Chinese maanrover toont tekenen van leven na maannacht

China heeft de communicatie met zijn maanrover Yutu weten te herstellen. Het contact werd verbroken tijdens de twee weken durende koude maannacht en het voertuig leek verloren, maar nu Yutu weer tekenen van leven vertoont, zal hij mogelijk weer normaal kunnen functioneren.

"Yutu is weer tot leven gekomen", zo zei een woordvoerder van de Chinese ruimtevaartorganisatie tegen het Chinese staatsmedium Xinhua. Volgens hem ging de maanrover onder abnormale omstandigheden in slaapmodus, maar is de kans aanwezig dat het voertuig kan blijven functioneren nu contact hersteld is.

Maanrover Yutu - Chinees voor 'konijn van jade' en vernoemd naar het huisdier van een oude Chinese godin - landde in december 2013 op het maanoppervlak, maar kampte met problemen bij het ingaan van de maannacht, die veertien dagen duurt en waarbij de temperatuur tot -140 graden Celsius daalt. Onder andere werd het zonnepaneel niet goed over de instrumenten geklapt, waardoor de systemen minder tegen de kou beschermd waren.

Afgelopen maandag slaagden de wetenschappers er niet in de communicatie te herstellen waardoor gevreesd werd dat de rover opgegeven moest worden en bevangen was door de kou. Die vrees lijkt nu onterecht. Technici van de Chinese ruimtevaartorganisatie onderzoeken nu nog wat er mis ging bij de mechanische bediening.

De maanrover moet de bodemstructuur en geologische samenstelling van het maanoppervlak analyseren, mogelijk om China een idee te geven of er bruikbare delfstoffen te winnen zijn. Het is de eerste maanrover van China en het eerste voertuig sinds veertig jaar dat zich op het maanoppervlak voortbeweegt.

Yutu

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-02-2014 • 17:14

71 Linkedin

Reacties (71)

71
67
41
5
1
7
Wijzig sortering
Maar wie heeft deze foto dan gemaakt? :9
Je ziet daar de lander. Wat je ziet is 't karretje dat amper een kwart van de grootte is van de lander.
't Karretje is via 2 loopplankjes naar beneden gereden.

't Karretje stond OP de lander, afgedekt door 2 panelen die na de landing openklapten en als zonnepanelen dienst doen. Daarna werden de 2 loopplankjes uitgevouwd en kon 't karretje langzaam naar beneden rijden. Op de foto staat ie ongeveer 1 meter van de lander. Het karretje is amper 1.5 meter groot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Yutu_%28rover%29
Selfie tuurlijk :+
timer zetten snel terug rijden en poseren... 8)7
E.T. natuurlijk :P

Of misschien doen robots ook wel aan Selfies whaha

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 13 februari 2014 17:23]

Dat zeg je nu als grap, maar o.a. de Opportunity van NASA kan & deed dit
Technici van de Chinese ruimtevaartorganisatie onderzoeken nu nog wat er mis ging bij de mechanische bediening.
Je zal wel niets mogen zeggen over de bouwkwaliteit van een Chinese maanlander ;)

[Reactie gewijzigd door Fawn op 13 februari 2014 17:18]

Het is een prestatie van jewelste om iets überhaupt buitrn het Aardse atmosfeer te brengen en al helemaal om iets naar de maan te brengen en daar te laten landen! Maar wat die Amerikanen deden in 1969.... eigenlijk een onvoorstelbare prestatie van ze, dit alles 45 jaar geleden.
Volgens de Nasa tentoonstelling klopte de berekening van Jules Verne al redelijk. Dus zo moeilijk is het niet.
Bedenk er eens bij dat ze in de 1960'er jaren nog geen snelle computers hadden. De Apollo-maanlander was het eerste vliegende apparaat wat volledig fly-by-wire werkte (dus met elektronische besturing, niet mechanisch), maar de computer van de maanlander was zeer primitief.

Het is een wonder dat alles zo goed gelukt is en dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd met de Apollo-maanlanders. Stel je voor dat er iets mis was gegaan zodat Neil Armstrong en Buzz Aldrin niet meer van het oppervlak van de maan af hadden kunnen komen...

Het naar de maan brengen van mensen en ze weer veilig laten terugkeren is héél wat ingewikkelder dan wat berekeningetjes van Jules Verne.

[Reactie gewijzigd door jj71 op 14 februari 2014 09:25]

De gemiddelde deurbel is tegenwoordig nog "slimmer" dan de computer van de oorspronkelijke maanlander.

Tegenwoordig wordt er wel heel veel gebruik gemaakt van digitale techniek in plaats van "ouderwetse" mechanische/analoge techniek. Het denkproces is daarmee ook veranderd en het begrip van de toenmalige werking van bijvoorbeeld navigatie dus ook.

Wie gewend is aan een GPS weet niet goed meer hoe een kompas of sextant werkt (in de Apollo gebruikt - sextant).
Ik denk niet dat de periode van Jules machtig waren om iets dan ook in de juiste orde te berekenen, alleen bij benadering, ergens. Want vooraf heeft NASA en Rusland destijd idioot veel werk verzet. Ik geloof dat aan dit verhaal ruim 400.000 mensen aan dit project heeft gewerkt, zou mij niet verbazen als het dubbele was geweest, ego spelletje VS EN Rusland.
Nee want dat slaat nergens op. Alle elektronische spullen die wij gebruiken in 'moderne' landen worden gemaakt in China.

Besides, een project dat al zo duur is en belangrijk is voor Chinese wetenschap, daar gaan ze echt bezuinigen op bouwkwaliteit en materiaal.
Vandaar dat we er ook een mening over hebben. De kwaliteit, vooral in het verleden, liet nog wel eens te wensen over. En nog steeds heeft made in China een beetje 2de keuze kwaliteitsnaam. Electronica is misschien al beter maar qua auto's is het nog steeds niet veel beter...
Ik denk niet dat een maanrover gebouwd is met geldbesparing in gedachten.
Vooral aangezien ruimteprogramma's zoiezo een groot financieel gat zijn waar de overheid tegenwoordig al lang geen winst meer kan halen en alleen maar kosten maakt, om dan een maanrover zo goedkoop mogelijk te maken en vervolgens al die millioenen die het kostte om het ding op de maan te zetten voor niks te hebben uitgegeven als het apparaat kapot gaat...
De titel deed me in eerste instantie raar opkijken. Anyway, fijn dat hij het dan toch nog doet, kan best wel geloven dat dit heel vervelend zou zijn geweest voor China, mocht hij toch niet meer werken. Ben wel niet zo erg blij met de reden waarom ze dat ding naar de maan hebben gestuurd: delfstoffen zoeken op buiten aardse objecten, aub nee. We hebben de aarde zo al erg genoeg verpest.
We hebben de aarde zo al erg genoeg verpest.
Des te meer reden toch om onze delfstoffen buiten de aarde te zoeken? Bijvoorbeeld Helium-3 op de Maan t.b.v. toekomstig kernfusie. http://en.wikipedia.org/wiki/Helium-3.
Deels, nu is kernfusie natuurlijk prachtig maar de vraag is of het daar om gaat natuurlijk, buiten dat ze eerst maar is mogen zorgen voor een wat langere/efficientere kernfusie, volgens mij is er genoeg (zeer zeldzaam) helium-3 om dat gewoon te testen en mee te expirimenteren, enkel niet voor grootschalig verbruik, en pas op dat moment wordt het natuurlijk interessant om het overal vandaan te halen waar mogelijk...

Als ze andere stoffen delven wordt de rommel (bij verbranding of restproduct) toch hier op aarde achtergelaten, en maakt het eigenlijk niet uit waar het vandaan komt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 februari 2014 17:28]

Efficientere kernfusie bereik je dus met He3 en helaas, door het magnetisch veld is er hoegenaamd niets op de aarde te vinden.
Waarom dat? Waarom zouden ze geen stoffen van de maan kunnen halen als deze bruikbaar zijn? Dit zorgt er juist voor dat we de aarde niet meer zoveel hoeven te verpesten met allerlei boringen etc, maar dat we dit doen op een steen waar toch niks leeft en dus ook niks dood kan gaan (of last kan hebben van aardbevingen etc.).
Je denkt zeker dat het leven op aarde nog hetzelfde is als de maan er niet meer is?
Ik geloof dat je je in een paar ordergroottes vergist. De maan weggraven?
De diameter van de maan is een kwart van die van de aarde. Ik denk dat we hier eerder de oceanen leegdrinken..
Wat valt er te verpesten op de maan dan?

Zie het zo, als we helium-3 kunnen winnen op de maan voor kernfusie hier op aarde dan kan dat een hele hoop vervuiling schelen. Het lijkt mij persoonlijk raar om het leven hier op aarde niet proberen te verbeteren door te kiezen om een levenloos stuk rots 'schoon' te houden..
Delfstoffen (winst) is welhaast nog de enige drijfveer om ooit van deze planeet af te komen. Laat maar graven daar op de maan, dan wat asteroiden, manen van andere planeten..
Met wat geluk gaan we naar de sterren en sterven we niet uit.
Anoniem: 428562
@Loller113 februari 2014 17:21
De aarde wordt niet verpest door het delven van grondstoffen maar doordat er te veel mensen rondlopen en de meesten hebben ook nog een armoedig bestaan.
enig idee hoeveel co2 er nodig is om ernaar te 'boren'
Titel vind ik enigszins misleidend ;P.
OT:
Vraag me toch enigszins af hoe ze hem dan weer uit slaapmodus hebben gekregen en opnieuw verbinding hebben gemaakt.
De analyse van de ontstaande problemen en de gevolgen ervan wordt nu druk aan gewerkt.
Persoonlijk denk ik dat het ding ietsjes moest ontdooien na een 18 nachten (maan nacht cyclus) geslapen te hebben met temperaturen tussen de min 140 en min 160 graden Celsius.

Maar dit is natuurlijk on onderbouwd gissen vanaf mijn kant.

@Exitz, thanks!

[Reactie gewijzigd door Greybeard op 13 februari 2014 19:28]

China's robotic Chang'e 3 lander and Yutu moon rover draw power from their respective solar arrays, but also have plutonium-powered batteries to keep warm their innards of electronic components.

Chinese engineers at the Beijing Institute of Spacecraft System Engineering have previously noted that creative techniques in thermal control technology for the Chang'e 3 moon mission were called for, such as radioisotope heat, gravity-assisted fluid loops, heat pipes and other thermal control hardware and insulation.
Ik veronderstel dat er wel zoiets als een fall back systeem in zit mocht hij het zo laten afweten.
Zoals vele voor mij las ik de titel ook met een "whaaat?!" gedachte.

On topic:

Best interessant dat ze daar zoeken, gaan ze er dan ook eindelijk een basis neerzetten? Begrijp me niet verkeerd het ISS is mooi, maar echt ruimtevaart? Ja en nee, als ze zo'n bio-doom op de maan neerzetten kun je pas echt spreken van ruimtevaart. Het -140 gedeelte zal wel iets zijn waardoor men het nog niet heeft geprobeerd of dat dit het weerhoud, maar dat zou toch gaaf zijn? Waarom Mars als je hier dichtbij op de maan kunt beginnen. Dan heb je ook als je wel naar mars gaat met een bemande vlucht al een voordeel ten opzichte van starten op aarde.
-140 is geen probleem. Je hebt voornamelijk stralingsverlies en daar kan je op isoleren.
Waarom er nog geen basis is is omdat dat financieel nog niet interessant is.
Toch wel mooi dat de grond in de Chinese foto's niet spierwit is maar gewoon bruin/grijs (de echte kleur).

Daarnaast ook knap dat dat ding het nog doet met -140.
Haha dat beschreef de Chinese kwaliteit van gebruiksvoorwerpen best wel goed. Maar wel mooi dat de maan weer eens word bezocht, en met een beetje geluk vinden ze er zeldzame isotopen die voor de ruimtevaart gebruikt kan worden als brandstof. Zo kan de maan een tussenstop/tankstation worden in de toekomst, en al die zware brandstof van een planeet met een minder grote zwaartekracht te halen valt. Pfff, ik moet echt minder ksp doen.
Cool. Misschien kunnen de Chinezen dan even kijken of de maanlanding van de Amerikanen echt is, of toch een hoax waren. Zijn de complottheorie aanhangers ook weer tevreden...
Er staan tegenwoordig spiegels op de maan om lasers te kunnen weerkaatsen, voor onder andere afstandbepaling van de maan. De mensen die niet geloven dat er ooit iemand op de maan geweest is zul je zelfs nog niet overtuigen als je ze zelf op de maan plaatst.
Die reflector is er met het Apollo programma neergezet zo'n 40 jaar geleden.
Althans, dat zeggen ze. Kan ook gewoon naar de maan zijn geschoten..
De complottheorie-aanhangers zijn nooit tevreden, want het maakt niet uit met wat voor bewijs je komt, ze fantaseren altijd een nieuwe reden waarom dat bewijs ook bij het complot hoort. 8)7

Ik weet niet precies waar het Chinese maanwagentje is op de maan, maar het zou wel heel toevallig zijn als het vlakbij de Apollo-hardware zou zijn. (Het zou natuurlijk wel gaaf zijn als ze ineens een foto hadden van de Apollo-hardware vanaf het maanoppervlak!).

Het oppervlak van de maan is ongeveer net zo groot als het oppervlak van het continent Afrika, dus dan vind je niet heel makkelijk iets terug.
Anoniem: 384777
13 februari 2014 17:59
zo, dat is nog eens een misleidende titel...
Chinese boef heft de maan gestolen en de volgende dag hadden ze contact met hem

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee