Ontwikkelaar bouwt WinAmp 2.9 in javascript

Een Amerikaanse ontwikkelaar, Jordan Eldredge, heeft een implementatie van WinAmp 2.9 gemaakt in javascript en html5. Die draait dan ook in een browser. Handig voor als je terug wilt naar de tijd waarin je de software gebruikte om 64kbit-mp3'tjes te draaien.

Eldredge kondigde deze week aan dat zijn project klaar is en ondersteuning heeft voor alle WinAmp-vensters. De code is te bewonderen op GitHub en er is een onlineversie om uit te proberen. Die heeft, uiteraard, ondersteuning voor het afspelen van muziek. Dat werkt door er bijvoorbeeld een lokaal mp3-bestand naartoe te slepen. Datzelfde is ook mogelijk met skins. Er is een Twitter-kanaal dat af en toe een skin tweet.

Bekende WinAmp-functies, zoals de equalizer en de muziekvisualisaties, werken ook. De ontwikkelaar zegt tegen TechCrunch dat hij op het idee kwam door de realisatie dat WinAmp-skins ongeveer op dezelfde manier werken als css-sprites. Hij is er drie jaar geleden mee begonnen en haalde vooral genoegdoening uit de beperkingen die het bouwen in de browser met zich meebracht, zegt hij tegen de site.

De versie die Eldredge heeft nagebouwd, versie 2.9, kwam tegen het einde van de jaren negentig uit. De door Nullsoft ontwikkelde software kende zijn eerste release in 1997. Twee jaar later kocht AOL de ontwikkelaar.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

09-02-2018 • 20:11

116 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (116)

116
107
85
4
0
10
Wijzig sortering
Blijft een geweldige muziekspeler met video mogelijkheid, al gebruik ik het zelf enkel voor muziek, maar wel urenlang elke dag. :*)
Milkdrop visualisaties blijven ook baas en heb ik nog niet zien worden overtroffen door een andere mediaspeler.
En verder ondersteund het ook een legioen aan formaten, wat wel handig is.

Hier kan je overigens voor Milkdrop nog wat extra presets downloaden, onder het kopje A zip of my favorite presets (updated: 2 Dec 2013):
http://www.geisswerks.com/milkdrop/

En hier heb je nog een plugin voor het uitsturen van geluid naar alle satellieten van bijvoorbeeld een 5.1 setup: http://neveron.ru/vlsound_v1.0.0.18.zip

Overigens een tip:
Soms kan het zijn dat Winamp sporadisch een crash kan krijgen bij het inladen van een bepaald mp3 bestand, waar dat precies aan lag weet ik niet maar het zal wel door de opgeslagen informatie komen binnen het bestand.
Als dit zich op versie 5.666 3516 van winamp voordoet, zet dan de in_mp3.dll van versie 5.666 3512 in de Plugins map, daarna zou het weer moeten werken.

Hopelijk gebeurt er nog wel wat nieuws in de toekomst met WinAMP in een positief opzicht, want ik heb er nog maar weinig van vernomen.
Ik hoopte ook altijd op verdere ontwikkeling. Je bedacht of een plugin kon bestaan voor bepaalde functie die je zocht en jaja, iemand had er ook al eens aan gedacht en gemaakt!

Voorbeeld: Zip/rar dumpen en leest er al de tracks uit.
Drag en drop naar folder vanuit de playlist, zooo handig als je op een ander schijf al die tracks samen wilt hebben
Delete files vanaf je schijf vanuit de playlist.

Keek net nog eens op de site, verwijzen ze nogmaals naar de 2014 download.

Weer een mooi voorbeeld van top software die z'n ondergang kent door een overname van ander bedrijf.
Winamp is nog steeds m'n default stream/mp3 player. Ken geen enkele die sneller is!
Ik gebruik Winamp ook dagelijks, er is simpelweg niks beters en crashes heb ik sinds de jaren 90 niet meer gehad. Ja misschien als je een bepaald video bestand laadt maar video's speel ik niet af met winamp.

Ik heb winamp in minimale modus, dus je krijgt dan een klein langwerpig balkje linksboven in mijn scherm, werkt altijd perfect en je hebt er totaal geen last van. En ik zie het niet gebeuren dat er snel iets beters gaat komen.

Het zou prettig zijn als er nog security fixes gaan komen maar verder is het "gewoon" af.

Ik zie niet echt het nut van winamp draaien in de browser eerlijk gezegd.. ja leuk dat het kan.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 10 februari 2018 12:07]

Ben nog altijd lifetime sub voor 15 dollar toen ze net begonnen.
Gebruik het al sindsdien al is het niet zo heel vaak omdat ik mn meeste muziek via SoundCloud of Ubuis luister maar er gaat toch af en toe niks boven mijn lijst van 18k tracks met old Skool trance
Ik heb zelf ook altijd van WinAmp gehouden, omdat je het geweldig kon customizen. Je library, playlist, plugins... Alles was qua grootte en positie aan te passen (iirc). Ben inmiddels een jaar of 5 (of 10?) overgestapt op MusicBee omdat de ontwikkeling stil lag.
Deze zit een beetje hetzelfde in elkaar.

Dus mis je WinAmp maar wil je toch wat moderns dat geupdate wordt, probeer MusicBee eens.

[Reactie gewijzigd door alingebruik1978 op 12 februari 2018 10:18]

Heb inderdaad al wel eens van Musicbee gehoord, en onder anderen AIMP en Foobar2000.
Alleen zolang WinAMP nog werkt blijf ik er nog wel gebruik van maken, Musicbee zal waarschijnlijk ook m'n keus worden als het toch niet anders kan.
Ook leuk dat Musicbee zelfs wat plugins van WinAMP kan ondersteunen. :)

Verder bedankt voor het aanraden.
Ook bedankt voor het commentaar hierboven allen! :)
Milkdrop is echt geweldig inderdaad. Heb door de jaren heen ook bijna alle presets cijfers gegeven tijdens lange nachten. Alleen dat werkte niet zo goed want sommige die ik echt niks vond bleven zelfs nog voorbij komen als ze een 0 hadden. Daarom heb ik een tijdje geleden eens de tijd genomen om echt bijna alleen de mooiste erin te laten. Hier een linkje voor degenen die 't wil hebben.
https://www.upload.ee/fil...esets_-_filtered.rar.html

Maar dat wordt dus een keer weer eens die extra presets uit jouw link bekijken.

Heel jammer overigens dat Winamp niet meer wordt geupdate. Zelf gebruik ik voornamelijk MusicBee sinds een tijdje en MilkDrop kun je daarin toevoegen als plugin, maar dat werkt helaas niet echt soepel.. crasht met regelmaat als je tussen de visualizer en de bibliotheek schakelt.
Ik was ook fan van winamp vroeger maar ben sinds enkele jaren overgestapt op AIMP vanwege de geweldige skins, op mijn 2e scherm staat nu een virtueel Akai casettedeck mp3’tjes af te spelen.
He thanks man. Echt vet die skin. Wist niet dat die bestond.
Alleen jammer dat die banden niet draaien?
Ik heb het even nagekeken voor jou, het is JVC ipv Akai die ik heb draaien, deze skin https://www.aimp.ru/?do=catalog&rec_id=564 en daarop werkt echt alles!
Hier ook Aimp gebruiker sinds de ondergang van Winamp. Is ook gewoon een prima speler!
Dit project is er al een tijdje. Hoewel er nu drie vensters zijn, werken (nog) niet alle knoppen zoals voor playlists.

Winamp lijkt nu helaas dood te zijn, geen nieuws van ontwikkeling en als ik het forum moet geloven zijn alle ontwikkelaars ervan ontslagen/werken er niet meer aan.

Verder heb je nu met YT en Spotify prima alternatieven, AIMP schijnt overigens een goede Winamp vervanger te zijn.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 9 februari 2018 20:28]

Als je graag een WinAMP kloon wil die nog wel ontwikkeld wordt, kan je naar Audacious kijken. Het is de opvolger van het oude XMMS, heeft ongeveer dezelfde looks als WinAMP (je kan ook skins downloaden die het qua looks exact hetzelfde maken als WinAMP) en ontvangt nog steeds updates. Ook zaken als "jump to file" werken daarin.

https://audacious-media-player.org/
Laatste versie is uit 2013.

Maar ik zie eigenlijk niet wat er verbeterd dient te worden, het staat zo stabiel als een huis buiten Groningen. Alhoewel corrupte muziekbestanden de client nog onderuit kunnen halen, is het denk ik wel sinds XP, misschien wel 9x, geweest dat Winamp bij mij 'zo maar' voor het laatst crashde.

Kwa features, het is, ondanks dat de ontwikkeling al 4 jaar dood is. Nog altijd de meest uitgebreide muziek speler die ik tot nu toe gebruikt heb (alhoewel, het is een jaar geleden dat ik voor het laatst rond geneusd heb, maar het zal niet zo veel beter zijn geworden).

Het probleem is gewoon, er valt helemaal niets meer aan te ontwikkelen. Het is een muziek programma die 16 jaar aan actieve ontwikkeling is doorgegaan. Liever dan zo laten dan dat ze maar features gaan toevoegen omdat het kan, zoals veel software. Het draait nu als een trein, 100mb geheugen met alle voor muziek afspelen benodigde features die je maar kan bedenken + een playlist van 25k en het cpu gebruik is al zo goed als 0 sinds Windows 98.

[Reactie gewijzigd door batjes op 9 februari 2018 20:57]

"het staat zo stabiel als een huis buiten Groningen"
Dus niet stabiel?
Buiten de provincie Groningen. Het is ons meest onstabiele regio dankzij de NAM.
YT en Spotify zijn helemaal geen prima alternatieven, want niet bedoeld om je lokale muziek af te spelen. Ik zweer nog steeds bij 'mijn' muziek op mijn eigen systeem. Geen gedoe als een dienst er mee stopt. Ik ga uit principe nooit betalen voor dit soort diensten. De enige is Netflix, maar in tegenstelling tot muziek kijk ik een film meestal maar 1x dus die kocht ik toch al nooit op DVD/BR.
Terug naar de tijd? Ik ben nog steeds fanatiek Winamp gebruiker! :P
Ik ben ook fan van winamp, maar helaas brengt hij enkel drama met zich mee @ 4k resoluties :(
Ik ben ook fan van winamp, maar helaas brengt hij enkel drama met zich mee @ 4k resoluties :(
Ik gebruik hem hier anders zonder problemen op een 4K scherm moet ik zeggen. Wat voor problemen heb je ermee?
Met de classic skin krijg ik onleesbaar klein spul...

Zie ik je in mei trouwens? :D
Met de classic skin krijg ik onleesbaar klein spul...
Je kunt zoals gezegd 'm double size door op de D te klikken naast de visualizer.
Ik moet zeggen dat ik zelf niet zoveel last heb van te kleine letters. Maar goed, ik scale dan ook helemaal niets in mijn OS. 4K draai ik gewoon op 100% fontsize. Als je dat niet doet is 't wel wat klein inderdaad.
Zie ik je in mei trouwens? :D
Uiteraard
In de winamp classic skin? Ik zie nergens een D staan :(

Heb ook begrepen dat ondanks die mogelijkheden bij de nieuwere skins, het wel zorgt voor een erg pixelated view...

Mja, 4k op 100% fontsize kan nog steeds behoorlijk klein ogen als je het op een televisie doet vanaf de bank, no? :P
Gewoon CTRL+D, en dan wordt ie dubbel zo groot (in de classic skin)
Je kunt daarna voor je playlist in de Preferences je font size vergroten.
Moet je een skin installeren die groter is. De skin community is nog steeds actief. Je moet wel even struinen door een massa crappy skins van vroegah, maar als je het forum bezoekt zul je wel recentere vinden.
Je kan de grootte van winamp verdubbelen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 10 februari 2018 14:37]

De spellings controle zag hem niet. Nederlands is lastig zat, af en toe gespellingnazi'd worden is niet zo erg, gezien dit hier eigenlijk de enige plek is waar ik nog Nederlands schrijf.
Ik vint da je niet zo moed mieppen.
m2 (dus zonder problemen`0.

[Reactie gewijzigd door Atlantis1995 op 10 februari 2018 01:13]

Precies wat ik dacht! Nog steeds jammer dat 5.666 de laatste is.
Ik denk niet dat een versie 5.667 de wereld had doen schokken. Daarvoor moet je gewoon loeiharde muziek afspelen!

En dan maakt het niet heel erg veel uit of je Winamp 2.x gebruikt of winamp 5.x. Ze werken allemaal gewoon.
Waar ik meer op doelde ia dat het jammer is dat de ontwikkeling stopgezet is. Zo zijn er een antal terugkerende bugs (wanneer ik mijn laptop van mijn docking station pluk crasht ie eigenlijk altijd),en nieuwe functionaliteit zou natuurlijk ook mooi zijn. Blijft nog steeds de fijnste muziekspeler imo.

LankHoar hoopt stiekem dat een of andere partij ooit weer verder gaat met de ontwikkeling van WinAmp :)
Ligt aan de hardware. Met de overgang naar Winamp 3 was ineens meer ram en CPU performance nodig. Vandaar dat de 2.x serie bleef bestaan.
Maar ja, de kosten van hardware zijn nu zo laag, dat dat eigenlijk een non issue is geworden.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 11 februari 2018 11:04]

Hier ook, v5.666 werkt nog steeds perfect. Voor mij is er geen beter alternatief. :)
ik op. draai hem nog altijd OP LINUX p-) via wine
Ik was dat ook totdat ik MediaMonkey heb ontdekt. Kan goed overweg met een grote Database en kan zelfs plugins van Winamp aan.
Ik had ooit een MP3 speler gemaakt met FMOD en meerdere streams zodat je kon mixen en pitchen.
Dat i.c.m. DSP en WinAMP plugins maakte het één van de beste MP3 mixers in 2002.
En dat mede dankzij WinAmps plugin structuur die rete makkelijk te integreren was :)

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 9 februari 2018 22:40]

Idem. Gebruik winamp nog dagelijks. In de classic Skin uiteraard! Zolang het werkt ga ik niet veranderen. Mis eigenlijk enkel de gracenote implementatie die niet meer werkt. Heb daar nooit een even goed en simpel werkend alternatief voor gevonden. (nee, ook niet musicbrainz Picard)
Hier ook een dagelijks gebruiker. Alleen voor streaming (naar MusicPi) draait Foobar2000. Een goede Winamp upnp plugin heb ik nooit kunnen vinden.
WinAmp, it really whips the Llama’s ass!
Juist dit! Ik heb wel eens gezocht naar een fatsoenlijk alternatief maar Winamp rules gewoon nog steeds!
V2.85 is gewoon vanaf mijn Windows98 bak overgegaan naar de XP bak, Win7 bak en de Win10 Tablet, zelfs onder 64bit W10 loopt hij goed. Gewoon het mapje overzetten en in de preferences even de extensie koppelingen draaien.
Toevallig dit artikel, zojuist op echojs nog tegengekomen. Als ontwikkelaar doet dit me deugd om te zien wat mensen voor elkaar kunnen krijgen met js/html5.

Als ik het goed heb is de 'engine' een rewrite van een eerder gebouwde oplossing.

Tevens wordt er gebruik gemaakt van react en redux, erg leuk om te zien in deze toepassing!
Ja, mooi he die code. Misschien kan dit me helpen. Old school WinAmp om old school Angular developers te overtuigen dat React / Redux (of Mobx / State tree) echt 'the way to go' is.
Anoniem: 145867
@melgers10 februari 2018 12:41
React is ook al ouderwets. En JSX is een eigen taaltje waardoor je niks naar andere component systemen kan verhuizen als straks React weer oude tech is. (Wat dus ook binnenkort zo is)
Je weet dat VirtualDom technologie alweer ouwe shit is toch? Mag hopen van wel. Je loopt alweer achter boii.
Voordat ik react ontdekte heb ik me bezig gehouden met polymer en web components. Ook mooi. Maar zeker niet op het niveau van react. Bovendien is er nog react native.
Anoniem: 145867
@melgers16 februari 2018 08:09
Het gaat meer om de rendering. Daarnaast vind ik persoonlijk dat JSX zelfbedacht is en je dus beter kan gaan voor ES6 Template String Literals. Dit kan volgens mij ook met React. Maar dan zit je nog met een VDOM.

HyperHTML en Lit-HTML en nog wat andere kleine render libraries zijn soort tegenhanger van React. Polymer is geen tegenhanger, dat is meer een support library om makkelijker web componenten te gebruiken. Polymer is niet nodig.

Polymer 3 gaat straks gebruik maken van Lit-HTML (wat dus een concurrent is van ReactJS) Je kan ook prima Lit-HTML gebruiken zonder Polymer maar gewoon native web-componenten maken op de native manier zonder "sugar on top" library als Polymer. Bij HyperHTML wordt dat standaard zo gedaan.

Voordeel van dit soort render libraries zonder VDOM is ... de bibliotheek is vaak velen malen kleiner. Daarnaast gebruiken ze minder geheugen want ze maken geen gebruik van een VDOM (waar je je DOM compleet virtualiteit waar ook weer nadelen aan zitten) Het voordeel van de VDOM was snelheid.

Opstart tijd van VDOM is traag, de library is groter, kost meer geheugen. En is niet perse sneller dan een oplossing zonder VDOM zoals HyperHTML of Lit-HTML.

VDOM zal dus straks verdwijnen omdat de techniek React gedoe heeft ingehaald. En JSX is gewoon een Lock In methode die je moet ontwijken. Dat zijn echt vieze acties van libraries en frameworks. Go native of gebruik een polyfill. Don't be a bitch library / framework.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 16 februari 2018 08:12]

Thnx voor je uitgebreide reactie. Ik ga er zeker naar kijken. Wat er evil is aan vdom zie ik niet zo. Templates zijn erger. Die monden uit in slechte pseudo programmeertalen zonder linting en type checking. Dan beter iets als jsx of kotlinjs.
Maar uiteindelijk draait het om performance en developper experience en dat soort zaken. Ik kan aanvoeren dat b.v. preact weer een stuk kleiner en sneller is dan react maar ik vermoed met een purist te maken te hebben😉 . Ik heb in ieder geval het een en ander te bestuderen.
Anoniem: 145867
@melgers20 februari 2018 07:59
ES6 Template string literals is ongeveer hetzelfde als JSX. https://developer.mozilla...ference/Template_literals
En ze kunnen veel meer dan deze pagina aangeeft, en dus gebruikt worden als alternatief voor JSX, er is een library volgens mij dat heet T7 wat dit voor react doet. Check dit:
http://wesbos.com/template-strings-html/
Wow, ben heel benieuwd hoe hij de equalizer etc aan de praat krijgt. Ik ga eens door de code snuffelen :)
Dat was ook het eerste wat mij opviel. Een <audio> tag onderwater gebruiken is niet zo moeilijk, maar die equalizer ben ik ook wel benieuwd naar. In eerste instantie dacht ik dat die erbij zat gewoon voor het visuele, maar hij werkt echt. Erg goed gedaan.

Bij mij is Winamp helaas al jaren geleden vervangen voor VLC.
Mooi gedaan!
Ik hoop nu stiekem op een volledige "typische" windows 95 desktop in html 5.
Zaken als Outlook Express, Winzip, Office 95, ...
Grappig. Lijkt alleen niet te werken met touch screen van telefoon.
Ik ben nog steeds een dagelijkse gebruiker van Winamp hoor. Werkt erg fijn voor het afspelen van online radio streams, gewoon favo streams als m3u opslaan op je bureaublad ipv altijd een web tabje te moeten openen.
Check xmplay maar eens. Die doet het ook goed en ik zelf vindt de audio kwaliteit erg goed. Xmplay klinkt natuurlijker.
Zo mis ik in Spotify nog steeds iets van een screensaver op mijn tv. Ik zou graag iets hebben als Milkdrop. Dat vond ik altijd erg leuk in Winamp.
projectM android milkdrop al is geprobeerd?
Stiekem wacht ik nog steeds op een Skin-feature in Spotify. En dan uiteraard van Winamp!

Edit: schijnbaar was deze er al maar volgens mij is het al een tijdje niet meer ge-update.

[Reactie gewijzigd door D3F op 9 februari 2018 20:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee