Site toont afbeeldingen Samsungs GT-i8800-smartphone met Tizen

Afbeeldingen van wat mogelijk Samsungs GT-I8800-smartphone moet worden zijn onlangs online gezet. Het nog onaangekondigde toestel draait op het Tizen-besturingssysteem. Het was al bekend dat Samsung dit jaar nog verscheidene Tizen-modellen wil uitbrengen.

De plaatjes verschenen op een Griekse fansite voor het Tizen-OS. Het toestel heeft het typenummer GT-I8800 gekregen en codenaam Redwood. Op de afbeeldingen is onder andere het instellingenscherm te zien, net als de S Voice-besturing die Samsung eerder al in zijn Android-toestellen inbouwde. Verder is te zien dat het apparaat een uiterlijk krijgt dat vergelijkbaar is met eerder uitgebrachte Samsung-smartphones.

Het is nog onduidelijk onder welke naam Samsung de Redwood wil uitbrengen en wat de precieze specificaties zijn. Volgens SamMobile is de GT-I8800 waarschijnlijk een ontwikkelaarstoestel, wat zou kunnen betekenen dat deze niet bedoeld is om in de winkels te liggen. Wel komt het vaak voor dat er van ontwikkelaarstoestellen uiteindelijk toch een aangepaste consumentenversie wordt gemaakt.

Samsung maakte eerder al bekend dit jaar nog met verscheidene Tizen-toestellen te willen komen, waarvan er één bedoeld is voor de high-endmarkt. Tizen is een OS dat wordt gehost bij de Linux Foundation en onderdelen bevat van Samsungs eigen Bada-besturingssysteem, samengevoegd met onderdelen van Intels MeeGo, terwijl ook Linux Mobile zich bij Tizen gevoegd heeft.

Samsung GT-I8800 Samsung GT-I8800 Samsung GT-I8800 Samsung GT-I8800 Samsung GT-I8800

Door RoD

Admin Mobile

25-05-2013 • 12:04

42 Linkedin

Submitter: Fid3lity

Reacties (42)

42
42
31
6
0
9
Wijzig sortering
"Prachtig, maar waarom zouden we dit moeten gebruiken als Android, en binnenkort Ubuntu (Incl. computer op telefoon) ook aan onze eisen voldoet?"

En Android voldoet misschien aan de uwe maar niet aan mijn eisen.

Dus dit is de eerste keer sinds lang dat Samsung kans maakt aan mij een toestel te verkopen.

Maar Samsung moet wel met een professionele Tizen phone aankomen, incl hardware keyboard om maar iets te noemen en core-components geintegreerd zoals sip, xmpp, deftige email client alsook multitasking toelaten.

Want ik heb deze week mijn interesse ondertekend via de 100 Euro Jolla pre-purchase .

Misschien een beetje voorbarig maar na jaren wachten op een deugdelijk os kan ik best budget missen om underdog Jolla te steunen en eens uit te testen.
En de ex-Nokia ontwikkelaars bij Jolla zullen toch als eersten begrijpen waarom MS Nokia zo gehaast was de N900 / N9 erfenis uit het collectief geheugen te wissen ?

Een toegankelijke, ongelaagde Linux met repo ipv app shop op de populairste mobiele telefoons zou namelijk de populariteit van Linux op de destkop serieus kunnen aanzwengelen en om dat toe te laten is MS nog te springlevend.

Dus go Tizen, Jolla, en misschien Ubuntu want sinds 2009 tot heden was de mobiele telefoonmarkt veeleer een kaal en inspiratieloos landschap waarbij de fabrikanten met iOS en Android zo veel mogelijk mensen een identieke eerste smartphone probeerden aan te smeren en hun invloed in de breedte trachtten uit te smeren. En iedereen het had over de battle of eco-systems (Geeuw, geef me gewoon deugdelijke mobile core apps)

Met meer concurrerende OS-en (BB10 en Firefox ook niet te vergeten) belooft 2014 eindelijk terug wat verfrissing en vooruitgang te brengen.
Ach, mensen denken altijd dat ze een hardwarematig toetsenbord 'nodig' hebben. Je raakt wel aan een touchtoetsenbord gewend, en dan is het best wel fijn om een dunner, minder batterijslurpend en fysiek duurzamer toestel te hebben.

Ik dacht er ook zo over hoor, met een tablet, "waar is dat nu goed voor, je hebt er toch een toetsenbord bij nodig". Dus ik had ook een case met een usb toetsenbordje voor mijn eerste tablet, maar uiteindelijk gebruik je het toch niet. Het toetsenborddock bij de transformer is ook meer een veredelde externe batterij bij de mensen die ik heb gezien die dat ding hebben :)
ik heb in photoshop de brightness verhoogd en zo ziet het eruit.
lijkt wel een s4 in een hoesje... kijk goed naar de hoeken.


http://img819.imageshack.us/img819/2756/1369473241.jpg

[Reactie gewijzigd door sanane op 25 mei 2013 13:59]

het is eerder een s3 in een hoesje. kijk maar naar de ruimte tussen het scherm en de home knop
iig geen s4, homebutton heeft een andere vorm, s3 in een hoesje lijkt me zeer waarschijnlijk.
iig 99% zeker een dikke nep
Mooie vergelijking tabel van alle OS'en tov de Tizen (Bada)
Pros and cons:

http://en.wikipedia.org/w..._mobile_operating_systems

ik vindt dat de consumenten iets meer keuzes nodig hebben wat betreft mobiel OS'en ,een beetje net als vroeger.
Zodat een zakelijk telefoon zich kan onderscheiden tussen een multimedia phone. Diversiteit is alleen maar goed voor de markt.En meer concurrentie op de mobiele OS-markt is natuurlijk ook altijd welkom! Zeker gezien de (min of meer) duopolie van Android en iOS op dit moment.
Tizen, echt nog nooit van gehoord! Cool dat Samsung dit besturingssysteem wilt nemen op zijn telefoon. Ziet er mooi, strak, en rustig uit!
Het OS wordt voornamelijk door Intel en Samsung samen ontwikkeld, dus is het niet verwonderlijk dat Samsung met Tizen toestellen komt.
Ik vind het er helemaal niet mooi uit zien. Het ziet er hetzelfde en oud uit. :P

Hopelijk houden ze Android gewoon als Main-OS.
Dat dacht ik ook toen Samsung met BADA aan de gang ging, en nu zit ik vast met een OS die (tot zo ver ik het weet) niet meer verder wordt ontwikkeld,

Ik hoop dat Samsung/Intel nu met Tizen wel de goede kant op gaan.
Prachtig, maar waarom zouden we dit moeten gebruiken als Android, en binnenkort Ubuntu (Incl. computer op telefoon) ook aan onze eisen voldoet?

[Reactie gewijzigd door Frozen op 25 mei 2013 12:05]

Ging dit niet veel goedkoper worden dan?

Ik vind het zelf ook wel raar, maar dit was Samsungs actie om meer grip te krijgen op een OS en daarbij minder afhankelijk te zijn van derde partijen zoals Google. Ik begrijp het wel, maar ik heb het vermoeden dat deze telefoon en dit OS bestaan om Samsung wat meer macht te geven binnen Android.

Vind het er zelf overigens niet zo heel speciaal uit zien

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 mei 2013 12:11]

Anoniem: 145867
@Martinspire25 mei 2013 12:25
Het zou Nokia denk ik zeer pijn doen dat als HUN EIGEN KINDJE.... straks populairder zou worden dan Windows Phone. (Immers: Maemo -> MeeGo -> Tizen)

Met Samsung erachter kunnen ze dat ook nog wel flikken...er is een kans. Dat zou zeer zuur zijn voor de mensen die bij Nokia werken. Hun eigen creatie die ze hebben afgestoten wordt ineens zeer populair..

Dat zou echt iets zijn....

Echter kijk ik zelf liever naar Ubuntu op een mobiel dan Tizen. Want Ubuntu kijkt echt naar de toekomst met hun alles in 1 apparaat. Dus Mobiel aansluiten op scherm en dat je dan Full desktop ervaring hebt. Iets wat een Android mobieltje ook al een beetje kan.

Android is leuk.. maar kijk toch uit naar Ubuntu Touch.

edit: Jup jullie hebben gelijk over het MeeGo / Tizen verhaal. Er zit meer tussen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 mei 2013 13:00]

Dat is niet helemaal correct hoor. Tizen is eerder gebasseerd op Samsungs Linux-OS (LiMo) in samenwerking met Intel. Die hebben hiervoor gekozen en Meego achtergelaten. Meego (wat uit Intels Moblin en Nokias Maemo kwam) is dan weer na gedumpt te zijn door Nokia opgenomen door een klein groepje ex-Nokia ontwikkelaars en doorontwikkeld tot SailFish. Dus Nokia's eigen kindje is dit niet echt, eerder een wees uit een nieuw samengesteld gezin dat al vele ouders heeft gekend :p
Ik denk trouwens dat Sailfish stukken meer potentie heeft dan wat ik hier nu zie alleen al op visueel vlak. Op het eerste zicht ziet dit er mij gewoon een witte android skin uit, waar Sailfish met hun strakke typografie, bijpassende iconen en minimalistische UI veel beter uit komt.
Echter kun je een GUI altijd aanpassen. Wat Sailfish als groot nadeel heeft, is dat Tizen het Samsung conglomeraat achter zich heeft staan plus een afzetmarkt die aanzienlijk groter is. Samsung is bekend, en zal dus zelfs onder mensen die Tizen nog niet kennen, meer vertrouwen wekken dan Jailfish. En Samsung zal het scherper in de markt kunnen zetten plus appdevelopers 'motiveren' om Tizen-apps te gaan maken.

Samsung is dermate breed (in alle segmenten) en dominant (in die segmenten het sterkste merk) in de markt aanwezig, dat ze er zomaar voor zouden kunnen gaan kiezen om te werken naar een eigen ecosysteem. Ik denk dat dat altijd een sluimerend plan geweest is, en dat om die reden Tizen nooit verdwenen is.
plus een afzetmarkt die aanzienlijk groter is.
Nee:
Volgens SamMobile is de GT-I8800 waarschijnlijk een ontwikkelaarstoestel
Dat is een paar duizend man hooguit, verwacht ik.
Sailfish is voor iedereen, het draait op een 2 jaar oude dual-core vloeiend, dus het kan op alle toestellen. Hoe groot zou de afzetmarkt dan zijn? Meer dan een miljard, een half jaar terug.

Dit wordt nu net zo op de markt gezet als Maemo/MeeGo en het grote probleem daarbij was dat het superieur was aan Android, alleen dat ze deden alsof het niet voor de gewone gebruiker was. De eerste keer dat mijn vriendin mijn N900 (Maemo) telefoon gebruikte, was ze sneller met het uitvoeren van de actie voordat ik klaar was met uitleggen. En ze is toch niet tech-savvy (ze gebruikt een iPhone).

Naamsonbekendheid was het manke punt van Maemo/MeeGo, als ik terug mocht/kon, zou ik het gister hebben gedaan. Met Tizen zijn ze in mijn ogen te voorzichtig met een ontwikkelaarstoestel, dat is beter geregeld bij Sailfish, die zetten gewoon een toestel neer wat te koop is. Mond- op mondreclame zal voor d rest zorgen, denk ik. Oh ja, Sailfish kan Android-apps aan ;). Dubbel win-baas.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 25 mei 2013 18:43]

Nee:
Ik had het niet over dit specifieke toestel, maar over Tizen vs Sailfish.
Meer dan een miljard, een half jaar terug.
Het deel van die mensen dat voor een onbekend OS wil gaan is véél kleiner.

Het het Android-apps draaien door Sailfish is leuk, maar in welke hoedanigheid dit het geval is, is en tweede. Bij BB10 zei men dit ook, maar dat de runtime geen vlekkeloos alternatief voor gewoon Android is, is een gegeven.
(Immers: Maemo -> MeeGo -> Tizen)
Niet helemaal hoor:

Tizen (/ˈtaɪzɛn/) is an operating system for devices including smartphones, tablets, in-vehicle infotainment (IVI) devices, and smart TVs.The Tizen project resides within the Linux Foundation and is governed by a Technical Steering Group (TSG) composed of Intel and Samsung.

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 25 mei 2013 12:49]

Echter kijk ik zelf liever naar Ubuntu op een mobiel dan Tizen. Want Ubuntu kijkt echt naar de toekomst met hun alles in 1 apparaat.
Uhuh en waar ging die video eergister over? Tizen werd gedemonstreerd op een laptop met i7 processor. Het gaat beiden dezelfde kant op. Ubuntu lijkt er wel een duidelijker visie op te hebben. Van Tizen horen we althans weinig ideeën over onderscheidende interface en integratie. Maar uit de video bleek wel dat ze Tizen applicaties in feite in een normale Gnome 3.x omgeving (kunnen) draaien.

edit: quote toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door brabbelaar op 25 mei 2013 14:25]

Kan het überhaupt nog veel goedkoper? Bij het Android OS zitten er meer kosten in patenten dan in het OS (en natuurlijk in het apparaat). Bij dit OS zal je vast wel weer tegen patenten aanlopen, en kosten om het apparaat te bouwen houd je ook. En ik denk niet dat er ineens heel veel prijsconcurrentie komt, Samsung is niet zo dom om zichzelf te dwingen de prijzen voor Androidttoestellen ineens te verlagen.
Waarom zou Samsung de prijzen van z'n Android toestellen scherper moeten maken dan nu het geval is? Ze kunnen bijvoorbeeld de Galaxy S4 gewoon laten wat het is en een vergelijkbaar toestel ernaast zetten met Tizen erop en $20 goedkoper. Het zal ze weinig uitmaken welke van de 2 een klant koopt, aangezien in beide gevallen het geld bij hen uitkomt. Maar daar door de lagere prijs van het Tizen toestel kunnen ze mogelijk wel hun bereik nog verder te vergroten, en de druk op Google en op hun concurrenten verder verhogen.
Nou ik vind het uitzien als een mix van android - ios, en dan letterlijk.
De app lijst is android, dan afbeelding 3 (doelend op functie aan/uit zetten) is ios.

Ik weet dat samsung elke doelgroep wilt ondersteunen, maar waarom dmv tizen?
Anoniem: 118226
@Frozen25 mei 2013 12:21
Waarom een gebruiker het wil weet ik niet, maar waarom samsung het wil snap ik wel:

Samsung moet nu licenties betalen aan oa Microsoft om Android te gebruiken

Google vangst nu alle opbrengsten van reclame en app en content verkoop.

Samsung wil die eerste vermijden en de winst van die tweede zelf in hun zak steken. En geef ze eens ongelijk. Eindgebruikers gaan er niets van zien want tizen gaat er ook gewoon als touchwiz uit zien of ze er iets van gaan merken moeten we afwachten. (software is niet de sterkste kant van samsung, kijk bijvoorbeeld naar Kies)
Toch zal Samsung deze Tizen dan nog goedkoper in de markt moeten zetten, anders zal de consument niet zomaar overstappen van Android naar Tizen. Of dit toestel moet hardwarematig een stuk beter zijn.
Anoniem: 118226
@tweaker201025 mei 2013 13:12
Dat valt wel mee hoor. De topmodellen krijgen alle aandacht in de media maar samsung verkoopt veel meer goedkope modellen. Een groot deel daarvan wordt gekocht als telefoon met touchbediening en niet als smartphone (mensen weten niet eens dat je er je mail op kan lezen, bijvoorbeeld). Zolang het er herkenbaar als een galaxy uitziet (en dat doet het met touchwiz) gaat de gemiddelde consument echt niet vragen wat er op staat.

Consumenten vragen om een samsung galaxy en niet om een android telefoon.
microsoft zal ook achter tizen aangaan als ze menen dat het een concurrent wordt, ze hebben een berg fuzzy patenten en samsung heeft vorig jaar nog gemerkt dat amerikaanse bedrijven i.c.m een amerikaanse jury niet goed uitpakt voor buitenlandse bedrijven.
Dus zodra ze het op de markt in de VS gaan uitbrengen zullen ze in conflict gaan komen met patenttrollen.
Anoniem: 118226
@blouweKip25 mei 2013 18:11
Microsoft zal best achter tizen aan gaan, maar er zijn 2 verschillen.

Samsung is tegenwoordig een grote jongen, dus die zal scherper onderhandelen.

Samsung heeft, in tegenstelling tot android, bij tizen wel alle mogelijkheden om aanpassingen te doen. Dus kunnen ze Microsoft vragen waar het probleem zit en er dan omheen werken.
[quote]in tegenstelling tot android[>quote]

Android is open source, Samsung heeft alle mogelijkheden om te doen wat ze willen of moeten doen, en doet helemaal niet onder voor Tizen.
Samsung is lid van de open handheld alliance. Dat betekend dat ze geen incompatible android versies mogen uitbrengen . Acer is daarvoor ook door Google op de vingers getikt. Android heeft best veel restricties voor open source software.
Tizen? Is dat dan niet superonhandig omdat geen enkele android/iOS/Win8-app daarop draait? Zoals Whatsapp, om maar wat te noemen...
Of superhandig omdat het helemaal opensource is ?

Dat WA er niet op draait is de schuld van Whatsapp ( die angstvallig zijn code achterhoudt )
Dat het open source is heb ik als gebruiker vrij weinig aan... Maar als er heel weinig apps voor beschikbaar zijn, dan merk ik daar wel degelijk wat van. Misschien is het wel heel simpel hoor, maar ik zie dat toch wel als een groot minpunt voor deze telefoon :).
Dat is Android toch ook :)
Want als iets open source is is het plots handig?
Anoniem: 145867
@Bart ®25 mei 2013 12:31
@Bart,

Whatsapp?

http://www.openwhatsapp.org/download/

Daar staat hij al op voor de N9 en BB toestellen. De N9 is een Debian Linux als basis. Net als Tizen en Maemo etc.

Lijkt me een eitje om hem om te toveren van de N9 met MeeGo naar Tizen. Immers Tizen is gebaseerd op MeeGo.

;) Niks is onmogelijk.
Ik vind Tizen niet echt gebaseerd op MeeGo. Kijk eens hoe MeeGo Harmatten werkt op de Nokia N9. Dat is toch heel wat anders dan Tizen. Wil je een doorontwikkeling van Meego Harmatten, dan ben bij Jolla aan het juiste adres.
Zo makkelijk is het niet, helaas. Waar MeeGo nog volledig op Qt was gebaseerd is Tizen gebouwd op EFL, de APIs zijn dan ook totaal niet compatibel met elkaar (op heel erg low-level zaken na dan).

Van de andere kant, gisteren lazen we hier op Tweakers dat ze nu achteraf toch ook weer Qt ondersteuning voor Tizen gaan ontwikkelen, dus allicht dat dat een optie is :)
WA zal het probleem niet zijn. Als Samsung dit wil laten slagen, dan zullen ze het geld er wel voor over hebben. Idem voor Instagram, FB, noem maar op. Geld genoeg om zoiets snel te maken of te laten doen door de betreffende bedrijven zelf. Plus de Android-code zal grotendeels bruikbaar zijn.

Als ze de vrije jongens achter zich willen hebben, dan moeten ze garanderen dat het open blijft. Dan komen die apps vanzelf, want iedereen hier wil een open linux systeem op de telefoon.
Ik heb heel veel sympathie voor Jolla. Tizen spreekt niet echt aan, want dat is in feite gewoon een soort van herontwikkeling van Bada, en heeft weinig raakvlakken met MeeGo van de N9. Jolla heeft daarentegen MeeGo opgepakt en doorontwikkeld. Van mij hoeft Tizen niet te slagen. Ik denk niet dat Samsung echt wakker zal liggen als Tizen niet aanslaat. Voor mij is Jolla een kleine uitdager. Ik vind de Nokia N9 een prachtig toestel en heb al vaker geroepen dat Nokia voor dat toestel en OS had moeten kiezen.
Ik zie Jolla meer als en gehypt hobbyistenprojectje van verzuurde ex-Nokia medewerkers die hun zin niet kregen omdat Nokia moest gaan besparen op de personeelskosten al scoren zulke gedachten niet op de emo-schaal. Sympathie heb ik meer voor het Firefox OS initiatief van Mozilla dat evenals Tizen Open Source is en minder gedomineerd door Samsungbelangen. Maar MS heeft toch een aardig betrouwbaar alternatief voor IOS gebakken en het lijkt er dus sterk op dat het Nokia management een goede keuze gemaakt heeft om het bedrijf te laten overleven en het weer op de rails te krijgen.
Ik vind het uiterlijk een beetje op MIUI Mod lijken..
http://en.miui.com/features.php

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee