De zogenoemde rapporteur voor het Acta-verdrag in het Europees Parlement, die het verdrag namens het parlement behandelt, heeft zichzelf tegen het verdrag gekeerd. Hij raadt Europarlementariërs aan om het verdrag af te wijzen.
Acta-rapporteur David Martin, die namens het Europees Parlement het onderwerp behandelt en er adviezen over geeft, denkt dat de voordelen van het verdrag niet opwegen tegen de nadelen. Volgens Martin, die voorzitter is van het comité dat Acta behandelt in het Europees Parlement, geeft de Commissie herhaaldelijk aan dat het verdrag Europese wetten niet zal wijzigen. "Wat voor voordelen halen we er dan uit?", vraagt hij zich af.
Tegelijkertijd is er in Acta volgens hem te weinig onderscheid tussen privégebruik en commercieel gebruik, waarbij hij waarschijnlijk doelt op het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Hij raadt Europarlementariërs aan om tegen het verdrag te stemmen. Ook de voorzitter van de politieke fractie waarvan Martin deel uitmaakt, de Fractie van Socialisten en Democraten, heeft zich tegen het verdrag uitgesproken en raadt fractieleden aan om tegen te stemmen. De fractie heeft 184 van de 736 zetels in het parlement en is de op een na grootste.
Ondanks de beslissing van de Europese commissie om het omstreden verdrag naar het Europese Hof van Justitie te sturen, zal het Europees Parlement in juni over het verdrag stemmen. Als het parlement nee zegt tegen het verdrag, kan het niet worden geratificeerd. Overigens moet ook de Tweede Kamer nog akkoord gaan voordat het verdrag kan worden geratificeerd.
Er is al jarenlang kritiek op het Acta-verdrag, dat is bedoeld om piraterij op het internet en de handel in namaakartikelen tegen te gaan. Volgens critici gaat het verdrag te ver en verliepen de onderhandelingen niet transparant genoeg. Inmiddels zijn de onderhandelingen afgelopen en is de definitieve tekst al enige tijd openbaar. De Europese Commissie onderhandelde namens onder andere Nederland over het verdrag.