Consumentenbond: bij 42 procent huidige laptops is accu te vervangen

Het percentage laptops waarvan de accu is te vervangen, is in drie jaar tijd gedaald van 77 procent naar 42 procent. Dat claimt de Consumentenbond op basis van onderzoek waarbij naar 612 laptops gekeken werd. Tussen de verschillende merken zitten veel verschillen.

Dat laptops steeds vaker een ingebouwde, niet verwisselbare accu hebben was wel duidelijk, maar de Consumentenbond heeft nu in kaart gebracht in welke mate de verandering heeft plaatsgevonden. In 2012 konden gebruikers nog bij 77 procent van de laptops de accu vervangen, dit jaar is dat gedaald tot slechts 42 procent. Daarbij zijn de 2-in-1-convertibles niet meegeteld: als die als laptops waren meegeteld was het percentage nog lager uitgevallen. Van 2013 op 2014 vond de grote omslag plaats, blijkt uit de cijfers van het onderzoek.

Bij Toshiba en Lenovo kunnen de meeste accu's nog wel eenvoudig uit de behuizing gehaald worden volgens de bond. Bij Toshiba was bij slechts 1 van de 21 modellen speciaal gereedschap nodig voor de vervanging. Lenovo scoorde het best in de test van de bond: bij 60 procent van de modellen waren de accu's kinderlijk eenvoudig los te klikken.

Ook HP en Peaq hebben nog veel laptops met verwisselbare accu. Bij HP kostte het verwisselen bij de helft wel 'enige moeite'. Bij Acer en Asus is dat al minder en Apple heeft in het geheel geen modellen met los te koppelen accu. De Consumentenbond tekent aan dat het contrast bij Acer groot is: een derde van de laptops van de fabrikant heeft een accu die juist heel eenvoudig te vervangen is, terwijl een kwart een accu heeft die geheel vast zit. Bij Asus is een kwart niet vervangbaar.

Fabrikanten maken gebruik van ingebouwde accu's omdat dit mogelijkheden tot andere, dunnere formfactors en hogere efficiëntie geeft, zo geven ze zelf ook aan. Daarnaast kan dit de bouw van laptops goedkoper maken. Het nadeel is dat gebruikers bij problemen deze niet zelf kunnen repareren en ook neemt de efficiëntie van accu's na een aantal jaar af: deze kan dan niet vervangen worden door een nieuwer, efficiënter model.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-11-2015 • 10:50

234 Linkedin

Reacties (234)

234
230
211
9
0
0
Wijzig sortering
Fabrikanten willen gewoon simpelweg niet dat je de accu vervangt, maar gewoon een nieuwe laptop koopt als er iets mis is met de accu.
Klanten willen steeds lichtere, compactere laptops met een steeds grotere accutijd. Dat kan je niet bereiken met een accupack aan de achterkant. Dan moet je zoveel mogelijk accus inbouwen en de ruimte optimaal gaan benutten. Dit heeft tot gevolg dat de gebruiker zijn accu niet meer eenvoudig kan verwijderen. Ik zou zeggen: bekijk eens de binnenkant van een laptop die geen verwijderbare accu meer heeft en je begrijpt direct waarom dit zo is.

Het belangrijkste marktsegment waar je nog wel verwijderbare accus vind is in het pro segment, vooral omdat men binnen een bedrijfsomgeving in geval van een lege batterij de batterij wenst te kunnen wissellen. Daarom dat o.a. Lenovo ook laptops heeft met zowel een ingebouwde accu als een externe accu. Kan je de accu zelfs wissellen zonder dat je de laptop moet uitzetten en zonder een netsnoer te gaan zoeken.
Sorry maar het wordt met mij nog steeds niet duidelijk waarom accu's niet verwissebaar kunnen zijn?

De plaats van de accus bepaald in mijn ogen alleen of de accus makkelijk of moeilijk te verwisselen en bepaald niet of een accus helemaal niet meer te wisselen is.

Natuurlijk willen consumenten lichte en compate laptops maar of die zelfde accus nu te verwisselen is of niet, maakt de laptops niet groter of zwaarder, het gaat immers om dezelfde accu.

Een groot voordeel voor de leverancier is dat de consument de accus niet kan vervangen met een low-budget imitatie accus en bljift dus gebonden aan de leveranciers. Daarnaast zien consument zich verplicht een nieuwe laptop te kopen wanneer de accu kapot gaat, dit is natuurlijk voordelig voor de leveranciers maar is voor consument een vorm van kapitaal vernietiging.
Doe eens een ctrl+f op deze pagina naar "battery": http://www.apple.com/macbook/design/

Apple past de vorm van de batterijen dusdanig aan dat er maximaal gebruik word gemaakt van "lege" plekjes in je laptop. Met een puur vierkante, verwijderbare batterij ga je in die form-factor nooit dezelfde capaciteit behalen.

Hier een plaatje van de binnenkant, de grijze vlakken die je ziet zijn batterijen:

http://photos2.appleinsid...t-2015-03-30-025930-l.jpg

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 6 november 2015 19:50]

Je redenering klopt niet: een vervangbare accu zal anders ingepakt zijn dan een niet-vervangbare accu en meer plaats innemen voor dezelfde capaciteit.

Een niet-vervangbare accu is overigens bijna altijd wel degelijk vervangbaar, alleen niet door de gemiddelde consument.
Je redenering klopt niet: een vervangbare accu zal anders ingepakt zijn dan een niet-vervangbare accu en meer plaats innemen voor dezelfde capaciteit.
Of meer plaats innemen voor meer capaciteit, zoals de extended accu's die in professionele laptops gaan en aan de achterkant iets uitsteken.
Professionele laptops als? Gamebakken van 5 kilo? Ik heb een professionele laptop (Macbook PRO dus ja het. zit em in de naam) Maar ho maar dat die accu vervangbaar is. Is ook helemaal niet nodig Accu capaciteit en wear zijn prima geregeld bij deze apparaten.
De macbook pro is - ondanks de naam - niet echt een zakelijke laptop. Dingen als een niet-verwijderbare accu, en gebrek aan ethernet, maken de laptop in mijn ogen volstrekt ongeschikt voor zakelijk gebruik.

Voor de veeleisende particulier die van hippe merken houdt, is het dan weer een prima laptop. Dat lijkt mij dan ook veel meer de doelgroep.

Ja, ik weet dat er genoeg mensen zijn die hun Macbook Pro (of zelfs Air) zakelijk gebruiken. En ik gebruik een ThinkPad T series als student/prive. Dat is net zo goed buiten de bedoelde doelgroep. Achja, ...
De macbook pro is - ondanks de naam - niet echt een zakelijke laptop. Dingen als een niet-verwijderbare accu, en gebrek aan ethernet, maken de laptop in mijn ogen volstrekt ongeschikt voor zakelijk gebruik.
Ethernet kan je gewoon gebruiken, alleen ze willen er geen ruimte meer voor verspillen in de behuizing zelf, je kan een laptop moeilijk dunner maken dan een RJ45 stekker als je die kabel per se direct erin wil kunnen steken. Dus moet er een Thunderbolt adapter mee in de koffer, dat maakt het minder zakelijk?

Verder heb ik nou niet het idee dat vroeger zoveel accu's werden vervangen in zakelijke laptops, en dat het kunnen vervangen van de accu dus zo'n enorm belangrijke eigenschap was. Juist in die kringen is mijn ervaring dat spullen economisch al compleet afgeschreven zijn voordat de technische levensduur is bereikt.
Vroeger was het ook wel een must. Toen was drie uur op een accu lading behoorlijk lang. Tegenwoordig is dat erg kort. De meeste laptops trekken makkelijk een uur of zes a zeven op 1 lading. Dat is dus genoeg om mee te werken.

En geef toe, hoeveel scenario's zijn er waarbij je over de hele dag verspreid niet even een half uur toegang hebt tot een wall outlet? In een vliegtuig kan ik het me enigszins indenken, maar vaak zijn daar ook wel mogelijkheden.
Ik denk dat meer het corporate segment aangehaald wordt en niet zo zeer Pro...

Ik zie jegens de getallen van Dell, die zijn zeer actief in het corporate segment en daar is een verwisselbare accu nog steeds de standaard.

Zoals hierboven ook al genoemd, een hybride variant waarbij een verwisselbare accu als eerste leeg getrokken wordt lijkt mentor het corporate segment ideaal, maximaliseren van het gebruik van de ruimte en toch flexibel accu's kunnen wisselen.
Dan heb je het wellicht over bakbeesten van 3kg of meer. Voor mij zijn ultra-book achtige laptops eerder de standaard professionele laptop van vandaag.
Hoezo bakbeesten van 3kg? Ik heb in mijn Thinkpads van <2kg ook extended accu's gehad. Hell, zelfs in mijn 1,4kg wegende Sony Vaio N505X van bijna twee decennia (!) geleden had een extended batterij-optie.
3kg is niks voor een beetje laptop.
Voor sommigen is een laptop een transporteerbare desktop - waar je voor mijn part een autobatterij in stopt-, maar voor de meeste mensen is het iets wat je gewoon in een tas kan duwen tussen je papieren om te transporteren, zonder dat je het merkt aan het gewicht van je tas, en iets wat je ook letterlijk op je schoot ('lap) kan gebruiken.
Daarom, van 3 kg merk ik niks. Ik hou ook niet van die
dunne computertjes waar geen fatsoenlijke UTP kabel in kan. Maar voordat je begint, ik snap dat er ook wat zwakkere lichaampjes zijn en het leven is al zo zwaar.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 6 november 2015 19:13]

Wat is een UTP kabel? Heb je daar een poort voor nodig? Grapje natuurlijk, maar bij mijn Lenovo heb ik een USB-3 adaptertje moeten kopen (die overigens prima presteert).

Was wel even lachen toen ik voor Ziggo even een snelheidstest moest doen en er achter kwam dat er niet eens UTP op zat - nooit aan gedacht dat een laptop zonder UTP ook een optie was.

Dus als je een Lenovo Yoga 3 koopt...vergeet het adaptertje niet. En check of er geen geest in je touchscreen zit (plots opdoemende virtuele vingertjes op het beeldscherm waardoor de laptop onbruikbaar wordt).
En daar heb je de werkelijke reden aangehaald. Zulke afwegingen worden alleen gedaan uit eigenbelang, niet uit oogpunt van de consument. Ze zijn er niet om de consumenten te dienen, maar om jou afhankelijk te maken van hun producten.

Is er nu niemand die bezwaren heeft van de steeds verder doorvoerende conformistisch-corporatisme? We worden steeds meer in een hoek gedreven waarbij wij, als burgers/consumenten steeds meer onder de wil van de grote bedrijven staan. Keuzes worden steeds verder ingeperkt. Ik vind het een stuitende ontwikkeling. Maar ja... als je je nieuwste gadgets maar hebt, hè?

Ardous Huxley zei het al: "Everything we love will ruin us." En dat is precies wat er nu aan de gang is.
Is het ook niet zo dat het wettelijk zelfs verplicht is dat een accu met een simpele handeling te vervangen is? Iets in de trand van een paar schroefjes losdraaien.

Dat een accu niet verwijderbaar is heeft inderdaad met design te maken, maar dan wel slechte.
Ik zie het gewoon als ingebouwde tijdbom. Accu vervangen? kostenplaatje van een bijna een nieuwe. Koop maar een nieuwe. Je eigen handel in stand houden.
Anoniem: 455646
@arbraxas6 november 2015 12:23
Nee, hoezo zou dit verplicht zijn dan?
Dan werk je ook de innovatie tegen en zullen bedrijven de EU gaan mijden en dat wilt de EU ook weer niet.
Wat is er precies innovatief aan het niet makkelijk vervangbaar maken van een accu?
Het inbouwen van de laptopaccu is mogelijk in strijd met Europese milieuwetgeving. Volgens een nieuwe richtlijn die sinds september van kracht is moeten batterijen van elektronica gemakkelijk zijn te verwisselen.
Hier komt dus mijn verwarring vandaan. Bericht komt uit 2009 over een macbook pro.
Die richtlijn geeft aan dat, als je een laptop weg wil doen, dat je de accu apart moet kunnen recyclen. In die regels staat niet dat elke eindgebruiker dit zelf moet kunnen. Als een reparatiecentrum het kan, dat is dat 'goed genoeg' volgens die richtlijn. Eindresultaat is dat de accu apart ingezameld wordt, en dat was op dat moment het enige doel van die richtlijn.
Is dat het eindresultaat daadwerkelijk? Daar wil ik dan wel eens een studie van zien. Ik weet niet precies wat er allemaal met oude rommel gebeurd, maar ik denk dat het zeer vaak niet kosher gebeurd.

Veel spul wordt ook weer naar andere landen geëxporteerd, waar de regels allemaal niet zo streng zijn of niet nageleefd worden. Daar mag nog een hoop regelgeving tegen aan gegooid worden naar mijn mening.
Correctie: zou kunnen worden, mits men bij het inzamelen van de laptop hun best doet.

In praktijk zullen velen bij restafval eindigen, simpelweg omdat complete apparaten in restafval-containers eindigen. Zeker kleinere apparaten zoals smartphones en tablets, maar ook wel laptops en desktops.
Anoniem: 455646
@arbraxas6 november 2015 14:38
Dan moetem ze nu ook onderzoek starten naar alle andere bedrijven ;-)
Nee. Accu moet verwijderbaar zijn, maar het is niet verplicht om het mogelijk te maken dat dat door de eindklant gedaan kan worden.
True, maar als een recyclingbedrijf dat redelijk vlotjes moet kunnen doen, kan een handige hobbyist dat waarschijnlijk ook :)
'redelijk vlotjes' staat niet in die richtlijn. Zie o.a. dit soort accu's:
https://www.ifixit.com/Te...015+Teardown/39841#s89842

En dan vraag ik me oprecht af wat de waarde is van die richtlijn, als bovenstaande accu eraan voldoet...
Zo moeilijk ziet dat er niet uit, en de politiek maakt wel vaker fouten met de regels die ze verzinnen, waarbij ze geen of onvoldoende oog heeft voor de gevolgen van hun maatregelen.
Op de foto's lijkt het makkelijk, maar ze geven zelf aan dat het een van de meest vervelende accu's is die ze kennen (alhoewel de eerdere Macbook Retina teardowns er dieper op ingaan, deze is feitelijk meer van hetzelfde). Daarnaast heb je pentalobe *en* twi-wing schroevendraaiers nodig, die ik niet heb.

Voor mijn laptop (ThinkPad T430) heb ik voor het vervangen van de accu helemaal niks nodig, het kost 10 seconden, en de kans dat ik iets stuk maak is vrijwel nul. Voor de rest van de accu heb ik enkel een philips-schroevendraaier nodig, en niks is vastgeplakt.
Bij de recycling hebben ze denk ik voldoende aan een forse schroevendraaier en een hamer 😃
Dit zal best wel zo gebeuren. "De spullen worden toch verder als afval verwerkt". Als ik begrijp dat accu's met een dikke plak smeltlijm in de behuizing zijn geplakt dan kan je bijna niet anders.

Onwenselijk bijeffect is dan wel dat de accu kan beschadigen en dat hierbij stoffen vrijkomen. Een accu blijft een chemisch systeem. Een accu verlijmen is naar mijn idee dus echt onwenselijk. Ook de accubehuizing/omhulling integraal deel te laten uitmaken van de boven- of onderbouw van de laptop is een onwenselijke ontwikkeling, Zou ze al plaatsvinden, ze is in dit topic genoemd om die gekke laptops nog dunner te kunnen maken, dan betekent het dat de complete bovenbouw in de accuverwerking terecht komt omdat daar pas de accustoffen goed kunnen worden opgevangen.

Niet echt ideale scenario's voor een afvalverwerker lijkt me. Niet echt cradle to cradle trouwens. Nu heeft cradle to cradle misschien een wat ideologisch tintje, dat bij menigeen automatisch een afweer reactie oproept.

Maar ook van uit de industrie zelf is allang onderkent dat het volgen of afdekken van de hele levensloop van de producten goed is voor de fabrikant en haar klanten. Met tools als Product Lifecyle Management zijn de gereedschappen al beschikbaar om bedrijven hierin beleidsmatige stappen te laten nemen. Zoals met alles heb je in dit soort ontwikkelingen een voorhoede en een achterhoede. De laptopbouwers die hun accu's met smeltlijm in de behuizing verankeren kan ik moeilijk bij een voorhoede rekenen. Bij sommige apparaten is het verwerken van het product aan het eind van de levensduur blijkbaar nog wat ondergeschikt aan andere ontwerpcriteria.
Niet alle klanten willen steeds lichtere en compactere laptops, dat word je opgedrongen door de industrie, en de diverse testpanels, men schrijf telkens dat dit beter zou zijn, wat mij betreft : onzin.
Zo ook in de smartphone hoek, dunner = per definitie beter....wie heeft dit bedacht, dunner= zwakker fragieler, en zeker niet fraaier.

Ger
Niet alle, maar er is grote vraag naar. Waarom denk je dat Apple de laatste jaren grotere smartphones is beginnen maken? Daar zijn ook tegenstanders van, maar de vraag voor een groter formaat was er ook en die begon de vraag te overstemmen voor het behoud van het kleine formaat.
Maar Apple biedt daarin wel een optie. Het is niet zo dat Apple overgaat op een grotere iPhone, Apple biedt een groter formaat en een compacter formaat aan.

In dit geval is het een logische keuze van fabrikanten. Accu's worden niet vaak vervangen, de levensduur overstijgt die van de rest van de hardware. Ik ben in het bezit van een Sony Vaio uit ik gok 2010, de accu hiervan is nog prima.

Maar....en dit heb ik nooit begrepen...er zijn voldoende mensen te vinden die de voorkeur geven aan een vervangbare accu. Ook al is het maar om een grotere accu te kunnen plaatsen zonder de hoofdprijs te betalen. Denk maar eens aan de iPhone, waarbij je grof geld betaalt voor extra opslag en dit niet met SD-geheugen is uit te breiden.

Daarom zou ik als fabrikant wel de keuze maken om niet vervangbare accu's te hebben en zo de kosten te drukken en de consument een goedkoper product aan te bieden, maar daarnaast zou ik wel modellen blijven maken waarbij de accu wel te vervangen is. Er zullen altijd (al zijn het maar principiële) redenen zijn om een vervangbare accu te willen, biedt dit gewoon aan, tegen de juiste prijs. Ja, het is duurder, wil de klant dit niet begrijpen zal hij vanzelf zien dat de concurrent het waarschijnlijk niet goedkoper kan.

Maar om de één of andere reden krijgen fabrikanten het elke keer toch voor elkaar om kansen te laten liggen. Zo zie je met de S6: geen uitbreidbaar geheugen, accu niet te verwisselen. De term doodgeboren kind combineer ik dan ook graag hiermee. Zouden ze een variant maken waarbij dit wel mogelijk was, was er niet zoveel geklaag geweest.
Ik heb me dit ook vaak afgevraagd, maar weet nu het antwoord: Eenvoud.

Laptops worden steeds platter en meer via WiFi gebruikt? Dan gooien we de ethernetkabel-aansluiting er af. Bijna niemand ligt er wakker van, je kan altijd nog een adaptertje ervoor kopen, het is goedkoper, lichter, platter en kan niet stuk gaan.

Apple met name heeft (uiterlijk) eenvoudige ontwerpen tot een mantra verheven en heeft daarom ook altijd maar een handjevol uitvoeringen van elk product, en vaak dan nog met minimale verschillen.

Zelf zou ik het gamma graag wat royaler zien. Een 17' MacBook Pro, in zwart bijvoorbeeld :)
Mijn voorkeur gaat naar minder Apple. Ze worden als god verheven, terwijl ze een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die eenvoudig en snel dingen willen doen. Apple wordt als het ultieme voorbeeld gezien, terwijl de designflaws zoals het weglaten van USB-poorten en netwerkaansluitingen ook worden overgenomen. Dat kan/moet beter.
Ik begrijp sowieso die fascinatie met merken niet zo. Idealiter wil je als gebruiker vooral open standaarden die soepeltjes samenwerken, zowel qua hardware als software. Uiteindelijk zijn merken van gewoon bedrijven die geld willen verdienen. Niets mis mee, zolang het niet ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid, maar vaak spelen ze politieke/financiële spelletjes over de rug van hun klanten en het milieu (updates die niet backwards compatible zijn, liefst eigen stekkertjes aan apparaten zodat je bij hen een duurdere extra lader moet kopen, bewust vastgesoldeerde vervangings-onderdelen etc). Het publiek mort wel eens, zoals hier op Tweakers, maar uiteindelijk is er bij de aankoop weinig aandacht voor. Mensen zijn vaak slecht geïnformeerd en het boeit blijkbaar niet genoeg.
Ik vermoed dat de 17" macbook niet voor niets niet meer geproduceerd wordt; er is te weinig vraag naar. Als fabrikanten stoppen met bepaalde producten die jij als gebruiker wel leuk vind, dan wil dat zeggen dat je eigenlijk ouderwets bent, want je bent 1 van de weinige dinosaurussen die nog steeds warm loopt voor een product, de massa heeft een ander voorkeur gekregen.
Nee dank je, ik sla de flame bait even over.

De Mac Pro verkoopcijfers lagen veel lager dan die van de 17" lagen en daar zijn ze ook niet mee gestopt.

Apple stopte met de 17" in 2012, op het moment dat de retina MacBook Pro uitkwam. Aangezien de 15" retina al 5 miljoen pixels heeft, haalde een 17" rMBP zeer waarschijnlijk niet meer de snelheid en accutijd die je van een goede laptop mag verwachten.

Aangezien de performance van videokaarten elke generatie verbetert, zou het best kunnen dat de 17" op termijn weer terugkomt.
Je slaat de spijker op zijn kop.
Fabrikanten maken steeds dunnere apparaten omdat dat er strak uitziet en veel mensen een dun en licht apparaat wel handig vinden. Als er echter in de praktijk mee gewerkt wordt dan blijkt het ding te slap en staat onstabiel voor prettig gebruik en zou men dus eigenlijk beter af zijn met een meer robuust ontwerp (dat dus ook "lomper" en zwaarder is).
Om die reden zou ik liever zien dat fabrikanten beide modellen aanbieden, persoonlijk zie ik wel wat in :
1. dunne 12-13" convertible die je om kunt klappen tot tablet (touchscreen, vaste accu?)
2. normale laptop met groter 15-17" schern en breed toetsenbord voor de veel-tikker (verwisselbare accu, touchscreen niet echt nodig.
Dat is gewoon ergonomie en vooruitgang; kunnen wat je wilt en zo min mogelijk meeslepen.
Beter voor je rug.
Vroeger als brugpieper tilde ik me een breuk aan mijn boekentas, kijk tegenwoordig eens.
Net zo wil je anno nu een zo licht mogelijk device als je dat continu rond zeult.
En helemaal als dat betaalbaar is.

Verder is de zelf/niet zelf mogelijkheid een beetje overtrokken, hoe vaak wissel je dan van accu?
Of net als dat je tegenwoordig voor autolampjes verwisselen een garageafspraak moet maken.......
Vooruitgang?????

Ger
Autolampjes, ook zo verschrikkelijk irritant. Dingen gaat veel vaker stuk dan 'vroeger' en zijn vele malen lastiger te vervangen.
Oorzaak van sneller stuk gaan was volgens garage dat de boordspanning tegenwoordig hoger is dan vroeger.
Door de grote vraag is Samsung met de S6 ook ingestapt in de ingebouwde accu's bij hun smartphones.
Wat laptops betreft heb ik jaren rondgezeuld met laptops die 3-4 cm dik waren (en vele kilo wogen), ik ben erg blij nu met een laptop die minder dan 2cm dik is en nauwelijks 1.5kg weegt: dat is vooruitgang!

Wat de smartphones betreft is de trend naar dunner ook te maken met de trend van grotere schermen: daardoor heb je automatisch meer plaats voor de batterij en kan die dunner. Bovendien, als je er geen baksteen wil van maken, moet je het toch redelijk dun houden, flink onder de cm. Voor een kleinere smartphone is een iets dikker ontwerp geen probleem - dat maakt hem nauwelijks logger terwijl je het ook nodig hebt om de batterijcapaciteit op peil te houden.
Niet alle klanten willen steeds lichtere en compactere laptops
Haha, ik moet nog iemand ontmoeten die per sé een zwaardere notebook wil hebben. Dan zouden we nog steeds laptops hebben van 10 kg zoals in 1989 in zwang waren, want niemand zou die lichtere dingen willen kopen.
Da's een ander uiterste, maar ik heb hier een laptop uit 2011, en dunner als dit zou ik eigenlijk niet willen, en dat is iets geheel ander dan jij hier schetst.

Ger
Ik wil absoluut niet per se een lichtere, compactere laptop. Zeker niet als ik daardoor mijn accu niet meer zelf kan verwisselen. Andere zaken zoals een normale UTP aansluiting, normale HDMI (geen micro) en betere koeling nog niet meegenomen. Dan heb ik liever een halve (of hele) centimeter meer. De dikte maakt toch niet zoveel uit, het gaat vooral om de lengte/breedte en die is toch afhankelijk van je beeldscherm.
Het is wat dat betreft ook helemaal niet gek dat er eigenlijk niet één accu meer in een laptop zit maar gewoon meerdere verdeelt over de laptop. Wat ik mij wel afvraag is hoe vaak bij dergelijke laptops problemen ontstaan bij de accu's. Is dat verbeterd met enkele jaren geleden? Want uit mijn persoonlijke ervaring en de ervaring van laptops van mensen die ik ken blijkt dat accu's toch niet bepaald lang mee gaan of daadwerkelijk stuk gaan. Sterker nog, ik denk dat ik zou kunnen zeggen dat bij elke laptop waar ik mee te maken heb gehad wel eens iets is geweest met de accu of de accu simpelweg niet langer dan een minuut meegaat. Wat dat betreft is het erg jammer dat je tegenwoordig lastig een accu kunt vervangen. Het kan ook zijn dat de technologie een stuk verbetert is en de problemen minder vaak of minder heftig voorkomen. Maar ik heb het idee dat accu's nog wel even een probleem blijven vormen met eigenlijk alles. Of het nu gaat om je mobiel, tablet, elektrische auto of zonnepaneel: een accu blijkt heel vaak een beperkende factor. Wil je echt rijk worden? Ontwikkel een nieuwe accu die klein is, zeer veel capaciteit heeft, snel laad en lang genoeg meegaat. De overige technologie gaat zo snel dat accu's het eigenlijk niet bij kunnen houden, ook al staat die technologie zeker niet stil.
... Ik zou zeggen: bekijk eens de binnenkant van een laptop die geen verwijderbare accu meer heeft en je begrijpt direct waarom dit zo is.
...
Het gaat hier helaas niet alleen om het 'ingebouwd' zijn van de accu. Bij de modellen van Apple zit de batterij compleet vast met een flinke dot lijm, langs vrijwel het gehele oppervlak van de accu.

De dunnere laptop wordt vooral mogelijk gemaakt door de accu binnen de behuizing te halen en daarbij beschermlagen bij de accu overbodig te maken. Dit maakt het vastlijmen echter m.i. niet direct noodzakelijk.
Alsnog, sommige laptops hebben gewoon een stugge onderkant die er met een paar schroefjes uit gaat, daaronder zit dan de accu zonder stevig omhulsel (aantal platte Sanyo cellen in series/pll met een dun laagje plastic voering, ongeveer multomap scheidingsplastic, geheel zit vast op zn plek met een paar schroefjes en plastic stukjes).

Ik heb weliswaar geen inzicht in de engineering beslissingen van Apple, dus ik kan het alleen onder voorbehoud zeggen: een behuizing die ze uit een blok aluminium frezen zou volgens mij niet een groot deel van zijn structurele stugheid ontlenen aan het vastgelijmd zijn van de gehele accu? Wordt dat niet voornamelijk nog steeds vanuit de vorm van de behuizing zelf ontleend? Bij een wat dunne plastic behuizing zou ik het inderdaad om structurele redenen verwachten maar de bij magnesiumlegering en alu behuizingen zit dat volgens mij gewoon anders. Misschien weten wat industrieel ontwerpende tweakers meer?

De algemene trend van een toename begrijp ik, zeker gezien intel's felbegeerde ultrabook specificering, wel. Met een hoop plastic laptops begrijp ik het ook helemaal.
Maar dat de al stevige premium producten er dan ook voor kiezen om alles vast te plakken: onzin.

iFixit creert gelukkig enig bewustzijn wat betreft 'repairability' van onze apparatuur met een simpele score. Je ziet vaak laptops die niet veel van elkaar afwijken in dikte en stevigheid toch heel anders scoren op repair-friendliness (oude asus zenbooks vs macbooks. Puur vanwege ontwerpbeslissingen.

Apple heeft bijvoorbeeld niet voor niets een eigen formaat SSD slot, 'eigen' afwijkende pentalobe schroeven en compleet vastgelijmde batterij. Ze hebben bewust ontwerpbeslissingen genomen waarbij de end user wordt ontmoedigd om in de laptop te rommelen. Sommigen zoals een gelijmde LCD / display assembly schelen simpelweg in de dikte en zijn m.i. gerechtvaardigd, maar anderen zijn vanuit een engineering perspectief niet gemaakt met het reparabel zijn in gedachten, of simpelweg om kostenbesparing.
Accu's hebben tegenwoordig een langere levensduur dan de laptops waar ze in zitten.
Eerlijk gezegd vraag ik me dat af... Accu's gaan misschien wel langer mee, maar de rest van de hardware ook. De laatste jaren is er maar bar weinig echte vooruitgang te bekennen in de PC wereld (buiten GPU's) en de meeste mensen kunnen best 5+ jaar doen met een laptop denk ik. In de mobiele wereld zit dan nog wel wat vooruitgang doordat chips zuiniger worden, maar als je een laptop hebt die genoeg power biedt en lang genoeg mee gaat op de accu (en dat dus los van slijtage want daar gaat het hier nou net om), dan zou je je laptop alleen nog gaan vervangen om een lichter model te krijgen? Qua performance hoef je vaak eigenlijk alleen te zorgen dat er een SSD in zit en zolang je niet voor een atom of celeron gegaan bent of zo en je draait geen specifieke CPU intensieve taken, dan zit het meestal wel goed.
Juist voor mobiele apparaten zoals laptops zijn de laatste jaren gigantische stappen gemaakt op het gebied van accu duur en igp performance. Dit bovenop de sprong in rekenkracht vanaf Sandy bridge in 2011. Vroeger kon je blij zijn met 4 uur idle. Dat is nu echt een veelvoud.

Los van dit alles kan een li-ion accu aardig terug lopen als hij vaak warm wordt en vol wordt bewaard. Een accu wisseling na 3 jaar is geen gek idee.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion-accu

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 november 2015 11:39]

Maar lang niet iedereen heeft het nodig om een volle dag op een accu te halen. Mijn werklaptop haalt ook maar iets van 3 of 4 uur, maar dat is zat voor mijn gebruik. Als hij echter nog maar een uurtje of zo haalt omdat de accu rot is, dan voldoet de laptop niet meer. Bovendien had je 5 jaar geleden ook al laptops die 10+ uur haalden.
Die 10 uur lijkt me erg overdreven het het scherm aan. Maar goed hoe lang individu x met een lading doet is niet relevant. Het gaat erom dat we per generatie verbeteringen hebben gezien tot 40%. Dat is het tegenovergestelde van weinig vooruitgang.

Je vergeet ook de al aangehaalde igp performance die soms verdubbeld is. Tov van 4 jaar geleden zitten we op 300%. De nog oudere igp zitten op 1000%, die waren echt traag.
http://www.videocardbench...]=26&cmp[]=3120&cmp[]=944
Kijk voor de grap ook eens naar iris pro. Die hebben het hele low/medium end mobiele videokaart segment overbodig gemaakt.
http://www.videocardbench...=26&cmp[]=3120&cmp[]=3258

Form factor is ook nog een dingetje... Mijn Surface Pro 2 weegt echt geen 3.5 kg maar 907 gram. Dat is een machine het een i5, 8gb ram en 512gb ssd. Dus ook daar is veel vooruitgang geboekt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 november 2015 11:53]

Maar de tijd dat je na een paar jaar een nieuwe PC of laptop moest kopen omdat je oude domweg te langzaam werd is ver achter ons. Vroeger was dat echt een factor en daardoor maakte het dus juist ook iets minder uit als je accu op een gegeven moment het niet meer trok, want het werd toch wel eens tijd voor een upgrade.
Ik zeg hierboven overigens specifiek dat er buiten GPU weinig vooruitgang is en dat is gewoon waar. Mijn ruim 4 jaar oude i5 2500K kan nog prima meekomen met meer recente CPU's als je niet zeer specifieke toepassingen gaat zoeken. Op het mobiele vlak is er inderdaad zoals ik hierboven ook al zeg wel meer vooruitgang te zien is, maar ook daar speelt het feit dat voor veel mensen die vooruitgang niet essentieel is. Dan heb je dus toch vrij makkelijk een situatie waarin je nog best met je oude laptop toe kunt maar waardoor je door die niet vervangbare accu wellicht toch een nieuwe moet kopen.
Wat die IGP overigens betreft, wat is daar precies het nut van als je niet gaat gamen of video coderen op je laptop?
Maar de tijd dat je na een paar jaar een nieuwe PC of laptop moest kopen omdat je oude domweg te langzaam werd is ver achter ons
Dat is inderdaad wel heel lang geleden. Mijn Pentium 4 Northwood uit 2001 kon meedraaien tot 2007. Dat je i5 2500k toevallig weer een grote sprong maakte (heb hem zelf ook) betekent niet dat dit nooit eerder is voorgekomen ;). Met een Pentium III kon je ook jaren mee (betere performance per mhz dan de opvolger). Het is een cyclus die zich steeds herhaalt.

Je mening (dat er bar weinig vooruitgang is) snijdt gewoon geen hout op het moment dat we het over laptops en accuduur hebben... De vooruitgang is voor laptops nu juist groter dan ooit. Wie wil er nu geen "ultrabook" in plaats van een bakbeest van 4 KG met een effectieve accuduur van 2 uur...
Op zich is je reactie een mooie relativering. Die laatste alinea wil ik alleen toch even nuanceren. Eigenlijk wat jammer dat ze de aandacht van je eerste alinea wegtrekt.

Zelf heb ik een 2.4 kg laptop die jij als bakbeest zal kwalificeren. Het systeem is een exponent van de categorie mobiele werkstations. Veel professionals lopen met deze systemen rond. Dit soort systemen zijn kampioen in configureerbaarheid en betrouwbaarheid. En ja....inderdaad.... ook zwaar. Had het ding vorige week mee in het OV naar Amsterdam, zonder zitplaats.... Dat is dan zwaar. Desondanks is het mijn werkpaard dat in alle omstandigheden werkt, en een hele lange accuduur heeft met zijn 9 cells 94Wh accu. De paradox die je schetst is dus niet echt realistisch. En nog wat anders, de accu is nog goed te vervangen en na te bestellen. Wil je het systeem iets mobieler maken wissel je haar uit voor de 6 cells accuvariant.

Ultrabooks zijn heel dun (tja, waarom eigenlijk, gezien alle nadelen die je op je hals haalt) en licht (dit laatste is wel heel goed te begrijpen). Deze criteria zijn, samen met de looks echter zo dominant dat het andere criteria doet ondersneeuwen. En van deze criteria staat juist dat accuvermogen zo onder druk.

Ondanks de populariteit van ultrabooks zijn er genoeg redenen om juist geen ultrabook te willen. Misschien is een positief bijeffect van ultrabooks dat het de energiedichtheid van accu's een ontwikkelpush geeft. Hoe mooi ultrabooks ook zijn, ontwerptechnisch zijn ze ook een ultimatum, net als alle andere laptops. Blijf dus vooral genuanceerd, het eerste gedeelte van je reactie was een goed begin.

[Reactie gewijzigd door teacup op 6 november 2015 20:15]

Zelf heb ik een 2.4 kg laptop die jij als bakbeest zal kwalificeren. Het systeem is een exponent van de categorie mobiele werkstations. Veel professionals lopen met deze systemen rond.
...

Dat is dan zwaar. Desondanks is het mijn werkpaard dat in alle omstandigheden werkt, en een hele lange accuduur heeft met zijn 9 cells 94Wh accu
Ik vindt 2.4kg nog wel meevallen. Ik doelde op pre 2011 laptops.

Mijn "ultrabook" heeft overigens een 42 Wh accu met een extra 30 in de power cover dus dan zit je totaal op 72 Wh. Dus zo heel bijzonder vindt ik 94Wh niet. In ieder geen factor om een ultrabook op af te zweren.

Als jij een dergelijke accu (of het nu 72 of 94 is) in een pre 2011 laptop stopt dan is die met een beetje load echt zo leeg. Dat is nu juist het verschil tussen toen en nu. De tdp's zijn lager en de idle states zijn beter. Dat was het punt dat ik probeerde te maken.

Met betrekking tot de form factor tja... Ik houdt zelf niet zo van compromis apparaten. Ik zie een laptop primair als mobiele oplossing en dan heb ik zelf graag een zo mobiel mogelijk apparaat (lees zeker geen 17 inch laptop, kan altijd nog docken). Ik zou persoonlijk eerst kijken of ik echt wel zo mobiel ben (als je altijd op 2 plekken loopt, gebruik dan 2 desktops) en daarna heb je dan de high-end ultrabooks zoals de recent geïntroduceerde Surface Book (zit zelfs nog beetje gpu in). Voor gaming zou ik nooit een laptop kopen ivm de ergonomie, dat is het leed dat je kunt krijgen echt niet waard. Als er dan hele zware taken overblijven die je indicenteel on-site moet doen dan ben ik waarschijnlijk nog wel gek genoeg om met een Bitfenix Phenom rond te gaan lopen :+ . Pas als dat allemaal niets werkt zou ik een high end bakbeest overwegen :).

Nu ben ik natuurlijk wel zeer benieuwd wat voor reken intensieve taken jij met je laptop uitvoert.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 6 november 2015 22:45]

Ik vindt 2.4kg nog wel meevallen. Ik doelde op pre 2011 laptops.
Ehhmm, hij is eigenlijk nog iets zwaarder, Lenovo T530, 2.6kg en hoger :+, en is van net na 2011. Als je me diep in mijn hart kijkt had ik nog liever een Dell Precision M4800 gehad, maar dat was me te duur.

Joh, in mijn betoog wil ik niet iedereen aan een straattegel helpen. Gebruik ik het ding voor reken intensieve taken? Ik doe weleens wat beta-testing van CAD software, maar dat is niet echt rekenintensief. Het begrip werkstation vind ik ook wat showing off, maar zo heten die dingen nu eenmaal. In mijn professie zie ik deze mobiele werkstations ook niet vaak rekenintensief bezig. Het gaat meer om betrouwbaarheid, en een goede thermische huishouding. Daarom is het ook een meer conservatieve klasse van laptops. Een Dell M3800 is al spannend (heel mooi ding trouwens, maar ook best warm).

Ik wilde een computer die een decennium mee kan. Bij aankoop overgeconfigureerd en prijzig, en ergens midlife zal waarschijnlijk een batterijupdate nodig zijn. Een te vervangen accu is bij mij dus wel een deel van het wensenlijstje. Het ding reist ook niet veel (dat is maar goed ook ;)) en daar was het apparaat niet voor bedoeld.

En om eerlijk te zijn, ik zoek naar iets hypermobiel ernaast <13 inch, en niet te duur. Andere toepassing, ander doel. Vervangbare accu? Ik denk dat ik het kan vergeten. Daar stopt het grote principe dus. Ik snap je reisargument dus ook heel goed. De verscheidenheid aan laptops is alleen niet voor niets zo groot. Alle verschillende gebruikstoepassingen rechtvaardigen deze verscheidenheid.

Bij mijn keuze voor de T530 is het lang kunnen gebruiken een leidend criterium geweest. Het goed omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen zat daarbij ook in het achterhoofd. Om die reden vind ik de statement van de consumentenbond ook wel essentieel. Niet om alle accu's meteen vervangbaar te maken. Maar wel dat het iets wordt voor producenten en consumenten om bewust in te zijn.

Naast het milieubewuste wil ik ook iets wat een hele tijd gewoon werkt zonder dat ik om de paar jaar met vervanging bezig moet zijn (a typische tweaker :/ ). Andere mensen zitten daar natuurlijk anders in. Rond 2020 zal ik het apparaat ook wel zat zijn. Wat je zelf ook al zei: hardware ontwikkeld ook gewoon door, wat de userervaring ook ten goede kan komen. Voor mijn toepassingen zal de T530 nog wel even zijn ding doen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 7 november 2015 11:59]

De waarheid zal ergens in het midden liggen want jouw bakbeest van 4 KG is ook behoorlijk overdreven... Mijn gaming laptop die ik in 2004 of zo gekocht heb woog zoveel, maar die had dan ook een desktop CPU en een voor die tijd krachtige GPU. Normale laptops wegen al heel lang niet zoveel.
Wie wil er nu geen "ultrabook" in plaats van een bakbeest van 4 KG met een effectieve accuduur van 2 uur...
De mensen met een gaming laptop. Krachtige GPU, groot scherm enig sinds mobiel en gewoon in het stopcontact met dat ding.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 6 november 2015 19:02]

Op zich is accubelasting op veel fronten ook omlaag gegaan. Geen energievretende mechanische drives, hardware wordt steeds meer mobile specifiek (Atom, Core M, integrated graphics, low power memory).

We hebben er wel weer een nieuw energievretertje bij geïntroduceerd, een liefst zo high res mogelijk IPS scherm. Heel belangrijk hoor, IPS op een mobiel apparaat, maar het paneeltype heeft ook wat meer energie nodig. Als daarbij ook het scherm met een hoge resolutie wordt gekozen, dan kan het scherm alleen ervoor zorgen dat de accu wel bezig blijft. Zouden we niet te veel doorslaan met de beeldscherm resolutie op kleinere panelen (~13 inch en kleiner) dan zou dit de accuduur zeer ten goede komen.
Eh, ja, dat is wel degelijk belangrijk op een mobiel apparaat. Juist een mobiel apparaat heb je namelijk niet altijd onder een perfecte hoek voor je ogen wat er bij TN maar al te vaak voor zorgt dat je enorme colourshift krijgt.
Ik vraag het me af, ik gebruik mijn laptops over het algemeen 7 jaar. Ik denk niet dat een accu zo lang mee gaat.
Ik denk daarom ook fabrikanten liever willen dat we de laptop vergangen in plaats van repareren.
Volgens mij klopt dat niet. Op het werk moeten er nog regelmatig nieuwe accu's besteld worden voor laptops, nog lang voordat deze laptops afgeschreven zijn.
Mwa, je hoeft niet heel slim te zijn om de accu intern te vervangen.
  • Je neemt de deksel van de achterzijde,
  • Je noteert het type nummer
  • Je zoekt op eBay naar een accu
  • Je wacht 4 weken
  • Je bouwt na ontvangst de nieuwe accu in
Goedkoop, minder belastend voor het milieu dus no problem for me.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 6 november 2015 12:00]

Dat is nou net het probleem, dit simpele wisselen word dus steeds minder.
Lezen .... intern vervangen dus gewoon de cellen ... zoiets als dit :
Losse cellen vervangen lijkt me niet altijd even eenvoudig. Soms als de accu compleet leeg is getrokken doen de control chips van o.a. Ti vervallen naar een error state en blaast deze ergens een zekering door op de battery control chip. Deze zal je dan moeten vervangen of shorten, waarna je met een i2c probe de controller het commando moet sturen om het geheel te resetten, mocht de chip niet in de epoxy zitten.
Daarnaast zal je de cellen los moeten solderen, als deze niet al vast zitten met puntlasjes.
Als je geluk hebt kan je het gehele pakket voor jouw laptop op ebay vinden, zoals ook de hele accu packs, echter vetrouw ik een hoop fabrikanten met hun specs niet (minder cellen in accu dan vermeld / oem, slechtere control chip, of een die niet goed specced is naar de charge circuit van je laptop).
Datzelfde heb je ook met verwisselbare imitatie accu's.
Ik zie mijn ouders al in de winkel staan: Heeft deze een verwisselbare accu? verkoper: Ja meneer, u hoeft alleen maar 10 schroefjes open te draaien, dan zit de backplate nog vast met een kliksysteem aan de zijkant. Het enige wat u hoeft te doen is deze in te drukken, dan komt de gehele backplate er vanaf. Dan ziet u een paar verschillende cellen, deze kunt u vervangen.
Oh, van die Apple? Ja hoor, ook prima, het enige wat u even hoeft te doen is de lijm verwarmen met een fuhn (fohn?), deze laat dan iets los (heb geen macbook, geen idee of deze gelijmt is ;)

Realiseer je dat je tweaker bent ;) - Alle accu's zijn te vervangen (bijna). Maar niet zoals 'vroegah' makkelijk met 1 handeling.
Moet jij maar eens opletten hoe snel mensen iets leren als het 30 - 50 euro scheelt. Hetzelfde werd ook gezegd bij inkt-cartridges dat doet niemand dat vullen met al dat geknoei... Het zijn geen verschillende cellen het is een cellen-pack wat gewoon nu ook al in je plastic accupack zit met een connector eraan. Dat is nu ook al gewoon te koop.
Je kan het ook zien als een voordeel ipv een nadeel. Nu is er enorm veel diversiteit in accu wat dadelijk in principe niet meer nodig is. Ieder merk en type laptop heeft ook bijna zijn eigen type accu op dit moment. Als er dadelijk hooguit een 20-tal types zijn dan kan de winkel dit ook gewoon doen voor je ouders als ze dat niet zo makkelijk doen. 20 celpacks op voorraad houden en kunnen servicen is iets anders dan alle accu's die nu van laptops bestaan op voorraad houden.

P.S. en laten we eerlijk zijn dat is toch gewoon een "Trade-Off" een goedkope laptop heeft nu eenmaal nadelen. Je koopt m voor een lage prijs en komt later met wat ongemakken te zitten. Dat is toch altijd zo ? SSD of HDD ? 4 GB of 8 GB ? 720p of 1080p ? Interne accu of verwisselbare accu ?

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 6 november 2015 12:39]

Hangt wel vanaf of de accu makkelijk eruit te halen is he?
Belachelijk wat mij betreft. Accu is vaak iets wat het begeeft (zwak wordt) terwijl de rest nog prima is. Paar tientjes voor een accu of een paar honderd voor een nieuwe laptop is een groot verschil.

Zelfde verhaal wat mij betreft voor mobiele telefoons, blijft toch ook fijn om daar zelf de accu te wisselen. Of eventueel even los halen als de telefoon vastloopt.
Vaak is het de gebruiker die de laptop continu aan de stroom heeft hangen en het vervolgens gek vind dat de accu niet zo lang meer mee gaat.

Bij mijn oude laptops was de accu na 3 jaar nog goed. weliswaar minder dan toen hij nieuw was maar ging toch nog minimaal een uur mee.
Dat vind ik een ontwerpfout en geen gebruikersfout. Wanneer stroom binnen handbereik is, en dat is meestal, is het volstrekt logisch deze te gebruiken.
Tsja je kan het een ontwerp fout noemen. Maar jij zit waarschijnlijk ook niet overal en nergens met je telefoon aan de stroom toch? En nou zal het voor de levensduur vast ook niet erg zijn om hem een week of 2 aan de stroom te hebben maar hij moet zo nu en dan gewoon even leeg. Maar goed wat betreft accu's zullen er de komende jaren hoop ik wat verbeter slagen gedaan worden.
Volgens mij moeten ze helemaal niet " zo nu en dan even leeg". Ja, bij nicad's van vroeger. Maar liOn houdt daar helemaal niet van.
Als je werkt met een extern scherm zul je wel moeten. Anders gaat hij in slaapstand zodra je hem dichtklapt. Je kunt een MacBook bijvoorbeeld alleen dichtgeklapt en met extern scherm gebruiken als hij aan de stroom ligt. Daardoor is de lading continue 100%. Dat is 1 van de nare dingen: je kunt niet zeggen dat hij slechts tot 95% moet opladen zoals bij sommige Windows laptops.
Kan je veranderen in de instellingen...
Waar dan?

Wat jij bedoelt is in sluimerstand gaan na verloop van tijd. Ik bedoel kunnen werken met extern scherm in gewone clamshell modus.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 6 november 2015 18:46]

Yeap dat kan, dit kun je aanpassen in het energie centrum en dan "Wat gebeurt er als je de laptop dichtklapt" en dan kan je zeggen dat ie gewoon aan moet blijven staan. Sommige laptops (zoals Chromebooks) hebben ook een speciale docking feature voor dit soort gevallen. Dan is je laptop letterlijk een portable desktopje.
Onzin, een beetje laptop zorgt er voor dat de accu niet belast wordt als de stekker er in zit, mijn MSI doet dit in ieder geval wel.
Tja, de consument wil het zelf. Er zijn genoeg alternatieven op bijvoorbeeld een Mac Book/Zenbook maar schijnbaar vinden mensen het belangrijker dat het er mooi uitziet dan dat het functioneel is. Geeft overigens helemaal niets, ik hou zelf ook van strakke ontwerpen maar ik klaag dan ook niet dat concessies gedaan moeten worden.

Wat ik wel jammer vind is dat veel producten worden afgeschreven terwijl ze nog perfect bruikbaar zijn. Zelf heb ik een 2ehands Lenovo Thinkpad gekocht, nieuwe accu er in gezet en het apparaat is net als nieuw.
Anoniem: 432173
@xelfer6 november 2015 11:10
In mijn ervaring zijn er maar heel weinig modellen/fabrikanten waarbij ze het onmogelijk maken om de accu zelf te vervangen. In de meeste gevallen moet je gewoon een TX5 schroevendraaier aanschaffen en de behuizing even blootleggen..
Voor de wat technisch aangelegde medemens is dit dan ook geen probeem, maar jammer genoeg zijn wij nog altijd niet in de meerderheid.
Anoniem: 432173
@detheavn6 november 2015 13:34
De vraag is of dat type mensen uberhaupt een batterij van een laptop zou vervangen?
Wat dus het hele punt is wat ik probeerde te maken ;)
Dat is niet jammer, dat is maar goed ook.
Vraag, is zo,n accu gewoon te koop,want dat zal een gerustelling zijn voor mij met o.a. een Asus tablet of Windowsphon! :?
Anoniem: 112442
@xelfer6 november 2015 10:58
Fabrikanten willen gewoon simpelweg niet dat je de accu vervangt, maar gewoon een nieuwe laptop koopt als er iets mis is met de accu.
Klopt en dat accepteerde de IMO domme consument.

Bij mij komt er geen notebook in waarvan de accu niet te vervangen is.
consumenten willen steeds dunnere laptops... gevolg is dat de accu's op plaatsen komen te zitten waar je lastig bij kan. Voordeel is dat die accu's rare vormen kunnen krijgen en in alle hoekjes gestopt kunnen worden. Tevens worden de dunnere behuizingen steeds vaker verlijmd, al dan niet direct met het scherm. Hierdoor wordt vervangen van de accu ook een uitdaging.

Elk nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen.
Misschien ook, maar ik denk dat het technisch ook steeds lastiger wordt. Vervangbare onderdelen nemen nou eenmaal net wat meer ruimte in, en ruimte is schaars, zeker in dunne ultrabooks. Zeker in premium modellen waarbij mensen graag een stevige unibody zien, is zo'n verwisselbare accu vrij lastig in te bouwen.
Graag had ik gezien hoeveel accu's er daadwerkelijk moeten worden vervangen, over een langere periode.
Is het nog vaak nodig om een accu te vervangen in deze tijd?
Kan de huidige accu niet langer mee dan de oudere accu's?
Als dat zo was dan maakten fabrikanten het wel onmogelijk om de accu te verwisselen. En dat doet voor zover ik weet geen enkele fabrikant.

Op vrijwel alle laptops zijn de accu's te vervangen, alleen niet in een simpele handeling door de gebruiker. Echter, als jij een nieuwe accu koopt voor je laptop zetten ze hem er doorgaans graag voor je in, zo ingewikkeld is het verwisselen van een accu meestal niet.
Anoniem: 426269
@xelfer6 november 2015 12:59
Daarom koop ik ook geen laptop zonder vervangbare accu. Ik ga zelf maar gemiddeld 1 maal per week op pad met mijn laptop, en als ik thuis ben en ik plug hem aan mijn externe monitor op mijn bureau dan gaat mijn accu er helemaal uit. Altijd handig als je je laptop na 2 jaar weer verkoopt. De accu is dan nauwelijks gebruikt.
Anoniem: 475099
@xelfer6 november 2015 17:03
Fabrikanten willen gewoon simpelweg niet dat je de accu vervangt, maar gewoon een nieuwe laptop koopt als er iets mis is met de accu.
Daar is geen wetenschappelijke basis voor. Volgens het artikel is de reden:
Fabrikanten maken gebruik van ingebouwde accu's omdat dit mogelijkheden tot andere, dunnere formfactors en hogere efficiëntie geeft, zo geven ze zelf ook aan. Daarnaast kan dit de bouw van laptops goedkoper maken.
Laten we die fabrikanten het voordeel van de twijfel geven, shall we? :+
Maar we zitten hier niet voor niks op Tweakers.net voor zaken die we prima zelf kunnen vervangen. Hetzij soms met wat moeite...
Het is eigenlijk wel een grappig (en triest) fenomeen. Grappig omdat de EU nog niet zo heel erg lang geleden erna deed streven om dit in de toekomst verplicht te maken dat er vervangbare accu's in alle artikelen zouden komen.

Nu is het zo dat accu's langer hetzelfde apparaat alten werekn tegenwoordig maar na 3 a 5 jaar is de accu van een notebook echt wel opgebruikt bij regulier gebruik. Veel tweakers hier hebben dan (soms allang) hun notebook vervangen maar er zijn mensen die nu nog op 'antiek' werken. Zo heb ik een 10 jaar oude laptop thuis liggen met Ubuntu erop die nog als een zonnetje loopt en er uit ziet als nieuw ( maar het zeker niet weegt :P )

Anderszijds kijk je aan tegen de beschikbaarheid van accu's los. Ik heb al vaak zat gezien dat accu's net een jaar of twee na de uiterste garantiedatum beschikbaar zijn en er geen of alleen middelmatige immitatieaccu's beschikbaar zijn daarna. Ik vraag mij echter af of het al dan niet kunnen vervangen van je accu in de notebook na een jaar of 4 a 5 wel een groot probleem zou zijn en niet eerder een niche probleem.
Het is eigenlijk wel een grappig (en triest) fenomeen. Grappig omdat de EU nog niet zo heel erg lang geleden erna deed streven om dit in de toekomst verplicht te maken dat er vervangbare accu's in alle artikelen zouden komen.
Dat is een hardnekkig fabeltje. De EU stelt een verwijderbare accu verplicht. Het betekent dat een recycling bedrijf de accu kan verwijderen en apart verwerken zonder veel gedoe en zonder dat er schadelijke stoffen vrij komen. Alle laptops die in de EU verkocht worden voldoen daar dus ook aan, anders werden ze hier niet verkocht.

Er zijn geen plannen om door consumenten te vervangen accu's te verplichten. Ik zou ook niet weten waarom de EU dat zou moeten verplichten. Ze verplichten ook niet in wat voor maten of kleuren een telefoon/laptop/elektrische tandenborstel etc. gemaakt moeten worden. Gelukkig niet.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 6 november 2015 14:53]

De accu is meestal toch wel als eerste aan vervanging toe. Dat fabrikanten hier geen rekening mee houden.....
Maar dan moet je een nieuwe laptop kopen wanneer je oude niet meer zo lang mee gaat op batterij. Net wel rekening mee gehouden, valt meer te verdienen met een nieuwe laptop te verkopen dan dat de klant ergens een batterij op de kop tikt.
Ik gebruik mijn laptop toch aan de kabel aangezien de accu een wear level van 59% heeft, en een nieuwe accu is niet nodig aangezien ik juist vooral aan de kabel zit (en 92 euro voor een nieuwe accu is mij te duur).

Toen ik vroeger op school zat was dat anders, maar mijn laptop is inmiddels ook 5 jaar.

De onderzoek is wel apart, dan zeggen ze dat slechts 1 van de 21 Toshiba laptops een niet makkelijk los klikbare accu heeft maar Lenovo scoorde het best met 60% (1 van de 21 is minder dan de 40% van niet los klikbare accu's van lenovo, of mis ik nou iets?)

Dan valt Asus en Acer qua accu onder het rijtje Apple terwijl bij Apple de accu vast(gelijmd) zit en je bij asus slechts bij een kwart de accu niet los kan klikken, kromme vergelijking eigenlijk.

Ik merk dat bij vooral goedkopere 15 en 17 inch laptops er een losklikbare accu in zit, en vaak genoeg ook bij de "lompere" gaming laptops.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 6 november 2015 11:45]

Als je je laptop voornamelijk aan de kabel gebruikt kan het wel eens nuttig zijn om af en toe toch op batterij te werken tot die half leeg is of zo en dan terug kabel insteken. Zo zou de batterij toch langer meegaan wat interessant kan zijn als je wel ooit eens de batterij nodig zou hebben na een aantal jaar. Een andere optie is gewoon de batterij opladen, uit halen en ergens veilig bewaren, en om de paar maand of zo eventjes terug insteken, wat ontladen, terug opladen, en terug opbergen. Zo zou de batterij toch weer langer meegaan en je weet nooit wanneer je die eens nodig hebt. Ook wel handig als je de laptop weer wilt verkopen of weggeven, dan heeft de nieuwe eigenaar toch nog een degelijke accuduur.
Ikzelf hang ook bijna exclusief aan de kabel en volg de bovenstaande raad zelf niet op omdat ik deze ga gebruiken aan de kabel tot hij kapot is, de keren dat ik de batterij nodig heb is het ook voor niet lang dus ik doe die (kleine) moeite om de batterij langer goed te houden zelf niet.

(Als je je batterij uithaalt en opbergt dien je deze om de zoveel tijd weer eens op te laden omdat die vanzelf lading verliest, ik zeg paar maand maar het kan hoogstwaarschijnlijk ook nog een stuk langer)
(Deze raad is op basis van de uitleg en informatie op http://batteryuniversity.com/ en gaat er van uit dat je laptop Li-Ion batterij gebruikt)
(Alternatief kan je indien nodig en mogelijk altijd eens je batterij openvijzen en zien welke batterijen er vanbinnen zitten, voor zover ik weet zijn die grote batterypacks van laptops gewoon een serie 18650 batterijen die je ook zou kunnen vervangen)
Litium-ions sla je het best op met (maar) 40% lading bij max 15 graden (liever in de koelkast), niet (vol) opgeladen dus.
In tabel 2 kan je zien hoeveel winst 40% tov 100% lading oplevert als je hem na een jaar weer in gebruik neemt.
40% betekent wel dat je elke twee á drie maanden even de capaciteit moet checken (gem 8% ontlading per maand) om hem boven de 20% te houden, maar volgens hen kan je de Li-ion dan 10 jaar in leven houden zonder al teveel capaciteitsverlies..

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 6 november 2015 15:09]

lol, handig zo'n batterij gedurende 10 jaar in de koelkast. Maar daarna kan je bij je vrienden wel gaan patsen van: kijk eens jongens, deze batterij heeft 10 jaar tussen de boter en de kaas gelegen, als ik nu die in mijn laptop - die ik 5 jaar geleden heb weggegooid - zou steken, dan haalt die nog zeker 2u autonomie!

De tips zullen wel waar zijn, maar in de praktijk niet toepasbaar.
Je kan je notebook ook 10 jaar wegleggen...... ;)

Dus hoezo in de praktijk niet toepasbaar?
Er worden richtlijnen gegeven met een maximum.
Als leidraad als je het niet gebruikt.
Dus ook kortere periodes kan je hem beter gekoeld en op 40% houden. ;)
Elke dag in de praktijk toepasbaar.

En als je het wel gebruikt dan is het een ander verhaal, zoals jij bijvoorbeeld je laptop weggooit.
Recyclen kan ook, of je maakt er een stichting blij mee die hem repareert en aan een kind geeft die dat nodig heeft. ;)
Hier nog wat praktische tips ;-) ... ik koop wel een nieuwe tegen die tijd....
Mja, mijn Lenovotje houd de batterij constant rond 60% op net change zonder dat ik daar moeite voor hoeft te doen. Dat is een setting in de Lenovo software. Daar haalt hij nog wel een paar uurtjes uit tot 20%, zat voor een reisje met de trein. Als ik echt weg moet laad ik het ding wel tot 100% en gebruik ik hem tot 5%.

Het ding is uiteindelijk wel om te gebruiken, niet om de batterij heel te houden. Maar als ik overcharging tegen kan houden dan graag. Hij geeft momenteel 60% aan - not charging.
Dat weet ik zo net nog niet. Want als de klant zoiets heeft van "voor mij nooit dit merk meer", vanwege het feit dat de accu lastig of helemaal niet vervangbaar is... dan denk ik toch dat de fabrikant daar niet zo blij mee is.
Dat is niet hoe meeste mensen denken. Velen zullen al een nieuwe willen kopen vanaf de hardware "traag" aanvoelt terwijl de laptop eens een goede kuisbeurt geven (zowel hardware als software) het weer minstens een jaartje langer doet meegaan.
Zelfde met batterij die minder lang meegaat, gewoon nieuw toestel kopen. Zie maar naar smartphones, daar zit toch werkelijk niemand te neuten dat hij merk X niet wilt omdat de batterij na 2 jaar niet meer zo lang meegaat. Zelfs mensen met een vervangbare batterij zullen eerder een nieuw toestel kopen (omdat hun oude nu toch ook wel weer wat traag aanvoelt of omdat ze gewoon iets nieuws willen).
Mensen zijn het ondertussen wel gewoon dat een batterij niet lang mee gaat met hevig gebruik, dat is echt geen reden om een fabrikant te gaan mijden...
De accu heeft meestal een half jaar garantie. Dus of je betaalt voor de reparatie of je haalt een nieuwe telefoon laptop. Win win situatie voor de fabrikant.
Anoniem: 455646
@enermax6 november 2015 12:36
In de EU heb je 2 jaar garantie, ook op de accu.
Dat is wettelijk VERPLICHT.
Nee, dat is niet wettelijk verplicht. Dat is een hardnekkig misverstand dat steeds weer de kop op steekt. 2 jaar stond in de richtlijn van de EU. De lidstaten zijn verplicht de richtlijn over te nemen of deze te verruimen. Nederland heeft besloten om deze te verruimen waardoor in Nederland geldt dat je garantie hebt gedurende de economische levensduur van het product. Dat is iets tussen koper en verkoper. De fabrieksgarantie mag daarbij gewoon korter zijn dan 2 jaar (bijv. 6 maanden).
Dat is inderdaad een verruiming van de Europese richtlijn, maar aan de andere kant geeft het ook ruimte voor getouwtrek over de economische levensduur of starre verkopers die na 2 jaar geen enkele service meer willen bieden terwijl de economische levensduur bijv. 6 jaar bedraagt.

https://www.consuwijzer.n...cht-op-deugdelijk-product

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 6 november 2015 15:42]

Hier vind je nog een aardig artikel over garantie en wettelijke garantie (conformiteit): https://webwinkelrecht.nl...ke-garantie-conformiteit/
Als ik me niet vergis zit er gewoon twee jaar garantie op niet vervangbare accu's.
Nope. Hangt ook van het type af. Op sommige soorten geven fabrikanten langer garantie.

2 jaar haal je sowieso nooit.
Ik kon niet veel bronnen vinden maar er zijn in ieder geval twee webshops die gewoon garantie geven op niet vervangbare accu's (bij smartphones).
Belsimpel.nl regelt de garantie op uw product. HTC biedt daarnaast al haar klanten de mogelijkheid om 2 jaar lang gratis gebruik te maken van de 'HTC Pick up and return garantie'. Voor accu's en accessoires geldt een afwijkende termijn van 12 maanden (tenzij de batterij niet-verwijderbaar is).
https://www.belsimpel.nl/...ce/garantie-reparatie/htc
HOELANG HEB IK GARANTIE OP MIJN BATTERIJ?
Heeft uw toestel een verwisselbare batterij dan wordt hier vanuit de fabrikant 6 maanden garantie op gegeven. Heeft uw toestel een niet verwisselbare batterij (doordat de achterkant niet los kan van uw toestel) dan wordt hier door de fabrikant 24 maanden garantie op gegeven.
http://www.smartphoneshop.../htc-s310-smartphone.html
Bij Apple kan je anders gewoon je Accu laten vervangen door een nieuwe.
ja, tegen apple prijzen ......
bij veel andere fabrikanten zoals hp en dell een of twee schuifjes, en klaar.
bovendien kun je goedkopere third party accu's voor je oudere laptop kopen.
Valt wel mee. 139 euro inclusief arbeid en BTW for first party, bij Apple zelf. Laten we nu niet overdrijven door te zeggen dat dit duur is. Zeg dat er een half uur afgerond aan werk inzit en dan moet ook de batterij nog betaald worden + het risico worden gedekt (marge).
Tja, maar goedkoop is het ook niet. Als je het zelf doet ben je voor +/- 25 euro klaar, wel met een third party merk dan.
Ja, maar das dus juist het probleem vaak. Men koopt een cheap-ass accu, ramt hem erin, ding fikt af, wie krijgt de schuld op het internet? Juist, de fabrikant van de laptop.

Opzich ben ik het wel eens dat het zou moeten kunnen, maar ik snap prima waarom ze het niet doen.
Sorry maar jou verhaal heb ik nog nooit van gehoord eigenlijk. Mensen snappen zelf ook wel als ze goedkoop spul van internet op scharrelen dat het geen AAA-kwaliteit is.
Alsof Apple (en de rest van fabrikanten) alleen maar AAA spul gebruikt.
Apple heeft ook al genoeg te stellen gehad met slechte en oververhittende accu`s. Die kijken ook naar kosten/baten.
Wellicht, maar dan heb je gewoon recht op garantie. Als je zelf goedkope meuk erin zit vervalt dat natuurlijk.

En veel consumenten hebben geen idee wat ze kopen, ze zien alleen "hier goedkope accu's voor je laptop!" en zijn zich helemaal niet bewust dat het een chinese kloon is oid.
Een Apple is geen Acer, dus iets duurder idd.

Ik type nog steeds met meer dan veel plezier op mijn zes jaar oude macbook pro, die ik dagelijks zonder bijzondere tas overal mee naar toe sleep met een nog steeds meer dan fatsoenlijk werkende originele batterij.

"vroeger" had je max een uurtje of vier gebruik op je batterij en was een verwisselbare wel handig. Tegenwoordig, als de fabrikant tenminste er aandacht aan geeft, red je het een hele dag zonder oplader.
Laten we niet gaan overdrijven, voor 20/30 euro koop je een 3rd party Dell oplader.

Eens een macbook air gehad welke bij 25% gewoon uitflikkerde, accu was goed om zeep. Optisch eveneens niet al te best, als je soms ziet hoe bepaalde mensen met spullen (kunnen) omgaan.. Toestel is uiteindelijk bij een vriend beland.

Er is een vervangende accu in gekomen, geloof dat deze 60/70 euro heeft gekost. Dan moet je hem zelf natuurlijk nog installeren. 139 euro is natuurlijk duurder, maar het is ook weer niet zo'n extreem bedrag. Als de macbook nog niet dermate oud is zal het voor velen de overweging meer dan waard zijn. 80/90% van de gebruikers zal immers niet eens twijfelen om het zelf te gaan vervangen.
Daar gaan we weer huilie huilie doen Apple bashing "tegen apple prijzen".

Genuine official apple part : Apple Macbook Pro Retina accu 90Wh accu:

In vergelijking met een HP Zbook: slechts 50W

M.a.w. Bijna de dubbele capaciteit voor 20% meer.
Wanneer een laptop minder goed wordt(in welk aspect ook), zullen veel mensen nadenken om hun laptop te vervangen. Wanneer het probleem op te lossen was geweest met een nieuwe batterij, maar dit niet mogelijk is, stijgt hierdoor de verkoop van nieuwe laptops.
Dat fabrikanten klanten hier geen rekening mee houden.....

Fixed that for ya...
Fabrikanten houden alleen rekening met het feit of ze genoeg verkopen om winst te maken. Als de klant zo dom is om niet een paar jaar vooruit te kijken en straks gedwongen is om weer een nieuwe laptop te kopen in plaats van alleen een accu dan is dat alleen maar goed voor de fabrikant. Als klanten wel massaal waarde zouden hechten aan vervangbare accu's dan zouden de modellen waar dat niet bij kan dus minder verkopen en zou je als vanzelf weer meer laptops krijgen waar wel een nieuwe accu in kan.
Voor mensen die de laptop de hele dag aan de spanning hebben hangen is het misschien zelfs wel slimmer om helemaal geen accu te hebben. Of misschien zelfs nog beter: om gewoon een desktop PC te kopen.
Was. Tegenwoordig gaan accu's veel minder achteruit.
Nonsens, heb hier een Asus (X53S) laptop van 2011, zit sinds vorige week de 3e accu in...
Vind dit niet echt een vooruitgang van de accuindustrie.
En in dit geval, had ik dus in dien ik de accu niet had kunnen vervangen 2,5 jaar geleden al mijn laptop moeten/kunnen vervangen.....
Ik vind het nogal !!
Ger
Ofwel is er een probleem met de Asus accu's. Of met de manier waarop je ze gebruikt...
Ik denk dat je gewoon een 'citroen' te pakken hebt..

Helemaal ontladen, niet leeg laten lopen of de oplader er niet aan laten wanneer deze volledig is opgeladen. Ik denk dat de situatie vaak bepaald wat de keuze is.

Heb een macbook pro (2010), je kan er "alles" van zeggen, maar met de accu is helemaal niks mis. Battery coconut weet mij te vertellen dat er nog 86% van de oorspronkelijke prik aanwezig is, hij 824 volledige loadcycles heeft ondergaan en 2023 dagen oud is.

Laat met grote regelmaat de laptop uitvallen, wil hem ook wel eens niet direct opladen, doordat ik na mijn telefoon of ipad grijp. Tevens heeft ook geruim 7/8 maand aan de kant gelegen omdat ik een nieuwere laptop had. In die tijd heb ik echt niet gekeken of hij vol/leeg of best gewenst half opgeladen was.

Wel kan ik je vertellen dat het mijn verwachting zeker heeft overtroffen..
Nee hoor,
ze gaan nog steeds achteruit als je ze niet volgens er boekje gebruikt.

Meest trieste is dat bepaalde modellen helemaal niets doen als je accu het heeft begeven, terwijl het gros nog gewoon doe als er een stekker inzit.
Mijn 5 jaar oude laptop doet het anders nog altijd vrij goed op een lading en er zijn periodes bij dat die batterij lange tijd leeg staat en er zijn periodes bij dat dat ding continue aan de lader hangt. Best practice? Doe ik niet aan mee. En ik denk niet dat ik een uur aan capaciteit ben verloren in die tijd.
Wel eens opgevallen dat je op de accu van een laptop meestal een kortere garantietermijn hebt (3-6 maanden)? En dan ook nog 'vastschroeven'.......
Aan de andere kant, zouden ze dan nog een aparte termijn kunnen/mogen hanteren?
Ik vraag me af hoe houdbaar zo'n beperkte garantie eigenlijk is. Normale afname /slijtage daargelaten. Wanneer ik een surface of macbook koop en na 13 maanden begeeft de accu het helemaal, maar ik kan hem niet zelf vervangen... Daar is natuurlijk niets redelijk aan. Dan kan de fabrikant wel zeggen dat ze het uitsluiten van de garantie, maar dat lijkt me slecht houdbaar.

Overigens is het lang geleden dat ik daadwerkelijk een nieuwe batterij moest kopen voor een laptop. Voor telefoon overigens wel.

Daarnaast ben ik benieuwd naar absolute aantallen vs aantal modellen. Juist de duurdere modellen hebben geen vervangbare batterij lijkt het (nou ja, lenovo) . Maar waarvan worden de meeste verkocht?
De winkelier waar je hem het gekocht zal in dat geval je de wettelijk bepaalde termijn van 2 jaar moeten respecteren.
Jij hebt immer een transactie met de winkelier gedaan, niet met de fabrikant.
Sterker nog heb je in principe garantie gedurende de gehele levensduur van het apparaat. Echter zal uiteraard getwist worden wat dan precies de levensduur zou moeten zijn.

http://www.kieskeurig.nl/...27AA58DE3C12574AB00374E15
Er is in Nederland geen wettelijke garantietermijn en dus ook niet van 2 jaar.
https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product
En er zal getwist worden over hoe het euvel is ontstaan.
Dan heeft het zin om jezelf even goed te informeren wat je rechten en plichten zijn zodat je niet wordt overrompeld door een verkoper die regelmatig dat soort gesprekken voert en vaak in eigen voordeel.
Leuk je standaard linkje met een basis verhaal maar die wettelijke garantie gaat niet op bij bepaalde producten/onderdelen
een batterij bijvoorbeeld valt onder verbruiksartikelen net zoals cartridges bijvoorbeeld en vallen daarom onder speciale garanties.
De beperkte garantietermijn is wettelijk zo geregeld en komt doordat je de nieuwcapaciteit van zo een batterij geen twee jaar kunt vasthouden, iets wat consumenten wel gaan beginnen verwachten als je er 2 jaar garantie op geeft.
Anoniem: 455646
@geonosys6 november 2015 12:38
Bij wet heb je gewoon de volle 24 maanden garantie.
Ik heb liever een accu die vast zit en de levensduur van de laptop mee gaat, dan zo'n eenvoudig te verwisselen accu die na 2 jaar dood als een pier is en ook minstens 100€ kost om te vervangen.
Ik weet niet waar jij het vandaan hebt dat vervangbare accu's na 2 jaar de geest geven en dat ze 100 Euro kosten.
Die van mij gaat veel langer mee en een nieuwe accu kost me nog geen nog geen 60 Euro.
Zoals met alles op accu's geef ik altijd de voorkeur aan verwisselbare accu's, gewoonweg omdat je dan niet gedwongen bent een heel nieuw apparaat te kopen als de accu achteruit gaat. Voor een klein bedrag een nieuwe accu erin en klaar.
Ik heb vooral slechte ervaring met Dell laptops, en de afgelopen 8,9 jaar heb ik brakke accu's gehad. Ze hadden al niet veel capaciteit (uurtje of 3,4 als ze nieuw waren) en na 2 jaar was dat vaak gezakt naar onder het uur.
En die 100 euro is geen gekke prijs. Als je een Dell accu koopt zijn die tussen de 80 voor een kleintje en 160€ voor een hoge capaciteit accu. Klonen zijn vast goedkoper, maar die worden zakelijk zelden gebruikt.
Overigens kost de vervanging van bijv. een Macbook Air accu bij een service center dezelfde orde van grootte, maar dan heb ik wel een fatsoenlijke accu die zo'n 10 uur prik geeft en weer jaren mee gaat.
Accu's voor het oudere model van mijn laptop zitten anders wel dicht tegen 100 euro de prijs van de accu zelf kan ik niet vinden sinds die ingebouwd is. Maar door 4 schroeven van de onderkant los te maken en vervolgens nog 2 schroeven waar me batterij mee vast zitten los te maken is me batterij wel te vervangen
Ik denk dat dat een beetje teveel gevraagd is.
Realiteit is helaas dat accu's bij normaal laad- en ontlaadgedrag langzaam aan capaciteit verliezen (link).

Bij abusive laadgedrag of slecht geimplementeerde laadcontrole software/hardware kan dit redelijk snel gaan. Als ik me goed kan heirnneren kunnen li-ion accu's niet zo goed tegen diep-ontladen.

Conclusie: li-ion accu's moet je om de paar jaar vervangen.
Het wachten is op Sebastius met een reactie van "wat bedoel je, niet te vervangen?" :+
On-topic: Ach, ik accepteer het gewoon dat mijn laptop op een gegeven moment wel verplaatsbaar, maar geen mobiel te gebruiken medium meer is. Tegenwoordig kan hij niet meer zonder beademing, maar het is nog steeds een makkelijk te verplaatsen computer, met altijd al mijn documenten bij de hand. Hoe vaak zit je eigenlijk ergens te werken waar geen stroom beschikbaar is? Ik vrijwel nooit.

[Reactie gewijzigd door paoper op 6 november 2015 10:55]

Er zijn echter ook laptops (Apple) waarbij de accu wat meer doet dan de machine van stroom voorzien als hij niet aan het lichtnet hangt. Zonder werkende accu kun je dan elke keer dat hij van het lichtnet is geweest de tijd opnieuw instellen en de performance zal sterk gereduceerd zijn.
Tijd word nog altijd in stand gehouden door een batterijtje en een EEPROM, voor zover ik weet (kan dit natuurlijk mis hebben)

Waarom zou je performance gereduceerd zijn?
Nee, in elk geval in mijn laptop zit geen aparte batterij meer. Voor de performance-reductie ken ik de precieze redenen verder ook niet, maar het gebeurt wel.

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 6 november 2015 11:48]

Oke! Ik ga hier meer over zoeken :) welke laptop heb je?

Performance reductie zou niet mogen gebeuren, of vermeld Apple dit in de voorwaarden?
Macbook (Late 2009)

Overigens heb ik het zelf nog niet ondervonden, aangezien m'n accu nog werkt.

[Reactie gewijzigd door Commendatore op 6 november 2015 12:45]

Die performance reductie ben ik zelf ook wel benieuwd naar. Niet dat mijn macbook pro (mid 2010) me zo aan het hart gaat, maar de interesse is gewekt ;)
Dus als je de accu verwijdert en het laadsnoer er uit haalt ben je altijd tijd en settings kwijt?
Is meer een ontwerpfout dan.
Overal zit ergens een oplaadbare mini reservebatterij of eeprom, juist om die functies te behouden bij totale spanningsuitval.
Maar die gaan niet eeuwig mee, na verloop van tijd zal die batterij ook leeg zijn.
Kan het niet zijn dat bij jou die batterij stuk is?
De accu kan je er niet zo uitklikken, daarvoor moet de laptop open en moet je meerdere schroeven loshalen. Niet iets dat bij normaal gebruik vaak gebeurt dus. Macbooks van deze generatie hebben geen andere batterij.
Stukje kunnen vinden;

http://blog.scoopz.com/20...e-when-battery-runs-flat/

Blijkbaar hebben macs geen batterij maar een kleine condensator die dergelijke zaken moet regelen.

"recent" even met een korreltje zout nemen, stuk is uit 2009. Zelf geen last van of ooit meegemaakt. Maar goed, mijn pro is dan ook van 2010 :D

"most of the recent Macbook range including the Pro’s and the Air have phased out motherboard/cmos/clock batteries in favour of a capacitor based system in the MBA and small capacitor/onboard rechargeable battery in the others.. He said that even when your laptop battery doesn’t have enough power remaining to keep the disk spinning and screen on, there’s plenty left to power a simple onboard clock. As such the MacBook Air just has a small capacitor to power the clock if the main battery is left so long that it runs down completely."
Bedankt! Kon zelf bar weinig informatie vinden (ben ondertussen ook aan het werk, dus daar kan het aan liggen :P )

Rare keuze vind ik dat, om de battterij niet meer te implementeren. Zoals Commendatore hieronder al aangeeft, je batterij is zo leeg te maken! Er zou ontlaadbeveiliging op moeten zitten..

@Commendatore: Niet doen! Je batterij diep ontladen kan voor grote problemen zorgen. Het kan ervoor zorgen dat hij niet meer kan opladen of erger, stel hij gaat lekken :(
Het was ook niet bewust. Ik had de laptop al tijden niet meer echt op accu gebruikt en toen deed ik dat een keertje weer wel gedurende een aantal uren. De ladingsindicatie zal wel wat ontregeld zijn geweest, waardoor de laptop bij - volgens mij, het is al een tijdje terug - een procent of twintig ineens uitviel.
Ik heb de accu anders al eens zo ver leeg weten te trekken dat datum, tijd, etc. weg waren. :D
Dat hangt er vanaf hoe je werkt natuurlijk... Ik ben eigenlijk nooit echt op pad met mijn laptop maar binnen ons kantoor is het wel erg handig om af en toe op te staan, laptop los koppelen en naar een collega lopen of een meeting in met al je programma's en documenten bij de hand. Ik zou het erg vervelend vinden als ik dan ook steeds mijn adapter mee moest slepen.
Oe die krijgt het dan druk met de huidige ontwikkelingen...
Ondanks dat het logischer was als je altijd hem zelf kan vervangen zie ik er steeds minder behoefte aan. Mijn macbook Pro 2013 heeft nog 94% capaciteit en wordt 5 dagen in de week sinds aanschaf intensief gebruikt (op 't werk dus), de oude Macbook Pro 2010 zit op 80%. Accu's zijn naar mijn idee een stuk minder vervanging gevoelig dan 10 jaar terug en is de impact van capaciteit verlies niet van 2 uur naar 15 minuten maar in minuten te samenvatten.

Doorgaans zijn deze batterijen dus nog steeds een stuk beter dan hun Chinese imitatie counterparts want laten we eerlijk zijn: tegen de tijd dat we een accu wel willen vervangen betalen we liever niet de hoofdprijs en gaan we graag over op de 'Chinese' varianten. En in ieder geval bij Apple kan je zo een afspraak maken ter vervanging en loop je na het inleveren bij de winkel er ook bijna direct weer mee de deur uit.
Ondanks dat het logischer was als je altijd hem zelf kan vervangen zie ik er steeds minder behoefte aan. Mijn macbook Pro 2013 heeft nog 94% capaciteit en wordt 5 dagen in de week sinds aanschaf intensief gebruikt (op 't werk dus), de oude Macbook Pro 2010 zit op 80%.
Hoe dan ook, je verliest door de jaren heen capaciteit. Waarom moet je een goede laptop van >€2000 vervangen omdat je een batterij van een paar tientjes niet kan vervangen? Alsof je zegt, gooi die auto maar weg want de banden zijn versleten. Wat is dat voor wegwerpmaatschappij? |:(

Zelfs al duurt het 10 jaar voordat de capaciteit 0 is, ik vind dat je altijd de energiebron van je apparaat moet kunnen (laten) vervangen, zodat je apparaat langer volledig functioneel blijft.
Je kan het ook vervangen en laten vervangen, het gaat hier om user-servicable, wat een mooi Amerikaans advocatenwoordje is voor "fool proof" accu vervangen. Je kan met een schroevendraaier en in het geval van een super dunne laptop een iOpener er bij prima de accu vervangen. Vervangende accu's zijn ook gewoon te koop, dus zo'n groot probleem is het helemaal niet. Moeilijk is het ook niet, en iFixit heeft ook gewoon prima uitleg voor mensen die het zelf niet kunnen bedenken.
want laten we eerlijk zijn: tegen de tijd dat we een accu wel willen vervangen betalen we liever niet de hoofdprijs en gaan we graag over op de 'Chinese' varianten.
Voor mijn Lenovo ThinkPad X220 had ik na drie jaar trouwe dienst en intensief (mobiel) gebruik de accu vervangen. Kosten: iets van 70 dollar op eBay voor een officiële (Lenovo, zegels en al) nieuwe accu met de hoogste capaciteit. Dat is geen topprijs, maar gewoon betaalbare slijtwaar.
Wat is hierbij de definitie van "niet verwisselbaar"?

De accu / batterij van mijn oude iPhone werd ook bestempeld als "niet verwisselbaar". Als je echter twee schroefjes losdraait, kan je gewoon de achterkant ervan afhalen en kan je de batterij makkelijk vervangen.

Al is dat natuurlijk lastiger dan een accu die je met één klik los kunt maken.

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 6 november 2015 11:51]

pentalobe schroeven en vastlijmen van het accupakket lijken me er wel onder te vallen ?

Doe mij maar een thinkpad, volledige knutsel handleiding te downloaden bij Lenovo.
(en tevens zijn de onderdelen nog aardig verkrijgbaar ook)

[Reactie gewijzigd door gekkie op 6 november 2015 11:56]

Vastlijmen maakt het wel lastig, ja. Maar in een macbook doen ze dat niet. Ik heb laatst de accu van mijn macbook air vervangen. Die kun je gewoon op amazon bestellen, en dat wordt met pentalobe en mini-torxschroevendraaier en al geleverd. Binnen 5 minuten vervangen en totaal nog geen 6 tientjes kwijt.

Wat dat betreft is de consumenenbond wel van het padje af. Als je in staat bent om het juiste Lenovo part nummer op te zoeken dan moet "macbook accu vervangen" in google intikken toch ook wel lukken. Kun je dat allemaal niet dan ga je naar je leverancier. Dan betaal je de hoofdprijs maar dan krijg je gewoon een nieuwe accu, of dat nou in je acer, lenovo of macbook is...
Self-Replacement Dangerous & Not Cost-Effective

Unfortunately, Apple's decision to use copious amounts of glue to attach the battery to the upper case means that self-replacement both is potentially dangerous and unlikely to be cost-effective.

As first reported by Treehugger, which received a copy of an Apple internal service document for the "Mid-2012" 15-Inch Retina Display MacBook Pro, Apple informs its own service personnel that "batteries must be replaced with the top case assembly" and that "the battery alone is not a replaceable part." EveryMac.com also has been provided with copies of the internal service documents for subsequent 15-Inch Retina Display MacBook Pro models and although there are internal differences, the battery design effectively is the same.

Additionally, Apple warns its own technicians that "batteries should not be separated from the top case assembly for any reason," as attempting to do so could puncture the battery and lead to fire or injury. Do not attempt to pry the battery apart from the top case.

The top case assembly includes the trackpad and related parts and as a result, iFixit estimates that it likely would cost a third-party "over US$500" to replace the battery. Needless to say, such a price is not cost-effective. Furthermore, replacing the entire top case assembly requires one to throw away parts that work properly just to replace the battery. One should not have to risk injury simply to not throw away working parts.
http://www.everymac.com/s...w-to-replace-battery.html
Schijnt dus niet voor alle macbooks te gelden, op zich vind ik iets openschroeven idd niet echt een probleem. Als het grotere assemblies zijn wordt het al iets minder (koeling waarin de fan vast in het koelblok geintergreerd is bijvb).

En pentalobes, ik zie niet helemaal wat het voordeel van pentalobes boven de gangbare torx is (behalve dat er at the time weinig gereedschap voor was en dus de intentie zou zijn om het slecht user-serviceable te maken).

[Reactie gewijzigd door gekkie op 6 november 2015 13:11]

Ik zie het mijn ouders niet doen. Die zullen mij vragen een nieuwe laptop te bestellen of ik zal de accu voor ze vervangen. Na uitleg/instructie komen ze ook een heel eind, maar de gedachte komt simpelweg bij velen niet op omdat ze er weinig tot geen kennis van hebben.

Mijn vader heeft recent zijn de stekker van de utp kabel vervangen. Nieuwe plugje laten halen, link met handleiding/uitleg gestuurd en hij heeft het eigenhandig opgelost.

De consumentenbond is niveau radar. Nog even en ook de "keuringsdienst van waarde" mag aansluiten in dat rijtje. Ze vragen naar de bekende weg en trappen open deuren in.
Ik heb overigens zojuist het artikel gelezen van de Consumentenbond. Daarbij moet ik toegeven dat ze de mate van vervangbaarheid hebben meegenomen in hun statistieken.

Zij geven laptops een reparatiescore die als volgt is ingedeeld:
1: Onmogelijk: accu is niet door de gebruiker te verwijderen.
3: Zeer lastig: vervangen kan alleen met specialistisch gereedschap. Groot risico op beschadiging.
5: Lastig: voor het vervangen is soms speciaal gereedschap nodig. De accu zit ook dicht op de andere laptoponderdelen of is stevig vastgeschroefd.
8: Eenvoudig: een paar schroeven losmaken. Kost 5 minuten.
10: Supereenvoudig: Je klikt de accu zo uit de laptop, zonder gereedschap.
Zij noemen de accu onvervangbaar wanneer deze lager dan een 6 krijgt qua score.
Dat ik weet ik niet, vandaar dat ik juist benieuwd ben naar de definitie.

Als ik 4 schroefjes moet losdraaien (of dat nou pentalobe schroeven zijn of niet, vind ik niet hele relevant) om vervolgens een klep open te maken om de oude accu eruit te halen en een nieuwe erin te klikken, valt bij mij nog onder de noemer "vervangbaar".
Dat dit nou 10 minuten kost i.p.v. 30 seconde met een kliksysteem waarbij je supersnel je accu kan vervangen snap ik. Desondanks blijft het een vrij triviale handeling.

Wanneer de hele behuizing uit elkaar moet, allerlei andere onderdelen gedemonteerd moeten worden, de accu aan het moederbord vast gesoldeerd zit, etc. Kortom: je bent er een uur mee bezig om de accu te vervangen en je moet je halve laptop demonteren, dan noem ik het geen triviale handeling meer.

Dat is voor mij wel een ander verhaal. Dan wordt het een dermate lastige operatie, dat dit onder de noemer "niet-vervangbaar" zou kunnen vallen.

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 6 november 2015 12:04]

Lijkt me een gevolg van de ultrabook trend. Laptops die dunner en lichter zijn, wat ten koste gaat van een verwisselbare batterij, travel in toetsenborden en misschien ook prestaties van de CPU omdat de kloksnelheid nog lager gezet wordt.
Precies. En het is ook het gevolg van de steeds hogere verwachtingen op dit gebied. Een verwisselbare accu heeft veel meer ruimte nodig dan vaste accu's (ja, meervoud). Ze hebben een extra omhulsel, mechniek om ze vast te klikken, connectoren en moeten in één behuizing zitten. Met niet-verwisselbare accu's is veel meer mogelijk. Deze kunnen exotische vormen hebben, het kunnen er meer dan één zijn, hebben geen extra verpakking nodig en kunnen met veel compactere connectoren toe.

Je ziet het ook bij telefoons. Daar werd vroeger heel veel geklaagd over ontwerpen waar de accu niet (eenvoudig) te vervangen was. Maar tegenwoordig is dat bij vrijwel elke telefoon het geval, en blijkt het eigenlijk nog steeds te kunnen. Ik heb recent nog de "niet-verwisselbare" accu in de iPhones van mijn vrouw en mijzelf vervangen. Ja, dat is iets lastiger dan een plastic klepje opendoen en een ander accublokje erin schuiven, maar who cares?

Zolang het uiteindelijk wel te verwisselen is, ookal is het na het even netjes en voorzichtig openschroeven met een al dan niet speciaal schroevendraaiertje, dan zie ik het probleem niet. Iemand die dat niet zelf wil of kan doen, kan het simpelweg laten doen.
Je hebt valide punten in de zin dat het iets lastiger ontwerpen is maar ik blijf het een excuus vinden. Hardware fabrikanten verrichten wereld wonderen in apparaten in de afgelopen 10 jaar. Steeds meer performance en batterijduur in steeds minder ruimte en gewicht.

Je maakt me niet wijs dat een vervangbare batterij daarin ook niet mogelijk is. Het is gewoon geen ontwerp prioriteit.
Nee, dat is het inderdaad niet, juist om de andere aspecten "meer performance" en "batterijduur" te kunnen bereiken. Daar heeft de consument in de praktijk namelijk veel meer aan dan aan een simpel verwisselbare accu. Dat laatste doe je misschien één keer, het eerste heeft constant effect op je gebruikservaring.
Die gebruikservaring (lees: accuduur) neemt na enkele jaren af. Een tien procent hogere capaciteit bij aanvang van gebruik ten opzichte van verwisselbare accu's maakt vervanging in later stadium nog niet overbodig.
Dan doe je dat één keer, of laat je het doen. En dan kan je weer een paar jaar genieten van je slanke laptop die het lang volhoudt.
Het ene sluit het andere niet 100% uit, dat is mijn punt. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer kiezen om niet 2mm van de dikte af te schaven en deze te gebruiken voor een vervangbare acuu.
Enige wat erg jammer is dat die ingebouwde accu's ook elke keer een andere formfactor hebben ipv. een standaard. Zodoende kan je de laptop wel openen en erna kijken... maar een exact zelfde accu vinden is nagenoeg onmogelijk en de fabrikant verkoopt ze in 9/10 gevallen niet meer omdat ze out-dated zijn :(
Tja je laptop wordt kleiner, lichter of krijgt andere functies welke ruimte innemen. De accu veranderd met de interne veranderingen en de behuizing mee. Standaard formfactor zal een enorme belemmering zijn voor vooruitgang en design veranderingen.
Beschikbaarheid van de accu en andere onderdelen zit ook vaak gekoppeld aan de prijs, goedkope modellen zullen vaker wisselen van onderdelen en men zal deze minder lang voorradig houden.
Business modellen zijn vaak niet voor niets wat duurder, die wisselen minder vaak en beschikbaarheid van de accu of andere onderdelen is vaak veel beter over een langere periode. Zo zal het ook vergaan bij de wat duurdere merken.
Makkelijk gezegd, maar misschien waar. Voor welke 9 modellen is geen accu te krijgen omdat ze outdated zijn? De Asus, Samsung, Apple,...? Ik heb het niet gevraagd of getest, jij wel?
Naja heb een aantal windows tablets en netbooks open gehad van o.a. Acer en Asus in de afgelopen jaren omdat de batterij overleden is... Telkens accu's in vage vormen, om alle loze ruimtes op te vullen in het apparaat. Wat ik snap, dat is effecient. Maar knudde is het dat je niet zo'n exacte nog kan na-bestellen. Gemiddelde levensduur blijft 3~5 jaar van die dingen... Maargoed, je kan ook stellen wat is een laptop "leven" en gaat die accu een laptop leven mee?
Ik zelf de indruk dat laptop levens steeds langer worden, de enorme toename van processorkracht is er al een tijdje uit, bijna alle normale processoren kunnen naast full hd video multitasken met office / een browser. Je 16MP foto's zijn redelijk vlot door te bladeren... Wat wil 'de gemiddelde consument' nog meer?

Mijn al relatief oude beestje was een redelijke topper (i7-2720QM, vier jaar oud) bij aanschaf en gaat nu nog prima mee. W10 zou erop kunnen, als'ie niet stuk gaat en mijn gebruik beperkt is tot Office, video- en internetconsumptie, dan moet het raar lopen wil'ie het over drie tot vijf jaar helemaal niet meer meedoen met een beetje internetten. Hij is (veel) sneller dan veel tablets of atom-laptops die nog nieuw verkocht worden. Over vijf jaar is'ie negen jaar oud.

Voor veel mensen kan zo'n scenario gelden, je koopt (nu) een goede laptop met i5 nogwat processor van pak'm beet 900+ euro, er is geen reden om te denken dat (ook) zo'n laptop in drie jaar afgeschreven is. Het zou fijn zijn als de batterij dan na vier of vijf jaar nog te vervangen is, ookal is dat door hem drie weken naar een fabrikant te sturen en 100 euro te betalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee