E-sports-organisatie voegt stilletjes Bitcoin-miner toe aan client

De softwareclient van ESEA, een e-sportswebsite en -community, heeft enige tijd Bitcoins gemined op de computers van gebruikers. Het is onduidelijk hoeveel Bitcoins de organisatie heeft opgestreken en hoe lang de miner actief is geweest.

Verschillende gebruikers, waaronder 'unisolsz' lieten op het forum van ESEA weten dat uit een dump van de anticheat-client bleek dat er een miner draaide. Niet veel later liet lpkane, medeoprichter van ESEA weten dat er inderdaad een Bitcoin-miner in de client draaide. Het zou gaan om een 1 aprilgrap, die uiteindelijk niet werd uitgevoerd. Er zou intern getest zijn met de miner, maar uiteindelijk werd ervoor gekozen om de 'grap' niet door te laten gaan. Vervolgens zou op 29 april een herstart van een server ertoe geleid hebben dat er een instelling veranderde die ervoor zorgde dat alle gebruikers van wie de computer zich in idle-modus bevond, startten met minen. De fout zou in 48 uur ongeveer 2 Bitcoins hebben opgeleverd, wat correspondeerde met ongeveer 200 euro.

ESEA logoAnderhalf uur later postte lpkane weer op het forum en corrigeerde het eerdere verhaal. Hij liet nu weten dat de miner sinds 14 april al draaide. De software genereerde sinds die dag 29,2 Bitcoins, wat met de huidige koers neerkomt op ruim 2900 euro. De medeoprichter heeft alle schuld op zich genomen en heeft beloofd het gegenereerde geld in een prijzenpot te stoppen. De situatie is vrij pijnlijk, omdat er gebruikers zijn die klagen dat hun videokaart in de afgelopen weken kapot is gegaan. Ze zoeken de oorzaak daarvoor bij de ESEA-client. Bovendien biedt ESEA een betaalde dienst aan. Gebruikers die in april een premium-account hadden, krijgen ter compensatie een maand gratis premium-toegang. Een losse maand premium-lidmaatschap van de site kost iets meer dan 7 euro.

ESEA is een grote naam in de competitieve Counter Strike-wereld. Betalende gebruikers krijgen toegang tot de anti-cheatservice van ESEA en tot de ESEA-servers. De website organiseert daarnaast ook competities met prijzenpotten van 90.000 dollar. ESEA ondersteunt Counter Strike 1.6, Counter Strike Source en Counter Strike Global Offensive. Ook spelers van League of Legends en Team Fortress 2 kunnen gebruikmaken van de diensten van ESEA.

Door Jelle Stuip

Redacteur

01-05-2013 • 16:17

102

Submitter: Alfredo

Reacties (102)

102
98
53
8
1
8
Wijzig sortering
Ondertussen heeft de co-founder van ESEA, Craig "Torbull" Levine, ook regereageerd op deze kwestie:
The first I learned about any of this was last night (on any scale)," he wrote. "I had no idea any of this was going on.

Needless to say I am completely embarrassed, disgusted, and ashamed.

For the past ten years, I've tried to do nothing more than to act honestly and be an upstanding leader in the gaming community and with some bad decisions by some trusted people it has been thrown out the window.

I'm wrapping my mind around this whole thing and we'll release a formal response, but for the time being just know that this wasn't some ESEA / company wide scam.

I'm committed to doing whatever possible to rebuild the trust we lost through this whole fiasco.

It's a failure on my part to have the proper oversight to have prevented this from happening and it will be addressed.

My primary concern at this point is community trust and how that was destroyed. We need to understand the situation, take the appropriate action with those responsible for it, ensure we have things in place to prevent this from happening, and address anyone who incurred physical damages.

How we rebuild the trust of the community in the immediate aftermath and long term future is going to be a different discussion that we need to have as I walk through this all.
Edit: Bron: http://play.esea.net/inde...=forums&d=topic&id=492152

[Reactie gewijzigd door returnWT op 23 juli 2024 06:57]

Dat is wel een heel erg pijnlijke situatie. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ze hier echt een 1 Aprilgrap bedoelen maar eerder een experiment. Gamers hebben vaak goede gamesystemen met bijbehorende kaarten en het is dan met name aantrekkelijk om te minen.

Dat hiermee geld is opgestreken en er grafische kaarten kapot zijn gegaan is dan ook dubbel kwalijk. Het is overigens al bekend dat bitcoins minen je de grafische kaart kan kosten als je niet de instellingen aanpast aangezien je kaart non-stop maximaal kan draaien dan wat voor sommige kaarten te veel is.

Het uitloven van het geld in een prijzenpot is leuk, maar iemand die geen premium account heeft en een defecte grafische kaart heeft opgelopen hierdoor grijpt dus wel mooi mis tenzij hij de prijs wint.

Ah laat het een waarschuwing voor andere bedrijven zijn.
Het betreft hier functionaliteit waar zowel de cliënt als backend is aangepast inclusief automatische afhandeling. Dat is niet wat je binnen een paar uur implementeert waardoor je niet kunt spreken over een 1 april grap. Wat daarbij tegenspreekt is dat ESEA er mee gekomen is na klachten op het forum van leden die een oorzaak zochten.
Ik kan me zo voorstellen dat een GPU gedurende een bepaalde tijd 100% kan lopen waarna deze 'op' is en ESEA een aanslag heeft gedaan op de levensduur van die GPU.

Het lijkt mij dat het aan ASEA is om het tegendeel te bewijzen omdat het een stuk functionaliteit betreft dat niets van doen heeft met de overige functionaliteit.
Ik heb een vraag over het minen en hoe dit de oorzaak van een kapotte videokaart kan zijn. Ik heb hier al gelezen dat sommige componenten erg warm worden door het mining proces. Maar wat is het proces dan precies waardoor een videokaart zo warm wordt? Kan iemand dit uitleggen?

[Reactie gewijzigd door Jeroen V. op 23 juli 2024 06:57]

je gpu draait dan constant op 100% belasting, waar in de regel de meeste consumenten videokaarten/koeling niet voor gemaakt zijn (zou wel moeten, ben ik het mee eens, maar zo is het nou eenmaal niet)

gevolg: temperatuur loopt op, aanhoudende warmte zorgt ervoor dat koelpasta "verstaft", kaart wordt nog warmer en brand door

[Reactie gewijzigd door Dalyxia op 23 juli 2024 06:57]

Dat is dan wel een smerige manier van ESEA om geld te verdienen over de rug van hun klanten. Het verdiende geld in een prijzenpot steken lijkt me niet genoeg om de gedupeerde tegemoet te komen. Zeker niet wanneer er maar een paar personen een prijs verdienen en er meer mensen met een kapotte gpu zitten. Bedankt voor je antwoord op mijn vraag in ieder geval.
Het geheugen en VRM's zullen eerder de geest geven dan de core zelf. Meeste videokaarten klokken zich tegenwoordig terug rond de 85/90 graden op de core.

Overigens vind ik het "mijn videokaart is hierdoor kapot" een broodje aap verhaal. Zodra de oorzaak bekend komt voor een bepaald probleem zijn er altijd mensen die er ineens ook last van hebben.
Wat ik ook gehoord heb is dat dit soort programma's nog wel eens de ventilator van je videokaart uitzetten om te voorkomen dat mensen horen dat er een intensief programma staat te draaien. Dan is het natuurlijk niet zo raar dat videokaarten kapot gaan. Ik heb echter geen idee of het in dit geval ook gebeurd is.
Een spel gebruikt slechts 'soms' de videokaart extreem veel waardoor deze soms erg warm wordt. Echter doet een bitcoin client gewoon non-stop de videokaart voor 100% gebruiken. Dit verkort de levensduur van de videokaart sowieso omdat de activiteit veel hoger is en het slijtage sneller. Maar het kan nog erger zijn omdat veel videokaarten gewoonweg koeling hebben die niet ontworpen is voor non-stop gebruik voor lange tijd op 100% vermogen. Het grafische geheugen en de GPU doen ziczhelf dan koken waardoor ze kapot gaan.

Veel bitcoin miners die systremen bouwen voor te minen houden er vaak mee rekening dat ze na X tijd hun kaart kunnen weggooien.
Maar het valt toch onder garantie, neem ik?
Voor het minen van bitcoins moet je allemaal berekeningen laten uitgevoerd. Een videokaart bevat een geoptimaliseerde CPU waardoor hij beter is voor het uitvoeren van zware berekeningen. Deze berekening maken alleen de videokaart zo warm dat hij oververhit raakt en kapot kan gaan, naast de oververhitting ondervind de videokaart een slijtage tijdens het werken.
Bitcoinminers gebruiken de gpu om de berekeningen uit te voeren. Dus de gpu van de videokaart staat 100% te pompen, wordt warm, te warm en daarna kapot
Bij gamen draait je GPU ook wel tegen de 90%-100% belasting aan, maar niet 24/7 (tenzij je 24/7 gamet)
Deze bitcoinminer deed dat wel.
Ik zit de twee forumposts door te lezen op de ESEA site en dan kom ik deze link tegen...

http://play.esea.net/inde...ind_comment_number=23#n22

Ik geloof er dus helemaal niks van dat dit per ongeluk is gebeurd of dat het een 1 april grap was. Dit is opzet en daarom gewoon strafbaar. Ik ben erg blij dat ik dus niks te maken heb met ESEA.
Ik zit de twee forumposts door te lezen op de ESEA site en dan kom ik deze link tegen...

http://play.esea.net/inde...ind_comment_number=23#n22

Ik geloof er dus helemaal niks van dat dit per ongeluk is gebeurd of dat het een 1 april grap was. Dit is opzet en daarom gewoon strafbaar. Ik ben erg blij dat ik dus niks te maken heb met ESEA.
Het is ook helemaal geen 1 april grap, het gaat al veel langer dan 1 april, zie hier een post van de admin die al verdacht klinkt.

Daarnaast is het helemaal niet illegaal of strafbaar volgens mij zolang het aangegeven word in de ToS o.i.d. en ja als jij als gebruiker gewoon domweg op accepteren klikt :)

Reddit heeft heel wat speurwerk verricht trouwens, voor de geinteresseerden.

Dit is gewoon ronduit schandalig, de manier ook waarop de admin reageert als het in 1x openbaar word vind ik belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 23 juli 2024 06:57]

Oh dit is wel illegaal. ToS is allemaal leuk en aardig maar is absoluut niet juridisch bindend. Dit is gewoon malware die geïnstalleerd is met als gevolg dat mensen hun GPU is gesmolten. :/
Dat een ToS niet bindend is is leuk en aardig, maar wat wil dat nou zeggen? In sommige gevallen betekent dat dat je je geld terug kan krijgen dat je betaald hebt voor de dienst, of dat je je contract kan opzeggen oid.

In dit geval betekent het dus ook hooguit dat je je geld terug kan krijgen als premium gebruiker, wat dus lang niet iedereen is. En je moet gek genoeg zijn om er een zaak van te maken.

Je stroomkosten en kapotte gpu kan je niet terug krijgen.
Anoniem: 19339 @DaniëlWW22 mei 2013 08:44
ToS is allemaal leuk en aardig maar is absoluut niet juridisch bindend.
Oh, nou en of ToS wel juridisch bindend zijn.

Zolang ze maar niet tegenstrijdig zijn met de wetgeving, en ze vooraf in te zien zijn (of liever gezegd: zolang je de kans hebt om er vanaf te zien na het lezen).
Oh dit is wel illegaal. ToS is allemaal leuk en aardig maar is absoluut niet juridisch bindend. Dit is gewoon malware die geïnstalleerd is met als gevolg dat mensen hun GPU is gesmolten. :/
Hoezo is dit malware als er in een service agreement word gezegd dat ze je PC gebruiken om BitCoins te minen indien je PC idle is ? Jij gaat daar vervolgens mee akkoord. *

* Ik zeg hiermee niet dat dit in hun ToS o.i.d. staat maar mocht dat wel zo zijn.
het moet altijd nog goed duidelijk zijn gemaakt aan de persoon zelf. aangezien er risico's aan gebonden zitten zoals mensen hier al aangaven.

Echter is dit niet het geval en heeft de TOS dan ook nog weinig draag vlak.

Ze kunnen er van alles inzetten, dat houdt nog niet in dat het ook een draagvlak heeft.

Net zoals sony en valve het verbieden in hun tos om ze aan te klagen. Echter heeft de hele TOS geen enkel draag vlak hierdoor in ons land.
Ik zie niet helemaal in wat de grap ook is? Je hebt geld voor ons lopen genereren en je betaalt er ook nog voor. HAHAHA ROFL.

Ik ben niet op de hoogte van alle software regels maar is dit niet gewoon strafbaar. Het is bijna een soort botnet functie.
Anoniem: 80466 @trixx1 mei 2013 17:01
Ik ben niet op de hoogte van alle software regels maar is dit niet gewoon strafbaar
Het zou strafbaar kunnen zijn. In feite is de software een Trojan horse en kan dus eenvoudig als malware worden gezien. En malware verspreiding wordt in Nederland wel als strafbaar aangemerkt.
Het verspreiden of ter beschikking stellen van programma's die bestemd zijn om schade aan te richten in een geautomatiseerd werk is strafbaar met maximaal vier jaar cel (art. 350a lid 3).
Aangifte is dus zeker mogelijk.

Verder is het sowieso civielrechterlijk onrechtmatig.
Het is echter lastig om de exacte schade aan te tonen en die zal bovendein vrijwel altijd heel gering zijn per individuele gebruiker. De schade door extra stroomkosten zullen in een korte periode vermoedelijk per gebruiker niet veel meer dan een paar euro hebben bedragen en het is zinloos omdarvoor een zaak te beginnen tenzij puur uit principe.
Dat 1 april verhaal lijkt mij ook onwaarschijnlijk. Wat ook nog kan is dat één persoon van hun IT afdeling die miner stiekem in de code heeft gesmokkeld en op die manier snel en gemakkelijk aan een heleboel bitcoins dacht te komen. Vervolgens hebben gebruikers dat ontdekt en had de organisatie twee keuzen: de waarheid vertellen, namelijk toegeven dat elke idioot met slechte bedoelingen zomaar hun organisatie kan binnenkomen en z'n gang kan gaan, OF een lulverhaal verzinnen en hopen dat mensen het geloven. Ze hadden alleen met een wat geloofwaardiger lulverhaal moeten komen.
En wat nu als je videokaart in die tijd kapot is gegaan, krijg je dan een nieuwe?
Lastig verhaal lijkt me, zie maar eens aan te tonen dat je kaart door hun actie kapot is gegaan. Wellicht kunnen gedupeerden zich bundelen en een class action suit beginnen.
Laat ESEA maar het omgekeerde aantonen! Zij zijn immers degenes die in het geniep een minder in hun client hebben laten draaien.

Als ik NIETS fout doe, waarom zou de bewijslast dan alsnog bij mij komen te liggen :?
.oisyn Moderator Devschuur® @_Thanatos_1 mei 2013 17:34
Als jij iemand beschuldigt dan ligt de bewijslast bij jou, da's vrij logisch. Je opmerking slaat sowieso nergens op, want die is natuurlijk net zo goed van toepassing op ESEA. Als zij vinden dat ze niets fout doen, waarom zou de bewijslast dan alsnog bij hen komen te liggen?
Ze hebben toegegeven dat er een client draait. Dat maakt je verdacht, wat mij betreft.
Kan zijn. Zelfs als de onrechtmatige daad wettelijk bewezen is, dan nog ligt de bewijslast voor gevolgschade bij de eiser.
maarja dat is het dus ook, jij ZEGT dat je niets doet, maar misschien heb je uitzonderlijk veel gegamed, of is je pc gewoon smerig en is het gewoon toevallig dat je videokaart ook net in die tijd sneuvelde, videokaarten sneuvelen nogal eens...
Anoniem: 80466 @Tumbler1 mei 2013 16:30
Dat lijkt me een onmogelijke zaak.

Het lijkt me onmogelijk om te bewijzen dat je kaart stuk is gegaan door die software.
Sowieso zullen er bij een grote groep van vele tientduizenden of zelf honderdduizenden gebruikers en een periode van enkele weken al tientallen gebruikers zijn wiens kaart sneuvelt om allerlei andere redenen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 06:57]

Dat is wel heel stellig. Het lijkt me inderdaad vrij lastig te bewijzen, maar onmogelijk gaat me te ver. Om even een analogie te trekken: in Nederland kun je bv. een schadevergoeding krijgen wanneer blijkt dat jij (long)kanker hebt na (een lange) tijd werken in een 'ongezonde' fabriek. Er wordt dan vaak gewerkt met percentages om te bepalen hoeveel schadevergoeding zo-iemand zou moeten krijgen.

Het lijkt me - in theorie - best mogelijk om een soortgelijk systeem toe te passen op videokaarten. Een tweede aspect is of je uberhaupt de moeite wil nemen om te procederen voor een bedrag van ~20% van de dagwaarde van videokaart. :)
Anoniem: 415197 @-Tom1 mei 2013 17:21
Eigenlijk zou je ook al een schadevergoeding moeten krijgen als je videokaart niet stuk is. Door deze actie gaat hij namelijk wel waarschijnlijk eerder stuk.
Is niet te bewijzen, lijkt me onder eigen risico vallen. Je kunt zelf je eigen temps en belasting in de gaten houden.
Nou, waarom zou je je temps in de gaten houden als je PC idle is? Je kan er dan redelijk van uit gaan dat je niet de boel gaat koken. Mensen wisten immers niet dat die bitcoin miner in de achtergrond bezig was. Als je dat wist dan lette je wel beter op.

Bovendien, de tegenpartij kan net zo min bewijzen dat het niet hun miner was die de boel sloopte.

Dit is toch wel een hele vreemde 1 april grap. In feite is het geen grap te noemen, gewoon een slappe smoes. Als ze niet betrapt waren hadden ze misschien lekker door zitten minen en geld verdiend op niet legale wijze aan hun gebruikers. Die hadden immers geen toestemming gegeven om een miner te draaien.
Hoe moet de pc dan gaan koken buiten de normale warmte productie om die gewoon in het ontwerp behoort mee te zijn genomen, als gpu zal gewoon belast zijn en dus ook zo behandeld moeten worden, als ik iets op mijn gpu heb draaien dan word die heet en gaat de fan van de gpu gewoon harder draaien, is immers niet idle.

Zover ik weet heeft elke moderne gpu vanaf de 9800pro tijdperk een eigen sensor. En denk niet dat bit coin op oude gpu werd gedraaid, maar alleen op vrij recente.

Edit/
Eerste bewijslast ligt bij gene die claim indient, geldt overigens niet bij garantieclaim dan ligt bewijslast bij garantie gever, maar bij schade claim ligt het bij gene die claim indient.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 06:57]

Is niet te bewijzen, lijkt me onder eigen risico vallen.
Lijkt me dat bewijs niet nodig is. Er zit stiekem in de achtergrond GPU-cycles op te eten. Als je videokaart daarvan kapotgaat, is prima te verklaren dat dat door dat tooltje komt. Je verwacht immers niet dat een dergelijk tooltje iets met de videokaart doet, dus je let er ook niet op. Daarbij kan het onmogelijk getest zijn voor de videokaarten die de gebruikers hebben. Gebruikers zouden weleens een overgeklokte videokaart kunnen hebben (wat helemaal niet buiten garantie valt) en door al die GPGPU calls het ding toch kan oververhitten, terwijl een normale game dat probleem niet veroorzaakt.

Als ik bij jou thuiskom en ik verniel stiekem iets, is dat dan ook *jouw* eigen risico? Natuurlijk niet!

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 06:57]

Als jij bij mij thuis komt en de vaatwasser op het hoogste programma zet en hij gaat kapot... is het dan jouw risico?

(Nee dus)
Ik denk dat als ik jouw vaatwasser continu elke dag wanneer jij hem niet gebruikt op 100 prct zet, hij ook niet al te lang zou mee gaan.
En toch heb je recht op een X aantal jaar garantie, afhankelijk van de fabrikant natuurlijk. Nou kan je een vaatwasser niet echt overklokken, maar een videokaart natuurlijk wel: Als je het product voor méér dan 100% gebruikt ten opzichte van de standaardwaarden, dan moet je niet zeuren dat hij kapot kan gaan vind ik. Dat is een risico wat jijzelf neemt.

Mochten de betreffende videokaarten niet overgeklokt zijn dan is het wat mij betreft echt te wijten aan de kwaliteit/stabiliteit van de videokaart en is het dus maar te hopen dat er nog garantie op zit.
Je 'hoogste programma' van je vaatwasser is een stuk functionaliteit die je gekocht hebt en die beschreven staat in de manual. Dit is wat heel anders.

[Reactie gewijzigd door Atlantis1995 op 23 juli 2024 06:57]

Dat is niks anders dan je gpu op 100% belasten, zou die ook aan moeten kunnen, neem aan dat die daar op doelde. ;)

Edit/
Bedoel dus dat hij niet doelde op bitcoin miner door de beugel kon of niet, maar puur op dat gpu ook gewoon op zijn hoogste stand(100%) zou moeten kunnen werken zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 23 juli 2024 06:57]

De software weet helemaal niet of de geinstalleerde videokaart voor 100% GPGPU belasting gemaakt is. Hij mag het wel kunnen, en het zal wel werken, maar dat is nog geen garantie dat je het ermee niet sloopt. Je kunt je auto ook naar 7000rpm revven, en dan draait de moter in de soep. Maar waarom, het kan toch gewoon :?

Het feit dat iets kan wil nog niet zeggen dat het ook moet kunnen.

Nog een voorbeeldje dan maar. Stel ik zet jouw oven stiekem aan op 350 graden. Je hebt het op de eoa manier niet door (net als bij je videokaart). Ja, je kunt een oven zo lang aan houden, maar gaat ie ervan kapot? Lijkt me wel.
gpu zal fans inschakelen welke hard zullen gaan blazen, als jij het niet vreemd vind dat jouw pc opeens in een straaljager verandert...

Hetzelfde voor je auto.. als jij in neutraal staat en je motor gaat opeens naar 8000 toeren zonder dat je wat doet dan ga jij toch ook wel even wat controleren?
Als jij bij mij thuis komt en de vaatwasser op het hoogste programma zet en hij gaat kapot... is het dan jouw risico?

(Nee dus)
Jouw vaatwasser hoort dat gewoon aan te kunnen anders zou die stand er niet mogen zijn.
Lijkt me dat bewijs niet nodig is. Er zit stiekem in de achtergrond GPU-cycles op te eten. Als je videokaart daarvan kapotgaat, is prima te verklaren dat dat door dat tooltje komt.
Als jij bij de McDonald's een big mac zit te eten en je krijgt toevallig op dat moment een hartaanval, is het dan ook "prima te verklaren dat dat door die big mac komt"? Er zijn 1001 mogelijke oorzaken, dat is geen reden om zomaar de schuld af te schuiven op een partij die jou goed uitkomt.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 06:57]

Ik denk meer dat het moeilijk te bewijzen valt maar over het algemeen heeft gaming geen volledige belasting, en belast bitcoin mining in potentie de gpu meer en gamen doe je niet continue zolang de pc aan staat. zo doe je ook wel eens wat anders en zelfs een level laden geeft de boel wat tijd om af te koelen dus in die zin kan het best dat het je gpu kapot maakt. Maar probeer dat maar eens te bewijzen.
Je kunt zelf je eigen temps en belasting in de gaten houden.
Ja, dat kan iedereen hoor :Z
niet zo moeilijk, toch?
CPU-Z en MSI afterburner
Leg dat maar eens aan een normale gamer uit. Heel veel gamers die helemaal geen verstand van hardware willen hebben, en helemaal niet bezig willen zijn met hun spullen in de gaten houden. Het mot gewoon werken.
Je kunt ook best makkelijk je eigen bank in de gaten houden, toch worden mensen tot een zeker bedrag vergoed.
Ik zou voor HW64 gaan, stuk feiner :)
Dan zal die videokaart ook kapot zijn gegaan als er geen bitcoins gemined werden, misschien houd hij het door mindere belasting nog iets langer vol. Ik neem aan dat een videokaart toch gewoon als niet goed gezien word als je hem niet 100% kan belasten? Ik wil niet zeggen dat de hierboven beschreven actie erg slim is (Misbruik van vertrouwen van mensen die een betaalde service van je gebruiken maken.), maar je kunt moeilijk bewijzen dat je videokaart hierdoor kapot is gegaan en als dat zo is dan was je kaart sowieso al niet helemaal betrouwbaar.
.oisyn Moderator Devschuur® @mauritso1 mei 2013 17:37
Ook electronica slijt bij gebruik. Een GPU die vaker en meer belast wordt zal eerder stuk gaan.
Dit is natuurlijk onacceptabel.
Er zullen hier toch wel consequenties aan hangen vanuit de overheid?
Mensen worden op deze wijze gewoon misbruikt, en op deze manier is het niet veel anders dan pure diefstal. Het zou mij niet verbazen als dit grapje het bedrijf ten gronde zal richten.

Als ik deze quote lees:

“Back towards the end of march, as btc was skyrocketing, jaguar and i were talking about how cool it would be if we could use massive amounts of gpus logged into the client to mine,” he explained.

Lijkt het toch wel erg alsof dit gewoon een oplichtingspraktijk is geweest.
Ook al komen ze gauw met het excuus dat het een 1-aprilgrap was.
Anoniem: 80466 @Zinloos11 mei 2013 17:02
Er zullen hier toch wel consequenties aan hangen vanuit de overheid?
Welke overheid?

Je kunt hier in Nederland aangifte van doen maar hoe dat dan uitpakt weet ik niet.
Het lijkt me een overtreding van de cookiewet: deze software komt via internet op je PC zonder jouw toestemming. Want ja, de cookiewet gaat over dáta en dus ook over executables en updates daaraan. En nee, een vage zin in een EULA is géén toestemming in de zin van de cookiewet.
lijkt me niet, want je geeft immers toestemming om de betreffende client te installeren, het is niet alsof de hele client zonder jouw toestemming op je pc komt. En tja anders valt alles wel onder de cookiewet,ook een normale setup..
Het is heel slechte reclame voor hun, als ze het beter hadden verstopt hadden ze nog veel langer door kunnen gaan. Het enige slechte hiervan is dat er extra videokaarten kapot zijn gegaan. Dit is erg voor de mensen en slecht dat ze daar geen rekening mee hebben gehouden. Je kan het alleen geen diefstal noemen, je had zelfs niets te klagen indien ze het hebben opgenomen in de algemene voorwaarden.
Ik zou het helemaal niet gek vinden als dit inderdaad hun faillissement betekent. (Ze verdienen het)

Zo'n vaart zal het vast niet lopen, maar als ik klant/gebruiker was had ik direct m'n account opgezegd. (+ m'n bitcoins terug gewild)
Dit lijkt me meer op 'rechtpraten wat krom is' en zeker geen 1 April grap.
De vraag is of ze er intern van op de hoogte waren en bewust hebben gedaan.
Zoals ik het nu lees, wisten ze het en proberen ze een smoesje te bedenken.

Trouwens...als er gebruikers zijn de klagen dat hun grafische kaart stuk is gegaan en als de oorzaak gelegd kan worden bij Bitcoin minen....dan hebben we een leuke item voor tweak.
"Hoeveel bitcoins zijn er nodig om je grafische kaart te smelten...."
Trouwens...als er gebruikers zijn de klagen dat hun grafische kaart stuk is gegaan en als de oorzaak gelegd kan worden bij Bitcoin minen....dan hebben we een leuke item voor tweak.
"Hoeveel bitcoins zijn er nodig om je grafische kaart te smelten...."
Gezien er geen vaste snelheid is en je 2 jaar terug in 1 week 10BTC kon minen en daar nu met diezelfde videokaart 1 jaar over zou doen :)

Maargoed een kaart net zo goed stuk van bitcoins minen als van gamen of bruteforcen tenzij je het minen te letterlijk neemt en hem als pikhouweel gebruikt :)

Edit: Tenzij je geen juiste airflow hebt dan kan het wel funest zijn door de warmteontwikkeling...

Edit 2: ik zou me drukker maken om mijn stroomrekening dan dat mijn GPU stuk gaat...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 06:57]

Ik kom ook 'regelmatig' virussen/trojans tegen waarbij een bitcoinminder is ingebouwd. Zo kwam ik laatst bij een gebruiker waarbij de laptop 'toch wel erg warm werd'. Die stond dus ook continu te minen.

Doet de bitcoin naam niet veel goeds, dat soort zaken.
Anoniem: 126717 @redah1 mei 2013 16:33
'Die virussen dwalen al bijna 2 jaar over het net, deze bijvoorbeeld: http://www.symantec.com/s...11-072002-1302-99&tabid=2

Maar nu doen bedrijven het zelfs..... Echt van den zotte, wat ze ook als smoes gebruiken.
Doet de bitcoin naam niet veel goeds, dat soort zaken.
Naja doet ook niet veel slechts, gezien het bij euro's blijkbaar niemand uitmaakt dat er 100.000 keer meer van worden gestolen dan bitcoins :)
Daarvan merk je doorgaans als het weg is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.