'Hogeschool krijgt verbod op horloges tijdens tentamens vanwege smartwatches'

De Hogeschool Rotterdam krijgt, als de medezeggenschapsraad dat goedkeurt, een verbod op horloges bij tentamens. De 30.000 studenten mogen geen klokjes meer dragen tijdens tentamens, omdat ze niet meer te onderscheiden zijn van smartwatches.

Het idee komt van de studenten zelf, zo blijkt uit een bericht op de site van de Hogeschool dit voorjaar. De studenten vrezen dat medestudenten de smartwatches inzetten voor spieken. Zo kunnen studenten onder meer foto's van studiemateriaal raadplegen via de smartwatch en mailtjes lezen met daarin voor het tentamen belangrijke leerstof. Omdat het spieken binnen enkele seconden gebeurd kan zijn, zouden veel docenten dat tijdens het tentamen vermoedelijk niet opmerken.

Alle horloges zouden moeten worden verboden bij tentamens, omdat smartwatches en gewone horloges steeds minder goed van elkaar te onderscheiden zijn. Inmiddels is het voorstel voor het verbod op horloges goedgekeurd door het bestuur en moet alleen de medezeggenschapsraad zich er nog over buigen, schrijft De Telegraaf. Als die goedkeuring geeft, geldt het verbod vanaf de tentamens in oktober. "We staan op het punt om het verbod in te voeren, maar de beslissing valt ergens in de komende twee maanden", aldus woordvoerder Jeroen Kok van de Hogeschool Rotterdam.

De hogeschool beroept zich op een regel uit de Hogeschoolgids, die studenten verplicht om hun 'mobiele telefoon en andere communicatiemiddelen' uit te schakelen. Smartwatches vallen onder die communicatiemiddelen, redeneert de hogeschool. De Vereniging Hogescholen zegt aan Tweakers geen algemeen advies af te geven over dit onderwerp. "Het is aan de hogescholen zelf. We hebben geen aanwijzingen dat andere hogescholen ditzelfde verbod gaan afkondigen." Eerder deed Hogeschool Zuyd in Limburg hetzelfde: het verbood alle horloges om fraude met smartwatches te voorkomen.

Of andere hogescholen en universiteiten het voorbeeld van de Hogeschool Rotterdam gaan volgen, is onbekend. Hoewel smartwatches al jaren bestaan, kochten veel meer mensen afgelopen jaar een exemplaar vanwege aansprekende, nieuwe modellen. Dat aantal zal nog veel hoger worden als de nieuwe generatie smartwatches dit najaar uitkomt, waaronder een LG-model dat sprekend lijkt op een klassiek horloge, eentje van Samsung met gebogen scherm en mogelijk een 'iWatch' van Apple.

LG G Watch R

Smartwatch van LG

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-08-2014 • 11:06

220

Reacties (220)

220
212
170
8
0
6
Wijzig sortering
Volgens mij is het probleem dat we (wereldwijd overigens) zitten met een achterhaald onderwijssysteem dat studenten vooral leert hoe je goede cijfers moet halen voor toetsen. Veel van de informatie die studenten uit hun hoofd moeten leren ligt haast op het niveau van het onthouden van telefoonnummers of het leren van topografie om te weten waar dorpjes als Otterlo of Klundert liggen.

In plaats van het tegenhouden van technologische ontwikkelingen zou ik het als een betere ontwikkeling zien om te accepteren dat informatie tegenwoordig waanzinnig snel en eenvoudig toegankelijk is. We leven nou eenmaal in een wereld van navigatiesystemen en toegang tot informatie overal en altijd. Ik zie die toegankelijke informatie eigenlijk als een extensie op mijn eigen geheugen en hou mezelf liever bezig met het aanleren van methoden en technieken dan het uit mijn hoofd leren van makkelijk toegankelijke informatie.

Nu zijn het nog telefoons, horloges en brillen. Maar hoelang duur het tot we richting contactlenzen gaan of iets wat direct in verbinding staat met je hersenen? Misschien weet je op een gegeven moment zelf niet eens meer welke informatie in je hoofd zit en welke je real-time van buitenaf ophaalt. Misschien is dat laatste iets voor een volgende generatie, maar feit is dat informatie bijna met de maand sneller en makkelijker toegankelijk wordt. Zou mooi zijn als onderwijsinstellingen zich bezig zouden houden met het ontplooien van creativiteit in plaats van iedereen tussen de leeftijd van 4 en 15 in hetzelfde model te proberen te drukken om pas daarna iets van ruimte te geven voor een richting.

Persoonlijk ben ik er tegenwoordig haast trots op dat ik mijn tijd op de basisschool en zelfs de middelbare school weigerde te verspillen aan het leren van topografie, waar we nu allemaal een navigatiesysteem voor gebruiken (of op zijn minst binnen enkele seconden kunnen achterhalen waar een plaats zich een plaats bevindt) en mezelf bezig hield met de eerste stappen naar het leren van het ontwerpen van software of zelfs het maken van muziek. Volgens mij is dat een stuk beter geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

disclaimer: Uiteraard begrijp ik dat je wel iets van een basis moet hebben en dat bepalen waar de grens precies ligt moeilijk is. Maar volgens mij zijn we veel te angstig voor nieuwe ontwikkelingen en houden we te veel vast een leerstof en methoden van 20+ jaar geleden. Uiteraard kan er vanuit huis meer stimulatie zijn. Maar de rol van onderwijsinstellingen, die individuele talenten negeren om maar zoveel mogelijk iedereen op een hoop te gooien, is naar mijn mening zeer zonde.
Die aangekondigde maatregel heeft allemaal, te maken met de in het verleden verschenen berichten en geruchten over examen fraude, waardoor niet alleen Hogescholen, maar ook de afgestudeerden zelf (onder het motto, "waar rook is, is vuur") imago schade hebben opgelopen, tegenover vrienden, familie, en toekomstige werkgevers. In een poging de opgelopen imago schade te herstellen. Willen studenten en hogescholen met die maatregel, voor nu, en in de toekomst, laten zien, er alles aan te willen doen, om het vertrouwen, dat het examen correct is afgenomen, en het diploma eerlijk is behaald, te herstellen.
Wordt het gewoon niet eens tijd dat scholen mee gaan met hun tijd en dus een oplossing gaan vinden voor het ouderwetse "papieren" examen? Dat deed mijn opa vroeger ook al... wat dat betreft zijn scholen helemaal niet veranderd...
Nu is roepen makkelijker dan de oplossing verzinnen, maar wellicht een gepersonaliseerd tentamen, dus voor een vak maakt een leraar 100 vragen en enkele leerling krijgt er random 10 of 20, dat is zijn of haar tentamen. Of vragen in de vorm van een beredenering, dus je kunt het antwoord simpel opzoeken op internet, maar juist je redenering doet het er om, ik noem maar iets.
Al het verbieden van allerlei zaken gaat ze straks toch niet meer lukken...
Al het verbieden van allerlei zaken gaat ze straks toch niet meer lukken.
Want? Tenzij op korte termijn er implantaten komen die deze functies hebben, kan dit nog prima. Het enige dat je nodig hebt voor een tentamen is een pen (en eventueel een rekenmachine), meer niet. Tentamens op een andere manier doen is leuk verzonnen, maar het maken van 100 vragen is dusdanig veel werk dat het niet rendabel is. Voor het maken van 1 goede tentamen vraag ben je vaak al minimaal een half uur kwijt (vooruit, afhankelijk van het vak en het type vraag). Ga na wanneer je er 100 zou moeten maken.
Neem de bril, als straks Google Glass of welke versie van welke fabrikant dan ook door komt, gaan we dan ook brillen verbieden? Dat kan gewoon niet, sommige mensen hebben gewoon een bril nodig... en ook die zullen straks op sterkte in combinatie met elektronica komen...

En zeggen dat het te arbeidsintensief is, is echt geen excuus. Omdat de techniek je inhaalt wil niet zeggen dat jij je werk maar op dezelfde manier kan blijven doen en roepen "als ik het anders moet doen, kost het mij te veel werk, dus ik ga de techniek verbieden"... maar dat is alleen mijn mening
Omdat de techniek je inhaalt wil niet zeggen dat jij je werk maar op dezelfde manier kan blijven doen en roepen "als ik het anders moet doen, kost het mij te veel werk, dus ik ga de techniek verbieden"
Het is leuk dat de techniek snel gaat, maar geen excuus om dan maar alles om te gooien. Tentamens leer je uit boeken en van presentaties. Waarom mag je die dan niet altijd er bij hebben, je kan het toch immers "in de echte wereld" toch ook opzoeken? Of wat dacht je van het gebruik van computers/compilers bij een programmeren tentamen? Die heb je toch ook in de echte wereld, dus waarom niet tijdens een tentamen? Simpel: als docent wil je toetsen dat een student bepaalde kennis heeft. Leuk dat hij die kan opzoeken, maar dat kan iedereen. Dit soort geintjes toelaten bij examens zal tot een enorme devaluatie van een diploma zorgen.
Eens!

In een artikel dat verscheen op Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de HR werd gesproken over 'meelopen met de technologische ontwikkelingen'
In de praktijk resulteert dat vrijwel altijd in een goedkope, snelle en makkelijke oplossing als in dit geval: “een verbod op álle horloges”.

Probleem binnen no-time opgelost, helaas wel met een maatregel die de gewone niet frauderende student een oor aan naait vanwege een kleine groep fraudeurs en kwaadwillenden…

Heb ik de oplossing voorhanden ? Neen, maar ik weet dat er een andere methode moet zijn. Het liefst via preventie, door smartwatches snel en eenvoudig te kunnen onderscheiden van horloges. Een technologisch gevorderde aanpak is wel op zijn plaats voor de even zo technologisch gevorderde smartwatches.
Het is wel de beste manier van tentamineren. Gewoon kennis reproduceren en toepassen on the spot. De afhankelijkheid van ICT-voorzieningen is juist een zwakte als het om parate kennis gaat. Goed kunnen opzoeken brengt je immers maar zo ver. Verder heb je een verschil in mensen die kennis kunnen opzoeken (of zich beschikbaar kunnen maken via een zelf gemaakte site bijv.) en kunnen toepassen. Dit terwijl het natuurlijk om de stof moet gaan en het doorhebben daarvan.

Verder zijn een hoop studies er niet op ingesteld om iets met redenatie te doen, is dat wel zo, dan zie je dat wel degelijk snel terug in het tentamen. Echter voor de meeste studenten geldt dat ze pas ècht iets leren, wanneer ze aan het werk gaan. Concreet iets toepassen uit je opleiding gebeurt juist vanuit studies waarin het oplepelen van kennis wèl zin heeft.

Verder is de beoordeling lastig als het om een redenatie gaat. Het wordt dan altijd natte vinger werk. Dit terwijl je met het uitleggen van een theorie, gewoon alle inhoudelijke zaken kan tellen en op basis daarvan punten moet toewijzen.

Ik heb wel eens een geschiedenisvak gehad op de uni. Ik dacht na het maken van het tentamen dat ik een 8 had. Ik wist alles, en ook tijdens het responsiecollege (waar 80% van de deelnemers zat), ik had namelijk een 4 voor het tentamen, bleek dat ik nog steeds alles goed had. Echter was er niet genoeg elaboratie. Het is niet altijd even makkelijk om die norm duidelijk te maken. Tijdens het hertentamen wist ik nog steeds niet wat de bedoeling was en heb ik de boel maar volgeluld, inclusief kennis die niet eens in de stof stond. Op die manier heb ik het uiteindelijk toch gehaald, maar feitelijk wist ik niet hoe ik de stof moest bestuderen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Verder is de beoordeling lastig als het om een redenatie gaat. Het wordt dan altijd natte vinger werk. Dit terwijl je met het uitleggen van een theorie, gewoon alle inhoudelijke zaken kan tellen en op basis daarvan punten moet toewijzen.
Ik zou zeggen dat dat meer aan de vraagstelling/docent ligt, dan aan het type vraag. Als een docent een redeneervraag maakt, dan moet hij voor zichzelf al een antwoord hebben, bij voorkeur puntsgewijs welke onderdelen van de redenatie in ieder geval in het antwoord voor moeten komen. De puntentelling kan je dan vrij eenvoudig doen aan de hand van het aantal benoemde redeneerpunten.
Maar als je puntsgewijs moet redeneren ben je dus al zaken aan het oplepelen. Feitelijk is de redenatie niveau-technisch dan ook niets waard. Immers kan iedereen on the spot wel een uitleg verzinnen van dat punt.

Trouwens kun je een uitleg ook letterlijk instuderen. Ik denk dan bijv. aan levensbeschouwing op de middelbare school. Veel van de antwoorden die ik gaf op proefwerken snapte ik totaal niet. Vaak klopte het taaltechnisch niet eens naar mijn idee. Maar ik wist wel dat het het goede antwoord was. Haalde er dan ook altijd hoge cijfers voor.

Bedenk je ook dat er voor degene die het tentamen maakt, ook niet al te lastig moet worden; denk aan een case waarbij een theorie moet worden toegepast wat niet eerder aan studenten is gepresenteerd. Zeker wanneer er een kans bestaat dat er fouten gemaakt worden en iets bijv. niet helemaal toegepast kan worden, maar de student ervan uitgaat van wel en met niet niet-toepasbare punt een onzinverhaal begint. Je moet het natuurlijk ook een beetje eerlijk houden en rekening houden met het gebrek aan ervaring van een student.
Wat een onzin, het verschil tussen een smartwatch en een horloge niet kunnen zien? 8)7
Gelukkig zijn ze bij ons niet zo paranoïde en mogen we zelfs gewoon naar de wc tijdens het examen :)
Daar ben je mooi klaar mee dan. Dus als je hard leert en je examen op eigen kracht aflegt, heb je daar geen voordeel meer van ten opzichte van een zak hooi die op het toilet nog even wat notities er bij pakt. Voldoendes voor iedereeeeen :) ...die vervolgens niets meer waard zijn, omdat men in de praktijk eigenlijk niets blijkt te kunnen.
Nee, als je tijd genoeg hebt om even op het toilet er nog wat notities bij te pakken om te zien hoe alles werkt dan kon je het waarschijnlijk al. Daarbij zijn de meeste examens toch al open boek.
Ik ben er heel blij mee want ik kan geen 4u examen afleggen zonder naar de wc te moeten, en ik kan niet pissen als er iemand op me staat te kijken.
Slaagpercentages liggen trouwens rond de 50%...
Nou, als ik zo hierboven naar die LG kijk, dan geef ik ze groot gelijk, in de eerste instantie had ik ook niet door dat het om een smartwatch ging...
Ja, want als je dit ding in het echt ziet en naar die wijzers kijkt ga je echt niet zien dat het een scherm is...
Ik meen dat dit op de Zuyd Hogeschool in Heerlen ook al het geval is. Op zich wel een goed idee.
Anoniem: 601896 @elnaeth29 augustus 2014 11:14
Misschien ben ik tegendraaids, maar het kunnen kijken op mijn eigen klokje vind ik best fijn.
Omhoog kijken naar een klassikaal apparaat aan de muur haalt mij uit m'n focus/trance,

En goed tijdsmanagement op lange wo tentamens is erg fijn.
Het is voor mij al erg lang geleden dat ik studeerde maar idd, ik vond het horloge altijd erg prettig voor mijn time management tijdens het tentamen. Wellicht zou een bijv. wekker dan toegstaan moeten worden.
Ik begrijp heel goed dat het in deze tijd niet meer kan, maar ik en nul07 zullen heus niet de enige zijn die een klokje als prettig ervaren.
Ben het er mee eens dat het zou moeten kunnen. Wat is de volgende stap, over 5 jaar verborgen brillen a la google glass, mag niemand meer een bril dragen. Over 20 jaar lenzen met ingebouwd internet.

Verbieden is leuk maar je kan beter kijken naar andere oplossingen.
Waarom zou school tijd en kosten moeten steken in controle of zo in iets want eigenlijk overbodig is, hangt altijd minimaal 1 klok in ruimte waar je tentamen hebt, is verplicht. Alles wat elektronica bevat weren, kan je het niet controleren dan gewoon weren. Heb je bril dan krijg je uitzondering en controleer je allee die brillen van die paar personen, rest zonder officelen arts brief krijgen geen toestemming.

En toekomst zien we wel weer wat dat brengt en welke regel we daarvoor moeten toepassen, dat is nu gissen. Wellicht detectie systeem in toekomst die heel simpel elektronica kan ontdekken, ook lenzen en zo. En dan geldt weer hetzelfde, die personen die nodig hebben krijgen uitzondering rest gewoon verbieden. Geen officiële artsbrief dan krijg je geen toestemming.

Kom op zeg, we hebben het over even klok kijken, hoop niet dat mensen die in war raken van omhoog kijken nooit mijn moeten gaan helpen, wil dat soort mensen niet eens achter je kassa hebben in de supermarkt! :D

laat staan dat ze arts worden of zo, met hakken over de sloot en in de war als ze omhoog kijken, de toekomst van Nederland. :D

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 13:34]

Op mijn universiteit hangen er geen klokken in de lokalen, in geen enkel. Sommige leerkrachten schrijven om het uur de tijd op het bord, maar echt accuraat is dat ook niet.

Zolang er geen duidelijk leesbare deftige klok in het lokaal hangt lijkt het mij toch niet leuk voor studenten.

Hoe dan ook, zelf zou ik het niet wagen van toch te spieken op de smartwatch. Op zo'n klein schermpje moet je toch al wat moeite doen om dingen te vinden, en daarnaast als je betrapt wordt krijg je voor alle voorheen afgelegde examens onherroepelijk een 0. Als je dan bij je laatste gepakt bent, mag je volledig opnieuw beginnen.
Ik heb zelf gestudeerd op Zuyd, daar werd toentertijd aangegeven dat in ieder tentamenlokaal een klok werd opgehangen. Eerder was dat niet het geval, behoorlijk vervelend dat ik toen tijdens tentamens de docent om de tijd moest vragen... al met al zorgen ze wel voor een goede oplossing. Je kan er van uit gaan dat dat bij de HS Rotterdam ook het geval zal zijn.

In mijn ogen is dit dan ook, mits er in ieder lokaal klokken worden opgehangen, een prima oplossing om de smartwatches te weren.
hier wordt nog gewoon gespiekt met de smartphone op tafel, doordat alles wordt afgeschermd zodat je niet bij je buurman kan kijken heeft ook niemand het door ;)
Hmm ik weet niet hoe het bij jullie aan toe gaat, maar bij ons mag de smartphone niet op zak zijn (ook niet op tafel). En niets is 'afgeschermd', er zijn gewoon 2 banken tussen u en de personen naast u en die naast u heeft een vak van een ander jaar.
Heb je bril dan krijg je uitzondering en controleer je allee die brillen van die paar personen, rest zonder officelen arts brief krijgen geen toestemming.
Je maakt nu op basis van een bepaalde eigenschap van een persoon een uitzondering. De juiste juridische term hiervoor is discriminatie en dat is in de grondwet en de EVRM verboden. Daarom kan de hogeschool ook niet anders doen dan een totaalverbod opleggen voor horloges. Zodra ze onderscheid gaan maken zitten ze erg dicht op de grens van discriminatie met alle juridische gevolgen van dien.

Een bril hoeft niet voorgeschreven te worden door een arts, dat kan een opticien ook doen. Door jouw eis moeten mensen meer kosten gaan maken. Dat is weer een inperking van een ander grondrecht welke ook weer in de EVRM staat: het recht op onderwijs. Daarom hangt er ook een klok in de examen ruimte ;)

In dit geval kun je niet preventief optreden. Het enige wat je hier kunt doen is iemand aanpakken als je vermoedt dat deze spiekt. Aangezien elektronische middelen al verboden zijn kun je je afvragen in hoeverre dit horloge verbod en een verbod op dingen als Google Glass nog toevoegen. Hoogstwaarschijnlijk alleen het voorkomen dat examens digitaal worden doorgestuurd.
En toekomst zien we wel weer wat dat brengt en welke regel we daarvoor moeten toepassen, dat is nu gissen.
Daar kun je aardig goed op inspelen en dat hebben ze hier al gedaan door elektronische apparaten tijdens examens te verbieden.
Kom op zeg, we hebben het over even klok kijken, hoop niet dat mensen die in war raken van omhoog kijken nooit mijn moeten gaan helpen, wil dat soort mensen niet eens achter je kassa hebben in de supermarkt! :D
Je mag een heleboel dingen niet tijdens zo'n examen om afleiding van anderen te minimaliseren. Als je gewend bent om een horloge te dragen en dat niet mag kan ook dat voor afleiding zorgen (je voelt je onrustig, daardoor moeite met concentreren).

Kortom, even nadenken over de materie en wat inleven.
Volgens het gelijkheidsbeginsel mag je ongelijke situaties ongelijk behandelen. Jouw interpretatie van het non-discriminatiebeginsel is juridisch gezien onzin.
Dus ik moet een brief van een arts gaan halen dat ik een leesbril mag dragen? Holy, ik koop die dingen gewoon bij de kruidvat omdat ze mij helpen. Daar is geen arts voor nodig right?
Ok je kunt wel zien aan mijn bril dat er geen hightech elektronica in zit :')
Weet jij dan een betere oplossing, ik weet dat wanneer ik een smartwatch zou hebben ik hier ongetwijfeld misbruik van zou maken
Als de apparaten geen eigen opslag hebben kan het vrij simpel dmv een Jamming-device vwb 3G/4G/WiFi/etc.
Nu verwacht ik wel dat er eigen opslag kan zijn... voor nu elk klokje nakijken of deze dumb is of niet? Is wat werk intensiever, maar je haalt het voordeel voor sommigen niet weg.
Het jammen van signaal (iig 2/3/4G) is wettelijk verboden..

Momenteel werk ik in een jeugdgevangenis, en zelfs wij (justitie) !!! mogen dit niet!
Het zal wel ideaal zijn om binnen gesmokkelde gsm´s onklaar te maken.

Je mag wel signalen verzwakken door isolatie toe te passen, misschien is dat een idee?

zie hier: http://www.livios.be/nl/b...olatie-dempt-gsm-signaal/

is nog onder mileu (energie besparing) weg te boeken :)
Of je nou opzij kijkt naar je horloge, of omhoog naar de klok maakt toch niet zo veel uit?
Even wennen...
Wellicht voor de meeste mensen niet, maar voor mij persoonlijk wel.

Mijn arm ligt op de tentamenbladen, dus voor een blik op mijn horloge hoef ik mijn blik/focus niet te veranderen. De klok aan de muur, hangt hoog aan de muur, daarvoor moet ik zowel mijn blik als mijn lichaamshouding veranderen.

En in plaats van dat mijn waarnemingsveld, alleen naar de vragen en antwoorden gaat, zie ik ineens ook allemaal mede-studenten, examinatoren die terugkijken en andere zaken die mijn gedachten afleiden.

Ik kan mij voorstellen dat andere mensen er niet zoveel last van hebben. Maar ik vind het vrij vervelend afgeleid te worden uit mijn examentrance.
Hoe verwacht je dat het later op de werkvloer gaat? Dat de hele afdeling stil is? Of dat er nooit bouwwerkzaamheden zijn?

Als je nu al uit je " examentrance" gehaald wordt door klokkijken, dan heb ik nog wel wat nieuws voor je over een paar jaar...
Er zit een gigantisch verschil tussen het doen van een examen en je gewone werk. Bij dat eerste moet je heel veel presteren, staat de druk er vol op en reageert je lichaam daar ook op. Bij je gewone werk heb je dat niet omdat dingen dan normaal zijn. Twee verschillende situaties waar je ook verschillende aanpakken voor moet hebben.
Anoniem: 55563 @ppl29 augustus 2014 17:33
Er zit een gigantisch verschil tussen het doen van een examen en je gewone werk. Bij dat eerste moet je heel veel presteren, staat de druk er vol op en reageert je lichaam daar ook op. Bij je gewone werk heb je dat niet omdat dingen dan normaal zijn.
Krab je nog eens goed achter de oren als je denkt dat presteren en druk na je studie niet meer bestaan. Ooit kijk je met weemoed terug naar je studententijd. ;) Hopelijk herinner je je dan ook plots je eigen woorden hier weer en dan glimlach je om je eigen naïviteit. ;)
Krab jezelf eerst eens goed achter de oren alvorens je zulk soort commentaar op een publieke plek op internet plaats tegen iemand die je totaal niet kent. Ik kijk inmiddels al jarenlang niet meer met weemoed terug naar mijn studententijd. Blij dat ik er van af ben, kan nu lekker heel de dag met echte materie bezig zijn en hoef me ook niet meer druk te maken voor toetsen :) Straks later kom jij er ook wel achter dat studententijd lang niet altijd fijner is dan werken en glimlach je om je eigen naïviteit ;)
Ik heb als gamma, ondanks zware competitie in dezer tijden en het nog niet hebben van m'n papiertje, ook werk gevonden in een bank. Dus ik maak me nu niet zoveel zorgen.

Bij de bank heb je meer afleiding tijdens je werk, ook meer multitasking. Dat gaat mij erg goed af.

Mijn werksituatie is ook niet te vergelijken, met 3uur van kennisreproductie tijdens m'n tentamens.
Op het moment dat je je bezig gaat houden met tijd dan ben je al afgeleid. Over het algemeen zal je dit ook pas doen wanneer a) de vraag toch al geen succes wordt met beantwoorden of b) je net gaat beginnen met een vraag en wilt zien of je in de problemen komt qua tijd en dus eerst kortere/makkelijke vragen moet gaan doen.

Hier een horloge voor nodig denken te hebben geeft enkel een beperking aan in de manier van denken, een luxe probleem noemt men dat.

Ik vind het in ieder geval niet meer dan logisch dat ze smart apparaten gaan weren of op z'n minst gaan limiteren tot bepaalde types (die niet fraude faciliteren).
Als je geen horloge mag dragen, moeten ze ook niet gaan klagen als mensen te laat komen ;)
Er is geen verbod op een eigen klok meebrengen. Deze mag alleen niet om je arm gedragen worden en bovendien mag het geen communicatie apparaat zijn.

Kijk overigens goed of het misschien als 'polshorloge' omschreven staat. In dat geval kun je namelijk zo'n ouderwets zakhorloge aan een ketting gaan gebruiken ;) Steampunk ftw
Ik kan geloven dat het niet leuk is, maar als dat zou leiden tot het falen van je tentamen, dan is hogeschool niets voor jou want in het leven erna zal je met grotere uitdagingen te maken krijgen.
Inderdaad, goed tijdmanagement is belangrijk tijdens de tentames. Had ik me moeten realiseren toen ik nog studeerde. Ik zat me voor de meeste vakken minstens een half uur te vervelen tijdens het wachten tot ik eindelijk mocht vertrekken. Dat mocht altijd pas halverwege het tentamen om eventuele laatkomers nog een kans te geven :( Het meest irritante was nog wel dat de meeste surveillanten me niet eens lieten vertrekken als iedereen gewoon present was.

En ik kan je vertellen dat een half uur wachten terwijl je stil MOET zijn extreeeeeeeeeeeeem lang duurt.
Dat noem ik niet tegendraads. Dat noem ik zeuren om niets...
Even op je horloge kijken, die altijd op dezelfde vertrouwde plek zit, is makkelijker dan opkijken naar een klok, die niet altijd op dezelfde plek zit, en die misschien niet goed af te lezen is door bv spiegeling.

Dus het is niet zeuren om niets...
Omhoog kijken naar een klassikaal apparaat aan de muur haalt mij uit m'n focus/trance,
Goede training voor je latere loopbaan in de "echte wereld" waar je heel veel storende dingen je uit concentratie halen...
er hangt altijd een klok voor in de zaal ;)
Ook niet altijd hoor. Trouwens wel erg vervelend als er geen klok hangt. Is het niet verplicht?
"Omhoog kijken naar een klassikaal apparaat aan de muur haalt mij uit m'n focus/trance,"

Lezen blijft moeilijk...

Ik ben het wel met hem eens trouwens. Ik heb zelf tijdens tentamens altijd een horleoge om en dat zou ik graag zo houden.

EDIT: Niet helemaal duidelijk blijkbaar, ik ben het eens met dit stuk: "Misschien ben ik tegendraaids, maar het kunnen kijken op mijn eigen klokje vind ik best fijn." Niet met zijn argument dat hij uit zijn focus raakt als hij op de muurklok moet kijken. Voor mij is het eerder extreme gewenning aan een horloge.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 13:34]

Toch benieuwd, maar als je al wil weten hoe laat het is, lijkt me de focus al weg te zijn.

En zie weinig verschil met je aandacht verplaatsen van je examen naar een klok om je pols of naar een klok aan de wand, in beide gevallen ben je afgeleid.
Ik had ook altijd een horloge bij me. Die zette ik dan voor me neer als een miniklokje. Het verschil met een hangende klok is dat je deze gewoon altijd goed kan aflezen, onafhankelijk van je positie in de zaal, en dat je niet verplicht je blikveld hoeft te verplaatsen. Ik raak soms best wel afgeleid van een hoop mensen om me heen, en doordat je je ogen niet van de tafel af hoeft te laten glijden om de tijd af te lezen kan het helpen. Het is voor mij geen wereldschokkende ding maar iedereen heeft zo zijn eigen ritueel.

't Is jammer dat door de technologische vooruitgang er ook steeds minder mag op bepaalde vlakken. Maar ik begrijp het wel van de hogeschool.
Daar is al antwoord op gegeven, zie mijn posts hierboven.
Misschien mag je wel een analoge wekker meedoen? :)
ja, en dan de wekker zetten zodat je weet wanneer je nog een kwartier te gaan hebt; inplaats van een zacht pieptje, een luid gerinkel, daar . TRRRTRTTRTTRTR

Ach ja, mocht vroeger ook al mijn grafische rekenmachine voor economie gebruiken omdat en spiekbriefjes in zouden kunnen zitten*, dus daar zat ik dan met mijn telraam....

*Echte reden< je kon de grafieken en tabellen snel plotten aan de hand van formules zoals je bij Wiskunde al 4 jaar deed, en dat was zo'n beetje het niveau van ' economie' - laat staan dat je iets als hypotheekdeviraten kreeg, dan hadden we misschien de crisis kunnen voorkomen.
tiktiktiktiktiktiktiktiktiktiktiktik

bevorderlijk voor de concentratie :P
Voor velen toch wel.
De regelmatige tik van een analoge wekker helpt veel mensen juist in slaap.
Zelf ben ik een fan van volledig mechanische horloges. Natuurlijk tikken die niet zo luid. Maar als die op je nachtkastje ligt, dan kun je die toch zachtjes horen.

On topic: het zou toch wel vreemd zijn om volledig mechanische horloges te verbieden vanwege de vermeende spiekmogelijkheden. Wat zou je acceptatiecriterium moeten zijn?
Het horen tikken? Dat kan een smartwatch ook.
De wijzers zien bewegen? Dat kan een smartwatch ook.
Het belangrijkste verschil is het KUNNEN ZIEN van mechanische onderdelen, w.o. de wijzers, het anker, en vaak zelfs het opwindmechanisme.

Dat kwartshorloges het criterium dan (meestal) niet halen is dan bijkomende schade. Daar zul je mij als fan van mechanieken niet over horen klagen.
Ze voeren de regel in omdat degene die op de tentamens oplet dat er niet gespiekt wordt geen zin heeft om 30 horloges, mp3 spelers, waterflesjes, pennen en potloden te controleren.
Dus mechanisch, smart, digitaal, het zal allemaal niet mogen.
Of grootmoeders koekoeksklok!
Lezen is heel moeilijk , maar ik heb dan ook niet mijn diploma gehaald door af te kijken ;)
niet? maar toch is lezen moeilijk? huh?
Dan zal jij zeker de vragen wel goed gelezen hebben zou ik denken ;)
Lezen is moeilijk dudes, hij reageert op degene voor wie lezen kennelijk moeilijk is net als voor jullie. :+
Blijkbaar nog nooit een belangrijke toets gehad?
Of iets anders waarvoor je volle aandacht nodig is...
Persoonlijk kan ik tijdens een toets prima naar een klok kijken, maar kan me goed voorstellen dat anderen hun volledige aandacht op de toets focussen en daar hun aandacht in steken, misschien werkt het zelfs beter...
Ik was niet degene die zen dat ik graag mijn horloge om die specifieke reden om wilde houden. Ik ben het namelijk eens met dit stuk: "Misschien ben ik tegendraaids, maar het kunnen kijken op mijn eigen klokje vind ik best fijn."

De reden dat ik graag mijn horloge om wil houden is dat ik zo gewend ben aan het dragen van een horloge dat ik er gewoon last van heb als ik hem niet om heb.

Ik zei ook dat ik hem GRAAG om zou houden, niet dat ik hem om moest houden anders dan zou ik het tentamen niet halen. Jou (toch best wel argressieve en op de man gespeelde) reactie komt voort uit de aanname dat als je het met iemands conclusie eens bent je het dus ook met iemands argumenten eens moet zijn.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 13:34]

Goed punt, mogelijk dat ze analoge wekkertjes kunnen uitdelen bij binnenkomst in de klas?
Heb ik geen last van maar ik ben het met je eens. Als jij dat hebt is het zeer irritant om dan de zaal in te moeten kijken.
Kan het me ergens ook wel voorstellen als je bijvoorbeeld moeite hebt om het zuchte en steunen van 200 man buiten te houden het echt vervelend kan zijn dat je je weer bewust wordt van die mensen.
Klopt, ik ken het. Ik heb zelf tijdverlenging voor tentamens door mijn concentratiestoornis. Een tijdje terug hadden wij een tentamen waarbij mensen in het zelfde lokaal de antwoorden bij het tentamen kregen. Die mochten naar huis en kregen een herkansing. Nouja, zo werd het natuurlijk niet verteld. Er was onduidelijkheid wat er zou gebeuren dus mensen werden gefrustreerd. Dat is wel te begrijpen, komt er een opzichter aan 'JA JULLIE MOETEN GEWOON AAN JE TENTAMEN BLIJVEN WERKEN EN MOGEN NIET NAAR VOREN KIJKEN' Woedend leek hij. Nou mijn 'bubble' was wel weg ='].

On-topic: Die horloges word volop gebruik van gemaakt. Daar ben ik al van op de hoogte. Ik zou het inderdaad graag verboden zien tijdens tentamens. Maar dat ben ik als niet horlogedrager.. Niet echt een objectief oordeel dus.
Persoonlijk houd ik tijdens tentamens de gehele tijd niet in de gaten. Nee ook bij tentamens van 200 minuten niet. Ik merk alleen dat ik dat doet wanneer ik niet voldoende voorbereid ben voor een tentamen. Wanneer ik voldoende voorbereid ben dan boeid de tijd niet zo en klap ik alles zsm op papier.(Meestal heb ik dan alsnog wel alle tijd nodig)
Haagse Hogeschool Delft student hier.
Bij ons zijn horloges ook sinds vorig jaar 7 april verboden.

Gelukkig hangen er wel klokken in de tentamen ruimtes :)

[Reactie gewijzigd door DCG909 op 23 juli 2024 13:34]

De Universiteit Twente kan horloges nog niet verbieden. Door de manier waarop de tentamenruimtes (lees: sportzalen) ingericht worden is er alleen een klok achter je. Die kan je dus niet bekijken zonder je vreemd te gedragen...
In delft was het ook niet bijzonder goed geregeld maar nadat de regel van kracht is gegaan zijn ook de tentamenlocaties aangepast zodat de klok goed zichtbaar is
Dat is tegen de regels... Als je daar examen/tentamen moet doen kan in theorie het hele examne/tentamen ongeldig verklaard worden
Zoveel moeite is het toch niet om een klok aan de muur te hangen?
inrichting (banken en stoelen omdraaien) dan heb je er geen last meer van.
Nee niet op hun kop zetten want dan kan je niet comfortabel zitten.
gewoon 180° hangt het klokje ineens voor je.

Dan dat voor iemand die aan een univ zit.

(ps. 't is vrijdag hé)
klopt ja, Zuyd heeft al een verbod op horloges tijdens tentamens.
http://www.l1.nl/video/zu...iedt-horloges-22-jan-2014

Voila, eerste hogeschool in Nederland die dat gedaan heeft dit jaar.
Klopt. Dit is al sinds vorig blok het geval geloof ik. Uiteraard hebben ze wel overal klokken opgehangen. Op zich heb ik er geen problemen mee dat ze horloges tijdens tentamens verbieden. Maar als het verbieden van horloges enkel ter preventie van spieken is vind ik dat ze de tentamens ook moeten herzien. Op Zuyd hogeschool zijn veel tentamens 1 op 1 overgenomen van testkings wat de kwaliteit absoluut niet ten goede komt. Met de komst van hun open vragen systeem is het nog erger geworden. Je krijgt dan nog steeds dezelfde testking vragen waarbij je het juiste multiple choice antwoord als oplossing moet geven.
Klopt! Heb ik zelfs over geklaagd toen de eerste Samsung Gear 2 uitkwam. Na een lange mail naar de examencommissie gestuurd te hebben is dit veranderd. Dus Hogeschool Rotterdam volgt Zuyd hogeschool. Alleen dat Zuyd hiermee niet naar de media is gestapt.

Quote mail: Namens de Examencommissie Bèta Sciences & Technology wil ik je hartelijk danken voor je opmerkzaamheid. De commissie heeft in haar vergadering van 2 december 2013 je melding behandeld en gaat naar aanleiding daarvan actie ondernemen.
Was er ook niet een onderzoek dat mensen die spiekbriefjes en notities maken voor tentamens/toetsen het een week later nog beter onthouden hebben dan mensen die last-minute nog even snel geleerd hebben?

In andere woorden: kom op zeg, dit is toch een oud probleem.

Edit: Zoals hier onder aangegeven zit hem de truc in het zelf schrijven/maken van het spiekbriefje vs. gewoon een PDF/foto op je smartwatch lezen/bekijken.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 23 juli 2024 13:34]

Valsspelen zal altijd gebeuren. Dat betekend niet dat men niet mag proberen om het tegen te gaan. Straks krijg je anders 1 student die spiekbriefjes maakt en dan digitaal gaat verdelen. Of combineer dit met google glass, wat ocr software en je kan je vragen gaan scannen en een app zoekt de relevante informatie op.
Waarom leren de studenten informatie die je blijkbaar in een minuut van internet kunt halen?
Omdat je sommige dingen gewoon direct nodig hebt. Wolframalpha kan voor je tellen, optellen, delen, vermenigvuldigen. En toch ben je niet verbaasd dat je dat zelf ook moet kunnen. Veel kennis en vaardigheden zijn zodanig belangrijk dat je ze nodig hebt, niet alleen omdat ze belangrijk zijn, maar ook omdat begrip daarvan belangrijk is voor andere concepten.
Juist kennis, vaardigheden en daarbij begrip zijn zaken die je niet met een spiekbriefje, smartwatch of hoe dan ook uit je hoed kan toveren. Als het juiste antwoord met een paar seconden op een aantekening kijken kan worden gegeven, heb je het meer dan genoeg begrepen en kan het, lijkt mij, niet interessant genoeg zijn om te vragen op een tentamen. En, maar wellicht is dit afhankelijk van het opleidingsniveau, ik heb gedurende de laatste jaren van mijn lerende leven enkel tentamens gemaakt met notities of zelfs gehele boeken (gebruikelijk met juridische vakken in mijn geval, bijvoorbeeld) - als je de boel niet goed genoeg beheerst, red je het gewoon niet in de tijd die er voor gegeven wordt - echt heel eenvoudig.

Tja, wat betreft berekeningen e.d. uitvoeren; als je in hetzelfde tijdbestek goede antwoorden kan leveren met hulpmiddelen heb je dus tijd over om andere zaken te leren die wellicht minder goed op die wijze zijn op te lossen - kortom, je kan meer dan de stakker die vele honderden uren meer heeft moeten investeren in een vaardigheid je jij letterlijk zo uit je zak trekt. Intelligentie (en daarmee succes in je verdere leven) is relatief in dat opzicht.
Ik heb zelf bouwkunde en finance gestudeerd. Wat mij opviel is met name bouwkunde dat je daar veel formules van buiten dient te leren. Hoe je ze toepast maar vervelend genoeg om bepaalde calculaties uit te voeren je een sequentie aan berekeningen most uitvoeren. Ging je ergens gaandeweg mis klopte niets meer en zag je al aan de uitkomst dat het mis was. Ja je kreeg deels een waardering voor het toepassen van de formules maar ook voor de resultaten.

Typisch genoeg finance hoewel wiskundig misschien een stuk zwaarder was het uiteindelijk eenvoudiger. En als je vervolgens kijkt naar de toepasbaarheid, ik heb ruime tijd bij een aannemer/ontwikkelaar rondgelopen en uiteindelijk deed ik met die kennis niets. In de zin van ja ik ben wel in staat om na te kijken of iets goed is maar het slaat nergens op om dergelijke kennis uit je hoofd te leren. En dit ging op voor een groot aantal vakken die ik volgde.

Terugkomend op je beredenering, ik denk zelf als ik een notepad had met deze informatie ik op de toekomst gelet niet minder goed zou functioneren binnen het bedrijfsleven. Helaas voor zover ik weet, is het curriculum niet aangepast in de loop der jaren.
Een beetje rekenen kan Google net zo goed, je doet hier WolframAlpha een beetje te kort mee. De kracht van WolframAlpha gaat wat verder dan eerste zoek resultaat waar het antwoord in staat.

• Wat is bijvoorbeeld de smelt temperatuur van glas
• En hoe ziet ethanol er uit ;)

Neemt niet weg dat je genoeg dingen nog wel zelf moet leren en weten zonder digitale afhankelijkheid.
Je kunt alleen trivia van internet halen, niet begrip.
Dan is er toch geen probleem met smartwatches?

Ik ben een voorstander van openboekexamens omdat je dan tenminste vragen krijgt die denkwerk vereisen in plaats van het napapegaaien van materiaal.

Het papegaaiwerk was zo erg in mijn oude studententijd dat ik veel materiaal gewoon uit het hoofd leerde in de vorm van afkortingen en droedels. Alles weer vergeten de dag na het examen, maar ja.
Mee eens, maar dat is een andere discussie.
Meestal wordt een examen in die vorm georganiseerd omdat het praktisch niet haalbaar is om van honderden studenten een mondeling examen af te nemen of de bijhorende lange antwoorden op open vragen stuk voor stuk te behandelen.
Ik denk eerder aan het medium als communicatiemiddel, zeker bij een examen in de vorm van meerkeuzevragen.
Parate kennis is nog steeds veel waard
Anoniem: 145867 @twooggy29 augustus 2014 20:15
Is dat wel zo wanneer je overal internet hebt? Ik denk dat dit soort argumenten alleen van oudere mensen kan komen. Zoals ervaring is meer waard dan kennis.. enzo enzo. Nonsens argumenten die hedendaags niet meer correct zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 23 juli 2024 13:34]

Was er ook niet een onderzoek dat mensen die spiekbriefjes en notities maken voor tentamens/toetsen het een week later nog beter onthouden hebben dan mensen die last-minute nog even snel geleerd hebben?
Klopt, maar dat gaat over het zelf maken van een spiekbriefje: je bent dingen aan het doornemen/samenvatten, dus je bent aan het leren. In het geval van een smart watch, waar je gewoon een fototje van de stof kan pakken, is dat natuurlijk niet zo.
Hahaha dat klopt. Ooit eens een cursus gevolgd en met de hakjes gehaald. Nadien een aantal collega's geholpen die na mij de zelfde cursus moesten doen.......goshsamme daar werd ik ook niet dommer van. Kan nu nog de definities opdreunen en dat was een cursus van begin 1990.

Dus ja herhalen herhalen en herhalen.
De stof begrijpen is natuurlijk iets geheel anders dan het goede antwoord weten.
Zou best kunnen. Ik weet nog dat ik bij m'n natuurkunde toetsen altijd een half A4-tje vol mocht kalken om als spiekbrief te gebruiken (juist om de reden die jij aanhaalt). Alleen was ik wel bezig zo'n briefje te maken. Digitaal gebruik je vaak spiekmateriaal van anderen, dus dan gaat die vlieger niet op. Helaazzzz
Doet me denken aan het volgende:
Van Napoleon werd ons de anekdote verteld dat hij ook als geheugensteuntje dingen die hij wilde onthouden op een briefje schreef dat hij meteen daarna verfrommelde en weggooide.
Overigens van mijn kant geen pleidooi om spiekbriefjes in welke vorm dan toch maar toe te staan. Heel misschien enigszins te vergelijken met de gewoonte die ik had om de kernpunten gedurende de hele studieperiode in een cahier op te schrijven. Met dit verschil dan dat ik dat cahier heb bewaard.

Die last-minute activiteit heb ik ook nooit in geloofd. Ik herinner me een examen waarvoor ik in een hotel moest overnachten. In dat hotel zaten ook mede examenkandidaten die heel nerveus en gehaast nog de meest uiteenlopende dingen nakeken. Ik niet, ik ging lekker ontspannen naar de bioscoop een film kijken. Achteraf vernam ik dat één van die medegasten, de meest fanatieke die verbaasd was dat ik zo relaxed was, toch gezakt was. Ik was gelukkig wel geslaagd.
Het gaat hier niet om spiekbriefjes en het opzoeken van informatie. Het gaat hier om de mogelijkheid om het examen te kopiëren en te verspreiden zodat anderen daar in de toekomst hun voordeel mee kunnen doen of je tijdens het examen kunnen helpen. In het begin van de smartphones gebeurde dit ook. Men ging wel erg vaak naar de wc of er werd iemand gemessaged die je vervolgens het antwoord terugstuurde. Dat is wat ze willen voorkomen.
Maar dan moet er wel een klok in de zaal hangen zodat je weet hoeveel tijd je nog hebt...
Die is bij de meeste scholen wel aanwezig. Zelf bij Avans en hier wordt het op het smart-board getoond inclusief start-/eindtijd.

Snap het punt wel, vind het echter wel vervelden dat ik daardoor ook niet mijn analoge horloge om mag houden. Persoonlijk vind ik het ook "vreemd" als je het verschil tussen beide niet kunt zien.
Persoonlijk vind ik het ook "vreemd" als je het verschil tussen beide niet kunt zien.
Als je naar bovenstaand plaatje kijkt van die LG Smartwatch, dan zie ik het verschil niet met een normaal horloge. Hiernaar kijkend vraag ik me af hoe het werkt, en de foto kan misleidend zijn, maar als dit klopt dan kan ik me voorstellen dat de gemiddelde docent dit niet makkelijk kan onderscheiden.
Zal je straks studenten zien die een wekker meebrengen ipv een horloge 8-)
Tot het moment, of dat moment is al gepasseerd, dat er smartwekkers komen. Dan zijn die ook verboden :) .
Die zijn er natuurlijk al. Ze heten smartphones! ;-)
Je hebt natuurlijk gelijk. Maar ik zat eigenlijk te denken aan eentje die het uiterlijk heeft van een ouderwetse wekker..
Ik kan zo snel even geen goede link oid vinden naar de examenvoorschriften, maar ik dacht (vrij zeker) dat het een verplichting is om een klok in de zaal te hebben omdat de student de tijd moet kunnen zien.

Ik vind het volledig te begrijpen, mag wat mij betreft gewoon direct onder de spiek-middelen worden geschaard... ik kan geen sterk argument bedenken waarom niet.
Ja het is verplicht om een klok te hebben. Bij mijn middelbare school examen is er een keer een examen een kwartier uitgesteld omdat niemand een klok kon regelen.
maar weer geen smartklok
Nog even en de scholen moeten detectiepoortjes aanschaffen om telefoons, horloges, glasses, smartpen, LED-t-shirts etc, etc te detecteren.

Aan de andere kant, dit soort hulpmiddelen kan je straks ook gebruiken tijdens het werk. Alleen staat het een beetje raar als een huisarts een horloge moet raadplegen om je de juiste medicijnen te adviseren.
Moet je eens bij het CBR langs gaan voor een theorie-examen.
Het is verboden om elektronica mee te nemen in het examen-lokaal. En voor aanvang wordt iedereen gescand met zo'n magic wand en een soort scanner voor mobiele communicatie.

En wordt je op een school gepakt dan krijg je een 1. Als je pech hebt een schorsing. Bij het CBR bellen ze de politie.
Op de weg mag je je electronica ook niet gebruiken om snel de betekenis van een verkeersbord op te zoeken.

Maar als een architect materiaal nodig heeft voor een brug dan is het geen probleem om het op te zoeken. Kortom: gesloten boek is alleen nuttig voor kennis die je per direct paraat moet hebben.
Leuk als je een electronisch implantaat hebt...
De huisarts wordt niet van te voren ingelicht over het geen hij over een uur zal moeten kunnen opzoeken. Als je naar een tentamen gaat, weet je vrij specifiek wat je moet weten. Daarom hebben spiekbriefjes tijdens een tentamen zin, maar niet op de werkvloer.

Ben zelf overigens een groot voorstander van "open boek" tentamens. Zoek alles maar op, dat mag je de rest van je leven ook. En als je nog nooit een fourrier transformatie hebt gezien, gaat het je toch niet lukken om 'm zelf af te leiden na het lezen van de Wiki pagina.
Met je laatste opmerking ben ik het helemaal eens, ik kom uit het pre-digitale tijdperk toen alle informatie op schrift stond. Daardoor kostte het verzamelen, eigen maken en toepassen van kennis meer moeite en tijd dan heden ten dage. Veel informatie is dankzij de digitalisering sneller te bereiken en toegankelijker. Als je weet waar je moet zoeken en hoe de kennis toe te passen is dat belangrijker dan het krampachtig verbieden van smartwatches of welke informatiebron dan ook.
Elke dokter gebruikt momenteel al een computer om je dossier bij te houden en om zichzelf op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen.

Als een horloge de dokter kan helpen, dan kan het jou ook helpen. Dan is er geen reden om naar de dokter te gaan.
Wat is dan het volgende dat verboden word? Brillen? want je zou zo maar een google glass of andere variant op kunnen zetten.
Anoniem: 462912 @Soggney29 augustus 2014 11:27
Misschien moest je je daar maar eens zorgen om gaan maken als het zover is. Vooralsnog is een google glass bril redelijk makkelijk te identificeren.
Sowieso was die hele controle niet nodig geweest als mensen (wie de schoen past) gewoon eerlijk zouden zijn. Misschien je daar maar wat meer zorgen om maken?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 462912 op 23 juli 2024 13:34]

spieken is al zo oud als de weg naar rome, je kunt moeilijk verwachten dat een 2k jaar oud probleem nu opgelost kan worden omdat bedrijf x een iets slimmer horloge heeft gemaakt of een bril of lens...
Anoniem: 462912 @i-chat29 augustus 2014 16:16
Ehm, ik heb geen idee waar je het over hebt, maar volgens mij heb je m'n punt niet begrepen. Net zo oud als dat spieken is, zijn maatregelen om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt. Het is ook logisch dat die maatregelen worden getroffen. Op het moment dat er een middel is, dat evident kan worden gebruikt om te spieken, wordt die je afgenomen. Om dan te gaan lopen zaniken dat die maatregelen worden genomen vind ik gek. Dus ik reageer.
Sowieso was die hele controle niet nodig geweest als mensen (wie de schoen past) gewoon eerlijk zouden zijn. Misschien je daar maar wat meer zorgen om maken?
Ik zie geen reden om me zorgen te maken over menselijk gedrag. Wat Hobbit13 hieronder oppert (open boek) lijkt me een betere oplossing. Hoewel dat waarschijnlijk niet bij alle vakken te doen is.
Da's wat moeilijker te besturen tijdens een examen.

"OK Glass, what's the surface area of a circle?" 8-)
Wordt leuk straks als je 'smart' lenzen zou krijgen. Lenzen met heads up display en/of augmented reality.
En straks ook op brillen vanwegen google glass clones.
En dan later implantaten,. en,.. ach ga zo maar door.

Nog even en je wordt door een soort airport-security achtige poort geleid en gefouilleerd voor je de school binnen mag.
Anoniem: 455617 @bbr30 augustus 2014 05:02
Helemaal mee eens.

Ik ben van mening dat je als examinator beter kunt zorgen dat spieken zinloos is dan te proberen het uit te bannen. Bij de meeste tentamens die ik heb gedaan mochten we ALLE hulmiddelen die we maar konden bedenken en meeslepen gebruiken. Ik had dan ook altijd al mijn boeken bij me. Ik heb er slechts zelden gebruik van gemaakt, alleen zo heel af en toe om de exacte vorm van een formule te controleren.

Een boek (of profosser Google) helpt je niet in een paar minuten om een goede redenatie op te zetten. Dat lukt je alleen als je de stof echt begrijpt, en daar moeten de vragen van examinatoren zich op focussen. Niet op domme feitjes zoals wat is de eerste wet van Newton?

De enige anti-spiek maatregel die je wel moet nemen is zorgen dat mensen niet kunnen communiceren met de buitenwereld. Dat kan door in de tentamenzaal alle radiosignalen te blokkeren. Indien je dat doet kun je vervolgens alle hulpmiddelen die mensen maar willen gebruiken toestaan.
Precies, zorg dat je leerlingen genoeg tijd hebben om het examen te maken - dingen opzoeken kost tijd - als ze die niet hebben dan is het een afweging maken.
Tijd gebruiken om iets op te zoeken en dan goed te doen, of overslaan en de volgende vraag maken waar je wel de exacte formule nog voor weet.
Geen probleem lijkt me, er is nu al apparatuur beschikbaar om dat soort apparaten op te sporen. Consumenten kunnen momenteel ook apparatuur kopen die draadloze signalen van apparaten kunnen opsporen (zoals van mobiele telefoons en smartwatches)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.