Makers Cyanogenmod willen support Samsung-toestellen stoppen

Ontwikkelaars van Cyanogenmod voor Samsung-smartphones hebben aangegeven in de toekomst niet meer voor deze toestellen te willen ontwikkelen. Wegens gebrek aan documentatie zou het werk te moeizaam verlopen en frustrerend zijn.

Exynos 4412Volgens de ontwikkelaars die zich bezighouden met het schrijven van de aangepaste Android-firmware Cyanogenmod, maakt Samsung het hen erg lastig. Daarom zijn ze niet van plan om toekomstige smartphones van de Koreaanse fabrikant te ondersteunen. Ondersteuning voor huidige toestellen zou nog wel doorlopen.

Het gaat daarbij specifiek om de toestellen die gebruikmaken van Samsungs eigen Exynos-socs. Europese varianten gebruiken in de regel deze chips; voor Amerikaanse versies gaat Samsung vaak met Qualcomm in zee.

In reactie op die berichten hebben gebruikers initiatieven opgezet om Samsung ervan te overtuigen meer broncode en documentatie vrij te geven. Via onder andere Facebook en Twitter proberen de gebruikers hun boodschap over te brengen. Samsung heeft via Twitter al laten weten dat het de verzoeken serieus neemt en ermee bezig is. Volgens een van de ontwikkelaars is zijn team daar sceptisch over; ze zouden al een jaar lang in contact zijn met Samsung over de kwestie, zonder resultaat.

Hoewel de fabrikant broncode vrijgeeft voor de kernel van zijn Android-firmware, zoals de gpl-licentie voorschrijft, worden daarnaast veel aanpassingen gedaan aan andere onderdelen van Android, zonder deze te documenteren. Daarnaast wordt van drivers geen broncode meegeleverd, alleen voorgecompileerde binaries.

Samsung Exynos soc fpaVolgens de ontwikkelaars maakt dit het erg moeilijk om alle functionaliteit van Samsung-smartphones te ondersteunen in alternatieve firmware. Zo krijgen ze op veel toestellen de fm-radio niet aan de praat en is er te weinig documentatie aanwezig om bijvoorbeeld video-uitvoer via mhl werkend te krijgen. Ook krijgen de ontwikkelaars verschillende onderdelen van Android Jelly Bean, zoals vsync en tripple buffering, niet werkend, omdat de grafische drivers dit niet ondersteunen.

Het gebrek aan documentatie heeft enkele ontwikkelaars al doen besluiten om niet meer te werken aan Samsung-apparaten die gebruikmaken van de Exynos-chip. Ze verschuiven hun focus naar telefoons van andere fabrikanten, die werken met chips van bijvoorbeeld Texas Instruments en Qualcomm. Die chipbedrijven bieden namelijk publieke repositories, waarin kernelbroncode inclusief documentatie en een commit history is terug te vinden. Samsung levert de broncode daarentegen in een losse tarball, waarna ontwikkelaars handmatig moeten uitzoeken wat de verschillen zijn met de standaard-Android-kernel.

Kort na de release van de Galaxy S II kwam Samsung nog positief in het nieuws toen het de groep die Cyanogenmod naar Samsung-telefoons port, ook wel bekend als Teamhacksung, gratis exemplaren van die smartphone toestuurde. Een van de betrokkenen noemt dat nu achteraf niets meer dan een pr-stunt.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

15-10-2012 • 13:39

141 Linkedin

Reacties (141)

141
134
80
8
0
30
Wijzig sortering
Cyanogenmod heeft wel gelijk binnen deze kwestie. Samsung is gewoonweg bagger als het ligt aan de documentatie van hun software. Ik ben zelf enigszins actief binnen XDA-developers (een grote android development community, ookwel dé plaats voor Custom ROMS). Voor het toestel wat ik heb (Galaxy S WiFi 5.0) kost het voor onze 'devs' gewoon erg veel moeite om een wijs de kernel en de android ROM te worden. Het is ze ondertussen wel gelukt om JellyBean te porten, maar die werkt niet volledig (geen camera, bluetooth ed.) puur omdat niemand echt weet welke onderdelen er in zitten (handig om te weten, kun je stukken code namelijk bij andere ROMs van die betreffende toestellen met dezelfde onderdelen overnemen) en hoe de hele handel in elkaar is gezet. Echt veel verder dan de stock ROM opensource op internet zetten komt het niet....

Hoe dit bij andere smartphone en tablet fabrikanten gesteld is weet ik niet, al zal dat wel (vooral bij HTC, aangezien daar een explosie aan ROMs voor te vinden is) veel beter gesteld zijn.

Nu is de support voor mijn toestel sowieso al slecht, aangezien het geen populair model is. Er is ooit één update naar 2.3.6 uitgekomen, verder hebben we niks gehoord. Vandaar dat we volledig afhankelijk zijn van onze porters, die op hun beurt afhankelijk zijn van ports van de grote porters als Cyanogenmod, MIUI, enz. Ik hoop heel erg dat de boodschap goed hard binnenkomt bij Samsung, want dit kan beter, zeker voor een marktleider...
Als je kijkt naar hoe lang het duurde bij Samsung om Android updates uit te brengen, nadat deze vrijgegeven zijn door Google, dan wordt bij mij een vermoeden gewekt dat de mannen van Samsung zelf ook niet al te blij zijn met hun code.... iets wat in de afgelopen tijd welk lijkt te verbeteren (updates komen sneller uit, bijv JB op sgs3 was erg snel). Dit is dan ook een mooie gelegenheid om zich te onderscheiden van Apple, door juist de community een hand toe te reiken. Voor mij persoonlijk is een open houding van de fabrikant een belangrijk argument tijdens de keuze van een toestel... We zullen zien...

[Reactie gewijzigd door Avdo op 15 oktober 2012 14:14]

Sorry hoor maar ze hoeven toch niet die hele documentatie te geven?? Dus wees blij
Grappig detail: Steve Kondik aka Cyanogen is werkzaam voor Samsung Mobile.
En werd aangenomen vanwege CyanogenMod

[edit] duidelijker taal gebruik

[Reactie gewijzigd door Nafets op 15 oktober 2012 14:33]

Daarom vind ik dit een beetje een raar verhaal. Je zou denken dat ze iets meer invloed kunnen uitoefenen op Samsung met hun eigen 'inside man'.
hier moest ik ook direct aan denken. Op zijn Google+ account is hier nog niet direct een verwijzing naar gemaakt, interessant om even te volgen...
seve kondik werkt in amerika als software dev ok te helpen met ontwikkeling van de toestellen.. samsung is gevestigd in korea waar dus steve 0,0 invloed op heeft over beslissingen..
Waarschijnlijk denkt Samsung aan de volgende punten

- Hoeveel mensen houden rekening met of er een CM-rom voor hun toestel is? Zoveel tweakers zijn er niet.
- Mensen slopen hun toestel door te flashen en dan zorgt voor extra garantiegevallen (slap argument tho ;) )

Niet dat het mij boeit; voor mijn Note gebruikte ik CM niet (omdat het maar half werkte) en waren er genoeg gemodde roms.
De devicenamen zijn wat cryptisch, maar het loopt echt wel in de tienduizenden installs.
http://stats.cyanogenmod.com/

Daarnaast vervalt je garantie bij flashen dus die devices hoef je ook niet meer te supporten. Lijkt me dat dit wel opweegt tegen het vrijgeven van een bestand met documentatie.
Aangezien er al 500 miljoen Android toestellen zijn geactiveerd kun je dus stellen dat maar liefst 0,5% CM 1 malig heeft geprobeerd :) of 0,05% 10x een install heeft gedaan (klinkt een stuk aannemelijker)...

Misschien heeft CM het gewoon te druk en en negeren ze gewoon de markleider in smartphone-aandeel :)

Ik denk dat CM zichzelf in de vingers snijd met deze actie (als Samsung er niet aan toe geeft iig)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 oktober 2012 14:14]

galaxysmtd 118,323
i9300 34,320

Als elke individuele flash getelt wordt zou de SGS wel iets verder voor liggen op de SGS3 na die voorsprong van 2 jaar denk ik zo.
Aangezien er al 500 miljoen Android toestellen zijn geactiveerd kun je dus stellen dat maar liefst 0,5% CM 1 malig heeft geprobeerd of 0,05% 10x een install heeft gedaan (klinkt een stuk aannemelijker)...
Nee, in de CM stats wordt geteld aan de hand van unieke deviceID's die in de afgelopen 90 dagen in verbinding met internet zijn geweest.
Daarnaast is het een opt-in systeem, dus er zal nog een groep gebruikers zijn die niet worden meegeteld in de statistieken ;)
Ik denk dat CM zichzelf in de vingers snijd met deze actie (als Samsung er niet aan toe geeft iig)...
Ik denk dat dat wel meevalt, mijn volgende smartphone wordt er in ieder geval niet een met een Exynos SoC. Ik had mijn S2 speciaal aangeschaft om de reden uit het nieuwsbericht:
Kort na de release van de Galaxy S II kwam Samsung nog positief in het nieuws toen het de groep die Cyanogenmod naar Samsung-telefoons port, ook wel bekend als Teamhacksung, gratis exemplaren van die smartphone toestuurde. Een van de betrokkenen noemt dat nu achteraf niets meer dan een pr-stunt.

[Reactie gewijzigd door Larsie op 16 oktober 2012 11:34]

Anoniem: 118226
@jip_8615 oktober 2012 14:08
Samsung verwacht alleen al van de galaxy S3 dit jaar 30 miljoen exemplaren te verkopen. DIe tienduizenden installs zijn totaal niet relevant. Om het cru te zeggen ligt de uitspraak dat niemand een custom rom gebruikt dichter bij de waarheid dan dat het om aantallen gaat waar samsung wakker van zou liggen.
de nederlandse wet zegt daar iets heel anders over...

namelijk dat niets je garantie op een goed werkend product mag belemmeren, tenzij je zelf redelijkerwijs had kunnen weten wat jouw actie het ding ging slopen...

bricken door verkeerde flash, kan dus je garantie laten vervallen ... het solderen van een jtag zal dat waarschijnlijk ook... maar zelfs DAN kun je met contra expertise nog aantonen dat het niet jouw fout was...

en heb je dus nog gewoon garantie ... wat samsung ook roept of zegt.
jammer genoeg geeft samsung je geen garantie hierbij en is het meestal teveel werk om hier een zaak van te maken bijv via de rechtsbijstand etc..
meeste van de gemodde roms zijn gebaseerd op cm ;)
Welnee, er zijn zat roms gebaseerd op de stock Samsung roms. Een tekort zal er niet zijn.
Half waar, bijna alle stock-Android roms zijn gebaseerd op CM.
Een gemodde Samsung rom is lang niet zo interessant als een AOSP rom aangezien je verloren functionaliteit in de samsung rom niet terugkrijgt!
cm en aosp - dan heb je nog wel wat stock samsung zaken maar dat zijn meer tweaks en die hebben vaak ook dezelfde fouten als het orrigineel... soms zelfs meer..
...en dat zijn over eht algemeen de slechtste ROMS: hoogsten wat stock apps weggelaten, wat OCing op de CPU en een brak thema. een ECHTE custom ROM (waarbij de kernel echt is aangepakt en geoptimaliseerd is, en touchwiz ECHT verwijderd is) is echt wel andere koek dan die brakke skins die die paar 16-jarigen op XDA maken hoor.

Als CM ondersteuning opzegt is dat echt wel een probleem als je nog een degelijke custom rom wilt.
Garantiegevallen telt natuurlijk niet, omdat na een flash je garantie gewoon vervalt. Zou hooguit een pré kunnen zijn voor Samsung, omdat ze dan bij elk falen van een gerootte telefoon kunnen zeggen dat ze niet kunnen vaststellen of het niet door de root en customrom komt. Scheelt ze juist een hoop.

En CM is de basis voor de meeste customroms. Daarbij zijn het de developers van CM die ook heel veel hulp bieden bij de niet CM-roms. Het is nogal een hechte community die uit elkaar valt op het moment dat de ondersteuning van Teamhacksung wegvalt.
Dit vervallen van de garantie kan je gewoon prima omzeilen door de counter te resetten. Hoe is te vinden op het XDA forum. Als je een custom ROM kan installeren dan kan je die check ook omzeilen.
Als je toestel brickt omdat je verkeerd flashed, dan ga je het daar echt niet mee redden.
Het is bijna onmogelijk om je SGS (welke versie dan ook) te bricken, dan moet er al iets echt defect zijn.
de s2 note en s3 zijn juist gemakkelijker te bricken en als je de counter niet gereset hebt kunnen ze in het service center met een jig het toestel uitlezen en ook de binairy count etc lezen. en wat dacht je ervan als je lcd etc defect raakt dan kun je de orginele rom ook niet meer terug flashen.
Je pakt een jig om hem in download mode te zetten en je flasht stock rom via ODIN. Ik zie niet in waarom je daar een lcd voor nodig hebt.

Uiteraard is er een kans dat er een productiefout is waardoor je hele telefoon onbruikbaar is en je normaal wel garantie zou kunnen krijgen maar het niet krijgt omdat je counter niet gereset is. Maar volgensmij neemt iedereen die kans voor lief.
ik doelde ook op 2de geval zo zijn er nog meer problemen waardoor je toestel niet inschakelt wat gewoon duidelijk een hardware probleem is. dus als klant krijg je het toestel niet meer ingeschakeld. maar in een repair center lukt dit wel door vervangen van het onderdeel. dan krijg gewoon een prijsopgave voor de pba + het onderdeel voor de s2 uit mijn hoofd zal dit rond de 270 euro zitten

[Reactie gewijzigd door sanas op 15 oktober 2012 19:18]

Als je Cyanogenmod statistieken bekijkt zie je dat de S3, S2 en Note samen al goed zijn voor 132784 users. Daar komen nog de Tab 7.7 en Note 10.1 users bij. Daarnaast gebruiken heel veel andere ROM makers de device trees van Cyanogenmod dus het zijn er in werkelijkheid nog meer. Ik zou dat niet echt een kleine user base noemen en als je nagaat dat elk toestel minimaal 300 euro kost is dat ook aardig wat geld dat ze mis zouden kunnen lopen wat heel makkelijk opweegd tegen die enkele hardbricked toestellen her en der.
133K users. Stel, met andere roms erbij, 500K. Op wat? 30M S2, 20M S3, plus nog een paar miljoen Notes... Zou Samsung wakker liggen van die 1%?
Onderschat niet, hoe een kleine groep, langzaam een product klasse kan beschadigen.

Die mensen dat custom roms installeren zijn vaak meer de "geeks". M.a.w, mensen dat vaak meer invloed kunnen uitoefenen rond hun persoon, bij mensen met minder technische kennis.

Negatieve publiciteit heeft vaak meer effect ( en is vaak gratis! ), dan positieve of betaalde reclame. Er is een reden waarom je bijvoorbeeld tijdens verkiezingen kandidaten elkaar onderhands aanpakken. Want iets negatiefs zindert langer in mensen hun kop, dan iets positiefs ( is actueel wetenschappelijk bewezen ).
Als de ontwikkeling van de custom roms zou stoppen en de gebruikers dan overstappen van Samsung naar een ander merk, zou Samsung, uitgaande van de hierboven genoemde minimumprijs van €300, zo'n 150 miljoen euro mislopen. Ik zou daar best wakker van liggen denk ik :P
Je vergeet hierbij wel de invloed welke die "kleine groep" heeft op de grote massa. Als deze groep de telefoon aanprijst dan volgt een groot gedeelte van de massa die groep, omdat zij er "wel verstand van moeten hebben".
Als er een consensus is dat de telefoon erg goed is op het internet, dan is de kans groter dat, ook al zullen die mensen hem niet met custom ROMs gebruiken, de massa de telefoon als interessant beschouwen.

[Reactie gewijzigd door Koldur op 15 oktober 2012 13:56]

Of nog belangrijker:
- Mensen blijven hun telefoon langer gebruiken omdat ze via CM bijna altijd kunnen updaten naar de laatste Android versie, die bovendien sneller is dan de fabriekssoftware -> Lagere verkoop van nieuwe toestellen

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 15 oktober 2012 13:56]

Een ieder die ze nog niet kent, verwijs ik met genoegen even door naar
www.xda-developers.com Los van het feit dat daar 800 miljard roms te vinden zijn, is het daar tegenwoordig ook steeds normaler om cyanogenmod 'zelf' te porten.

99% zeker dus dat je daar binnen no time wel een cyanogenmod voor nieuwere samsungs gaat vinden.

Beetje offtopic maar toch relevant; cyanogenmod is best overrated. Er is voor ieders smaak wel een passende rom te vinden, ik zou zeggen kijk eens verder dan cyanogenmod want dat is echt maar de middenmoot, er zijn snellere, mooiere, en verder tweakbare roms te vinden op bovenstaand url.
(en ze worden veel eerder geupdate omdat ze vaak maar 1 of 2 telefoons doen ipv 'vrijwel alle')

[Reactie gewijzigd door 434365 op 15 oktober 2012 14:47]

Ik denk dat je een hele grote vergissing begaat. De meeste custom roms zijn namelijk gebaseerd op Cyanogenmod roms. In het Cyanogenmod team zitten de echte kernelhackers die veel werk verstouwen om specifieke chipsets met reverse engineering aan de praat te krijgen. Met alle respect voor de andere custom rom makers, maar dat zijn meestal herpakkers die Cyanogenmod werk herpakken met wat tweaks en soms ook nog eens de credits vergeten te vermelden.
Ik denk dat jij niet helemaal doorhebt dat de device trees van CM afkomen dus ik snap niet wat daar overrated aan is? Natuurlijk heb je nog de gemodde Samsung ROMS maar de AOSP gebaseerd ROMs zijn bijna altijd op CM gebaseerd....
Natuurlijk heb je nog de gemodde Samsung ROMS maar de AOSP gebaseerd ROMs zijn bijna altijd op CM gebaseerd.
Uit gemak ja, maar zonder CM zijn ze er ook alleen dan niet op CM gebaseerd...

Of zou jij alles reverse engineren als iemand anders dat al heeft gedaan? Nee, precies daarom is CM vaak de bron voor andere roms. Wil niet zeggen dat niemand hun werk over wilt nemen...
Er is ook nog een verschil tussen willen en kunnen. De echt goede developers, dus diegenen die drivers kunnen porten naar AOSP/CM Android, zijn zeldzaam. Er zijn genoeg ROM bakkers en zelfs genoeg mensen die kernels schrijven. Maar daar heb je een stuk minder aan als je je camera of baseband niet aan de praat krijgt.
Sorry om het te zeggen, maar je hebt er niet veel van begrepen, het 'zware' werk wordt heel vaak door CM developers gedaan. Daarna is het inderdaad een koud kunstje om zelf een rom te bakken, maar de 'blobs' werkend krijgen, dus camera/baseband/etc is heel wat meer werk dan wat tweaks toe te voegen aan je ROM.
Als HTC hier slim is dan blijft het zich profileren als het "DEV-Vriendelijke bedrijf". Ik zou absoluut geen Android phone kopen als ik weet dat de dev support slecht zou zijn (loop 99 % van de levensduur van mijn toestel rond met een custom rom die vaak gebaseerd is op CM).

Met hun "HTCDev" en goeie documentatie kunnen ze echt wel een pakje gebruikers naar zich toe trekken (niet de meerderheid natuurlijk, maar aantal sales/moeite om het documentje te maken lijkt me een goeie verhouding te zijn).

Persoonlijk moedig ik het enkel maar aan dat HTC wat ruimte krijgt, ze brengen wat variatie in Android (i.t.t. TouchWiz dat qua uiterlijk nogal sterk wil lijken op een iPhone).

Al blijft dit natuurlijk een slechte evolutie voor de Android community in z'n geheel.
HTCDev is ook een slechte grap van HTC. Je kan je toestel niet eens volledig unlocken maar je bent in veel gevallen wel je garantie kwijt. Je kan nog steeds niet zonder een PC bij de hand ROMs flashen omdat je fastboot nodig hebt. Daarnaast is simpele root ook nog niet mogelijk zonder unlocken via datzelfde HTCDev.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de One X een prachtig toestel, maar ik ben blij dat ik over 6 maanden weer om wat anders mag. In het begin heb ik last gehad van de WiFi bug, waardoor ik mijn toestel 2x heb moeten opsturen. Daarom ben ik zeer huiverig om via HTCDev mijn toestel te unlocken in verband met garantie. Gevolg hiervan is dat ik geen root heb, niks kan flashen, moet wachten op de updates van HTC. De 'scene' op XDA voor de One X is nog vrij aardig, maar dat zal ook snel afnemen naar mate er nieuwere devices op de markt komen. De actieve developers zijn ook vaak de mensen die altijd het nieuwste hebben en dus ook weer vlug weg zijn. Het gros van de gebruikers heeft geen root en heeft dus op XDA weinig te zoeken en kan dus ook geen bijdrage leveren aan de community.

Eigenlijk is op het moment alleen Sony goed bezig qua support. Maar daar heb je weer het nadeel dat ze op hardware gebied altijd net iets achter lopen (plus dat de 2012 lijn qua design naar mijn smaak een stap terug is vergelijken met een jaar daarvoor).

Blijven over qua support de Nexus telefoons. Maar ja, daar is ook elk jaar een of meerdere features niet van deze tijd. Vorig jaar een abominabele camera in de Galaxy Nexus, een achterhaalde SoC en een display met de nodige problemen. Enige voordeel is de vrij schappelijke prijs waarvoor het beestje nu te koop is. Dit jaar lijkt het erop dat de SoC echt top is, maar lijkt het erop dat het geheugen een magere 8GB is.
Anoniem: 382732
@H-Cim15 oktober 2012 15:15
En wat kan HTC hier mee bereiken? Met een geil nieuw behuizinkje verkopen ze oneindig veel meer nieuwe toestellen dan door jezelf als tweakers merk in de markt te zetten.
Ik gebruik AOKP op mijn Galaxy Nexus. Ik mag hopen dat dit niet het begin is van het einde, dat meerdere ontwikkelaars de handdoek in de ring gooien omdat Samsung blijkbaar niet echt meewerkt. Zou mooi balen zijn.
Nexus apparaten worden altijd wel ondersteund, het zou wel heel gek worden als ze stoppen om die apparaten te ondersteunen.
Nexus devices blijven altijd ondersteund. Dat zijn de basis-toestellen van Android. De meest recente Nexus is hét developerstoestel.
Het gaat daarbij specifiek om de toestellen die gebruikmaken van Samsungs eigen Exynos-socs. Europese varianten gebruiken in de regel deze chips; voor Amerikaanse versies gaat Samsung vaak met Qualcomm in zee
In de toekomst zal het dus ook voor de meeste Amerikaanse modellen gelden. De reden dat Samsung vaak Qualcomm SoC's gebruikt in de VS is vanwege LTE. Echter heeft Samsung binnenkort ook z'n eigen Exynos LTE chips beschikbaar en zal in de toekomst die vaker gebruikt gaan worden.
De nieuwe S3 LTE I9305 en Note2 LTE N7105 gebruiken gewoon de quadcore Exynos4 en alleen een Qualcomm LTE modem - geen complete Qualcomm SoC meer.

De US varianten van de S3 zijn net wat ouder dan de I9305 en gebruiken nog wel een Qualcomm SoC, maar voor de US variant van de Note2 is dat al niet meer het geval. Er hoeft hiervoor dus niet gewacht te worden op de Exynos5 :)
De gebruikers wel, want je hebt liever een Snapdragon S4 of Exynos 5 dan een Exynos 4 quad. Het is Samsung die liever zijn eigen chips ziet :)
Want je hebt liever een Snapdragon S4 of Exynos 5 dan een Exynos 4 quad
Ligt eraan wat je er mee doet, maar ik heb liever een Exynos 4 Quad :)

Geen dualcore die met de snelheid van mijn telefoon, kan downloaden-rarren-parren...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 oktober 2012 15:40]

je zou toch zeggen dat het positieve resultaten zou opleveren voor samsung?

Mensen die een samsung toestel willen kopen (bv s3) maar toch persé Cyanogenmod willen draaien. kijken nu misschien naar een andere fabrikant.
Als de kosten van onterechte garantieclaims (doordat mensen zelf de boel hebben vernaggeld) groter is dan de extra verkochte telefoons, levert het helemaal geen positieve resultaten op voor Samsung.

Daarnaast ziet Samsung ook dat een gesloten eco-systeem (nog) meer oplevert dus het zou mij ook niet verbazen als ze ook die kant op willen.
Een gesloten ecosysteem wordt heel moeilijk voor samsung op android (en zelfs op tizen), daarvoor moet men de wp of iOS route op met een eigen gesloten operatingsystem.
Vind het niet echt heel erg jammer, draaide cm9 en 10 vooral veel op de S2, S3, HTC phones, maar nu ik de Galaxy Note 2 heb vind ik het niet meer nodig, er zitten zoveel voordelen aan de originele Samsung rom tegenover een eventuele cm10 mod.

Wel even rooten uiteraard :-), battery style blijft toch altijd leuk om even snel aan te passen.
Yup, en dat was voor mij de reden om geen note 2 te halen. Want voor veels S-pen apps heb je het samsung framework nodig. En die zitten niet bij cm9 of 10. En aangezien samsung altijd zo traag is met rom updates tot maar voor de s3 gegaan.
En aangezien samsung altijd zo traag is met rom updates tot maar voor de s3 gegaan.
Grapjas, de S3 is de eerste telefoon in de EU die een update naar 4.1 heeft gehad (Nexus-toestellen uitgezonderd), hoezo traag?
Het JB tripple buffering probleem (en FM radio, waar minder mensen om bezorgd zijn) in welke CM10 dan ook is niet zozeer gerelateerd aan Samsung, voor zover ik heb begrepen.
Ze hebben er allemaal problemen mee. Alle phones, alle merken.

Zelfs voor de Ancient Optimus One (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1811325)

Kan begrijpen dat sommigen het voor nieuwere phones vervelend vinden.

Vandaag met gloednieuwe Galaxy Nexus gespeeld, volop geupdate.
Prachtig toestel, maar net iets te groot voor mij.
Maar, zeker snel en groot mooi schemr.
Maar mist wel degelijk functies waar ik in CM9 zo gewend aan ben geraakt.
Ik noem de aanpasbare notificatiebalk en de brightness change via op de balk vegen.
Kleine dingetjes, maar CM doet echt goed werk.

Samsung zou er goed aan doen deze mensen volop te vriend te houden.

[Reactie gewijzigd door HMC op 15 oktober 2012 17:51]

*Galaxy Nexus is niet nieuw en als er 1 telefoon gesupport wordt door Cyanogenmod is het de GN wel
Dude, wat ik bedoel is dattie gloednieuw gekocht is omdat deze tel nu voor meer mensen in deze regio meer betaalbaar is dan voorheen...

Niet iedereen is miljonair hier. En je kan deze tel nog gewoon kopen.
GN is nu erg betaalbaar geworden en een goed alternatief voor al de mensen hier die hun BB zien sterven.

En een net aan Android gegaan persoon wil mij niet de tel geven omdat ik 'em wel even "nog beter" kan maken met CM. Alles wat ik bedoelde te zeggen...zucht.

[Reactie gewijzigd door HMC op 25 oktober 2012 18:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee