Valve begint besloten bètatest voor Linux-versie Steam

Valve is begonnen met een besloten bètatest voor de Linux-versie van zijn gamingplatform Steam. Deelnemers kunnen kiezen uit 26 verschillende games, waaronder Team Fortress 2. Valve is van plan de komende tijd meer mensen toe te laten tot de bètatest.

SteamDe eerste groep deelnemers is gekozen uit de 60.000 mensen die reageerden op een oproep van Valve voor bètatesters, zo meldt het bedrijf. Het aantal testers zal gestaag uit worden gebreid en Valve zal daarbij putten uit diezelfde groep respondenten. Zodra de Linux-versie van Steam in de ogen van Valve stabiel en snel genoeg is, zal de software beschikbaar komen voor het grote publiek.

Gebruikers van de Steam bèta hebben de keuze uit 26 verschillende games, waaronder Team Fortress 2, Trine 2, World of Goo en Serious Sam 3. De client bevat verder ook ondersteuning voor de aankomende Big Picture-modus, een speciale interface van Steam bedoeld voor weergave op hdtv's.

De bèta van Steam is vooralsnog alleen uitgebracht voor Ubuntu 12.04, maar Valve is van plan om in de toekomst ook andere distro's te gaan ondersteunen. Welke dat zullen zijn is nog niet bekend; Valve wil die keuze maken op basis van gebruikersfeedback.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

07-11-2012 • 08:42

56 Linkedin

Submitter: RomanW

Reacties (56)

56
53
40
4
0
6
Wijzig sortering
Reddit heeft een download link voor de geinteresseerden (Link gaat naar de comments -staan ook hints en tips in- click de link bovenin voor de download)
In het topic op GoT Steam voor Linux nu heel dichtbij vind je de download en workarounds om ook de steamclient te starten.
Ik heb (denk ik) net buiten het vaartuig geurineerd, ik zit er niet bij. Nu hopen dat ik bij de volgende batch zit, en anders wachten op een release.

Ik mag hopen dat dit de adoptie van Linux (Ubuntu in dit geval, maar toch) zal vergroten, al twijfel ik daar wel een beetje aan.
http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb

Linux gamen zit in een lift!
- Steam4Linux
- EA brengt spellen uit in de Ubuntu Store
- Blizzard gaat linux supporten (of bekijken waar mogelijk te ondersteunen)
- PlayOnLinux is mooie tool om win32 toepassingen onder linux te draaien
- Desura, is soort stream variant

Inmiddels is er een loophole ontdekt waardoor je steam toch kunt spelen zonder beta invite

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 7 november 2012 16:21]

Helaas wordt ik er (en waarschijnlijk bijna iedereen hier) er snoeihard uitgeknikkerd, omdat ik niet in de closed beta zit (unauthorized access en zo). Is er al een workaround?

EDIT: workaround: open Steam met links vanuit de browser zoals steam://open/games. Om een of andere reden gaat hij dan niet kijken of je wel closed beta access hoort te hebben. Resultaat: volledige toegang. Erg krom en lek 8)7

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 7 november 2012 13:19]

Bedankt voor de link, maar is er al een 64 bit versie van de steam client ?
Anoniem: 394438
@encryped7 november 2012 11:29
Waarom? 32-bits werkt toch prima?
Werkt niet prima. Voor die package moet ik 30+ andere packages installeren die ik allang al in 64bit op m'n systeem heb staan. Vind het ontbreken van 64bit support wel een grote fail eigenlijk.
Dat kun je toch niet kiezen en volgens mij is er nog altijd geen x64 versie (waarom zouden ze ook, werkt prima in x32)
Ik weet het nog zo net niet. Linux krijgt op deze wijze wel steeds meer potentie. Maar toch ontbreekt het bij Linux vaak nog een beetje aan de afwerking naar mijn idee.

Dit laatste kan echter wel dankzij o.a. introductie van de mogelijkheid tot gaming op Linux in een opwaartse lift terecht komen. De adoptatie naar Linux zal hierdoor namelijk toch wel minimaal enigzins positief gestimuleerd worden. Waardoor het gebruiksvriendelijke en het-oog-wil-ook wat aspect van Linux verder kan verbeteren.

Uiteraard is dan natuurlijk weer de vraag, zit de doorgewinterde Linux gebruiker daar op te wachten? Tenslotte, het gaat ze er vaak niet om of het OS voordelig is, maar het gaat om wat er onder de kap mogelijk is. Als ten behoeve van gebruiksvriendelijkheid, veiligheid voor de gemiddelde consument en design daarin te ver wordt afgewijkd naar een Windows / OSX setup valt dit mogelijk niet altijd evenzeer in de smaak.

Ik ben verder wel benieud hoe de performance verschillen in individuele games zullen worden voor de benoemde titels e.a. binnen de Linux variant voor Steam. Eerdere resultaten zijn over het algemeen gunstig. Als deze trend zich voortzet, of mogelijk op Linux zelfs hoger gekregen weet te worden, dan zal dat de adaptatie enkel maar bespoedigen.
Ik ben verder wel benieud hoe de performance verschillen in individuele games zullen worden voor de benoemde titels e.a. binnen de Linux variant voor Stea
Quake3 draait onder linux ongeveer 10-20fps hoger met zelfde instellingen onder windows!
Bij die vraag wordt altijd quake 3 (puur opengl) erbijgesleurd met de commentaar "kijk eens hoe snel het is!". De meerderheid van steam games draait echter op Direct3D. De echte vraag is hoe de performance daar is.
D3D bestaat niet onder Linux dus kun je ook niet vergelijken. Maar als je D3D games onder wine draait is soms de performance ook beter dan onder windows, maar dit is erg game-afhankelijk. Ik kan me herinneren dat Vice City onder Linux/wine een heel stuk beter liep dan onder Windows...
D3D games draaien gewoon niet op linux totdat de ontwikkelaar een aangepaste versie maakt die D3D vervangt door OpenGL.

[Reactie gewijzigd door TommySprat op 7 november 2012 15:43]

Gaming onder Linux is een beetje een kip-ei verhaal...aangezien gaming devs zich vanaf het begin al vooral geconcentreerd hebben op Windows gebruiken gamers vooral Windows, waardoor de devs op hun beurt niet veel brood zien in Linux als markt voor gaming omdat de meeste gamers toch onder Windows spelen...dit soort initiatieven doen mij daarom deugd, zoals je al aangeeft lijken de devs zich nu voorzichtig wat meer met Linux bezig te gaan houden, waardoor hopelijk steeds meer gamers zich ook met Linux gaan bezighouden, waardoor de devs zullen gaan inzien dat er wel degelijk markt bestaat voor gaming op Linux en dat de beperkende factor vooral het gebrek aan games is....

De 'doorgewinterde Linux gebruiker' zit misschien niet direct te wachten op betere gaming support op hun OS, maar indirect natuurlijk wel...als de markt voor Linux groter wordt omdat meer mensen het gaan gebruiken, zal er ook steeds meer ondersteuning komen vanuit hard- en software fabrikanten. Als die het spelletje netjes meespelen en hun drivers e.d. open source maken dan kan Linux gigantische stappen zetten omdat de krachten van dev en gebruiker dan gebundeld kunnen worden.

Ik hoop dat dit een trend is die door gaat zetten, zodra het mogelijk is laat ik Windows direct vallen, het voegt echt niets toe voor mij...als ik normaal kon gamen onder Linux had ik de overstap al lang geleden gemaakt...
Een andere reden dat gamers vooral Windows gebruiken is omdat je, naast hier en daar wat Apple, alleen maar Windows computers kunt kopen in een normale computerwinkel. Wat de boer niet kent...
Linux heeft een ander kip-ei verhaal: als het niet bekend is gebruikt niemand het en als niemand het gebruikt wordt het ook niet bekend.

Alle kul die je af en toe hoort over een zogenaamd brakke interface en slechte driver ondersteuning komt van Windows fanboys en mensen met exotische hardware(-combinaties). Smaak is erg persoonlijk, maar zegt niks over de kwaliteit. De jaren 90 zijn allang voorbij. Linux is tegenwoordig ook een prima platform. M'n pa gebruikt het al vele jaren en heeft er een stuk minder problemen mee dan met XP.
<quote>Uiteraard is dan natuurlijk weer de vraag, zit de doorgewinterde Linux gebruiker daar op te wachten?</quote>

Ik kan je verzekeren dat wij hier op zitten te wachten. De enige reden dat er hier nog een windows install rondslingert is om te gamen. Voor vele Linux user betekend dit dat we volledig afscheid kunnen nemen van Windows.
Als je alle spellen wil kunnen spelen zal dit geen soelaas bieden, games die volledig in DX zijn gemaakt, en dat zijn de meeste, zullen niet te porteren zijn zonder grootschalige inspanning van de makers en ik denk dat die stap toch nog wel een brug te ver zal zijn.
Dat lijkt me niet zo'n probleem. Als je alle spellen wilt kunnen spelen moet je ook geen Windows computer kopen want de helft van de games komt tegenwoordig alleen nog maar voor console uit. Onder Windows is het aanbod ook beperkt, dus ik zie niks waarop Linux achter blijft. Zolang de *goeie* games maar geport worden is er niks aan de hand.
Ach als het op ubuntu werkt werkt het op debian. Dat is al een gros van de disto's dan. Daarnaast als alles eenmaal beetje stabiel is zijn er genoeg linux tweakers die er hard aan zullen werken de andere distro's te ondersteunen. Misschien niet officeel maar goed.

Heb zelf helaas de boot ook gemist. Ben echt razend enthousiast hiernaar, denk dat ik dan eindelijk moet stoppen met bijna alle games die linux supporten te kopen XD.
Zeg nooit "als het op Ubuntu werk werkt het op Debian". Misschien word er een library gebruikt die onder Ubuntu een nieuwe versie is dan onder Debian waardoor het niet werk.

Ik heb dit bij andere packages (Gimp, Chrome (pepper flash)) meerdere malen meegemaakt namelijk.
En dat is hier inderdaad het geval. Valve had het beter omgekeerd gedaan. Gebouwd op een conservatief platform zoals Debian en dan was de kans wel groot geweest dat het ging werken op Ubuntu en een hoop andere distributies. Zelfs Debian unstable bevat te oude pakketten voor deze beta.
En ik hoop oprecht dat Steam dit soort gedoe (verschillende distro's, afwijkende libraries) fatsoenlijk weet te tackelen, anders wordt het nooit wat.

Sta - als voormalige Windows only man - door de adoptie van Android en het een beetje onwennig aankijken tegen Windows 8 echt wel open voor wat anders/nieuws, maar ik heb geen zin om overmatig veel tijd en energie te steken in het bij elkaar schrapen van de juiste stukjes OS software.

Er is hier absoluut een markt voor. Nu steeds meer gebruikerssoftware web-based - en dus platformonafhankelijk - wordt aangeboden, zijn games nog het enige bastion waar de PC t.o.v. Linux de wereld voor zichzelf heeft. Maar zoals gezegd, het moet wel een beetje makkelijk gaan.
Als je het bij Ubuntu houd heb je hier geen last van. Omdat het zo' n populaire distro is is er veel software beschikbaar.

De keren dat je echt moet gaan graven zijn denk ik klein dankzij het Ubuntu Software Center waar veel van de software die je nodig hebt al inzit.

Ik zou zeggen: probeer Ubuntu eens een week/maand uit. Bevalt het niet kun je altijd nog terug naar Windows (je HOEFT 8 niet te installeren)
Dan moet Valve wel de sources van de client vrijgeven.
VALVE hoeft helemaal niets vrij te geven als zij geen GPL code gebruiken van Ubuntu/GNU/Linux zelf. :)
Ze linken een hoop standaard systeem libraries. En daarnaast is het nog een 32bit package ook...
Zelf vermoed ik dat dit slechts het begin is. Valve gaat eerst kennis en een levensvatbaar platform voor Linux uitbouwen. Vervolgens gaan ze developers warm maken om hun games ook op Linux uit te brengen.
Volgende stap die ik verwacht (en die de meeste niet zullen verwachten) is dat Valve met een Steambox console uitkomt die draait op een gemodifiëerde Linux build met Steamclient en een controllervriendelijke UI (Xbox/PS3 achtig). Developer hoeven slechts één Linux build af te werken en ze hebben een build voor de PC én de consolemarkt. Ook zou Valve eenvoudig strak geprijsde "Steam certified computer systems" kunnen aanbieden (via een pc-bouwer als Dell) die dezelfde specs heeft als hun console, waar 100% compatibiliteit en performance op je desktop gegarandeerd kunnen worden. Ideaal voor gamers die hun pc gebruiken voor zowel games als surfplezier/productiviteit/werk.
Voeg daarnaast mediaspeler functionaliteit aan toe, degelijke chat, keyboard+mouse support en ze zouden wel eens een killer in handen kunnen hebben die als een storm door de console wereld zal razen.

ik denk alvast heel ver vooruit en mogelijk is het ook wel vergezocht, maar die Steam console op linux, daar ben ik vol van overtuigd!
Ik heb dezelfde gedachten! Ik verwacht dat in dezelfde tijd Apple ook met een Apple tv met app store uitkomt. Vernieuwende tijden, geen ouderwetse consoles meer, allemaal apparaten die breed inzetbaar zijn.
Dota2 en Starcraft 2 (Blizzard Games) naar Linux = Bye bye Windows
Van Starcraft 2 weet ik dat het al prima speelbaar is via PlayonLinux, van DOTA2 weet ik het niet. Ik ben helaas ook niet uitgekozen voor de beta, maar ik draai ook nog een oude Ubuntu (10.04) en heb geen zin om te upgraden.

De reden dat ik niet meer game is het niet draaien van games onder Linux, zou wel eens kunnen gaan veranderen zodra het draaien van games makkelijker wordt. Ik heb gewoon geen zin in een halve gebruikerservaring via Wine op dit moment, en met een ATI kaart met brakke driver-ondersteuning ook geen zin om er tijd in te steken! Maar ik heb wel degelijk games kunnen draaien onder wine / playonlinux, dat kan al jaren.

[Reactie gewijzigd door paradoXical op 7 november 2012 12:06]

Anoniem: 456920
7 november 2012 10:10
Grappig hoe mensen denken dat linux(varianten) de nieuwe OS zal worden voor gamen voor de PC.

Steam, kan wel TF/Portal/CS etc all the valve games naar linux porten maar je moet realiseren dat de meerderheid van de games op steam niet van valve zijn.


Ik denk dat is nog ver te zoeken, want ze zullen echt niet all te veel tijd daar in stoppen en op een gegeven moment haken ze wel af als ze merken dat ze er niet genoeg aan verdienen.

Sorry, maar dat is nou eenmaal geen geld geen fun.

Maar ja, we moeten het maar eens zien hoe het zal gaan ik wens ze veel succes maar of ze het gaat lukken mehh
Natuurlijk zijn de meerderheid van de Steam games niet van Valve zelf, maar als ze hun eigen games volwaardig overzetten en goede ondersteuning gaan bieden en nog veel belangrijker: marktaandeel gaan krijgen, dan zullen andere partijen Linux hopelijk ook een stuk serieuzer gaan nemen.

Op dit moment is Linux voor devs en uitgevers niet interessant omdat er zogezegd geen markt voor zou zijn, want alle gamers zitten op Windows...met dit soort initiatieven kan worden aangetoond dat men meer noodgedwongen onder Windows hun games speelt dan dat het een keuze is, of toch tenminste dat er een wezenlijke groep mensen is die graag naar Linux zou willen overschakelen.
Enig idee of je de games die al in je Steam library zitten opnieuw moet kopen voor Linux?

Als er meer games voor Linux via Steam uitkomen dan is het voor mij bye bye Windows... Momenteel zijn games de enige reden dat ik nog Windows draai op mijn main rig.
Eerder aangekochte games kunnen gewoon opnieuw gedownload worden via de Linux client. Ik ben momenteel Serious Sam 3 an het binnenhalen, ben benieuwd.
nu nog een goede office suite en de creative suite van adobe en ik kan overstappen :p
LibreOffice is lang zo slecht nog niet. Tuurlijk is het even wennen maar dat is met elk ander kantoorpakket zo.

Een van de dingen waar ik nog op zit te wachten is een goede IDE, daar was Ubuntu zelf mee bezig geloof ik dus dat is een puntje wat hopelijk snel is opgelost.
Slecht is het niet, maar wel enorm log.
En zonder office kan ik nog leven, maar zonder cs6 niet (nodig voor 't school)
Log? Hoe bedoel je dat? Ik ondervind dat zelf namelijk niet mbt resources. Ook het starten van LO duurt niet zolang meer (LO 3.6) als voorheen, dit is echt een verbeterd punt in 3.6 tov andere 3.x releases.

En tsja, CS6 voor school nodig.. dan zou ik bij Windows/OSX blijven.
Als je echt wil proberen is er VirtualBox, of, als je je avontuurlijk voelt, dualboot.
ik heb de 3.6 versie nog niet geprobeerd, maar herinner mij idd wel soper slome opstart tijden, ik denk dat ik voorlopig bij windows blijft, maar mss dat adobe ooit hun mastersuite naar linux port
Ik heb gisteren geprobeert te wennen aan Office 2010, 2 uur lang. Ik kon in ieder geval niet wennen, inspringing ging steeds door elkaar, opsommingstekens reageerden vreemd en zo nog wat problemen.
Maar bovenstaande waren wel de belangrijkste, ik kreeg er geen verzorgd document uit.
AAh, wat jammer geen Dota2 voor linux.... bijna klaar voor de volledige transitiie naar linux ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee