Ontwikkelaars van Cyanogenmod voor Samsung-smartphones hebben aangegeven in de toekomst niet meer voor deze toestellen te willen ontwikkelen. Wegens gebrek aan documentatie zou het werk te moeizaam verlopen en frustrerend zijn.
Volgens de ontwikkelaars die zich bezighouden met het schrijven van de aangepaste Android-firmware Cyanogenmod, maakt Samsung het hen erg lastig. Daarom zijn ze niet van plan om toekomstige smartphones van de Koreaanse fabrikant te ondersteunen. Ondersteuning voor huidige toestellen zou nog wel doorlopen.
Het gaat daarbij specifiek om de toestellen die gebruikmaken van Samsungs eigen Exynos-socs. Europese varianten gebruiken in de regel deze chips; voor Amerikaanse versies gaat Samsung vaak met Qualcomm in zee.
In reactie op die berichten hebben gebruikers initiatieven opgezet om Samsung ervan te overtuigen meer broncode en documentatie vrij te geven. Via onder andere Facebook en Twitter proberen de gebruikers hun boodschap over te brengen. Samsung heeft via Twitter al laten weten dat het de verzoeken serieus neemt en ermee bezig is. Volgens een van de ontwikkelaars is zijn team daar sceptisch over; ze zouden al een jaar lang in contact zijn met Samsung over de kwestie, zonder resultaat.
Hoewel de fabrikant broncode vrijgeeft voor de kernel van zijn Android-firmware, zoals de gpl-licentie voorschrijft, worden daarnaast veel aanpassingen gedaan aan andere onderdelen van Android, zonder deze te documenteren. Daarnaast wordt van drivers geen broncode meegeleverd, alleen voorgecompileerde binaries.
Volgens de ontwikkelaars maakt dit het erg moeilijk om alle functionaliteit van Samsung-smartphones te ondersteunen in alternatieve firmware. Zo krijgen ze op veel toestellen de fm-radio niet aan de praat en is er te weinig documentatie aanwezig om bijvoorbeeld video-uitvoer via mhl werkend te krijgen. Ook krijgen de ontwikkelaars verschillende onderdelen van Android Jelly Bean, zoals vsync en tripple buffering, niet werkend, omdat de grafische drivers dit niet ondersteunen.
Het gebrek aan documentatie heeft enkele ontwikkelaars al doen besluiten om niet meer te werken aan Samsung-apparaten die gebruikmaken van de Exynos-chip. Ze verschuiven hun focus naar telefoons van andere fabrikanten, die werken met chips van bijvoorbeeld Texas Instruments en Qualcomm. Die chipbedrijven bieden namelijk publieke repositories, waarin kernelbroncode inclusief documentatie en een commit history is terug te vinden. Samsung levert de broncode daarentegen in een losse tarball, waarna ontwikkelaars handmatig moeten uitzoeken wat de verschillen zijn met de standaard-Android-kernel.
Kort na de release van de Galaxy S II kwam Samsung nog positief in het nieuws toen het de groep die Cyanogenmod naar Samsung-telefoons port, ook wel bekend als Teamhacksung, gratis exemplaren van die smartphone toestuurde. Een van de betrokkenen noemt dat nu achteraf niets meer dan een pr-stunt.