De Internet Engineering Task Force heeft het HTTP Strict Transport Security-protocol tot webstandaard verheven. Het hsts-protocol, een mechanisme dat de betrouwbaarheid van versleutelde ssl-verbindingen moet verbeteren, wordt echter nog weinig toegepast.
Via het hsts-protocol kunnen websites in de http response header aangeven dat zij uitsluitend toegankelijk zijn via versleutelde https-verbindingen. Reguliere onversleutelde http-verbindingen worden daarbij geweigerd. Het protocol moet een aantal aanvalsmethoden verhinderen op websites die ssl gebruiken. Zo voorkomt hsts-protocol dat zogenaamde mixed content wordt ingeladen door een webbrowser. Het mixed content-probleem treedt op wanneer een webserver bijvoorbeeld scripts van een niet beveiligde server van een derde partij ophaalt en aan de eindgebruiker serveert. Hierdoor ontstaat het risico dat een aanvaller een zogeheten session cookie weet te bemachtigen.
Hsts kan ook een middel zijn om man-in-the-middle-aanvallen te verhinderen. Browsers die contact leggen met websites die hsts ondersteunen en dus een https-verbinding vereisen, slaan deze informatie tijdelijk in een cache op. Als de gebruiker opnieuw verbinding maakt met dezelfde site, zal uit de browsercache blijken dat de website een https-verbinding nodig heeft. Zolang de houdbaarheidsdatum van deze informatie in de browsercache niet is verlopen, zal het uitvoeren van een man-in-the-middle-aanval aanzienlijk bemoeilijkt worden.
Inmiddels heeft het Internet Engineering Task Force het HTTP Strict Transport Security-protocol als webstandaard gepubliceerd. Enkele browsers, waaronder Chrome en Firefox, kunnen met hsts overweg, maar er zijn nog relatief weinig websites die gebruik maken van het protocol. Zo heeft SSL Pulse, een project dat het gebruik van ssl op het web in kaart brengt, becijferd dat van de 180.000 populairste websites met https-ondersteuning slechts een kleine 1700 hsts geactiveerd heeft. Daarnaast zouden veel van deze sites de hsts-implementatie niet goed geconfigureerd hebben, bijvoorbeeld door een te korte caching-periode via de time to live-instelling, zo schrijft NetworkWorld.
Het is de vraag in hoeverre hsts breder geïmplementeerd zal gaan worden nu het protocol een officiële IETF-standaard is. Diverse sites van Google ondersteunen het veiligheidsmechanisme, evenals PayPal en Twitter. Facebook is bezig om dataverkeer via https te laten verlopen, maar de sociale-netwerksite biedt nog geen hsts-ondersteuning.