Radionomy maakt nieuwe versie Winamp Pro begin 2015 gratis beschikbaar

Het Belgische bedrijf Radionomy verwacht begin 2015 de nieuwe gratis Pro-versie van Winamp te kunnen uitbrengen. Het bedrijf streeft ernaar om uiteindelijk een universele audiospeler af te leveren. Maandag komt het bedrijf met advertenties voor ShoutCast-streams.

Radionomy noemde eerder een gehoopte release in 2014, maar het verwijderen en vervangen van code van de vorige eigenaar, AOL, neemt de nodige tijd in beslag. "Als de release in het eerste kwartaal van 2015 plaatsvindt is het ook goed", laat Thierry Ascarez, vice-president Business Development bij Radionomy aan Tweakers weten. Begin dit jaar werd bekend dat Radionomy Winamp en ShoutCast van AOL had overgenomen.

Volgens Ascarez zal de nieuwe release gericht zijn op het afspelen van online media en is het doel om tot een universele speler te komen, die op elk platform beschikbaar is. "We willen dat deze in de auto werkt, mobiel onderweg, overal waar mensen audio consumeren", aldus de Radionomy-topman. Bij de desktopversie wordt de Pro-variant gratis, waar AOL nog 20 dollar voor die versie vroeg. De Pro-versie biedt onder andere ondersteuning voor h.264-decoderen, en het rippen en branden van cd's.

Welke functionaliteit Winamp precies krijgt of behoudt, is nog onbekend. De speler zal ondersteuning voor bestaande skins voor de 5.x- en 2.x-versies behouden, maar onduidelijk is of dit ook voor plug-ins gaat gelden. "Hopelijk wel", laat een ontwikkelaar van het Winamp-team hierover weten, "We voeren veranderingen door bij sommige van de native plug-ins om gebruik van default-Winamp te verbeteren. De meeste Winamp-gebruikers installeren nooit plug-ins van derde partijen."

Radionomy biedt een platform voor internetradio aan en met 80.000 internetradiostations claimt het bedrijf een marktaandeel van 10 procent wereldwijd te hebben. Winamp moet straks als distributieplatform dienen en ook ShoutCast, het radioplatform dat net als Winamp oorspronkelijk uit de koker van Nullsoft komt, speelt een grote rol voor Radionomy.

"Alle ShoutCast- en Radionomy-stations komen beschikbaar via de nieuwe versie van Winamp", meldt Ascarez. Het bedrijf verdient geld met het voorzien van reclame in de radiostreams en vanaf komende maandag komt die optie er ook voor ShoutCast-streams. "We delen een deel van de omzet met de beheerders van de stations." Radionomy zet hiervoor zijn eigen TargetSpot-advertentieplatform voor audiostreams in, waar andere uitgevers ook van gebruik kunnen maken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-09-2014 • 13:09

57 Linkedin

Reacties (57)

57
56
37
1
0
3
Wijzig sortering
Mooi dat ze de desktop Pro versie gratis gaan maken! Al jaren fan van Winamp, in mijn ogen de meest fijne player die er is.

Laat maar komen :+
Volkomen eens. Sinds jaren 90 speel ik al mijn muziek af met WInamp. Toen ik overging op (Ubuntu) Linux was het even zoeken, maar gelukkig heb je Audacious in de classic modus, wat er precies zo uitziet als Winamp.

Leuk hoe je met een merk uit je jeugd toch een warm gevoel hebt. Ik hoop danook dat Radionomy veel succes heeft met hun herbouwde versie van Winamp! :)

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 5 september 2014 13:39]

Je bedoelt de layout. Grafisch gezien is het zo ongeveer het omgekeerde.
En de preferences zijn wrs ook 200% omgekeerd, terwijl juist daar de meeste nobs&bits zitten ;)
Ik heb ook jarenlang Winamp gebruikt, maar toen ik 1 keer foobar2000 gebruikte was ik gelijk over. Is veel lichter en heeft veelal dezelfde functies.
foobar2000 is technisch gezien toch wel de betere en ik gebruik hem al jaren. Maar ik mis die Winamp intro toch ook wel hoor, met de lama!

En de GUI zag er altijd wel leuk uit, dus ik denk dat ze wel een goede basis hebben om hier een leuke tool van te maken. Ik zet in op goede integratie tussen afspelen van je eigen muziek en online, dat is iets wat ik wel mis in de players van nu.
Eerlijk gezegd heb ik nooit goed begrepen waarom mensen foobar gebruiken..
ik vind het maar een lelijk en onpraktisch programma
met een afschuwelijke interface XD

Ik bedoel.. er zijn tegenwoordig zoveel spelers, en ze doen eigenlijk allemaal hetzelfde,
het enige echte verschil is de interface, en file support..

Kan iemand me uitleggen wat er technisch beter is aan foobar?
Ik bedoel geheugen/processor verbruik bij een audio/video speler lijkt me nou niet echt een probleem op huidige machines :P
Om te reageren met 1 woord : "WASAPI"
Ah dat wist ik niet, overigens lijkt me dit niet heel erg belangrijk voor mp3's, maar mogelijk wel voor flac of andere formaten met dts encoding..
(zelf gebruik ik winamp puur en alleen voor mp3s)

Hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk gebruiken vraag ik me af, ik ken niet veel mensen die digitale audio aparatuur hebben gekoppeld aan hun pc, toch meer iets voor de audiofiel :)
(zelf gebruik ik dit wel op een Z5500 setje, dus ik kan zeker wat met je info)

Overigens is wasapi geen reden om winamp niet te gebruiken, want dat wordt daar middels een plugin of deze Russische ook gewoon ondersteund.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 5 september 2014 18:12]

Met videokaarten en moederborden die tegenwoordig allemaal een HDMI aansluitingen, is er veel meer bandbreedte beschikbaar gekomen, om audio en video te transporteren naar je receiver.
Met de beschikbaarheid van SACD backups op internet, is er vanaf de bron tot aan het weergave apparaat veel meer 'resolutie" beschikbaar.

Of je het verschil waarneemt tussen een SACD flac of een CD flac op een Z5500 weet ik niet, maar op mijn 'instap' vloerstaanders, denk ik iets wel te merken.

Ik vond sowieso leuk om het verschil te horen tussen de (echte) 5.1 versie (SACD) en de stereo varrant (CD) van PinkFloyd. (Dat numer met die klokken). :)
Pinkfloyd maakte muziek in een tijd dat 5.1 nog niet eens bestond. Als je het beter vind klinken komt dat puur door postprocessing, en wat dus "beter" klinkt zijn de digitale filters die ze er overheen gooien. Zelfs tegenwoordig is er maar bar weinig muziek die in 5.1 wordt opgenomen.
Het hoeft niet perse met filters te gebeuren hoor, als de studio nog in het bezit is van de losse tracks van verschillende instrumenten die gebruikt worden in het nummer, kunnen ze de track opnieuw mixen in 5.1

Ik denk dat dat is wat er is gebeurd, het gebruik van filters zou de geluidskwaliteit zeker beinvloeden, en nooit zo goed werken als wanneer het nummer echt als 5.1 is opgenomen.

Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom 5.1 muziek tot nu toe niet echt is aangeslagen, met de huidige internet bandbreedte en opslagcapaciteit zou je toch zeggen dat dat makkelijk zou moeten kunnen.
Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom 5.1 muziek tot nu toe niet echt is aangeslagen, met de huidige internet bandbreedte en opslagcapaciteit zou je toch zeggen dat dat makkelijk zou moeten kunnen.
Omdat de logge ouderwetse muziekindustrie nog steeds vastgeroest zit aan antieke formaten zoals de CD. Zolang ze CD als primair distributie medium blijven zien heeft het voor hun geen zin om 5.1 opnames aan te bieden.

Bovendien denk ik dat 5.1 muziek een nichemarkt is. De meeste mensen geven niks om hifi, en maakt het niet uit of hun muziek uit een dure 5.1 set komt of uit laptop-/smartphonespeakertjes.
Een interface die je volledig -tot aan de losse UI interface elementen aan toe- naar wens kan inrichten en stylen. Moeiteloze browsen/taggen/sorten/converteren in enorme muziekcollecties. En als klapper op de vuurpijl een retestrakke waveform seekbar plugin.

Nee, ik begrijp ook niet waarom mensen foobar gebruiken...
Iets minder sarcasme mag wel hoor :) het was een serieuze vraag.

alle dingen die jij noemt zitten overigens ook in winamp op de waveform seekbar na..

Nou probeer ik niet specifiek Winamp aan te prijzen, hoewel dat misschien wel zo lijkt.
Ik ben gewoon benieuwd hoe het komt dat een mediaplayer met dezelfde functies als vele andere een grote groep "fanboys" heeft ;)
Persoonlijk vind ik aimp3 ook wel een fijne speler.
Deze speler is ook gratis en heel fijn instelbaar.

[Reactie gewijzigd door Dutchman01 op 5 september 2014 13:38]

Hier ook nog dagelijks Winamp draaien, gebruik het al jaren.
Hoelang bestaat Winamp al niet?
21 April 1997, dus ruim 17 jaar.

Bron: Wikipedia
Dat is goed nieuws. Ik hoop van harte dat ze ook de gracenote database weer aan de praat gaan krijgen voor auto taggen van mp3's.
Hopelijk werkt de gracenote dan nog wel wat beter. Heb al diverse malen gehad dat ie een ander nummer opgaf dan ik probeerde te taggen......!
Dat denk ik niet. Het is zelfs twijfelachtig of er ooit nog zo'n auto-tag feature zou komen, want de Gracenote feature werkt nu al een maand of 2 niet meer omdat het contract beëindigd was. Radionomy heeft nu al aangekondigd dat het voor hen niet betaalbaar was om dat contract te verlengen. Ze konden ook nog niet zeggen of ze een vervangende feature zouden voorzien daarvoor.
Lang geleden, toen ik nog Windows als mij OS gebruikte, was Winamp altijd mijn muziekspeler. Ik had altijd een stel 3rd party plugins, met name input plugins voor audio formaten die niet standaard ondersteund waren. (al waren er bij latere versies meer input plugins meegeleverd)
Verder draaide ik destijds nog een online radio, en daarvoor, eerst de shoutcast plugin, en later de sam broadcaster plugin, om mee te zenden.
WinAMP (of een 100% copy) had je ook onder Linux hoor.
Je had wel "klonen", zoals xmms, die ik veel gebruik hebt, en tegenwoordig vervangen door qmmp. Maar in die tijd was ik nog een (part-time) windows gebruiker. Qua muziek afspelen zijn de genoemde programma's best, maar niet geschikt om er een radio uitzending mee te doen. geen plugins te vergelijken met shoutcast dsp, sam broadcaster, oddsock, en dergelijke. Ik kan dus zo een paar winamp plugins opnoemen die deze functionaliteit bieden, maar om iets vergelijkbaars voor xmms of qmmp te vinden, dat is me niet gelukt. In ieder geval niet in de tijd van zo'n 6 tot 9 jaar geleden, toen ik met online radio bezig was.
Anoniem: 561095
5 september 2014 13:15
WinAMP snapte het, KISS (Keep It Simple Stupid)!

Microsoft's Windows Media Player (WMP) wat een gedrocht was dat, en dat is ook de reden dat WinAmp succesvol zo kon worden (let op ik heb het niet over mplayer2 die iedereen ook liever gebruikte i.c.m. apart gedownloade xvid-codecs; maar die was wel heel beperkt igv met WinAMP (geen goede EQ bv)).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 561095 op 5 september 2014 13:15]

Ik gebruik het dan ook nog steeds, voor mij persoonlijk de fijnste speler. Wat betreft KISS: van mij hoeft die video ondersteuning niet - daar heb ik mpc-hc voor. Dit is gelukkig optioneel tijdens de installatie, hopen dat dat zo blijft.
Ik gebruik nog steeds WinAmp Classic (donker paarse standaard skin) doet precies wat het moet doen en is erg lichtgewicht.
Hier hetzelfde! Ik gebruik nog 5.541 met classic skin. Een tijdje geleden had ik de final 5.666 (of zoiets) geprobeerd maar deze startte ontzettend traag op en pakte meer dan 2 maal het RAM geheugen dan ik gewend was. Blijkt dat de laatste versie anders is gecompileerd, heeft ook een nieuwe runtime nodig om te starten. Voor muziek af te spelen is WinAmp geweldig, zeker met zoveel plugins om het aantal ondersteunde formaten omhoog te krikken :)
Dit is goed nieuws! Ik vind Winamp verreweg de fijnste player.

80.000 radiostations?? Is dat niet een beetje erg veel?
Nee want een radiostation is redelijk snel aangemaakt, moet maar een shoutcast gebruiken. Ook Radionomy heeft er erg veel, zie maar eens op hun site ;)
Jeetje Winamp... Good old days. Toen er nog geen streaming diensten waren en je de muziek van CD's ripte of downloade van Kazaa of Limewire.
Das al een later stadium.
Je vergeet napster!
Napster, mooie tijden ja. Ik geloof zo rond 1999 dat ik daar meer aan de slag ging. Uiteraard mp3 afspelen met Winamp, inclusief plug ins met dansende dames in bikini en andere ongein :9

Laatste jaren gebruiken eigenlijk gewoon VLC player voor alles. Is Winamp zoveel beter dan? (voor enkel afspelen mp3)

[Reactie gewijzigd door EL_Toro_Loco op 5 september 2014 16:21]

Jaren gebruikt, en van mij hoeft het niet meer. Het was me al een ergenis dat je voor elke update iets moet downloaden, een complete installer moet doorlopen en allerhande spyware moet afketsen. En elke week dat getetter over die updates.

Foobar2000 is me al helemaal eigen. Sowieso niet handig dat je je product offline haalt voordat je wat nieuws hebt. Verwacht je dan dat mensen braaf 2 jaar geen muziek gaan luisteren?

[Reactie gewijzigd door Fr0ns op 5 september 2014 14:41]

Hoezo, de bestaande versies doen het toch prima? Ik gebruik Winamp nog dagelijks. Je zegt zelf, updaten niet nodig ;-)
Moest op een gegeven moment opnieuw installeren. Dan ga ik niet bij allemaal dubieuze sites installers weghalen, vandaar ;)

Updaten was inderdaad voor mij ook niet nodig maar de pop-ups waren irritant, het is trouwens voor de makers zelf handig dat alles geupdatet wordt. Waarom zou het zo moeilijk moeten gaan.
De speler zal ondersteuning voor bestaande skins voor de 5.x- en 2.x-versies behouden, maar onduidelijk is of dit ook voor plug-ins gaat gelden. "Hopelijk wel", laat een ontwikkelaar van het Winamp-team hierover weten, "We voeren veranderingen door bij sommige van de native plug-ins om gebruik van default-Winamp te verbeteren. De meeste Winamp-gebruikers installeren nooit plug-ins van derde partijen."

Ik hoop 't ook, MilkDrop is toch wel een van de allerbeste visualisers die ik ooit heb mogen aanschouwen. Na 10 jaar gebruik nog steeds nieuwe dingen voorbij zien komen!
Altijd de fijnste speler gevonden (en nog steeds). Gebruik deze ook mobiel.

[Reactie gewijzigd door dragonflyslayer op 5 september 2014 13:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee