RIM ziet BlackBerry-verkoop opnieuw dalen

Zoals bleek bij het bekendmaken van zijn kwartaalcijfers heeft RIM opnieuw dalende verkoopcijfers genoteerd. In het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf 7,4 miljoen BlackBerry's verkocht en rond de 130.000 PlayBook-tablets.

Het verkoopaantal van 7,4 miljoen BlackBerry's is aanzienlijk minder dan de 10,6 miljoen stuks van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook is het minder dan de 7,8 miljoen die in het voorafgaande kwartaal werden verkocht. De PlayBook-verkoop daalde in deze vergelijkingen eveneens. De resultaten hadden tot gevolg dat RIM een verlies leed van 235 miljoen dollar op een omzet van 2,9 miljard dollar. RIM maakte verder bekend dat er inmiddels 80 miljoen BlackBerry-gebruikers actief zijn wereldwijd. Dat is aanzienlijk minder dan bij Apple en Googles Android; die hebben beide honderden miljoenen gebruikers.

Net zoals in de voorgaande kwartalen kunnen de teleurstellende bedrijfsresultaten verklaard worden door het gebrek aan nieuwe modellen. RIM heeft nog steeds geen BlackBerry-toestellen met zijn nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem uitgebracht en de reeks toestellen met BlackBerry 7 is ook niet onlangs vernieuwd. Ook voor het volgende kwartaal worden nog geen BlackBerry 10-toestellen verwacht, waardoor RIM opnieuw denkt een verlies te moeten noteren.

De eerste BlackBerry's met het nieuwe besturingssysteem komen waarschijnlijk begin volgend jaar. Kortgeleden liet RIM meer details los van zijn komende besturingssysteem, waarbij verscheidene features en delen van de interface werden gedemonstreerd.

Door RoD

Admin Mobile

28-09-2012 • 09:31

56 Linkedin

Reacties (56)

56
52
35
3
0
5
Wijzig sortering
Waar blackberry nog een meerwaarde had over de oude nokia's, raken ze die nu heel snel kwijt.

ze zijn gewoon veels te langzaam tegenover al het smartphone geweld van tegenwoordig.
Dat nieuwe besturingssysteem had hier allang al moeten zijn.
Dat is juist het probleem van RIM/BB. IPV de zakelijke markt te bedienen met degelijke communicatie apparatuur richten ze zich op de markt die veel beter door de concurrentie bediend kan worden.

Er is geen bedrijf dat zit te wachten op een blackberry met een default myspace app installatie, bijvoorbeeld... Daarnaast is de hardware niet handig en degelijk meer. Die combinatie zorgt ervoor dat ze geen waarde meer hebben voor de zakelijke markt. Alleen criminelen zullen uiteindelijk nog maar gebruik maken van BB vanwege het beveiligde netwerk. Op dit moment leven ze nog op lopende contracten en een paar lock ins.
Idd. Waar voorheen grote bedrijven met gevoelige informatie (bijv de Big Four accountancy bedrijven) bleven hangen op BB ivm de veiligheid, stappen ze tegenwoordig steeds vaker over op systemen van de concurrentie.

RIM zou zich weer moeten focussen op die doelgroep waar communicatie belangrijker is dan entertainment.
Ik vraag me af in hoeverre dit opgaat. Mijn vorige werkgever een van de grootste aannemers/ontwikkelaars van het land maar ook de collega's liep alles op het kantoor zo'n beetje rond met een BB en diegene die minder gevoelig waren liepen rond met iets anders. Zeker critische informatie kun je nog steeds niet overlaten aan iOS/Android dat in combinatie met juist het betrouwbare van een BB zie je dat ze nog steeds (80 gebruikers blijkbaar wereldwijd) nog aardig meedoen.
Het vergelijken met RIM met Android/iOS loopt ook snel spaak aangezien ze totaal andere markten bedienen. Ook vraag ik me af zeker met iOS hoeveel gebruikers die actief heeft. Het totaal aantal verkochte mobieltjes. Als je kijkt naar Q2 2011 t/m Q2 2012 verkoopt Apple +- 140 miljoen mobieltjes. Van mijn part zijn er nog een stuk of 70 miljoen extra mobieltjes in de omloop dan doet RIM het met 80 miljoen actieve gebruikers niet slecht. Ook zit het verdien model bij RIm juist in de abbo's samen met de BES server niet zo zeer directe sales.
Ik ben het er wel mee eens dat het meeleveren van apps (al leveren ze myspace geloofi k al een jaar of 2 niet meer) vaak storend is. Op zich is er niets mis mee als het zinvolle aps waren. Tevens nu een jaar lang niets nieuws word je natuurlijk ook niet vrolijk van. Wat juist een kans zou kunnen zijn voor Android/iOS...
Ook zit het verdien model bij RIm juist in de abbo's samen met de BES server niet zo zeer directe sales.

Hoewel ze het aan het aanpassen zijn, is een BES server simpelweg irritant. Het kan ALLEEN met blackberry's overweg en is compleet gesloten. Heb je je tooling voor 100% bij 1 leverancier liggen moet je voor alleen de BES weer allerlei extra dingen inregelen.

RIM concurreert op deze manier op 2 (of zelfs 3) markten, namelijk die van MDM (Mobile Device Management) & Smartphone hardware (& evt. Smartphone OS). Helaas hebben ze op de MDM-markt het zwaar, omdat veel 'bazen' gewoon een iPhone & iPad willen, op de hardwaremarkt hebben ze de touchscreen 'gemist' en nu is het OS ook nog flink vertraagd.

Zodra de 'lock-in' eruit is en er een alternatief is, dan is de 'BES-server' legacy, en staat bij veel organisaties op de schopstoel en gaat er op termijn uit. Bij steeds meer BB organisaties is simpelweg end-of-life. Leuk voor de stats dat er nog 80 miljoen in omloop zijn, maar dat is net zoiets als Hyves nog meetellen. Alle stats staan diep in het rood.
Klopt. BES is gewoon een dood gewicht in de infrastructuur. Het was een leuk systeem toen er nog geen android & activesync bestond (maar toen al een draak om geïnstalleerd te krijgen).

Als BB10 wil overleven, dan moet er Activesync inzitten (als men optioneel nog BES voorziet, dan is dat voor mij goed).
BB is a lang niet veilig meer.

Daar waar activesync apparaten een encryptie-certificaat gebruiken dat je zelf als admin instelt (enkel te kraken na brute force), gebruikt BB een sleutel die te openen is door RIM. Meer en meer overheden krijgen dan simpelweg toegang tot de onversleutelde data-streams.
Dat klopt niet.

Alleen de communicatie dat verloopt via BIS (hoofdzakelijk de consumenten) wordt via de RIM-servers afgehandeld en dit zijn de gegevens die overheden kunnen raadplegen.

Bedrijven maken gebruik van een BES-omgeving en RIM heeft geen toegang tot deze gegevens omdat het wachtwoord zelf wordt ingesteld. RIM heeft dus geen toegang tot deze data-streams.
Ja en neen,

Verscheidene artikels suggereren steeds dat BES ook niet meer veilig is:
http://www.medianama.com/2012/02/223-rim-sets-up-server-in-india-paving-the-way-for-bbmbes-interception/

of het werkelijk zo is weet ik niet, maar er is geen enkele manier om er zeker van te zijn. De BB encryptie is propietary (weliswaar gesteund op bestaande protocollen). De exacte implementatie is niet gekend, dus er kan een master key zijn.
Als Blackberry fan (6jaar gebruik) moet ik toch zeggen dat ze mij aan het verliezen zijn.
Op de Android van men werk heb ik mobile office waardoor ik thuis perfect mails kan lezen en schrijven. Ping is niet uniek meer en op men BB gebruik ik enkel nog Whatsapp.
Zoals al vermeld hier is een BB meer voor de zakelijke markt, maar toch kiezen steeds meer bedrijven voor Android of een iPhone.
Ik denk dat ze moeten vernieuwen en andere opties moeten zoeken.
Misschien android installeren en een ping applicatie? (voor de consumenten toestellen)
Sorry, maar BlackBerry Messenger is toch nog altijd vele malen beter dan Whatsapp. BBM is geintegreerd met de rest van mijn BlackBerry Apps (Facebook/Twitter/Games). Ik kan zien wanneer iemand iets gelezen heeft (anders dan bij Whatsapp waar je kunt zien of iets is aangekomen != gelezen...). etc.
BBM is toch echt al een stukje verder dan Whatsapp dat mijn inziens toch een beetje buggy aanvoelt.

En voordat iemand gaat roepen: hoezo buggy?
Nou, als iemand een bericht aan het typen is staat dat wel netjes bovenin, maar na het versturen duurt het nog eens een 15 - 20 seconden voordat die melding weggaat en het bericht eindelijk aankomt. (Getest op een iPhone en een BlackBerry. Ik heb geen Android dus daar kan ik niks over zeggen).

Edit: typo + aanvulling

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 28 september 2012 12:40]

Hoe veel beter BBM is is voor velen ook zeker afhankelijk van de hoeveelheid contactpersonen. Zelf heb ik 3 BlackBerries gebruikt door de jaren heen en vrijwel nooit gebruik gemaakt van BBM maar WhatsApp des te meer... vrijwel niemand die ik ken gebruikt BBM dus dan houd het al vrij snel op in tegenstelling tot WhatsApp die cross-platform is.

On Topic: Jammer voor BB dat de verkopen dalen maar heel raar is dat niet aangezien de huidige toestellen zeer verouderd zijn vergeleken met wat de concurrenten aanbieden. Mits ze met een fatsoenlijk fysiek toetsenbord toestel (liefst een slider) komen raken ze mij ook kwijt aan Android of WM8, helaas.
Helemaal waar. Gelukkig geldt dit voor mij niet. Maar je hebt zeker een punt.
Ik hoop dat begin volgend jaar ze echt hard terug komen met iets, want als het zo blijft dalen moeten ze bij een of andere more succesfull bedrijf gaan kleven. ;)
ze kregen me eerst helemaal warm voor Blackberry 10, maar het duurt nu veels te lang en nu ik alle filmpjes heb bekeken lijkt het me ook een beetje tegen te vallen.

Mijn laatste 3 telefoons waren blackberry's, maar denk toch echt dat ik voor nokia 920 of iphone 5 ga.
BB het nieuwe Nokia... Probleem is ook dat die dingen te veilig worden ingesteld voor bedrijven, zodat werknemers bv geen Whatsapp zelfs kunnen installeren. En kun je kiezen uit Nokia/Android/BB dan kies je die simpelweg niet meer. En ja, omweg met mail-abonnement erbij maakt het niet aantrekkelijker. Als ik geen dagenlange rijen zie voor Nokia of BB toestellen, preorders met weken wachttijd, dan weet je al genoeg?
Dan moet je toch iets beter je research doen. BB10 ondersteund namelijk een zakelijk en persoonlijk profiel. Alles wat je in je zakelijke profiel doet/mag/kunt is beheersbaar door de IT-ers op je werk. Wat jij in je persoonlijke profiel doet moet je zelf weten. Dus ook Whatsapp en alle andere zooi die je erop wilt zetten. Onafhankelijk van elkaar.
En is BB10 al uit? Nee, dus momenteel is het dus nog wel degelijk een gebrek.
Klopt, maar het biedt wel toekomstig perspectief. iOS6 is net gereleased en heeft dit niet.
Erg jammer dat Tweakers.net alleen het negatieve nieuws rondom RIM laat zien.Dat veel developers erg enthousiast over BB10 zijn heb ik hier nog niet gelezen. Net zoals het device met qwerty toetsenbord dat op BB10 draait (er is een interne video geleaked bij RIM). Maar nee dat is natuurlijk niet interessant genoeg. Je zou bijna denken dat Apple en/of Samsung een zak geld overgemaakt heeft naar Tweakers....
Ik heb het niet meer zo met blackberry, na mijn 9800.

Maar nu ik de nieuwe BB10 met toetsenbord zie vind ik hem wel heel mooi

http://crackberry.com/lea...10-n-series-appear-online
Anoniem: 126717
28 september 2012 09:37
Geen nieuwe toestellen, dus iedereen wacht met kopen, of haalt iets anders...
En de slechte berichtgeving rond RIM helpt natuurlijk in het geheel niet. Mijn vrouw zit te twijfelen over een nieuwe telefoon, maar als ik nu haar lijstje hoor staat er geen BB meer in.
Een slimme vrouw heb je :) Er is werkelijk waar geen enkele reden meer om nog voor BB te kiezen. De alternatieven zijn zoveel beter.
Ik als trouwe BB gebruiker zie het juist heel anders in, ik wacht met smart op de nieuwe BB10 L-series welke in Q1 van 2013 uit gaan komen. Daar eindelijk vernieuwing komt op gebied van smartphones middels het vernieuwde gesture touchscreen.

Ik heb alles gehad, van Nokia tot Samsung van HTC tot iPhone maar BlackBerry is voor mij gewoon onmisbaar. De snelheid waarmee e-mails binnenkomen en het gebruiksgemak.

Dit is natuurlijk persoonlijk maar ik ben zoals vele op crackberry.com alle ontwikkelingen aan het volgen.
Precies! Voor mij ook weer een BlackBerry. Ik heb momenteel een 9780 en een iPhone en alhoewel de 9780 'verouderd' is, gebruik deze nog steeds liever dan mijn iPhone 4s (van m'n werk).

Ik wacht dus ook geduldig op de nieuwe BB10 devices. Het gaat gewoon weer 'vanouds' goed werken, en alles wat ze tot nu toe hebben laten zien spreekt me erg aan.
idem hier, tevreden BB 9810 gebruiker en ik wacht ook geduldig op de nieuwe toestellen.
En je mag zeggen wat je wilt, maar in vergelijking met bijv. de toestellen van familieleden (android en Iphone) ben ik er nog steeds content mee...
Het toestel doet wat ik wil... en ik heb het niet nodig voor de meest onzinnige apps, de basisapps die je wél nodig hebt vind je ook, het enige wat ontbreekt is een deftig offline map app.

Voor de rest kan ik evenveel met mijn BB als een andere gebruiker.
En voor gamen heb ik het niet nodig, het is een telefoon, geen spelconsole.
Geen nieuwe toestellen met het oude en nieuwe OS, met enige regelmaat storingen in het BB netwerk. De toekomst ziet er niet al te best uit voor RIM. Ik denk persoonlijk dat het nieuwe OS a little too late komt, vooral als Windows Phone ook nog een groter marktaandeel gaat pakken.

[Reactie gewijzigd door thunder8 op 28 september 2012 09:40]

Zou het er misschien ook aan kunnen liggen dat het allerbelangrijkste onderdeel van RIM, het Blackberry netwerk, een enorme achilleshiel blijkt te zijn?
Er zijn in de afgelopen 2 jaar nu meerdere storingen geweest en dan vallen alle functies van de BB toestellen uit........... Ik zeg reputatie schade.
Afgelopen jaar, Het was nog geen jaar geleden dat de week storing was, maar sindsdien is er inderdaad nog een andere storing geweest.
RIM heeft nog steeds geen BlackBerry-toestellen met zijn nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem uitgebracht en de reeks toestellen met BlackBerry 7 is ook niet onlangs vernieuwd
Tja, zo maak je het jezelf als fabrikant ook wel erg moeilijk. De concurrentie slaapt niet en vernieuwd wel. Het verbaasd me dat er uberhaupt nog BlackBerry smartphones verkocht worden.
Anoniem: 380368
28 september 2012 10:24
Een Blackberry was echt iets voor de zakelijke markt (ben daar nooit echt mee akkoord gegaan, maar bon...), maar die tijden zijn voorbij, héél veel zakenmensen hebben iPhones omdat dat nu eenmaal het nieuwe statussymbool is geworden voor velen. Hun unique selling point is ten dode opgeschreven...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 28 september 2012 10:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee