Google test proxydienst op basis van spdy-protocol voor Android-browser

Google test in de Chrome-browser voor Android een nieuwe proxydienst op basis van het spdy-protocol. Door gebruik te maken van een proxy zouden websites sneller zijn op te vragen op mobiele apparaten.

De testcode voor een 'spdy-proxy' in een recente build van Chromium, de opensource-versie van de browser, opgemerkt door ontwikkelaar François Beaufort. De proxydienst kan via een adb-commando geactiveerd worden. Vervolgens zou de Chrome-browser voor het Android-platform websites via een proxyserver van Google opvragen. Daarbij zou een mobiele gebruiker mede door het toepassen van het spdy-protocol een website sneller moeten kunnen opvragen.

Spdy heeft tot doel om content binnen de browser sneller in te laden door een aantal aanvullingen op het bestaande http/1.1-protocol. Zo wordt datacompressie toegepast op de http-header en dankzij multiplexing kunnen een onbeperkt aantal requests over één verbinding worden gemaakt. Ook wordt prioritering uitgevoerd en het is mogelijk om data vanaf een server naar een client te pushen zonder dat de browser een request heeft gestuurd.

Ondanks dat het spdy-protocol goede kans maakt om deel uit te gaan maken van de http/2.0-standaard en steeds meer browsers spdy ondersteunen, moeten ook websites het protocol ondersteunen om de beloofde snelheidswinst te realiseren. Door mogelijk een proxydienst aan te gaan bieden, lijkt Google zich te gaan richten op websites die nog niet spdy-verbindingen aanbieden. Daar zouden vooral mobiele gebruikers van kunnen profiteren omdat zij veelal een tragere internetverbinding hebben dan gebruikers met een vaste verbinding.

Onder andere Opera en Amazon bieden mobiele gebruikers al een proxydienst aan door middel van respectievelijk hun Turbo- en Silk-dienst in een poging websites sneller in te laden. In ieder geval Amazon Silk maakt al gebruik van spdy. Welke vorm de mogelijke Google-proxy zal krijgen, is nog niet duidelijk.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-03-2013 • 11:30

36 Linkedin

Lees meer

Reacties (36)

36
36
22
3
0
1
Wijzig sortering
You can enable the feature, which is still in development, by running the following switch (connect your phone or tablet to your PC, turn on USB Debugging, and use the Android SDK):

adb shell ‘echo “chrome –enable-spdy-proxy-auth” > /data/local/tmp/content-shell-command-line’
Anoniem: 126717
@timd933 maart 2013 12:00
En vervolgens kan je weer gewoon naar de Piratebay toe, ook wel handig voor desktop browsers.
Ik vermoed dat Brein snel gaat denken aan mogelijke acties...
Ik las 'You can enable the FUTURE, which is still in development', zou ook gekunnen hebben, toch?
"Onder andere Opera en Amazon bieden mobiele gebruikers al een proxydienst aan door middel van respectievelijk hun Turbo- en Silk-dienst in een poging websites sneller in te laden. Deze maken echter geen gebruik van het spdy-protocol."

Silk gebruikt juist wel spdy voor de verbinding tussen de browser en de proxy: http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Silk

En ook Opera Turbo kan gebruik maken van spdy. Ik weet alleen niet of dit inmiddels standaard aan staat:
http://my.opera.com/deskt...23/spdy-support-for-turbo
Opera heeft in juli 2012 al een eerste testbuild (12.01) met SPDY uitgebracht.
http://dev.opera.com/articles/view/opera-spdy-build/

En sinds oktober 2012 is het een feature in Opera Turbo
http://my.opera.com/deskt...23/spdy-support-for-turbo

Helemaal probleemloos ging dat overigens niet en vaak werd aangeraden SPDY uit te zetten.
Fixed that.
"We want to know everything you do online." - Google :)
Het lijkt me dat ze op deze manier prachtig het browse gedrag van mensen kunnen monitoren.
Want een proxy die een protocol van google gebruikt is automatisch "evil" in tegenstelling tot een klassieke proxy?

Typische anti-google FUD.
@boe2 Nee hoor helemaal niet, gebruik google constant. Maar in Nederland gaat iedereen al piepen bij een electronisch patienten-dossier. Men staat nooit stil dat je online totaal niet anoniem bent en ze veel meer van je weten dan je wellicht wil.

Gewoon een gevalletje: Het gebruiksgemak (en noodzaak) is dermate hoog dat je er verder geen aandacht aan schenkt. Probeer maar eens een goed zoekresultaat te ontfutselen van een zoekmachine die niet zo veel van je weet: DuckDuckGo. Over het algemeen loodst Google je veel eerder naar het juiste resultaat omdat hij beter 'weet' wat je voorkeuren zijn.
Met het verschil dat in het EPD wel iets andere informatie staat dan op het internet. Ik zet niet al mijn ziektes en andere mogelijk intressante gewoontes op internet, zodat bijvoorbeeld zorgverzekeraars hun tarieven daaraan kunnen aanpassen. Daarnaast kan de informatie die ik op het internet zet me gestolen worden, terwijl niet de hele wereld hoeft te weten wat mijn gezondheidstoestand is.

Learn the difference....
Anoniem: 80466
@Tarilo4 maart 2013 16:17
Met het verschil dat in het EPD wel iets andere informatie staat dan op het internet
Klopt maar voor heel veel mensen is de informatie over wat ze doen op het internet veel privacygevoeliger dan het EPD.
Daarnaast kan de informatie die ik op het internet zet me gestolen worden, terwijl niet de hele wereld hoeft te weten wat mijn gezondheidstoestand is.
Uit je internet surfgedrag en je internet zoekgdrag is het makkelijk genoeg op te maken wat je sekuele voorkeuren zijn en je politieke voorkeuren en vermoedelijk ook nog wel info over je gezondheid te verkrijgen.
Dat zal voor veel mensen dus wel heel bezwaarlijk zijn. Als men daarnaast ook nog informatie uit emails scant en opslaat kan er een gedetailleerd profiel van jou worden aangelegd.
Als die info op straat komt te liggen kan het gebruikt worden door bijvoorbeeld werkgevers bij solicitaties.
Sterker nog, Google kan het gewoon verkopen als ze dat zouden willen.
Naast dat er een verschil van informatie is dat wordt opgeslagen, acht ik de jongens van google iets capabeler dan de overheid qua ict en beveiliging.
Anoniem: 156876
@Tha_Butcha4 maart 2013 09:01
Dat zeker. Maar goed, ze hoeven het niet te beveiligen tegen zichzelf. ;)
in tegenstelling tot een klassieke proxy maakt google er geen geheim van dat ze alles van je willen weten en die gegevens verkopen, terwijl de rest nog wel iets geeft om privacy van klanten en hun geld op andere manieren verdient, vaak ook door gewoon kosten aan te rekenen
Uhh voor zo ver ik weet verkoopt Google geen gegevens? Wordt alleen door hun zelf gebruikt om persoonlijke advertenties te tonen
Google zou inderdaar nooit jouw gegevens verkopen. Jouw gegevens zijn hun enige inkomstenbron, als ze die gaan verkopen aan anderen kunnen ze hun eigen zaak wel sluiten.
hoe dit op -1 is komen te staan, mij een raadsel, altijd maar bij elke bericht dat big-google-is-watching-you geOH... kap daar nu 's mee we weten wel gat google graag wat meer van je wilt weten, net als facebook, twitter, microsoft en tal van andere bedrijven...

uw eigen privacy heeft u zelf in de hand ...... het zou eens tijd worden voor een postbus 51 spotje ... veel te veel mensen klagen enkel over anderen... over hoe zij het slachtoffer zijn... in de psychologie is daar zelfs een term voor... ik laat het aan u deze op te zoeken en hieronder te posten.... (of niet)...
Als je bent aangemeld met je Google-account in de Chrome browser op android, weten ze toch dat toch al. Dus het is niet zo dat ze hierdoor meer over je weten (tenzij je niet bent aangemeld,maar dan weten ze nog steeds niet wie je bent).
Anoniem: 440603
@DJ-Anubis3 maart 2013 13:02
Blijf jij maar lekker stil staan :D

Cloud service is de toekomst
hahaha, mij niet gezien! :) Baas in eigen document! ;)
Anoniem: 440603
@DJ-Anubis3 maart 2013 13:24
Dat zegt mijn opa ook en die gebruikt nog een ganzenveer en inkt.
Die twee gaan prima hand in hand. Jouw reactie is vooral gebrek aan realisme, dat is minder had bedoeld dan het klinkt, maar in de praktijk zijn er prima voorwaarden te scheppen.

Cloud service is zelfs nu, en niet de toekomst.
Ik heb het net geprobeerd op Android 4.0.4, maar niet door gebruik te maken van de SDK maar een Terminal programmaatje.
Staat dat de daemon succesvol is gestart, maar daarna weer "device not found"..

Naja we gaan het zien.
Als je android terminal emulator gebruikt, is het commando gewoon 'echo “chrome –enable-spdy-proxy-auth” > /data/local/tmp/content-shell-command-line'.
Anoniem: 478973
3 maart 2013 21:16
Android wordt steeds en meer de technologische voorloper op vlak van features en technologieën. Doe zo verder Google!
Als je het artikel daadwerkelijk had gelezen, had je kunnen zien dat Google hier catch-up speelt. Zowel amazon als opera hebben dit al namelijk.
Onder andere Opera en Amazon bieden mobiele gebruikers al een proxydienst aan door middel van respectievelijk hun Turbo- en Silk-dienst in een poging websites sneller in te laden. Deze maken echter geen gebruik van het spdy-protocol.
Let wel op dat Opera niet gewoon een standaard HTTP proxy is, daar is namelijk nauwelijks snelheidswinst mee te behalen als de grootste vertragingsfactor de verbinding naar de user is. Opera gebruikt een proxy die ook afbeeldingen kan comprimeren of weglaten, en hoogstwaarschijnlijk ook maar één verbinding opzetten en dus multiplexen, zoals het SPDY protocol.

Het voordeel van SPDY is dat het open source is, en ook gewoon gebruikt kan worden om naar een website te verbinden. Voor een proxy doet Opera Turbo niet onder SPDY, denk ik.
Ik ben toch wel benieuwd hoe veel snelheidswinst dit nu op zou leveren. (en dan in praktijk, en geen theoretisch gebrabbel)
Volgens mij is langzaamste schakel in het hele verhaal toch vaak de verbinding van de device zelf. En behalve als er een soort compressie gedaan wordt zal de snelheidswinst dus niet of nauwelijks er zijn.

Alhoewel ik ook zie dat er al data verstuurd wordt vanaf de server zelf. Maar of dat nu gewenst is op een mobiele device.
waar ik me het meest zorgen over maak is het pushen naar de client zonder dat er een request is verstuurd. Betekend dus dat de mensen niet meer op linkjes hoeven te klikken om een virus infectie op te lopen je krijgt ze vanzelf toegestuurd. Of mis ik iets?
Willen we dat wel? Via een proxy weet men nl. enorm veel over ons ge/verbruik - niet dus!
dan wacht je tot er een slimmert komt die een opensource spdy proxy bouwd, ik zit eigenlijk wel te wachten op een web-accelerating proxy die dit ondersteunt, effcientere benutting van verbindingen + re-compressie en re-encoding dit alles bij elkaar zou een rete effiente data tranfer naar je mobieltje moeten kunnen realiseren...

en met de data limieten van nu zou dat zeker wel wenselijk zijn... (sommige mensen zitten met maar 100mb per maand bij een verder toch al veel te duur abo... in het buitenland is het vaak zelfs NOG minder en NOG duurder..
Anoniem: 469544
3 maart 2013 14:12
ADB zegt: "Het systeem kan het opgegeven pad niet vinden." :( met het volgdende commando: adb shell 'echo "chrome --enable-spdy-proxy-auth" > /data/local/tmp/content-shell-command-line'

Weet iemand hoe ik dit op moet lossen? Ik heb Chrome for Android Bèta..
Ja als je eerst gewoon adb shell doet, en daarna pas 'echo "chrome --enable-spdy-proxy-auth" > /data/local/tmp/content-shell-command-line' , dan zou het moeten gaan
Anoniem: 469544
@timd933 maart 2013 15:38
Helaas, het commando doet wel maar er gaat geen verkeer via een proxy.. :( http://prntscr.com/uv839

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 469544 op 3 maart 2013 15:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee