China heeft de communicatie met zijn maanrover Yutu weten te herstellen. Het contact werd verbroken tijdens de twee weken durende koude maannacht en het voertuig leek verloren, maar nu Yutu weer tekenen van leven vertoont, zal hij mogelijk weer normaal kunnen functioneren.
"Yutu is weer tot leven gekomen", zo zei een woordvoerder van de Chinese ruimtevaartorganisatie tegen het Chinese staatsmedium Xinhua. Volgens hem ging de maanrover onder abnormale omstandigheden in slaapmodus, maar is de kans aanwezig dat het voertuig kan blijven functioneren nu contact hersteld is.
Maanrover Yutu - Chinees voor 'konijn van jade' en vernoemd naar het huisdier van een oude Chinese godin - landde in december 2013 op het maanoppervlak, maar kampte met problemen bij het ingaan van de maannacht, die veertien dagen duurt en waarbij de temperatuur tot -140 graden Celsius daalt. Onder andere werd het zonnepaneel niet goed over de instrumenten geklapt, waardoor de systemen minder tegen de kou beschermd waren.
Afgelopen maandag slaagden de wetenschappers er niet in de communicatie te herstellen waardoor gevreesd werd dat de rover opgegeven moest worden en bevangen was door de kou. Die vrees lijkt nu onterecht. Technici van de Chinese ruimtevaartorganisatie onderzoeken nu nog wat er mis ging bij de mechanische bediening.
De maanrover moet de bodemstructuur en geologische samenstelling van het maanoppervlak analyseren, mogelijk om China een idee te geven of er bruikbare delfstoffen te winnen zijn. Het is de eerste maanrover van China en het eerste voertuig sinds veertig jaar dat zich op het maanoppervlak voortbeweegt.