De inbraak op een buitenlandse router door de Nederlandse politie gebeurde omdat er een 'acute dreiging' was, stelt het Openbaar Ministerie. De actie was mogelijk aan te merken als computervredebreuk en ligt gevoelig, omdat de router niet in Nederland staat.
Volgens woordvoerster Ilse de Heer van het Openbaar Ministerie heeft de politie inderdaad ingelogd op de router, om te kijken of het om een proxy ging. Dat gebeurde in het onderzoek naar een man die op 4Chan vanaf een buitenlands ip-adres dreigde dat hij docenten en studenten van een onderwijsinstelling zou neerschieten.
"Er was sprake van een acute dreiging en er moest snel achterhaald worden waar deze vandaan kwam", aldus De Heer. Het OM vermoedde dat er sprake was van een proxy, waarschijnlijk omdat het dreigement vanuit Costa Rica kwam. "Er was sprake van een dringende noodzakelijkheid, daarom was het van belang om te weten of het een proxy was."
De inmiddels 19-jarige man die het dreigement plaatste bleek echter daadwerkelijk fysiek in Costa Rica te zijn en deed zijn bedreiging vanuit een internetcafé. Het dynamische ip-adres dat werd gebruikt om de dreiging te plaatsen was op het moment dat de politie onderzoek deed echter al opnieuw gealloceerd, naar een willekeurige andere internetgebruiker uit Costa Rica
Een politieagent logde op de router in met de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord 'admin', de standaard logingegevens voor die specifieke router. Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet was dat aan te merken als computervredebreuk. Wat de kwestie extra gevoelig maakt, is dat het gaat om een buitenlandse router; mogelijk is dus ook de wet in Costa Rica geschonden.
Momenteel ligt een wetsvoorstel op tafel dat de politie de mogelijkheid geeft om in bepaalde gevallen in te breken op computers van verdachten, ook als de locatie ervan niet te achterhalen is. In dat geval had de wet deze kraak echter eveneens niet toegestaan: de locatie was immers wel degelijk te achterhalen.