Een wet die het mogelijk maakt om harder op te treden tegen identiteitsfraude met bijvoorbeeld nicknames en biometrische gegevens, is donderdag in werking getreden. Met de wet hoopt minister Ivo Opstelten van Justitie nu 'alle vormen van identiteitsfraude' aan te kunnen pakken.
De nieuwe wet verbiedt fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten en identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die 'van vitaal of nationaal belang zijn', zo maakte de Rijksoverheid donderdag bekend. Met de wet kan justitie optreden tegen iemand die fraude pleegt met de persoonsgegevens van een ander. Onder die gegevens worden delen van een naam verstaan, maar ook het adres, het telefoonnummer, accounts en nicknames op internet. De Kamer wilde al langer dat dit strafbaar zou worden.
Verder maakt de wet het strafbaar om te frauderen met biometrische identiteitsbewijzen. Het gaat dan bijvoorbeeld om iemand die zich laat opereren aan de vingertoppen of het gezicht om zo misbruik te maken van de identiteit van een ander.
Justitie hoopt met de nieuwe wet aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen voor het vaststellen van de identiteit, zoals biometrische identiteitsbewijzen. "De wet is een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe wegen zoeken om een identiteit voor te wenden. Bijvoorbeeld om een uitkering of bankrekening aan te vragen of voor zorg in een ziekenhuis." Iemand die zich schuldig maakt aan identiteitsfraude, kan maximaal een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen.
De Nederlandse overheid treedt al langer actief op tegen identiteitsfraude. Na een voorlichtingscampagne werkt de overheid ook aan een site onder de naam StopID om een gestolen paspoort of identiteitskaart te laten blokkeren. Ook komt er een site met de naam CheckID, waarop iedereen kan controleren of een paspoort of identiteitskaart geldig is, zo werd in maart bekendgemaakt.