Symantec wil met andere beveiligingsbedrijven meer concrete data over aanvallen delen, zoals e-mailadressen die virussen verzenden en url's met malware. Die informatie zou dan in een centrale database moeten worden opgeslagen.
Op dit moment verzamelen beveiligingsbedrijven al informatie van hun klanten, maar die gegevens worden niet gedeeld met andere beveiligingsbedrijven. "Maar veel bedrijven gebruiken verschillende beveiligingsproducten, zonder dat die met elkaar samenwerken", aldus de chief technology officer van Symantec, Steve Trilling, tegenover Tweakers op de RSA-beveiligingsconferentie in de RAI in Amsterdam. Symantec verzamelt nu al bepaalde data van klanten, maar die worden niet met concurrenten gedeeld.
Bij de informatie die wordt gedeeld, gaat het onder meer om e-mailadressen die virussen verzenden, url's met malware en informatie over besmette bestanden. "Er wordt geen informatie zoals de inhoud van e-mails verzonden", belooft Trilling. Ook kunnen klanten zelf bepalen wat ze wel en niet met de beveiligingsbedrijven delen. Voor bedrijven denkt Symantec aan een oplossing waarbij data lokaal in een bedrijfsnetwerk wordt opgeslagen.
Daarbij zal Symantec verantwoordelijk zijn voor de opslag van de informatie. "Het zal echt een centrale database worden", aldus Trilling. Desondanks verwacht hij dat concurrerende bedrijven zullen willen samenwerken, omdat ze hun klanten dan beter kunnen beschermen. "Er wordt nu bovendien al veel samengewerkt door beveiligingsbedrijven", aldus de cto. Zo delen ze onderling informatie over malware. Trilling vindt het echter moeilijk te voorspellen of andere beveiligingsbedrijven vrijwillig data van hun klanten zullen delen met Symantec. "We zijn druk bezig met het voeren van gesprekken met andere beveiligingsbedrijven, meer kan ik nu nog niet zeggen", aldus Trilling. Onduidelijk is of beveiligingsbedrijven moeten betalen voor toegang.
Het delen van meer informatie over beveiligingsrisico's moet ertoe leiden dat dreigingen die minder wijdverspreid zijn maar wel een risico inhouden, toch kunnen worden geblokkeerd. "De meeste bedreigingen waartegen we onze klanten moeten beschermen, hebben we zelf nog nooit gezien", aldus Trilling. Dat maakt het voor beveiligingssoftware moeilijk tot onmogelijk om de dreiging te blokkeren.
Trilling belooft dat de gegevens goed worden beveiligd en niet vrijwillig worden gedeeld met de inlichtingendiensten. Desondanks zegt hij de zorgen van Europeanen over Amerikaanse technologiebedrijven te begrijpen. Ook erkent hij dat Symantec 'in bepaalde gevallen' aan de overheid zal moeten overdragen. Uit de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden blijkt echter dat dit niet incidenteel, maar structureel gebeurt.