TSMC heeft een testchip ontwikkeld waarbij de Cortex A9-cores op 3,1GHz kunnen draaien. Dat is ongeveer twee keer zo hoog als in de meeste soc's die van deze coretechnologie gebruikmaken. Het is nog onduidelijk wat TSMC met de testchip wil.
De chipfabrikant maakte bekend dat zijn op de Cortex A9 gebaseerde chip werd gebakken op een 28nm-procedé. Veel concurrerende soc's die van ARM's Cortex A9-ontwerp gebruikmaken, zoals Nvidias Tegra 3, worden nog op 40nm gefabriceerd. Overigens maakt Samsung voor zijn Exynos-soc gebruik van een 32nm-procedé. Volgens TSMC is zijn 28nm-ontwerp zowel geschikt voor toepassingen die weinig energie vereisen, als voor veeleisende taken.
TSMC claimt dat de chip onder normale omstandigheden stabiel op 3,1GHz kan blijven draaien. Een dergelijke kloksnelheid zou dus ook in volledige soc's gebaseerd op TSMC's Cortex A9-core gebruikt kunnen worden. Ook is het mogelijk om de kloksnelheid in te stellen tussen 1,5 en 2 GHz, om zo energie te besparen.
De testchip bevat twee Cortex A9-cores. Uit tests bleek dat de 28nm-soc op 3,1GHz twee keer zo goed presteert als een 40nm-variant. Het is nog onduidelijk of TSMC op basis van de tests een nieuwe soc op de markt gaat brengen. Wel maakte de chipfabrikant duidelijk dat de 28nm dualcore-chip bedoeld is voor gebruik in mobiele apparaten.
Cortex A9 is niet langer het nieuwste core-ontwerp van ARM. De Cortex A15 is de opvolger en moet per kloktik beter presteren. Onder andere Nvidia, Texas Instruments en Samsung werken aan soc's gebaseerd op de Cortex A15, terwijl Qualcomm met zijn Snapdragon S4 gebruikmaakt van een Krait-core die vergelijkbaar is met het nieuwe ARM-ontwerp. TSMC en ARM kondigden eerder al plannen aan plannen te hebben voor een Cortex A15-soc geproduceerd op een 20nm-procedé.