Onderzoek: Apple ziet omzetaandeel op tabletmarkt dalen

Volgens ABI Research nemen Android-tablets een steeds groter deel van de omzet op de tabletmarkt voor hun rekening. Dat gaat ten koste van de iPad, die inmiddels nog 'slechts' de helft van de omzet vergaart. Ook de gemiddelde prijs per verkochte iPad daalt.

Daarnaast zou er een verschuiving zijn naar kleinere modellen op de tabletmarkt, zo meldt ABI Research op basis van een recent gepubliceerd onderzoeksrapport. Tablets met een schermdiagonaal rond de 7" zouden bij consumenten nu meer in trek zijn dan de 10"-modellen. Dat is ook het geval bij de iPad, zo stelt ABI Research; de iPad Mini zou 60 procent van de iPad-gerelateerde verkopen op zich hebben genomen in het tweede kwartaal van dit jaar. Het verschuiven naar kleinere modellen heeft er ook voor gezorgd dat de gemiddelde verkoopprijs per iPad is afgenomen met 17 procent.

Volgens ABI Research is bij Android, in tegenstelling tot bij de iPad, de gemiddelde verkoopprijs juist met 17 procent toegenomen. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde prijs voor Android-tablets en iPads elkaar inmiddels niet veel meer ontlopen. Ook het omzetaandeel van Apple op de tabletmarkt zou terug aan het lopen zijn: volgens ABI Research is dat nu 50 procent, de rest wordt ingenomen door Android en overige tabletmodellen. Alhoewel er geen precieze cijfers werden genoemd is duidelijk dat Android het grootste deel van de overgebleven omzet heeft vergaard.

Ergens in het tweede kwartaal van dit jaar zouden Android-tablets een groter marktaandeel hebben vergaard dan de iPad van Apple, die al sinds lange tijd marktleider is. Overigens noemt ABI Research geen precieze cijfers over het vergaarde marktaandeel van Android en iPad in het tweede kwartaal. Het door ABI Research gepubliceerde onderzoek komt overeen met andere onderzoeken. Eerder bleek al dat het aantal verkochte Android-tablets is verdubbeld in een jaar tijd, terwijl tegelijkertijd het aantal verkochte iPads afnam. Daarbij zou Android tweederde van het marktaandeel in handen hebben gekregen.

Door RoD

Admin Mobile

29-09-2013 • 11:54

241 Linkedin

Reacties (241)

241
224
154
10
2
30
Wijzig sortering
Al deze onderzoeken over marktaandeel tussen Android en iOS zijn nutteloos. Het gedachte dat marktaandeel gekoppeld is aan winstgevendheid is al diverse malen aangetoond dat dit niet meer het geval is voor mobiele apparatuur.

Zie onderstaande artikelen:
http://techland.time.com/2013/04/16/ios-vs-android/
http://venturebeat.com/2013/07/31/android-in-app-downloads/
http://www.theguardian.co...android-apple-monday-note
http://www.imore.com/apple-vs-android-marketshare-and

Conclusie: Market share != Subscriber share.

Ieder mobiel apparaat is een 'revenue generating unit'. Omdat Android concureert op prijs, zijn de klanten die deze apparaten kopen, weinig geneigd om veel geld te besteden aan apps en andere diensten op de platform.

Zie artikel:
http://www.theguardian.co...id-apple-google-play-apps
http://techpinions.com/go...d-a-lot-more-bull-2/18124

Onderzoeken over marktaandeel alleen heeft geen zin.
"7-inch tablets are going to be dead on arrival" is in een wel heel korte tijd net zo legendarisch geworden als '640kB ought to be enough for anybody'. :+
Anoniem: 154887
@LoSBoL29 september 2013 12:44
"7-inch tablets are going to be dead on arrival" is in een wel heel korte tijd net zo legendarisch geworden als '640kB ought to be enough for anybody'. :+
Selectieve quotes zijn altijd gemakkelijk om iemand af te breken.

Die quote van Jobs kwam na de zin waarin hij uitlegde dat Samsung en RIM kwamen met 7inch tablets die rond de 500 USD lagen. Omdat je voor dat bedrag een iPad 10inch had, vond hij dat op dat moment een slechte beslissing.

Voorts is er geen enkele bron voor de zogezegde quote van Gates.

En Apple heeft nog steeds geen 7inch tablets op de markt gebracht, hun 7,9" tablets hebben een 30% groter scherm dan de Google Nexus 7.
Ja precies, objectief nieuws op tweakers is de laatste tijd ver te zoeken...
Alles wordt op zo'n manier geinterpreteerd dat ze een mooie kop boven het artikel kunnen zetten om op die manier zoveel mogelijk pagehits te krijgen, lijkt verdomme de telegraaf of de story wel!
Ja precies, objectief nieuws op tweakers is de laatste tijd ver te zoeken...
Alles wordt op zo'n manier geinterpreteerd dat ze een mooie kop boven het artikel kunnen zetten om op die manier zoveel mogelijk pagehits te krijgen, lijkt verdomme de telegraaf of de story wel!
Het objectieve van de artikelen valt mee, wat me meer en meer stoort, is het toenemende fanboyisme.
Het is altijd al erg geweest, AMD vs Intel en Microsoft vs Apple, maar met deze items komt zelfs een onderzoek als oorlogsverklaring over.

Een onderzoeksburo is nooit onafhankelijk, het wort altijd door een partij betaald, en de uitslagen zullen ALTIJD naar die partij wijzen ... tenzij de opdracht of zoektocht anders is ( zwartmaken iod )

Ik heb beide apparaten, zowel tablets als telefoons van Apple en Android-merken, en allemaal hebben ze voor en nadelen.
Ik zal zelf nooit een iPhone nemen, maar zal anderen niet nalaten deze te adviseren mits de persoon het kan gebruiken.

objectiviteit begint bij jezelf, kijk naar je eigen situatie, ga niet evangeliseren naar anderen, zoals de Jehova dat doen, zeker niet voor een bedrijf dat het enige doel heeft omzet en winsten.
[voor de lange tenen] Natuurlijk zijn de Apple tablets qua bouwkwaliteit nog steeds ongeevenaard.

Op hardwarelevel is deze echter al door diverse fabrikanten voorbijgestreeft, zijn de prijsstellingen van de concurrent beter en heeft ook Android als OS zich bewezen als een stabiel en gebruiksvriendelijk platform voor tablets.

Samen met het feit dat de focus van de smartphonemarkt langzaam van iOS naar Android verschoven is lijkt het logisch dat ook de tabletmarkt volgt. Mensen willen tenslotte niet met verschillende ecosystemen blijven werken.
De enige processoren die de A6X in de iPad voorbij gestreefd zijn, zijn volgens mij de Tegra 4 en Qualcomm 800. En de GPU in de A6X is naar mijn weten beter dan die in de andere 2.

Tel daarbij op dat aankomende maand hoogstwaarschijnlijk de 64-bit A7X aangekondigd wordt en dan mag je mij vertellen hoe Apple op tablet gebied qua hardware voorbijgestreeft wordt?

Accuduur is beter, bouwkwaliteit is beter, camera's zijn beter. Het enige waar de iPad het misschien op aflegt is aansluitmogelijkheden en stylussupport, waarbij die laatste ook alleen in de high-end devices wordt ondersteunt.
Of het beter is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat wanneer ik een iPad in handen heb dat ik me zwaar beperkt voel door iOS en Apple's manier van betutteling.
Hoe mooi jij het ook vindt, ik ben elke keer weer verbaast waarom iemand een Apple device wilt. Kennelijk is de tendens zo dat meer en meer mensen dit inzien.
Hoe mooi jij het ook vindt, ik ben elke keer weer verbaast waarom iemand een Apple device wilt.
Ik wil een Apple device omdat het al jaar en dag gewoon goed werkt voor mij. Ik ben dag-in-dag-uit bezig met electronica en IT, dan wil ik na mijn werkdag gewoon een device waar begrippen als rooting en customisation niet never aan bod komen.

Ik wil, wanneer ik aan vervanging toe ben, gewoon verder kunnen werken zoals ik gewend was op mijn vorige apparaat. Ik wil niet weer een andere skin leren kennen met andere widgets en schillen.

Ik wil ook niet lastig gevallen worden door 'innovaties' die het gebruiksgemak niet verbeteren. (Smart Stay, Smart Scroll, ...) Dat beperkt zich niet enkel tot smartphones. Kijk naar Samsung televisies met motion control, voice control. Leuk op papier, maar wat een ramp in gebruik. Bij Apple weet je gewoon dat, wanneer ze iets out-of-the-box toevoegen, dat het wel degelijk toegevoegde waarde heeft EN dat het fatsoenlijk werkt (recentelijk vingerafdrukscanner).

Jij noemt het betutteling en beperktheid, ik zie vooral zekerheid en betrouwbaarheid. Dat is bij mij het voornaamste bij aankoop van een device. Tweede punt voor mij is design. Kan je me oppervlakkig voor vinden, maar ik zie graag mooie dingen ;) Deze prioriteiten liggen voor elke mens anders, dus mij zie je niet verbaasd opkijken wanneer iemand voor een ander product gaat. Ieder zijn ding!

Hopelijk kan ik je bij deze in het vervolg de verbazing besparen!

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 29 september 2013 16:27]

Afgezien van Maps, werkt zeker niet alles out of the box. Siri in het Nederlands? Hoe lang heeft dat geduurd? En passbook begint ook pas mondjesmaat gebruikt te worden, maar ik ken eigenlijk niemand die het gebruikt (en ja ik ken meer dan voldoende iphone gebruikers).

En dat jij de benoemde innovaties niet vindt toevoegen aan gebruikersgemak, wil nog niet zeggen dat een andere gebruiker het wel degelijk toegevoegde waarde vindt hebben.

Verder heb je wel gelijk, de een kiest voor zekerheid, de ander voor vrijheid. Ik snap ook prima waarom mensen kiezen voor iPhone, maar ook waarom ze kiezen voor W8 of Android. Gelukkig is er ook die keuze :)
Lol @ "wanneer ze iets out-of-the-box toevoegen, dat het wel degelijk toegevoegde waarde heeft EN dat het fatsoenlijk werkt"

Uhmm eerste dat in mij opkomt is de Apple navigatie :+

Fanboy 8)7
Lol @ "wanneer ze iets out-of-the-box toevoegen, dat het wel degelijk toegevoegde waarde heeft EN dat het fatsoenlijk werkt"

Uhmm eerste dat in mij opkomt is de Apple navigatie :+

Fanboy 8)7
Ik had hier een tekstje klaar staan... Maar ik neem principieel mensen die het woord fanboy oid gebruiken niet serieus.

[Reactie gewijzigd door RubenTheys op 29 september 2013 20:54]

Helaas zijn jouw ervaringen niet van toepassing op mijn ervaringen.
Ik denk iets verder dan mijn neus lang is te kijken. Ben geen wereldverbeteraar maar als het gaat over bedrijfsvoering heb ik zo mijn principes. Het zou prachtig zijn als Apple in de Android wereld het zelfde kon bereiken: een blindelings vertrouwen in het product zonder het angstvallige beschermen van hun territorium. Het zou een regelrechte ramp voor innovatie en concurrentie betekenen als Apple een groter aandeel zou krijgen. Monopolisme ligt op de loer. Iets waar consumenten van zouden moeten gruwelen. Jammer genoeg zien veel gebruikers dit niet. Zolang je maar Apple spullen koopt gaat het goed.
Helaas voor Apple geloven steeds minder mensen in hun business model. Dat bedenk ik niet maar tonen de cijfers aan als het gaat om wereldmarktaandeel. Apple vaart wel bij de onwetendheid van hun kopers. Iets wat steeds minder aan de orde is.

En die verbazing heb ik gister weer mogen ervaren met een iPhone in de hand. Je verhaal heeft niet geholpen helaas. Klein en eenvoudig is-tie, maar na 5 minuten sloeg de verbazing weer toe.
Kennelijk is de tendens zo dat meer en meer mensen dit inzien.
Tuurlijk is dat niet zo. De tendens is dat er steeds meer serieuze alternatieven voor de iPad komen. 'Serieus' in de zin van: vergelijkbaar qua bouwkwaliteit, scherm etc, of: spotgoedkoop en dat de kwaliteit een heel stuk minder is neem je op de koop toe.

De gemiddelde gebruiker zal weinig tot niets van 'betutteling' merken, die heeft met een iPad een apparaat dat goed werkt en waar voor vrijwel elke gewenste functionaliteit apps beschikbaar zijn.
Omdat het goed werkt?
Omdat het aansluit op mijn Mac, netwerk?
Omdat ik blijkbaar mogelijkheden zie waar jij je beperkt voelt.

Maar ik zal een tablet ook nooit als een Macbook zien of welke laptop dan ook.
Het is een ander apparaat met andere doelstelling en niet voor tweak dit en dat ... heb daar de tijd niet eens voor.
Hier op Tweakers wordt nogal veel gezegd dat Apple hardware (zowel iPad als iPhone) achter zitten tov de rest. Ik vraag mij af waar men deze gegevens haalt. Als je de benchmarks bekijkt zitten de Apple socs (A6 en nu A7) altijd bij de top.
De enige reden die ik kan verzinnen waarom men zegt, is omdat het MAAR dual-cores zijn. En de rest heeft vooral quad-cores.
Maar als je met je dual-core een quad-core kan bijhouden of soms overtreffen, wie heeft dan de beste technologie in huis?
De hoofdvraag wordt dan echter:

"Merk je het verschil van een Dual-core t.o.v. een Quad Core op dit moment?"

Je kan dan wel aan de top zitten, maar als het verschil milliseconden is, dan maakt het niemand uit of je een A6/7 of Tegra 3/4 draait.
Bij hardware moet je niet alleen aan CPU en GPU denken. Maar ook aan opties zoals het kunnen gebruiken van een SD kaart voor extra opslag en inderdaad de stylus.

Zet bijvoorbeeld de Kindle HDX tegenover de iPad4. Dan heb je voor minder geld een tablet met Langere batterijduur, Quad-core processor, Hogere kloksnelheid, twee keer zoveel RAM geheugen, GPS ontvanger, 3G ondersteuning, Hogere resolutie camera, Hoger PPI, dunner ontwerp en ga maar door.

Natuurlijk komt de nieuwe iPad in navolging van de iPhone met een 64Bit chip, betere camera en GPS. Maar dat zal de concurrentie ook doen. De 64Bit ARM architectuur is namelijk niet exclusief van Apple, evenals de camera's van Sony enzovoorts.

Nu de concurrentie bij is, is Apple niet de enige meer high end specs. Dit weet de consument inmiddels ook. Het enige wat ze hebben is een rock-solid OS en teren ze op hun trouwe klanten die de moeite niet willen/kunnen nemen om over te stappen op iets nieuws.

Verwacht daarom geen "halelujah" momenten meer bij de keynotes van Apple. Ze zijn gewoon een electronicafabrikant die er verstandig aan doet zijn arrogantie even op zij te zetten en een tandje moet bijzetten om te voorkomen dat ze in de komende drie jaar door de concurrentie onder de voet gelopen worden.
Het rendement hangt dan ook niet alleen af van specificatie's, ik kijk naar het eind resultaat en wat er onder de motorkap zit kan me geen donder schelen.

Vroeger zou ik nog wel eens adviezen vragen bij een winkel en reviews lezen.
Maar dat is veelal niet meer voldoende en ook vaak incorrect en misleidend.
De iPad mini is op vrijwel alle hardwarematige gebieden voorbijgestreefd. De Snapdragon 800 en Tegra 4 doen het ook beter in de meeste GPU benchmarks dan de iPad 4. Bouwkwaliteit is deels subjectief en behelst sowieso veel factoren. Ik acht wat dat betreft bijvoorbeeld de Xperia Z tablet van mijn ega hoger dan mijn iPad, gewoon vanwege betere (gewichts) balans, dunne formaat en toch water en stofbestendig. Maar daar kijken hard-core fans vast weer anders tegenaan. ;)
Ik ben geen Applefan (heb alleen een iPad 2 en een iMac G3 :P ), maar wellicht is de A6 sinds een tijdje eindelijk voorbij gestreefd ja. Echter, de A7 zal binnen een maand in de nieuwe iPads komen en dan lopen ze zo weer 10 maanden, zo niet langer, voorop. Kijk ook eens naar de iPhone 5: deze staat qua benchmarks nog steeds bijna altijd bovenaan, terwijl de opvolger er nu al is en deze soms tweemaal zo snel is. Daar koms een S4/One nooit bij in de buurt. Ik geef persoonlijk niets om benchmarks, maar toch liggen de cijfers er.

Ik vind Apple persoonlijk een walgelijk bedrijf, maar ze maken de beste mobiele processoren, hands down. Kijk maar naar alle benchmarks van de iPhone 5S. Daar komt geen Qualcomm in de buurt. Voor een bedrijf dat nog maar zo kort de eigen chips ontwerpt is Apple gewoon heel erg goed bezig. Ik denk dat Intel en Qualcomm zich helaas nog grote zorgen moeten maken en alle zeilen bij moeten zetten om nog in de schaduw van Apple-processoren te kunnen staan.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 29 september 2013 23:26]

Ik vind Apple persoonlijk een walgelijk bedrijf, maar ze maken de beste mobiele processoren, hands down.
Misschien een nachtmerrie rijker, maar Apple maakt geen processoren....... Die komen, jawel, bij Samsung vandaan.
snik...
Totaal geen nachtmerrie hoor. Ze ontwerpen de processoren echter wel. Samsung zal ze ongetwijdeld maken ja.
Je slaat de spijker op zijn kop en buiten de bouwkwaliteit is het softwarematig altijd sneller er is nog geen tablet die überhaupt in de buurt komt van de ipad. Qua specs zijn ze soms beter maar gebruikerservaring is niet te vergelijken. Dit is in mindere maten ook terug te zien bij de smarthphones, echter is dit wel een minder groot verschil dan de tablets.
Ben ik het niet mee eens. Heb een ipad4 van de baas gekregen en ben nu aan mijn tweede exemplaar toe. De eerste deed nog geen dag met een volle batterij, laadde niet of extreem traag op (als in even snel als een andere ipad) en werd extreem warm (heet) bij het laden.
Deze tweede kraakt als ik de hoek rechtsonder indruk en als ik bij de camera druk hoor ik een plop geluid alsof er binnenin iets niet helemaal vast zit. Beide exemplaren waren niet meer dan een week oud
En ik heb inmiddels meerdere collega's met een tweede exemplaar vanwege het niet voldoen van het eerste.
Gezien het feit dat 2000+ collega's een ipad hebben gekregen is het wel een redelijke samplesize en kan ik voorzichtig concluderen dat het met de bouwkwaliteit niets beter is dan de meeste concurrentie.
Ik kan me toch niet aan de indruk ontlenen dat dit een creative conclusie is.

50% van de markt is een iPad
50% van de markt is de rest

... de rest .... Ik bedoel, wat wil je dan nog meer? Als alle andere merken die talloze versies en types uitbrengen samen maar 50% hebben, denk ik dat dit bericht de iPad een kleur wil geven die er helemaal niet is.


Overigens zeggen de onderzoeken die bv het surf gedrag weergeven veel meer. Het aandeel iPad wat daadwerkelijk gebruikt word is veel groter dan .. de rest...

Zoek maar eens onderzoeken naar internet gebruik vanuit IOS en ...de rest...

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 29 september 2013 12:07]

Maar het blijft een feit dat het Android os flinke stappen aan het maken is. Uiteraard draait het voor de bedrijven zelf om de winst en hierin is Apple nog altijd een grootte speler.

Wat voor ons als consument belangrijk is blijft toch de kwaliteit van het Os en het aanbod van apps. Hoe groter Android wordt hoe meer geld er voor App ontwikkeling die kant op gaat. Wat ik hiermee wil zeggen is dat wij als consument het kunnen/mogen zien als 50% Android en 50% ios.

De Apple first mentaliteit van bedrijven wordt hiermee ook steeds minder, wat voor het App aanbod op Android en daarmee de gebruikers van die overige Android systemen positief is.
Het punt is alleen dat bij dit soort onderzoeken "Android" ALLE versies is.. Dus ook Kindle's en vage chinese modellen waar helemaal geen Play Store op te vinden is.

Daarom is dit cijfer ook niet zo interessant.. het zijn eigenlijk allemaal verschillende versies van Android. Het lijkt mij (als ik developer zou zijn) veel interessanter om te weten hoe groot het aantal is van devices waar de Play Store op staat.. en deze is volgens mij een stuk lager dan de 50% die uit dit onderzoek naar voren komt.
Grote kans dat die Chinese tablets niet meetellen, die tellen immers ook niet mee in het aantal geactiveerde android apparaten. Die geven namelijk alleen het aantal apparaten weer waar je met een google account op hebt ingelogd.
Zoals ik het lees is de helft van de omzet een ipad.

Als ik er aan denk dat een ipad gemiddeld 300-4000 euro kost en een android device 150-200 euro

zou dat inhouden dat qua aantallen er 2x zoveel androids als ipads verkocht worden???

Dan is het dus 1/3e appel en 2/3e android
Internetgebruik kan ook een vertekend beeld geven. Wat als je dagelijks je tablet gebruikt, maar alles via apps raadpleegt? Dan zullen die websitestatestieken vertellen dat die tablet niet gebruikt wordt. Want ahja, de gebruiker bezoekt geen websites. Ook zijn er genoeg andere dingen dat je kan doen op een tablet dan websites bezoeken, zoals films kijken, notities nemen, etc.

Verkoopaantallen zijn inderdaad niet zo accuraat om te zeggen welk OS het meest gebruikt wordt. Maar internetgebruik ook niet.
Anoniem: 524287
29 september 2013 12:27
Stilte voor de storm voor de iPad. Mensen zijn aan het wachten op de iPad 5 en de iPad Mini 2 die naar alle waarschijnlijkheid in oktober worden aangekondigd, daarna zul je weer een grote piek in de omzet en verkoopaantallen zien.
De eerste maand, daarna zakt het weer in, zoals bij elke lancering van apple spul. Echter die piek is nooit genoeg om het marktaandeel te doen stijgen op langere termijn en dat aandeel gaat dan ook met een zaagbeweging naar beneden.
Niet dat dat perse een probleem is, maar over een jaar of twee zal het marktaandeel iphones, ipads en imacs weer onder de 10% liggen. Bij de imac is dat al zo, de iphones bijna en de ipad is nu aan de beurt.
Dat was voor apple nooit een probleem aangezien ze nog wel de winst binnen haalden, echter op zowel telefoon als tablet gebied zie je dat ook apple langzaam aan naar lagere prijzen aan het gaan is (iphone 5c en ipad mini). Daar waar de iphone 5c de marge redelijk in stand houdt (op dit moment) is dat bij de ipad mini een stuk minder, zeker als er straks een beter scherm in komt. Er komt een moment dat het marktaandeel zo laag is, dat het absolute aantal verkochte ipads dermate laag is dat die aantallen niet meer opweegt tegen de lagere marge en dus dat de winst gaat afnemen en dat wordt dan wel een probleem voor apple..
Het gaat Apple niet om marktaandeel, anders hadden ze wel een iPhone voor de <€300 markt gemaakt, waar het overgrote deel van de smartphone verkopen plaatsvindt.
Dat was voor apple nooit een probleem aangezien ze nog wel de winst binnen haalden, echter op zowel telefoon als tablet gebied zie je dat ook apple langzaam aan naar lagere prijzen aan het gaan is (iphone 5c en ipad mini).
Misschien heb je niet goed opgelet, maar de iPad Mini (de naam zegt het eigenlijk al) is kleiner dan de normale iPad. Het is dus nogal logisch dat die goedkoper in de markt is gezet dan de normale iPad (die duurder is geworden). De iPhone 5C is juist redelijk prijzig met een verkoop prijs van €600. De iPhone 5S is ook weer duurder geworden, van €679 vorig jaar naar €699 nu.
Er komt een moment dat het marktaandeel zo laag is, dat het absolute aantal verkochte ipads dermate laag is dat die aantallen niet meer opweegt tegen de lagere marge en dus dat de winst gaat afnemen en dat wordt dan wel een probleem voor apple..
Dit zal voor Apple geen probleem zijn aangezien ze elk jaar #1 worden in klant tevredenheid en mijns inziens de meest loyale klanten hebben. Mensen met een iPhone hebben binnen no time een heel Apple ecosysteem in hun huiskamer en omdat ze Apple gewend zijn voelt Android/WP raar aan, waardoor ze bij Apple blijven. Daarnaast heeft Apple nog steeds een hoger aanzien als status symbool omdat het duur is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524287 op 29 september 2013 15:29]

Klanttevredenheid brengt geen geld in het laadje, verkochte ipads wel. En hoe groter de marge, hoe meer geld er binnen komt. Als men massaal op de mini overstapt (en dat lijkt redelijk aan de hand te zijn), dan is de marge minder dus ook de winst. Hoe tevreden de klanten ook zijn, minder winst voor een bedrijf is slecht.
Daarnaast ziet het publiek dat een goedkopere concurrent net zoveel te bieden heeft due het zou mij niet verbazen als apple in de toekomst de prijzen echt moet laten zakken willen ze niet teveel kwijt raken.
Daarnaast kan apple misschien niet voor marktaandeel gaan, maar ze vergeten nu wel een groot deel van de wereld te voorzien van iphones, namelijk de opkomende markt. Het is leuk dat er in onze hoek veel verkocht worden, maar in een aantal jaar is India, Zuid-Amerika en een groot gedeelte van Azie de plek waar je je telefoons kwijt kan. En in al die markten heeft apple een abominabel marktaandeel. Een markt waar nu nog goedkope toestellen de dienst uitmaken, maar waar nu ook de basis gelegd wordt voor een loyale groep klanten die als ze meer te besteden hebben echt niet ineens overstappen naar apple.
Ik heb zelf een paar generatie iPads gehad voordat de mini kwam maar ze waren mij te groot en het statische uiterlijk van IOS staat mij ook tegen.
Daarna ben ik overgestapt naar de Nexus 7, eerst de oude en nu heb ik de nieuwe en met Nova Launcher is dat een heerlijke tablet voor de helft van het geld, lekker alles zelf aanpassen een goed formaat.

Ik ben bang dat Apple een beetje op hun retour is nu Steve Jobs niet meer met geweldige ideeen komt, de laatste modellen iPhones en iPads zijn weinig vernieuwend
Ik ben bang dat Apple een beetje op hun retour is nu Steve Jobs niet meer met geweldige ideeen komt, de laatste modellen iPhones en iPads zijn weinig vernieuwend
Euh. Een 64-bit CPU in je telefoon met een vingerafdruklezer in de homeknop. Beide zaken die je in geen enkele andere telefoon tegenkomt. Wat de fuck moeten ze daar doen zodat jij het "vernieuwend" vindt?
Euh. De fingerprint scanner zat al jaren eerder in een Motorola:

http://ibnlive.in.com/new...-iphone-5s/421125-11.html

So your comment is invalid.

Edit:
Typo

[Reactie gewijzigd door CuBras op 29 september 2013 22:14]

Anoniem: 524287
@CuBras29 september 2013 14:57
Het leuke is dat Apple nooit beweert dat ze de eerste zijn. Het is altijd de grote schare Apple fans die dat beweren. Hierdoor krijgt echter Apple wel de naam dat ze leugens verkopen, terwijl dat feitelijk niet zo is.

Hetzelfde geldt voor het 'uitvinden' van producten en features. Ze zeggen zelf altijd "Apple reinvents......", blijkbaar wordt dat altijd verkeerd begrepen.

Apple kan een ding heel goed, en dat is het gadgetizen (zou een werkwoord moeten zijn tbh) van producten. Daarmee wil ik zeggen dat ze van een doorsnee every day object een gadget of een statussymbool kunnen maken. Een smartphone was vroeger iets voor nerds, nu is het een status symbool. Idem voor tablets en straks ook voor horloges en tv's.
Fair enough, hoewel Motorola dat zelf al niet kan onthouden dus hoe ik dat moet doen: http://bgr.com/2013/09/12...scanner-motorola-mocking/
Hij zei "in de homeknop".. bij motorola zat deze niet in de homeknop.. Maar dat is natuurlijk niet waar het om gaat.. Het gaat er om dat er voor de eerste keer in een consumentenproduct een vingerafdrukscanner zit die wel (bijna) instant scant waardoor het (waarschijnlijk) wel gebruikt gaat worden. Reken maar dat deze vingerafdruklezer een big deal is, dit is nog maar het topje van de ijsberg.
Ik denk dat de meesten liever vernieuwingen zien waar je wat aan hebt.

De cpu merk je weinig van, 32bit kan ook heel snel zijn. De fingerprintreader is inmiddels al aardig "besmet". (what's in a word).
Ik denk dat de meesten liever vernieuwingen zien waar je wat aan hebt.

De cpu merk je weinig van, 32bit kan ook heel snel zijn.
Kortzichtig much?
De fingerprintreader is inmiddels al aardig "besmet". (what's in a word).
Als in, met een enorme berg moeite kun je 'm om de tuin leiden? Ja, maar 't is een stuk moeilijker dan iemand's pincode afkijken.
Vernieuwing = vernieuwing. Dat het voor jou niet relevant is...
Geen enkel andere telefoon, behalve een motorola atrix uit 2011.... Weinig vernieuwend dus.
64bit CPU? Kwestie van een logisch verloop van de technologie. Zoals het in een desktop op een gegeven moment ook een kwestie was van "wel moeten", is dat in draagbare devices niet anders. Het enige wat apple kan zeggen is dat ze daar dan wel de eerste in zijn,maar niet dat het een stap is die niemand zag aankomen...
Ik ben bang dat Apple een beetje op hun retour is nu Steve Jobs niet meer met geweldige ideeen komt, de laatste modellen iPhones en iPads zijn weinig vernieuwend
Je kan gelijk hebben (die discussie ga ik niet voeren), maar dit geldt dan voor de hele markt, dus dit is niet relevant vermits het over totaal marktaandeel gaat. De concurrentie vernieuwd ook niet meer. Iedereen zit zowat op de top qua innovatie.

Trouwens is innovatie misschien iets waar tweakers teveel op focussen, vermits dit blijkbaar minder van belang is als je de verkoopsaantallen keer op keer ziet van een nieuwe iPhone (wat ook geldt voor de S reeks van Samsung, maar je spreekt specifiek over Apple).
Toch ben ik benieuwd wanneer het wel vernieuwend is, als er een teleportatie functie inzit?
Ik ben bang dat Apple een beetje op hun retour is nu Steve Jobs niet meer met geweldige ideeen komt, de laatste modellen iPhones en iPads zijn weinig vernieuwend
Steve jobs bedacht helemaal niks, hij keurde alleen ideeen af of goed. En dan nog had hij het fout. Steve was maar een gewone vent, geen ideeen god. En dat apple op zijn retour is is zo'n dooddoener. Net alsof Steve alles in zijn eentje deed en de rest van apple, inclusief Ive niks doen.
Onzin verhaal. Zoals de originele bron al aangeeft:
It should also be noted that ABI Research is comparing one vendor’s sales to the combined sales from multiple vendors that happen to share the same operating system. When comparing tablet sales by vendor, Apple’s closest competitor — Samsung (SSNLF.PK) — is still a distant second place. According to IDC data, Samsung only sold 8.1 million tablets in the second quarter of 2013. Obviously, comparing iOS to Android is like comparing Apple to oranges.
m.a.w. Apple is nog steeds aan kop. Het ligt er gewoon aan hoe de cijfers worden geinterpreteerd.
¨m.a.w. Apple is nog steeds aan kop. Het ligt er gewoon aan hoe de cijfers worden geinterpreteerd. ¨ Eerst stel je dat apple aan kop ligt, en vervolgens stel je dat het aan de interpretatie van de cijfers ligt wie er aan kop ligt. Dan had je moeten tikken ¨imo¨ ipv ¨maw¨ Fijn als jij door alle cijferinterpretaties heen prikt, maar formuleer dan wat beter
Helemaal geen onzin verhaal, ios verliest aandeel t.o.v. android. Punt. Dat is wat de gegevens zeggen.
Tweakers stelt apple gelijk aan ios, iets wat in mijn ogen niet geheel verkeerd is aangezien apple de enige fabrikant is van ios devices.
Anoniem: 402368
29 september 2013 16:07
De flexibiliteit van Android is gewoon vele malen groter. Je kiest je eigen tablet/telefoon (merk, formaat, hardware en niet te vergeten prijsklasse) en je kunt aan de slag. In deze tijd is ook de prijs gewoon belangrijk. Apple heeft goed spul maar eerlijk is eerlijk voor een leuk bedrag minder kun je een vergelijkbare Android telefoon/tablet kopen. Dit was te verwachten.

En daarnaast is Apple zichzelf niet meer na jobs overleden is! Serieus een budget telefoon en een iPad mini? Dat was volgens mij niet op de markt gekomen als jobs er nog was.
Toch bied Apple met zijn tablets behoorlijk veel waar voor het geld. Ja, er zijn goedkopere alternatieven, maar veelal blijft de ontwikkeling van applicaties achter.

Apple is nog prime zichzelf. Hoe het met Jobs eruit had gezien weet niemand. Feit is dat Apple nog steeds een zeer succesvol bedrijf is en dat alle Apple is doomed zonder Jobs verhalen gebakken lucht bleken.
Ik gaf ook aan dat Apple prima spul heeft, maar het is gewoon niet zo breed als Android.
Je hebt geen alternatief als je voor ios wilt gaan niet qua hardware maar belangrijker nog niet qua prijzen.

En inderdaad we weten niet exact hoe het er nu uit zou zien met jobs, maar Apple 'stond' naar mijn mening altijd voor kwaliteit en standvastigheid. Ze gaan nu buiten die comford zone door een 'budget' iPhone van gedeeltelijk plastic te maken welke nog steeds verschrikkelijk duur is. Dat heeft mijn toch al sceptische beeld van Apple doen verergeren en ik denk anderen met mij. Helaas maar waar, cijfers liegen niet.
Apple staat nog steeds voor een eigen(zinnige) visie op kwaliteit, design en usability. Dat maakt Apple zowel geliefd als gehaat, omdat je niet de keuze hebt tussen een 'goedkoop' en een 'duur' product en daar vervolgens op softwaregebied alles zelf mee kunt.

En de iphone 5c is nooit als 'budget' gepresenteerd door Apple, dat is door de buitenwacht ervan gemaakt die er vervolgens van schrok dat er een 'normale' Apple-prijs aan hing.
Anoniem: 402368
@zkotz29 september 2013 20:33
Als Apple altijd producten maakt van hoge kwaliteit materialen en dan ineens een iPhone van gedeeltelijk plastic (die overigens tegelijk gepresenteerd wordt met de "normale" iPhone) kan je dit al noemt Apple zelf dit natuurlijk geen budget iPhone wel een budget model noemen:-). Waarom zou je anders een zelfde model van plastic maken?
De iphone 3 en 3GS waren ook van plastic, en desondanks flink aan de prijs... bovendien zit het toestel behoorlijk goed in elkaar qua bouw, dus afgezien van de materiaalkeuze is daar niets 'budget' aan...
Anoniem: 402368
@zkotz29 september 2013 21:38
- Inmiddels offtopic-

Ze zetten nu 2 telefoons naast elkaar een Iphone zoals we hem van apple verwachten met daarnaast een model van plastic. Dat doe je niet zomaar dat straalt budget uit. Nogmaals je kunt zeggen wat je wilt maar er is niet voor de 'leuk' een plastic variant uitgebracht naast de 'normale'. In grote mensen wereld noemen ze dat budget types. Maar inderdaad ze hanteren geen budget prijzen.
Als ik naar de Apple store ga dan kan ik kiezen uit:

Wifi modellen
iPad mini 16GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad mini 32GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad mini 64GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad 16GB Zwart of Wit
iPad 32GB Zwart of Wit
iPad 64GB Zwart of Wit
iPad 128GB Zwart of Wit

Wifi + 3G modellen
iPad mini 16GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad mini 32GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad mini 64GB Wit/zilver of Zwart/antraciet
iPad 16GB Zwart of Wit
iPad 32GB Zwart of Wit
iPad 64GB Zwart of Wit
iPad 128GB Zwart of Wit

Ik kan dus kiezen uit 14 verschillende modellen (exc. kleur keuze). Met elk een andere prijs.

De Apple producten staan tot op de dag van vandaag nog voor net zoveel kwaliteit als ten tijde van Jobs. Op een gegeven moment ga je je aanbod verbreden, dat was onder Jobs vroeg of laat ook gebeurd. Cijfers liegen idd niet, en dan blijkt dat Apple nog een zeer vooraanstaand en bovenal gigantisch winstgevend bedrijf is.
Inderdaad veel keuze maar alleen qua kleur schijf grootte en de mini of normaal. Maar echter geen keuze uit andere fabrikanten/design/prijs/materialen:) Consumenten hebben tegenwoordig veel voor relatief weinig en dat bied Android door middel van verschillende fabrikanten en de Google Nexus bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 402368 op 29 september 2013 20:38]

Als ergens Apps debiel op werken is het wel mijn iPad!!! De ene is weer niet geschikt voor de iPad de andere weer wel.
Probeerde laatst de tweakers app op mijn iPad te krijgen en dan heb je weer zo'n klein telefoon appje te pakken.
Dat is de reden dat mijn iPad heel vaak stof ligt te happen. Pak de laptop wel!
Ben je nou echt zo kortzichtig dat je denkt Apple dat in twee jaar bedacht heeft? Om eerlijk te zijn denk ik zelfs dat in cupertino de prototypes van de iPad 9 en iPad mini 5 al klaar liggen voor test doeleinden. Uiteraard heeft Jobs de iPad mini vastgehouden en gekeurd. Ieder bedrijf heeft zijn planning al een paar jaar vooruit liggen.

Ook heeft niemand van Apple ooit iets gezegd over een budget iPhone. Dat heeft iedereen er maar van gemaakt. Zelf had ik gehoopt dat het zo zou zijn, maar ben eigenlijk blij dat ze het niet zo erg hebben doorgevoerd als dat er voorspeld werd. Ik denk dat de kwaliteit dan behoorlijk had moeten zakken (zeg vernieuwde iPhone 4 met groter scherm en kleurtjes tegen €300) niet dat zo'n apparaat niet meer te gebruiken is, maar meer dat het niet goed is voor een bedrijf als Apple.
Even over je eerste verhaal, Jobs was niet voor een kleine tablet. En als hij deze al had goedgekeurd toen hij nog leefde betreft dit een aardig staaltje naloperij en dat had apple dan nog steeds naar beneden gehaald als hij nu nog leefde. Apple was altijd inovatief en maakte eigenwijs zijn eigen apparaten wat voorheen nog tot groot succes heeft geleid.
Helaas minder nu.

En de kwaliteit is inderdaad behoorlijk minder als je het review van Tweakers leest:http://tweakers.net/revie...eg-waar-voor-je-geld.html.
Dus als het geen budget telefoon is leveren ze wel een behoorlijk tragische 'highend' telefoon voor dat geld.
De verschuiving naar 7 inch is niet vreemd gezien de populariteit van de Nexus 7 en de recent geintroduceerde 2e versie daar van. Verder zijn er nog een hoop andere fabrikanten naast ASUS die kleine tablets tegen zeer lage prijzen verkopen. Deze zijn tegenwoordig ook snel zat voor het standaard tablet werk zoals internetten en skypen.
Ik denk ook omdat 7"goedkoper is. Als je 2 hardwarematige gelijke tablets 7 en 10 naast elkaar zet met dezelfde prijs dan ga ik liever voor de 10 inch

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee