Nokia brengt Here Maps met offline-navigatie naar Android

Nokia brengt zijn kaartendienst Here Maps met offline-navigatie naar Android. De app zal vooralsnog officieel alleen draaien op Samsung-toestellen. Here Maps met offline-navigatie was tot nog toe een onderscheidende functie van Windows Phone.

Met Here Maps voor Android kunnen gebruikers net als op de Windows Phone-versie kaarten van hele landen vooraf downloaden zonder te hoeven betalen. Bij Google Maps, dat standaard op veel Android-toestellen staat, is dat niet mogelijk: daar kunnen gebruikers wel regio's cachen.

Als de telefoon wel een internetverbinding heeft, haalt de app realtime verkeersinformatie op en berekent deze alternatieve routes. De app lijkt gebruik te maken van dezelfde data als op Windows Phone, waardoor auto- en wandelroutes in Nederland beschikbaar zijn en routes met openbaar vervoer beperkt werken.

Nokia heeft nog enkele Samsung-specifieke features gemaakt, zoals synchronisatie van routes met de Gear S-smartwatch en integratie met Samsungs automodus. Ook werkt de app samen met Glympse, een app om realtime locatiedata te delen met contacten.

Here Maps voor Android zal in oktober tegelijk uitkomen met de Gear S, zo laat Nokia weten. De Finse fabrikant die de app maakt, staat los van de telefoontak die inmiddels onderdeel is van Microsoft. Nokia had al een Android-port van Here Maps gemaakt voor zijn op Android draaiende Nokia X-toestellen.

Here Maps voor AndroidHere Maps voor AndroidHere Maps voor Android

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-08-2014 • 11:57

174

Reacties (174)

174
172
75
10
0
82
Wijzig sortering
Eerlijk gezegd doet dit pijn voor twee bedrijven:
Google, Microsoft.
Google raakt mensen kwijt door offline navigatie en Microsoft doordat dit de feature op Windows Phones was.

Had dit echt niet verwacht eigenlijk!

Het is echter wel een heerlijk pakket om mee te werken.
Google raakt mensen kwijt door offline navigatie
En wint ze als potentiele Android gebruiker. Ik denk dat die afweging belangrijker is dan de eerste. De navigatie in Maps was, de laatste keer dat ik het gebruikte, nou niet echt daverend.

Verder is er al de nodige concurrentie in de Play store op Androids navigatie, zowel gratis als betaald. Ik gok daarom dat dit Google niet direct zorgen baart.
en Microsoft doordat dit de feature op Windows Phones was.
Ben ik met je eens. Dit had ik dan ook niet direct verwacht.

Misschien dat er onder water overleg is geweest. Als Microsoft apps naar Android brengt, dat Google dan wat terug doet. Zou mooi zijn.
Microsoft brengt deze app niet naar Android, dat doet Nokia, dit is een onderdeel welke niet van Microsoft.
Ik heb het hieronder gelezen. Ik dacht dat de Apps onderdeel van de deal waren, maar kennelijk niet.
De apps van Nokia devices uiteraard wel. Zoals Nokia Pro Cam, Nokia Panorama etc. etc.

Nokia HERE is een apart onderdeel binnen Nokia, en viel niet binnen de overname. Hieronder valt HERE Maps/Drive/Transit en City Lense.

Ook is Nokia HERE kaarten leverancier voor o.a. Bing(Microsoft) maps, naast dat ze druk bezig zijn met het ontwikkelen van een volledig software pakket binnen auto's. (dus niet alleen navigatie).
Is het niet meer een win-win-win situatie in dit geval?

1. Grotere userbase van HERE Maps betekent meer feedback voor mapping, wat resulteert in een betere gebruikerservaring (althans dat denk ik?)

2. Als indirect resultaat heb je dus op Windows Phones een betrouwbaar alternatief voor Google Maps (bekendsheid, feedback en verbeteringen, zie punt 1)

3. Databundels/accu blijven gespaard (of worden minder belast, in theorie)

Althans ik had er echt de pest in dat ik binnen 2 uur navigeren ongeveer 150-200 mb er doorheen brande met Google Maps toen ik een nieuwe wijk had als postbode tijdens de zomervakantie (om maar een voorbeeld te noemen). En HERE Maps mist hier en daar nog wat informatie (mijn primaire telefoon is een WP).

Dus ik kan dit alleen maar toejuigen :)
Hoe meer applicaties cross-platform hoe beter voor concurrentie en consument. Mensen kunnen dan zelf het platform kiezen.
Offline maps op Android is niets nieuws: MAPS.ME (met hoofdletters ja)
En navigatie: OsmAnd.
Vindt dit wel handig voor onze zaak, kunnen we dit de aan onze collega's meegeven met een Samsung toestel. Scheelt weer klachten dat ze over hun data bundel zijn gegaan. :)
Ja en volgens mij kan je alsnog internet aanzetten voor files en dergelijke.
Ja, dat klopt. En ik heb Navigon, Here Maps, Google Maps gebruikt. Here Maps werkt geweldig, is mijn favoriet. Let wel: de zoekfunctie van Google voor locaties is beter, je vindt sneller het gewenste adres
Ik gebruik nu Gmaps op mijn Nokia 820 om te zoeken, en klik vervolgens voor het navigatie deel op de optie "Navigate using Here Maps". Best of both worlds.

In Italië en onderweg naar Italië werkt deze combinatie als een tierelier. Offline nav voor onderweg, af en toe internet aan als je de indruk hebt een druk verkeerspunt te naderen.
Relaxed! Dus met Here kun je ook offline een adres zoeken, een route plannen, en navigeren? Dat is waar ik het voor zou willen gebruiken, omdat Google Maps dat niet kan.
Jup.

Afgelopen jaar een road trip gemaakt, en alle kaarten voor bijna geheel Oost Europa erin gezet, van Tjechië tot Roemenië, van Hongarije tot Bosnië/Kosovo/Servië.

Werkte voortreffelijk, nooit problemen gehad en altijd gratis navigatie. Zowel lopend, fietsend als rijdend. Points of interests(restaurants, winkels, tankstations etc.) staan er ook gewoon in offline.

Je zet de kaarten er per land in, en bij sommige landen kun je ook per regio. (Duitsland bijvoorbeeld).

Je download dus niet een enkele route, maar meteen een heel land. Daarna kun je alles offline doen qua navigeren. Voor zover bekend staan alle landen van de wereld ertussen die continu ook nog eens worden bijgewerkt (dus up to date). Ik heb het wereldwijd gebruikt van San Fransisco/Los Angelos/Las Vegas tot Turkije, en zo goed als heel Europa.

Nog nooit een navigatie software gezien die ook maar dichtbij kwam, Ik vind Google maar kinderspel vergeleken met dit.
Joepie! Hier wacht ik dus op. Het enige is dat ik op de mobiele website van Here wel een aantal opties miste in de interface die Google wel heeft in zijn Android-applicatie, en een paar dingen die er slordig en onduidelijk uitzagen. En ik zag geloof ik een paar grote fouten in de routeplanner voor OV in Nederland. Maar Google heeft ook zo zijn fouten, en over het algemeen vond ik Here behoorlijk goed, dus ik wacht met spanning op october. Ook hoop ik dat Here minder van mijn gegevens naar Nokia zendt dan Google Maps naar Google.
HERE heeft de ingebouwde optie alle gebruikersdata te wissen.

Je kunt naar instellingen gaan-> "pers. geg. wissen".

Hij wist dan alles van je, van zoekopdrachten tot recente bestemmingen. Voor de rest is je privacy veilig bij Nokia, en veel veiliger dan bij Google. Nokia is namelijk geen advertentie reus die je gegevens gebruikt.

De gegevens worden dan ook lokaal (op je telefoon) bewaard, en op geen enkele manier zal Nokia deze ooit delen met derden zoals Google, ook niet geanonimiseerd.

Qua interface, houd er rekening mee dat dit nog geen definitieve versie is, en Nokia voortdurend haar software doorontwikkeld.

Op Windows Phone heeft het een erg fijne interface, overzichtelijk met grote aanraaktegels (dus ook makkelijk in de auto te bedienen) en toch een arsenaal aan functies.

Zo kun je zelfs je dagelijkse ritje naar werk in de tile zetten, en geeft de tile vervolgens aan hoelang je deze dag over de route gaat doen i.v.m. het verkeer. Je kunt zelfs een alarm zetten waarop je telefoon je waarschuwt hoe laat je moet vertrekken 's ochtends om op tijd te komen.

Ook zitten er handige functies is zoals een waarschuwingstoon wanneer je een flitspaal nadert, hij waarschuwt je tevens wanneer je de maximum snelheid overschrijd (drempel is zelf te bepalen, waarschuwing kan ook uit) Ook wordt real time de snelheid weergegeven, naast de toegestande snelheid (mocht je een bord hebben gemist, of het niet meer weten in het buitenland). Erg handig om de cruise control exact op de juiste snelheid te zetten (130 bijvoorbeeld), een autoteller wijkt op zo'n snelheid al snel zo'n 8-10km/h af.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 14:01]

Klinkt allemaal super. Wat betreft die privégegevens:
De gegevens worden dan ook lokaal (op je telefoon) bewaard, en op geen enkele manier zal Nokia deze ooit delen met derden zoals Google, ook niet geanonimiseerd.
Wordt er nu wel of niets af en toe iets naar Nokie gestuurd? Dat vraag ik mij dan af. Maar zoals je zegt kan het moeilijk erger zijn dan wat Google naar huis stuurt...
Apparaat, gebruik van applicaties en services

Dit omvat informatie over: model van het apparaat, provider, land en unieke identificatie van het apparaat met betrekking tot een bepaalde gebeurtenis, zoals start- en stopgebeurtenissen, geopend menu, geselecteerde functie en gewijzigde standaardwaarde. Ook kan informatie over de status van het systeem of het apparaat verzameld worden, zoals het batterijniveau en of een accessoire (bijv. headset) aangesloten is.

Foutdiagnose

Dit is onder meer informatie over foutsituaties, zoals de handelingen die aan de fout vooraf zijn gegaan.

Het programma verzamelt echter niet de inhoud van e-mail- en SMS-berichten, documenten, aantekeningen, zoekacties, mediabestanden, locatiegegevens of andere vergelijkbare content.

Feedback

Dit bevat onder meer informatie over de score of beoordeling die je toekent en andere feedback die je mogelijk aan ons verstrekt.
http://www.nokia.com/nl-n...okia-improvement-program/

De verzameling van jouw gegevens is uit te schakelen door het Nokia-verbeteringsprogramma uit te schakelen.

Binnen de voorwaarden van HERE maps/Drive + staat
We koppelen je locatie- of plaatsinformatie niet aan persoonlijk herkenbare informatie zoals een Nokia account.
Je kunt de service zowel offline als online gebruiken. Als je alleen gebruik maakt van de services in de offline-modus, zullen er geen locatiegegevens of enig andere informatie naar Nokia worden gestuurd.
Locatiegegevens worden verder niet willekeurig verzameld, deze komen enkel uit instellingen om locatiegegevens en/of favorieten en/of zoekgeschiedenis te synchroniseren tussen apparaten. (Bijvoorbeeld je laptop, tablet, pc/laptop).

Dit is allemaal uit te schakelen door dit simpelweg niet te doen. Nokia zal niet je locatie loggen.
Informatie over plaatsbepalingsmethoden

Afhankelijk van je toestel en instellingen, gebruikt de Service verschillende plaatsbepalingsmethoden om je locatie te bepalen. Deze plaatsbepalingsmethoden kunnen gebruikmaken van satellieten, Wi-Fi of van andere netwerkgebaseerde locatiegegevens. Dankzij de combinatie van plaatsbepalingsmethoden, kan Nokia optimale nauwkeurigheid qua positionering garanderen. Ook in gebieden met een lage dekkingsgraad en/of in gebouwen.

Afhankelijk van je instellingen voor plaatsbepaling, kan je toestel verbinding maken met de servers van andere serviceproviders, zoals operators, die niet door Nokia worden beheerd of geëxploiteerd. We raden je aan om de instellingen en het privacybeleid van deze serviceproviders te raadplegen. Zo weet je hoe zij met jouw locatiegegevens omgaan.
(en ja, locatie werkt zelfs midden in een flat van 8 hoog)
Welke gegevens worden verzameld?

Plaatsbepalingsmethoden via A-GPS en W-Fi/WLAN maken gebruik van bekende locaties van mobiele basisstations (cell-ID) en Wi-Fi/ WLAN-spots. Wanneer je deze plaatsbepalingsmethoden gebruikt, wisselt je toestel deze informatie uit met een plaatsbepalingsserver. ZO beschik je sneller over meer nauwkeurige locatiegegevens.

Als je gebruik maakt van A-GPS-plaatsbepaling, dan stuurt je toestel informatie over de gps-locatie (indien beschikbaar) en cell-id's van mobiele basisstations in de buurt naar een centrale server. Wanneer je Wi-Fi/WLAN-plaatsbepaling gebruikt, stuurt je toestel informatie over de gps-locatie (indien beschikbaar), het MAC-adres, de signaalsterkte en de locatie van beschikbare Wi-Fi/WLAN-netwerken naar een plaatsbepalingsserver. Wanneer je gebruik maakt van op cell-id gebaseerde plaatsbepalingsmethoden, dan worden de gegevens van de cell-id's van de nabijgelegen mobiele basisstations naar een plaatsbepalingsserver gestuurd. Daarnaast worden, afhankelijk van de plaatsbepalingmethode, gegevens zoals unieke identificatoren van het toestel of netwerk serviceproviders verzameld.

Andere informatie, zoals content van netwerkverkeer, IP-adressen of SSID/netwerknamen, wordt niet via onze plaatbepalingsmethodes door Nokia verzameld.

Als je alleen GPS- of andere satellietgebaseerde plaatsbepaling gebruikt, worden er geen locatiegegevens of andere informatie als onderdeel van de levering van plaatsbepalingsservices naar Nokia gestuurd.
Uiteraard wordt er hier en daar gegevens verzameld, dit is gewoon nodig. Zo is de locatiebepaling met behulp van Wifi/GSm netwerk als ondersteuning van GPS redelijk privacy gevoelig. Maar dit is uit te schakelen.

Al met al ben je een stuk beter af dan met Google.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 14:01]

Dat klinkt inderdaad een stuk beter dan Google (of Apple). Bepaalde dingen als je opties aanzet vind ik nog wel een beetje vaag:
Dit omvat informatie over: model van het apparaat, provider, land en unieke identificatie van het apparaat met betrekking tot een bepaalde gebeurtenis, zoals start- en stopgebeurtenissen, geopend menu, geselecteerde functie en gewijzigde standaardwaarde.
En:
We koppelen je locatie- of plaatsinformatie niet aan persoonlijk herkenbare informatie zoals een Nokia account.
Telt het unieke identificatienummer van je toestel als "persoonlijk herkenbare informatie"? Ik vermoed van niet.
Ik zou zelf zeggen van wel. Dit is namelijk gewoon te herleiden naar je account.

De unieke identificatie code van het apparaat wordt gebruikt bij locatiebepaling ondersteuning met een Wifi/GSM netwerk. Waarschijnlijk wordt het intern zo verwerkt dat dit nadien niet meer te koppelen valt aan een locatie.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 22 juli 2024 14:01]

Tja, het kan. Wil alleen maar zeggen dat ik het nog wat vaag vindt.
Here Drive werkt niet in Kosovo, althans niet bij mij. De kaart van Kosovo kan ik nergens vinden om te downloaden.
Ik ben daarom erg benieuwd of je Here Drive in Kosovo hebt gebruikt en zo ja, hoe heb je het voor elkaar gekregen hebt.
Ook online zoeken werkt niet in Kosovo.

Ik schrijf je nu vanuit Kosovo en Here Drive functioneert hier niet. Alle overige landen tussen NL en Kosovo navigeerden prima.

[Reactie gewijzigd door TetPr87 op 22 juli 2024 14:01]

De kaarten van Kosovo zitten in Servië.

Je moet dus Servië downloaden, en dan heb je ook Kosovo.
Ja, alles is offline(behalve realtime info zoals files natuurlijk).
Dat is echt een voordeel van Android! Dat je met de ene App een intent kan openen naar een andere app. Helaas dat veel apps dit principe niet aanhouden zoals bijvoorbeeld WhatsApp die tegenwoordig zelfs zijn eigen camera-functie ingebouwd heeft ipv je te laten kiezen welke camera-app je wilt gebruiken (doet Facebook ook). Dit vind ik een zorgelijke ontwikkeling.
Zo kun je functies van de ene app in de andere gebruiken. Geweldig systeem, alleen gaan veel bedrijven er niet goed mee om.
Komt waarschijnlijk doordat ze de applicatie eerst voor IOS bouwen, dat geen intents heeft, waardoor zo'n knop nodig is.
Niet alleen android 😉
Ik gebruik Windows Phone. Gmaps is een app dat Google Maps functionaliteit ontsluit op Phone.
Niet helemaal. Als er een internet verbinding is zal here maps als nog werken via de internet verbinding.voor onder andere. Updates en verkeers info. Mocht je geen internet meer hebben dan zal hij de map gebruiken die je heb gedownload
Nokia is toch eigendom van Microsoft?

Nevermind, edit:
Slechts kleine delen van Nokia blijven zelfstandig bestaan, zoals de kaartendienst Here; Microsoft neemt een licentie op die dienst om hem te kunnen aanbieden.
bron:
nieuws: Microsoft heeft overname telefoondivisie Nokia afgerond

[Reactie gewijzigd door My-life op 22 juli 2024 14:01]

Nokia is niet helemaal eigendom van Microsoft. Alleen Nokia's telefoondivisie is overgenomen door Microsoft. Het navigatieonderdeel is gewoon nog van Nokia.
En ook dat is niet helemaal waar: De telefoon divisie is overgenomen door MS. En de merknaam Nokia in licentie gegeven voor 5 jaar met het 1 en ander aan patenten in licentie.

Dus over 5 jaar kan Nokia vrolijk een telefoon bedrijf overnemen en hun eigen naam gebruiken. (wat een krankzinnig goed idee was, ze waren de grootste werden te klein maar waren te groot om kleiner te schalen met veel problemen en de concurrentie aan te gaan) Nu denkt MS met een trojaans paard de hoofdprijs te hebben binnengehaald, terwijl nokia bijna van Scratch een uit de hand gelopen start-up over 5 jaar kan overnemen en MS ondertussen met de gebakken peren zit :9 ) Waarom denk je dat de patenten en merknaam niet verkocht zijn maar in licentie zijn gegeven?

Daarnaast Nokia mag de komende 5 jaar geen telefoons meer maken (niemand had het over de onderdelen van telefoons }> )

Ik moet zeggen dat de navigatie van nokia niet slecht is! Daarnaast vraag ik me af werkt deze app ook op sailfish OS?
Op Jolla telefoons wordt al native Here Maps meegeleverd. Weet niet hoe het zit als je een Sailfish Custom ROM op bv een Nexus 4 hebt draaien. In theorie draait elke Android app op Sailfish en in de praktijk lijkt dat ook aardig te werken.

[Reactie gewijzigd door lammert op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 601896 @lammert29 augustus 2014 15:49
In theorie draait elke Android app op Sailfish en in de praktijk lijkt dat ook aardig te werken.
Idem op Blackberry.
Alleen krijg je daar de here APK weer niet bijgeleverd.

Vroege vogels, die de APP willen proberen, kunnen deze handleiding volgen:
http://www.theandroidsoul...-maps-apk-files-zip-pack/
Jawel, maar die versie heeft volgens mij (nog) geen offline navigatie!
Dus over 5 jaar kan Nokia vrolijk een telefoon bedrijf overnemen en hun eigen naam gebruiken.
Jolla? Jolla zelf heeft zich daar al voor opengesteld. Jolla is in basis immers Nokia software/personeel/kennis/investeringen/financiering.

Zou wel een prachtige combinatie worden, mij zouden ze zeker hebben als klant.
Anoniem: 145867 @Brazos29 augustus 2014 18:15
Over 5 jaar. Nokia koopt Jolla. :) en wordt succesvol. Zou pas grappig zijn als dat gebeurt. Genoeg boze mensen in Finland die graag Microsoft een payback willen leveren. Finland is het land van Linux.
Nokia heeft in het verleden al aangegeven zich te gaan richten op software. Dit is dus het beginnend bewijs ervan.
Ze zijn bij Nokia al heel lang bezig met software. Het één sluit het ander niet uit.
"De Finse fabrikant die de app maakt, staat los van de telefoontak die inmiddels onderdeel is van Microsoft."
Nee, de telefoon divisie van Nokia is door Microsoft gekocht.
Microsoft mag momenteel nog de merk naam Nokia gebruiken voor telefoons maar als je nu een Nokia telefoon koopt is het eigenlijk een Microsoft telefoon.
Hopelijk ziet Google dit ook in en maken ze in hun eigen navigatie het navigeren ook offline mogelijk ipv alleen een kaart kunnen cachen.
Inderdaad, vooral omdat het offline cachen niet in alle landen mogelijk is (bv Spanje). En laat die functie nu net het handigst zijn wanneer je op vakantie bent en je voornamelijk beperkt bent tot wifi.
Ik begrijp de logica hierachter niet echt, iemand een idee?
Het zou kunnen dat Google niet al het kaartmateriaal in eigen beheer heeft en een deel van de data moet inkopen en daar alleen een online licentie voor krijgt.
Iets anders kan ik zo niet bedenken.
Ik vraag me vooral af wat het verdien model van nokia wordt als ze software gratis aanbieden
Waarschijnlijk Samsung.

Daarnaast zal het snel een groot aantal gebruikers aantrekken, wat weer omzet creëert wanneer HERE doorgaat naar alle Android toestellen en daarvoor betaald moet worden.

Misschien blijft Samsung Nokia wel betalen, maar gaat de software in de toekomst voor andere merken wel geld kosten.
Nee zeker niet als je bv een 64gig sd kaart in de telefoon heb. Kan je vrijwel de hele wereld navigatie in je telefoon stoppen
Anoniem: 601896 29 augustus 2014 12:05
Mooi van Nokia!
Maar ze geven wel een van hun unieke verkooppunten weg.
Bij Google Maps, dat standaard op veel Android-toestellen staat, is dat niet mogelijk: daar kunnen gebruikers wel regio's cachen.
Je kan met google, kaarten opslaan, door in de zoekbalk de volgende tekst in te vullen:
"Ok Maps".
Dan wordt het gebied dat je in beeld hebt offline opgeslagen.

Maar er wordt in het artikel een beetje gesuggereerd, alsof het regio cachen een alternatief is voor offline navigatie. Dat valt flink tegen, als je de route van Breda naar Amsterdam, of zelfs Rotterdam wilt opslaan krijg je de melding 'het gebied is te groot'. Ik had dit eveneens toen, ik in london een gebied van 7x7 km wilde opslaan, om als kaart te gebruiken voor tussen mijn overnachtingsplek en het centrum.

Kortom, offline voor navigatie,is Gmaps tenzij het naar de buren is vrijwel onbruikbaar. En daarom is het erg fijn dat de Here-app ook naar android komt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 14:01]

Mooi van Nokia!
Maar ze geven wel een van hun unieke verkooppunten weg.
Je verwart de kaarten maker met de telefoon producent?
Ik had dit eveneens toen, ik in london een gebied van 7x7 km wilde opslaan, om als kaart te gebruiken voor mijn overnachtingsplek en het centrum.
Vroeger was alles beter, toen kon Google maps gewoon 10x10km gebieden cachen (de maximale kaartuitsnede werd gewoon gecached zonder foutmelding indien je een te groot gebied opgaf) en kon je die voor offline navigatie gebruiken net zoals je een ouderwetse papieren kaart gebruikt voor nagivatie. Met als toegevoegde waarde je points of interest markeren, openbaar vervoers informatie (stations/haltes) en ingebouwd compas zodat je je beter kon orienteren.

BTW er zijn andere (Openstreetmaps) gebaseerde applicaties voor de verschillende telefoonplatformen. Maar ik ben wel benieuwd wat er aan extra info in de maps zit.
Anoniem: 601896 @Dorank29 augustus 2014 12:44
Ik gebruik op mijn blackberry nu 3 navigatie programma's.

Online:
"Kaarten" met TomTom materiaal.
"Maps" van Google. Met google kaarten.
Offline:
"Navfree" met open mapskaarten.

Elk hebben ze wel hun voor-en nadelen.
Het TomTom materiaal en opties zijn vrij basic.
Maps vreet en data en vooral energie op mijn toestel(dat ligt aan mijn toestel).
"Navfree" is erg slecht in huisnummers, en heeft uitgebreide kaarten, maar soms weet hij niet dat je bij een kruispunt ook linksaf kan slaan, ipv naar rechts te gaan en een 180* bocht moet maken.

Mooie van de Nokia-app Here is, dat het voor mij het rijtje van kaart leveranciers kompleet maakt. Heb zometeen de kaarten van TomTom, Google, OpenMaps en Nokia.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 14:01]

HERE is geen USP van Nokia maar van Microsoft. Vergeet niet: Nokia-telefoons zijn nu eigendom van Microsoft.

Wellicht staat Microsoft-Nokia nu te kijken terwijl Nokia-Nokia een lap benjamins van Samsung in zijn zak steekt.
HERE is geen USP van Nokia maar van Microsoft
Dus eigenlijk juist wel een USP van Nokia(-Nokia) maar niet meer uniek voor Microsoft(-Nokia).
Zeg maar gerust geheel onbruikbaar want navigatie werkt echt alleen als je verbinding met internet hebt, ik woon op de grens met duitsland en ik zou graag mijn telefoon gebruiken voor fietstochtjes in duitsland maar dit gaat niet met google maps, ook niet als ik het gebied waar ik wil fietsen cache. Je kan alleen de kaart bekijken die hebt gedownload.
Maar gaat dit nu om puur Here Maps, of ook om Here Drive Plus? Want Here Maps is altijd al gratis geweest voor alle WP toestellen, Here Drive Plus, kost ook nu nog gewoon geld. De kaarten zijn wel gratis, maar de app zelf niet.

Dat maakt wel een wezenlijk verschil qua functionaliteit van de apps.

http://www.windowsphone.c...ae-409a-8503-b02ac71f8362
Bij Here Maps staat met koeienletters "Free" met de install knop er recht onder.

http://www.windowsphone.c...a6-486c-9dbc-59da809ca325
Bij Here Drive Plus zie ik niet direct een prijs staan, maar er staat ook niet expliciet "Free" met een install knop eronder.

Nokia / MS Lumia's komen standaard met Here Drive Plus voorgeinstalleerd. Wat dat betreft is er dus nog wel een USP te vinden in het feit dat voor een Lumia Here Drive Plus "gratis" is, terwijl anderen er voor moeten betalen.
Here Drive + is gratis vanaf WP8.1 (op alle toestellen). Daarvoor enkel bij Lumia's.
http://www.windowsphone.c...a6-486c-9dbc-59da809ca325

EU 40,99 was 35,00 in de NL store Here Drive + is locatiegebonden sommige landen gratis andere weer niet

zoals mtr33 aangeeft zou Here Drive+ onder WPhone 8.1 gratis moeten zijn maar die heb ik nog stééds niet op mijn HTC X8 |:(
nee het is altijd gratis geweest bij lumia toestellen behalve een stuk of 3 . daar was here drive gratis voor het land waarvan de simkaart afkomstig is . dus zit je in nl krijg je gratis Benelux. als je andere kaarten wou dan moest je een wordwide licentie nemen . dit zal ook gaan gelden waarscijnlijk voor android toestellen. of de producent moet er voor betalen dan is het mss voor klant gratis maar dat is dan ook betaald door in dit geval samsung . en dan is het echt wel in de verkoop prijs van het toestel ingecalculeerd.
Was inderdaad uit het oog verloren dat het Here Drive is die ik gebruik in plaats van Here.
In het artikel is niet echt af te leiden als de Here Drive ook beschikbaar wordt. Enkel Here is leuk, maar Here Drive is de grootste meerwaarde van m`n lumia 930.
Here Maps mag dan wel gratis zijn HERE Drive(+) is alleen voor Nokia WPhones HERE Drive+ moet je gewoon voor betalen op andere merken met WPhone ik denk dat ditzelfde gaat gelden voor android
Here Drive + is op alle toestellen gratis vanaf WP8.1. Daarvoor beperkt tot Nokia.
Jammer dat het alleen voor samsung is.
Maar dit is wel een zalige dienst !

De GPS wordt alleen gebruikt wanneer ik in het buitenland ben omdat ik mijn data daar niet gebruik. In België gebruik ik altijd google maps omdat ik deze veruit superieur vind over mijn 2014 Garmin of 2012 tomtom. (alleen rijstrookaanduiding ontbreekt en dit is wel handig).

Met deze dienst zou de GPS volledig overbodig zijn. Zeer mooi!

Ga er wel geen samsung voor kopen :p Dan nog liever een windows phone :p
TomTom heeft ook een android app, die is dan weer superieur aan maps (kost alleen wel wat)
In Nederland zijn de TT-maps wel beter, maar internationaal heb ik persoonlijk betere ervaringen met de Here-kaarten. Heb vroeger veel gebruik gemaakt van TomTom, en daarnaast Navigon en Garmin (toen nog louter gebaseerd op Here (toen nog Navteq)). Zodra er buiten Nederland gereden moest worden, waren die laatste twee gewoon de betere optie.

Overigens, draait Sygic ook op TomTom kaarten en die is een stuk mooier geprijsd op het moment.
Vroeger misschien, ik heb TomTom op m'n mobiel. Heb het nu een paar keer gebruikt om binnen Europa te navigeren maar het werkt echt perfect hoor. Die 8000 km die ik gereden heb geen één keer een foutje door TomTom.

Enige is dat flitspalen / verkeer add-on geld kost. Weet niet of dat bij Here maps in zal zitten of apart gekocht moet worden...

Maar TT op mobiel is dikke prima aankoop!
Nee? Ik wel regelmatig fouten hoor, maar ja jij rijd er nog niet zo lang mee zie ik. Vooral scandinavie is echt een zootje.
Griekenland was een paar jaar geleden ook dikke pret met TomTom. De meest onmogelijke routes over onbegaanbare wegen (of wegen die helemaal niet meer bestonden) werden bedacht*. Navigon deed het een jaar later _stukken_ beter. Als dit een gratis alternatief wordt zal ik het er eens naast installeren, maar Navigon bevalt me super, dus ze moeten van goede huize komen wil ik Navigon (waar ik voor betaald heb) aan de kant zetten ;)

* Het verhaal van andreetje ken ik ook: op een eiland waar je naar de andere kant wil doodleuk een bergpas kiezen dwars over het eiland heen, over wegen met gaten en zo smal dat je soms honderden meters achteruit terug moet met aan een kant een bergwand en aan de andere kant een ravijn. Terwijl er nota bene een perfect geasfalteerde rondweg is rond het eiland waarmee je sneller en veiliger aan de andere kant komt! En geen profiel helpt daartegen. Navigon daarentegen laat me kiezen uit 3 opties, waarvan de eerste de rondweg is, de tweede de rondweg met een stukje afgestoken en de derde de korte route door de bergen is.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:01]

Met TomTom blijft het opletten in het buitenland. Navigon neemt netjes de grote en snelle wegen, maar TomTom stuurt je zonder pardon via de "kortste" route = een B-weg die door de bergen kronkelt. Ik heb dit diverse keren meegemaakt. Ook als je kiest voor snelste route. Niet prettig met de caravan.
Ik vind de app van TomTom kut eerlijk gezegd. De zoekfunctie nog steeds omslachtig, navigatie door GUI vaak raden, opstarten langszaam, downloaden kaartupdate kan niet op pauze. Je kunt niet inapp per kaart upgraden.. En ik vind de eigenlijke routekaart van Google zelfs veel overzichtelijker om mee te rijden.

TomTom heeft maar 1 plus voor mij, rijstrookassisentie. Maar ja, die stuurt iedereen bij Dordrecht ook de verkeerde tunnelbuis in.
Zolang het niet uitmaakt welke afslag je moet hebben maakt de keuze van tunnelbuis echter niet zo veel uit, en als je een afslag moet hebben stuurt hij je volgens mij wel goed :)

TomTom wint hard van Google wat betreft "navigatie". De kaarten zijn misschien iets minder, maar ik heb tot op heden nog geen echte concurrent gevonden op het vlak van de route aanduidingen e.d.
Nu ja, het TomTom effect bij tunnels veroorzaakt veel gevaarlijke verkeerssituaties.

Vind je de alternatieve route optie van Google niet superieur aan TomTom? Daar kan ik echt niets mee. Alternatief is bij mij vaak: hier is 1 willekeurige optie die 2 keer zo lang duurt.

Grappig dat de ervaringen zo veel verschillen.

[Reactie gewijzigd door drvinnie op 22 juli 2024 14:01]

Nope, Google verteld doodleuk "hier is een wegversperring, hier kun je niet doorheen" en stuurt me er vervolgens doodleuk naartoe/doorheen, en alle alternatieven ook. Daar was ik snel klaar mee :(
Als Google Maps op Engels (US) staat, zegt die ook alle wegnummers en richtingen waar je heen moet navigeren (zelfs in Nederland..). Jammer dat de Nederlandstalige versie dit niet doet..

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 14:01]

Beetje verwarrend dat je met 'GPS' een navigatieapparaat aanduidt. Google Maps / Here maps gebruiken namelijk ook GPS.

Ik hoop dat het snel beschikbaar wordt voor andere merken telefoons want ik ben erg benieuwd! Tot nu toe gebruikte ik Navigon voor in het buitenland, maar deze applicatie vind ik een stuk minder goed werken dan Google Maps.
Misschien anders in nederland, maar als bij ons iemand ergens heen navigeert gebruikt die de gps.
Als in gps toestel.
In boekjes staat het ook zo.

Toch leuk dat daar aandacht aan besteed wordt hier. Zoals ook de comment van pinpunt hieronder.

Gelukkig zeg je dit. Ik dacht dat er een wichelroede aanhing bij die
Met deze dienst zou de GPS volledig overbodig zijn. Zeer mooi!
Here maps gebruikt wel degelijk GPS.
Ach, het is android. Daar is het erg lastig om iets alleen voor een bepaald merk te behouden.
Ik durf te wedden dat als je aan een APK'tje kunt komen deze gewoon te installeren is op elk Android device.
Nou, daar wordt Microsoft niet blij van, lijkt me. Het is een selling point minder voor Windows Phone.

Het artikel maakt niet helemaal duidelijk of dit een dienst/app is waarvoor de gebruiker zelf moet betalen.
Gezien de 'exclusiviteit' voor Samsung, is het waarschijnlijk Samsung die een zak geld aan Nokia heeft betaald voor beschikbaarheid van Here Maps op Samsungs toestellen.

Wat de app zelf betreft: ik vind het wel een 'pielerig' interface met kleine icoontjes en symbooltjes, teksten, e.d. Moet toch beter kunnen?

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 14:01]

Niet alle Windows Phone krijgen toegang tot alle maps, dus waarschijnlijk is het gewoon voor een deel betaald.

Verder is de mobiele divisie van Nokia van MS, dus als MS daar niet blij van werd, hadden ze dit natuurlijk niet gedaan.

Waarom ze het wel doen is volgens mij gewoon omdat ze begrijpen dat de beschikbaarheid van deze app niet de doorslaggevende factor is waarom mensen Android zullen laten liggen. Gecorrigeerd door Enai/lars1216 hieronder

Verder is het aantal Windows Phone gebruikers niet al te groot. Door Here Maps ook voor andere OS' uit te brengen. kunnen ze hun live diensten verbeteren doordat ze informatie meekrijgen van meer toestellen.

Plus natuurlijk de nodige privégegevens waar ze zich aan tegoed kunnen doen.

MS kan hier niet blij mee zijn, maar feit is dat het effect ook niet al te groot is. Er zijn tal van zeer goede navigatiepakketten beschikbaar voor Android. Aangezien Here Maps voor de goedkopere WP-toestellen ook slechts voor een deel gratis is, is het maar de vraag in hoeverre dit zijn effect zal hebben. Puur de beschikbaarheid van gratis navigatie zal voor slechts weinig mensen een specifieke reden zijn om voor Windows Phone te kiezen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 14:01]

Anoniem: 483276 @RaJitsu29 augustus 2014 12:23
Het nokia gedeelte wat over deze app gaat is helemaal geen eigendom van MS. Enkel de telefoon divisie van nokia is eigendom van MS.
het deel van nokia dat de here maps maakt is NIET van microsoft dus daar heeft microsoft niks over te zeggen :Y)
Nokia is niet "van MS".

MS heeft Nokia's smartphoneafdeling gekocht (evenals blijkbaar het recht om de Nokia-merknaam op hun telefoons te zetten) maar Nokia bestaat nog steeds als apart bedrijf en maakt alles behalve smartphones.

Het onafhankelijke Nokia ontwikkelt HERE en Microsoft betaalt om HERE op hun telefoons te zetten.

[aluhoed]Het zou me niet verbazen indien HERE op Android een middelvinger is van Nokia richting Microsoft omdat Microsoft het grootste deel van hun ex-collega's heeft ontslagen.[/aluhoed]
Anoniem: 80466 @Enai29 augustus 2014 14:16
Het lijkt me meer op een deal met Samsung waar Nokia gewoon betaald wordt door Samsung voor Here Drive+. Zoals ze mogelijk ook een jaarlijkse vergoeding van Microsoft krijgen voor Here Drive en maps op Windows Phones.
(evenals blijkbaar het recht om de Nokia-merknaam op hun telefoons te zetten)
Voor enkele jaren. Niet langer, de naam gaat binnenkort dan ook verdwijnen van telefoons.
[aluhoed]Het zou me niet verbazen indien HERE op Android een middelvinger is van Nokia richting Microsoft omdat Microsoft het grootste deel van hun ex-collega's heeft ontslagen.[/aluhoed]
Voor HERE software zal straks betaald moeten worden. Dat lijkt me niet zo zeer een middelvinger naar Microsoft, maar eerder een poging een grotere afzetmarkt te betreden.

Het is wel een duidelijk signaal dat Nokia nu los van Microsoft opereert met andere belangen. Namelijk winst maken, en in dat oogpunt is de uitbreiding naar Android niet meer dan logisch.
Gezien het kleine marktaandeel en zelfs dalend is het geen selling point voor WP.
Ik ben met je eens of Here Maps ooit gratis zal zijn en Samsung hiervoor waarschijnlijk een vergoeding betaalt. Hoe moet Nokia bij gratis hier anders aan verdienen.
HERE Maps is niet gratis.

Je zult het moeten aanschaffen, daarna heb je voor altijd gratis alle kaarten van de wereld, voortdurend bijgewerkt.
Friggin awesome. Gratis navigatie dat ook nog werkt! Bevalt me prima op mijn windowsphone.

Nu nog andere android devices.

[Reactie gewijzigd door jeka op 22 juli 2024 14:01]

Waar staat dat het gratis is voor Android?

Ik heb in het verleden veel gebruik gemaakt van Nokia's navigatie en soms nog met mijn Nokia 808, maar sinds enkele dagen heb ik Navfree op mijn BB Z10. En dat vind ik zo mogelijk nog beter dan Nokia's navigatie. En die is ook beschikbaar voor Android.

Ik heb een paar keer een poging gedaan een route in te voeren in Google maps op een android toestel, maar ik kan werkelijk waar niet begrijpen dat er nog mensen zijn die dit gebruiken.
Met Here Maps voor Android kunnen gebruikers net als op de Windows Phone-versie kaarten van hele landen vooraf downloadenzonder te hoeven betalen.. Bij Google Maps, dat standaard op veel Android-toestellen staat, is dat niet mogelijk: daar kunnen gebruikers wel regio's cachen.

Alstu ;)
app kost geld kaarten zijn levenslang gratis.
Anoniem: 126717 @jeka29 augustus 2014 12:08
Yes! Op de tablet bijvoorbeeld.
Nokia Maps is een zeer goed product, zelfs de kleinste landweggetjes in Verweggistan worden correct aangegeven. Ik maak er in het buitenland veel gebruik van.
Wel even onverhard aanvinken in de instellingen :)

Maar inderdaad, zelfs alle zandweggetjes etc. staan er gewoon in. (Met de 4x4 was er soms moeilijk nog een weg in te zien waar HERE die zag, maar uiteindelijk klopte de navigatie wel.)
Straks dus ook op Chromebooks. ART runtime waar deze applicatie op draait kan straks prima draaien op een Chromebook + GPS.
bestaat al lang. zoek maar eens op navfree.
het beste is de usa versie te downloaden en daarin de europeese kaarten te importeren. dan zijn ze gratis.
de kaarten voor de niet-usa versie kosten een paar euro.
Geen ervaring in het buitenland, maar de Nederlandse kaarten zijn gewoon goed. De kwaliteit hangt af de van de community ter plaatse.
De banden tussen Nokia en Windows Phone zijn verbroken. Maar wat is de band tussen Nokia en Samsung?
Ik denk geld. Samsung zal wel wat $$$ geschoven hebben richting Nokia op de app exclusief naar Smsung toestellen te brengen
Google Maps werkt gewoon goed, en anders heb je nog Waze. (Alleen heeft Waze geen offline navigatie). Dus leuk het aanbod, maar niet echt nodig al die varianten.
Offline navigatie is net het selling point van dit pakket. Er zijn tal van navigatie tools op Android, maar de meeste zijn betalend voor offline navigatie. (en vaak behoorlijk duur)
Ik vind dat prijzig tegenwoordig wel meevallen. Ik vind 40 euro voor wereld met levenslange kaartupdates niet echt duur. Sygic bijvoorbeeld
Nieuwe kaarten in mijn (ingebouwde) autonavigatie, dat is pas duur: 200 euro voor west Europa.
Daarom hebben zo goed als alle nieuwe autonavigaties tegenwoordig gratis lifetime kaart-updates :)
Anoniem: 80466 @Roelof29 augustus 2014 14:26
40 euro is toch een stuk duurder dan nul euro.

Als je een telefoon hebt van bijvoorbeeld 120 euro dan is 40 euro gewoon een forse extra kostenpost. Dan zou je met en gratis off line navigatie app gewoon een betere telefoon hebben kunnen kopen.
mapfactor navigator free is een redelijke gratis navigatie app.
Maakt gebruik van open street maps
Route66 is bij eerste installatie een maand gratis.
Laat ik nou elk jaar een nieuw toestel kopen en niet langer dan een maand op vakantie gaan ... ;)
https://play.google.com/s...om.route66.maps5&hl=nl_NL

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 22 juli 2024 14:01]

Heb je ook elk jaar een andere play store account?
Volgens mij keek hij daar niet naar. Ik heb sowieso 3 Google accounts, maar er belet mij niets om een nieuw account aan te maken en die aan mijn toestel te koppelen.
Google Maps werkt inderdaad prima. Maar Nokia Maps heeft toch dat verfijnde wat prettig is bij een kaartendienst. Denk aan realtime snelheidsaanduiding en waarschuwing van het overschrijden ervan.
Google Maps werkt helemaal niet zo goed, doordat het niet offline is duurt het soms minutenlang voordat hij een route berekend heeft, en soms moet ik de app killen en weer opstarten voordat hij weer wil. Super irritant, ik zat al te hopen dat iemand een fatsoenlijke offline navigatie naar Android zou brengen.
Zelf nooit problemen mee eigenlijk google maps werkt hier uitstekend binnen NL, wel heb ik sygic voor de week dat ik in Duitsland was...
Onzin ja, de route wordt van tevoren gecached. Ooit met Google Maps gewerkt? Blijkbaar niet.
En je kan een gebied instellen die hij sowieso cached. Het is niet echt ONLINE. Het is deels offline deels online. En ik heb zelf nog nooit een vastloper gehad met Google Maps. Weet niet wat voor mobieltje je had. Ik zelf een Samsung S2 / Nexus 4.
Ik werk al met Google Maps sinds Android 2.2, en het blijft een matig gebeuren. Het is zelfs zo beroerd gesteld dat de mobile webversie vaak sneller een route heeft berekend dan de app. De performance is met name slecht in gebieden met enkel EDGE dekking.
Oke, vreemd. Maar als ik eerste 3G hebt cached hij sowieso de gehele route. Natuurlijk niet met live verkeersupdates. Maar de route die hij van tevoren cached houdt hij dan aan. Tevens kan je een zone instellen van ongeveer te grote van een provincie. Dit moet je wel zelf instellen. Je hoeft in principe maar heel even een goede verbinding te hebben om je huidige route te updaten naar je cache. Als je 100% van de tijd EDGE hebt tsja dan kan dat kloppen. Heb je 1% van de tijd 3G is het probleem al opgelost. Of als je thuis op de wifi gaat en daar je route instelt voordat je de auto instapt.

Ik heb ook nog nooit gehad dat hij vastliep. Kun je misschien vermelden om welke mobiel dit gaat?

Het feit blijft wel dat een compleet offline pakket gewoon beter is. Hier wil ik geen afbraak aan doen. Ik heb echter persoonlijk nooit problemen gehad met Google Maps als navigatie. Ook niet als mijn internet onderweg wegvalt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 22 juli 2024 14:01]

Ik heb anders sinds een paar dagen een grote afwijking op mn Google Maps.

Andere gps gerelateerde apps zijn wel nauwkeurig.

Het feit dat Here keihard offline kan navigeren is voor mij meer dan reden genoeg om direct over te stappen zodra de app beschikbaar komt.
Eindelijk ... offline navigatie ... Hopelijk ook binnenkort voor de andere merken ...
Anoniem: 601896 @svennd29 augustus 2014 12:27
Alleen IOS is nog buitenschot.

Op Blackberry en Sailfish kun je gewoon apk's draaien! Net als dat nu op die platforms ook google-Maps prima werkt zonder gplayservices, maar nog wel afhankelijk van internet, in tegenstelling tot open-maps die wel zonder internet kan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 22 juli 2024 14:01]

Heb je een link naar de apk dan? Ik kan deze nog niet vinden ;)
Komt pas uit als Samsung's horloge uit komt dus lijkt me niet dat het er nu al is..

Buiten dat betwijfel ik of het wel werkt gezien het een koppeling heeft met de Samsung Gear S en dus gebruik moet maken van het framework van Samsung, wat dus NIET in Android zit...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:01]

Waarschijnlijk schuift Samsung dus wat geld richting Nokia voor deze app.
Uiteraard :) En wat is daar precies relevant aan als reactie op mijn bericht?

Als Samsung dat niet had gedaan had Nokia misschien die port nooit gemaakt, dus blij dat Samsung en Nokia het op deze manier voor 80% van de Android gebruikers mogelijk wil maken :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:01]

Ik denk dat Nokia zelf ook wel graag naar Android wil.

Deze software is niet gratis, en daar dient door Android gebruikers betaald voor te betalen. Nu Nokia geen belang meer heeft in het behouden/uitbreiden van het aandeel Windows Phone kan ze met haar software de grotere markt opzoeken.
Is er al geruime tijd. Met Google maps kun je gewoon de kaart offline opslaan en prima navigeren zonder gebruik te maken van internet.

Daarnaast is er ook nog Sygic en TomTom bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 22 juli 2024 14:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.