Met behulp van snelle röntgen-pulsen hebben wetenschappers ontdekt dat de magnetische interactie met nikkel en ijzer van elkaar verschilt. De vinding is van belang voor de ontwikkeling van een optisch systeem voor magnetische opslag.
Voor toekomstige verbeteringen op het gebied van capaciteit en snelheid van magnetische opslag is het gebruik van optische energie onontbeerlijk, denken wetenschappers. Het was tot nu toe echter nog onduidelijk hoe dergelijke systemen geoptimaliseerd kunnen worden voor betere prestaties van de drives. Wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder en het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology claimen nu een doorbraak op dit terrein bereikt te hebben.
Met behulp van high harmonic generation-technologie genereerden de onderzoekers op extreem hoge snelheid laser-achtige röntgen-pulsen. Die pulsen omvatten een groot deel van het elektromagnetische spectrum, waaronder de gebieden waarop nikkel en ijzer sterk met röntgenstralen interacteren. De pulsduur van de laser bedroeg één femtoseconde, of 10-15 seconde
"De krachtige laser wijzigt de magnetische spin in metaal, als de leden van een blaasorkest die op een voetbalveld van richting veranderen. Daarmee verdwijnt de magnetisatie in 50 femtoseconde", zegt Margaret Murnane, die betrokken is bij het onderzoek.
"De ontdekking dat ijzer en nikkel fundamenteel verschillend interacteren met licht op ultrahoge snelheid, suggereert dat magnetische legeringen in harde schijven zo aangepast kunnen worden, dat de levering van optische energie aan het spin-systeem verbeterd wordt", zegt collega-onderzoeker Tom Silva. Tot nu toe werd aangenomen dat de spins in deze metaallegeringen identiek reageerden door quantummechanische effecten. Nu dat niet zo blijkt te zijn kan gezocht worden naar de optimale legering voor harde schijven op basis van optische technologie.