Samsung maakt snellere variant Galaxy S4 - update

Samsung zou bezig zijn met een Galaxy S4 met Qualcomms Snapdragon 800-processor voor een Zuid-Koreaanse provider, die eind deze zomer 's werelds eerste netwerk met lte-advanced, een snellere variant van 4g, in gebruik neemt. Ook LG maakt een toestel.

HTC One 4g-icoonDe Qualcomm Snapdragon 800 is de eerste processor met ondersteuning voor lte-advanced. Beide telefoons zullen dan ook van deze soc gebruik gaan maken. Van beide toestellen zijn online al eerder benchmarks opgenomen, wat de geloofwaardigheid van het gerucht versterkt. Het zijn vermoedelijk de eerste telefoons met de Snapdragon 800 die op de markt verschijnen.

De Snapdragon 800 is een opgevoerde versie van de Snapdragon 600 uit onder meer de Samsung Galaxy S4 en HTC One, en heeft een maximale kloksnelheid van 2,3GHz. De gpu is eveneens nieuw: een Adreno 330. Qualcomm kondigde de 800 begin dit jaar aan.

Naast Samsung met de opgevoerde versie van de Galaxy S4 maakt LG een opvolger van de Optimus G voor het snellere 4g-netwerk in thuisland Zuid-Korea.

Het snellere 4g-netwerk, met downloadsnelheden tot 300Mbit/s en uploadsnelheden van maximaal 50Mbit/s, moet in augustus of september live gaan, schrijft de vaak goed ingelichte Zuid-Koreaanse site ETNews. Het netwerk is van SK-Telecom. In Nederland komen er voorlopig geen lte-advanced-netwerken. KPN zegt dat het nog een jaar of zeven kan duren; Vodafone en T-Mobile hebben zelfs nog geen 4g-netwerk live gezet.

Update 12:05: Samsung heeft in een interview met persbureau Reuters de telefoon bevestigd. De telefoon komt snel in Zuid-Korea uit, maar zou ook elders kunnen uitkomen: Samsung is in gesprek met mobiele providers over de release.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-06-2013 • 10:10

44 Linkedin

Lees meer

Reacties (44)

44
43
31
3
0
0
Wijzig sortering
LTE-Advanced is eigenlijk de enige echte LTE variant die 4G is.

Ik snap dat operators nu LTE als zijnde 4G kwalificeren, maar ik vraag me dan ook altijd af wat ze gaan doen als LTE-Advanced beschikbaar wordt? Dit 4.5G noemen, 5G noemen? Dit zorgt toch alleen maar voor verwarring…
LTE dat nu aangeboden wordt is 3.9G... LTE Advanced wordt dan 4G.
4G is gewoon een commerciële benaming voor 3.9G.

http://nl.wikipedia.org/wiki/4G
Uiteraard is het slechts een marketing term, maar het gaat het er in de toekomst niet makkelijker op maken voor de consument. Wanneer LTE-Advanced echt gelanceerd wordt zal dit waarschijnlijk niet als 4G gemarket worden, maar 4.5G of helemaal zonder G aanduiding. Om het lekker allemaal ingewikkeld te maken.

Voor de ongeïnformeerde consument zal het niet veel verschil maken, die kent het verschil toch niet. En de tweaker weet waar het over gaat. Maar er is een zeer grote groep gebruikers die wel enige kennis hebben, maar die niet diep genoeg gaat om te weten dat de ITU 4G bestempeld als zijnde 1Gb/s vast en 100Mb/s mobiel upstream. Die laatste groep gaat verward worden.

Ik vind het jammer dat telco's LTE als 4G zijn gaan aanduiden, maar aangezien de stap van UMTS zenders, die geupgraded zijn geweest met HSPA, naar LTE waarschijnlijk groter is dan van LTE naar LTE-advance snap ik het wel.
Voorlopig alleen te gebruiken op het LTE-A netwerk van NTT DoCoMo en dan alleen op bepaalde plekken alsmede op een zeer beperkt stukje netwerk van Yota (Russische provider) in het centrum van Moskou.

Deze Galaxy is dus meer een huzarenstukje van Samsung en mogelijk een nieuwe injectie voor de komende smartphone-concurrentie van het komende jaar.
Wauw...dat gaat echt snel.
Het snellere 4g-netwerk, met downloadsnelheden tot 300Mbit/s
Volgens mij lopen we hier We lopen hier hopeloos achter. Maximum datalimieten van 200MB tot 2GB per maand, dat is dus met deze snelheid in 8 tot 80 seconden bereikt.
Dat vind ik dus ook het probleem met 3G en 4G je hebt met 3G al 14.4 MBit. Een data limiet van 1GB per maand heb je zo bereikt. Wat heb je aan al die snelheid als je het toch niet betaalbaar kan benutten.
Dat vind ik dus ook het probleem met 3G en 4G je hebt met 3G al 14.4 MBit. Een data limiet van 1GB per maand heb je zo bereikt. Wat heb je aan al die snelheid als je het toch niet betaalbaar kan benutten.
Hier zit wel een redeneerfout in. De datalimiet bereik je door de hoeveelheid data die je gebruikt, niet door de snelheid van de overdracht. Ook als je alleen wat browset, messaget en facebookt is een hogere snelheid plezierig. Toch zul je dan niet per se opeens veel meer data verstoken.

Natuurlijk wordt streaming muziek en video wel interessanter met deze overdrachtssnelheden en dan is een datalimiet van 500MB al snel te laag. Maar dat kan nu ook al en ook dan is de limiet al te laag.
Ik zou al blij zijn als we de snelheden van 3G ook daadwerkelijk eens redelijk konden halen. Mobiel internet is in Nederland best wel crappy als je het met bijvoorbeeld Zweden vergelijkt, daar is de snelheid midden in het bos gewoon veel beter als hier in de zogenaamde betere dekking gebieden.
Precies. Ik sprak enkele weken geleden een topfotograaf uit Seoul op een vliegveld in China en die praatte me even bij over snelheden en kosten in Zuid-Korea. Hij had daar al lang LTE en dat vinden ze daar normaal. En als je dan hoort wat de abbonementen daar kosten. Wij worden echt aan alle kanten uitgeknepen. Gewoon niet leuk meer.

Word tijd dat wij ook eens met de tijd meegaan. Maar ja, er moeten hier en daar nog wat torenhoge kosten terugverdiend worden.
Ja, klopt helemaal... over de spullen uit die landen, wordt in Nederland namelijk geen inkomstenbelasting, BTW, heffingen e.d. gerekend net zo min als de vele tientallen tot honderden of zelfs duizenden euro's om het überhaupt op Nederlandse bodem te krijgen.

Nog niet gesproken over het feit dat als hier een werknemer van een bedrijf arbeidsongeschikt raakt, netjes een uitkering kan krijgen en hoe zat dat ook al weer in dat mooie Zuid-Korea ? Of wacht even, als je werkeloos wordt krijg je in Zuid-Korea natuurlijk ook maandelijks nog aardig wat geld uitgekeerd om je vaste lasten te kunnen bekostigen.

Ik heb ook wel eens zo'n discussie gehad met lui uit het buitenland (ja ook HK e.d.) en geregeld nog steeds, en daar waar iedereen hier in Nederland jaloers lijkt te zijn op de tarieven in "die" landen, zijn juist die mensen daar stik jaloers op het feit dat wij in Nederland die sociale voorzieningen en luxe hebben dat we op onze luie reet kunnen zitten en toch ons dak boven het hoofd kunnen houden omdat we worden gesteund middels een sociale dienst die jij en ik bekostigen van juist die tarieven waarop iedereen nu zo hard klaagt. Het lijkt wel dat iedereen liever in die kartonnen dozen wilt wonen zoals men in die landen tegenkomt door het ontbreken van die zekerheden die wij wel hebben.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 17 juni 2013 19:33]

Bij Hi heb je al tot 4gb per maand hoor
Alsof 4GB veel is? Als je een week naar radio streams luistert op werktijden dan ben je er zo doorheen. En met Utorrent even 2 HD films binnenhalen en weg is je databundel.

Extreme voorbeelden, maar 4gb stelt echt niks voor. En ik zit niet altijd op de wifi maar er zijn nog genoeg momenten dat ik denk "Nou, laat ik maar even wachten totdat ik wifi heb voordat ik zus of zo doe", en zo wil je als consument helemaal niet denken.

Ik hoef mijn telefoon niet te gebruiken om torrents te downloaden, maar liever 10gb op 1Mbit dat 1 gb op 10Mbit...

Dus leuk dat ze in LTE en dergelijke technieken geld steken, maar doe mij maar gewoon een FUP van 100gb per maand.
En met Utorrent even 2 HD films binnenhalen en weg is je databundel.
Het gaat om mobiel internet meen ik, als je 2 HD films gaat binnenhalen via je mobiele internet verbinding dan klopt er ergens iets niet net zo min als het vergelijken tussen een normale internetverbinding en een mobiele internet verbinding.

Ik snap het zelf n.l. maar al te goed waarom er hier die beperkingen in dataverkeer zijn, als ik terug denk aan de periode waarbij men 'wel' onbeperkt kon internetten dan meen ik mij nog heel goed te herinneren dat er een redelijk aantal mensen die hun ADSL verbinding de deur uit deden omdat ze net zo goed via mobiel internet konden surfen, mailen en downloaden. Een klein deel van de markt verplaatste zich naar dat gene waarvoor het juist nimmer bedoeld was.
Dat is het leuke van Spotify en Nokia Music en dergelijken.
lekker de troep op wifi downloaden.
ik brows regelmatig krijg mails binnen de hele dag, verstuur troep via whatsapp en het en der een Skype call. Ik zit elke maand onder 500mb, kom daar alleen bij als ik troep ga zitten downloaden wat net zo makkelijk via de wifi kan, zoals offline radio, downloaden en updaten enz.
Die heb ik idd met een Xperia Z, al kom ik amper boven de 1.3gb/maand uit. Overigens moet ik wel zeggen dat ik WiFi op locatie basis aan heb staan. Als ik thuis ben gebruikt hij dus automatisch mijn WiFi.
Ik ben benieuwd wanneer 4G hier groots wordt...
De snelheid lijkt me erg leuk, maar het is nu nog veel te prijzig.
Ik vermoed ongeveer 2 jaar na dat alle providers een bijna volledige dekking bieden in Nederland.
Veel mensen zitten aan een contract van 2 jaar vast, die kunnen meestal pas overstappen na die tijd. Ook moeten LTE-telefoons mainstream worden, dan stijgt de vraag naar een 4G abbo en zullen de prijzen ook naar beneden gaan.
Zelfs met huidige contracten kan men gewoon overstappen en ik zou het ook zeer zeker doen.

Ik raadt mensen die gratis of tegen minimale bijbetaling een telefoon bij hun abonnement van 2 jaar kregen momenteel zelfs aan om goed te kijken naar de huidige abonnementen. Mooi voorbeeldje;

B+S+W was vorig jaar € 47,50 (korting 12 maanden a € 23,75 p/m) als je die 12 maanden erop hebt zitten kun je nu gebruik maken van bijvoorbeeld Vodafone Red B met 2GB dataverkeer onbeperkt bellen + smsen etc. € 49,00 per maand. Kost dan wat meer, maar 140 minuten versus onbeperkt bellen scheelt direct al aardig wat centen als je soms boven die bundel zat. Daarnaast is het verschil van a € 1,50 meteen 1GB voordeel op je internet bundel en geldt er geen x-bedrag voor het wijzigen van je abonnement. Of wel, meer voor minder aangezien ook het onbeperkt bellen naar vast EN mobiel geldt.

Pleur je, je onbeperkt bellen van je vaste alles-in-1 verbinding af bij je ISP dan bespaar je al gauw tussen de 1 en 2 tientjes per maand.


Of wel .... veranderen van abonnement kan bij de meeste telco's probleemloos.
Ik moest wel 50e bijbetalen om mijn abonnement om te zetten naar Red B. Maar aangezien mijn abo daardoor 1 euro goedkoper wordt betaal ik cumulatief gezien slechts een paar euro meer per maand omdat mijn abo nog tot oktober volgend jaar loopt.

En dan heb ik inderdaad 4x zoveel data en onbeperkt bellen/sms.
Ik heb meestal gewoon hspa bereik, onze lte.
in mijn huis net wel/niet. Maar woon in een kleine stad met bijna 50km weiland om me heen.

maar goed dat ligt aan de frequenties. Gezien de lage frequenties, die gemakkelijk door bebouwing heendringt nog gebruikt word voor het oude gsm.

het lijkt wel of kpn eindelijk zijn lage frequenties mag/kan gaan gebruiken, en dan word die dekking vrijwel meteen landelijk, eventuele kleine zendmast upgrades daargelaten.
Ik denk dat het tegen valt, ik zal in ieder geval geen cent extra betalen voor een beetje extra snelheid. Ik zou echt niet weten wat ik er mee moet, ik ga er blu ray films mee downloaden en voor al mijn gebruik is het al snel genoeg.
Gezien de prestaties van de huidige S4 en de schermgrootte (5 inch) is deze Snapdragon 800 toch redelijk overkill of vereist lte-advanced een snellere soc? Kan er bij de Snapdragon 600 hiervoor geen ondersteuning worden ingebouwd?

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 17 juni 2013 10:22]

LTE-A is simpelweg alleen ingebouwd in die SoC, dus als ze LTE-A aan willen bieden hebben ze geen keus...

Daarbij overkill bestaat niet imho :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 juni 2013 10:21]

Pf ben ik de enige die de ontwikkeling van telefoons wel erg hard vind gaan? Pak en beet twee jaar geleden eerste dualcore telefoon, geloof iets van 1ghz destijds. Jaar geleden mijn HOX gehaald, was één van de eerste met een quadcore op 1,2ghz (dacht ik). En nu gaan we dus alweer naar een LTE/4G telefoon, quadcore met max 2,3ghz. Vergeet daarbij niet de in afgelopen twee jaar bijgekomen ingebouwde GPU chip.

Ik zeg overigens niet dat het verkeerd is, maar het gaat me wel erg vlot ;)
Ging het ook maar zo vlot met de ontwikkeling van betere accu's in smartphones. Het zijn vooral de performance-cijfertjes die stijgen omdat die blijkbaar goed liggen qua marketing. 90% van de gebruikers heeft niets aan die allersnelste processor en zou veel meer gebaat zijn bij een accu die 1-4 weken mee gaat. Daar wacht ik nu al jaren op, en telkens blijft het bij theoretische doorbraken in laboratoria. Erg jammer.

On topic: LTE Advanced klinkt ideaal. Providers hebben echter grote problemen om winst te blijven maken, hebben 3G nog lang niet terugverdiend en zien zich genoodzaakt hogere abonnementsprijzen te vragen waarvoor je minder krijgt dan voorheen, en met erg krappe datalimieten. Klanten pikken het omdat het niet anders kan, en providers hebben niet het geld voor echte verbetering. Ik zie dat ook niet veranderen: Al zouden de providers de investering doen voor een landelijk dekkend LTE Advanced netwerk, dan zouden we allemaal meerdere tientjes extra moeten ophoesten elke maand om het rendabel te maken. Dat lijkt me niet waarschijnlijk.

In de praktijk zullen we met het huidige netwerk nog wel even door moeten, met een langzame opkomst van 4G in de drukker bevolkte gebieden. Als 3G nu in elk geval landelijk dekkend was, zou het al een stuk draaglijker zijn. Gelukkig is wifi wijdverspreid, anders zouden veel smartphone-features totaal niet tot hun recht komen met zulke trage verbindingen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 17 juni 2013 14:12]

Anoniem: 118226
17 juni 2013 10:27
Ben benieuwd naar de accuduur.

Sowieso lijkt mij dat soort snelheden nuttiger voor een laptop dan een telefoon.
Er zijn al veel mogelijkheden om een GSM/smartphone in te zetten voor tethering; daarnaast waarom zijn deze snelheden nuttiger voor andere apparatuur?

Met een beetje aanpassingen en re-design, zou je dus zometeen zonder issues je iTunes-playlist OTA kunnen syncen i.p.v. eerst aan te sluiten op een PC met iTunes geinstalleerd. Of je zou met een mooie app streaming video kunnen uploaden als je toevallig net de crash van een UFO meemaakt ofzo.

@ADQ: 300Mbit = 300Mbit... Maakt dus niet uit of dit een smartphone, PC of high-end Cisco switch is.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 17 juni 2013 10:32]

Anoniem: 118226
@MAX340017 juni 2013 10:51
Het blijft natuurlijk mijn beleving/mening, maar..

- Op een laptop wil ik nog wel eens grote repositories syncen, of webapplicaties deployen wat ik met mijn telefoon niet doe
- Op mijn laptop kijk ik films in hogere resolutie, alleen al omdat ik op mijn laptop wel de opslagruimte daarvoor heb.

Zo kan ik nog wel wat verzinnen. Begrijp me niet verkeerd, ik zie wel dat van 2g gsm naar 3g al een hele verbetering is en dat 3g nog te onbetrouwbaar is in constante snelheid, die naar ik hoop met 4g is verbeterd, maar op een gegeven moment is een technische verbetering niet meer een functionele verbetering. Die grens kan ook voor andere mensen weer anders zjin en wat mij betreft is voor iemand 'omdat het kan' ook prima.
Dat komt simpelweg omdat we hier zwaar achterlopen op Azie waar LTE al jaren normaal is, en LTE-A is wat hier LTE is (kwa nieuwheid) :)

Zeggen dat LTE-A daar niet nuttig is is hetzelfde als zeggen dat LTE hier niet nuttig is, het is gewoon de overtreffende trap van de huidige techniek...
Je bedoelt sommige landen in Azië. Het grootste deel van het continent loopt hopeloos achter op het westen. In veel landen betaal je je scheel aan een slome ADSL-verbinding, als je al aan een telefoonlijn kunt komen. Glasvezel staat nog niet eens in de woordenboeken. 3G werkt maar is zeer onbetrouwbaar en heeft net als in Nederland krappe limieten. 4G hoef je in veruit de meeste landen voorlopig niet te verwachten. Bij gebrek aan infrastructuur is mobiel internet _relatief_ goed ontwikkeld maar alles bij elkaar genomen ben je in Nederland bijzonder goed af als consument.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55563 op 17 juni 2013 12:51]

Sowieso lijkt mij dat soort snelheden nuttiger voor een laptop dan een telefoon.
Als je daar het woordje "momenteel" tussen zet ben ik het met je eens. Hoewel er kennelijk nogal wat mensen zijn die Youtube etc gebruikt op zijn telefoon, en dan kan het handig zijn.

Met wat voor PC snelheden zou je dit kunnen vergelijken? Ik krijg de indruk dat zelfs vrij recente modellen pc waar ik mee gewerkt heb op verschillende fronten verslagen zouden worden.
Het lijkt wel een sticker-race. Wie de meeste termen en marketing op een verpakking kunnen plakken; 3 2 1 go! Maar ja Samsung is afhankelijk van de ontwikkelingen bij Android om efficiëntere code te krijgen. Natuurlijk zouden ze hun touchwiz efficiënter kunnen maken. Voor de rest kunnen ze er alleen maar meer hardware tegen aan kwakken. Niet echt schaalbaar als je het mij vraagt. Ik ken een developer die zei; als het traag gaat, more hardware :-? Hardware is niet de oplossing, alleen een drager van de oplossing. De software is de oplossing die de hardware aanstuurt.
Mooi om te zien dat er ook gewoon tussentijdse updates komen van flagship phones, zo hoef je dus niet met een "nodeloos" verouderde telefoon rond te lopen en kan je ook op elke moment instappen.

Dat is/was vaak het probleem met technologie, je kan wel blijven wachten op de nieuwste, snelste, goedkoopste. Maar dat werkt gewoon niet. Als je bijv. net voor uitkomen van de snapdragon 800, een phone met de 600 koopt, dan is die vrij snel technologisch incouranter geworden, maar je prijs is er dan ook naar.

Zo is de GS4 nu al een stuk gedaald in prijs t.o.v. de introductieprijs, dus win-win voor iedereen die een GS4 wil kopen/verkopen.

Eigenlijk alleen Apple houdt strikt vast aan hun eigen policy, wellicht dat hun ontwikkelpad het ook niet toelaat. Er gaat nog heel veel meer gebeuren en dit is dan maar het begin. Gaat leuk worden als het Samsung R&D lab in Finland geopend is en alle ontslagen nokia'ers bij Samsung aan de slag zijn.
Nice! Kan Samsung mooi proefdraaien met die Snapdragons voor de Galaxy Note 3 uitkomt :+
Als T-Mobile en Vodafone nou gewoon beginnen met LTE-advcanced uit te brengen ipv de normale 4G, dan troeven ze het te dure KPN af en zijn de klanten ook blij. Win-win. Het moet ook altijd zo ontzettend sloom gaan hier zodat ze zoveel mogelijk winst kunnen trekken uit de huidige technologieen..
Als T-Mobile en Vodafone nou gewoon beginnen met LTE-advcanced uit te brengen ipv de normale 4G, dan troeven ze het te dure KPN af en zijn de klanten ook blij. Win-win
Win-Win geldt voor de telco's niet voor de consument. Een telco gaat alleen voor de financiële resultaten, niet om wat de klant wilt ook al is het een kwestie van vraag en aanbod. Stel Vodafone, KPN en T-Mobile bieden straks LTE dan nog neem jij een abonnement bij één van die partijen af... als straks alle 3 de telco's besluiten LTE-A te gaan bieden geldt dit ook.

Het maakt trouwens ook weinig uit wie de eerste stap zal zetten naar LTE-A, reden? Stel T-Mobile of Vodafone kondigt nu aan dat ze LTE-A gaan aanbieden dan zal ook KPN direct hierop volgen. Kijk maar eens terug in hoeverre alle technieken bij de telco's binnen korte tijd werden geïntroduceerd, zo ook met de prijzen van abonnementen e.d.

In dat laatste geval hoeft het overigens nog niet per definitie zo te zijn dat er sprake is van prijsafspraken, verre van zelfs. De markt ligt zo enorm stil dat je als telco niets te vrezen hebt kijk gerust eens naar de cijfers qua mobiele klanten bij de 3 telco's en je ziet dat het vrij stabiel is. Een telco zou dan dus dom zijn als ze niet allen zo kort mogelijk op elkaar prijzen verhogen.

Of te wel, sloom gaat het er hier niet aan toe... de vraag is te minimaal, de kosten te hoog etc. etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee