'Acer gaat Chromebook met Nvidia Tegra K1-chip uitbrengen'

Acer lijkt te werken aan een nieuwe Chromebook, die wordt gebaseerd op de Nvidia Tegra K1-chip. De komst van de laptop met 13,3"-scherm en het Chrome OS werd verklapt door een webwinkel, maar de fabrikant zelf heeft nog niets losgelaten.

De vermoedelijke nieuwe Chromebook met Chrome OS van Acer verscheen in de Zweedse webwinkel van Komplett, zo ontdekte Android Police. Het model wordt CB5 genoemd en is voorzien van de Tegra K1, een soc van Nvidia die voornamelijk bedoeld is voor gebruik in mobiele apparaten. Google kondigde onlangs een tablet aan met deze soc voor zijn Project Tango, maar er zijn vooralsnog weinig producten met Nvidia's Tegra K1-chip op de markt gebracht.

De Nvidia-soc heeft vier Cortex A15-kernen met kloksnelheid van 2,3GHz en een vijfde, lager geklokte kern die kan worden ingezet voor taken die weinig processorkracht vereisen. Er is ook een 64-bitsversie op basis van de ARMv8-instructieset ontwikkeld die over twee kernen beschikt.

Verder beschikt de CB5 over een 13,3"-scherm met 'hd'-resolutie. Er is 4GB ram aan boord en 32GB opslaggeheugen. Inmiddels zijn de meeste details over de specificaties van de Chromebook uit de webwinkel weggehaald, maar volgens Android Police zijn er twee usb 3.0-poorten, een 3,5mm-aansluiting en een ethernetaansluiting aanwezig.

Wat de nieuwe Chromebook van Acer moet kosten is nog niet bekend. De release vind waarschijnlijk plaats op 1 augustus, als de informatie van Komplett klopt. Acer zelf liet onlangs weten dat er nog een Chromebook wordt uitgebracht met een processor uit de Bay Trail-serie van Intel.

Door RoD

Admin Mobile

21-06-2014 • 08:15

71 Linkedin

Reacties (71)

71
68
37
7
2
19
Wijzig sortering
Chromebooks zijn ook geweldige apparaten voor het onderwijs. Beheersmodule erop zetten vanuit Google en centraal voor alle aangemelde Chromebooks pushen welke internetverbinding gebruikt mag worden, hoe ingelogd kan/moet worden, welke apps, startpagina etc. Werkt erg goed.

Daarnaast eenmalige aanschafkosten en eenmalige beheerskosten dus geen terugkerende jaarlijkse kosten. Totaalkosten momenteel inclusief beheersmodule 300 euro per apparaat.

Leerlingen werken de hele dag op het apparaat zonder problemen met batterijverbruik. Voor het uitwerken van verslagen volwaardig keyboard. Ja het kan vast beter maar het voldoet in de basis helemaal waarvoor je het dan wilt inzetten tegen een heel acceptabele prijs.

Momenteel ben ik bezig met uitrol Google classroom voor de scholen en dit werkt allemaal 'out of the box'. Ik ben nog steeds er positief over deze producten en zie geen reden om terug te gaan naar Windows gerichte systemen. Integendeel het beleid is momenteel volledig gericht op Chromebooks.
Anoniem: 428562
@Retir21 juni 2014 10:48
Bedrijven klagen vaak dat opleidingen niet aansluiten bij de praktijk, als een school leerlingen opleidt om met Chromebooks te werken zal het moeilijker voor ze worden om later een baan te vinden want als je als werknemer niet met MS Office kunt werken ben je voor veel banen niet geschikt.

Dat het voor jou makkelijker is om Chromebooks te beheren dan PC's met windows is leuk voor jou maar het doel van van een school is kinderen opleiden met skills waar ze wat aan hebben niet om het systeem beheerders makkelijk te maken.
Nog een keer: WebApps: Microsoft heeft hun Office pakket toch uitgebracht als WebApp en draait dus prima op een Chromebook. Dit is een plus punt van Microsoft want ze zien daarin hoe de wereld verandert naar Crossplatform WebApps.

Microsoft hun Office draait dus prima op een Chromebook.
Tijdens een opleiding moet je niet een specifiek trukje leren. MS Office is het perfeect voorbeeld van waarom je niet moet leren om te gaan met een specifiek product, elke versie is de interface weer volkomen anders. Als je mensen leert een doel te bereiken ipv er klikvee van te maken heb je daar als werknemer veel meer aan.
Anoniem: 428562
@Dorank21 juni 2014 16:12
In theorie is dat een mooi streven, in de praktijk wil een werkgever iemand die overweg kan met Office/Photoshop/Auto CAD of een andere applicatie die in zijn/haar bedrijf gebruikt wordt.

Om als starter zonder ervaring een baan te vinden is tegenwoordig al moeilijk genoeg, velen zullen in eerste instantie een uitzendbaan moeten accepteren. Heb je als uitzendkracht geen kennis van MS Office dan kunnen veel bedrijven je niet gebruiken.

Er is weinig vraag naar uitzendkrachten met google docs kennis ik heb het nog nooit in een advertentie zien staan.

Door leerlingen google docs te leren ipv MS Office zet je ze op een achterstand.
Die laatste zin meen je toch echt niet serieus he?

En zo ja welke versie van Office, 2003, 2007, 2010 of 2013 of Office 365? Maar dat kan volgens jou dan allemaal niet want er is volgens de werkgever alleen behoefte aan een werknemers die met Office kan werken.

Je wilt als werkgever een werknemer hebben die breed opgeleid is en het liefst van alle markten thuis

Vraag jezelf nu eens het volgende af: wat is de bedoeling van Office? Juist tekstverwerken als communicatiemiddel richting een klant. Dat kan niet met Google Docs tegenwoordig? Heb je het zelf al eens geprobeerd? Ik kan uit ervaring vertellen van wel en het is voor de ontvanger geen enkel probleem. De boodschap komt in een Google Docs evengoed over als in een Office Doc.

De gebruikers tegenwoordig maken gebruik van verschillende communicatiemiddelen waaronder Office van Microsoft en dat is prima maar de wereld is nu wel wat groter dan alleen Office vergeet dat niet.

Wij leiden nu kinderen op die met die verschillen overweg moeten kunnen gaan en niet eenheidsworsten die alleen maar 1 ding kennen. Vergelijk het met lesmateriaal er zijn wel 5 verschillende rekenmethodieken met allemaal het doel leerlingen rekenvaardig te maken. Zo geldt het tegenwoordig ook voor Officepakketten. Ik denk dat behalve MS office en Google Docs Apple producten ook op de markt komen en gebruikt zullen worden. Bijkomend voordeel is dat er producten ontstaan die steeds gebruiksvriendelijker zullen moeten gaan worden.

Om nu te gaan zeggen dat we alleen maar mogen opleiden middels Office producten kan in mijn ogen echt niet. Maar goed ieder zijn mening.
Anders heb je nog altijd de Office Web Apps. Werken ook als een zonnetje (op een chromebook) en voldoen voor de basiskennis "Werken met Office"
Dus je geeft hiermee aan dat we altijd bij het oude vertrouwde moeten blijven? Nieuwe ontwikkelingen negeren en niet implementeren? In het onderwijs gebruiken we de middelen om het leerproces zo goed mogelijk te krijgen, Chromebooks/Windows machines etc. zijn slechts de middelen om het hogere doel te bereiken namelijk het aanleren en verwerven van kennis. Ik denk dat de toekomende generatie er weinig last van zal hebben om een 'switch' te maken van een Chromebook naar Windows of omgekeerd. Ook het bedrijfsleven zal kijken naar andere alternatieven dan er nu zijn. Of dat nu Chromebooks, Apple,Linux of Windows producenten zijn dat maakt niet uit. Je gaat dat gebruiken wat voor je op dat moment het beste werkt en het meeste resultaat oplevert.
Momenteel zie ik echt de meerwaarde van Chromebooks boven Windowsmachines binnen het onderwijs maar het een sluit het ander niet uit. We werken nu allemaal met hybride omgevingen.
Anoniem: 395994
21 juni 2014 10:25
Heb reeds een 2 jaar een samsung met arm processor. :http://www.samsung.com/us/computer/chrome-os-devices/XE303C12-A01US Had deze voor 189 euro toen in US gekocht en doet nog steeds wat er van gevraagd wordt :) Ik gebruik deze meest van de tijd alsook op reis . Heb er op hcc-vl.be een presentatie van gemaakt. Ik gebruik chrubuntu als linux op deze chromebook vanop de SD. Deze leest en schrijft zeer snel. Batterij gaat nog steeds zeer lang mee. Alsook is het mogelijk om een lokale gebruiker onder chromeos aan te maken,toch op mijn versie. Zit wel op het beta kanaal van chromeos op mijn chromebook.
Vraag me altijd af, van heeft het écht nodig een chromebook aan te schaffen?

In mijn ogen leg je aantal euro erbovenop heb je volwaardig windows laptop.
Minstens het dubbele om een beetje vergelijkbare ervaring te hebben.
Daarbij koop je ook meteen je uurtjes installeren van apps, virusscanners, onderhoud, drivers, vage meldingen na een half jaar en al dat soort ongein erbij.

En dat is geen 'jaja het zal wel', het is de dagelijkse realiteit :)
Ik weet niet in welke realiteit jij leeft, maar uurtjes voor apps klopt niets van. De Windows store installeert mijn apps razend snel, Windows Defender houdt virussen tegen zonder ook maar iets te hoeven downloaden, onderhoud gebeurt sinds Windows 8 automatisch, evenals drivers. Vage meldingen zijn voor iemand met een brein niet vaag.

Je punt? Ik gebruik Windows 8.1 met plezier en eenvoud.
De Windows Store serveert Apps op basis van Microsoft hun framework. Dit is dus FOUT.

De ChromeBook serveert Apps op basis van allerlei webtechnieken die open zijn en vrij voor iedereen en tevens op elk platform werken.

Hierbij heeft een ChromeBook voor de toekomst wel een streepje voor dat Microsoft hun closed frameworks voor hun ModernUI apps. Die krengen werken niet op OSX/Linux/Android/iPad enzo.

WebApps werken op: Linux/OSX/Windows/iPad's/iPhones/Android telefoons en apps. Windows Phones / Je auto radio / je webenabled klokradio naast je bed. In principe OVERAL.

En dat is waar de wereld heen gaat. Niet naar Microsoft hun closed garden .NET frameworks. Of welke closed Framework ter wereld.

Het enige wat je moet doen is wat verder in de toekomst kijken. Daarin zie je ChromeOS een grote toekomst hebben. Iets wat veel mensen niet "willen" zien omdat hun baan afhankelijk is van deze zogenaamde "closed frameworks" waarin ze gespecialiseerd zijn. Dat brengt een soort boosheid in hun.. zo van straks is mijn baan er niet meer.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 21 juni 2014 15:15]

Jij hebt geen supportorganisatie die die uurtjes op de tijdlijn heeft staan.

We hebben zoveel smaken gebruikers, ik verkoop in mijn bericht geen onzin. Een chromebook vergt 0,0 uren onderhoud en installatie, een windows-omgeving ettelijke per maand. Feiten.

Als jij het ook zelf kan, dat kunnen lang, lang lang niet alle gebruikers.
Al is het maar om die antieke printer op kantoor aan de praat te krijgen die niet herkend wordt. Of waar mensen niet weten waar ze moeten klikken. Kost ons weer tijd ;) De rest van kantoor zit al aangesloten op de cloudprintomgeving, dus met een Chromebook hoeven we uberhaupt niks te installeren.
Uurtjes voor apps en virusscanners? Was jouw laatste ervaring met een Windows PC uit 1998 ofzo?

Ik heb nergens last van. OEM Windows 7 zonder fratsen is een half uurtje installeren en dan ben je 100% uptodate, third party virusscanner actief en klaar om te gaan. Met een SSD duurt dat proces nog maar 15 minuten, de enige bottleneck is je internetverbinding om de updates binnen te trekken (en dat ervaar je ook bij een ChromeOS verse install). Daarna heb je een machine die niet volledig van het web afhankelijk is, maar ook gewoon zonder verbinding productief kan zijn. Dat vind ik die 15 minuten investeren wel waard...
Als het niet door malware zelf stuk gaat, dan is het wel door de gebruiker (die is het meestal) waardoor er een heleboel niet loopt. Mijn laatste ervaring daarmee was gisteren.

Enfin, die discussie is ook niet nodig. Het argument over productief zonder internet vind ik meer passen bij je opmerking over 'werk je nog in 1998'? Met ChromeOS kun je nog prima je mail lezen, een documentje tikken of je agenda bijwerken, plus alle andere offline capable apps. Verder zijn we al jaren nauwelijks productief zonder internet, en als laatste komt de situatie 'geen internet' in Nederland eigenlijk niet meer voor.
Nouja, in een bedrijfsomgeving kan ik het wel veel beter begrijpen als particulier. Het is inderdaad een crime om Windows werkend te houden en ook ik ben bekend met de vele IT problemen rondom werkplekken, dus daar heb je zeker wel gelijk in.

Maar voor de particulier, thuis, voor eigen gebruik, zie ik nog geen meerwaarde in ChromeOS. In de toekomst wellicht, maar dat zal nog wel een paar jaar gaan duren zoals ik het nu zie. Het concept is wel interessant, de echt merkbare voordelen zijn er voor mij persoonlijk in elk geval nog niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juni 2014 12:28]

Iedere keer ik een chromebook zie passeren denk ik, damn dat zou vet zijn als er linux op draait...
Je kan vrij gemakkelijk Linux dual booten op een Chromebook of bijv via Crouton 'bovenop' Chrome draaien.
Gelukkig is dat ook goed mogelijk op een chromebook! Zie hier een mooi artikel erover:

Installing Linux next to Chrome OS on a Chromebook.
Dat zal ook wel moeten lukken doormiddel van een bootusb..

Op het web zijn er tientallen tutorials hoe je op een chromebook Linux erop kunt draaien.
Een chromebook zou een ideaal apparaat zijn voor mijn ouders. Zij gebruiken hun huidige laptop hoofdzakelijk voor internet browsen en bankieren, een mailtje of briefje typen. Deze Chromebooks zijn simpel in gebruik, niet teveel heisa met updates en viruskillers, etc. wat door mijn ouders als erg vervelend wordt ervaren.
Ik heb deze stap genomen. Mijn ouders hadden al een Google Cloudprinter (printen veel fietsroutes). Daardoor was de stap niet zo moeilijk.

Sinds kerst 2013 zijn ze in bezit van een Chromebook. Ik vraag ze regelmatig of het ze bevalt en of ze wat missen. Ik heb nog geen negatief antwoord gehoord.

Ook mijn ouder voldoen perfect aan het stereotyp computer gebruik van senioren.
Die K1 is maar liefst 20% sneller als de S801. Dat is een beest :) http://nl.hardware.info/n...-801-in-eerste-benchmarks

Ik hoop dat er meer fabrikanten met arm chromebooks komen. Zuinig, stil en plat zijn wel hele positieve punten voor een apperaat dat meer om mobiliteit draait dan functionalitiet. Ja, de nieuwe intel socs komen ook een aardig eind op dit punt, maar intel heeft al te veel marktaandeel imo.

Alleen 'hd-resolutie'? Ik hoop hd in de zin van: 'je kan hd films afspelen zonder kwaliteitsverlies' en niet dat er een 720p scherm inzit. De standaard 768p low-end schermpjes zijn al erg genoeg zonder dat ze e r nog meer vanaf halen.
De nieuwe Asus C200/C300 serie met Intel Baytrail zijn ook fanless.
Je kunt wel meer marktaandeel voor ARM/Nvidia willen, de prestaties daarvan zijn niet best in vergelijking met de Intel oplossingen. Haswell is qua "betaalbare Chromebook-performance" nog steeds de koning maar vereist helaas actieve koeling. Baytrail is qua performance wat minder maar kan vooruit met passieve koeling. En Braswell komt eraan...
25 reacties waarvan er geen één over de in het artikel genoemde chromebook gaat :?

Ik ben blij dat er langzaamaan meer 13" chromebooks uitkomen, wat mij betreft is dat een ideaal formaat. 4gb ram en 32gb opslaggeheugen zijn ook zeldzaam voor Chromebooks, mooie toevoegingen als ze de prijs niet te veel opdrijven.

Ik vind de keuze voor de K1 wel twijfelachtig, ik kan me zo niet voorstellen dat hij qua cpu de intel celerons in de meeste Chromebooks kan verslaan. Wel ben ik benieuwd hoe de grafische rekenkracht uit de verf gaat komen, al weet ik niet of Chromebooks nu al baat hebben bij een krachtigere gpu. Daarnaast ben ik vooral benieuwd naar de accuduur, cortex a15 kernen staan in ieder geval niet als zuinig bekend.
In ieder geval eentje met een hd scherm als het klopt, die zijn er nog niet zo heel veel. Ben benieuwd wat dat met de prijs gaat doen en of inderdaad de batterijduur te pruimen is.
Grappig dat als er een nieuwe chromebook uitkomt de discussie op één of andere manier altijd weer uitdraait op het bespreken van het nut van een chromebook/Chrome OS.
Het is nu eenmaal een chromebook, en als zodanig bedoeld, en het lijkt me nuttiger deze te vergelijken met andere chromebooks.
Aangezien veel van de huidige Chromebooks een standaard concept hebben zal het vaak uitdraaien op een vergelijk van de gebruikte CPU, en ik heb welgeteld slechts 2 reacties hier gezien die daarop ingaan.

Ik ben zelf ook benieuwd hoe de Nvidia-CPU er uit komt tov de 5420/5800-Exynos chip van Samsung, de Haswell 2955u van intel en de Bay-Trail-M van intel, vnl wat betreft performance icm batterijduur.

PS
Overigens heb ik in de discussie over het nut van een chromebooks nauwelijks het volgend argument gehoord wat voor mij doorslaggevend is voor het gebruiken van een chromebook:
Alles staat in de cloud. Dwz dat je altijd en overal (ja er is steeds meer overal vrije WIFI) op élke laptop, PC, tablet en chromebook bij je gegevens en programmas/apps kunt en je je geen zorgen hoeft te maken dat je je data kwijt raakt.
Ik ben ervan overtuigd dat zowel voor prive-personen als bedrijven dit concept in de toekomst steeds meer omarmd zal worden (Ik zou als bedrijf mijn gegevens niet bij google willen onderbrengen, maar er komen vast commerciele cloud-alternatieven).

[Reactie gewijzigd door jeroenalberts op 21 juni 2014 12:53]

Ik kan alleen bedenken dat de prijs een argument is om een Chromebook aan te schaffen. De rest van de argumenten hier vind ik maar matig. "Gedoe met updaten" ... come on. Google lijkt met Chrome OS een nichemarkt te willen bedienen tussen tablet en laptop in. M.i. is die markt er helemaal niet. Je neemt een tablet met evt. een Bluetooth keyboard of gewoon een notebook//ultrabook. De mensen die Chromebook gebruiken zoals @patjeremlinux ... tja ... das nog niet 1% van de markt. Ik geloof niet dat Chrome OS ooit echt een hit zal worden.
Ik zie zo'n Chromebook best wel zitten, maar dan een 15 inch met een ipsscherm.
Komen wellicht nog wel. Heeft alles te maken met het succes van Chromebook in ons deel van de wereld.
Het lijkt erop dat Chromebooks nu eerst als goedkoop alternatief voor laptops in de markt gezet worden. De goedkopere notebooks worden vaak door mensen gekocht die vooral willen surfen, youtube, facebook, etc
Ik haat ChromeOS :Y) 1x getest en zal nooit en ten nimmer mijn vingers er meer aan branden aan dat soort nep-os-en 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee