Google werkt met Rockchip aan modulaire smartphone

Google heeft aangekondigd dat het gaat samenwerken met Rockchip voor de ontwikkeling van een applicatieprocessor die voor de modulaire smartphone Project Ara kan worden gebruikt. Het eerste model met OMAP 4460-soc heeft ondertussen vertraging opgelopen.

In een post op het sociale netwerk Google+ liet het bedrijf weten dat het een samenwerkingsverband heeft gesloten met de Chinese producent van goedkope soc's Rockchip. Laatstgenoemde gaat een chip ontwikkelen die compatibel is met Project Ara. Een prototype van Project Ara met Rockchip wordt begin 2015 verwacht en is waarschijnlijk de derde versie van de modulaire smartphone die aan de wereld wordt getoond. Er zijn nog geen specificaties bekendgemaakt.

Ondertussen heeft een productiefout voor vertraging van de eerste versie van Project Ara gezorgd. Aanvankelijk hadden de eerste ontwikkelaarsversies van de modulaire smartphone eind juli afgeleverd moeten worden, maar door een verkeerde coating aan te brengen tijdens het productieproces kan het nog twee weken duren voordat de eerste modellen de fabriek verlaten.

Google werkt nog aan het ontwerp van een tweede versie van Project Ara. Het bedrijf belooft de nieuwe hardware nog dit jaar te zullen tonen tijdens een ontwikkelaarsbijeenkomst.

Door RoD

Admin Mobile

23-08-2014 • 12:30

73 Linkedin

Reacties (73)

73
70
65
6
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 297189
23 augustus 2014 20:15
Inderdaad een interessant idee, maar technisch niet makkelijk, wat ook blijkt uit de problemen die ze al tegenkomen voor een werkend prototype. TI heeft de OMAP serie al lang opgedoekt en de OMAP4460 is al jaren oud. Performance hoeft geen kritisch issue te zijn voor een proof-of-concept prototype maar die OMAP zal inmiddels ook achterlopen met interface standards, aansturing van voltages gebruikt door recente chips etc (b.v. beperkt support voor de huidige lower-power DRAM varianten).

Rockchip heeft nauwelijks expertise op het gebied van smartphones, wel voor application processors voor tablets, die trouwens niet zo zuinig zijn dat ze goed voor praktische smartphones geschikt zouden zijn. Rockchip verkoopt nog wel veel goedkope tablet processors (zonder 2G/3G modem of geintegreerde WiFi), maar de winstmarges op dit soort chips zijn sterk verminderd door concurrentie, ook doordat b.v. MediaTek nu veel goedkoper te fabriceren chips heeft voor tablets (ook met geintegreerde 3G/4G of WiFi functionaliteit). Al eerder heeft Rockchip een samenwerking met Intel aangekondig voor een x86 tablet chip met ingebouwde 3G, dat geeft al aan dat Rockchip op zoek is maar manieren om op termijn winstmarges weer op te krikken. Beide projecten zijn risicovol voor Rockchip omdat ze allebij met een beetje pech vrijwel niks op kunnen leveren.

Als de application processor (met CPU en GPU) een van de modules is (of evt. vastgesoldeerd zit), dan zou er een of andere standaard bus interface moeten zijn naar bijvoorbeeld de baseband/modem chip als die modulair moet kunnen zijn, zodat die uitwisselbaar zijn met modules van verschillende fabrikanten. Dat wordt wat lastig omdat beide chips (AP en modem) dan waarschijnljik speciaal ontworpen moeten worden. Ook stroomgebruik (vanwege losse chips i.p.v. een geintegreerde chip) en performance zullen niet optimaal zijn (b.v. omdat voor een gestandaardiseerde interface naar b.v. DRAM of flash moeilijk een snelle/dure interface gekozen kan worden).

Het modulair maken van low-power DRAM (bv. LPDDR3) lijkt me wel goed haalbaar, maar de DRAM performance/bandbreedte zal wellicht beperkt zijn (veel nieuwe smartphone chips beginnen bijvoorbeeld dual-channel DRAM interfaces te gebruiken voor veel betere performance, voor een modulaire DRAM interface lijkt dat weer hoog gegrepen). Ook het flash geheugen kan waarschijnlijk vrij makkelijk helemaal modulair gemaakt worden (MicroSD slots heb je toch al). Dit soort modules zal wel meer ruimte kosten (dikkere phones).

Op zich is een half-modulaire smartphone met alleen upgradable DRAM en flash opslag helemaal niet zo'n gek idee. Als dan het scherm/behuizing ook nog overgezet kan worden dat wordt het nog interessanter.
Heb eigenljik weinig vertrouwen in de potentiele populairiteit van modulaire phones. Het is al jaren een ontwerpers dingetje maar zijn er, op een handje tweakers, nou echt zoveel mensen die hun telefoon willen tweaken? In veel gevallen moet hij slechts nieuw zijn en bij je abonnement zitten, wat mede verklaart waarom samsung uberhaupt telefoons weet te verkopen.
Ik denk dat je een belangrijke markt over het hoofd ziet die nu (bijna) niet bestaat: developers die custom smartphones kunnen gaan gebruiken als alternatief voor embedded systemen.

Als je een embedded systeem gaat bouwen heb je op dit moment als ontwikkelaar de keuze uit processor boards (denk aan Raspberry Pi, maar dan serieus en industrieel). Afhankelijk van de hardware specificaties, OS licenties, zijn dat al dan niet extreem dure oplossingen waarop NIETS standaard is (alles is fabrikant specifiek, zelfs de processor architectuur soms). In feite komt het ontwikkelen van oplossing vaak neer op hetzelfde kunstje: platform kiezen (of de klant kiest het voor je), custom hardware ontwikkelen en software schrijven om de verschillende hardware onderdelen met elkaar te laten praten. Vaak via redelijk standaard bussen die al dan niet slecht/half geïmplementeerd zijn. Als je goed kijkt naar die "custom" oplossingen kom je erachter dat er eigenlijk over-sized hele dure veredelde (gedeeltes van) smartphones nagebouwd zijn. Best wel omslachtig, best wel duur en best wel onnodig als er zoiets als ARA zou bestaan met bijvoorbeeld industrial/military spec componenten. Ik zie ARA dan ook vooral als een nieuwe standaard manier om standaard embedded componenten eenduidig aan elkaar te knopen, zonder gezeur met verschillen in form factors, communicatie bussen, connectoren, OS enz. Altijd goed.

Klik & play is de droom van embedded hardware/software ontwikkelaars en kan voor een revolutie van die markt zorgen. Smartphones zijn nu vaak al geschikt ter vervanging van veel embedded systems, maar het probleem is dan vooral dat er onnodige hardware op zit en je niet "diep genoeg" bij de hardware kunt. ARA lost dat voor een groot deel op.

Nog even los van de smartphone consumenten markt waar dit in eerste instantie voor bedoeld is.
Erg interessant juist. Denk eens aan alle zooi die er op een telefoon zit. Overbodige 4g (als je deze niet gebruikt) en nfc, Bluetooth of welke feature je ook op je huidige telefoon hebt maar waar je niets mee doet.

Wat is er nou beter dan kiezen waar je werk gebruikt en een handlanger / plattere telefoon te hebben of juist een veel grotere accu.

Of denk eens aan een CPU upgrade ipv een nieuwe telefoon! Scheelt je weer veel knaken!

Ik vermoed dat er juist veel mensen zijn die dit graag willen. Zeker wanneer dit ook via providers gedistribueerd gaat worden.
Erg interessant juist. Denk eens aan alle zooi die er op een telefoon zit. Overbodige 4g (als je deze niet gebruikt) en nfc, Bluetooth of welke feature je ook op je huidige telefoon hebt maar waar je niets mee doet.
Dat zit allemaal op 1 SOC gebakken. Ze zullen hiervoor aparte SOC' s moeten gaan bakken of het grootste voordeel gaat verloren.
En dat gaat flink wat geld kosten, al die losse chips. En het zal veel ruimte kosten. De trend was juist om alle onderdelen wat normaal gesproken op een moederbord zit in 1 chip te implementeren. Compleet systeem op 1 chip.

En nu dat concept weer loslaten en de andere kant op gaan? Ook daarom zal dit concept nooit aanslaan. Leuk experiment. Meer niet.
Tot het leidt tot meer prestaties.
Loskoppelen van de 4G chip heeft in bijvoorbeeld de Z30 zéér goede gevolgen voor het bereik.

-mensen hebben bereik waar ze dat anders geen bereik hebben.
-Bij matig bereik, hebben mensen 4 tot 10x snellere data snelheden dan op een samsung s5.
-gesprekken vallen niet meer weg.
vergeet niet dat je in de vs alleen de iphone 5s kon kopen bij een abonnement van 2 jaar (je moest zelfs nog voor de iphone bijbetalen) toen deze voor het eerst uitkwam

en dit is nou ook nog eens op langere termijn goedkoper omdat je alleen bepaalde onderdelen moet vervangen als deze niet meer snel genoeg zijn en niet de gehele telefoon
een voorbeeldje: camera van een samsung galaxy s5 kapot, je moet een nieuwe kopen voor 300-500 euro

bij ara hoef je alleen de cameramodule te vervangen (prijs is dan mogelijk voor een 5mp camera rond de 40-60 euro)
dit is ruim 10x zo goedkoop
inderdaad, de meeste telefoons worden weg gedaan omdat bijvoorbeeld het scherm kapot is. Als die van mijn note 3 vervangen zou moeten worden ben ik tussen de 2 en 300 kwijt.

Bij project ara kan ik hem zelf vervangen en zullen de kosten ook een stuk minder zijn.

De meeste telefoons worden vervangen door een kapot onderdeel er in maar is vaak verder nog prima.

[Reactie gewijzigd door 1993jjohan op 23 augustus 2014 12:50]

Maar buiten een scherm gaat er echt niet veel stuk aan een smartphone. En een scherm is op zich al vrij goed te vervangen.
Anoniem: 533149
@seba23 augustus 2014 15:18
Het zijn meestal 2 lagen je Lcd scherm en daar boven een touchscreen , dat 2de kost haast niks via Ebay , ;)
Klopt maar die zijn er nou niet altijd makkelijk van los te halen. Bij moderne smartphone zijn ze goed verlijmd met elkaar
Er zijn goede redenen waarom ze gelijmd zijn:
- scherm wordt dunner
- minder reflecties
- minder afstand tussen scherm en vinger (als je op het scherm drukt)
- geen stof tussen LCD en glasplaat/touchscreen (denk aan iPhone 3G/3GS, die hadden er veel last van)
- etc.

Ik zou niet verwacht dat de modulaire smartphone niet gelijmd zal zijn, het is waarschijnlijker dat het hele scherm "module" met LCD, touchscreen, glasplaat met alle bijbehorende onderdelen (touch knoppen, sensoren, oorspeaker, etc) samen als 1 onderdeel vervangen worden. Wellicht dat de facecamera, oorspeaker en dergelijke eventueel ook los vervangen kan worden.

Er zitten tegenwoordig zoveel onderdelen in een smartphone dat het niet reëel is om alles fool-proof vervangbaar te maken zonder je smartphone zo groot als je desktop te maken. Er zit potentie in het idee maar het is niet makkelijk uit te voeren. Ik denk ook niet dat het een succesvol project wordt.
Er zitten tegenwoordig zoveel onderdelen in een smartphone dat het niet reëel is om alles fool-proof vervangbaar te maken zonder je smartphone zo groot als je desktop te maken. Er zit potentie in het idee maar het is niet makkelijk uit te voeren. Ik denk ook niet dat het een succesvol project wordt.
Als je iPhone 4 opentrekt is dit ook zowat een modulair systeem.
(Als je het vergelijkt met een oude Nokia waar alles onboard gesoldeerd zat)
1. LCD,touchscreen,glas is een module.
2. Logicboard
3. 2x Cameramodule
4. Accu
5. Frame met paar knopjes
6. Speaker

Al deze onderdelen kosten bijna niets op het logicboard na. En als je logicboard gezien heb zou deze ook makkelijk opgedeeld kunnen worden in 2 delen. CPU,WIFI,BT,Baseband als een deel en daarnaast een deel met het geheugen. (Denk even simcardslot weg dat zou eenvoudig in het frame geïntegreerd kunnen worden.)

Kijk dat het project ARA misschien in de huidige fase niks lijkt met schuifbare module kan ik me voorstellen maar er zit hier wel degelijk een revolutie aan te komen.

Dat je straks gewoon naar de winkel gaat een nieuwe behuizing haalt met display je klikt dit open en vervolgens plugje de "huidige" module over in de vakjes van de behuizing klikt het scherm er weer op en klaar is kees.

Vroeger leek iedere PC op elkaar vandaag staan er 1.453 behuizingen in de pricewatch hier alleen al op tweakers.

Maar de toekomst zal het leren...
voor de ara wel

voor elke andere telefoon heb je ESD materiaal nodig (electro static discharge)
omdat je anders door statische elektrischiteit de telefoon kapot maakt
Wat maximaal 5 euro kost. En met een beetje voorzichtig werken in kleding die niet teveel statische elektriciteit opwekt lukt het ook wel.
Sorry, maar ESD materiaal heb je alleen nodig als je volcontinu door wilt kunnen werken of als je niet weet wat je aan het doen bent. Je kunt jezelf prima op andere manieren ontladen, en als je qua kleding dan nog even nadenkt dan is ESD totaal niet relevant meer. Onkunde/onhandigheid is een veel grotere bedreiging bij het repareren van een telefoon.
Usb connectors gaan ook vaak stuk, of bepaalde knoppen. Dingen die je dus fysiek aanraakt en gebruikt.
De homeknop op de (oudere) iphones staan bekend om het kapot gaan (met de tijd).
Daarnaast zijn alle fysieke onderdelen onderhevig aan slijtage en breuk, soms wat sneller dan anders.
Klopt momenteel is dat nog vrij goed te vervangen aangezien een scherm in de huidige smartphone 5 tot 10 dollar kost qua productie en dus vrij goedkoop te vinden is op internet.

Echter is er ook een hele grote groep mensen die niet zo handig is en dus aangewezen is op de handige alibaba's die 75 tot 125 euro rekenen voor het vervangen van het scherm.

Stel dat deze modulaire smartphone exact hetzelfde kan als de huidige generatie en het scherm voor 30 euro plug and play te vervangen is dan denk ik dat dit toestel zeer zeker een toekomst heeft.

De bedrijven die 10.000 tot 50.000 medewerkers hebben geef die allemaal een smartphone van 600 euro laten we zeggen dat 20% wat nog redelijk aan de lage kant is die hun scherm naar de klote helpt. Enige idee wat dat kost om deze te laten vervangen alleen al qua tijd en indirecte kosten zoals het registeren, uitleveren leen toestel, defecte toestel opsturen, het gerepareerde toestel wat een paar dagen later weer binnenkomt weer retourneren naar de eind gebruiker? Denk dat menig ITSM organisatie hier heel erg blij van zal worden. O scherm kapot klik klak hier alstublieft en tot ziens.

Of dat de gebruiker met een defect scherm zelf onderweg bijvoorbeeld bij de bezinepomp een bak koffie, broodje benzine en een nieuw scherm kan kopen zonder enige interactie van de IT organisatie en dus niet 2x een rit extra naar kantoor hoeft voor een defect scherm.

En dan te bedenken dat er ook zat gebruikers die expres hun telefoon slopen, omdat ze zien dat er een nieuw model telefoon uit is die word uitgeleverd. Vaak zat meegemaakt nadat het "standaard" toestel is vervangen voor een nieuw model dat het aantal "defecte" oude toestellen in eens 5x zo hoog was als normaal.

En daarnaast als je zelf de accu kan bepalen qua capaciteit, wil je er een van 4mm dik of een van 8mm dik en dus 2x zoveel vermogen. Lijkt mij een redelijk voordeel.

Kijk alleen is al naar het verleden de Nokia 3210 met verwisselbare covers dat was volgens mij ook wel een redelijk succes.

In mijn ogen heeft de modulaire smartphone wel degelijk potentie om een succes te worden, computers daarvan vervangen we toch ook het geheugen, processor de harddisk dus waarom ook niet bij de smartphone.

Maar de toekomst zal het leren ik ben zeer benieuwd.
Een scherm vervangen is natuurlijk wel te doen met veel geduld en de juiste hulpmiddelen... Maar als alle onderdelen eenvoudig los- en vast te maken zijn doordat het een modulaire telefoon is, is dit natuurlijk véél gemakkelijker :)
inderdaad, de meeste telefoons worden weg gedaan omdat bijvoorbeeld het scherm kapot is. Als die van mijn note 3 vervangen zou moeten worden ben ik tussen de 2 en 300 kwijt.
Volgens mij verdwijnen de meeste telefoons na twee jaar in de la omdat men dan 'gratis' *kuch* een nieuwe telefoon kan krijgen bij een nieuw abonnement.
Denk niet alleen daar aan. Mn note een was een goedtoestel. Maar processor was traag en de modules verbruikte veel stroom. Ik had best oren naar gehad om een paar delen te vervangen. Scherm camera etc waren prima.

Ik zie er daarom ook toekomst in en je kan je eigen toestel samen stellen. Groot of klein scherm. Dual of qaud core. En ga zo maar door.
vergeet niet dat je in de vs alleen de iphone 5s kon kopen bij een abonnement van 2 jaar (je moest zelfs nog voor de iphone bijbetalen) toen deze voor het eerst uitkwam

en dit is nou ook nog eens op langere termijn goedkoper omdat je alleen bepaalde onderdelen moet vervangen als deze niet meer snel genoeg zijn en niet de gehele telefoon
een voorbeeldje: camera van een samsung galaxy s5 kapot, je moet een nieuwe kopen voor 300-500 euro

bij ara hoef je alleen de cameramodule te vervangen (prijs is dan mogelijk voor een 5mp camera rond de 40-60 euro)
dit is ruim 10x zo goedkoop
Dat kun je bij een Fairphone ook.
Een Rear Camera voor €28.07.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 augustus 2014 09:19]

Ik heb hier ook geen vertrouwen in. Niet alleen om de reden die jij aangeeft, maar ook omdat het technisch lastig zal zijn. Je gaat met een dergelijk systeem altijd op een groter pakketje uitkomen voor dezelfde functionaliteit. Daarnaast ben je nog steeds gelimiteerd door de gekozen layout.
Dat ligt compleet aan hoe het ontworpen gaat worden. Daarnaast is dit een prototype en kijk vandaag de dag eens wat voor enorme hoesjes mensen om hun telefoonproppen omdat ze bang zijn dat het scherm stuk valt. Het scherm zal niet kleiner gaan worden in de toekomst maar de rest van de electronica zal wel steeds kleiner worden. Kijk eens naar de Pentium 2 400MHZ processor wat voor enorm ding dat was net zo groot als de gemiddelde smartphone van tegenwoordig ;)
Wat jij noemt, de angst dat het scherm kapot gaat, kun je op andere manieren oplossen dan een modulaire telefoon. Design for disassembly en design for repairability zijn wat mij betreft goede punten om na te streven en dat is al moeilijk zat voor dergelijke producten als je niet teveel compromissen wilt sluiten.

Dingen die worden genoemd als 4g achterwege laten en dan een betere camera er in klinkt leuk, maar ik zie het niet werken. Veel functionaliteiten zitten reeds op de SoC ingebakken en kun je niet zomaar veranderen. Het is ook niet zo dat de electronica veel kleiner wordt. De chips zelf zijn zeker kleiner geworden, maar dat is dan ongeveer het enige. Daarbij is de schaling voor een modulaire en niet modulaire smartphone gelijk en dus zal een modulaire smartphone altijd groter zijn.

Je geeft aan dat het er aan ligt hoe het ontworpen gaat worden, maar hoe zie jij dit voor je dan? Ik verwacht dat men uitgaat van een vooraf bepaald volume en interface (mechanisch en elektrisch) voor verschillende componenten. Dit levert dan per definitie restricties op voor nieuwe componenten.

Probeer eens een goede usecase met bijbehorend ontwerp uit te denken. Naar mijn idee moet je dan bepaalde compromissen sluiten die een slecht product oplevert.

Mocht je een goed scenario kunnen bedenken dan verwacht ik dat de doelgroep klein zal zijn. Er zijn maar weinig mensen die modulariteit interessant vinden (omdat dit ten kosten gaat van prijs / formaat / gewicht / snelheid etc.)

Dat wil niet zeggen dat ik dit geen leuk project vind. Persoonlijk zie ik het economisch gezien geen succes hebben.
Er is echter ook een aanzienlijk grote groep gebruikers die het werkelijk totaal niks uitmaakt of de telefoon nou 4mm dikker of niet is. Het is een gebruiksvoorwerp en vrijwel iedereen steekt het toch in een beschermhoes. Als ik met een nieuw CPU en RAM blokje weer up to date ben, prima.
klikken en wat in elkaar (laten) zetten precies zoals jij het wil zie je nog steeds heel veel bij desktops en in mindere maten soms ook met laptops. Er zijn nog veel consumenten die geen verstand hebben van computers maar toch een machine kopen die ze zelf samen stellen bij een computerwinkel.

Zo betalen ze alleen voor wat ze willen en zo zie ik het met dit ook. Ik wil zelf een telefoon met een super processor maar ik gebruik mijn camera amper en zo kan ik daar op gaan besparen. Net zoals dat ik in mijn desktop wel een blueray speler heb geplaatst en een goede processor heb maar geen dure videokaart want ik game niet. Ook een dure behuizing scheelt me niet zoveel dus ik heb gewoon de goedkoopste genomen

[Reactie gewijzigd door 1993jjohan op 23 augustus 2014 12:52]

Eens. En daarnaast, ik heb een foon van mijn werkgever. Die mag dus best minder dun zijn, geen hippe camera te hebben enzovoort. Voor grote organisaties die hun werkgevers een mobiel geven, lijken modulaire foons mij zeer geschikt. En als je het idee hebt dat je leven draagbaarder wordt door wel met een ultrahip ding te lopen, er is niets wat je let om zoiets prive te kopen. voor de goede orde, de foon van het werk is marginaal (150 euro) maar dat is terecht en een modulaire foon zou nog beter zijn.
(Amerikaanse) Militairen mogen ook geen smartphones hebben met een camera erop, dan is een Arafoontje wel een handige keuze. (Ook dubbel zo handig dat je gewoon onderdelen nabestelt als hij het begeeft in Irak :))
En waarom is dat?
Google heeft al in verleden doorgegeven dat de body 5-6 jaar meegaat. Daarna moet je een nieuwe body kopen. Verder is het hele duurzaam idee best opgeblazen. Wat denk je dat beter is voor het milieu:
- Een dure high end telefoon die 3-5 jaar meegaat, en dan via een recycle programma kan worden ingeleverd. Dit kan zover ik weet zowel bij Apple als Samsung. Reparatie is lastiger (de S5 en 5s scoren niet bijster goed bij de telecom aka fixit boer) maar kan over het algemeen prima bij een specialist .
Het concept van deze toestel is zeer interessant maar ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Ik ben erg sceptisch, ook omdat een sector waar bouwstenen lang gemeengoed waren nu voorbehouden is aan hobbyisten en Tweakers(dat zijn wij toch?)
Als het tot gevolg heeft dat meer bedrijven een custom samengestelde telefoon op de markt brengen op basis van deze componenten, hoeft dit systeem niet voorbehouden te blijven aan hobbyisten en Tweakers :) Uiteindelijk doet HP of Asus ook maar gewoon wat jij en ik met onze losse componenten doen: een systeem bouwen. Het eindresultaat is hetzelfde: een PC waar min of meer iedere component los te vervangen is.

Ik snap je reactie trouwens niet volledig. Je vraagt wat beter is voor het milieu en geeft dan 1 optie 8)7 Je bent denk ik vergeten dit modulaire systeem te bespreken, maar ik kan wel raden dat dat milieuvriendelijker zal zijn. Als je ziet wat er nu allemaal weggegooid wordt aan componenten die nog prima zijn, dat is gewoon triest. En niet alleen bij mensen die na 2 jaar een nieuwe telefoon "krijgen" en hun oude in de lade laten verstoffen, maar ook bij kapotgevallen smartphones waar alleen het scherm kapot is.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 augustus 2014 22:44]

Nou vergisje niet menig tweaker wil graag lekker kutten aan ze telefoon dus daarom doet Android het waarschijnlijk zo goed onder de "tweakers" dus dit zal ook zeker wel aanslaan.
Die groep is nooit groot genoeg om nog een tweede versie hier uit te krijgen ben ik bang. Ik vind het concept wel leuk, daar niet van, maar ik zie gewoon niet een toekomst voor dit soort telefoons. De tijd zal het uiteraard uitwijzen.
Gedachtenexperiment: Noem ze voor de grap eens geen "modulaire phones" maar " modulaire mobiele computers".

Nadat ik dit zelf deed, begon ik de enorme potentie te zien van dit project.
Juist. Wat wil je?

- loopcomputer: stappenteller met GPS, verder niet veel
- ereader: kies je favoriete scherm. voor de rest niet veel nodig
- pure navigatiecomputer: goede GPS, goede geheugenkaartlezer
- zelfbouw afstandsbediening
- luxe programmeerbare wekker
- mp3 speler
- camera met cloud opslag. Of zonder?
- draagbare radio. Digitale FM? Wereldontvanger?
- draagbare TV met 4g voor netflix, youtube en de App voor de errr NPO?

Ik denk niet dat het, als het al van de grond komt, direct zo zal gaan, ik denk dat er eerst gewoon smartphones/tablets gemaakt gaan worden, (scherm, draadloze verbinding, processor, ram, opslag, accu, behuizing, mobo), met meer of minder mogelijkheid er dingen bij te doen of af te laten die de generieke mobiele computer een specialiteit meegeven.

Nog een overweging over de haalbaarheid van het concept: ik kan de zin van het systeem in een minuutje aan mijn ouders uitleggen, omdat die na enige moeite met smartphones bekend zijn: "Pa, je moet het zien als een simpele smartphone met een goede camera en digitale radio, of wat je er ook van wilt maken".

Ik heb het al eerder gezegd: ik kan niet wachten. Kan ik crowdfunden? :)

[Reactie gewijzigd door abacaxi op 24 augustus 2014 10:06]

Google is het bedrijf achter Google Glass, Now en andere speeltjes voor geeks. Dit ding hoeft niet populair te worden.
Het belangrijkste modulaire deel van een telefoon is de software. En laat die software nou net technisch en juridisch volledig gelocked zijn aan het toestel. Daar zouden we dus eerst eens wat aan moeten gaan doen, misschien dat er dan ook wat meer vertrouwen komt in zo'n soort telefoon waarvan de hardware verwisselbaar is.
Ja want ik ben nog steeds tevreden over mijn Note 2 maar zou toch graag een opvolger van HD Super AMOLED willen hebben voor meer overall brightness in de zon en betere zwartwaarde, want ondanks alle testen geeft de Note 2 wel degelijk iets licht af bij zwart weergave.

Dus ja ik zou het geweldig vinden als ik alleen het scherm of nieuwe wifi chip (AC) kon installeren.
Lol, jij zit niet bepaald in de smartphone markt of wel?
Het is een feit dat Samsung voornamelijk via abonnementen haar telefoons verslijt, omdat zij hier de beste deals op leveren met providers. Dat jij een gelijk beticht van fanboy laat alleen maar zien dat je uit bent op een zinloze discussie. Je aggressieve ondertoon is overigens niet iets wat ik waardeer, ik hoop dat je een ban krijgt.
nou vertel het maar....

En daarna mag je ook nog eens vertellen wat de iphone te maken heeft met het feit dat samsung vooral haar telefoons icm een abonnement weet te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 24 augustus 2014 14:23]

Nouja, als het een "klik" systeem is zie ik het absoluut aanslaan bij de massa. Neem je geen foto's, maar heb je liever een grotere accu? Ga je gang! Of neem je juist wel graag foto's, ga voor een wat grotere lens, etc.

Ik zie best veel potentie hierin, ook voor de non-tweakers. :)
Hoe zit het dan met de interface van de verschillende componenten. Straks is dat weer verouderd. Hoe wil je dit dan oplossen.
Stel voor alles zit aan elkaar met i2c(sensoren), of RS232 als het systeem vroeger zou zijn gemaakt. Dan zit je nu toch met de gebakken peren als je grote hoeveelheden data uit een camera zou willen halen bijvoorbeeld.

Je kan bij dit apparaat de "standaard" interfaces over de jaren niet veranderen. Dat doet afbreuk aan het concept. Maar dan verouderd de gehele mobiel net zo hard als andere mobieltjes. Ohw, ik kan die 100 megapixel camera er niet op zetten. Te weinig bandbreedte in het interface.
Waarom denk je dat SATA verschillende snelheden hebben? Koop je een SSD met SATA300 die normaal gesproken veel sneller is. Is je interface de bottleneck.

Waarom denk je dat sommige mobieltjes een "snelle" flashkaartje bijvoorbeeld niet aan kunnen? Het interface is te oud!

Laat nou net het interface wel bij het frame horen en die kan je niet zomaar even vervangen. Dat zit verweven. Anders kun je die componenten niet zo maar aansluiten.

Dit concept zorgt ervoor dat je veel bottlenecks krijgt waardoor de algehele innovatie niet hard vooruit zal gaan. Ook standaarden moeten evolueren al is het niet zo snel als de componenten.

Tevens zal de telefoon erg groot worden door de gehele "frame". In een telefoon waar alles bij elkaar gestopt is heb je veel minder doelloze ruimte. Met de modulaire telefoon krijg je enorm veel ruimte wat nodig is om het systeem modulair te maken. Door deze frame constructie zal de algehele telefoon erg groot uitpakken.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 23 augustus 2014 13:50]

Ja de potentie is er wel, maar dan zal je wel een reclame campagne tegen aan moeten zoals bijvoorbeeld Samsung dat doe bij het uitbrengen van een nieuwe Galaxy S.
Anders 'verdwijnt' z'n toestel gewoon in de massa. Net zoals de Nexus toestellen welke prima zijn maar heel weinig mensen (non-tweakers) weten van het bestaan af.
Je hebt wel gelijk. Voor een nieuw product moet zeker een massa reclame campagne op gezet worden. Maar toch. Ik heb nog nergens reclame gezien voor de Nexus 5, zelf niet in de reclame blaadjes van Media Markt ofwo. Maar toch zie ik de Nexus 5 heel veel. En ik wil echt niet de Fanboy uitgangen ofzo maar de Nexus 5 zie ik hier in Gent en Brugge echt heel veel. Zelf kijk ik veel naar de smartphones van mensen om te kijken welke die vast hebben. En zeker 2 van de 10 keer zie ik een Nexus 5. Zelf kan ik het ook niet verklaren. Mss zit ik een speciale buurt ofzo.
In Dort heeft het anders volgehangen met bushokjes reclames voor de N5 en ik zie er bijna nooit een :)
Een hele tijd heeft Google dan ook alleen in haar eigen winkels/buiten Nederland de Nexus reeks verkocht. De laatste tijd slaan die dingen echt wel aan hoor, helemaal de tablets. Vast wel minder dan bij Samsung, maar toch.

Ik durf te wedden dat de buzz die het creeërt met uitkomen (Modulaire phone, etc) aardig gaat helpen aan de verkopen van deze phones.

[Reactie gewijzigd door cheesefrog op 23 augustus 2014 12:50]

Of bijvoorbeeld als je op vakantie gaat een betere camera ipv een supersnelle processor erop en als je terugbrengt weer een snellere met een grote batterij
Bijvoorbeeld inderdaad. Verschillende combinaties voor verschillende doeleindes!
Tegenwoordig proberen fabrikanten zoveel mogelijk functies op een chip te plaatsen om kosten te besparen en kleinere apparaten te realiseren. Ik vraag mij daarom af of een modulaire telefoon ook goedkoper zal zijn? Als er een standaard massa geproduceerde toestel is met betere accu, betere camera, die ook nog eens dunner en goedkoper is, dan koopt niemand de z'on modulair telefoon.
Google kennende doen ze niet aan een gigantische prijs (zoals de Nexus lijn, goede kwaliteit voor een mooi prijsje)/achterlijk hoge winstmarge.

Maaaarrr uiteraard moet de telefoon wel net geprijst zijn t.o.v. zijn concurrenten. Kost een volledige telefoon veel meer dan de concurrent met vergelijkbare specs dan zal het idd lastig worden om aan te slaan.
Of optie B: Je koopt een niet modulaire smartphone die voor dezelfde prijs overall gewoon een stuk beter zal zijn. Omdat die niet alle nadelen van een modulaire setup zal hebben.

Daarnaast, hoeveel mensen zie je tegenwoordig die hun desktop computer upgraden? En als ik naar mezelf kijk, ik doe soms een nieuwe graka erin, en alle andere upgrades betekend effectief gewoon dat het een nieuwe computer wordt, en ik zie het niet anders bij een mobieltje:

Je wilt een beter scherm met hogere resolutie. Dus dan heb je betere GPU nodig, waarschijnlijk ook CPU, maar die zitten sowieso op één SOC. Daarbij hoort ook gewoon meer geheugen om het goed te gebruiken. Dus nieuwe accu om nog fatsoenlijke accuduur over te houden, en wat zit er precies nog origineel op? En kon je niet beter gewoon een nieuwe mobiel kopen?
wat je zegt klopt. Maar waarom upgraden mensen hun pc niet! Juist ze moeten tijd besteden om dingen uit te zoeken en dan werkend te krijgen.

Wat is de kern taak van Google, datamining. Laat Google nauw een shop op gaan zetten die zegt deze componenten heb je nodig en dit kan wel en dit niet ;)
Rockchip... nou ja het is Google dus we zullen er van uit gaan dat het niet op een oude Android versie met crappy drivers zal draaien.
Op welke google android versie heb je last van crappy drivers? Volgens mij komt dat niet voor bij google nexus producten.
Maar wel bij veel producten met een Rockchip ;)
Hmm als ik erna denk ook wel bij de producten van nexus.

Je kan niet alle facetten van drivers behandelen, Maar als je kijkt naar twee zaken, batterij-management en ram management komt Google erg slecht uit de bus.

Als bezitter van een nexus5 en 7.
Merk je dat de n5 erg snel door zijn batterij door is. En de nexus7 een zeer grote slaap-verbruiker is. Waardoor je aan het eind van de dag niets meer hebt aan je nexus5 en als je je n7-tablet een paar dagen laat liggen hij super-morsdood is.

En, ondanks dat er in android 4.3 betere drivers zaten voor het langzame ram in de eerste N7's duurt het nog vaak >10 seconden voor een webpagina geopend is, of een app start.
Mag ik vragen hoe je daar precies bij komt? Ik heb een Nexus 5 en een Nexus 7, en heb totaal geen last van de problemen die jij beschrijft. Ja, de batterij van de Nexus 5 is vrij snel leeg, maar het is ook geen grote batterij.

Dat de Nexus 7 leeg is na een paar dagen standby is ook onzin, voor de 2013 versie in ieder geval. Deze werd door reviewers juist geprezen om zijn standby tijd, wat ik zelf kan beamen.
Anoniem: 382732
23 augustus 2014 13:29
Ik zie het voordeel niet zo. Uiteindelijk wil je toch alle functionaliteit in een telefoon hebben omdat anders een groot deel van de apps niet werkt. En tegen de tijd dat een bepaalde module achterhaalt is, is of de telefoon al overleden door een ongelukje, of je kunt bij verlenging van het abonnement een aantrekkelijke nieuwe telefoon krijgen. Bij een desktop PC is er een hoop voor modulariteit te zeggen, omdat die een veel langere levensduur heeft dan een telefoon (staat immers meestal veilig onder een bureau).

Maar goed, het is niet de eerste keer (en ook niet de laatste keer) dat dit soort denkfouten wordt gemaakt. Denk alleen maar aan het MMS debacle. Iemand had de denkfout gemaakt van dat omdat tekstberichten (SMS) succesvol was, een bericht met beeld ook wel succesvol zou zijn.
Ik zie echt wel potentie.

Ik heb een telefoon waar alleen het scherm van kapot is.

Mijn vader is blij met z'n Samsung, maar wil eigenlijk een Nokia camera erop.

Ik game niet veel, dus ik heb liever een wat langzamere zuinige proc, maar ik wil wel een mooi scherm en lange accutijd.
Een collectors item dat over 100 jaar nóg in het museum ligt. Enorm gaaf dat Google in dit soort projecten 'durft' te investeren, dat kun je van veel andere 'marktleiders' niet zeggen.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 23 augustus 2014 18:49]

Niet om het naar beneden te praten, maar Google kan dit juist doen omdat ze Google zijn. Zij hoeven niet te leven van telefoons. Dus mocht dit niet het gewenste/verwachte resultaat hebben, kunnen ze gewoon het verlies nemen. Op zich hebben ze poen zat in de kas. Bedrijven als Apple ook, en reken maar dat die ook met van alles bezig zijn, maar Apple heeft niet de reputatie van experimenteerbedrijf. Alles moet meteen helemaal uitontwikkeld zijn. Dat vind ik (persoonlijk) dan weer het leuke aan Google: zij zijn niet bang om gewoon toe te geven dat een bepaald idee leuker leek dan het werkelijk was en dan killen ze het gewoon weer. Klaar. Gezichtsverlies lijdt je alleen als je dat er zelf van maakt. En Google heeft niet zo'n 'beste jongetje van de klas' imago als Apple, maar meer van het joch dat van alles probeert en er altijd wel iets uit sleept.
Wat wordt hier bedoeld met '2de model'?
Is het concept niet dat de gsm modulair is en dus kan aangepast worden afhankelijk van je behoeften en je niet steeds een nieuwe moet kopen?
2de model klinkt als een ander ontwerp en dus niet compatibel met de originele; anders had het eerder 'eerste componenten update' genoemd ofzo...
Op zich een cool concept. Alleen vraag ik me af of de foon dan niet 'veel' te groot wordt. Nu zit alles helemaal op elkaar gepakt om het zo compact mogelijk te maken. Vandaar dat Apple de accu al niet uitwisselbaar maakt. Dus als je overal mogelijkheden moet maken krijg je steeds weer extra ruimte. En het is een extra zwak punt.

Maar goed, laten we eens kijken wat eruit komt. Als je het niet probeert, weet je het nooit. Ik zal de laatste zijn om innovaties/goede ideeën op voorhand af te kraken.
Toch ook aantrekkelijk voor niet tweakers: eerst de basis telefoon end Dan voor de vakantie een 10 mp camera unit. Marketing technisch ook een leuke, iet wat misleidende, vanaf prijs
Anoniem: 256386
23 augustus 2014 14:38
Leuk concept. Alleen de prijs is wel bepalend.
De een wilt geen 2k scherm de ander een beter camera etc.
Ben benieuwd hoe het uiteindelijk eruit ziet en in de hand voelt. Want design speelt ook mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee