Colorful onthult passief gekoelde GTX 680

Het Chinese bedrijf Colorful is erin geslaagd een Nvidia GeForce GTX 680 te ontwerpen die niet over fans beschikt, maar volledig passief gekoeld wordt. Een additioneel koelelement met 140 koelvinnen moet aan de kaart worden bevestigd.

Het is de eerste keer dat een fabrikant erin slaagt de high-end GTX 680 passief te koelen. De iGame GTX 680 passive doet zijn werk volledig stil dankzij twee grote koelelementen, waarvan een de hele voorkant van de kaart bedekt, terwijl een additioneel blok aan de achterkant bevestigd kan worden. De twee modules worden via zes 8mm-heatpipes aan elkaar bevestigd.

De koelmodules zelf bestaan uit zeven heatpipes met een dikte van 6mm en ze bevatten elk 140 koelvinnen. Het totale koeloppervlak van de bij elkaar 280 koelvinnen beslaat volgens Expreview meer dan 2 vierkante meter. Ook bij overklokken zou de kaart stabiel draaien, maar de kloksnelheden heeft Colorful nog niet bekendgemaakt. Ook de introductiedatum en prijs zijn nog onbekend.

Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive Colorful GeForce GTX680 Passive

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-06-2012 • 09:00

76 Linkedin

Reacties (76)

76
75
57
5
0
10
Wijzig sortering
Op zich vindt ik het een leuke vernieuwing, zo'n passief gekoelde GTX 680.
Alleen de dikte van de kaart + het additionele koelelement spreken me een stuk minder aan en maken alleen al waarom ik nooit voor deze kaart zou gaan (ik moet er helemaal niet aan denken dit monster in SLI te willen zetten, op een normaal moederboord). Een dunnere GTX 680 met een niet-lawaaierige koeling zou dan ook prima staan, mits geluid de belangrijkste reden is om een bepaalde kaart te kopen.
Bovendien denk ik dat de meeste mensen die een GTX 680 kopen dat niet doen om weinig geluid te krijgen. Ik denk dat bij deze mensen een beetje geluid niet per se heel erg hoeft te zijn, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Ik ben benieuwd tot welke kloksnelheden Colorful dit model krijgt. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het meer is dan uit een luchtgekoelde kaart te behalen is. En welke prijs de kaart meekrijgt.
Expreview meer dan 200 vierkante meter
Dat moet een monsterlijk grote kaart zijn 280 koel finnen van 200M2 dat is bijna 1M2 per fin!! dan vraag ik me af of deze wel in een standaard atx kast past ;)

of heeft expreview misschien gezegt dat het totale oppervlak 20000cm2 is volgens mij kom je dan uit op 2m2 ipv 200m2.
Ja ik zat ook al te denken toen ik het las.. Toch even kijken als iemand ook al had gezien voordat ik post. Maar inderdaad grote videokaart.. Deze kan je denk ik wel goed overclocken met 200M² aan koelvinnen :9 .

Ben benieuwd wat de prijs dan voor deze kaart is.. dat worden paar biertjes minder voor aantal hier om al die metaal te kunnen betalen :)

[Reactie gewijzigd door V-rg op 20 juni 2012 10:02]

Inderdaad een conversiefout van Tweakers.

Echter hoeft de koelvin geen 1m² groot te zijn, koelvinnen hebben twee kanten. Elke koelvin zou dus: 200/280/2 = 0.357m² groot moeten zijn. Wat nog altijd veel te groot voor een gemiddelde ATX kast...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 20 juni 2012 10:31]

Groot nadeel aan dit soort opstellingen is altijd dat het koelelement nog steeds *in* de kast zit, waar de warmte zich makkelijk kan ophopen. Dergelijke koelelementen kunnen beter buiten de kast, waar het meestal koeler is. Of beter nog: de kast *is* het koelelement.
Passief gekoeld is met korreltje zout te nemen. De hitte moet nu eenmaal afgevoerd worden en dat zal in dit geval door de casefans moeten gebeuren. Dat wil zeggen: je hebt nog altijd fans nodig, alleen zitten die niet op de videokaart maar in je kast. Op zich betekent dat dus hetzelfde, want je casefans zullen nu harder moeten draaien of je zal meer casefans nodig hebben om de warmte uit je kast te krijgen. resultaat = geluidsproductie blijft quasi even groot als bij een actief gekoelde kaart.
Wat een beest! SLI kun je hiermee denk ik wel redelijk vergeten. Ik snap de gedachte achter het passieve wel, maar het is niet zo dat je deze kaart koopt voor een HTPC. Dus ontgaat mij het nut binnen een game-machine, gezien deze bijna altijd wel gepaard komt met wat koeling, en dus minstens geluid produceert.
Mijn HD7970 met custom koeler van Sapphire is ook vrij stil.
Ik weet niet of een game-Pc wel per definitie herrie moet maken eigenlijk. Als je zo'n lompe videokaart hebt, en geheugenmodules met heatsinkjes erop, en een grote stille koeler op je CPU dan zou je dit ding met bijvoorbeeld toch al aanwezige twee superstille 120mm casefans netjes koel houden terwijl je toch kunt gamen in hi-res. Stilte is lastig te bereiken, maar een verschil van 3dB heb je, door in plaats van vier stille fans drie stille fans te hebben, zó bereikt, en dat hoor je direct.

Ik zeg niet dat dit de ideale oplossing is - anderhalve kilo aluminium ter grote van een schoenendoos in je kast hangen gaat in mijn midi-tower al niet werken - en ik twijfel echt of je als je voor stilte én performance gaat niet gewoon waterkoeling moet nemen, maar ik zeker wel mogelijkheden om een toch al stil systeem nóg stiller te maken. Alleen denk ik dat je aan iets als een L3p D3sk-achtige casemod moet denken om het gevaarte ergens kwijt te kunnen raken.
Off topic, ik dacht altijd dat 3db een verdubbeling van het 'geluid' is, dus een verdubbeling in amplitude. Dat zou betekenen dat 3db verschil dus behaald wordt door van vier naar twee fans te gaan, en niet zoals jij zegt van vier naar drie. Weet iemand hoe dit zit?
Technisch gezien heb je gelijk. Wanneer het we het over decibels hebben (een objectief meetbare eenheid), hebben we het over geluidsdruk per oppervlaktemaat. Voor een afname van 3 dB, zou je, bij afwezigheid van andere geluidsbronnen, inderdaad de helft minder energie moeten produceren en vermoedelijk van 4 naar 2 ventilatoren gaan.

Wat wij als mens horen is echter een heel ander verhaal. Voordat mensen hier uitgebreid antwoord gaan geven over hoe het menselijk gehoor logaritmisch werkt etc etc, denk ik dat we ook andere factoren in gedachten moeten houden. Zo is het natuurlijk niet het geval dat de 3 of 4 fans allemaal op dezelfde frequentie draaien, even groot zijn, op dezelfde afstand staan, hun geluid in dezelfde richting produceren en op dezelfde mate hun geluid door de externe behuizing gedempt worden.

Waar het op neer komt: Zeker naarmate de totale geluidsproductie van je systeem kleiner wordt en er minder omgevingsgeluid is, zal het verschil relatief groter worden. En dit relatieve verschil, dát hoor je nou juist zo goed, als je je er op concentreert.

Ik zelf heb thuis recentelijk een HTPC in elkaar gezet, maar heb uit financiële overwegingen niet slechts nieuwe onderdelen kunnen gebruiken. Nu heb ik een stille CPU fan, geïntegreerde GPU, passieve northbridekoeler en een SSD, maar maakt alles alsnog een ongelooflijke herrie omdat ik de lawaaierige PSU uit een oud systeem heb meegenomen. Als ik er op let erger ik mij hier aan (tijdens opstarten in een stille woonkamer). Echter zodra ik muziek of een film op zet hoor ik hier al niks meer van. Ook treedt er altijd na enige tijd gewenning op (je hersenen filteren het geluid weg na verloop van tijd). Absolute geluidsproductie, meetbaar in pascal/m^2 bijvoorbeeld, is niet alles. Het is ook maar net of je op de geluidsbron geconcentreerd bent.

Neemt niet weg dat een stiller systeem uiteindelijk altijd net wat meer voldoening geeft ;) Daar kan deze videokaart, voor diegenen die er maar het geld voor over hebben, vast in bepaalde situaties bij helpen.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 20 juni 2012 09:41]

Je kunt een high-end machine maken, die compleet stil is. 0 dB.
Kost alleen een paar extra centen.
Watercooling is oplossing.

Ik had ooit een compleet stil systeem !
Vrij high end (voor die tijd).
Zonder een enkele fan.

AMD64 3400+ cpu met waterkoelblok.
ATI 9800Pro met waterkoelblok.
Een speciale 450W PSU die watergekoeld was ! (Silentmaxx, geloof ik).
Alles gekoeld met een Zalman Resorator1. Geen radiator, geen fan.
Geen casefans.
Het enige wat je zou kunnen horen was de waterpomp.

Werkte prima !
Gedurende een jaar.
Toen smolt de vram op de 9800Pro. Weg videokaart.
Het blok wat ik op de videokaart had, koelde alleen de GPU zelf. Niet de andere elementen op de videokaart. Tegenwoordig heb je full-cover blocks die alles koelen. Toch werkte het goed, zonder airflow. Totdat het Juli werd, en er een paar erg warme dagen waren.

Ik heb later ook nog een gtx8800 gehad, met een full-cover waterblock. Met de CPU gekoeld (E8500), en die ouwe watergekoelde PSU. Werkte goed, tot ongeveer 10 maanden. Toen raakte het blok van de videokaart verstopt met vuiligheid. Mijn fout (rommelen met verkeerde metalen in de loop). Videokaart en CPU werden 110C. Gedurende een progress-raid in WoW (ik kon niet stoppen om even te kijken waarom mijn fps naar 10 dropte). 8800GTX kapot, E8500 heeft het nog 3 jaar gedaan. Ik denk met smart terug aan mijn geheel stil systeem !

Ik heb onlangs i5-3570K en gtx680 gekocht. Dat systeem moet toch wel 2 jaar meegaan. Ik zit er weer aan te denken om alles weer met water te koelen. Alleen deze keer met een fan in mijn PSU, en mijn 3 langzame stille case-fans. Misschien moet ik vandaag dat gtx680-blok maar eens geen bestellen.
Nou dat hoeft dus misschien niet!

Je zou best een ultra-low voltage 1155 model kunnen gebruiken icm met deze kaart, dan zou je met enkel wat casefans klaar zijn. Het moment dat dat enkele drie gentle tyfoons 800rps van Scythe zijn heb je toch een gigantisch still systeem lijkt mij zo. Wat ik alleen niet weet is of er 600W passief gekoelde PSU's zijn voor een dergelijk systeem. (vroeger maakte Seasonic / Antec / Enermax dat, maar als ik nu in de PW kijk zie ik niets van dat alles staan)

Op zich als je dit in een kleine midiATX kast zet, denk ik dat het ook nog wel mee valt met de stress op je PCI-E slot, je kunt dan de koeler tegen de zijkant / onderkant van de case steunen.

Maar zonder gekheid, weinig mensen zullen uiteindelijk voor deze route kiezen. Als je gemakkelijk aan "vrij stil" kunt komen, ga je niet zoveel moeite doen lijkt mij toch.
Daar heb je wel een punt: zijn er wel PSU's die passoef gekoeld zijn met 600W :D
Seasonic heeft een vrij stevige X-460w 80+ gold passieve voeding uitgebracht. Icm een ULV 1155 CPU kan dat makkelijk. Zo veel zuipt een 680 nou ook weer niet.
Van buiten ziet hij er in ieder geval 'koel' uit.
Ziet er zeker heel gaaf uit...

opzich zonderdat extra stuk 3 slots

maar met de optineele met gemak 4 a 5 slots...

+ een passief gekoelde GTX 680... leuk voor een htpc misschien als je 4 schermen aan wilt sturen maar denk dat de echte gamer het geluid voor lief neemt/ ze headset opzet of gewoon ze speakers wat harder zet.

Ben ook bang dat de prijs voor deze passief gekoelde kaart bijna 2 of 3 actieve voor kan kopen (denk ik he, aangezien er geen bronnen zijn voor een prijs).

[Reactie gewijzigd door Kadardar op 20 juni 2012 09:39]

Er staat additioneel, niet optioneel. Ik vermoed dat het hele feestje niet doorgaat zonder dat 'extra' stuk :P
200 m2 ?? dat is een oppervlak van 10x20m klopt dat wel? dan moeten er wel heel veel koelribben in zitten... daarnaast zijn het er maar 280 totaal.. wat wil zeggen dat ze per stuk 0,7 m2 zijn... dan gaat er niet eens 1 zo'n rib in je pc kast...
foutje van T.net

er staat in de bron 20000cm²
dat is 2 m²

sinds wanneer is dit off topic

[Reactie gewijzigd door looyenss op 20 juni 2012 11:13]

Op Expreview staat 20000 cm2, dat is inderdaad geen 200 m2, maar 2 m2 ;) Zal het even op het juiste forum aangeven als dat nog niet gedaan is.
Er staat 20 000 cm² in het orginele artikel, niet 2 000 000 cm².

Dat zou dus best wel kunnen: 280 vinnen met een voor- en achterkant, dan heb je vinnen van 13x3 cm (13cm is zo ongeveer de breedte van een GTX 680). Dat lijkt wel te kloppen op de foto's.

edit: was kennelijk niet de enige die al in het bronartikel aan het zoeken was

Ik vind het persoonlijk technisch gezien wel een leuk iets, maar ik zou mij voor mijn gamebak geen passief gekoelde GTX 680 kopen. Het ding pakt veel ruimte in, en zo'n high-end systeem maakt sowieso wel (een beetje) herrie. Dan heb ik liever een iets compactere kaart, met een stillere actieve koeling dan zo'n bakbeest met een muisstille passieve koeling.

[Reactie gewijzigd door SteroiD op 20 juni 2012 11:00]

Nee dat klopt inderdaad niet. De bron spreekt van 20000 cm², ofwel dus 200 dm² of 2 m². Ze zitten er een factor 100 naast.

(moet misschien eerst eens refreshen)

[Reactie gewijzigd door Alfredo op 20 juni 2012 10:54]

Ik denk dat het wel optioneel is, want de overbrenging van de warmte van de chip naar de heatspreader ,naar the heatpipes naar het optionele deel, naar the heatspreader daar ,naar de volgende heatpipes is volgens mij het is veel minder effectief dan de vinnen aan the bovenkant waar het meteen van the heatspreader naar de heatpipes gaat. Zal wel een paar graden kunnen schelen, maar niet tussen wel of niet functioneren denk ik.

[Reactie gewijzigd door paalbasher op 20 juni 2012 15:21]

Zonder het 2de stuk, neemt het ding 2 sloten in beslag.
Met het 2de stuk, neemt het ding 3 sloten in beslag.

Of ben ik nou gek?

En ja ik noem het bewust een ding, want ik vind het foei lelijk.
De kaart neemt zonder extra stuk al 3 sloten in beslag, kijk maar naar de achterplaat, deze is 2 slots en er steekt nog een stukje onderuit, wat het 3e slot in beslag neemt.
Als je dan het extra stuk inschat komen er dus nog 2/3 sloten bij.
+ een passief gekoelde GTX 680... leuk voor een htpc misschien als je 4 schermen aan wilt sturen maar denk dat de echte gamer het geluid voor lief neemt/ ze headset opzet of gewoon ze speakers wat harder zet.
Ik wil niet vervelend doen maar €500,- +/- voor alleen een video kaart in een HTPC is wel een beetje teveel van het goede he, aangezien bijna alle HTPC €500,- +/- kosten voor het hele apenraat, en dat je niet een HTPC koop om er zo goed als alleen mee te gamen.

Maar die video kaart koeler is wel erg extreem groot, je verliest erg veel sloten met deze cooler.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 20 juni 2012 18:55]

Hij ziet er zeker gaaf uit, vooral met al die mat-zwarte stukken.

Wat ik echter niet snap is dat ze heatpipes en de locatie waarop deze contact maakt ook van een coating voorzien hebben.
Overal waar je warmtegeleiding nodig hebt, halen de echte tweakers de nodige fratsen uit om het maar de optimaliseren. Ze proberen een beter resultaat te behalen dan het standaard metaal op metaal. Denk aan oppervlaktes schuren en speciale koelpasta, maar niemand haalt het in zijn hoofd om die contactoppervlakte te voorzien van een (op het oog) dikke matzwarte coating.
Verf en coating is normaal een redelijk goede isolator, zowel thermisch als elektrisch, omdat er gebruik gemaakt wordt van (synthetische) kunst harsen of polyurethaan. In vaste vorm zijn dit organische stoffen en die bezitten slechte geleidende eigenschappen.

Het kan natuurlijk een speciaal soort coating zijn, maar dan nog zal het warmte transport nooit zo goed zijn als met kaal metaal.
Inderdaad. En wat ik dan ook niet snap is dat er nog een blauw kunstof ding voor geplakt wordt. Als je iets passief wilt koelen wil je de warmte zo eenvoudig mogelijk weg laten gaan. Geen obstructie dus. Door dat lompe blauwe ding kan er zelfs geen natuurlijke airflow van de kast langs om een beetje extra te helpen met koelen. Vreemd.

Ik heb het idee dat deze kaart ook passief te koelen zou zijn met maar 1 groot (goed) blok i.p.v. 2 net niet.

[Reactie gewijzigd door drZymo op 20 juni 2012 11:24]

Ziet er inderdaad leuk uit, ik zou graag een kaart willen zonder fans, het maakt altijd zoveel herrie, zelfs als ik de htpc opstart.
Leveren ze hier ook steunen bij? Dit ziet er uit als een serieuze hoeveelheid metaal, met dito gewicht.
Het gewicht wordt niet genoemd. Ik kan me voorstellen dat het mee valt als de cooler van Aluminium gemaakt is. Er zijn genoeg heatsinks met een kleinere kopere heatsink die zwaarder zijn als de 3 slot Alu kaarten. Dus het zou mee kunnen vallen.
Inderdaad, nou je het zegt. Dit zal behoorlijk zwaar leunen op je PCIe slot...

En om zo'n mooie kaart nou met elastieken vast te zetten is ook weer zo.... jammer...
Anoniem: 437987
20 juni 2012 09:04
SLi gaat 'm niet worden met deze kaart.
Hij ziet er wel netjes uit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 437987 op 20 juni 2012 09:07]

past het wel op je mobo? Dat wordt nog moeilijk met een 7-slots XL-ATX met bijbehorende gigakast.

Wel mooi dat dit kan, is toch wel heerlijk stil. Maar die stilte verlies je toch weer met de extra casefans die je geheid nodig gaat hebben.
Dit ding heeft 3 sloten beide kanten op nodig, dat komt dus neer op een totaal van 6 sloten. (plus natuurlijk 3 sloten ruimte zodat de 2e kaart daar ook onder of boven kan)

Nee, SLI is echt vrijwel onmogelijk met deze kaart. Maar man man wat een leip ding.

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 20 juni 2012 10:12]

Dit ding heeft 3 sloten beide kanten op nodig, dat komt dus neer op een totaal van 6 sloten. (plus natuurlijk 3 sloten ruimte zodat de 2e kaart daar ook onder of boven kan)
Externe kast met PCIe sloten alleen voor dit ding, ingeplugged op de PCIe bus van je echte moederbord via Thunderbolt zou volgens mij haalbaar moeten zijn.

MSI heeft al zo'n externe PCIe sloten kast via Thunderbolt uitgebracht of in elk geval gedemonstreerd, dacht ik.
Dit zal wel erg zwaar zijn waardoor je pci-express slot het zwaar te verduren krijgt.
Hoe word dit opgelost?
Anoniem: 14124
@termonator20 juni 2012 09:04
Zolang je de kaart goed vast hebt geschroefd en niet met de kast gaat gooien valt het wel mee. Een pci-express slot is ook niet van suiker gemaakt.
Nee van zand. Maar vooral die koelmodule lijkt mij toch een aardig gewicht te hebben. Mooi voor als je veel ruimte hebt en je kast niet verplaatst, anders zou ik hier zeker niet voor gaan.
Ga jij dagelijks met je kast een rondje door de buurt lopen dan?
Mensen die veel meedoen aan lanparties moeten er toch rekening mee houden.

Verder vraag ik me af hoeveel airflow je in je kast moet hebben. Ik heb zelf waterkoeling en in principe alleen de fan van mijn psu. Ik kan mij voorstellen dat zo'n passieve kaart stiekem toch airflow nodig heeft van casefans.
Je neemt ook een pc als dat niet mee naar lan party's zelfde als een mugen (zonder backplate)
Als je een pc maakt om mee te nemen dan pas je daar je hardware ook op aan.
Bord horizontaal houden en dan is er niets aan de hand.
Anders je kaart er even uit schroeven en er weer in.

Soms is de oplossing simpel :)
Moederbord horizontaal plaatsen scheelt al een hoop denk ik. :)
maar hoeveel slots neemt deze kaart in beslag (en hoeveel met de optionele koeler)?
Ik gok 4. (twee boven het PCI-E slot waar je em in steekt en een er onder + het slot zelf) Maar als je hem in het bovenste slot plaatst en dat past met je CPU cooler dan zijn het er twee.

Ik vind het wel heel gaaf gedaan :) Ben benieuwd hoe goed dit werkt. Neemt in ieder geval wel veel ruimte in.

Edit na goed kijken lijken het er toch 2 onder het slot te zijn. Dus 3 voor de kaart en nog eens 2-3 voor de extra unit :P

Mja wat verwacht je met zo'n kaart met een TDP van 200 watt waar je ook nog mee moet kunnen overclocken.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 20 juni 2012 10:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee