Microsoft geeft studenten onder voorwaarden gratis Office

Microsoft gaat studenten en scholieren gratis een versie van Office 365 aanbieden mits hun school het softwarepakket al gebruikt. Ze kunnen dan zonder extra kosten ook thuis Word, Excel, PowerPoint en Outlook gebruiken, belooft Microsoft.

officeHet softwarebedrijf uit Redmond geeft studenten en scholieren een Office 365 ProPlus-abonnement, maar alleen als hun school, hogeschool of universiteit Office 365 ProPlus of Office Professional Plus uitrolt naar alle studenten en medewerkers. Doet de onderwijsinstelling dat, dan kunnen de studenten de Office-bundel thuis installeren op maximaal vijf verschillende computers. Hoeveel onderwijsinstellingen nu al Office 365 ProPlus of Office Professional ProPlus aanbieden, is onduidelijk; Microsoft kon daarover niet direct duidelijkheid verschaffen.

Het ProPlus-abonnement kost normaal 12,90 euro per maand, exclusief btw, en biedt onder meer Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote. Daarnaast worden bezitters van het abonnement automatisch voorzien van nieuwe Office-versies. Waarschijnlijk wil Microsoft met het abonnement studenten en scholieren aan zich binden; in een verklaring schrijft Microsoft het belangrijk te vinden dat 'onze toekomstige generatie is voorbereid met de technologie die ze later ook in het werkende leven nodig zullen hebben'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

15-10-2013 • 16:11

153

Reacties (153)

153
145
80
7
0
39
Wijzig sortering
Het ProPlus-abonnement kost normaal 12,90 euro per maand, exclusief btw, en biedt onder meer World, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote.

Ik wist niet dat Bing Maps een andere naam heeft gekregen en nu ook als applicatie ook wordt meegeleverd :+

Al dan niet, een goed streven. Scholieren vroeg kennis laten maken met legale software zorgt er in mijn ogen voor dat mensen ze later sneller gaan kopen :)

Wel een beetje jammer dat hij gedownmod wordt jongens... Kom op man...

[Reactie gewijzigd door huisman88 op 25 juli 2024 21:18]

Het zou nog mooier zijn als leerlingen vroeg kennis maken met vrije software. Zodat duidelijk wordt dat vrije, legale software zeer goed te gebruiken is op scholen en in het bedrijfsleven. Zodat duidelijk wordt dat er een filosofie achter steekt dat delen meer oplevert voor iedereen dan gesloten software biedt. Dat vendor-lock-in NOOIT goed is voor een persoon, school of bedrijf. Dat er naast een sociaal aspect ook een groot veiligheidsaspect meeweegt: open software bevat niet de achterdeuren die bekend zijn geworden door de informatie die Edward Snowden openbaar heeft gemaakt.
Het zou nog veel mooier zijn als er op scholen generieke ict technieken worden onderwezen in plaats 'hoe gebruik ik applicatie x'. Dus bijvoorbeeld 'hoe leer ik tekstverwerken' ipv 'hoe gebruik ik MS Word 2010'.
Vrij is maar relatief als iedere open source toko weer zijn eigen varianten biedt, en die dan incompatibel zijn. Als programmeur is het verschil in Linux varianten al soms ergerniswekkend. Als office pakket moet je gewoon je documenten kunnen maken EN ze uit kunnen wisselen met anderen. Of dat nu met of zonder vendor-lock-in gebeurd, zal de gemiddelde office gebruiker absoluut niet interesseren. Kan je niet uitwisselen, dan zit je ook vast aan een pakket, al zou dat open source zijn.

Via je baas kun je trouwens met het Microsoft home office programma al office voor een koopje krijgen (ik dacht iets van 15 euro).

Ik vraag me trouwens ook af wat gebruikers van een 'cloud' office service (of dat nu Google is, of office 365, dat maakt niet uit) afvragen wie de juridische eigenaar is van de gemaakte documenten, wat er gebeurd bij verlies en welke jurisprudentie er geldt als de documenten ergens in het buitenland gehost worden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat horden hierover nog nooit over nagedacht hebben (maar dat geldt ook voor wat je publiceert op alle andere sociale media).

Dat gratis van MS (en Google) gaat potentieel wel gepaard met kennis van de inhoud van de opgeslagen documenten. Informatie die potentieel een goudmijn kan zijn. De kosten voor de opslag moeten tenslotte ergens vandaan komen....

Sowieso is het een heel interessante vraag of we documenten van nu, met de software over 50 jaar kunnen openen. De word documenten van 25 jaar geleden is vaak al een crime.
Als je documenten wilt houden kan je daarvoor pdf gebruiken. Die kan je dan altijd lezen, enkel niet bewerken. Als je echt compatibiliteit wilt houden, moet je gewoon de software gebruiken waarmee het gemaakt is, en stoppen met upgraden zodra de compatibiliteit vervalt. Maar dat heb je met alles natuurlijk, dat heet vooruitgang :p
Anoniem: 529096 @kdekker15 oktober 2013 19:12
Vrij is maar relatief als iedere open source toko weer zijn eigen varianten biedt, en die dan incompatibel zijn.

Sowieso is het een heel interessante vraag of we documenten van nu, met de software over 50 jaar kunnen openen. De word documenten van 25 jaar geleden is vaak al een crime.
Je spreekt jezelf tegen. Namelijk dat oude word documenten niet goed te openen zijn en dat iedere open-source toko zijn eigen incompatible variant biedt (en MS dus niet).

Ik denk dat met de ODF standardisatie het is gewaarborgd dat documenten die in dit formaat zijn opgeslagen in de toekomst geopend kunnen worden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de MS Office Open documenten (die eindigen op .x), alhoewel MS zich al hiervan heeft afgeweken.

Overheden zitten overigens met hetzelfde probleem en ik dacht dat de EU op ODF is overgeschakeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 529096 op 25 juli 2024 21:18]

Gebrande dvd's gaan geen echt geen 50 jaar mee, papieren archieven verzuren of worden vernietigd (Tropenmuseum). Volgens mij blijven alleen mijn sociale media gegevens nog duizenden jaren in the cloud....
Ik heb niet gezegd dat MS zich niet aan dezelfde problemen schuldig maakt (dan doen ze namelijk wel, ook bij MS is compatibiliteit niet gewaarborgd).

Wel maakte ik een typefout: Word bestond 25 jaar geleden nog niet eens, maar Word-Perfect (niet van Microsoft) wel. De eerste versie van Word kwam pas met Windows. Ik had het dus over WP documenten. Voor het verhaal maakt het verder niet zo veel uit. Mijn reactie was een reactie op een ander die zei dat de oplossing in open source lag. Dat ontken ik, want ook Open Source kent soortgelijke problemen.

Met ODF (of welke andere standaard dan ook) is weliswaar een standaard ingezet, maar ook met open standaarden kun je tegen incompatibiliteiten aanlopen (denk maar hoe de afgelopen 20 jaar met HTML in browsers is omgegaan). Het is maar net welk deel van de standaard door iedereen geïmplementeerd wordt, en dan ook nog uniform. Zelfs bij de meest rigide uitgeschreven standaarden kunnen incompatibiliteiten ontstaan, zeker als een standaard meerdere versies en edities kent.

Soms is het woord 'standaard' ronduit misleidend, want XML is een standaard, maar hoe je XML tags interpreteert toch echt niet. Wat dat betreft is XML niet meer of minder standaard dan het west-Europese alfabet. Een open standaard is uiteraard wel te prefereren boven een de-facto gesloten standaard.
Anoniem: 529096 @kdekker15 oktober 2013 21:59
Het probleem met HTML was IMO dat MS zijn eigen sausje wilde hebben ivm vendor lock-in. MS en standaarden gaat niet zo goed...

ODF is een ander verhaal. Het kwam van dezelfde ontwikkelaar (Sun) als degene die de software ontwikkelde die hiermee overweg kon. De compatibiliteitsproblemen verwacht ik niet zo zeer. Temeer ook omdat het gezipt XML is, dus plain tekst (en plaatjes e.d.), en de inhoud dus feitelijk altijd achterhaald kan worden.

Het is vooral dat documenten van Closed Source Software ruk zijn omdat het ontrafeld moet worden met reverse engineering. Het AutoCAD dwg formaat is een prima voorbeeld, maar ook het .doc formaat van MS is een wondertje.

En tja, XML, zullen we het daar maar niet over hebben. Ik heb nog een dikke pil liggen dat dit formaat beschrijft. Degene die dit heeft bedacht... Maar ja, het werkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 529096 op 25 juli 2024 21:18]

ook een groot veiligheidsaspect meeweegt: open software bevat niet de achterdeuren
Bewijs? Ik durf te beweren dan open source zelf meer achterdeuren bevat. Gewoon open en in het zicht. Waarom? Ze zijn er gemakkelijk in te brengen (stuk makkelijker dan in closed source) en omdat er toch niemand naar kijkt! Dat open zijn biedt slechts schijn zekerheid, de gevaarlijkste vorm van "zekerheid".
Anoniem: 529096 @mashell15 oktober 2013 19:54
Ben jij een programmeur? Ooit met git gewerkt? Iedere wijziging is precies te volgen, tot en met degene die het heeft ingevoerd en degenen die het geautoriseerd hebben.

Een beetje fatsoenlijk Open Source project doet aan revision control, waarbij git tegenwoordig goed is ingeburgerd. Een pakket als LO heeft een serieus wijzigings-proces, waarbij veel wordt gecommuniceerd, fouten eruit worden gehaald e.d.
Anoniem: 457607 @2677915 oktober 2013 23:44
Helemaal mee eens. En ik zou graag ook zien dat studenten leren dat het produceren van documenten en powerpoints geen doel op zich is.

In Silicon Valley schijnt het merendeel van de startups Google docs te gebruiken, een uiterst beperkt office pakket. Maar dat maakt niet uit. Deze bedrijven snappen dat documenten een middel zijn om echt werk te doen, en dat documenten schrijven niet het doel of het werk is.

Als je die filosofie aangrijpt, dan kun je Office makkelijk loslaten. Uiteraard zijn er specialismes waarin het niet kan, maar voor het merendeel van de mensen is ieder office pakket een goede.
Anoniem: 542822 @2677916 oktober 2013 11:42
Dat vendor-lock-in NOOIT goed is voor een persoon, school of bedrijf:
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Klopt, en dat zullen veel bedrijven binnenkort gaan ondervinden vanwege de EOL van xp. De overschakeling (migratie) naar een nieuw OS zal vanwege die vendor-lock veel geld gaan kosten voor de meeste bedrijven.
'hoe gebruik ik applicatie X'.
Dus bijvoorbeeld 'hoe leer ik tekstverwerken' ipv 'hoe gebruik ik MS Word'.
Ja mooi streven!!!
Maar om nu elke leerling:
20 tekstverwerkings applicaties bij te gaan brengen,
25 Spreadsheet applicaties,
30 Dia / Presentatie applicaties,

In plaats van alles 1 applicatie, scheelt dat nog al in de kosten en de genomen tijd.

Jou aanbeveling is daarom dus praktisch niet haalbaar, want waarom wel Allpicatie X, Y, Z, en liever geen Applicatie A, B, C, terwijl die toch exact hetzelfde doen, alleen maar iets duurder zijn... maar wel sneller / en wij vinden makkelijker....

Nee totaal niet haalbaar.
Je leest niet. Met jouw interpretatie wordt het: hoe leer ik MS word 2010, Abiword, Libreoffice writer 4.1, Openoffice writer 4.0, Corel WordPerfect x6 en zo nog een stuk of wat meer.
Wat ik propageer is leer _tekstverwerken_
Dan maakt het niet meer uit welk pakket je gebruikt, je hebt alleen nog een gewenningsperiode om aan de menu's/navigatie binnen een bepaalde tekstverwerker aan de slag te gaan.
Tekst verwerking aan zich wordt al geleerd door tekst opmaak bij het schrijven in taal, men noemt dat "taal, gramatica en spelling" - die les is er dus al.
Wat men moet leren is omgaan met de applicatie / soort applicatie, en dat vinden in de applicatie om taal tot zijn recht te brengen; opmaak van brieven bijvoorbeeld. Ook dit valt nog altijd binnen de norm van "taal" / of dit nou Nederlands of Duits, Engels, of welke taal dan ook - want de Nederlandse Brief opstelling, is nog steeds anders dan die in Duitsland wordt gehanteerd (ik heb kinderen in Duitsland wonen).
Dus, Taal wordt al geleerd, Brief schrijven en dicteren ook, nu nog de knoppen vinden, en die is bij elke applicatie anders.

En nu wil het voorkomen dat 75% van de wereld-bevolking - die kan (machine)-schrijven al Microsoft Office gebruikt in de laatste 25 jaar - en dat wil jij gaan veranderen.... door al die 'andere' slecht ondersteunde open source programma's te gaan instaleren en uit proberen, met al het geringe support, garantie tot aan de deur en ondersteuning die het heeft...
Daarnaast is er geen hond die het product kent, dus support kopen / inhuren heeft ook geen zin - want ze zijn er kromweg niet.
ik spreek vanuit de praktijk / er is geen Enterprise School / University / Opleidingsinstituut / Bedrijf die zin heft in jou Open Source verhaal; te veel risico, te veel kosten, daar door slecht functionerende productie.
En als je wel een slachoffer kan vinden die opnieuw het wiel wil uitvinden, en jij mag dat voor hem doen, dan wens ik jou heel veel;
Succes!

Edit:
Sorry voor de taal fouten hier boven, maar mijn EN-spelling check binnen Chrome en Firefox werken niet zo goed, en proberen constant Nederlands te vertalen in Engels op het moment dat ik een EN-term gebruik.
Typisch Open Source, met MS office heb ik daar niet zo veel last mee, maar ja, dat is ook niet gratis...
door al die 'andere' slecht ondersteunde open source programma's te gaan instaleren en uit proberen, met al het geringe support, garantie tot aan de deur en ondersteuning die het heeft...
Dit vind ik een nogal grove aanname die absoluut niet strookt met de werkelijkheid en ik ben het dan ook absoluut oneens met jouw visie.
Al dan niet, een goed streven. Scholieren vroeg kennis laten maken met legale software zorgt er in mijn ogen voor dat mensen ze later sneller gaan kopen :)
Kennis laten maken kan ook prima met open source software. De meeste opdrachten op scholen kun je prima maken met LibreOffice bijvoorbeeld. Ik vind het idee om een maandelijks bedrag te betalen voor een officepakket ronduit absurd en al helemaal als je daar de facto toe verplicht wordt omdat je hele school/kantoor/werk het gebruikt.

Want dit is gewoon een truc van Microsoft om het Marktaandeel van hun Office te vergroten (groot te houden?). Deze studenten zullen dus later ook bij hun werk een voorkeur hebben voor Microsoft Office waardoor alternatieve pakketten veel minder kans maken.
Nee hoor, nu is het simpelweg zo dat studenten een illegale versie van MS Office draaien. Er is amper iemand die er voor kiest om in de plaats LibreOffice of iets dergelijks te gebruiken. Nu is het dus al zo dat studenten opgroeien met MS Office. Het staat iedereen vrij om een open-source pakket te gebruiken, maar de werkelijkheid is dat we gewoon veel liever MS Office gebruiken. Voor mij persoonlijk kan er dan ook niets op tegen MS pakket. En dat je voor software moet betalen is op zich geen zo'n vreemd feit ...
Ze draaien een illegale versie van word om dat anders de docent/professor hun project/opdracht/scriptie niet kan openen. |:(

Of nog erger, ze moeten gebruik maken van PowerPoint omdat de pc die op de projector is aangesloten geen admin rechten heeft. De administrator van de uni wil dan toevallig natuurlijk niets weten van vage open source software op zijn netwerk.

Bij mij gaan altijd de haren overeind staan als de student/scholier het op zijn donder krijgt dat ze gebruik maken van illegale software. Terwijl kost effectieve alternatieven door logge instanties en scholen worden genegeerd.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 25 juli 2024 21:18]

Hoezo niet kan openen? Wij mochten het gewoon in PDF-vorm insturen hoor. En vage FOSS, daar heb je portable apps voor die dat probleem vaak oplossen.
Terwijl kost effectieve alternatieven door logge instanties en scholen worden genegeerd.
http://www.microsoftstore...urce=google&WT.medium=cpc

80 euro voor vier jaar vind ik goed te overzien. Zo lang als mijn medestudenten geld hebben voor meerdere keren per week stappen, wintersport en vakanties naar luxe oorden kunnen ze ook legaal office kopen.

En ik heb het geprobeerd met Openoffice en Libreoffice (en pages) maar die werken toch een stuk minder prettig dan de kantoorsoftware van Microsoft.
Onzin, bij een beetje serieuze instelling moet je verslagen en presentaties indienen als pdf en doet het er niet toe wat je gebruikt om het te maken. Hoewel het hier moeilijk te verstaan lijkt, gebruiken de meeste mensen bewust MS Office omdat het simpelweg een steengoed pakket is waar de alternatieven niet tegenop kunnen.
Kunnen OpenOffice en LibreOffice documenten dan niet openen in Office? Ik dacht dat deze programma's tegenwoordig toch redelijk compatibel waren met elkaar. En dan zijn er nog portable apps en pdf's (die men ook in Word kan openen tegenwoordig om te bewerken.
Anoniem: 145867 @sHELL16 oktober 2013 07:37
Scholen moeten gewoon verplicht ODF documenten en files accepteren.

Ik vind dat je de keuze moet hebben om beide te mogen kiezen. Maar ik kan niet tegen beperkingen die opgelegd worden om Opensource te ontmoedigen. Dat is zeeeeer slecht.

Een eerlijk speelveld zie ik graag. Meer niet.
je kan geen libreofice gebruiken,
want je moet je opdrachten soms ook digitaal inleveren, en als de formatting dan helemaal verandert dan kost je dat gewoon dikke punten...

zolang de Universiteiten zelf MS Office gebruiken heb je als student geen keus en moet je volgen.
Digitaal aanleveren kan ook perfect in een formaat als PDF, waarbij de opmaak vast ligt.
goed punt echter er zijn nog wel wat andere dingen te bedenken:

als je echte papers moet schrijven is daar ook speciale software voor.
(die kost ook geld) dus Office is niet alleen hierin. en geld vragen voor software is niet perse slecht. het is alleen jammer dat de pakketen niet (goed) samenwerken.

en als je samen moet werken met andere studenten is het niet te doen als een of enkelen van hen Libre office gebruiken en de rest Word.
Mijn docenten wilden vaak ook annotaties maken in het bestand, iets wat niet kan met een pdf, dan moeten ze printen, en dan duurt het een tijdje tot ik ze zie, met een word bestand sturen ze direct wat feedback terug.

Presenteren moet vaak (helaas) vanaf een crappy computer die vaak alleen maar powerpoint heeft, en zie IT maar eens zover te krijgen daar ook libreOffice zijn equivalent op te zetten.

ik snap dat er hier een grote preferentie bestaat voor opensource, maar zolang de Universiteit zelf niet overstapt, kan de student dat ook niet echt doen, ja er zijn wel omwegen te bedenken, maar het is niet ideaal. en als student moet je studeren, niet proberen software aan de gang te krijgen.

overigends moet ik ook aantekenen dat Office ook gewoon de defacto standaard is, er is niets mis met je studenten de standaard pakketten leren, idealiter zou ik zien dat ze libreoffice/openoffice en MS Office leren,
maarja dat gaat mogelijk wat te ver. maar MS Office is ook gewoon een goed pakket...om het alleen niet te gebruiken omdat het geld kost tsja...
en nu MS dat probleem weghaalt voor de studenten klagen we nog...

Ik snap ergends wel dat we fan zijn van OpenSource en Gratis software, en dat het hier ontvangen wordt als een trojaans paard. maar zie het eens van de goede kant zou ik zeggen...

[Reactie gewijzigd door freaq op 25 juli 2024 21:18]

Buiten dat MS office geld kost, draait het niet op Linux en BSD (niet zonder wine). Behalve als OS X binnen je buget valt zit je dan vast aan Windows.

Dat is ook geen fijne situatie.
Zelfs onder wine heb ik Office nooit goed draaiend gekregen, VMWare Workstation met unity mode heeft uitkomst geboden, al vreet het wat resources.
Bijna niemand gebruikt Linux. Het is een nichemarkt in het bedrijfsleven.
met projecten als steambox/steamos zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen...
Definieer niemand...

Meer dan 60% van het internet draait er op. Je gebruikt het onbewust dus meer dan je denkt...

Gebruik je Google? Daar ga je al. We kunnen ook over embedded beginnen uiteraard, zoals tablets. Heb je nog even?

http://en.wikipedia.org/w...hare_of_operating_systems

Feit is dat het tijd wordt dat massa eens wakker wordt. Het is om vele redenen niet prettig om afhankelijk te zijn van een monopolist. Niet in de minste plaats omdat absolute macht absoluut corrumpeert. Er is bijna niks aan de top wat niet hartstikke corrupt is en zijn macht misbruikt om aan de macht te blijven. Aard van het beestje dat mens heet, maar in veel zaken beestachtiger is dan wat ze zelf als beest beschouwen.
Dat probleem zou opgelost worden door MS Office als webapp waardoor hij wel crossplatform is. Dat vind ik wel een goede richting van Microsoft.

Maar ODF is officieel "de" ISO standaard. En toch ondersteund MS het niet goed en accepteren bedrijven/scholen dat bestandsformaat niet. Heel vaag is dat.
Goh, waarom zou MS het formaat ODF niet goed ondersteunen? Waarschijnlijk om dezelfde reden dat ze het Office Open document (niet te verwarren met Open Office) hebben geïntroduceerd (de documenten die eindigen met x, zoals .docx).

Vendor Lock-in.
Mijn docenten wilden vaak ook annotaties maken in het bestand, iets wat niet kan met een pdf, dan moeten ze printen, en dan duurt het een tijdje tot ik ze zie, met een word bestand sturen ze direct wat feedback terug.
dat kan dus wel, die annotator feature zit er ook al best lang in: https://www.adobe.com/products/reader/features.html
als je echte papers moet schrijven is daar ook speciale software voor.
(die kost ook geld) dus Office is niet alleen hierin.
PDF wordt door alle serieuze Journals geaccepteerd, onzin dat je betaalde software nodig hebt.
Anoniem: 145867 @Twpk16 oktober 2013 07:40
PDF printers zijn ook niet altijd gratis :)
Jawe..l. Je kan ook vanuit MS Office een pdf maken. De andere pakketten zullen ook wel zo'n mogelijkheid hebben.
Sowieso is het goed om al je werk in .PDF aan te leveren omdat je dan zeker weet dat niemand in je bestand kan aanpassen!
Klopt en bovendien is het op tablets en smartphones wat makkelijker te lezen dan een word bestand: Het kan lekker gecomprimeerd worden en je krijgt de opmaak eigenlijk wel 100% van de keren voorgeschoteld zoals hij bedoeld is.
Je kan met LibreOffice prima bestanden wegschrijven in Microsoft's gesloten .doc/.docx/.xls/.xlsx/.ppt/.pptx formaat. Maar beter is natuurlijk om het Open Document Format te gebruiken, iets wat Office tegenwoordig ook kan lezen.
Hoe staat het met inlezen van apps? Mijn ervaring met dergelijke alternatieven is namelijk bar slecht. Probeer maar niet samen te werken met iemand die de Apple varianten gebruikt, want dan gaat je opmaak geheid naar zn gootje.
Dan weet ik niet wat voor ingewikkelde layouts jij gebruikt, want ik heb nooit problemen met samenwerken met anderen terwijl ik iWork gebruik, dat argument behoord echt tot het verleden. Vind Pages en Keynote sowieso lekkerder werken dan Word en Powerpoint, Excel is wel ongeëvenaard.

-al controleer ik mijn .ppt presentatie altijd wel even snel op een Windows PC-

Voor samenwerken kun je sowieso het beste een Docs / Office for Web of iets gebruiken en op het eind snel de layout aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 25 juli 2024 21:18]

Mijn ervaring is alweer van een jaar geleden, maar de inhoudsopgave werkte sowieso niet meer, hele styling was ineens anders, paginanummers klopte niets meer van, ineens lege hoofdstukken erbij en meer van dat soort. Met daarbij alleen het standaard opmaak van Word toegepast (hoofdstukken en hier en daar een tabel)

En dat was dus Word 2010 volgens mij icm Pages

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 21:18]

Tegenwoordig zie ik juist op mijn master studie ''International Management'', dat vrijwel elke student is overgestapt op Google Docs, voornamelijk vanwege het eenvoudig samenwerken aan documenten, eenvoudig delen van documenten en het handige comment systeem om kritiek / aanmerkingen te geven op stukken van iemands werk zonder de tekst te veranderen.

Voor mijzelf was dit nieuwe, aangezien ik inderdaad altijd met Office gewerkt heb, maar moet toegeven ze hebben het bij Google erg mooi gedaan, vooral de integratie met drive, makkelijk delen en zelfs Hangout integratie voor makkelijke meetings plannen en dan gelijk documenten aanmaken samen.
Laat dat nu met MS Office ook gewoon mogelijk zijn :p Samenwerken online is heerlijk, en de integratie met SkyDrive maakt alles zeer makkelijk.
Bij mij op de Uni is juist iedereen met LaTeX bezig, maar dat heeft ook deels ermee te maken dat niemand zich verdiept in de functies van Office. Vooral met 2013 en 2010 is zoveel mogelijk. Geen pakket dat zoveel functies in 1 applicatie kan bieden. Een online pakket zoals google docs al helemaal niet.
Ik geef je gelijk hoor, Office heeft zeker veel meer functies dan Google Docs. Maar voor de studie die ik doe zijn deze allemaal totaal onnodig. 99% van de tijd is het een kwestie van gewoon wat tekst typen, eventueel een wat dik gedrukte tekst voor de header. Hiervoor werkt google docs prima.

Voor presentaties vindt ik power-point well aanzienlijk beter dan googles versie trouwens.
Ook niet alle studenten lijkt me. En in het bedrijfsleven wint LibreOffice gelukkig ook wat terrein. Hoperlijk zet dat door. Zou mooi zijn als MS Office en LibreOffice beetje evenveel marktaandeel zouden hebben. Dat maakt overstappen makkelijker..
Nee hoor, LibreOffice wint helemaal niet aan terrein. In tegendeel zelfs, het verliest terrein, vooral aan cloud offerings zoals Office 365 en Google Apps. Noem me 3 bekende bedrijven die LibreOffice gebruiken? OK, 1 dan...
de duitse overheid, veel duitse scholen
Wat overstappen makkelijker maakt is als de applicaties meer op elkaar lijken, maar dan heeft het ook vrij weinig zin meer.
Mwah... de Microsoft office versies van de laatste jaren lijken ook niet op elkaar, met al die 'vernieuwingen' in de interface, te beginnen met die foeilelijke/onbruikbare (mijn mening) ribbon.
Toen ik nog studeerde gebruikte ik ook al hoofdzakelijk Openoffice/Libreoffice, zowel heel vroeger, als toen ik later mijn studie in deeltijd voortzette. Ook al had ik als informaticastudent de vrijheid Microsoft producten kostenloos te gebruiken. Ik vond het niet eens de moeite van het downloaden waard. De nieuwste versie die ik op een persoonlijke PC heb staan is geloof ik Office 2003. Op mijn werk hebben we een paar 2010-tjes rondslingeren maar ik gebruik mijn licentie eigenlijk alleen maar om de compatibiliteit van onze softwareproducten via de Microsoft Interoperation bibliotheken mee te testen.
Je klinkt als een typische gebruiker die niet met z'n tijd mee kan gaan. Office 2010 is geweldig, daar is elke poweruser bij ons het over eens.

Open source Office is niks vergeleken daarbij en zal waarschijnlijk ook nooit wat worden, voor bedrijven van serieuze omvang.
Je klinkt als een typische gebruiker die niet met z'n tijd mee kan gaan.
Open source Office is niks vergeleken daarbij en zal waarschijnlijk ook nooit wat worden, voor bedrijven van serieuze omvang.
Iets met een pot en een ketel. "Open source zal nooit wat worden" en niet met je tijd mee gaan? Open source ontwikkeld zich sneller dan closed source tegenwoordig.

En behalve dat, MS Office is nooit geweldig geweest. Het is buggy, traag en ongebruiksvriendelijk. Het wordt alleen veel gebruikt en daarom als standaard gezien. Net zoals IE6, het grootste wanproduct ooit op browsergebied, een tijd lang de standaard was. Je wilt nu toch niet meer zeggen dat IE6 een goede browser was?

En dan nog... omdat MS de noodzaak ziet de interface te veranderen ben je niet ineens ouderwets als je de oude lekkerder vind werken. Nieuw is niet altijd beter, zeker niet op softwaregebied.
Als je als bedrijf of 6,99 van office 365 moet gaan besparen.. dan ben je denk ik niet helemaal goed bezig..

alleen al om de online support + alle fora's die je verder kunnen helpen als er iets niet duidelijk is.

ondernemen gaat om iets grotere bedragen
Onzin.. Onze middelbare school voorziet de leerlingen van LibreOffice, Firefox, en andere tools die ze nodig hebben voor hun schoolwerk, dit alles op een Linux desktop. Standaard op laten slaan als .doc .xls en .ppt en geen last met uitwissling. Dit gebeurd al 10 jaar en daarom weten onze studenten precies wat er nog meer buiten MS om te verkrijgen is. Hierdoor zien we ook dat vele studenten nu LibreOffice thuis gebruiken.

[Reactie gewijzigd door evan_nl op 25 juli 2024 21:18]

Nee hoor, nu is het simpelweg zo dat studenten een illegale versie van MS Office draaien. Er is amper iemand die er voor kiest om in de plaats LibreOffice of iets dergelijks te gebruiken.
Bullshit, kinderen krijgen opdrachten om te maken in Ms Office omdat hun school hiermee werkt en verplicht om bepaalde opdrachten in office bstanden af te leveren (middelbaar).
Ik heb dit altijd kunnen omzeilen met Libreoffice totdat de juf problemen had om door Libreoffice naar Ms Office geconverteerde bestanden goed te openen.
Ook pc les uit boeken leert Ms Office en geen Libreoffice.

Uiteindelijk toch de studentenversie van Office moeten kopen...
Yep, het is dezelfde strategie als die van Adobe. Men loopt vast in hun cyclus. Bij iedere nieuwe versie van hun pakket wordt de meerwaarde voor gebruikers kleiner, waardoor hun cashflow stilvalt.

Een abonnementsvorm lost dat op. Ook al blijven mensen jaren op dezelfde versie (wat niet echt het geval is, aangezien je updates krijgt), dan nog krijgt Microsoft een steady cash flow.

Op het werk maakt me dit niets uit, maar prive ga ik er niet aan meedoen. Ik houd niet van terugkerende kosten.
Ach hou nou toch eens op over dat 'Open Source' :+
- het is heel vaak de meest ideale oplossing, en zeer zeker veiliger en sneller dan MS Windows, maar bij Office Suites haalt de 'Open Source' wereld het helemaal niet - dan Microsoft, zelfs; Google, Oracle, Corell, HP, IBM, hebben met "Office" zwaar het 'nakijken' in verhouding tot wat Microsoft levert.
Wat dat betreft: Windows zou nog wel eens van de troon afgeworpen kunnen worden, maar dat gaat bij Office nog lang niet gebeuren....
waarom dit project faalt:
studenten hebben de mogelijkheid om via slim.nl software te kopen, met flinke reductie. Windows licentie 12.50 - geloof dat office iets van 20euro is.

waarom zou een student er voor kiezen om 12,90 p/m betalen - als het eenmalig voor 20euro ook kan??

//edit;
Nee, dit is niet voor iedere student mogelijk:
maar alleen als hun school, hogeschool of universiteit Office 365 ProPlus of Office Professional Plus uitrolt naar alle studenten en medewerkers. Doet de onderwijsinstelling dat, dan kunnen de studenten de Office-bundel thuis installeren op maximaal vijf verschillende computers.
dus de investering moet eerst door de onderwijsinstelling plaatsvinden. Slim blijft dan nog steeds interresanter!!

* himlims_ werkt in onderwijs-land
en de 5000 werkplekken zijn voorzien van Open-Office

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2024 21:18]

Euhm omdat ze het gratis kunnen krijgen en geen 12.90 per maand moeten betalen?

En je windows licentie trouwens op slim.nl: Voor studenten is Windows 8 helaas tijdelijk niet verkrijgbaar bij Slim.nl.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 25 juli 2024 21:18]

De Office 365 for Students die er al is kost € 78,- voor 4 jaar. Het nadeel hiervan is dat hij maar op twee apparaten tegelijk geinstalleerd mag zijn.

Daarom is dit een gunstige oplossing. Het is gratis voor studenten, en hij mag op 5 apparaten draaien :)
En voor alle mensen die al jaren op Microsoft Office suites zitten te werken, en niets anders gewend zijn - wie zit er in die groep nou te wachten op oplossingen als Open/Libre Office, niemand toch? Doe me een lol, en denk realistisch.... :X
Goed initiatief maar jammer van de restrictie
Slecht uitgevoerd, maar begrijpelijk. Office is voor Microsoft een enorme melkkoe maar langzaamaan gaan ze de strijd wel verliezen:

Apple geeft gratis iWorks bij Apple aparaten
Google geeft gratis Google Drive

En dat is echt genoeg om mee te werken voor de meeste mensen en studenten.

Microsoft snijdt zichzelf in de vingers, wat verwachten ze nou? Dat studenten dan bij hun onderwijsinstelling gaan eisen dat die Office moeten gaan gebruiken? Dat onderwijsinstellingen zo sneller zullen kiezen voor Office365?

Als ik Microsoft was zou ik Office365 helemaal gratis maken, en powerfeatures als add-ons verkopen. Dan krijg je A) heel veel mensen die Office weer gaan gebruiken en daar dus 'gewend' aan raken en B) die mensen gaan later in het bedrijfsleven dan eisen dat ze Office365 willen en daar worden de powerfeatures wel gebruikt (en voor betaald).
Je vergeet dat Microsoft al een gratis versie van Office heeft dat heel goed werkt, Office Web Apps.
Sorry maar de opties die jij noemt zijn totaal niet relevant. iWorks is alleen relevant voor Mac gebruikers (wat dus 5% van de markt is) en Google Docs (geen Drive) is totaal niet te vergelijken met Office 365. Ik heb toch liever mijn office 100% compatibel en zowel online als offline ;)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 25 juli 2024 21:18]

Misschien maar bekijk het eens in dit concurrentieveld:

Koop je een Android telefoon, tablet of ultrabook > Google Docs
Koop je een Apple > iWorks
Koop je een Windows telefoon, tablet of laptop > moet je betalen voor office?
Linux > OpenOffice

En dat in het perspectief dat de PC markt stervende is ...
Openoffice is er voor Windows, Mac en Linux.

En op Windows RT is juist de volledige office gratis, ruim beter dan het aanbod op Android en iPad. Voor Windows Phone krijg je ook een gratis officie, die vrij veel kan.
Op mijn Windows Phone heb ik gewoon gratis Office, op een Surface krijg je er ook gratis Office bij, en op m'n laptop MOET ik niet betalen voor Office, daar kan ik gewoon een illegale versie draaien...
Sorry maar de opties die jij noemt zijn totaal niet relevant. iWorks is alleen relevant voor Mac gebruikers (wat dus 5% van de markt is) en Google Docs (geen Drive) is totaal niet te vergelijken met Office 365. Ik heb toch liever mijn office 100% compatibel en zowel online als offline ;)
Libreoffice is ook een prima alternatief voor Microsoft Office en beschikbaar op Win/OSX/Linux. (~99,95% van de markt?!)

Echter zoals jezelf al geheel terecht aangeeft het is jou persoonlijke voorkeur om Microsoft office te gebruiken.

Daar staat het een ieder ander totaal vrij een ander pakket te prefereren. Wat o.a. gedreven kan zijn door de kosten en benodigde danwel gewenste functionaliteit die een pakket bied.

Voor het overgrote deel van de thuis gebruikers die zo nu en dan eens een boekverslag tikken danwel een anders tekst gebaseerd document produceren of wellicht zelfs een simpele spreadsheet met wat eenvoudige berekeningen erin zijn er voldoende alternatieven.
iWork voor Mac is ook niet meer van toepassing?
Ik heb in augustus een MacBook Air aangeschaft bij de aMac (misschien ligt het dan aan de firma) maar ik heb toch geen iWork erbij gekregen.

Dat iLife gedoe met die fotoprogramma's, dat wel. Maar daarnaast alleen een of ander zeer simpele tekst-editor.
Pages, Numbers en Keynote moet je toch zeker zelf aanschaffen voor €17,99 per stuk.
ik denk dat MS wel Office standaard bij Windows wil leveren hoor, het probleem is dat ze niet mogen...

jouw voorstel lijkt mij wel een goed idee, een gratis basisversie en dan betalen voor de geavanceerde functies
Ik vind Office 365 best wel een goed systeem eigenlijk, zeker in een huishouden met meerdere PC's kan het veel geld schelen. Voor projecten gebruik ik regelmatig Google Docs maar dat werkt toch echt niet optimaal, een vast programma op je PC werkt toch een stuk lekkerder, van hun zie ik ze de strijd niet verliezen. Zelf gebruik ik heel veel iWork, vind Pages en Keynote veel beter in elkaar steken dan hun Office varianten, al is Excel ongeëvenaard. Maar dit is alleen mogelijk op Macs, en dat is maar een klein gedeelte van de markt dus daar hoeft Office ook niet voor te vrezen, en dan hebben ze ook nog het hele bedrijfsleven achter zich staan wat goed betaald voor de software. En in mijn omgeving hebben ze niks te vrezen van opensource varianten.

Office365 online heb ik nog nooit gebruikt, iWork for iCloud ook niet dus daar kan ik niks over zeggen. Maar ik denk niet dat Office snel hun dominante positie zie verliezen. Ze hebben zo'n sterke naam dat mensen het liefst altijd met 'Word' werken en het idee hebben dat dit altijd het beste programma is om mee bestanden te schrijven. Met Office365 bieden ze in ieder geval een goed alternatief voor piraterij.

Op tablets is het een ander verhaal. Ook hier lees je vaak dat mensen graag Office willen gebruiken en denken dat dit superieur is. Ik ben benieuwd hoe want iWork for iOS steekt echt heel erg goed in elkaar en werkt perfect. Toch lees je vaak dat mensen lopen te roepen dat Office zoveel beter is, ook weer in reacties op dit artikel, en dan zie je hoe sterk de merknaam is.

Even ontopic, toch jammer dat mijn Tilburg University het Google pakket gebruikt. Ze wilden voor het MIcrosoft pakket gaan maar dat duurde te lang met uitrollen. Had me toch mooi geld gescheeld, mijn half jaar gratis uit de VS is bijna afgelopen.

[Reactie gewijzigd door Mr Ton op 25 juli 2024 21:18]

Als ik Microsoft was zou ik Office365 helemaal gratis maken, en powerfeatures als add-ons verkopen. Dan krijg je A) heel veel mensen die Office weer gaan gebruiken en daar dus 'gewend' aan raken en B) die mensen gaan later in het bedrijfsleven dan eisen dat ze Office365 willen en daar worden de powerfeatures wel gebruikt (en voor betaald).
Goed idee, helemaal niet gek bedacht - kan nog rendabel zijn,
alleen dan onstaat er weer de discussie:

Wat is wanneer, bij hoeveel afname nog gratis build-in, en wanneer kost iets geld?
Want zodra iets als "extra add-ons" geld gaat kosten, komt er concurentie,
die concurentie beticht dan MS van monopoly,
dus krijgt de wereld inzage in de MS Office Source-code,
dus wordt concurentie sterker, en worden daarom,
de add-ons van MS minder goed verkocht, en
veranderd MS het Office Suite product weer aan/van zijn soort licentie / betaal type van aanschaf.


En zijn we weer terug bij de Melk-Koe, voor wat het nu is...,
Wat was de vraag ook al weer? :?
welke restrictie? dat de onderwijsintelling ook Office moet gebruiken? of dat je maar op 5 machines office mag installeren (als student)

want de eerste vind ik heel logisch
en de tweede is normaal voor de nieuwe Office, die restrictie heeft de gewone consument ook
De vraag is nu geldt dit voor de VS of ook andere landen daar buiten? Blog geeft in ieder geval een verwijzing naar 'resource not found'
http://blogs.office.com/b...ng-student-advantage.aspx is een werkende link er naar toe.

"Beginning December 1, 2013, education institutions worldwide that license Office 365 ProPlus or Office Professional Plus for staff and faculty can provide access to Office 365 ProPlus for students at no additional cost. More than 35,000 institutions are automatically eligible to deliver the Student Advantage benefit to their students. "

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 25 juli 2024 21:18]

Opzich wel slim om te doen, geef ze nu gratis Office en later als ze er aan gewend zijn, dan willen ze zelf niet overstappen naar Libre Office of iWork

[Reactie gewijzigd door Whatson op 25 juli 2024 21:18]

Er is nu al geen reden om te overstappen.
Omdat iedereen Office gebruikt. Dat willen ze graag zo houden, dus maken ze studenten 'verslaafd' aan het werken met Office. En Office is natuurlijk niet 100% compatible met andere pakketten, zodat men wel Office moet hebben wil met bestanden bewerken.
Dat weet ik. Maar ik zeg dat zonder deze actie er al geen reden is om te overstappen op LibreOffice. Office wordt liever gepirate omdat het gewoonweg een goed pakket is.
Office is niet 100% compatible omdat office al 3 generaties voorloopt op libre office en derivaten daarvan, een pakket als google docs komt niet in de buurt van een geïnstalleerd pakket
Office implementeert expres de Office Open XML standaard 'verkeerd' met de Docx/xlsx/pptx bestanden. Net zoals ze dat doen met HTML5 in Internet Explorer
Anoniem: 145867 @Whatson17 oktober 2013 07:43
Oh oke, tactiek van zoveel mogelijk marktaandeel krijgen. En dan maar uitknijpen :D zeg maar.
Marktaandeel->Vendor Lock->Melkkoe.

Net zoals ze bij veel bedrijven doen.... schande hoeveel je betaald voor die onzin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 21:18]

Anoniem: 126717 15 oktober 2013 16:15
Klantenbinding. En op die manier houdt MS zijn pakket verzekerd van inkomsten. Terwijl het al een monopolie heeft.
Microsoft heeft geen monopolie op applicaties die ze aanbieden in hun office pakket. De concurrentie is op dit moment nog niet goed genoeg om een groot deel van de markt in te nemen.
Anoniem: 126717 @Cobalt15 oktober 2013 18:10
Pardon?
Dat LO en consorten misschien niet goed genoeg zijn voor veeleisende gebruikers kan wellicht kloppen. Hoewel dat ook een kwestie van mening is, persoonlijk vindt ik Corel Office veel prettiger werken dan MS.
We hebben het echter niet over de 1% van de gebruikers maar over alle gebruikers. En dan is de groep alternatieven wel goed genoeg en is klantenbinding als deze eerder dubieus te noemen.
Vind dit een goede zet van Microsoft, maar inderdaad jammer dat je weer gebonden bent aan je school.
Als ik zie hoe dat bij ons op school gebeurt....
Slimme zet van MS, Het trekt mensen inderdaad meer om office software ook thuis te gebruiken. Maar het gros van de mensen doet dat nu al, dus ik vraag me af hoeveel extra users ze er mee krijgen. De adoptatie rate van Office365 zal er in ieder geval flink door stijgen.

Persoonlijk houd ik het bij andere (open source) alternatieven, op Excel na dan, daar heb ik nog geen goed alternatief voor gevonden...
Erg mooie actie van Microsoft, om zo de scholier tegemoet te komen met een legale versie van Office. Denk dat je zo wel de illegale omloop van office tegen gaat onder de studenten.
Ik vind het wel een slimme zet. Er zijn genoeg onderwijsinstellingen die wel een aansluiting hebben bij MSDN waardoor studenten een Windows 7 licentie kunnen krijgen bijvoorbeeld, maar office valt er dan weer buiten en dient zelf aangeschaft te worden. Dit terwijl de student wel geacht wordt met dergelijke pakketten te werken en overweg te kunnen. En dat terwijl veel onderwijsinstellingen het wel zelf gebruiken op de 'onderwis pc's'.
De link achter geeft werkt niet "Not Found: Resource Not Found"

Dit is voor de meeste scholieren een handige manier om zo legaal aan deze software te komen. De vraag is alleen nog even hoeveel scholen inderdaad alle leerlingen daarvan gaan voorzien. Om de simpele reden dat leerlingen vaak die mail dan weer op doorsturen zetten en de school dan dus moet betalen voor alleen het doorsturen van de mail. Iets anders gebruiken de leerlingen dan niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.