Nokia brengt launcher voor Android uit

Nokia heeft een launcher uitgebracht voor Android. De interface voor Android laat gebruikers op het homescreen letters tekenen, waarna apps die beginnen met die letter op het scherm verschijnen. Dat moet het starten van apps sneller maken.

Bovendien sorteert het homescreen apps automatisch naar gebruik, zo blijkt op de site van de zogenoemde Zlauncher. De launcher combineert een lijst van apps die de gebruikers op basis van de geschiedenis. Bovendien kunnen gebruikers op het homescreen letters schrijven om apps die beginnen met die letter te starten.

De launcher komt van het deel van Nokia dat Microsoft niet overnam. In de overname spraken de bedrijven af dat Nokia voorlopig geen telefoons zal verkopen, maar het uitbrengen van telefoonsoftware is kennelijk wel toegestaan.

De launcher is beschikbaar voor onder meer Nexus-toestellen en recente high-end Samsung Galaxy's. Gebruikers met root-toegang kunnen de launcher niet gebruiken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-06-2014 • 17:31

96 Linkedin

Reacties (95)

95
92
57
4
0
22
Wijzig sortering
Anoniem: 600438
19 juni 2014 17:39
Eigenaar van een Galaxy s4 met Root en ik vraag me ook af waarom ik deze launcher niet kan gebruiken. :? Het ziet er namelijk zeer gelikt uit en ik zou het graag eens willen proberen.
Er is misschien een workaround. Xposed Framework heeft een module die de root toestand van je toestel verbergt. Zelf niet getest natuurlijk en uiteraard allemaal op eigen risico.

Maar er zijn ongetwijfeld nog alternatieven.
Bedankt :) ik kan bevestigen dat dit werkt incl Xposed (HTC one M7)
Damn, ik dacht deze te gebruiken voor Yelo TV van Telenet, maar die staat blijkbaar in de lijst van apps waar het niet voor werkt.

Ik vermoed dat je in deze launcher van Nokia dan niet kan scrollen? Vraag me af hoe hij anders het verschil gaat weten tussen wanneer je scrollt en wanneer je een letter vormt. Kan natuurlijk makkelijk opgelost worden door eerst op een andere knop te drukken ofzo.
Op je homescreen kan je inderdaad niet scrollen, maar je hebt een app-drawer icoontje, waarmee je in een scrollbare lijst terechtkomt.
Beetje erg jammer dat ik met root toegang geen gebruik hier van kan maken. ;(

Verder ziet het er wel erg gelikt uit. Hopelijk kunnen root-gebruikers binnenkort hier wel van gebruik maken.
Je kunt je root verbergen, lees dit artikel maar eens door:
http://www.makeuseof.com/tag/trick-apps-android-rooted
Gebruikers met root-toegang kunnen de launcher niet gebruiken.
Waarom niet?
Enige manier om dit the fixen?
probeer rootcloack eens: bij mij werkt het voor Yelo TV, wat normaal ook niet op gerootte telefoons gebruikt kan worden.

http://devadvance.com/rootcloakplus/
het xposed framework heeft een module om te verbergen dat je root hebt, die kan je mss gebruiken
[Per ongeluk dubbel geplaatst]

[Reactie gewijzigd door thedjdoorn op 20 juni 2014 10:49]

Maar is dat niet heel vervelend als je andere apps met root wil gebruiken?
Nee- ik zie net dat je een specifieke app selecteert.
De module het trouwens rootcloak...
Ziet er best strak uit in het filpje!

Dus dit is een van de nieuwe manieren van Nokia om geld te gaan verdienen?
Het kan ook zijn dat dit nog in de ideeën koker zat, en misschien zelfs al volledig uitgewerkt, maar dat ze het nooit konden uitbrengen omdat windows phone geen andere launchers toestaat. Dan releasen ze het misschien enkel om de ontwikkelaars wat waardering te geven.
Of het is initieel exclusief bedoeld geweest voor de Nokia X (Android) producten. Ik heb geen van deze toestellen in mijn handen gehad, maar als ik kijk naar Windows Phone, dan kun je daar applicaties oa opzoeken via een alphabet system. Dit was wellicht niet mogelijk op de Android telefoons en daar is dit voor ontwikkeld. Nog veel sjieker dan op het WP platform.
Het voordeel van WP over Android is de simple, gebruikersvriendelijke en snelle benadering van Apps, vooral als je er veel hebt. Dit voordeel wordt hiermee een beetje weggestreept. Zal MS misschien niet leuk vinden.
Ik heb zowel een Lumia 920 (WP) als een S3 (Android, met Nova-launcher), en gebruik ze dagelijks allebei. De een zakelijk, de ander privé.
Maar ik moet toch echt zeggen dat ik de wijze waarop ik apps kan ordenen (en terugvinden) op Android - dus in mappen op de verschillende homescreens - een stuk prettiger vindt dan op de WP-manier....
Ik bedoel niet alleen het alfabetisch sorteren van je icons op je Home Screen, maar het opzoeken van Apps via een scherm waarbij je de app opzoekt via een alfabetisch gesorteeerde lijst of door via alfabet op de gewenste letter te klikken.

@Balloon, op je L920 kun je bv App Folder installeren. Is hetzelfde idee als op Android. Kun je op je Homescreen gebruiken alsook in de App lijst.
Apps kan je met WP ook in app folders stoppen.
Zoals deze van Nokia http://www.windowsphone.c...e7-4143-8a9d-aedf8c3f901e
en deze van Samsung http://www.windowsphone.c...29-45ea-a507-f3d5f4cad58c
En als je ze in folders stopt heb je zeker maar 1 home ;) screen nodig. Wel zo overzichtelijk.

Edit: Persoonlijk bleek ik apps(tiles) pinnen op het homescreen fijner te vinden. Zeker live tiles. Ik gebruik bovenstaande app folder apps niet meer. Moest zelfs even moeite doen om ze weer te vinden... Misschien als je heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee veel apps hebt, dat het dan wel handig kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 19 juni 2014 23:44]

samsung heeft een of ander raar systeem op de apps te plaatsen in de menu's.

maar als je een stock android hebt beschik je gewoon over een alfabetisch gesorteerd app-menu.
Ook bij Samsung kan je de iconen netjes sorteren op alfabet.
De Nokia HERE divisie gaat gewoon verder, en wordt al een tijdje uitgebreid (o.a. richting autosystemen), naast de bestaande HERE diensten (Drive, Maps, Transit, City lense etc.) zou de stap richting meer telefoonsoftware niet een grote zijn.

Wel interessant dat ze nu dus ook het Android segment erbij pakken (misschien zelfs wel met hun navigatie binnenkort).
Anoniem: 145867
@Brazos19 juni 2014 19:00
Wie weet brengt Nokia in de toekomst wel complete Android toestellen uit die tegen de Lumia's gaan concurreren.

:D lol
Het lijkt me interessanter als ze met Jolla in zee gaan. En dat mag (vanaf 2015) weer. (telefoons maken).

Android hoef ik niet, maar een Jolla/Nokia-Jolla zie ik wel zitten.
Een nieuw OS in de markt proberen zetten is een dure affaire. MS heeft er miljarden tegenaan gegooid en begint nu pas enig marktaandeel te winnen. Denk je echt dat Nokia zich nog daaraan zou wagen?

Bovendien zijn de marges in de smartphonemarkt flinterdun, behalve voor Samsung (en dan nog enkel de high-end modellen) en Apple.
Ze hebben toch s40...
Is ook verkocht aan Microsoft.
Oh ja, ik lees dat nu op Wikipedia.

Ik was er heilig van overtuigd dat het nog van Nokia was :)
Dat kan niet want de hele Nokia mobile devices tak is overgenomen door Microsoft. Ook de niet-Windows Phone toestellen zijn nu van Microsoft. Overigens zijn er al wel plannen voor een low budget Android toestel van Microsoft, met een GUI die lijkt op Windows Phone.
Niet kunnen is veel gezegd, zeg nooit nooit ;) Hun 'devices' tak is inderdaad weg en de kans is klein dat ze zomaar eventjes een nieuwe telefoon uit hun mouw schudden. Maar het blijft een tech-bedrijf met duizenden patenten en nog steeds een eigen r&d afdeling.

Als je echter realistisch kijkt, dan is de kans dat ze het volledig zelf ontwikkelen inderdaad klein. Mij zou het ook geen goede keuze lijken om terug een afdeling op te richten die de laatste jaren niet succesvol was in het opboksen tegen android en ios. Tenzij ze iets radicaals ontwikkelen en op de markt brengen. Maar voor nu zullen ze zich waarschijnlijk wel richten op het verder uitbreiden van hun diensten met onder andere Here, met hun afdeling netwerkinfrastructuur concurreren met onder andere Huawei en Ericsson en met hun bestaande patenten en r&d afdeling misschien samenwerken met andere bedrijven in het ontwikkelen van producten.
Dat probleem zou opgelost zijn als ze Jolla overnemen: die kunnen telefoontjes maken.
Sterker nog: Als ze gewoon geld stoppen in Jolla, kunnen die direct beginnen. Die hebben namelijk geen beperkingen van Microsoft.
Er waren laatst geruchten dat Nokia interesse had in het overnemen van Alcatel. Ik ben bang dat het helaas maar wilde geruchten waren, maar ik kreeg er wilde dromen van :9
Ik denk dat het meer een roep is om weer Nokia in de aandacht te brengen zodat de naam natuurlijk niet vergeten wordt
ben niet erg onder de indruk. De veelgebruikte apps staan onder elkaar op het home screen? Dat heb ik nu toch ook al, maar dan 5x4 rijen apps? Werkt nog sneller.

En zoeken op apps kan ik nu ook al door naar beneden te swipen. Ik zie het voordeel niet.
Ik vind het ook geen goede launcher voor mij, maar ik denk dat de veelgebruikte apps afhankelijk zijn van uur/locatie/... als je 's morgens je mail opent dat die dan eerst staat en 's avonds bv youtube. Er zijn in elk geval launchers die dat doen.
Aviate bijvoorbeeld. Op dit moment in closed beta.
PM voor invites.

[Reactie gewijzigd door OrangeTux op 19 juni 2014 21:26]

Ik heb die ook nog gehad. Geen problemen mee gehad, maar het is niet voor mij. Ik heb graag mijn dingen op een vaste plek staan en niet elke keer ergens anders.
Same here. Aviate was leuk maar 'net niet' voor mij

Dat swipen om de filteren is dan wel erg fijn. Ik heb 150+ apps, en dit is DE oplossing.
Ik zou denk ik ook helemaal wild worden van een launcher die zelf met de apps gaat schuiven omdat deze denkt dat dat handig is... ik bepaal inderdaad zelf wel waar ik mijn veel gebruikte apps zet.
Maar los daarvan wel cool dat Nokia op deze manier een andere richting uit gaat.
Helaas dat al deze launchers geen google now ondersteunen.

Blijf dat jammer vinden, voor mij is de meerwaarde van Google Now te groot om voor zoiets te kiezen.
Home button ingedrukt houden brengt je nog steeds naar Google Now.
Anoniem: 327719
@lasharor19 juni 2014 21:08
Denk dat jij de enige bent die Google Now mist. Ik heb hemzelf helemaal uit geschakeld.
Nu bijv. met het WK krijg ik ook relevante informatie, daarnaast is de standaard info vaak heel erg overzichtelijk en zijn de artikelen op basis van mijn interesses ook vaak interessant.

Ik denk dat velen widgets voor deze functionaliteiten gebruiken. Maar daar erger ik mij alleen maar aan.
Dus omdat jij Google Now helemaal hebt uitgeschakeld denk je dat iedereen net als jij Google Now helemaal niks vind? Echt een heel aparte denkwijze hou je er op na.
Ik heb het in 3 browsers moeten proberen om het apk bestand te kunnen downloaden.
Ik vind het ook vreemd dat ze geroote toestellen niet toelaten. Mijn geroote Nexus 5 gaf de melding:
"We are not currently supporting rooted devices".
Met de xposed module RootCloak kun je root verbergen voor zlauncher. Getest op S4 en werkt voor mij.
Werkt bij mij ook op een Nexus 5 4.4.3 en xposed.

Heb hem even geprobeerd maar het spreekt me tot op heden nog niet aan. Vind het toch een beetje omslachtig. Misschien komt het omdat ik al jaren Nova gebruik en hiermee een voor "mij" ideale opstelling heb gemaakt waarin ik alles snel en makkelijk terug kan vinden. Bij deze Nokia launcher heb ik het idee dat je continue aan het zoeken bent... Heb wel eens apps waarvan ik niet meteen de juiste naam weet en dat is nu dus lastig om snel te vinden. B.v. een spelletje, staat bij mij in een game mapje in de app drawer. Max 3x drukken en het spel is gevonden en gestart... Nu ben je een stuk langer bezig... En ligt het aan mij of valt er echt niks door je zelf aan te passen aan het homescreen?
Werkt ook bij mij Nexus 4, 4.4.3 xposed met RootCloak
Ben wel benieuwd dit te testen, lijkt me opzich best handig als eerste indruk, ben wel benieuwd hoe het "automatisch" sorteren werkt naar verloop van tijd. jammer genoeg is "http://go.zlauncher.com" plat..
Zit op mijn Sony ook als optie. Niet echt handig, alles staat dan telkens op een andere plek, terwijl ik nu apps blindelings kan vinden. Ook komt elke nieuwe app dan achteraan.
Op dit moment werkt de download link (go.zlauncher.com) niet.

Via een pc reroute hij naar de sign-up pagina. Op je smartphone/tablet gebeurt er niks (Fount met ssl-verbinding).
Bij mij idd ook niks. Inloggen met je Google account kan wel, daarna een leeg scherm. Jammer, ik had hem graag willen proberen. Naja, later nog maar een keer proberen.
Helaas ben ik te visueel ingesteld om gebruik te kunnen maken van deze software. ik herken apps aan hun plaatje en niet aan hun naam. Ik weet vaak niet eens hoe de app heet dus dat maakt voor mij deze launcher erg onhandig en nutteloos.
Ik ben het hier helemaal mee eens, ik herken de apps ook aan de icoontjes en niet aan de tekst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee