Amerikaan krijgt 20 jaar celstraf vanwege handel in gestolen data

Een Amerikaan die via het internet onder meer handelde in valse identiteiten, heeft een gevangenisstraf van 20 jaar gekregen. Ook moet hij een schadevergoeding van 20 miljoen dollar betalen, zo heeft een rechter in de Verenigde Staten bepaald.

De Amerikaan, de 22-jarige David Ray Camez, maakte deel uit van een groot internationaal crimineel netwerk. Via dat netwerk, een Russisch forum genaamd Carder.su, konden criminelen gestolen data kopen en verkopen. Zij maakten zich daarbij onder andere schuldig aan het stelen van creditcardgegevens, het verkopen van valse identiteiten en het witwassen van geld.

Camez sloot zich in 2008 aan bij de criminele organisatie, waarbij de leden verschillende taken hadden. Zo waren er leden die gestolen diensten en goederen uitprobeerden en leveranciers die de producten vervolgens adverteerden en verkochten. In 2011 had de organisatie naar schatting 5.500 gebruikers op het forum alleen, zo beweert de Amerikaanse overheid.

Amerikaanse veiligheidsdiensten kregen lucht van de illegale handel en probeerden via een undercoveragent het netwerk op te rollen. Camez viel uiteindelijk door de mand toen hij via de agent valse rijbewijzen kocht. Ook onderschepten de Amerikanen een pakket dat vanuit Pakistan onderweg was naar Camez. Daarin zaten vervalste creditcards en apparaten om creditcards, briefgeld en identiteitsdocumenten te vervalsen. Tenslotte had Camez op zijn computer software staan waarmee gestolen gegevens op valse creditcards konden worden geplaatst.

Volgens justitie laat deze zaak zien dat cybercrime de plek van traditionele criminaliteit, waar bijvoorbeeld een bankoverval onder valt, snel inneemt. De rechter heeft Camez mede daarom veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 20 miljoen dollar. In totaal werden er 55 mensen aangeklaagd en hebben er 21 inmiddels bekend, van wie er twee volgende maand voor de rechter moeten komen. De rest is nog voortvluchtig. Het is niet bekend hoe de cybercriminelen precies aan de gestolen creditcards kwamen.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

16-05-2014 • 18:08

34 Linkedin

Reacties (34)

34
26
14
1
0
1
Wijzig sortering
Zo zie je maar weer dat geld belangrijker is dan mensenlevens in deze wereld waarin wij leven o.0

Als je iemand vermoord krijg je tussen de 3 tot 6 jaar cellstraf en dan loopt je weer te fluiten over straat.
Als je illegale data steelt of doorverkoopt of download krijg je al snel een straf boven de 5 jaar

Waar gaat het heen met ons..
terecht hoor, handelen in dit soort zaken creëert een enorm gevaar voor de veiligheid.
wie heeft er anders een valse ID nodig?

Edit:
Lekker veel -1 hier, leg me eens uit wat hier off-topic aan is?

[Reactie gewijzigd door bonyuri op 16 mei 2014 19:42]

Wat gaat er gebeuren als je het niet kan betalen?
Ik vind het interessanter te bedenken wat er zou gebeuren als hij het wel zou kunnen betalen. Dan zou het welhaast 100% zeker zijn dat de straf niet hoog genoeg was.
Tja, nu nog de internet providers die de gegevens van de klanten zonder een rechtsbevel naar overheden doorvoeren... :Y)
criminelen werken meestal via he tor netwerk, zodat zelfs de providers dit niet kunnen traceren, dus het is nutteloos om data te vragen aan providers
bewaarplicht, wat nu is afgeschaft omdat het illegaal was.
Dat zijn behoorlijke straffen !

Maakt mij meteen benieuwd hoe het met de blackshades verdachten gaat aflopen. Hopelijk net zo slecht , indien schuldig :)
De gevolgen voor dit soort identifteitsdiefstal zijn vaak veel groter dan je denkt. Zeker omdat Amerika geen GBA kent (= goed voor privacy) zijn de gevolgen van zulke diefstal veel groter. Het gaat niet om een vervalste creditcard, maar echte volledige indentiteitsdiefstal. Als je dat overkomt zijn de gevolgen potentieel enorm en kunnen je voor de rest van je leven achtervolgen.

Ook krijg je in Amerika geen kwantum-korting. Dus 50 overvallen is ook 50 x de straf van een overval, waar in Nederland je per zaak er vaak heel licht vanaf komt. In dit geval heeft hij een groot aantal mensen gedupeerd. Het is dus 20 jaar voor al die zaken samen.

[Reactie gewijzigd door Armin op 16 mei 2014 20:07]

Los daarvan is het nog maar een knaap van 22 jaar. Die heeft nog een heel leven voor zich en kan zich nog beteren, door zo'n hoge straf te geven pak je dat af. Zo kan hij nooit meer een productief lid van de samenleving zijn.
Die heeft nog een heel leven voor zich en kan zich nog beteren, door zo'n hoge straf te geven pak je dat af.
En? Wat dan nog? We moeten de maatschappij beschermen tegen zulke onverlaten. Ongeacht of ze er iets aan konden doen of niet. Als je het niet indamt (en afschermt van de samenleving), steekt men elkaar aan met zulk gedrag.
Als je z'n hersenen kan fryen (d.m.v. elektroshock 'therapie') en het aantoonbaar zo is dat ie een veel beter persoon is geworden, dan is het misschien nog wat anders.

Normaliter ben ik heel 'links' (ons (leef)milieu is letterlijk hetgene wat ons en onze mede-aardbewoners in leven houdt en is essentiëler dan de rest), maar qua straffen geven ben ik doorgaans 'rechts'.
Ik zie het om mij heen: kinderen ontsporen omdat het er helemaal in zit dat je ze niet moet straffen. Ouders en grootouders houden er niet van om te straffen. Straffen is dè basis voor een goede opvoeding.
Een kind simpelweg (als straf) tien minuten op een plek zetten totdat ie weer 'normaal' kan doen, wordt al niet gedaan. Geen wonder dat zoveel kinderen (en daarmee uiteindelijk ook volwassenen) onhandelbaar zijn/worden.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 17 mei 2014 06:09]

En? Wat dan nog? We moeten de maatschappij beschermen tegen zulke onverlaten.
los van het feit dat het bijzonder discutabel is om iemands leven te vernietigen omwille van een fout (en ja, aan deze kant van de oceaan zijn ze de andere kant uitgeslagen), het is gewoon niet te betalen om iedereen op te sluiten.
Pragmatisch bekeken is de beste oplossing mensen een straf te geven die hen toelaat om nog kansen te krijgen in het leven.
Men beschermt de samenleving niet door iemand 20 jaar op te sluiten en hem dan berooid en zonder kansen terug los te laten in diezelfde samenleving.
Straffen is dè basis voor een goede opvoeding.
Ik zou nog even wachten met die carrière in de pedagogiek.
Misschien moet je die kansen vooraf gewoon niet verspelen?
Hou je er gewoon niet mee bezig dan loop je het risico dat je 20 jaar moet zitten ook niet.
Men beschermt de samenleving niet door iemand 20 jaar op te sluiten en hem dan berooid en zonder kansen terug los te laten in diezelfde samenleving

Straf heeft dan ook meer functies dan enkel het beschermen van de samenleving.

O.a. ook genoegdoening en afschrikking.

Ik weet het in progressief Nederland is dat niet populair en vaak veracht, maar dat zijn nietemin gewoon normale functies van straf.

Men doet alsof dit soort zaken klein zijn. In realiteit zijn dat soort identiteisfraudes niet zelden ook gekoppeld aan mensensmokkel en andere zware criminaliteit. Plus dat als het jou overkomt je ook jarenlang met de gevolgen zit. Het is niet eventjes per ongeluk een beetje over de schreef, maar gewoon zware criminaliteit.

In dit geval heeft deze man duizenden mensen gedupeert. In Nederland is het dan gebruikelijk iemand kwantumkorting te geven. Een jaar zitten voor een autodiefstal kan, maar 20 jaar zitten voor 20 diefstallen niet. In Amerika denken ze daar anders over.

Tenslotte ook in Amerika is er een verschil tussen straf krijgen en straf uitzitten, dus waarschijnlijk komt hij veel vroeger vrij. Juist het genoegdoening aspect komt hierbij naar voren. De strafmaat geeft dan de ernst weer en neemt mee het aantal gedupeerden.
In Spanje kun je bijvoorbeeld ook 5 keer levenslang krijgen, maar kom je nog steeds voor je pensioen vrij.
Ja dat maar had die even vooraf moeten bedenken.
20 jaar in Amerika , goed voorbeeld. Gewoon van andermans spul afblijven het mag wel eens een duidelijk signaal zijn. NL kan ervan leren.
Hard straffen is geen oplossing. Het geeft enkel de slachtoffers een goed gevoel.
Dus we moeten niet te hard straffen? Staat nergens het een oplossing is maar het is wel een duidelijk signaal van 'Don't even think about it!'

Gewoon van andermans spullen afblijven or do your time.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 17 mei 2014 17:20]

Ik vind 20 jaar toch wel idioot lang, als ie in nederland een moord had gepleegd had was hij sneller vrij geweest.
Ik niet. Deze man maakte deel uit van een criminele organisatie die willens en wetens duizenden, zo niet tienduizenden mensen in financiële problemen heeft gebracht, of tenminste dat had kunnen doen.
Tja maar dan is opsluiten tot z'n 42ste ook niet een oplossing, de straffen horen zo iemand te beteren/af te schrikken van illegale dingen.
Maar die komt dan op zijn 42ste weer op vrije voeten, zonder werkervaring, zonder een gezin en zonder huis, dus wat blijft er dan over? Juist ja, creditcard fraude, want dat was de vorige keer ookal erg profijtelijk...
Tuurlijk moeten dit soort mensen flink op de blaren zitten, maar met 20 jaar bereik je niets anders dan dat zijn leven verspilt is, had misschien wat meer constructiever gekunt.
Hoewel je in de US ook vervroegd vrij kan komen, hoelang het dan zou zijn...

@Hieronder:Hoe lang het voor slachtoffers duurt om te herstellen moet geen strafmaat zijn, zeker bij moord waar over 20 jaar het slachtoffer nog net zo dood zal zijn...
Begrijp me niet verkeerd, deze man heeft het een hoop mensen heel erg zuur gemaakt en zal daar voor moeten boeten, maar met 20 jaar heb je alleen dat bereikt...
(Ik neem aan dat de hackers etc. in die 20 jaar gewoon doorgaan met het kraken van creditcards, of dat uiteindelijk alleen nog maar online gebeurt of nog steeds met pasjes, ze zullen nieuwe manieren blijven vinden.

[Reactie gewijzigd door RGAT op 17 mei 2014 10:41]

Sja... zo kun je elke gevangenisstraf bekritiseren. Maar wat zou dan wel een passende straf zijn? 10 jaar? Daarmee heb je hetzelfde probleem. Met 5 jaar ook. Het enige verschil is dat na 5 jaar in de gevangenis er wellicht nog steeds mensen in de schuldsanering zitten dankzij deze man.

Overigens denk ik niet dat er over 20 jaar nog steeds dezelfde soort credit cards zijn als nu, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Anoniem: 336181
@haarbal16 mei 2014 20:29
denk dat dat is zodat die 20 jaar de tijd heeft om die 20 miljoen bij elkaar te harken.
In de vs kan je soms behoorlijk vroeg voorwaardelijk vrij komen !
Aha... want als een burger het doet is het strafbaar...
Heel erg Off topic: wordt George Bush niet in diverse landen als war criminal gezien? Waarom gebeurt hier niks tegen?
Wat zou daar in hemelsnaam tegen moeten gebeuren? Zolang hij geen voet zet in zo'n land, valt er niks te gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee