Browsermakers hebben het vertrouwen in ssl-autoriteit DigiNotar defintief opgezegd. Dat betekent dat browser bij sites die gebruik maken van DigiNotar-certificaten, zoals Nederlandse overheidssites en DigiD, foutmeldingen gaan geven.
Na een update geeft Firefox daarom foutmeldingen bij alle ssl-certificaten van DigiNotar, meldt Mozilla in een blog. Andere browsermakers doen hetzelfde, meldt Mozilla. De verwijdering van DigiNotar-certificaten is definitief, zegt Mozilla.
De browserbouwer geeft drie redenen voor de verwijdering: DigiNotar stelde Mozilla niet tijdig op de hoogte, terwijl er ook valse certificaten voor Mozilla.org zijn uitgegeven bij de hack anderhalve maand geleden. Daarnaast is het onduidelijk hoeveel gevolgen de hack heeft gehad en worden vervalste certificaten in de praktijk ook misbruikt.
De stap volgt enkele uren nadat minister Donner bekendmaakte de banden met DigiNotar te verbreken. Uit een niet-gepubliceerd rapport van beveiligingsbedrijf Fox-IT zou blijken dat de veiligheid van PKIoverheid-certificaten, onder meer die van de elektronische identificatie DigiD, niet gegarandeerd kon worden. De overheid neemt de certificaten tijdelijk in eigen beheer, totdat er een overeenkomst wordt gesloten met een nieuwe ssl-autoriteit.
Nu de overheid en de browsermakers het vertrouwen hebben opgezegd, werken de ssl-certificaten binnenkort niet meer in alle grote browsers. Dat maakt de certificaten van het bedrijf uit Beverwijk zo goed als waardeloos. Daarmee is het bedrijf, dat begin dit jaar is overgenomen door het Amerikaanse Vasco, zijn bron van inkomsten kwijt.
DigiNotar kwam afgelopen week in opspraak, toen bleek dat vervalste certificaten door de Iraanse overheid zijn misbruikt om Gmail-verkeer van eigen burgers af te tappen. Niet lang daarna werd duidelijk dat het bedrijf was gehackt. Wie de hackers waren en hoe de hack is uitgevoerd, is nog altijd onduidelijk.
Overheidssites zullen komende tijd wel blijven werken. Donner adviseerde gebruikers wel om niet verder te gaan als de browser foutmeldingen geeft. Het tijdelijk offline halen van diensten als DigiD zouden te grote gevolgen hebben, meent de minister.