NEC introduceert lichtste ultrabook in Japan

NEC heeft in Japan een ultrabook geïntroduceerd die volgens de fabrikant zelf de lichtste ultrabook tot nog toe is. Het gewicht van slechts 875 gram word onder meer behaald door het gebruik van een lithium-magnesiumlegering.

De ultrabook heet voluit VersaPro UltraLite VG. De behuizing is een unibody en is opgetrokken uit een legering van lithium en magnesium. Mede daardoor is de ultrabook slechts 14,9mm dik en weegt deze 875 gram, al snel 300 gram minder dan andere lichte 13"-ultrabooks. Het scherm heeft een respectabele resolutie van 1600x900 pixels, maar de overige specificaties zijn gebruikelijk voor de nieuwste lichting ultrabooks. Zo is er een Intel Core i7 3517U-cpu aanwezig, 4GB geheugen en een 128GB-ssd.

Vooralsnog brengt NEC de laptop alleen uit in Japan, waar deze naar verluidt net geen 300.000 yen kost, oftewel ruwweg 3200 euro. Een ander wapenfeit is de accu die in een uur naar 80 procent zou zijn op te laden. Wellicht heeft de accu niet bijzonder veel capaciteit, wat ook in gewicht zal schelen, maar volgens NEC moet de laptop desondanks 8 uur meegaan op een enkele lading.

Nec VersaPro UltraLite VG

Door Marc Rademaker

Redacteur

25-07-2012 • 11:38

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
16
3
0
11
Wijzig sortering
Anoniem: 463724
25 juli 2012 11:40
Waarom nog lichter?

Ik vindt een laptop van 2,3 kg al heel makkelijk mee te nemen en dan is deze ook nog eens 15,6 inch. In je broekzak stoppen zal met laptops nooit kunnen dus ik zie het nut er niet van in.
Is een heel simpele uitleg voor.

Professionals moeten vaak naast hun laptop nog de nodige folders, documenten, kleren e.d. meenemen. Als je veel vliegt, en het is maar voor een paar dagen, wil je geen gewone bagage meenemen, maar eigenlijk alles in je handbagage doen, dat scheelt je met in en uitchecken erg veel tijd omdat je niet op je bagage hoeft te wachten.

Dan maakt ieder onsje ineens wel uit.
Het lichter snap ik wel, als je iedere dag met het OV naar je werk/studie moet. Deze past echter niet in het budget van de meeste studenten. Wel erg mooie specs.
Een laptop van 2,3 kg meeslepen iedere dag valt echt tegen. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring.
Anoniem: 425494
@ShadowShape25 juli 2012 13:26
Vind ik ook. Als je genoeg geld hebt en dagelijks met een laptop sjouwt is dit zeker een goede koop. Mensen lopen erg te zaniken over prijzen, maar voor een goed stuk gereedschap gelden toch andere overwegingen dan voor consumptieve apparaten als tablets en smartphones die modegevoelig zijn, sneller ontwikkelen en daardoor ook veel sneller afgeschreven zijn. Een degelijke werklaptop doe ik erg lang mee. Als je het dan per jaar omzet vallen de kosten best mee.

Nu vinden mensen een laptopprijzen van €2000 schandalig, maar ik kan me de tijd nog herinneren dat een PC fl 2000 kostte en een laptop 4000 ->. Toen was het echt iets voor zakelijk gebruik. En dat was toen verhoudingsgewijs meer geld dan het nu is.

Als je de power onderweg nodig hebt, en veel op stap bent is het zijn geld zeker waard. Ik sjouw zelf wel met een laptop en ik kan je zeggen en dat een kilo lichter en een wat handzamer formaat een wereld van verschil maakt in comfort. 875gr is echt extreem lekker licht. Hoe ze dat kunnen combineren met high-end processor vind ik echt knap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 25 juli 2012 13:40]

Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Ikzelf had hiervoor een Aluminium Macbook(wat in die tijd al een relatief lichte laptop was) van +- 2kg maar moest die ook steeds mee naar de studie slepen. Ik kreeg de laatste tijd ook schouderklachten die daar waarschijnlijk mee in verband staan. Na heel wat sparen heb ik nu een Macbook Air en moet zeggen dit is al echt een wereld van verschil. De Macbook Air is ongeveer 0,7kg lichter, dat lijkt niet echt veel maar is echt een verademing voor mijn schouders.
Ik kan alleen maar dromen van een ultrabook die maar 0,875kg weegt. Dat is echt heel erg licht. Dat daar een prijskaartje aan hangt snap ik ook wel. Ik hoop alleen dat het over een paar jaar gemeengoed is(dus voor de prijs van een Macbook Air). Het zij van andere fabrikanten.
Over paar jaar: Laptop met 13" inch retina display, 0,8kg zwaar en top of the line processor voor 1000 euros. Wie helpt mee hopen? :9~
Omdat het lekker meeneemt en werkt (op schoot).
Ondankt dat ik ook geen bezwaar heb tegen een laptop van 2.5kg zou ik toch wel een laptop van 0.9kg kiezen als ik de keus had uit verder de zelfde specs.
Het nadeel vind ik meer dat deze ultra wel heel erg duur is.
Heb zelf een (soort van) ultrabook, de toshiba R630. Dat ding weegt 1.4 kg, ook door een magnesiumlegering. Op mijn werk heb ik een T410 van lenovo, die ongeveer 2.5 kg weegt. Het verschil is echt groot, en heb dus veel liever mijn R630. Ze zijn beide draagbaar, maar de toshiba is véél handzamer, en kan ik makkelijk opnemen en verplaatsen met 1 hand, terwijl de T410 echt wel moeilijker is.
Dit is juist fijn. In de Offshore (boorplatform etc.) Mag je maar een aantal kilo's meenemen in de helikopter. En als je laptop 1 kilo lichter is dan normaal het geval is betekent dat dat je 1 kilo meer kleding en/of andere spullen mee kan/mag nemen.

Ook voor mensen die veel reizen/vliegen. Scheelt weer gewicht als je alleen maar handbagage gebruikt. Kan je toch snel 2 shirts/blouse meenemen. Paar kilo erbij kopen kost genoeg bij vliegmaatschappijen
zou dit ding toch niet graag in een soft-bag in een heli gooien. Die tassen worden vaak best gepropt, en voor je het weet ligt er een lomp stuk offshore-staal bovenop.
Omdat wat jij vindtdtdt niet de maatstaf is. Ik vind het wel interessant, en naar mijn mening is hoe lichter hoe beter.
Voor een vrouw kan 1.5kg al te zwaar zijn. Hier in België in de trein zie ik véél meer vrouwen met tablets op de schoot dan mannen, heel begrijpelijk... Een vrouw heeft nog extra spullen te dragen hé :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380368 op 25 juli 2012 12:51]

Ik heb naast mijn Asus Infinity nog een hoop andere zooi voor mijn werk in mijn tas. Ik word helemaal gek van dat gesleep. Mijn tas is al snel 10kg. En kan geen schouderband gebruiken, want dat ziet er weer niet uit.

Wat een enorme prijs voor een laptop met deze specs. Het zal wel aan de legering liggen, maar 3200 euro..... :| Dan is een Vaio Z met carbon chassis een voordeligere keuze...
Anoniem: 217096
25 juli 2012 11:47
ik weet dat apple of een of andere manier de warmte goed beheerst, ik vraag me af hoe dat dan met deze ultrabook zit..anders heb je alleen maar een loeihete unit die wel heel dun en licht is :-)

/edit
wel erg duur eigenlijk, voor minder geld heb je een mooie HP of Dell met gelijke specs

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217096 op 25 juli 2012 11:49]

Als hij 8 uur werkt op 1 batterijlading, en er kan nooit een erg grote batterij inzitten, zal het met de warmteproductie wel meevallen.
De warmte goed beheerst? Daar valt Apple jammer genoeg niet onder... Zo een beetje gamen op de pro en je hebt gauw last van throttling en een erg hete behuizing.

Koperen koelingen zouden waarschijnlijk gebruikt worden bij deze notebook om de warmte afvoer in controle te houden... Althans als het een notebook als de Vaio Z met een full voltage chipset om ongeveer bijna hetzelfde formaat lukt om te koelen zonder throttling, dan zou het voor zo een notebook met een chipset die bijna 2x weinig stroom vreet makkelijk moeten kunnen.

Zoals ze maar niet gaan bezuinigen op de koperen onderdelen van de koeling... Dan komt het allemaal goed.
Anoniem: 217096
@Vinand25 juli 2012 12:20
volgens mij was het zo dat die airbooks hun warmte via het keyboard afvoeren, bijvoor beeld de Envy17 is gewoon te loaded om dat voor elkaar te krijgen en gaat de warmte via het chassis...
maarja, als er weinig stroom doorgaat zal dat inderdaad voor minder warmte kunnen zorgen, minder warmte zal ook de levensduur ten goede komen lijkt me
Bij de Air zit de luchtafvoer onder het scharnier van het scherm, over de hele breedte.
Ik heb zo'n vermoeden dat ze juist 'bezuinigen' op koperen onderdelen. Koper heeft grofweg een 3 keer zo hoge dichtheid als aluminium, dus om de 875g te behalen lijkt het me sterk als ze koperen onderdelen gebruiken. Waarschijnlijk dat er voor een legering gekozen is dat 'redelijk' geleid, maar waarbij het lage gewicht van de koeling minstens zo belangrijk was!
Kijk eens naar de Vaio Z, ondanks volledige koperen koeling weegt deze 13" maar 1,15kg... En dan met een full voltage i7 quad core ;) (geen ulv). En ja dat ja deze laptop zonder enige hitte problemen en throttling problemen bij volle load vanwege de kwaliteit van de koeling... ULV is sindskort gewoon een lul excuus om te bezuinigen op de koeling. Koper heeft eenmaal een negatieve eigenschap voor oem's: Het is behoorlijk duur...

[Reactie gewijzigd door Vinand op 25 juli 2012 13:46]

Mooi ding hoor, en wel apart dat NEC hiermee voorop loopt, je zou dit toch eerder van een merk als Toshiba verwachten. Voor consumenten is dit te duur, maar het is mooi dat het technisch kan.
Onderschat NEC niet. Het is nog steeds een wereldspeler, alleen in Europa minder bekend omdat ze er hier enkele jaren geleden mee opgehouden zijn v.w.b. notebooks/desktops. Toonaangevend bedrijf in innovatie. Hadden in 2002 bijvoorbeeld al een Windows slate tablet.
op naar de opvouwbare laptops!! :9~

Mooi staaltje werk van NEC, ding is bijna lichter dan een tablet :o Ik zou hem wel willen hebben... tis alleen de prijs die me een tegen houdt + de prijs van de reis naar Japan :+
De lichste 13" Mac is 1,35 kilo. Doet NEC dan toch goed. Het is ook best een groot verschil. 3200 euro is misschien prijzig, maar dat zal wel snel veranderen. Misschien dat andere fabrikanten er ook van kunnen leren :)
Anoniem: 449164
25 juli 2012 19:51
Belachelijk hoge prijs, desondanks hoop ik toch dat deze ultrabook naar Nederland komt.
Anoniem: 342707
25 juli 2012 13:01
dat is precies wat ik zoek.. als ik dag ga fotograferen vind ik een berg objectieven, statief, enz... al zwaar zat op mijn rug, dan weegt elke laptop eigenlijk te veel, maar een laptop onder de kilogram.... dat gaat toch echt de goede kant op! zeker met de schermresolutie die er gemeldt wordt. mooie specs, alleen de prijs..
iemand een idee waarom deze niet in europa wordt uitgebracht?
NEC is begin 2009 gestopt met de verkoop van desktops/notebooks in Europa:

nieuws: NEC zegt Europese pc-markt vaarwel
Denk dat ze er eerst mee op de markt komen waar er vraag naar is. Kan dus een test zijn, als er genoeg afname is dan naar meer plekken brengen.

Als je zoiets in veel landen wilt invoeren zullen er ook veel gemaakt moeten worden voor voorraad etc. En als het concept met die prijs zichzelf dan niet bewijst is het nogal een domper lijkt me(geld technisch en reputatie)
3200 euro...

Ik neem wel iets wat zwaarders dan voor een betere prijs eerlijk gezegd.

Alhoewel wel mooi dat we laptops dus zo licht kunnen maken dat er dadelijk nog maar tegen blazen en hij verplaatst zich al
accu in een uur 80% geladen,......waneer gaan de laptop makers nou eens echte snelladers inbouwen.Ik ram mijn Lipo's in 20 minuten vol (5 cell 5000mAh)
Omdat het ontzettend slecht is voor de batterij. De meeste mensen willen dat een batterij even lang meegaat als de laptop, en dat is bij een dure zakelijke laptop toch wel 3-5 jaar.
Anoniem: 183559
25 juli 2012 11:47
3200 euro? zo...zelfs voor de zakelijke markt is dat erg veel voor een ultrabook(denk ik)..
een dikke sony VIAO kost ook veel meer dan een reguliere.
Valt wel mee hoor, zeker de Vaio Z kun je al voor 999 euro krijgen, wat nu toch wel de state of the art is op de markt van ultra mobiles. Dit product is gewoon overpriced... :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee