In de top 500 van 's werelds snelste supercomputers heeft de IBM Sequoia in het Lawrence Livermore-laboratorium de koppositie gepakt. Het rekenmonster, dat gebruikt zal worden voor nucleaire simulaties, weet 16,32 petaflops te behalen.
De Sequoia, die in 2010 voor het eerst werd gepresenteerd door IBM, bestaat uit 96 racks. In de racks zijn in totaal 98.304 nodes te vinden, die in totaal goed zijn voor 1,6 miljoen op 1,6GHz geklokte hpc-cores. De nodes communiceren via 5D Torus, een propriëtaire glasvezeltechnologie van IBM, met een bandbreedte van 40Gbps.
Bij het bepalen van de rekenkracht van de Sequoia-supercomputer wordt traditioneel de Linpack-benchmark gedraaid. Na een testrun van 23 uur kwam de rekenkracht uit op 16,32 petaflops. In theorie kan het systeem zelfs pieken op 20 petaflops, maar de Sequoia draaide tijdens de benchmarkronde met een efficiency van circa 81 procent. Met een score van 16 petaflops passeert de Sequoia de Japanse K Computer van Fujitsu in de halfjaarlijkse top 500-lijst. Deze supercomputer telt 705.024 cores en weet 10,5 petaflops te behalen.
Met een stroomverbruik van 7890kW is het systeem aanzienlijk efficiënter dan de K Computer, die 12.659kW verbruikt. Volgens IBM is dit mogelijk door een innovatief waterkoelingssysteem; langs en over elke node lopen dunne koperen buisjes waarin water wordt rondgepompt. Traditionele luchtkoeling zou veel meer energie verbruiken dan de door IBM ingezette waterkoeling.
De Sequoia, die is aangekocht door het ministerie van energie en 200 miljoen dollar zou hebben gekost, zal voornamelijk worden ingezet voor het draaien van nucleaire simulaties. Via deze simulaties wil de Amerikaanse overheid onder andere kunnen bepalen hoe lang het bestaande nucleaire arsenaal nog inzetbaar is.
:fill(white)/i/1340022879.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1340022880.jpeg?f=thumb)
In de vernieuwde top 500-lijst weten de Europese supercomputers hun positie te verbeteren. De krachtigste is de SuperMUC, een IBM iDataplex-systeem dat in Duitsland is gestationeerd en 2,8 petaflops weet te behalen. Het Italiaanse Cineca-systeem bekleedt de zevende plaats, met 1,7 petaflops, terwijl het eveneens Duitse rekenmonster JuQUEEN BlueGene/Q, met 1,4 petaflops, goed is voor de achtste plaats. Verder vinden we binnen de top 10 het Franse CEA/TGCC-Genci-rekenmonster, met eveneens 1,4 petaflops.