'Notebookmakers scharen zich achter standaard voor platte accu's'

Acer, Asus en fabrikanten van accu's voor notebooks hebben zich naar verluidt geschaard achter een standaard voor accu's met prismatische of rechthoekige cellen. Intel is groot voorstander van zo'n standaard voor vooral ultrabooks.

In de praktijk stellen de fabrikanten van deze producten de standaard voor laptopaccu's vast. De grote makers Panasonic, Samsung SDI en LG zouden zich achter platte accu's met prismatische cellen geschaard hebben. De prismatic lithium-ion batteries of lib's die de fabrikanten in tweede helft van 2012 gaan produceren, hebben afmetingen van 60 bij 80mm en een dikte van 5 tot 8mm.

In tegenstelling tot de verschillende soorten platte accu's die ultrabook-makers nu gebruiken voor hun dunne laptops, zijn de komende, gestandaardiseerde varianten verwisselbaar, claimt Digitimes. De site beweert daarnaast dat de prismatische lithium-ion-accu's 25 tot 30 procent goedkoper zijn dan traditionele varianten met dezelfde capaciteit en ook zouden ze 5 procent lichter zijn.

In 2013 moeten de nieuwe accu's hun weg vinden naar ultrabooks en de verwachting van Taiwanese bedrijven is dat het dan de op twee na grootste standaard voor notebookaccu's zal worden. Acer en Asus zouden al besloten hebben de accu's te gebruiken voor komende ultrabooks.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-07-2012 • 10:14

39 Linkedin

Reacties (39)

39
38
26
6
1
11
Wijzig sortering
Klinkt als een goede zet voor de consument, hogere capaciteit, goedkoper en uitwisselbaar met andere accu's. Kan nooit verkeerd zijn.

Ik vraag me alleen af waar de tekst vandaan komt dat deze accu's tussen verschillende notebooks uitwisselbaar zijn. Dat staat namelijk niet in de bron tekst???
Zou ook erg vreemd zijn, want accu's zijn een leuke aftersales markt. O.a. bij HP verdienen ze daar een leuk zak centje aan op de zakelijke markt ivm garantie (B-merk accu = geen garantie meer, etc, etc).

Daarnaast vraag ik me af hoe ze de veiligheid gaan garanderen. Het is bekend dat Lithium accu's uitzetten als ze flink opgeladen zijn, daarom zijn de cellen nu cilindrisch. Dat is een sterke constructie waar je de uitzetting makkelijk kunt opvangen zonder vorm verlies. Iemand die daarover wat meer achtergrond heeft?
De veiligheid zal gegarandeerd moeten worden door elektronica die overladen voorkomt.
Net zoals dat nu gebeurt met li-ion accu's in telefoons/tablets. Die zijn ook niet cilindrisch.
Ik zie je opmerking over de uitwisselbaarheid inderdaad niet heel direct terug in het artikel van Digitimes, er wordt alleen gesproken over standardized, maar hoever die standaardisatie gaat durf ik op basis van dat artikel niet te zeggen.
Verdere bronnen kan ik zo snel ook niet vinden, dus we moeten het hier even mee doen :)

Toch suggereert het bron artikel dat er standaard oplossingen komen, dat klinkt een beetje als standaard eindproducten.
Prismatic lithium-ion batteries (LIBs) that Intel has been aggressively promoting in the notebook industry, have already received full support from Japan-based Panasonic and Korea-based Samsung SDI and LG with these companies to start pushing standardized solutions in the second half, according to sources from notebook battery players.

[Reactie gewijzigd door scorpionv op 12 juli 2012 11:02]

Kortom,meer LiPo's in notebooks.

voor de downmodders.LiPo's zijn juist platte accu's,zitten nu al vaak in apparaten,en...staat er vrolijk op de buitenkant van het apparaat dat het Li-ion in zit.
Li-ion's zijn 9/10 rond
LiPo's zijn vormbaar in elke denkbare vorm.Maar vaak zo plak als plak dikke kauwgom

[Reactie gewijzigd door Akino op 12 juli 2012 10:27]

Ik lees nergens dat het litium-polymeer accu's zijn.
En nee LiPo is niet gelijk aan Li-Ion, alhoewel de chemie hetzelfde is. Aangezien sommigen hier drukker zijn met modden dan gewoon even wikipedia:
"This type has technologically evolved from lithium-ion batteries. The primary difference is that the lithium-salt electrolyte is not held in an organic solvent but in a solid polymer composite such as polyethylene oxide or polyacrylonitrile."
En de rest lees je zelf maar ter plekke. *mopper*
In de praktijk is het verschil dat LiPo lichter is en meer vormvrijheid biedt. Dat laatste zie je dan terug in bijvoorbeeld hele dunne accu's. Het grootste gedeelte van de platte accu's in telefoons is echter gewoon Li-Ion.
Klopt, jij hebt goed gelezen de FiPo absoluut niet.

Zelf hoop ik dat er overgestapt wordt naar LiFePO4... Dit geeft veel voordelen tegen over de Li- ion en LiPO batterijen... Ook tegen over andere accusoorten zoals LiCoO etc.

Grote voordelen van LiFePO4 is dat het heel erg goed tegen hitte, overvoltage en alle andere soorten van misbruik.

Plus Fe(ijzer) en PO4(fosfaat) zijn absoluut niet slecht voor de natuur en dus prima te gebruiken in batterijen in mijn oogpunt.

Bron: wiki linkje, maar is leuk om mee in te lezen neem niet alles 100% over dus

[Reactie gewijzigd door taeke18 op 12 juli 2012 11:57]

Li-ion & Li-Po zijn dezelfde techniek -> Lithium-ion polymer :)
Nou, nee. Lithium-ion of Li+ is een verzamelterm voor alle batterijen met een lithium-ion-anode. Dat is onder andere lithium-cobalt (hoge capaciteit li-ion cellen in laptops), lithium-mangaan, lithium-zink (oudere types), maar ook lithium-polymeer en lithiumijzerfosfaat (LiFePO4, wordt gebruikt in vervoersmiddelen).

In de volksmond staat Li-ion bekend als de bekende cilindervormige lithium-cobalt 18650 (18mm dik, 65mm lang) cellen , maar dat is eigenlijk een verkeerde naam. Door de manier waarop Li-ion batterijen worden gemaakt is het gunstig om ze cilindrisch te maken: ze worden van hele lange dunne strips (elektroliet) gemaakt die om elkaar heen gewonden worden. Die strips zijn van een materiaal dat enigszins vormvast moet blijven, dus deze cellen worden in een stevige metalen behuizing gestopt zodat hij niet vervormt.

Maar Li+ cellen kunnen eigenlijk even gemakkelijk worden gemaakt: bijvoorbeeld door die strip op elkaar te vouwen (zoals gedaan wordt in lithium-polymeercellen). Daarvoor is echter een ander soort elektroliet nodig dat zulke vouwen kan maken, en dat is waarom een polymeer wordt gebruikt in prismatische cellen. Dit elektrolyt (en de anode en kathode) zijn een stuk minder gevoelig voor vervorming, en het gebruikte polymeer is behoorlijk prikbestendig, dus deze cellen hoeven lang niet zo stevig ingepakt te worden. Daarom zijn LiPo-cellen zachte stukjes 'kauwgom in verpakking'.
Dit gaat grote gevolgen hebben voor de vervangingsmarkt. Nu moet er voor elke portable een aparte accu gemaakt en geleverd kunnen worden. Stel je voor dat je alleen nog hoeft te kiezen op capaciteit, net zoiets als bij de reguliere batterijen. AAA - AA - C - D enzovoorts.

Dit kan zeer gunstig uitpakken voor de prijsvorming van accu's! :)
Volgens mij gaat het om de cellen in de accu-packs, en niet de accu-packs zelf. Huidige accupacks zijn ook rechthoekig, echter zitten er cilindrische e cellen in.
Alleen maakt elke fabrikant zijn eigen behuizing. Ze zijn dan ook niet uitwisselbaar. En rechthoekig zijn ze ook lang niet allemaal. Er zijn ook nog zat laptops waar de accu een brede strip is aan de achterkant van de laptop

Het gaat volgens mij wel degelijk om accupacks.
Ze hebben het over 60x80x8 mm. Een beetje veel voor 1 cel.
Volgens mij gaat het wel om de cellen zelf, ik stel het mij voor dat ze ipv ronde cellen, driehoekige gaan maken om deze reden:
O
O
O
O
en nu
>
<
>
<

als je deze tegen elkaar zou leggen blijft er bij ronde cellen altijd verloren ruimte over, en dat heb je niet bij driehoekige of rechthoekige cellen.

Vraag me wel af ofdat warmte geen probleem gaat worden in de battery pack zelf...
Er blijven altijd verschillende accu's bestaan, want lang niet elke laptop is een ultrabook.
Ik verwacht dat fabrikanten voor gewone laptops de huidige accu's blijven gebruiken:
The sources expect the penetration of prismatic LIBs in the battery market will start rising in 2013 and become the third-largest notebook battery standard.
Meh, niet echt. Het is heel gemakkelijk (en goedkoop) om custom LiPo-cellen te fabriceren in aantallen van 1000+. Door de manier waarop ze worden gemaakt is een LiPo-cel eigenlijk zo groot, dik of dun te maken als je wil. Het is twijfelachtig of fabrikanten hier echt iets mee kunnen.

Ondanks de standaardisatie in cilindrische cellen (18650-maat) heeft toch zowat elke laptop in de wereld een ander soort, incompatible batterij. Als consument kun je niet batterij A in laptop B gebruiken, je zult toch telkens opnieuw specifieke vervangers moeten kopen. Het is dus hetzelfde liedje nog een keer.
Maar welk voordeel heeft Intel daar dan van? En als consument is het eigenlijk ook nooit een probleem om een vervangende accu te kopen.
Standaardisatie scheelt flink in productiekosten, vermoedelijk is daar voor hen de winst te halen.
Voordeel is dat er meer concurrentie komt. Nu heeft iedere laptop een eigen ontwerp en dadelijk kun je kiezen bij wie je er 1 wil kopen.
Dunnere ultrabooks of ultrabooks met een langere accuduur of goedkopere ultrabooks met dezelfde omvang en accuduur zullen beter verkopen dan de huidige Ultrabooks.

Aangezien Intel die Ultrabooks bedacht heeft om hun dure high-end chips te kunnen slijten (goede en zuinige chips moet erbij gezegd worden, het is mooi spul) is een grotere verkoop van Ultrabooks meer winst voor Intel :)
Goedkopere en lichtere accu's voor ultrabooks resulteert in betere/goedkopere ultrabooks. Waardoor meer mensen die aanschaf overwegen. En aangezien een Ultrabook altijd een Intel processor heeft, zit daar hun winst.
Wanneer er een standaard in het leven is geroepen kan deze op grote schaal geproduceerd worden. Niet alleen door de producenten van ultrabooks, maar ook door derde partijen die willen 'cashen' door de standaard accu's te produceren. Dit komt uiteindelijk de consument alleen maar ten goede.

Daarnaast is het de trend dat accu's steeds meer capaciteit krijgen, terwijl ze evenveel ruimte gebruiken. Het zou toch helemaal niet verkeerd zijn als je na een jaar of twee een nieuwe, betere accu kan kopen voor je ultrabook?

Waarom Intel voorstander is? De accu's zijn plat, wat prima bij de ultrabook-gedachte past. Ook moeten de kosten van ultrabooks gedrukt worden, standaardisatie kan daar prima bij helpen. Ultrabooks concurreren nl. ook tegen tablets die flink marktaandeel aan het snoepen zijn.

Kortom, eigenlijk levert dit alleen maar voordelen op, voor zowel de consument als de producent :)
het is inderdaad geen probleem om een vervangende accu te kopen. Tot die niet tot de standaard behoort (iets waar sommige merk(en) heel sterk in zijn). Dan is het weliswaar nog gemakkelijk, maar de kostprijs swingt lekker de pan uit..
Voordeel van zaken platter maken met een het zelfde volume is dat je meer oppervlakte krijgt waar de warmte weg kan.
Denk dat grootste voordeel het makkelijker inpassen in de laptop is -> kleinere laptops.
Vooral dunner en lichter waarschijnlijk

Je zit toch nog vast aan schermmaten, dan is 13 inch vaak wel het minimum (moet zeggen dat ik dat persoonlijk al veel te klein zou vinden)
goed plan... maar gaat Apple dit voorbeeld ook volgen???
Ik denk dat Apple dit al 3 tot 4 jaar doet (MacBook Air en kijk naar de iPad) Er zitten 4 accu's zo dik als een plak kauwgom in een Air. En die gebruiken LiPo's.
Die plakken hun batterijen vast ;)

Bron:
nieuws: Apple stapt uit programma voor 'groene' certificaten
Lees 1e comment.


edit: bron toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 12 juli 2012 11:13]

Apple doet meestal waar ze zelf zin in hebben en wat hun voordeel oplevert.

Als deze techniek blijkt te werken en voordelen bied, dan zal Apple ook wel overstappen. Goedkoper, kleiner en beter is iets waar Apple ook vrolijk van word.

Ik verwacht alleen niet dat ze zich aan de standaard gaan houden, want dan moeten ze hun apparaten gaan aanpassen aan andermans standaarden en maten. Daar zullen ze wel afwijkend zijn.
Anoniem: 440011
12 juli 2012 11:38
Ik vraag ik mij af hoe deze batterijen uitwisselbaar gaan zijn?
De meeste ultrabooks hebben nu al geen verwisselbare accu, en ik vermoed dat deze platte batterijen zonder behuizing in de ultrabook zullen worden ingebouwd (voor plaatsbesparing).

Is dit dan de dood van de ultrabook met een wisselbare accu?
Ik dacht tussen verschillende modellen uitwisselbaar, maar ik kan het misschien verkeerd interpreteren. Een tussen modellen uitwisselbare standaard zou mooi zijn, de accu is misschien wel het moeilijkste deel van de laptop om te verkrijgen, en goedkoop zijn ze ook nooit.
Dit gaat de dikte/dunheid van ultrabooks/portables nog meer ten goede komen alhoewel ze naar mijn idee beter kunnen gaat voor de zogeheette ''sheet battery'' van de sony vaio series?
Ligt er maar aan. Als je componenten maar een kleine oppervlakte innemen, dan zorgt een sheet battery ervoor dat de laptop dikker word. (deze moet onder de componenten zitten, ipv erlangs. Kan het niet zo duidelijk uitleggen)
Goedkoper, lichter en kleiner bij een gelijke capaciteit en nog gestandaardiseerd en verwisselbaar ook :) Klinkt goed.

Niet dat laptops voor mij dunner hoeven (op een gegeven moment is het wel prima wat mij betreft) maar er kan dan meer batterij in dezelfde ruimte waardoor de autonomie van laptops toe kan nemen.
Gaat dit niet vooruitgang in de weg staan?
Want als er nu een bedrijf met een goede vinding op accugebied komt, dan kan dit toch niet zomaar geintegreerd worden, aangezien het een accu is (ja ik weet dat nieuwe technologieen op accugebied niet vaak voorkomen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee