'Slimme' afvalbakken verzamelen mac-adressen in Londen

In het Verenigd Koninkrijk is discussie ontstaan over 'slimme' afvalbakken in de straten van Londen. In de afvalbakken is wifi-apparatuur geplaatst die mac-adressen van smartphones verzamelt. Daarmee zou de Britse privacywetgeving mogelijk worden geschonden.

De eerste zogeheten smartbins zijn in Londen geplaatst tijdens de Olympische Spelen van 2012. Inmiddels heeft het bedrijf Renew, dat eigenaar is van de 'slimme' afvalbakken, honderden smartbins in de Britse hoofdstad geplaatst. De afvalbakken zijn voorzien van een lcd-paneel en wifi. Op de schermen kunnen advertenties worden getoond, maar er zijn ook mededelingen van het stadsdeel op te lezen.

Renew scant via de wifi-apparatuur in zijn smartbins de mac-adressen van smartphones die voetgangers bij zich dragen. Met deze informatie bouwt het bedrijf uitvoerige profielen op en kan het bijvoorbeeld monitoren hoe lang een persoon in een bepaalde winkel is verbleven. De Britse krant The Independent meldt dat Renew in een week tijd meer dan 4 miljoen mac-adressen verzamelde waarvan 530.000 uniek waren.

Inmiddels is er in het Verenigd Koninkrijk de discussie ontstaan of de smartbins niet de privacywetten schenden. Het verzamelen van mac-adressen zou weliswaar niet zijn verboden, maar de cookiewetgeving zou het niet toelaten om burgers te volgen zonder hun toestemming. Privacyvoorvechters stellen dat de technologie van Renew om smartphones in kaart te brengen hetzelfde functioneert als het plaatsen van een tracking cookie in een browser.

Renew ontkent dat zijn smartbins illegaal zijn en stelt dat het alle verzamelde mac-adressen geanonimiseerd bij adverteerders aflevert. Wel geeft het bedrijf toe dat er een grijs gebied is in de privacywetgeving en Renew zou de dialoog aan willen gaan met zowel privacywaakhonden als de Britse overheid.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-08-2013 • 12:56

115 Linkedin

Reacties (115)

115
111
75
6
0
6
Wijzig sortering
Hoezo zijn er maar 530.000 Uniek?, naar mijn weten is elke MAC adress uniek
Nee, een MAC adres bestaat uit 6 reeksen van 2 hexadecimale cijfers. Bijvoorbeeld: FF:32:6A:5C:11:D1

Op basis van de eerste 3 reeksen kan je de fabrikant van het apparaat achterhalen, de andere 3 reeksen zijn random gegenereerd.

Oftewel: Er zijn per fabrikant 256 * 256 * 256 = 16.777.216 verschillende adressen mogelijk.

Hier is een lijstje van alle verschillende fabrikanten: http://standards.ieee.org/develop/regauth/oui/oui.txt


Het is overigens uiterst makkelijk om je eigen mac adres te spoofen. :)

Over het verzamelen van mac adressen maak ik me persoonlijk niet zo'n zorgen, je kan veel ergere dingen doen, zonder dat de gebruiker iets doorheeft:

./autopwn: Droid in the middle

:Y)

[Reactie gewijzigd door Eloy op 11 augustus 2013 15:00]

Per Vendor ID, niet per fabrikant. Grotere vendors hebben meerdere (of zelfs heel veel) Vendor IDs.
MAC adres is absoluut niet uniek. Het is alleen "hopelijk" uniek binnen een zelfde hub. Het MAC adres van een device gaat namelijk niet verder dan de eerst volgende router, dan heeft het TCP/IP pakketje het MAC adres van de router gekregen.
+1? Het is wel uniek, tenzij de gebruiker een andere mac adres erin (kan) configureert. De eerste 6 zijn voor de vendorcode en de rest wordt uitgegeven door de vendor.

Layer 2 icm routering heeft hier totaal niets mee te maken.
Anoniem: 19339
@mgizmo11 augustus 2013 18:20
+1? Het is wel uniek, tenzij de gebruiker een andere mac adres erin (kan) configureert. De eerste 6 zijn voor de vendorcode en de rest wordt uitgegeven door de vendor.
Ok, dus een vendor heeft 6 hexadecimale digits voor hun eigen apparatuur tot z'n beschikking. Dat is 16,7 miljoen.

Hoe doet een bedrijf als Apple dat dan? Die verkopen 16 miljoen iPads per kwartaal. Ik weet dat Apple meerdere vendor-id's heeft, maar dan nog, kijkend naar het aantal computers wat ze maken (die meerdere mac-adressen hebben, voor wired & wireless) ...

Het duivenhokprincipe zegt dan toch dat er meerdere devices moeten bestaan met hetzelfde mac-adres.
Een vendor als Apple heeft niet maar 1 vendorcode, die heeft een hele range.

MAC adressen *MUST* be globally unique. Dat gaat niet altijd goed, maar het is wel de bedoeling. En Apple heeft daar gewoon genoeg vendor IDs voor.

http://www.coffer.com/mac_find/?string=apple

Ik zie ook nog een paar die geen Apple zijn in m'n 284 zoekresultaten maar laten we zeggen dat ze 256 codes hebben, oftewel 8 bits. Dan hebben ze dus bij elkaar 4 miljard codes, en kunnen ze 1 a 2 miljard apparaten totaal uitbrengen voordat ze er een paar bij hoeven vragen (wat ze ook gewoon kunnen doen, want vendor IDs zijn nog lang niet op).

Ik kan je vertellen dat Apple nog niet in de buurt zit van een lege adress space :)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 11 augustus 2013 21:49]

Ik denk dat je moet lezen dat een deel van de gescande adressen vaker voorkwam.
Dit kan betekent dat een persoon vaker langs is gelopen (meest logische verklaring) of twee personen hetzelfde MAC-adres hadden (kan evengoed hoor, 100% uniek is MAC zeker niet).
Nee idd hier nog 4 nvidia chipset mobo's liggen en alle 4 hebben zelfde mac, was dus een fout vanuit fabriek.
MAC is wel degelijk globally unique, fabricagefouten daargelaten. Je hebt ook een groot probleem wanneer dat niet zo is.
Natuurlijk is elk MAC adres uniek, maar een zelfde is opnieuw geregistreerd/gedetecteerd.
Denk je dat nu echt?

Er zijn wel degelijk apparaten met zelfde MAC adres, ik heb zelfs eens een hele batch ontvangen waarvan ze allemaal hetzelfde MAC adres hadden.

Verder is er totaal geen controle op het gebruik van MAC adressen. Zelfs Apple had ooit eens een PowerMac gemaakt waarvan ze per ongeluk de MAC adressen achterstevoren hadden geschreven, dus eigenlijk MAC adressen van een range niet in hun bezit.
Dat wil zeggen dat de rest terugkerende bezoekers zijn!
Ik denk dat ze bedoelen dat elk MAC adress dan gemiddeld 8 keer langs een prullenbak komt
Een MAC adres kan geregistreerd worden door meerdere smartbins?
Helaas niet. Dat kan nog een probleem worden met ipv6.
Ik ben al 2 kaarten tegengekomen met dezelfde mac adres. Voornamelijk goedkope Chinese kaarten willen hier nog wel eens last van hebben!
Je leest het verkeerd, elk MAC adres in inderdaad uniek. Alleen kan het voorkomen dat mensen dagelijks in een gebouw werken met aan de straatkant een smartbin. Waardoor zijn MAC adres in 1 week misschien 5 keer voorkomt.
Nee hoor, een MAC-adres kan je zelf meegeven aan een apparaat.
Hoezo zijn er maar 530.000 Uniek?, naar mijn weten is elke MAC adress uniek
False!
Ten eerste ondersteuen veel apparaten MAC-adress spoofing, mijn router bijvoorbeeld, dit voor providers die de hun modems op MAC adres koppelen: eenmaal een verbinding opgezet, werd alleen die specifieke netwerkkaart toegelaten, ik heb toen met mijn router dat adress moeten klonen teneinde internet op meerdere machines te krijgen. De netwerkkaart werd intern in het netwerk daarmee wel useless :+
Daarnaast kan je met je telefoon wel 100x per dag langs dezelfde bins lopen 100x opgepikt worden maar slechts 1x als uniek meetellen.
Waarom stellen telefoons hun mac adres tot beschikking? Is dit altijd het geval?
zo werkt het protocol, je laat inderdaad altijd je mac adres zien ' zolang je verbinding maakt met de prullenbak'

[Reactie gewijzigd door interlude op 11 augustus 2013 13:14]

Weekbl doelt op: waarom geeft jouw telefoon zijn MAC-adres vrij: telefoons broadcasten dit niet constant. Als je dus zelf geen verbinding maakt met de prullenbak ( :Y)), hoe kan deze dan je MAC uitlezen.
Als je je Wifi aan laat staan, blijft hij zoeken naar open netwerken in de buurt, dan geef je ook je Mac vrij, maar als je telefoon Wifi uitzet in standby niet.
Dus als je Wifi aanstaat en je pakt even je telefoon om wat op te zoeken, dan geef je je mac vrij aan de prullenbak.

offtopic:
Ik moest wel zeggen toen ik de titel las, ik echt niet begreep waar het over ging. :)
Worden er bij het scannen naar WiFi netwerken niet enkel broadcast paketten ontvangen en dus geen paketten verstuurd? In dat geval kan de prullenbak onmogelijk het MAC adres te weten komen van de smartphone denk ik. In dit geval kan je je smartphone ook gewoon configureren om niet automatisch verbinding te maken met open netwerken, iets wat ik sowieso sterk zou aanraden i.v.m. de veiligheid.

Anyway, het zou kunnen dat de werking van het scannen naar WiFi netwerken op smartphones anders is dan ik hier voorstel, ik heb immers nog geen ervaring met het sniffen van smartphone verkeer.
dit is te vergelijken met "airodump-ng -i <interface>"
wat er gebeurt is dat simpelweg alle pakketten op elk kanaal in de lucht ontvangen worden, het maakt echt niet uit of het nu een android, ios of windows apparaat is, het protocol is hetzelfde.
daarnaast ga ik ervanuit dat het echt alleen passief luisteren is en niet actief scannen naar telefoons of fungeren als fake access point
(zou namelijk ook weer meer wifi signalen opleveren met bijbehorend ruis)

mischien zou het mogelijk zijn een statsf*cker te maken door een script met macchanger te draaien op je linux emulerende telefoon :)

[Reactie gewijzigd door the-dark-force op 11 augustus 2013 15:22]

Waarom zou je Linux emuleren?
Op een Android telefoon waarop Wifi aan staat, is je telefoon continue aan het zoeken naar Wifi netwerken die je eerder geconfigureerd hebt. Dit gebeurt ook als je telefoon in je broekzak zit. Hiervoor hoef je je telefoon niet uit stand-by te halen.
Volgens mij scant je telefoon de omgeving voor wifi-netwerken. Ook om te kijken of je eigen wifi-netwerk in de buurt is. Op deze manier kan deze smart-bin je mac-adres lezen en dus opslaan.
Als je je Wifi uitzet op je telefoon, dan zal je telefoon ook niet meer scannen naar wifi-netwerken en dus ook niet meer het mac-adres uitzenden.

En betreft privacy-schending: Altijd met die 'handigheidjes' komen een stuk meer ongewenste dingen mee dan men eigenlijk wil. Net zoals met de OV-chipkaart bijvoorbeeld. Of dat de parkeergarage betaald kan worden met het kenteken.
Het is heel makkelijk, maar er komen toch wat ongewenste dingetjes bij die toch altijd stiekem een beetje verborgen gehouden worden.

Zolang het inderdaad anoniem blijft, is het mogelijk prima. Toch kan zo'n mac-adres heel makkelijk gekoppeld gaan worden aan een naam, en dan ben je iemand wel aan het volgen. {{Maar wie houden we eigenlijk voor de gek. We worden toch allang gevolgd door de telefoonmaatschappijen via het telecomnetwerk?}}

Aanvulling: Heb voor interesse nog even verder gezocht. Er zijn inderdaad ook netwerkkaarten die kunnen 'luisteren' naar inkomend verkeer. Hier kun je een lijstje met software vinden ervoor.
http://www.ambitwire.com/wifisniffers.html

Had al eerder mijn twijfels bij gewoon een Mac-filter gebruiken voor 't netwerk :)

[Reactie gewijzigd door vhartong op 11 augustus 2013 13:38]

En daarom is een telefoon met NFC wel handig: een NFC-tag bij de voordeur van je woning. Naar buiten gaan betekent wifi uit en 3G aan. Naar binnen betekent 3G uit en wifi weer aan. Daarmee voorkom je ongein als dit.

Maar dan krijg je nog de profilering binnen de supermarkten, waar men graag de looproutes wil traceren aan de hand van je mobiele signaal.
Dat zit toch al standaard in Android met de "Location-based Wi-Fi" fuctie? Die schakelt Wi-Fi aan/uit afhankelijk van de 3g mast waar je verbinding mee hebt.
Ik dacht dat dat alleen met Tasker kon? Maar het kan op Android sowieso, ja.
Sommige smartphones/tablets sturen ook nog eens de draadloze netwerken mee naar welke eerder verbonden is. Dus als ze t-mobile zien staan, weten ze bijv. dat diegene graag met de trein reist (grote kans). Zien ze mcdonalds staan, kunnen ze reclame van de mcdonalds/burgerking/... voorschotelen.

Ook weten ze aan de hand van het macadres (bijna) het merk van de telefoon, waarop ze gericht kunnen adverteren.

Daarnaast kunnen ze de locatie inschatten, en zo bepalen welke winkels mensen binnenlopen in de buurt van die afvalbakken.

Je kan het een beetje zien als een alternatief voor camera's op de straat, echter dan geexploiteerd door non-gov.

[Reactie gewijzigd door obiander op 11 augustus 2013 15:03]

Als ze een rondje rijden door de stad en alle Wifi-SSIDs noteren ("wardriven"), staat ook jouw Wifi-router "snuffelkonijntje" in de database, met adres. Als de "slimme" vuilnisbak vervolgens ziet dat jouw passerende telefoon uitzendt "hee, is snuffelkonijntje in de buurt om te verbinden?", dan heeft hij een redelijke kans om jouw adres en naam te achterhalen. Om niet te spreken van de naam van jouw Wifi-vebrinding. Als hij ook in het lijstje dat jouw telefoon uitzendt de SSID "bootje3" aantreft, waarvan hij weet dat die zich bevindt op het Zandpad te Utrecht, dan weet hij ook dat jij ofwel veel dezelfde prostituee bezoekt, ofwel er een bent. Of als je bij de AIVD werkt, kan hij dat ook weten aan het adres. Enz. enz.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 11 augustus 2013 20:00]

Waarom stellen telefoons hun mac adres tot beschikking? Is dit altijd het geval?
Omdat TCP/IP na de gebruikelijke handshake vaak overgaat op MAC adressering, scheelt weer een OSI laag om door heen te moeten.
Uiteraard is dit alleen wanneer je wifi aanhebt lijkt me :+
Wel geeft het bedrijf toe dat er een grijs gebied is in de privacywetgeving en Renew zou de dialoog aan willen gaan met zowel privavcywaakhonden als de Britse overheid.
Als ik dit lees, dan lijkt het alsof ze een nobel doel nastreven met het uitzoeken naar wat wel en niet mag. De realiteit is dat ze bewust de grenzen opzoeken en daar overheen gaan met een we-zien-wel filosofie. Waarschijnlijk hebben ze geld genoeg om het risico te durven nemen.
Zelfde met die ene tankstationhouder die bier ging verkopen om een proefproces uit te lokken.
http://nos.nl/artikel/316...erkopen-weer-alcohol.html

Op zich wel fijn dat Renew hiervoor open staat. Beter dan een partij die lekker doorgaat met wat hij vindt wat kan en niet wil luisteren naar het publiek.
Dat is het. Ze zien een grijs onontgonnen gebied, en in plaats van eerst na te denken en de discussie aan te gaan of het grijs nu zwart of wit is, zien ze een opportuniteit om een onontgonnen markt aan te boren, en gaan ze gewoonweg in het grijs gebied zitten, in de hoop dat het grote publiek het na een tijdje gewoon is geworden, en het grijs als wit gaan zien is. Natuurlijk ontstaat er zo weer een nieuw grijs gebied tussen het 'nieuwe' wit en zwart gebied, dat dan weer geëxploiteerd kan worden...

Dit doet me trouwens erg denken aan de reclames in Minority Report. De meeste kijkers dachten 'hé hoe erg', deze immorelen zagen dit waarschijnlijk en dachten 'he leuk idee om geld te verdienen'.
Nog even en we hebben wc potten met wifi!
Nou, ze waren een tijd terug plannen aan het maken om microfoons en röntgenapparatuur in straatlantaarns te bouwen om zo geprekken van potentiële terroristen op te nemen en deze direct op explosieven te scannen die ze aan het lichaam zouden kunnen dragen.

Alsof terroristen zo dom zijn om hun snode plannen te bespreken onder een fel verlichte lantaarnpaal ...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/6309917.stm

Vandaar dat ik dit soort artikelen wel had verwacht van Groot-Brittannië, hoewel me het nut eerlijk gezegd ontgaat. Het lijkt er wel op dat landen steeds meer in politiestaten veranderen, wat ironisch genoeg precies het doel is van terroristen.
Wow, dat is echt gestoord. Mensen de hele dag blootstellen aan Röntgenstraling? Misschien zijn het kleine doses, maar toch, stel nou dat ik elke dat bij een lantarenpaal slaap en daar ook sta te bedelen? Ik vraag me af waarom Angelsaksische landen het slechts zijn op het gebied van privacy: misschien omdat ze nooit totalitarisme hebben meegemaakt zoals de rest van Europa?
Aardige vraag. Ongetwijfeld heeft dat ontbreken van een totalitair regime er mee te maken. Toch wel veel bewustzijn hierover. In Engeland bijvoorbeeld George Orwell, schijver van o.a. Animal Farm en andere fictie boeken over totalitaire regimes.
In Engeland is het denk ik eerder een overblijfsel van de deconfiture van het empire waar de zon nooit onder ging. Bij de afbraak daar van zijn veel mensen gevlucht om politieke redenen en in Engeland terecht gekomen. Maar daar heb je dan een mengelmoes van allerlei culturen en politieke stromen die elkaar niet altijd lusten, met bijbehorende terroristische activiteiten.
De VS zijn sowieso een mengelmoes van rassen. De politiek dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen positie en toekomst speelt daar een grote rol in het beeld dat de wereld maakbaar is. En om dat te vervolgen heb je altijd mensen die tot het uiterste gaan om de eigen ideeen commercieel uit te nutten. De privacy van die ander is het probleem van die ander.
ik weet dat het best offtopic is, maar de zon is nog steeds niet ondergegaan in het britse rijk :)

http://what-if.xkcd.com/48/
Maar daar heb je dan een mengelmoes van allerlei culturen en politieke stromen die elkaar niet altijd lusten, met bijbehorende terroristische activiteiten.
Net zo als in Nederland dus? Ik hoop niet dat we hier ooit zo ver hoeven gaan. En met _hoeven_ bedoel ik dat het nodig is. Ik vermoed dat dit soort praktijken in Nederland al lang plaats vindt, ondanks dat het niet echt nodig is, maar dat is een andere discussie...
Die hebben ze al in Japan. Het lijkt me overigens geen goed idee, publieke toiletten met wifi. Mensen blijven dan te lang zitten, en dat is niet de bedoeling. ;-)
Maar als je het sanitair te oncomfortabel maakt t.o.v. de concurrentie, gaan mensen wel ergens anders heen.

En in Japan lijkt er daadwerkelijk een zekere concurrentie op sanitair in semi-openbare gelegenheden (warenhuizen vooral) te bestaan. De ene wc is nog mooier dan de ander. En allemaal gratis natuurlijk. Want niet gratis betekent weg klant.
Anoniem: 377258
@yayo12 augustus 2013 09:20
hackbare wc potten met bleutooth zijn er al, voor je het weet heb je een royal flush te pakken,
Handig. Als je weer op de bank zit en je bedenkt dat je was vergeten door te trekken, dan kan dat alsnog :)
Klopt kun je meteen je smartphone doorspoelen. Pas dan ben je niet meer traceerbaar en kun je ongestoord winkelen en ja zelfs naar de wc gaan.
hoho, vergeet de rfid chips in je bankpas, idkaart/paspoort en je ov-chipkaart niet he ?

ach uiteindelijk kan iedereen met airodump-ng hetzelfde bereiken, wat is dit anders als een trajectcontrole die kentekens opslaat of camera's met gezichtsherkenning+ database ?
behalve het feit dat een mac adres minder privacy intrusive is als overheidsoplossingen in het algemeen, valt een mac adres ook nog eens te wijzigen op de meeste hardware en is het niet noodzakelijk om uit te zenden (probeer maar eens met een masker te winkelen of je kenteken af te plakken...)

ik snap sowieso niet waarom iemand wifi altijd aan wil hebben staan, auto connect zorgt er alleen maar voor dat mensen makkelijker hackpoging kunnen ondernemen en je accu gaat sneller leeg...
Trajectcontrole slaat je plaat nooit langer op dan een dag geloof ik.
En jij gelooft die praatjes :?
Toch heeft "Freee!!" een punt.
We kennen uit het recente nieuws dat parkeergegevens ook niet langer bewaard zou blijven dan de tijd die nodig was om klachten af te handelen. Die gegevens werden vervolgens "encrypted' opgeslagen en staan nu beschikbaar aan de belastingdienst.
Het zal hier niet anders gaan. De bedrijven die de MAC adressen verzamelen krijgen een aanwijzing van de FIOD dat de gegevens welliswaar niet bewaard moeten blijven om aan de privacy wetgeving te voldoen, maar wel encrypted moeten worden opgeslagen ten dienste van de fiscus.

Maar is het echt spannend? Alleen voor diegenen die wel WiFi gebruiken maar geen telefoonverbinding. Immers, anders zou via de telefoon ook een locatie van het apparaat (en dus de persoon?) gedaan kunnen worden.
hoho, vergeet de rfid chips in je bankpas, idkaart/paspoort en je ov-chipkaart niet he ?

ach uiteindelijk kan iedereen met airodump-ng hetzelfde bereiken, wat is dit anders als een trajectcontrole die kentekens opslaat of camera's met gezichtsherkenning+ database ?
Het hangt er ook vanaf wie het doet. De overheid met het doel om belastingontduikers te pakken of een privaat bedrijf met als doel om je gericht advertenties voor te schotelen?
Ik word liever geprofiled door een advertentie plaatser dan door de overheid. Al is het maar omdat bij de eerste de motieven duidelijk zijn.
Ja dat is keuze van google en apple om dat standaard zo in te stellen, die willen dat je steeds van nieuwste data bent voorzien. Bijvoorbeeld android schakel wifi niet standaard uit nadat je de browser hebt gesloten, kon zelfs geen app vinden in begin die dat deed. Symbian deed dat wel, nadat je klaar was met internetten ging automatisch de verbinding uit, vond dat altijd prima werken.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 augustus 2013 18:41]

De reden is dat Wifi gebruikt wordt door je telefoon om zijn locatie te bepalen. Dus als je Google Maps opstart heb je meteen je locatie tot op misschien 50 meter, als je Wifi aan hebt staan. Anders moet hij eerst GPS starten, wat even duurt, en vaak niet eens werkt tussen hoge gebouwen of binnen. En GPS kost ook nog eens veel meer energie. Telefoontorens worden ook wel gebruikt door Android om je locatie te bepalen, maar die zijn weer veel onnauwkeuriger, 500 meter of zo.
ik snap sowieso niet waarom iemand wifi altijd aan wil hebben staan, auto connect zorgt er alleen maar voor dat mensen makkelijker hackpoging kunnen ondernemen en je accu gaat sneller leeg...
De dataverbinding via het telefoonnetwerk verbruikt een pak meer stroom dan via wifi.
Door wifi steeds aan te hebben staan vergeet je niet om hiermee te verbinden wanneer het beschikbaar is, en doordat je dataverbinding dan uit kan bespaar je net je accu.

Alleen als je ook je dataverbinding standaard uit hebt staan of nauwelijks op plaatsen komt met WiFi is het eigenlijk handig om WiFi handmatig in en uit te schakelen.
Daar wou ik ook naar verwijzen, haha!
Die zijn er al. Zelfs met 3G en narrowcasting.
In New Zealand zijn ze ook aardig modern met de WC's. Toen ik daar voor het eerst naar binnen liep had ik het gevoel dat ik in de toekomst was beland...

Deze wil ik echter nog ooit thuis hebben:
http://www.engadget.com/2...es-most-of-the-dirty-wor/

“The flush toilet, more than any single invention, has 'civilized' us in a way that religion and law could never accomplish.”
Waarom zulke mooie publieke toiletten?, het is toch veel lucratiever om het aantal publieke toiletten terug te brengen tot bijna nul en dan boetes te rekenen voor wildplassen. Ten eerste is er geen geld nodig voor de bouw en ten tweede levert het geld op omdat je een te kort gecreeerd hebt.
Wellicht hebben ze in Australië begrepen dat "overheid" en "lucratief" in een zin volledig onzinnig is. Een overheid heeft als taak de burger te faciliteren en vooral niet om winst te maken,
Misschien vinden ze het Mac-adres van de Big Mac die je een paar uur geleden hebt verorberd. Dan weten ze bij de NSA dat je een typisch Amerikaanse smaak hebt (you 're a good guy) en dat je niet zo'n irritante kritische slappe progressieve vegetariër bent... Of als in een bepaald gebied een heleboel vegetarische uitwerpselen worden getraceerd, wordt het voor McDonald's misschien eens tijd om te gaan denken voor dat gebied een mind-controlling vegaburger te ontwikkelen waarin een drug zit die de klant wat dommer, onverschilliger en republikeinser maakt. :)

[Reactie gewijzigd door btoman op 12 augustus 2013 23:07]

Dan spoof je toch een mac-adres? Er is altijd wel een weg om te voorkomen dat je geprofileerd wordt.

http://androidweeds.com/spoof-mac-address/
Kan niet op elk device en dan moet je er wel regelmatig aan denken om je mac te veranderen, anders haalt het nog geen bal uit. Dan is het eenvoudiger om je wifi uit te schakelen wanneer je het niet gebruikt.
Meest voorkomende devices worden gecoverd (Android en iOS). Als dit veel voor komt is er wel iemand die een mac-randomizer-app schrijft. Dit is makkelijker dan je wifi steeds uitzetten, want de kans is groter dat je het vergeet, lijkt mij.
Ik denk dat het idioot is om hier een wetgeving over te maken, het 'ontvangen' zou niet verboden moeten zijn, maar het 'uitzenden'.

Wat er nu gedaan wordt door mensen en hun apparaten is vrolijk rondschreeuwen wie ze zijn en waar ze zijn. Als ze dat niet willen, dan moeten ze dat maar niet doen.

Natuurlijk moeten mensen niet ongevraagd gevolgd worden, maar als je dus constant aangeeft wie en waar je bent, dan doe je dat toch zelf? Misschien zou het een ander geval zijn als er bijvoorbeeld eerst een signaal naar een persoon/apparaat gestuurd moet worden, en het antwoord dan gebruikt wordt, maar dat is hier niet het geval. Er wordt gewoon geluisterd naar probes.
Het is allemaal grijs gebied.
Niemand weet precies welke wetten op wat van toepassing zijn en haast elke dag bedenken ze weer iets nieuws om data te verzamelen.

Kennis is macht. Als jij zoveel weet over het (koop)gedrag van een persoon ben je instaat de situatie te sturen in jouw voordeel.

De vraag is of we nog spreken van het incidenteel oppikken van gegevens of het op grote schaal monitoren van de populatie?
Ik denk dat het niet zo veel uit maakt. Als een populatie beslist om keihard te groeien, in een grote stad te gaan wonen met miljoenen tegelijk, dan kan je er van uit gaan dat de informatie die je daar uit kan onttrekken zo waardevol is dat er hoe dan ook iets mee gedaan gaat worden. Daar kan een wet niet zo veel aan doen.
In het Verenigd Koninkrijk is discussie ontstaan over 'slimme' afvalbakken in de straten van Londen. In de afvalbakken is wifi-apparatuur geplaatst die mac-adressen van smartphones verzamelt.
De eerste zogeheten smartbins zijn in Londen geplaatst tijdens de Olympische Spelen van 2012.
Ik zet mijn tinnen hoedje even op...

Wat een geweldig idee van de inlichtingendiensten om zo eventuele daders van een aanslag snel te kunnen achterhalen. Zo kun je precies zien wie er allemaal op welk tijdstip in de buurt is geweest van een beplaalde plek/plaats. Bij een verschrikkelijke gebeurtenis is dan snel te achterhalen wie er wat in de afvalbak heeft geplaatst.

Past helemaal in het plaatje van PRISM.

Enig ander voordeel anders dan het kunnen 'volgen' van mensen zie ik namelijk niet in het voorzien van een wifiscanner in een prullenbak.... en zo verandert de Westerse wereld langzaam in een digitale politiestaat.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 11 augustus 2013 15:53]

Op onderstaande link is een stuk te lezen over de impact van grootschalige bewaking door de staat op de privacy.

https://publicintelligence.net/un-state-surveillance-privacy-expression/
Gewoon telefoon rooten en mac adress iedere 10 min naar een willekeurig adress spoofen.
edit:
Misschien ook leuk om te spoofen naar mac-adressen van de apparaten zelf.

[Reactie gewijzigd door M.l. op 11 augustus 2013 14:21]

Het lijkt me sterk dat je dan nog internet hebt. Het MAC-adres in een stuk hardware kan normaalgesproken niet veranderd worden. Wel die van een virtueel netwerkdevice maar ik denk niet dat de telefoonmasten daar rechtsstreeks mee verbinden.
De prullenbakken voorzien niet van internet, ze loggen alleen mac-adressen die ze zien. Als je wifi nog aanstaat en je loopt voorbij word dat dus geregistreerd. Mac-adress is prima te spoofen, dit heeft niets te maken met telefoonmasten.
Het enige is dat je dan dus ieder tien minuten al je connecties op wifi killt. Nogal onhandig.
Waarom zou je dat iedere tien minuten doen? Wifi zet je toch aan of uit, niet elke 10 minuten uit/aan.

Daarnaast staan die bakken niet op plekken waar je snel een hotspot tegen komt lijkt me. Of je moet in de buurt van zo'n bak stil gaan staan en verbinding maken met iets.

Daarbij komt ook nog dat je op het moment dat je verbinding hebt, je apparaat in principe geen probes meer hoeft te sturen. Dus dan kan zo'n bak alleen maar wat opnemen als je toevallig packets van het wifi kanaal dat je gebruikt aan het opnemen is.
De enige restrictie van een MAC binnen een netwerk segment is dat hij uniek is. Een ander MAC adres genereren kan dus meestal geen kwaad. Maar zoals hieronder gezegd worden alle openstaande connecties waarschijnlijk gekilled.
Waarschijnlijk niet, ik denk dat er gewoon even wat extra ARP verkeer heen en weer gaat, en dat alle apparaten binnen no-time hun ARP tables bijgewerkt hebben en weten welk IP bij welk MAC-adres hoort.

Natuurlijk heb je wel dat je in het geval van een wifi verbinding je opnieuw moet aanmelden, om dat je MAC-adres volgens mij ook in de RFC2898 sleutel generatie methode wordt gebruikt.
Tja, dit is winstmaximalisatie eh. Hoeveel geld verdien je dan ook met alleen het plaatsen van afvalbakken en wat reclame? Doorverkopen van winkelgedrag is dan ook duidelijk niet alleen meer voor online winkels, het nadeel van onze modernisering deze dag.
We willen overal gezien kunnen worden maar toch ook weer niet....een van grote paradoxen van de information age. Zou de wereld niet te groot zijn geworden voor de mens?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee