'Sony gaat Windows Phone-toestellen maken'

Sony is van plan voor het einde van het jaar smartphones met Windows Phones uit te brengen. Dat melden meerdere bronnen aan Tweakers.net. De eerste Sony-telefoons met Windows Phone zouden op versie 8 van het OS gaan lopen.

De afgelopen jaren bracht Sony Ericsson alleen smartphones uit met Android, maar die strategie zou Sony, die nu de smartphones onder eigen naam uitbrengt, dus loslaten om Windows Phone-toestellen te gaan maken.

De stap is opvallend, omdat Sony zich juist lijkt te richten op integratie van zijn producten als smartphones, tablets en de PlayStation-console in een enkel platform. Microsoft heeft echter PlayStation-concurrent Xbox Live geïntegreerd met Windows Phone. Wellicht zal de mobiele software voor de PS3 en Xbox naast elkaar bestaan op eventueel komende Sony-toestellen met Windows Phone.

Vorig jaar dook er al een prototype op van een Sony Ericsson met Windows Phone 7. De fabrikant werkte tot een paar jaar geleden ook al samen met Microsoft. De meest recente toestellen zijn de Xperia X1 en X2, beide op Windows Mobile.

Sony kondigde deze week twee toestellen aan met Android, de Xperia P en Xperia U. Eerder dit jaar kwam het al met de Xperia S, eveneens een Android-smartphone. Ook beide tablets die Sony uitbracht, Tablet S en Tablet P, draaien beide op Android. Sony kocht Ericsson in oktober vorig jaar uit, waardoor Sony Ericsson werd omgedoopt in Sony Mobile. De deal werd pas een paar weken geleden definitief afgerond.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-03-2012 • 11:38

118 Linkedin

Reacties (118)

118
105
54
5
0
22
Wijzig sortering
Dat zou mooi passen bij de nieuwe strategie van Sony Mobile t.o.v. SE. Ze gebruiken nu steeds meer ST-Ericsson Novathor processors, die goedkoper voor Sony Mobile zijn door hun verleden met Ericsson. In ieder geval goedkoper dan Qualcomm Snapdragons. En laat Microsoft nu net bezig zijn met het geschikt maken van windows phone voor ST-Ericsson soc's: http://www.reuters.com/ar...kia-idUSTRE7A11K020111102

Op deze manier zou Windows Phone 8 dus mooi kunnen draaien op een aangepaste Xperia S/P/U. Voor Windows Phone lijkt Sony me wel een aanvulling: Unieke designs, goede multimedia functionaliteiten, goede camera's, enz. En nauwe integratie met hun Sony Vaio's die straks Windows 8 gaan draaien ligt voor de hand.
Anoniem: 442878
3 maart 2012 14:01
Ik denk toch dat dit niet gaat gebeuren. Sony heeft in het verleden wel een tweetal prototypen gemaakt, maar toch.
http://www.1800pocketpc.c...-wp8-concept-phone/19607/
Deze mededeling staat haaks op wat Pocketinfo.nl van verschillende bronnen tijdens het Mobile World Congress te horen heeft gekregen. Onze bronnen melden, dat Sony momenteel niet in ontwikkeling is van een Windows Phone-toestel, en dat het zich volledig concentreert op Android.
http://www.pocketinfo.nl/...stellen-op-de-markt-62569
Bronnen van Pocketinfo zijn de marketingmanager van Sony Nederland en kerel op de stand van Sony die niets mag zeggen. Ik kan niets zeggen over mijn bronnen, maar die zitten dicht op het vuur en hebben zich in het verleden bewezen op diverse gebieden met het geven van accurate info ver voor het werd aangekondigd.
Andere info die ik kreeg over een andere fabrikant/ OS heb ik off the record geverifieerd bij de fabrikant en werd ook zo goed als bevestigd. Kortom: ik geloof mijn bronnen om meerdere redenen en denk dat Pocketinfo iets dieper zou moeten graven alvorens de officiele lijn van Sony over te nemem als waarheid :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 3 maart 2012 16:51]

Dit zou wel een hele mooie ontwikkeling zijn.

Sony doet zich toch vaak onderscheiden door de mooie designs (de Xperia S vind ik dan ook schitterend), met WP hoeven zij zich alleen maar te richten op het design en niet de hardware.

Ben verder wel benieuwd of zij dan voor hun eigen toestellen Playstation spellen gaan ondersteunen. WP8 zou meer code moeten gaan toelaten, dus de mogelijkheid moet dan bestaan. Zou in ieder geval wel bijzonder zijn, Xbox Live naast PSN.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 3 maart 2012 17:30]

Anoniem: 127249
@Benjamin-3 maart 2012 12:53
Vind je? Noem naast de Xperia S dan ééns een mooi design van Sony? Ik vind alle toestellen uit de Xperia-lijn eigenlijk erg lelijk en goedkoop aanvoelen.
Wat dacht je van de design van de Arc? Ray? Nu weer die gehele aangekondigde xperia's met een unieke design

Daarnaast zijn er zat redenen om een sony boven elk andere merk te nemen zoals de briljante update support, soepele en stabiele os schil (in tegenstelling tot sense en touchwiz) en de houding naar de root/community.
Mijn oude toestel was de Xperia X1, ik vond het zelf een mooi toestel, helaas was de behuizing wel van mindere kwaliteit.

Toch blijf ik regelmatig de designs van Sony mooi vinden en ze zijn in ieder geval vaak gewaagd.
Bedrijven zoals Samsung en HTC blijven toch vaak bij dezelfde designs en dat is gewoon heel jammer.
Anoniem: 114616
@Benjamin-3 maart 2012 16:46
Toevallig dat de X1 door HTC werd gemaakt, doet Sony ook nooit meer dus. De Xperia lijn daarna is erg degelijk.
Ja, maar hierbij heeft Sony Ericsson wel zelf bepaald hoe het toestel er uit moest komen te zien etc. De bouwkwaliteit kan inderdaad wat tegenvallen, maar dit heeft niet perse iets met HTC te maken.

Ik ben zelf erg fan van de designs die Sony (Ericsson) elke keer verzint, ga zodra het abonnement van mijn X10 afloopt de Xperia S bestellen 8-) Vind de bouwkwaliteit pas een probleem op het moment dat hij bij 1 keer vallen kapot gaat, mijn X10 is het bewijs dat dat niet het geval is(al vind ik de krasjes op mijn batterijklepje wel een beetje jammer, maar dat is mijn eigen schuld natuurlijk)
Sony ericson had al een beetje het windows phone model van gelijke hardware toegepast door elke serie high end toestellen zeer identieke hardware te geven.

Nieuwe functies op bijv. de Arc vonden heel makkelijk hun weg naar de xperia play en andersom in de mod community.
Leuk dat Sony niet achter kan blijven, terwijl microsoft eigenlijk hun concurrent is. Zelfde met android tegen de portables. Maar beter geld verdienen aan je concurrent dan een strijd verliezen. Ik vraag me af hoe ze dit met apps gaan doen. Tegelijkertijd you unlocked a trophy/achievement in beeld? :p

edit: Ik ga er niet compleet op in hierboven, mijn excuses. Tuurlijk zijn ze alleen concurrenten op de console markt, maar dat voert zich ook wel door. Zeker bij de "fanboys".

[Reactie gewijzigd door StrongArmLance op 3 maart 2012 12:01]

Microsoft is alleen hun concurrent op de console markt. Sony (Ericsson) heeft jarenlang Windows Mobile toestellen gemaakt en al hun laptops draaien ook gewoon op Windows.
Daarnaast is concurrentie tussen Sony en Microsoft op de console markt, altijd gezond geweest, natuurlijk gebeurd er wat tussen ze, maar het is niet zoals bij Samsung en Apple waar Apple de chips bij Samsung koopt of er niets aan de hand is, terwijl ze constant met elkaar zitten te knokken in de rechtszaal.
Ben alleen benieuwd of en hoe ze de hele XBox live integratie uit het WP OS gaan strippen. XBox live zit overal en nergens in WP7 geintegreerd.... En ik kan me niet voorstellen dat Sony dat prettig vind.
Erg veel van de social media integratie maakt (in basis) gebruik van hotmail wat weer stikt van de XBox reclame/links/etc.....
Volgens mij heb je hier slechts half een punt. Ondanks dat beide bedrijven op één vlak (gaming) een directe concurent van elkaar zijn, wil dat toch niet zeggen dat ze een perfecte samenwerking kunnen hebben op een ander vlak (telefonie).
Het doel van een bedrijf is ten alle tijden winst maken of ze dat door concurentie of samenwerking doen of in dit geval omdat ze zo breed zijn beiden.
Daarom lijkt het mij dat het in dit geval positief uit zou kunnen pakken.
Het is juist goed dat Microsoft voet aan wal krijgt in de mobiele markt. Het is beter voor de consument dat er drie grote spelers zijn in plaats van twee. De desktopmarkt die aangehaald wordt is juist een argument dat pleit voor de aanwezigheid van Microsoft. Of hadden we liever een markt gezien waar Apple of Android alleenheerser was? Nee toch?

Alvorens beticht te worden van partijdigheid; ik gebruik zowel WP7 (Lumia 800) en iOS (iPad2). Ik ben er van overtuigd dat Windows Phone, iOS en Android allemaal bestaansrecht hebben. En de consument profiteert er alleen maar van.

Verder vind ik dit ook een goede zet van Sony, ze weten zich toch vaak te ondescheiden qua design en de toevoeging van een premium phone aan het WP7 assortiment lijkt me prima.
Anoniem: 209932
@Down3 maart 2012 12:25
Vergeet niet dat Nokia met iets nieuws gebouwd op symbian/meego kan uitkomen dat als OS zomaar de 4e of 3e speler zal gaan worden. Ik heb hier een Nokia N8 met Symbian Belle en wat mij betreft veeeel fijner dan android op een HTC desire. Ik kan het iedere digibeet aanraden want dit ding doet alles simpeler en korter dan welke android of zelfs apple dan ook. Het is triest dat Nokia niet veel aan marketing heeft gedaan voor symbian.
Men koopt tegenwoordig wat geprogrameerd staat in de hersenen door visuele reclame en door wat buurman x voor een toestel heeft gekocht , dankzij reclame .,.
Los van de accuvriendelijkheid en de luchtige heldere open ervaring van symbian anna/belle is het systeem wel degelijk helemaal klaar voor nu. Opvallend hoe veel het doet met een tamme cpu bovendien. Wat mij betreft dus heeel graag een 4e speler erbij en als samsung nog iets leuks maakt , een vebetering van bada helemaal ok. Vijf spelers. perfect.
Opvallende move, maar het kan wel goed uitpakken. Nokia is ook erg succesvol met haar nieuwe WP toestellen, dus als Sony dit kan combineren met een mooi design en goede specs zou dit een goede zet kunnen zijn. Daarnaast blijven ze natuurlijk nog steeds Android phones produceren.
Dat Sony een WP8 uitbrengt lijkt mij niet meer dan logies, naast het Sony Entertainment ecosysteem (PS3/P/Vita - Mobil/PSN) zou een WP telefoon goed passen in het "Pro" Ecosysteem met WP8 laptops/tablets.

Een Windows ecosysteem voor business pappa en een android/PSN systeem voor gamende kinderen (en MyFirstSony voor de komende kleinkinderen...)
Ik hoop dat er dan een Sony Xperia met toetsenbord komt. Dat vind ik nog een groot gemis. Ik hoop dat zo'n WP8 phone met tobo uitkomt, dat vind ik wel interessant!:)
Jij leeft nog in de ijstijd. Toetsenbord, doe eens normaal, op een smartphone?
Ja, een toetsenbord ja. Dat typt bij mij velen malen sneller, en ik vind het er beter uit zien. Ik vind het jammer dat er nu een vrij kleine markt voor is, maar als ik naar de oude xperia x1 kijk(heb ik zelf) ben ik vol goede hoop:)
Op de dock van de P kun je een toetsenbord aansluiten, en op de microusb van de s en de p kun je ook (sommige) toetsenborden aansluiten. Of wil je een speciaal ontworpen (bluetooth?) toetsenbord?
Uitstekend idee van Sony. Dataminingbedrijf Google's Android moet ik niet en nu wordt het toch nog mogelijk om een Sonytelefoontoestel aan te schaffen. Remake modelletje Xperia P of Xperia X2 (met toetsenbord) en WP7 of 8 kan maar zo een toppertje worden.
:9~
Heerlijk, Sony (Ericsson) designs met een verfrissende OS. iOS is gewoon beperkt en simpel. Android is me nu wel bekend en heeft teveel issues rondom lag, privacy en malware. Sony maakt echt mooie toestellen qua design, beschikken over uitstekende camera's en schermen. Ik zou graag willen overstappen (nouja, mijn abonnement houd me ook een beetje tegen), maar op de Lumia 800 na zie ik weinig leuks nog. Kom maar op Sony!
Anoniem: 434945
@BoyzNDaHood3 maart 2012 23:56
Niet beperkt, wel simpel.. Met een jailbreak kun je alles wat de hardware toelaat..
Persoonlijk heb ik geen behoefte aan een jailbreak. Daarnaast heb ik het wel eens geprobeerd te jailbreaken, maar het maakt het OS laggy, customizen na jailbreaken is onnodig ingewikkeld en vervolgens kan je nog steeds geen dingen doen die Android standaard kan of na rooten/flashen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee