Klanten hoster PCExtreme zijn wellicht tot twee weken data kwijt na storing

De klanten van hostingbedrijf PCExtreme kunnen tot twee weken aan data van hun website kwijt zijn als gevolg van een storing. Dat laat de hoster weten in een bericht aan klanten. De storing komt vermoedelijk doordat een oude backup wordt teruggezet.

Veel sites die gehost worden bij PCExtreme zijn momenteel offline. Tijdens onderhoud in de nacht van zondag op maandag is iets misgegaan, waardoor een van de primaire opslagplatforms niet meer kan worden bereikt. Het was de bedoeling dat tijdens het onderhoud werd overgegaan op de backup, maar dat mislukte.

Om het probleem op te lossen, neemt PCExtreme een nieuw opslagplatform in gebruik, maar daarop kan alleen een oude backup worden teruggezet, waardoor websitebeheerders data van tot twee weken terug kwijt kunnen zijn, waarschuwt de hoster. Dat komt omdat het een offsite-backup is, die vermoedelijk minder vaak alle data opslaat. De e-mail- en databasesystemen zijn niet getroffen door de storing. Het gaat dus alleen om statische bestanden op de website.

Een lezer meldt aan Tweakers dat zijn site niet om drie uur 's nachts offline ging, zoals PCExtreme vermeldt, maar al om elf uur zondagavond. Sites zijn bovendien in het afgelopen weekeinde slecht bereikbaar geweest door kleine storingen. De oorzaak daarvoor is niet gevonden.

De storing duurt in elk geval nog tot maandagmiddag, meldt PCExtreme. Tot die tijd kunnen sites traag of niet reageren, omdat de cache zou moeten opwarmen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-06-2013 • 10:44

132

Submitter: BarôZZa

Reacties (132)

132
128
99
13
2
9
Wijzig sortering
Bericht van PCextreme

Update: 17-06-2013 11.04u

Er wordt momenteel gekeken naar de recovery van data op het platform wat vannacht onbereikbaar is geworden. Als we hier voortgang in maken, wordt dat hier vermeld. Tot die tijd is er geen reden om aan te nemen dat de data definitief verloren is.


http://noc.pcextreme.nl/
Update: 17-06-2013 14:00u

Rondom de recovery van data vanaf het primaire platform zijn nog geen resultaten geboekt. We raden vanuit het oogpunt van snel herstel onze klanten aan om zelf data terug te plaatsen wanneer mogelijk. Eventueel resultaat uit onze recovery zal niet conflicteren met de wijzigingen die vanaf vandaag aan websites worden gemaakt.
Anoniem: 80487 @bredend18 juni 2013 00:43
In plat NL: De data is weg. :)
Er gaat wel meer mis bij PCExtreme de laatste tijd..

Mijn VPS daar is de afgelopen maand meerdere keren uren offline geweest. Het probleem is dan dat ze hun klanten niet eens op de hoogte brengen, en doen alsof er niets gebeurd is. Kijk bijvoorbeeld op hun VPS forum. Het lijkt alsof ze gewoon echt niet weten wat er mis mee is. (De pool waar ik op zit is compleet onstabiel, en ze hebben mij maanden geleden naar die pool verplaatst omdat de vorige ook al constant offline was.)

Goed dat ze deze keer hun shared hosting klanten per e-mail op de hoogte brengen.

PCExtreme was vroeger een tophost die ik aan iedereen aanraadde: Hoge uptime, prima vriendelijke support, mooie producten. Tegenwoordig is het echter een ramp, ik ben persoonlijk alles aan het weghalen daar.

[Edit @ jb044]
Oké, we kunnen niet alles hebben voor zo'n prijs, dat snap ik. Dat wil echter niet zeggen dat ze hun klanten niet meer op de hoogte moeten brengen als er iets foutgaat. Bij de VPS diensten blijken ze te denken dat de meesten het toch niet zullen merken als ze niets zeggen..

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 22 juli 2024 15:41]

Same here, al moet ik wel eerlijk zeggen dat je natuurlijk niet voor een duppie op de eerste rang zit! Een prijsvechter met shared hosting kun je niet al te veel van verwachten. Wat me wel tegen is gaan staan is dat veel dingen ook voorkomen kunnen worden. Wel eens meegemaakt dat een zooi Innodb tabellen niet gerestored zou kunnen worden omdat het geen standaard MyISam was. Dan heb je je boeltje gewoon niet op orde.

Dit komt op mij soortgelijk over. Dat je een mission critical webshop niet op budget shared hosting draait lijkt mij logisch, maar dat wil nog niet zeggen dat 14 dagen oude backups terug zetten acceptabel is. Ik noem dat een major fail.
Anoniem: 135756 @Sorcix17 juni 2013 11:06
Oe, dat forum spreekt inderdaad boekdelen.
Ik ben in het verleden ook altijd goede service gewend van PC Extreme.
Dacht al de naam Sorcix kwam me bekend voor :) Ken het gevoel, heb daar de laatste tijd ook heel wat posts neergzet onder een andere nickname dan deze op Tweakers.

Uit nieuwsgierigheid, welke nieuwe host neem je in overweging?

[Reactie gewijzigd door Demonitzu op 22 juli 2024 15:41]

Trouwens, de SMTP Server ligt ook plat! Zojuist even gebeld, de prio daarvan ligt lager dan de huidige storing
Update: 17-06-2013 14:00u

Het opbouwen van de caches, zoals vanmorgen vermeld, verloopt goed waardoor het gros van alle websites weer bereikbaar is geworden. We verwachten dat zonder tegenslagen de snelheid de komende middag en avond verder zal verbeteren.

Rondom de recovery van data vanaf het primaire platform zijn nog geen resultaten geboekt. We raden vanuit het oogpunt van snel herstel onze klanten aan om zelf data terug te plaatsen wanneer mogelijk. Eventueel resultaat uit onze recovery zal niet conflicteren met de wijzigingen die vanaf vandaag aan websites worden gemaakt.
http://nmc.pcextreme.nl/
We moeten een specialist hebben die in de VS zit, het is daar nu nog nacht. Om 18.00u onze tijd, zouden we contact moeten kunnen leggen. Hopelijk kunnen we vanavond concreter zijn in hoe groot de kans is dat de data van de afgelopen 2 weken terug komt.

https://community.pcextre...wtopic.php?pid=4754#p4754
Inmiddels is er naar alle klanten een mailing gedaan, ik citeer:

"Na de onderbreking op ons shared hosting platform in de nacht van zondag op maandag hebben we de afgelopen dag aan oplossing gewerkt. Dit heeft erin geresulteerd dat de websites gedurende de ochtend weer bereikbaar zijn geworden. Desondanks is de stabiliteit van dienstverlening nog niet volledig hersteld waardoor onderbrekingen of beperkte snelheid van websites voorkomen.

Vanaf 03:00 zondag op maandag zijn onze techneuten in het datacenter bezig geweest met de bouw en overschakeling op een nieuw opslagsysteem, nadat ons backup-platform onverhoopt faalde. Op deze omgeving hebben we websites weer terug online kunnen brengen. Er ging tijd overheen voor sites weer bereikbaar werden.

Gezien de grote schaal waarop we hosting aanbieden gebruiken we grote opslagsystemen, voorzien van diverse buffers die de snelheid waarborgen. Dit soort systemen hebben na een koude start tijd nodig om de buffers te vullen, waarna de snelheid op pijl komt.

Teneinde de stabiliteit van het tijdelijk platform te waarborgen zullen we naar verwachting nog meerdere malen aanpassingen moeten doen, met onderbreking en vertragingen als gevolg. Dit is in de loop van deze avond meermaals het geval geweest. We hopen ondanks de hinder op uw begrip.

Rondom het herstel van de mutaties over de afgelopen 14 dagen hebben we nog geen positief resultaat. Onze eigen pogingen hiertoe hebben geen resultaat opgeleverd maar technici van de leverancier van ons storage platform zijn hier mee bezig. We beschouwen deze data nog niet als verloren maar we kunnen tevens slecht een inschatting over het herstel maken. Hierin zijn we helaas afhankelijk van de betreffende leverancier. We adviseren klanten om, teneinde het praktisch herstel te bespoedigen, wanneer mogelijk zelf data op de websites terug te plaatsen.
"
Tijdens onderhoud in de nacht van zondag op maandag is iets misgegaan, waardoor een van de primaire opslagplatforms niet meer kan worden bereikt. Het was de bedoeling dat tijdens het onderhoud werd overgegaan op de backup, maar dat mislukte.

Om het probleem op te lossen, neemt PCExtreme een nieuw opslagplatform in gebruik, maar daarop kan alleen een oude backup worden teruggezet, waardoor websitebeheerders data van tot twee weken terug kwijt kunnen zijn, waarschuwt de hoster.


Het kon dus voorkomen worden, alleen omdat hun geen tijd of zin hadden om met een degelijke oplossing te komen zijn mensen nu dus hun data kwijt? Het gaat immers om compatibiliteitsproblemen van de backups.

[Reactie gewijzigd door Indir op 22 juli 2024 15:41]

De e-mail- en databasesystemen zijn niet getroffen door de storing. Het gaat dus alleen om statische bestanden op de website

Het is ook alleen de statische informatie die verloren is gegaan. De schade van het verlies van deze informatie kan dan ook gezien worden als geringe schade. De enige mensen die getroffen zijn door deze beslissing zijn degene die live wijzigingen maken, die upload functionaliteit aanbieden en site die pas een grote migratie hebben ondergaan. In een tijdperiode van 2 weken zal dat maar een hele kleine groep zijn. Als bedrijf moeten ze dan een beslissing maken, meteen weer online komen met oude data waarmee je een kleine groep gebruikers hindert of een paar dagen later online komen die wel de laatste data heeft waarbij de offline tijd een grote groep heeft gehinderd en waarschijnlijk een hoop contract boete clausules zal starten.
Ik denk dat je het iets te simpel stelt. Ik weet niet exact wat voor een datawarehousing ze er achter hebben hangen. Wat ik wel weet is dat men er in het begin heel veel lastige en vreemde problemen mee heeft gehad.
Ik ben al jaren klant bij pcextreme en eigenlijk altijd tevreden geweest en ik weet uit ervaring dat ze er alles aan zouden doen om het voor elkaar te krijgen.

Moet wel zeggen dat ze nu wel eens met een goed goedmakertje mogen komen, want het is wel keer op keer hun datawarehousing die ze in de steek laat.
Ze gebruiken bij mijn weten Nexenta, waar trouwens al vaker storingen mee zijn opgetreden bij andere bedrijven.
net als elk ander systeem?
Nee niet als elk ander systeem. Veel vaker en zonder al te beste support. Met Nexenta kun je best hele leuke oplossingen bouwen overigens, maar niet van dezelfde kwaliteit als bijvoorbeeld met Equallogic, Compellent, 3par, om maar iets te noemen. Wij hebben de laatste twee jaar heel wat Nexenta klanten gemigreert naar Equallogic en die mensen hebben nu eindelijk weer eens een normale nachtrust.

Nadeel met Nexenta is dat je teveel keuze hebt, hardware, configuratie en setup. Bij de storage hardware boeren is dat gewoon veel stricter afgebakend en daarom stabieler. Vaak worden die ook beheert door een storage beheerder en bij Nexenta zie je toch vaak de plaatselijke beheerder aan de knutsel. No offence maar storage is een vak apart, net als netwerk beheer en dat is prima te leren maar niet in je produktie systemen.

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 22 juli 2024 15:41]

Hopelijk hebben ze veel klanten die zo begripvol zijn want om eerlijk te zijn zou ik het niet echt appreciëren van een hosting dat ik na een tijd offline ook enkel een oude back-up terugkrijg. Sowieso is het veiliger ook zelf nog een back-up te maken maar ik denk dat dit slechts de minderheid zal doen.
Geen idee welke sites daar zoal gehost worden, maar ik hoop voor hen dat ze met een goede oplossing komen. Het zou anders wel eens een leegloop kunnen betekenen wat natuurlijk niet wenselijk is voor het hostingbedrijf. Zeker aangezien ik opmaak uit je post dat het vaker gebeurt dat het systeem niet werkt.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 22 juli 2024 15:41]

Toen men begon met de datawarehouse hadden ze wat opstart probleempjes.
Aan de andere andere kant is dat altijd prima opgelost, daarnaast bieden ze goede service met veel ruimte en mogelijkheden voor een prima prijs.

Die leegloop zal wel mee vallen denk ik dus ;)
Volgens het artikel betreft het alleen de bestanden op de webserver(s), de data in de database is 'gewoon' bewaard gebleven. Volgens mij is het dus alleen een probleem als iemand zijn/haar site in de laatste twee weken heeft aangepast.
Alle bestanden die gebruikers (van de klanten) in de laatste 2 weken hebben geupload zijn dus ook verloren. Ik zou toch wel een beetje misselijk worden mocht het mij overkomen.

[Reactie gewijzigd door v0LrAtH op 22 juli 2024 15:41]

tss.. je hebt toch zelf ook een backup. Bovendien staat de data niet in de offline backup die ze nu gebruiken. Er is dus wel een online backup alleen is deze data nu niet te benaderen door een storing. Ze zijn bezig om te zien of ze de nieuwe data met de oude data te kunnen synchroniseren. Er wordt weer veel te veel geklaagt hier, als Tweakers zoude jullie moeten begrijpen dat dit nu eenmaal wel is fout kan gaan. Dan is het zaak alles weer zo goed mogelijk te repareren en als het goed fout gaat kan het gewoon gebeuren dat er data verdwijnt. als je alles redudant wilt hebbne kan je een verdubbeling van de prijs verwachten.
Ikzelf heb een redundantie waar vele kleine bedrijven enkel van kunnen dromen. Echter als je sites host als fora of blogs, dan ben je niet zelf de gebruiker.

Ook eventuele "drop-off" boxen voor webstores zullen verloren gegaan zijn. Ik denk hier bijvoorbeeld aan webstores die iets met je eigen foto's maken. Al vermoed ik dat deze commerciële categorie natuurlijk de gegevens geen 2 weken lang onbenut laten op een webserver.
Anoniem: 80466 @v0LrAtH17 juni 2013 11:23
Echter als je sites host als fora of blogs, dan ben je niet zelf de gebruiker
Dan staat de data in een database en die zijn niet aangetast.
Nou in de database kunnen best bestand relaties zijn vastegelegt. Dus cms denkt dat plaatje X op server staat, maar de website kan hem dus niet vinden. 1 of 2 plaatjes is niet zo erg, maar als je bijv. facturen of andere document er op hebt staan kan dat toch wel vervelend worden.
Als je echt vndt dat de data super belangrijk is moet je de site niet op een shared host gooien , maar een virtual server of eigen server plaatsen. zelf voor de backups zorgen. bij shared hositng heb je nu eenmaal te maken met een policy en deze kan aan beperkingen hebben tegen over je verwachtingen.
Cache is een geheugenbuffer (en soms ook SSD's tov mechanische storage) waar de meestgebruikte bestanden in staan.

Als een storage platform down is geweest dan is deze buffer uiteraard leeg.
Data moet dan worden opgehaalt van de (veel) tragere mechanische storage (harddisks) in plaats van dat het direct uit het geheugen komt.

Uiteraard moet het proces wel eerst in de gaten hebben wat de meestgebruikte bestanden zijn en dat kost tijd. Deze periode noemen ze dus het opwarmen van de cache.

Voor vaste systemen (bijv. GoT) is het vrij eenvoudig te bepalen door over een langere tijd statistieken te verzamelen en dus een scriptje te draaien wat alle relevante data aanroept en zo het opwarmen forceert. In het geval van shared hosting (wat heel veranderlijk is) is dat dus niet of minder zo.
Sorry ik heb behoorlijk ervaring met grote storage platformen en het kost idd wat tijd voor een caching laag gevuld is maar geen uren en dagen. Data die zo lang in cache zit komt bij een storage platform niet voor.

Andere cached zoals reverse proxy in de vorm van bijvoorbeeld varnish heeft ook geen dagen nodig om te vullen, zo lang moet de boel in elk geval niet langzaam blijven, dan heb je gewoon ondercapaciteit. Wat er in de praktijk gebeurt is dat de pagina's die het meest opgevraagd worden ook weer als eerste in de caches terecht komt, de load verminderd dan snel omdat het grootste aantal requests dan weer door de cache opgevangen wordt. Zeker in de tijdstippen dat zij onderhoud zouden moeten plegen zou zoiets vlekkeloos moeten verlopen.

Lekkere toestand, betekend dat als zij ooit onderhoud of een restart moeten doen van het deel waar die caching in leeft dat de boel tijden lang traag is...
Er valt er weinig terug te halen uit cache. Over het algemeen, maar dat is afhankelijk van het type storage, is cache volatile memory en wordt alleen gebruikt op SAN/DAS als buffer tussen confirmed writes of confirmed reads. Als je je bedenkt dat sommige storage-configuraties enkele honderden TB's aan disk hebben en "maar" 4GB NVRAM, is het mogelijk logisch dat die 4GB aan cache binnen enkele milliseconden weer leeg/overbodig is.

Daarnaast bestaat er een grote kans dat als je een failover/aanpassing doet in de aanspraak van je backup/storage, dat bij het overschakelen de hardware of software zelf bedenkt om de cache correct te flushen zodat je met een lege lei kan beginnen als het device weer in gebruik wordt genomen; er is dus weinig op te warmen, zoals je voorstelt.
Ik denk dat Ragnar9999 eerder doelt op de laatste zin van het artikel:
De storing duurt in elk geval nog tot maandagmiddag, meldt PCExtreme. Tot die tijd kunnen sites traag of niet reageren, omdat de cache zou moeten opwarmen.
;)
Ontzettend wazig, Japy maar je hebt gelijk; zou toch zweren dat ik het niet zag in het nieuwsbericht.

Neemt niet weg dat "cache opwarmen" een nogal algemene melding is en weinig te maken kan hebben met het geconstateerde issue. Hoogstens door het terugzetten van de backup, zullen verschillende bestanden links & rechts in een cache moeten belanden. Goede inrichting van het hosting-platforum zou me doen vermoeden dat je sneller denkt aan memcache (voor Linux http-daemons) dan dat het om andere hardwarematige cache gaat.

Probeer "cache opwarmen" eens te verkopen aan een technisch onderlegd persoon; die rolt lachend van zijn stoel af ;)
Probeer "cache opwarmen" eens te verkopen aan een technisch onderlegd persoon; die rolt lachend van zijn stoel af ;)
Ik heb zo een vermoeden dat de doelgroep van PCextreme iets breder is dan alleen technisch onderlegde. ;)
Buitenom dat klopt de inleiding van het nieuwsbericht niet helemaal als je https://nmc.pcextreme.nl als bron zou gebruiken.
Mag het hopen voor ze. Cache seeden oid was logischer geweest, maar wil d'r best even naar toe rijden met een gasbrander als het dan sneller weer optimaal werkt ;).
Ach met dit weer zullen ze wel met z'n allen op het terrasje zitten, inc cache natuurlijk :P

och wel zuur zo 2 weken weg, nu maar hopen dat je zelf back-up hebt.
PCextreme heeft de term "cache opwarmen" niet gebruikt, maar "xaxhe opbouwen" na een "cold restart". Ik vermoed dat het de redacteur is die in de fout is gegaan.
Een beetje decent storage systeem heeft voor redundantie een cache mirroring systeem, alle controllers beschikken dus over dezelfde cache inhoud en kunnen dus ook gecachte writes van een andere controller wegschrijven na een failover. Een systeem wat dat niet heeft is gewoon niet echt een goed redundant systeem. Je zou zoiets voor jezelf nog kunnen kiezen wetende wat het risiko inhoud maar op een platform waar je 100en of 1000en klanten gehost hebt kun je dit eigenlijk niet maken. Complete filesystemen van vm's enzo kunnen kapotlopen zonder dit soort maatregelen. Wel weer te fixen maar kan je dagen kosten.

Wat ik in elk geval van PCExtreme weet vanaf webhostingtalk forum is dat ze heeel lang een eigen gekluste iscsi oplossing gebruikten als backend voor al hun systemen. Goedkoop, geinig en leuk maar niet echt wat je verwacht als klant denk ik. Of ze dat nu nog gebruiken weet ik overigens niet.

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 22 juli 2024 15:41]

Voor zover ik weet zijn ze in ~2008 ofzo overgegaan op een storage platform van EMC.
Zo hey, dat worden een aantal aardige schadeclaims...
Okee, aardige schadeclaims... De minister heeft een maand geleden bepaald dat de providers bij storing van meer dan 12 uur naar rato het abonnementsgeld moeten terugbetalen. Dus bij 2 weken storing van hun pakket van 2 euro in de maand (25GB/150GB lijkt me ruimte zat) krijg je dan welgeteld 1 euro retour. Dat is een aardige claim ja! ;)

Providers van (shared) hosting hebben altijd in hun voorwaarden staan dat ze niet aansprakelijk zijn voor gederfde inkomsten. En met je verhuiscode van je domein kan je natuurlijk binnen een dag je boeltje al elders onderbrengen als je het er niet mee eens bent.

Als er door de rechter claims in het verleden toegewezen zijn bij shared hosting, hoger dan het abonnementsbedrag, dan ben ik erg benieuwd.
Sowieso heb je't nu over consumentenrecht. Hosting is echter vaak zakelijk, en dan mogen bedrijven onderling afspreken wat ze willen. Zo is het mogelijk om aansprakelijheid voor fouten van derden uit te sluiten. Harddisk faalt? Niet een fout van de hoster, dus geen contractuele aansprakelijkheid.

De rechter zal zonder zo´n bepaling de tekortschietende partij veroordelen voor alle geleden schade, vandaar dat dergelijke clausules gebruikelijk zijn.
Anoniem: 426269 @MSalters17 juni 2013 15:34
Ja maar in zowat elk webhostingcontract staat dat de webhoster niet aansprakelijk is voor gevolgschade, zoals gederfte inkomsten. Dus die eventuele (hoge) claims lijken me sowieso nooit haalbaar.
Of ook niet aangezien pc extreme duidelijke SLA's hanteert. ;)
ooo we ruiken al geld, Wat wil je dan claimen bij een hosting provider. twee dagen geld terug van je abo van 60 euro per jaar. heb je de voorwaarde al is gelezen.
Ik snap het verhaal niet helemaal. Op het nieuwe opslag platform kan alleen een 2 weken oude backup op worden gezet?


Klinkt meer als een excuus voor dat hun gewoon de redudantie/backups niet op orde hadden en dat er iets behoorlijk mis is gegaan en nu alleen nog een backup van 2 weken terug ergens vandaan hebben weten te plukken.
Ja inderdaad... Klinkt mij ook als een falend DR (disaster recovery) verhaal aan hun kant. Je hebt één primair storage platform, en daarnaast maar één backup platform draaien (ik neem aan dat dat de mirror is)? Kortom je hebt maar één vangnetje voor als je primaire platform plat ligt.
Dan hebben ze nog wel een nieuw storageplatform liggen schijnbaar, maar dat is dan niet compatible met de laatste backup, alleen met een backup van twee weken terug?
Lijkt mij dat ze op shared hosting geen hoge DR hebben, want zoals je ziet is er wel DR met dataverlies van 2 weken. Die backups worden fysiek ergens anders gemaakt en de dagelijkse en/of incremental backups worden waarschijnlijk op hetzelfde systeem gemaakt per host o.i.d. Voor een lage prijs kun je geen hoge DR verwachten maar een uptime van 99.8% in de maand zou wel mogelijk moeten zijn.
Denk nu even goed na:
Zet DR en SLA (99,8%) even in één zin, en dat voor € 4,- / maand...
Als we nu even rationeel denken weten we allemaal dat dit kansloos is!
Voor zo'n bedag kan je gewoonweg géén eisen stellen en moet je er vanuit gaan dat alles op basis van best effort gedaan zal worden.

Dat het vervelend is is voor de site-eigenaren mag duidelijk zijn.
Maar je mag als eigenaar van een site ook zelf enigzins nadenken!
Wat kost het mij als ik alle of gedeeltelijk data kwijt ben?
Misschien is het dan ook geen overbodige luxe om zelf ook zo nu en dan eens een backup te maken naar je eigen doosje thuis.

DR wordt al snel bestempeld als Disaster Recovery.
In deze context zou ik het eerder Data Racovery noemen.
Disaster Recover gaat vele malen verder dan Data Recovery alleen.

En er is ook nog altijd een groot verschil tussen claimen DR te hebben, en het vervolgens ook nog eens in de praktijk toe te kunnen passen.

* ]Byte[ komt het in de praktijk nog steeds tegen dat bedrijven denken hun backup van 15 jaar geleden nog te kunnen restoren.
Ik neem een dienst af bij een professioneel bedrijf met in mijn achterhoofd de gedachte dat men het dan helemaal goed geregeld heeft. Juist daarom heb ik gekozen om niets zelf te hosten, omdat ik geen redundant uitgevoerde server heb staan.

Ik zit zelf ook bij PCExtreme en ik baal als een stekker. De afgelopen week heb ik de volledige WordPress + phpBB installatie overgezet naar PCExtreme omdat de vorige webhost zijn zaakjes niet goed op orde had en nu dit weer... |:(
Ik neem een dienst af bij een professioneel bedrijf met in mijn achterhoofd de gedachte dat men het dan helemaal goed geregeld heeft.
Volgens mij geef je hier al aan waar 't fout gaat...
PCExtreme zal ongetwijfeld een professioneel bedrijf zijn en zeker op bepaalde punten hun kwaliteiten hebben.
Maar 4 euro per maand en "professioneel" in 1 zijn...
Jij wacht op 5 december ook nog dat zwartje piet en sinterklaas voor je deur staan?
Het is dat het hier om een dienst gaat en niet om goederen.
Anders zou het OM je willen aanklagen wegens heling. Geloof mij, ze lachen je dan vierkant uit als jij begint over een professioneel bedrijf.

Iedereen wil natuurlijk voor het bekende dubbeltje op de eerste rang zitten. (ik probeer zelf ook altijd zo goedkoop mogelijk uit te komen)
Maar je moet wel even met beide benen op de grond blijven staan en reëel blijven.

Maar had jij zelf dan geen backups gemaakt?
Was dit nu die 4 euro waard?
Ik zal zeker niet zeggen dat die bij een duurdere hoster niet zou kunnen gebeuren. Maar alle waar naar zijn geld!
En voor 4 euro kan je gewoonweg niet teveel verwachten.
Mensen zijn zo laks om zelf back-ups te maken... Onder het motto van: 'dat doen hun toch.... daar betaal ik toch voor.'
Kan jij een dagelijkse back-up maken voor minder dan 4 euro per maand?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.