Avonturier landt op aarde na sprong van 39 kilometer

Een Oostenrijkse avonturier is zondagavond succesvol vanaf circa 39 kilometer hoogte naar beneden gesprongen. Daarmee heeft hij een wereldrecord verbroken. De avonturier, Felix Baumgartner, maakte echter niet de langste vrije val ooit.

Felix BaumgartnerRond kwart over acht 's avonds, circa tien minuten nadat Baumgartner aan zijn vrije val begon, landde de 43-jarige Oostenrijker met succes in Roswell, in de Amerikaanse staat Nieuw-Mexico. Hij sprong van een hoogte van 39 kilometer; de hoogste afstand waarvan een mens ooit naar beneden is gesprongen. Het vorige record stamde uit 1960 en stond op 31,3 kilometer. Bovendien is Baumgartner de eerste mens die zelfstandig, en meetbaar, door de geluidsbarrière heen is gebroken. De records moeten nog officieel worden goedgekeurd.

Baumgartner werd tot de recordhoogte gebracht met een ballon en rond vijf over acht, Nederlandse tijd, begon hij aan zijn sprong. Miljoenen mensen wereldwijd zagen hoe Baumgartner uit zijn capsule stapte en binnen mum van tijd een snelheid van ruim 1200 kilometer per uur bereikte. Naar de YouTube-livestream keken op het hoogtepunt circa acht miljoen mensen. Daarmee is ook het record voor het aantal mensen dat gelijktijdig naar een YouTube-livestream keek, met een factor zestien verslagen.

De avonturier vestigde ook meteen het record voor de hoogste ballonvlucht. Een ander record verbrak Baumgartner niet: dat van de langste vrije val ooit. Na 4 minuten en 15 seconden ging de parachute van Baumgartner open; het record voor de langste vrije val staat op 4 minuten en 36 seconden. Dat record werd in 1960 behaald door Joseph Kittinger, die ook het record voor de hoogste sprong had. Tijdens de recordpoging van Baumgartner was Kittinger aanwezig om als capcom contact te onderhouden met de avonturier.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De sprong van Felix Baumgartner.

De reis van Baumgartner naar de hoogte van 39 kilometer duurde tweeënhalf uur. Tijdens de recordpoging ging niet alles goed: zo tolde Baumgartner tijdens de vrije val, en waren er problemen met zijn pak, waardoor zijn vizier besloeg. Dat kwam doordat een element dat zijn vizier moest verwarmen niet goed werkte, en dat bij een temperatuur die op die hoogte kan dalen tot vijftig à zestig graden Celsius onder nul.

De recordpoging werd aangeprezen als een reis naar de 'rand van de ruimte', maar daar is het een en ander op af te dingen. In de praktijk wordt een afstand van 100 kilometer gezien als 'grens' tussen de aarde in de ruimte, maar volgens meteorologen ligt die grens op wel 10.000 kilometer. Daar eindigt namelijk de atmosfeer. Volgens sommige natuurkundigen begint de ruimte op 20 miljoen kilometer afstand: vanaf daar heeft de zwaartekracht van de aarde niet meer de overhand.

Baumgartner wilde zijn recordpoging eigenlijk al afgelopen dinsdag doen, maar door de slechte weersomstandigheden werd die meerdere malen uitgesteld. Er zaten veel risico's aan de door een fabrikant van energydrink gesponsorde recordpoging, onder meer vanwege de lage luchtdruk. Op 36,5 kilometer hoogte is die 2 procent van de luchtdruk op zeeniveau en daar is dan ook speciale apparatuur vereist om de luchtdruk op peil te houden. Daarnaast is er te weinig zuurstof om zonder hulp te kunnen ademen. Baumgartner beschikte dan ook over een speciaal pak.

Baumgartner staat bekend om zijn stunts, zoals een skydive over het kanaal en basejumps van wolkenkrabbers. De onderzoekers die meehielpen aan de recordpoging benadrukken echter dat het project ook wetenschappelijk significant is. Zo zou opgedane kennis van pas kunnen komen voor astronauten die tijdens een missie in de stratosfeer in moeilijkheid komen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De training en het vooronderzoek voor de recordpoging (bron: YouTube)

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-10-2012 • 20:22

258

Reacties (258)

258
237
154
6
0
9
Wijzig sortering
Hij heeft overigens drie records gebroken. De hoogste bemande ballonvlucht, de hoogte parachute sprong en de snelste freefall. Helaas niet de langste, maar ach :)
Dat wordt geclaimd door Red Bull, het moet alleen nog wel officieel bevestigd worden. ;)
Verder wel een knappe prestatie, maar zonder alle technologie was dit niet mogelijk geweest.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 juli 2024 14:45]

+ Natuurlijk het record voor meeste views op YouTube tijdens een livestream. Zal wel onbedoeld zijn maar het is best indrukwekkend. Ook leuk om te zien dan zo veel mensen dit interessant vinden om te bekijken. :)
snelheid van geluid is IAS (indicated air speed) dus tov de lucht, niet tov de aarde.
dat zegt nog minder dus. als je stil staat in een windtunnel kun je dus ook een IAS hebben van meer dan 1000km/h.
Toch is zijn vrije val niet langer dan die van Joe Kittinger, die in 1960 vanaf een geringere hoogte sprong. Was Felix' pak aerodynamischer? :?
Overigens erg leuk om te lezen dat Kittinger de beste man bijstaat met raad en advies:
Luckily, Baumgartner has a former US Airforce colonel, Joe Kittinger, to guide him. And Kittinger is not just any air force colonel. For it was he who leapt from a gondola attached to a high altitude balloon in 1960 to fall from a height of 19.5 miles. He is the only man who can advise the challenger from experience. "He was my childhood hero," Baumgartner says.
Zie: http://www.independent.co...lls-to-earth-1877875.html
Hij probeerde het snelheidsrecord te halen, niet de langste tijd. Die twee gaan eigenlijk niet goed samen :)
Het kan wel, maar dan moet je niet in een rechte lijn naar beneden vallen. Misschien dat het met iets als een wingsuit gelukt was ... maar goed, ik heb er weinig verstand van en ik neem aan dat ze daar dan ook wel aan gedacht zouden hebben.
Wingsuit had geen nut gehad gezien hij de hoogste snelheden haalt op een hoogte waar er geen weerstand is en je dus ook geen lift kunt genereren
denk dat hij zijn paracutte eerder opende dat Joe
Ja dat zal het zijn. Felix meldde tijdens de val dat z'n kijkglas beslagen was; logisch dat ie dan geen risico's nam.
Vwb die hoogte mbt het openen, je hebt een bodemwaarde omdat je anders niet meer op tijd afremt en vergis je niet in het verschil in hoogte gedurende een 10 seconde.
Daarbij lag zijn snelheid hoger dan het vorige record en is het logisch dat zelfs met een hogere sprong de vrijeval uiteindelijk toch korter was.
Precies, hij zat langer in de "weerstandsvrije" zone, waardoor de snelheid waarmee hij de aarde naderde hoger lag. En afstand = snelheid x tijd. Het had wel gek moeten gaan, dat hij beide records brak.
Schijnt dat die Joe Kittinger bewusteloos raakte, waardoor hij per ongeluk te lang een vrije val had gemaakt....en dus pas laat aan het koord van zijn chute trokk.
Dat was dus niet bij die sprong. Hij raakte bij een eerdere sprong bewusteloos maar dat was niet de recordsprong.
Basically, ja, Joe ging gewoon "normaal" naar beneden, en had een klein rem-parachuutje zodat ie stabiel zou vliegen, Felix ging voor zo hard mogenlijk, andere houding en geen remparachuut dus, en dus was ie eerder beneden.
Kittinger gebruikte een kleine parachute (drogue) voor stabiliteit, aangezien zijn eerdere 2 sprongen nogal instabiel waren, waarbij hij zelfs buiten bewustzijn raakte. Daardoor viel hij uiteraard minder hard en heeft dus een langere 'vrije val' tijd.
Toch is zijn vrije val niet langer dan die van Joe Kittinger, die in 1960 vanaf een geringere hoogte sprong. Was Felix' pak aerodynamischer? :?
Hij trok de chute te vroeg open, de vrije val is enkel dat deel waarin je alleen afgeremd wordt door luchtweerstand...
Anoniem: 58485 14 oktober 2012 20:26
One small jump for men, one big jump for mankind! Mooie prestatie, met spanning gekeken... Vooral het moment van uit de capsule op 38KM hoogte springen!
39045 meter om precies te zijn :*)
bijna 39 ... het scheelde geloof ik maar een paar meter...

maar toen het ding op 38700 met meerdere meters ging stijgen dacht ik even dat ie boven de 40km zou gaan komen.. maar dat hebben ze gelukkig weten te voorkopen... - die balon was nu al flink op spanning... dus ik vraag me af waar ie op berekend was...
Ik zag het net op de livestream van redbull, erg indrukwekkende prestatie!
Maar ik moet wel zeggen dat de livestream bij mij niet te kijken was, YouTube mag er wat dataverkeer bijprikken volgens mij. (of mijn internet spacede hem, wat waarschijnlijker is)

Hij sprong trouwens boven Nieuw Mexico.

Edit:
@hieronder:
Zo te zien is het verschillend, zo kon ik de stream niet eens kijken op 240p. (hij bleef maar bufferen) en een vriend van mij keek vrolijk in 1080p.

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 22 juli 2024 14:45]

een zeer mating stream met veel haperingen, ook bij mij. (50Mbit UPC)
verder, SUPER gedaan door Felix.
Ben dan wel weer benieuwd hoeveel mensen er live meekeken op youtube.
Voor veel mensen wel en veel mensen niet aan alle reacties overal te lezen. Bij mij gelukkeg wel met een hele nette stream kunnen kijken.
Ik ook, er mooi beeld. Alleen net de sprong gemist. Het opsteigen duurde zo lang. Wel logisch, maar toch.
Ja inderdaad de stream had het zwaar, maar ja 9 miljoen kijkers. Ik was via een alternatieve stream (CBS dacht ik) aan het kijken op 720. Maar ik zat toch wel even van, Zal hij het doen? Komt hij niet beneden zo plat als een pannenkoek? Damn, het is misschien geen maanlanding, maar wel echt grensverlegend!
OffTopic:
[quote]maar ja 9 miljoen kijkers[/quote]
8,1 miljoen - had ik zelf mogen aanschouwen

Is al 20 keer genoemd, had niet gelezen, sorry

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 22 juli 2024 14:45]

Anoniem: 126698 @erwinb14 oktober 2012 21:23
Volgens mij rond de 8 miljoen mensen
Jazeker:
The uploader has not made this video available.
Sorry about that
100mbit glas hier en gewoon hd 1080P ...

als je even leest 8mln
Ook 100mbit glas en zelfs 240 werkte niet lekker.
Ik heb het op tv gekeken, lekker makkelijk op een Duitse zender van Telenet. Wel geen bekende zender zoals ard of wdr. Mooie prestatie was het zeker.
BBC en CNN hadden het beide ook live.
Zijn voor mij ook de meest voor de hand liggende zenders bij wereldnieuws als dit.
nou ja wereld nieuws??? heb ik zo vraag tekens bij... beetje in het segment wie het snelst kan rijden..

Dat het een prestatie is oke,, Je moet toch fit zijn om daar te kunnen komen en de druk en kou te kunnen weerstaan ook al heb je een druk pak aan. Maar nieuws als via deze weg hebben we een medicijn tegen xxx ziekte kan ik er niet uithalen. Of oplossing voor het olie tekort :S

any way kanp gedaan. maar niet wereld nieuws waardig.
Wereldnieuws betekent niet dat het de wereld voor altijd zal veranderen, zoals de voorbeelden die jij noemt. Een groepje mensen die net iets vaker de bal in een metalen frame weet te trappen dan een ander groepje mensen is ook wereldnieuws.
offtopic:
Het is ook niet wereld nieuws waardig, het is wereldnieuwswaardig
Ik heb BCC en CNN gecheckt,
maar beiden hadden geen uitzending toen de balon omhoog ging,
wanneer (hoe laat ) was dat dan? :?
Anoniem: 385714 @HoeZoWie15 oktober 2012 11:24
lang nadat de BCC al gesloten was denk ik zo :+
Was live op Acht te volgen in Belgie :)
Heb de stream zonder enige problemen kunnen volgen op het 3G netwerk van T-Mobile op mijn SGS3 en even later op de WiFi hotspot van de Mc Donalds, ook zonder lag.
Ik had daar geen last van. Heb het gewoon op 720p kunnen volgen.
Wat ik erg interessant vond was dat de temperatuur uiteindelijk weer toe begon te nemen. Het was op een gegeven moment min 50 graden en naamte hij steeg werd het uiteindelijk nog maar min 3,7.
Ben overigens ook erg benieuwd naar de documentaire van BBC die over 4 weken (ongeveer) uit komt.

Edit: voor de mensen die het hebben gemist: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19943194

En info van de vorige record houder Joseph Kittinger die het record zetten in 1959-1960: http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Excelsior

edit2 : hij heeft de geluidssnelheid doorbroken 1,342.8 km/h (Mach 1.24)

[Reactie gewijzigd door nr12 op 22 juli 2024 14:45]

Wat ik erg interessant vond was dat de temperatuur uiteindelijk weer toe begon te nemen. Het was op een gegeven moment min 50 graden en naamte hij steeg werd het uiteindelijk nog maar min 3,7.
Dat ligt aan de samenstelling van de atmosfeer. Dat vind je bij alle planeten en manen terug.
Hier een voorbeeld van Titan:
http://129.2.14.3/~nixon/papers-pdf/flasar-05-titan.pdf
Ja, Red bull's verklaring ervoor was dat hoe hoger je komt, het weer warmer word door de zon. Ik heb dat zelf geinterpreteerd als dat je 2 bronnen van warmte hebt, de aarde en de zon, tussen de 10 en 20k is het dus kouder omdat het daar laagste effect heeft van de zon en aarde samen.
Heeft gewoon met maken in welke sfeer je zit. Iets met de gas samenstelling ofzo :9
quote van wikipedia over de stratosfeer.
. De toename van de temperatuur in de stratosfeer is een gevolg van de absorptie van ultraviolet licht van de zon. De hoeveelheid straling die doordringt, wordt kleiner naarmate de afstand tot de aarde afneemt. Gecombineerd met een grotere dichtheid van de atmosfeer resulteert dat in een temperatuurdaling.
Als je minder materie om je heen heb (de luchtdichtheid om je heen neemt af) heb je ook minder om je warmte aan af te geven.
Ik heb de stream heel de tijd open gehad van een uur of 4 denk ik stond hij al open...

heb het opblazen van de ballon en al gezien; het opstijgen, alles ... :)
en dat op 720p, zonder enige problemen...
jah, misschien een keertje of 2 dat hij eens moest herbufferen...

voor de grap keek ik ook eens op tv (naar Servus TV HD, want daar zag ik toevallig dat ze het live aan het uitzenden waren, en daar waren ze wel 4 minuten verder dan op het internet... en als ik een nieuwe stream opende (tweede browser) dan was die ook wel 20 seconden verder dan mijn eerste browser die al een uur of twee bezig was ...
ik vermoed dan ook dat servus tv ter plekke was en de stream voordat hij gecode werd op youtube al kon oppikken en hem via satelliet kon uitzenden (servus tv is een FTA sat-zender)

Verder, ivm de jump zelf; zijn er nog mensen wie het is opgevallen; hij is even knock out gegaan tijdens de sprong... da's ook de reden waarom hij is beginnen te tollen toen hij door de geluidsgrens ging... ik vermoed dan ook dat het beoogde doel niet bereikt zal worden (bv; ruimtetoeristen die in groep naar de ruimte vertrekken maar niet allemaal even lang blijven konden anders met een 'shuttlesysteem' naar de rand van de troposfeer gebracht worden en gedropt worden met een parachute, dit is veel goedkoper dan dat een vliegtuig/shuttle tot helemaal op de aarde moet landen en weer opstijgen... Echter kan je dus blijkbaar het bewustzijn verliezen door de snelheid/sonic boom wanneer je zo snel afdaalt zonder toestel...)
Ik verwacht niet dat je omschreven beoogde doel een reden kan zijn. Het afdalen van 40km hoogte is niet zo'n probleem. Op deze manier was het nieuw en uitdagend, maar met een capsule of ander vliegtuig-achtig apparaat is dat goed te doen.
Het grote probleem bij het terugkomen vanuit bijvoorbeeld het ISS is dat je een snelheid hebt van bijna 28000 km/h. Daar moet je vanaf zien te komen en dat kan tot nu toe alleen met heel dikke hitteschilden. Zoals gezegd: het daarna landen is relatief een peuleschil.

Vergeleken met die 28000 km/h had Baumgartner het natuurlijk makkelijk. Hij begon met lage snelheid (tov aarde) en is geloof ik nooit sneller gegaan dan 800 km/h. Wel een flink verschil.
Anoniem: 159816 @sandeman15 oktober 2012 03:31
Hij ging door de geluidsbariere heen, dus sneller dan 800 ging hij wel :)
De geluidssnelheid is niet op elke hoogte hetzelfde. Maar inderdaad, 800 km/h was aan de lage kant. Volgens wikipedia was zijn maximale snelheid 1342 km/h. Maar dit is nog steeds 20 maal langzamer dan de snelheid die je kwijt moet raken wanneer je uit een baan om de aarde komt.
Het grote probleem bij het terugkomen vanuit bijvoorbeeld het ISS is dat je een snelheid hebt van bijna 28000 km/h. Daar moet je vanaf zien te komen en dat kan tot nu toe alleen met heel dikke hitteschilden. Zoals gezegd: het daarna landen is relatief een peuleschil.
Hitteschilden zijn niet het enige alternatief. Rem raketten werken het beste. Echter is dat vele malen kostbaarder dan een paar keramische tegels.
Miljoenen mensen wereldwijd zagen hoe Baumgartner uit zijn capsule stapte en binnen mum van tijd een snelheid van ruim 1200 kilometer per uur bereikte.
Anoniem: 415197 @bogy15 oktober 2012 16:17
hij is even knock out gegaan tijdens de sprong
Ik vraag me af wat daarvan de reden is. De druk op zijn pak? Of het tollen?

Verder vraag ik me af of zijn parachute ook "remote" kon worden geopend voor het geval hij bewusteloos zou raken en blijven.
Ik heb me laten vertellen dat in bijna elke moderne parachute (waarbij deze zéker wel zal bijhoren) een hoogtte meter zit die de parachute opent in geval van...
Ditr heeft te maken met de uv opname van ozon O3, dit is een sterke uv absorbeerder. Doordat ozon zoveel UV licht absorbeert neemt het deze warmte op.
Ik heb dat zelf geinterpreteerd als dat je 2 bronnen van warmte hebt, de aarde en de zon
De aarde is geen rechtstreekse warmtebron natuurlijk, maar gewoon een reflector.
De aarde is zelf weldegelijk een warmtebron. Niet alleen absorbeert hij ook zonne-energie, hij heeft zelf ook een hete kern.
Die een ijsklont zou zijn als de zon er niet was.
Wat in mijn ogen dus zegt dat de zon de aarde warm houdt en dus een reflector is... wel een trage reflector, maar toch.
Klopt dus niet, want in de ruinte is het weer kouder.
Anoniem: 415197 @Wolfos15 oktober 2012 16:18
Hoe is de temperatuur van vacuum eigenlijk te meten? Kan dat wel?
Uiteindelijk is warmte niets anders dan veel trillende moleculen. In bepaalde lagen zijn er wat meer van dan andere. Dat de zon dat doet is logisch maar zoals al eens in een populair boekje werd geschreven het is niet dat als je paar km dichterbij de zon het noodzakelijk warmer wordt. Dat is hetzelfde dat als je een stap in NL richting het westen zet en daardoor denkt de bosbrand in de USA te kunnen voelen of ruiken.
Dat de zon dat doet is logisch maar zoals al eens in een populair boekje werd geschreven het is niet dat als je paar km dichterbij de zon het noodzakelijk warmer wordt
Wat wél uitmaakt is dat de hoeveelheid atmosfeer tussen jou en de zon een stuk minder wordt, waardoor je straling die je van de zon ontvangt dus veel energierijker is. De gehele atmosfeer absorbeert zo'n 30% van de energie van de zon.
Komt door de ozon-laag, waar het UV-licht uit de zon wordt geabsorbeerd
8 miljoen mensen die naar een livestream kijken, ik vind dat behoorlijk wat hoor. De vorige livestreams waren ook aardig "problematisch" ik heb nu maar enkelle keren gezien dat het even stilstond.

Een erg knappe prestatie van felix, maar volgens mij heeft hij net niet de geluidsbarrierre gehaald, en het leek of zn parachute "uit veiligheid" openging, het was ineens "oh hij is open" op de livestream.

Mooi om te kijken, bijna 2,5uur zijn opstijging gezien, en dan in 10 minuutjes is hij weer beneden.
Minder, hij is amper 5 minuten in beweging geweest. En dat was ook de planning, hij immers maar voor 10 min zuurstof bij zich!

En dat dat zo weinig was, kwam puur omdat meer gewicht in een stevigere cylinder ervoor zou zorgen dat hij minder in balans was en dus eerder zou gaan tollen. Dat + druk / temperatuur wegval is immers het gevaarlijkste aan deze sprong.
Jawel, op zijn snelste punt bereikte hij Mach 1.24, oftewel een stuk sneller dan de snelheid van het geluid.
Mooi om te kijken, bijna 2,5uur zijn opstijging gezien, en dan in 10 minuutjes is hij weer beneden.
da's nog altijd beter dan een vakantiedag in de efteling.

2,5 uur wachten en na 45 seconden is het weer voorbij
De stream werkte hier perfect, erg indrukwekkend. Statistiekjes naast de video waren ook heel fijn om te bekijken voor- en tijdens de sprong :)

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 22 juli 2024 14:45]

Bij mij wekte die ook prima 1080p de gehele tijd, 2x bufferen :)
Zo te zien is het verschillend, zo kon ik de stream niet eens kijken op 240p. (hij bleef maar bufferen) en een vriend van mij keek vrolijk in 1080p.
Ik had exact hetzelfde probleem, maar er ware 2 streams

YouTube had een verbinding met meer dan 8.000.000 'viewer' clients, en dat is heel wat. Ik starte met 760p en droop af met een haperende verbinding van 240p.

Ik heb de verbinding open laten staan, waarbij YouTube/Google genoodzaakt was de stream volledig offlive te halen (heb daar een screendump van gemaakt)
In hun eigen text hadden ze er een grap van gemaakt:

"Server Error, a Team of computer nerd monkeys is trying really hard to fix the error."
op zich kon ik er wel om lachen, want voor hun was het een hele prestatie, 8 miljoen verbindingen tegelijkertijd - onwijs goed van ze! ;)

Btw: Ik vond het wel super spannend - zo'n live stream - niemand wist of hij het zou overleven - het kon makkelijk fout gaan.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 22 juli 2024 14:45]

[...]

Btw: Ik vond het wel super spannend - zo'n live stream - niemand wist of hij het zou overleven - het kon makkelijk fout gaan.
Dat is nogal overdreven. Hij had al twee of drie testsprongen gemaakt van iets minder hoog.
Youtube was hier ook gaar. Heb 2 uur zitten kijken en op t moment van de sprong had ik geen beeld... #fail :@

Wel echt vet dat hij t gered heeft hoor!!

[Reactie gewijzigd door ElayZ op 22 juli 2024 14:45]

Heb gekeken op Bbc World, dus ja het Was op TV.
Hoe laat was dat dan?
Want op het moment van opstijgen had zo wel CNN als BBS World nopes / nada!
Die kwamen er pas in nadat bevestigd was dat hij ging springen, gezien dat tot op het laatste moment nog zeer onzeker was door de problemen met het verwarmingselement.
Het was inderdaad heel indrukwekkend om te kijken. Ik heb de volledige 2uur en 30 minuten gekeken zonder lag. Toeval moet het nu hebben dat net voor de landing mijn verbinding weg viel. Bij een refresh zag ik hem al met zijn poep op de grond zitten. Enorm balen natuurlijk!
Alleen de eerste 10 min gemist, maar mijn stream liep toch af en toe vast, maar geen probleem, gewoon even geduld hebben en het gaat weer verder.

Verschil tussen 1080 en 720 was er niet volgens mij, volgens mij het grootste gedeelte op 720 of 480 gezien, zag er goed genoeg uit.

De landing heb je niet heel veel aan gemist, dat ging gewoon soepel, met drie stappen stond hij stil.
Anoniem: 83718 @Zerfox14 oktober 2012 20:34
Een hoop durf deze man,
<en idd new mexico en rosswel (van de ufo's) omdraaien is wat beter.>
oud, het artikel is verbeterd

issie nu door de geluidsbarierre gegaan of niet? <Dus wel>
Youtube kon het verkeer op het "moment supreme" echt niet meer aan!

Maar wel bewondering dat tot dat moment er toch tera-bytes aan data zijn gepompt zonder echte problemen!

Het is wel jammer dat ik na 2 uur opstijgen te hebben bekeken uiteindelijk de afsprong heb gemist!
En jammer dattie zijn parachute niet een paar seconden langer heeft dichtgelaten.

Door dit soorts events vraag ik me steeds meer af.....
Waarom heeft een Web-browser geen "volume slider"

Dit gebeuren heb ik in 2 browsers vanaf 2 bronnen zitten kijken, (to be crash-proof)
en het zou dan erg handig zijn als je een browser kon "muten"

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 juli 2024 14:45]

Maar wel bewondering dat tot dat moment er toch tera-bytes aan data zijn gepompt zonder echte problemen!
Het is multicast, je kan niet zomaar de data voor 1 verbinding x 8.000.000 doen.
Je kan toch gewoon in je Windows audio mixer één van de webbrowsers muten? Klik op je tray audio/speaker icoon en dan op mixer.
Anoniem: 83718 @Nixy14 oktober 2012 22:16
Het gaat meer om het gebrek van een volume-beperking in je browser t.o.v. andere applicaties.
Ik zit vaak tv te kijken in een windowtje...met beschaafd volume ( zeg 50%) , en wordt soms onaangenaam verrast door sommige youtube-filmpjes (waardoor het hele huis opeens met de haren omhoog zit) Een simpele volume-slider op webbrowsers lijkt me toch niet teveel gevraagd?

Ik wil niet naar een tray gaan en klikken, maar gewoon een schuifje in de huidige app.
Volgens mij heeft elk progsel dat audio kan uitvoeren ook een volume-knop!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 juli 2024 14:45]

Ik wil niet naar een tray gaan en klikken, maar gewoon een schuifje in de huidige app.
Het is twee keer klikken. Je moet er iets voor hebben.
Een simpele volume-slider op webbrowsers lijkt me toch niet teveel gevraagd?
Het is vast makkelijk te implementeren, maar het voegt wel weer extra clutter toe terwijl waarschijnlijk bijna niemand op deze feature zit te wachten.
Lijkt mij het simpelst als je de volume slider/mute knop in de flash-player gebruikt....
Anoniem: 83718 @Pmf197115 oktober 2012 00:50
sommige advertenties hebben geen volume-slider!
je bedoeld extra clutter tussen back en ?
Ik bedoel gewoon simpelweg extra clutter, waar(tussen) die slider geplaatst wordt is niet relevant.
Heb het zelf zitten kijken op N-TV via de Sataliet.
Anoniem: 407481 @Zerfox14 oktober 2012 21:48
Oh gelukkig ik was dus niet de enige met die irritante haperingen. lk dacht even dat mijn tablet de boosdoener was.
Anoniem: 304426 14 oktober 2012 20:23
En nu nog wachten of hij de geluidsbarriere heeft doorbroken!
Geloof dat ie boven de 1150 Km/u heeft gehaald.
Geloof dat ie boven de 1150 Km/u heeft gehaald.
Dat zegt niet zoveel. De snelheid van geluid is variabel met o.a. de luchtdichtheid.
Ik denk dat de geluidssnelheid op zeeniveau als referentie genomen wordt. In de ruimte plant geluid zich niet voord, dus daar is de geluidssnelheid nul. In de stratosfeer is de geluidssnelheid ook een stuk lager dan op zeeniveau omdat de lucht veel ijler is (moleculen kunnen de trillingen moeilijk aan elkaar doorgeven omdat er simpelweg minder per volumeëenheid zijn).
Volgens teletekst geluidsbarriere doorbroken en snelheid boven 1300 Km/h
Gefeliciteerd met deze prestatie! Ik ben benieuwd of hij de geluidsbarriere heeft doorbroken.

Dus mocht je later op 39km panne hebben dan kun je er in ieder geval "veilig" uitspringen ;-)
moet je alleen wel zo'n hypermodern veiligheidspak hebben!
En dat hebben astronauten niet?
Ja, na 23 checks en 15 minuten preparing ... :)
Anoniem: 419582 14 oktober 2012 22:08
Het was toch echt spannend om uit het tuimelen te komen. Prachtige prestatie.
Nu heb ik nog een vraag: de ballon zal toch zeer snel uit elkaar spatten. Wordt de capsule door een parachute afgeremd of valt hij gewoon ergens te pletter?
De capsule viel naar beneden met een parachute
Nee, de capsule is erg belangrijk omdat deze nog data bevat. De capsule lande daarom wat later dan de springer maar heeft ook gewoon veilig de grond bereikt.
Felix Baumgartner...??

komophij, Joseph Kittinger deed dat 52 jaar geleden al, zonder al die technische hulpmiddelen die felix, en een vele malen kleiner team.. En wat het mijnziens nog veel specialer maakt, is dat de sprong van die Kittinger volledig geheim was, en hij dus niet meteen bij landing een held was, jaren en jaren later werden daarover pas dingen openbaar gemaakt.

Kittinger deed zijn sprong met een kapot ruimtepak, waardoor hij maar 1 hand kon gebruiken. Denk je dat felix door was gegaan als hem ook maar een scheet dwars zou hebben gezeten. Snap de hype niet, al heb ik er wel naar gekeken. maar meer in de zin van, boh vet.. dat zou ik ook wel willen doen....
Ja dat was zo goed geregeld dat hij buiten westen raakte.
Hier zijn gewoon de risico's beperkt.
En gelijk hebben ze.
Die sprong van Kittinger was inderdaad ook zeer heldhaftig. Maar dat neemt niet weg dat de sprong van Felix zeer moedig is. Ondanks alle technologie springt hij nog steeds van 39 KM hoog en dat is zeker niet zonder risico.
ik weet niet wat voor pak die joseph had, maar dikke kans dat er niet heel veel anders was, vergeet u niet dat ze in de jaren 60 ook op de maan hebben gestaan, het pak zal het probleem niet geweest zijn... bovendien weet ik niet of ze wel zoveel hulpmiddelen hadden...

bovendien, waren er nu ook problemen.. maar waar kittingen geluk had het overleeft te hebben, was dat bij baumgartner wel anders... het held of geen held is totaal geen issue...

en wat jij ook wel zou doen, ga toch wel man troll.. ik durf te wedden dat je bij 10 a 15 km al zou poepen...
Schaamteloze quote:
Joe Kittinger (84) is de enige die communiceert met Felix in de capsule.

Ik denk dat die twee zoveel met elkaar hierover hebben gepraat. En Kittinger was ook dol enthousiast! Dus niet zo miepen, er zullen namelijk ook zat technische grenzen aan de sprong van kittinger hebben gezeten, en zelf gaf kittinger ook aan dat de sprong onverantwoord was toen.
Troll...

Ondanks alle technische hulpmiddelen moet je nogsteeds zelf uit die capsule stappen, springen, zorgen dat je niet gaat spinnen en als het wel gebeurt eruit komen, je moet nogsteeds zelf je chute openen en je moet nogsteeds zelf op je voeten landen.
Nee, jij zou dat niet willen doen. Er zijn maar heel weinig mensen die dit kunnen en durven. 99,999% van de mensen zou dat hele ruimtepak vol poepen en kotsen.
Uit je comment alleen al kan ik afleiden dat je nooit zou springen als je daarboven staat

E-penis dat wel
Je zal wel moeten op dat moment, de kans dat iemand je daar komt halen is vrij klein :')
Je kunt blijven zitten en met de capsule en z'n parashuut meekomen :P
Zo'n reactie van iemand met jouw naam. Schaam je! :)
Ik betwijfel of Kittinger een vele malen kleiner team had. De US Airforce zijn over het algemeen geen amateurs en bij grensverleggende dingen zoals dat stoppen ze er grote teams tegenaan.
Heeft ook te maken met de manier waarop hij valt, met de armen wijdt gespreid zal die meer weerstand ondervinden en dus langzamer (over de toch al bizarre snelheid) naar beneden gaan.

Knap staaltje werk (en marketing)! Congrats
Dat heeft alleen effect wanneer hij weer in een dichtere luchtlaag terecht komt. Het eerste stuk is de lucht dichtheid volgens mij nihil, dus dat zal niet zo veel effect hebben gehad.
De lucht speelt inderdaad eigenlijk geen rol in het eerste gedeelte van de sprong. Vandaar dat het tollen ook zo gevaarlijk was, er is geen mogelijkheid om te corrigeren tot je in lagere en dus dichtere luchtlagen komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.