon buiten ergens)

Grappig artikel van een 'webshopprofessor' die het idee niet echt snapt :
http://www.ed.nl/algemeen...-gaat-mislukken-1.2030889

[Reactie gewijzigd door DDX op 1 december 2012 10:43]

Hij snapt het idee prima. Hij denkt alleen niet dat het "de" oplossing voor het probleem van bezorgen is.

Wat ik zelf niet begrijp: waarom zijn bezorgtijden standaard 9.00-17.00? Dat is nou net juist wanneer Nederland werkt. En staan die bezorgers weer voor een dichte deur.

Mij lijkt het voor alle betrokken partijen beter te werken als je kunt aangeven bij bezorgtijden of je overdag of in de avond de bezorging wil hebben.

Ik snap wel dat dat iets duurder is, omdat ook de bezorger liever 's avonds thuis zit, en een hoger tarief vraagt. Maar diezelfde bezorgers klagen nu over werkdruk en dat ze zo weinig overhouden als ze niet een "first-attempt delivery" kunnen maken. Dus wanneer je percentage afleveringen bij eerste poging drastisch omhoog schiet, moet dat rendabel te maken kunnen zijn, zonder dat de kosten heel hard omhoog gaan.
Omdat TNT Pakketservice dat in dit geval tegenhoudt. Bezorgers zullen vast 's avonds willen werken, maar op dit moment moeten ze voor X tijd (vaak 19:00 op een doordeweeksedag, 17:00 op zaterdag) alle niet afgeleverde pakketten weer inleveren op een van de distributiecentra.

Voor TNT is dat best voordelig: ze hoeven minder uit te betalen (alles wat naar 't postkantoor gaat, krijgt een bezorger niet voor betaald) en de personeelskosten zijn minder (immers, je zegt het zelf: personeel overdags is goedkoper dan 's avonds).

'k Zie het helaas niet snel veranderen.
Anoniem: 440603
@Exhar1 december 2012 11:28
De vakbonden zullen er wel voor zorgen dat het niet snel gaat gebeuren.

De vakbonden hebben in het verleden de postbode zoveel extra's gegeven dat het onrendabele werd.

Nu hebben we alleen nog maar post bezorgers.
Ik snap sowieso niet dat de bezorger niet krijgt betaald voor pakketten die niet naar het postkantoor gaan. Ik snap dat het anders erg makkelijk gaat zijn om gewoon niet aan te bellen en maar aan te geven dat iemand niet thuis is, maar kom op. Hier wordt bijna nooit iets de eerste keer ook daadwerkelijk ontvangen. Dat ligt niet aan de bezorger, maar aan de manier waarop ik kan aangeven hoe ik het pakket wil ontvangen. Bij sommige sites kan je nog aangeven dat ik het wel bij het postkantoor (Albert Heijn) wil laten bezorgen, en dan pik ik het daar zelf wel op. Dat kan ook op die track&trace/MijnPakket pagina, maar dan moeten ze dus eerst al een keer hebben geprobeerd het pakketje te bezorgen. Ondertussen kijk ik niet eens meer naar wanneer iets bezorgd gaat worden. Ik vind het briefje wel in de brievenbus en dan pas ik op internet wel aan wanneer ik het wel wil ontvangen / op kan halen. Dit lijkt me toch echt zonde van het geld voor TNT.

Er zal vast een praktisch probleem zijn wat ik over het hoofd zie, maar zou iemand me dit uit kunnen leggen.
In de VS is het dan ook heel normaal om privé pakketjes op het werk te ontvangen. Hier in NL is dat helaas lang niet overal toegestaan.

Overigens is het in NL verder best aardig geregeld. Als het niet bezorgd kan worden dumpen ze het over het algemeen niet op je stoep (zoals dan weer wel in de VS), maar proberen ze het later nog eens / laten het op een post agentschap (dat dan weer van alles kan zijn) in de buurt achter waar je het dan op kan halen wanneer je maar kan/wil (na bepaalde tijd gaat het pakketje natuurlijk wel weer retour).

Op zich verder wel een leuk idee, die kluisjes - maar zelf zou ik er maar weinig gebruik van maken (wellicht bij een 'spoed' bestelling die ik toch niet op werk zou kunnen ontvangen maar niet 1-2 dagen wil wachten voor ik 'm af kan halen).
Waarom niet al jaar en dag laat ik spullen die RMA moeten ophalen op mijn werk, en spullen via internet aankopen die niet door de brievenbus kunnen laat ik ook bezorgen op mn werk.

Zo ook mn nieuwe koffie apparaat laten bezorgen op het werk.. Daar ook met 2 collega's het ding uit geprobeerd..
Anoniem: 339105
@To_Tall2 december 2012 11:02
En daar zit je werkgever op te wachten?
Moet je niet werken dan? Dit zijn privé-zaken.
Dan heb je geluk, ik ken genoeg grote werkgevers die dit (terecht) niet toestaan,
omdat het de spuigaten uitloopt.
Pakje ophalen, op 't werk uitpakken, collega's die nieuwsgierig worden en die je van hun werk afhoudt, je praat erover etc.
Ik kan het weten, want als ICT-er kom ik bij diverse grote klanten over de vloer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 339105 op 2 december 2012 11:04]

Ik zie het probleem niet eigenlijk.
Leuk die afhaal boxen maar bij de webshops waar ik bestel kan ik netjes alternatieve adressen opgeven en wordt mijn pakketje netjes op mijn werk afgeleverd.

Vraag me nu ook af hoe groot die boxen zijn, wat als ik nu een canvas zou bestellen van 1,5 bij 2 meter. Geen boxen voor vermoed ik.
Op het Centraal Station van Utrecht zat ook zo'n punt, volgens mij ben je daar niet gebonden aan winkeltijden.
Anoniem: 399807
@DDX1 december 2012 11:28
Sorry maar wat snapt die man er niet aan? Kun je me dat uitleggen?

-1? Omdat ik een vraag stel? Blijkbaar kan het niet worden uitgelegd. Blijkbaar is de mening van die man zo ronduit afschuwelijk dat het verder geen uitleg behoeft. Ind at geval raak ik nog meer geïnteresseerd in wat ie zegt. Want mensen wier mening zo 'overduidelijk' onjuist is, triggeren zo te zien bepaalde emoties. En als dat gebeurt... dan let ik op!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399807 op 2 december 2012 11:33]

Het is niet het logistieke proces dat faalt, het zijn onze brievenbussen die nog uit de negentiende eeuw stammen. We hebben grotere brievenkleppen nodig met een ingebouwde barcodescanner zodat grotere pakjes er doorheen kunnen en die kan doorgeven als er post in is gegooid.

Die afhaalkluisjes moeten niet bij een station of warenhuis hangen, onze eigen brievenbussen horen zelf dat soort kluisjes te zijn.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 1 december 2012 12:17]

Anoniem: 440603
@Kalief1 december 2012 12:52
Zo'n afhaal kluis bij je thuis met elektronisch slot en barcode scanner van 1 m3 inhoud zal ook niet goedkoop zijn en neemt flink wat ruimte in beslag.
Aanpassen bestaande situatie €10.000,--
Nieuwbouw € 4.000,--
Inderdaad, of in ieder geval de keuze hebben. Mocht je vaak pakketten ontvangen is dat een uitkomst. Maar dan moet het een "one way door" zijn, anders is het pakket zo weer afgehaald, maar dan door een onbevoegde. ;)

Had zelf ooit het idee: een "buizenpost systeem" in druk bevolkte gebieden, zal natuurlijk heel mooi zijn als er heel snel geleverd kan worden. Of je booschappen die naar je huis vliegen O-)
Gelukkig zijn mensen al eerder op dat idee gekomen. Kijk maar eens naar flats uit de jaren 60-70: daar zat een kastje aan de buitenkant van het appartement voor de melkboer. Ik heb zo'n vermoeden dat dat in onbruik is geraakt i.v.m. diefstal etc.

Een systeem met barcodes of RFID is niet voordelig, veilig of betrouwbaar genoeg (pick one). Je wilt immers niet dat er makkelijk ingebroken kan worden.
Je kan ook gewoon overal ter wereld gebruik maken van Poste Restante, waarbij je je post/pakket ergens ter wereld laat bezorgen bij een hoofdpostkantoor en waarna je het met je paspoort / legitimatie af kan halen. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk als een kluisje op een station waar je iedere dag doorheen forenst, maar het is een mooi alternatief voor plekken waar niet dergelijke kluisjes staan.

Het is met name Ideaal voor als je lang op reis bent en verwacht om over een x aantal dagen in een bepaalde stad verwacht te zijn. :) Ik heb er gebruik van gemaakt in Australië...

[Reactie gewijzigd door 4np op 1 december 2012 11:12]

Uit de algemene voorwaarden van PostNL:
* ‘Poste restante’ adressering is in beginsel alleen mogelijk indien de geadresseerde geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft.
alleen hang je dan nog steeds vast aan de 9 tot 5 uren van de post en net dat is het probleem voor de meeste werkende mensen
Logisch, want voor mensen met vaste woon- of verblijfplaats verhuren ze postbussen (vroeger was dat gratis omdat het de PTT geld bespaarde).
Het idee van kluisjes lijkt me ideaal, in eerste instantie op stations en andere centrale punten, later ook in huis. Maar dit gaat alleen werken voor kleine pakketjes. Regelmatig bestel ik online honden en katten voer. Omdat de webshop waar ik dat bestel een goed (bulk) korting systeem heeft en omdat er hier nou eenmaal veel voer doorheen gaat zijn dit over het algemeen leveringen van >50KG met de daarbij behorende omvang. Niet erg handig om dit nog even vanaf het station of zo mee naar huis te slepen.

Ik zie meer in een verandering bij de bezorgdiensten, avond bezorging en bezorging op afspraak zouden wat mij betreft de toekomst zijn. Volgens mij hoeft dit ook niet duurder te zijn dan 3x nutteloos aanbieden en daarna nog een balie handeling. Maar op de een of andere manier schijnen dit soort ideeën niet boven te komen bij de TNT's van deze wereld.
Mocht blijken dat avond bezorging wel duurder is ben ik zelfs bereid om hier nog 2 of 3 euro meer voor te betalen, maar biet iig de mogelijkheden, denk dat er best een markt voor is.
Jazeker wel! PostNL is bezig met een proef met soortgelijke kluisjes in Almere. Zie ook dit nieuws: http://www.dichtbij.nl/al...enbus-voor-pakketten.aspx
Een bedrijf van 10 man en 17 miljoen!? Wow!
Inderdaad, en ze hebben nog niet eens een werkend commercieel model (m.a.w. ze verdienen er nog niet eens geld mee). Weer een luchtbel die op het punt staat te springen?
Is eerder een oplossing die moet groeien, ik zie er groei potentie in en zou er zeker gebruik van maken. Ben overdag niet thuis, kan het niet op het werk laten afleveren, kortom als de buurvrouw aan het werk is dan duurt het langer dan gewenst.
zo indrukwekkend is het niet ken een startup met 4 medewerkers en 12 miljoen euros vreemd vermogen.( gaat wel rap groeien in omvang)
Maar wat als het pakketje beschadigd in zo'n box geplaatst wordt? Geen poot om op te staan. Laatst door PostNL een lege beschadigde enveloppe door de brievenbus gegooid van een artikel van Amazon.de. Bij beide kreeg ik nul op rekest. Amazon.de liet helemaal niets horen. Van PostNL kreeg ik alleen; pech gehad. Gelukkig was het een artikel van een nog geen 10 euro.
Laat mij maar tekenen voor een pakket. Dan kan ik die nog weigeren als deze beschadigd is. En bij Amazon.de bestel ik dus niets meer.
Ik begrijp dat dit soort dingen anno 2012 nog steeds niet zijn ingevoerd bij tankstations
- Je hoeft er niet voor om te rijden als je er dagelijks langs komt
- Veel tankstations zijn 24 uur per dag geopend
We moeten gewoon ook een pakketluik hebben in de deur.
met een of andere mechaniek zodat je er alleen pakjes in kan schuiven.
Super handig :) ik bestel veel online maar ben nooit thuis op het moment dat ze langs komen, en waar ik woon wil ik liever niet dat het pakketje bij de buren wordt afgeleverd, dit zal een uitkomst zijn als ik op me telefoon een bericht krijg dat ik me pakketje kan ophalen bij de plaatselijke supermarkt, heb ik het altijd op tijd:)

goed idee nu overal invoeren:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee