Asus brengt bootloader-unlocker uit voor Transformer Prime

Asus heeft zijn beloofde ontgrendeltool voor de Transformer Prime uitgebracht. Hiermee kunnen gebruikers de normaal gesproken beveiligde bootloader van zijn beveiliging ontdoen. Daarmee wordt het installeren van custom roms gemakkelijker.

Gebruikers kunnen de benodigde software downloaden op de website van Asus. De fabrikant waarschuwt er wel voor dat met het ontgrendelen van de beveiligde bootloader de garantie verloren gaat. Ook is het na het weghalen van de beveiliging niet langer mogelijk om updates te ontvangen van Asus zelf. Het is eveneens onmogelijk gemaakt om de software in zijn originele staat terug te zetten.

Met een ontgrendelde bootloader is het gemakkelijker om de software op de tablet aan te passen. Voor Android-apparaten bestaat doorgaans een levendige custom-rom-community. Om de rom aan te passen is ook roottoegang noodzakelijk, maar hiervoor hebben ontwikkelaars al tools gemaakt.

Asus bracht zijn Transformer Prime eind vorig jaar uit en kwam onlangs met een update die Android Ice Cream Sandwich naar de tablet brengt. Het installeren van ICS is noodzakelijk om de bootloader te kunnen ontgrendelen. De fabrikant is niet de enige die met een unlock-tool komt. Eerder bracht HTC al voor verscheidene modellen een tool uit om de beveiliging van de bootloader te verwijderen.

Asus Eee Pad Transformer Prime 32GB (Goud)

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

22-02-2012 • 13:23

45

Reacties (45)

45
44
32
4
0
4
Wijzig sortering
Ik snap ook niet waarom garantie volledig moet vervallen. Als je na rooten/unlocken/custom rom ineens je accu ontploft dan lijkt me dat iets wat 0 invloed heeft op wat je met de software hebt gedaan.
Maar hoe bewijs jij nu dat het niet de software is geweest die de batterij heeft doen ontploffen?

Een partij anders dan Asus heeft de firmware aangepast of veranderd. Wie geeft jou de garantie dat daar nou juist niet een fout is gemaakt? Juist, Asus dus niet.

Elk bedrijf heeft een afdeling, of zou er 1 moeten hebben, waarop producten getest worden op dit soort dingen (hoewel je je dat bij Asus kan afvragen... *mompelt iets met GPS op de Prime*).
Als ze op zo'n afdeling iets ontdekken dan passen ze het aan en testen ze het opnieuw. Indien er dan iets stuk gaat is dat gewoon derving (van 1 of meer stuks) of hebben ze de mogelijkheid het zelf eenvoudig / goedkoop te repareren. Maar dan hebben ze het in ieder geval wel zelf gedaan.

Voor custom roms is het vaak het publiek wat als proefkonijn dient. Als er een grote fout in een populaire rom zou zitten dan is de schade velen malen groter dan die exemplaren die ze intern hebben gefrituurd. Boven op die schade komen namelijk dan nog zaken als transport kosten, werkloon, winstmarges die de winkelier er al tussenuit heeft gehaald en dergelijke zaken. Niet echt aantrekkelijk voor een fabrikant om zo'n product terug te nemen wanneer zij niet kunnen uitsluiten dat het echt hun eigen fout is.

Nee, ik kan heel goed begrijpen waarom de garantie vervalt.
Wel, als het aan een rom ligt dan is het aan Asus om te bewijzen dat het aan die rom ligt. Zij staan nog altijd niet boven de wet en hebben dus niet zelf te bepalen onder welke voorwaarden er fabrieksgarantie is, het is aan hen om dan aan te tonen waarom ze het niet geven. Ze weten dat ook, maar ze weten ook dat als een winkelier gewoon weigert een transformer wegens garantie terug te sturen, dat de kans klein is dat ze voor de rechter verscheinen want de meeste mensen zijn afgeschrikt met : unlocked bootloader = geen garantie.
Zal moeilijk te bewijzen dat de panne niet voortkomt van het unlocken, veel succes aan diegene die dat wil proberen.
Zal moeilijk te bewijzen dat de dode pixels of een dood toetsenbord voortkomt door te unlcokend, veel succes aan Asus om dat te proberen, er bestaat zoiets als wettelijke garantie, dan is Asus degene die moet aantonen dat het geen productiefout, zij kunnen niet gewoon zeggen dat door dit te doen jij sowieso oorzaak bent van alles wat er mis loopt met je transformer. Gebeurt bij laptops ook.
Tsja dan heb je een unlocked systeem maar zonder garantie.

Misschien handig voor mensen die het systeem langer willen kunnen gebruiken, tot na de garantie periode maar toch ook een nieuwe android versie willen draaien terwijl die door de fabrikant niet meer uitgebracht gaat worden omdat het device te oud is

[Reactie gewijzigd door Dracula op 27 juli 2024 15:55]

Dat is met alles altijd al zo geweest. Bootloader unlocken of custom rom erop zetten betekent garantie vervallen. Ook logisch. Je kan geen garantie verlengen aan mensen die moedwillig lopen klooien aan hun systeem.
Dat is met alles altijd al zo geweest. Bootloader unlocken of custom rom erop zetten betekent garantie vervallen. Ook logisch. Je kan geen garantie verlengen aan mensen die moedwillig lopen klooien aan hun systeem.
Je gaat gemakshalve vooorbij aan dat een device ook gewoon defect kan gaan. Bij een goed device kan niets stuk gaan door een andere firmware.
Hoogstens dat het device niet meer op start. Hier kan natuurlijk een standaard tarief voror berekend worden, hier zou ik geen probleem mee hebben.
Het is natuurlijk wel onzin dat door klooien aan de software ook garantie op iets als een hardwarematig defect toetsenbord vervalt...
Het kan makkelijk met overclock tooltjes, het is me wel een keer overkomen op de Asus TF101 (1e transformer), mijn tablet startte niet meer door, alleen de bios was te benaderen. Dit tooltje zorgde ervoor dat er een custom overclock instelling werd geladen.
Gelukkig kon ik nog wel een backup terug zetten, maar velen zullen waarschijnlijk aan moeten kloppen bij de fabrikant voor garantie/herstel.

Uiteraard heeft dit niet met een defect aan een toetsenbord te maken, maar een defect aan een beeldscherm, videochip of cpu is wel te vernielen op die manier. Hierdoor zegt Asus eigenlijk dat er dan maar geheel geen garantie is.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 27 juli 2024 15:55]

Wel flauw dat de garantie vervalt.
Wat had je dan verwacht?

Asus: "Hey je mag nu klooien met je tablet en als er iets meegebeurt door jou geklooi dan repareren we hem gewoon lekker gratis voor je. "

Als jij besluit om te klooien met je tablet, dan moet je ook maar accepteren dat je garantie vervalt. Asus kan niet eeuwig blijven repareren.
Wat had je dan verwacht?

Asus: "Hey je mag nu klooien met je tablet en als er iets meegebeurt door jou geklooi dan repareren we hem gewoon lekker gratis voor je. "

Als jij besluit om te klooien met je tablet, dan moet je ook maar accepteren dat je garantie vervalt. Asus kan niet eeuwig blijven repareren.
Ik ben het hier niet mee eens.

Als een device hardware matig stuk gaat door een andere firmware is het IMO eens slecht ontworpen device. Een SOC moet ook gewoon omlaag clocken of het device helemaal uit zetten als deze te heet wordt zoals een x86 CPU ook doet.

Het enige wat ASUS IMO zou mogen doen is een standaard bedrag declareren als de firmware niet meer de standaard versie is, zodat deze gerepareerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 27 juli 2024 15:55]

Jij snapt echt weinig van hoe computers werken hè? Hoe denk je dat een SOC dergelijke handelingen uitvoert? Door een magische elvenspreuk?
Nee, door software natuurlijk. Als jij dergelijke software kapot maakt kan uiteraard de hardware ook kapot gaan. Vroeger was al die software afgeschermd, maar tegenwoordig leven we in een tijd van programmeerbare logica en "open" omgevingen, juist zoals Android, waar iedereen alles mag tweaken. Jeej.

(jeeej, auto vergelijking) Als jij de software van het motormanagement verandert van je auto en die software besluit door een foutje om het toerental te blijven verhogen tot de motor in de soep draait, dan krijg jij ook een nieuwe motor van de garage?
Wil nog wel eens zien voor een Nederlandse rechter.
Het kan niet zo zijn, omdat jij, de software op JOUW tables aanpast, dat de garantie op de hardware vervalt.
Hoezo is dat flauw?
Je gaat buiten Asus om dingen doen met je tablet. Dat betekend dus dat jij zomaar ROMS kan gaan draaien die je Asus Transformer van binnen uit mollen, dan is dat echt je eigen fout.
Beetje "flauw" als je dan om garantie gaat zeuren.

[Reactie gewijzigd door StrongArmLance op 27 juli 2024 15:55]

Nouja, als ik een nieuwe laptop koop van asus en er ubuntu op zet blijf ik gewoon garantie houden!
een tablet is nauwer verbonden met de software dan een laptop is.
bij een laptop wordt er rekening mee gehouden dat er een ander OS op kan komen. daarom is die ook niet beveiligd (nog niet dan)
Een tablet is alleen bedoeld voor het OS dat er op zit.
Als je er mee gaat knoeien, dan is het op eigen risico.
Een tablet, en zeker de prime, heeft grotendeels dezelfde hardware als een netbook. Bij die laatste kan je wel gewoon een ander os installeren terwijl asus er hier moeilijk over gaat doen omdat er een touchscreen op zit?

Ik vind het concept van de prime schitterend, maar dan wel met een optie om er een gewone linux distro op te draaien. Dan zou het de perfecte vervanger zijn voor een laptop (NIET voor een workstation).
Onzin. Een general purpose computer is precies dat en daarmee uit. Er is niet zoiets als een "appliance" in de computer wereld.
das natuurlijk onzin.. want ubuntu kan net zo goed je laptop slopen als dat verkeerde drivers voor je tablet kunnen..
als je je laptop gaat overclocken en deze gaat dan kapot dan gaat Asus (indien ze erachter komen natuurlijk) ook moeilijk doen over garantie hoor...
Meestal kan je die niet overclocken, Bios zit vaak helemaal dichtgetimmerd.
Dat is op de gemiddelde telefoon ook zo. Als jij de Prime hierna 400MHz hoger gaat clocken en er gaat iets kapot is dat natuurlijk "best wel" je eigen fout.
Als er iets kapot gaat kun je sowieso de originele firmware niet terugzetten.
Niet altijd waar. Mijn SGS2 had waterschade ondervonden nadat ik er een custom rom op had gezet. Heb nog na veel pijn en moeite de originele rom terug kunnen flashen zodat hij weer helemaal stock was, helaas was de waterschade zodanig dat dit te zien was dus alsnog mijn garantie verloren :(
Relevantie ontgaat mij? Als er iets kapot gaat terwijl je niets hebt gedaan qua custom gedoe heb je gewoon garantie en wordt het mankement vergoed? Hoef je niks voor terug te zetten.
Zodra je hem unlocked ben je je garantie kwijt, al doe je er verder niets customs mee.
Tenzij het je lukt het unlocken terug te draaien, door er toch weer de originele bootloader op te prutsen. Maar dat lukt je dus niet als je de chip hebt laten doorbranden.
"Het is eveneens onmogelijk gemaakt om de software in zijn originele staat terug te zetten."
Dat kan dus sowieso niet, vandaar ontgaat mij nog steeds jouw opmerking.
Meestal is dat slechts een dreigement en krijg je gewoon garantie op 'normale' defecten. Daarnaast vindt de community vast wel een manier om de bootloader weer te locken.
Nou in nl als je tablet binnen een jaar kapot gaat ligt de bewijslast bij de producent. Dus als ze lastig doen is het heel makkelijk je recht te halen. Zeker aangezien asus deze tools vrijgeven.

Sidenote, vraag me af of je hiermee ook windows 8 arm edition kan installeren
Denk niet dat dat mogelijk zal zijn:

nieuws: Windows 8 vereist secure boot op ARM-hardware

Met deze tool heb je nl. net de bootloader unlocked.
Daar komt ook wel weer een hack voor. Die eis is namelijk net zo belachelijk als het locken van de bootloader in de eerste plaats. PC's hebben dat nog nooit gehad, dus waarom is het op een tablet nu opeens "normaal"?

Daarbij, me dunkt dat een x86-based tablet geen gelockte bootloader heeft. Dus waarom daar dan weer niet?

DRM-sheit zal het wel zijn. Maarja, boeit mij dat?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 27 juli 2024 15:55]

Als je niet terug kan gaan naar orignele staat is dat makkelijk te bewijzen iig :)

Maargoed alles kan gehackt worden, ik neem aan dat het een kwestie van tij dis of je kan weer helemaal terug naar orgineel :D
Anoniem: 140398 22 februari 2012 13:31
Ook is het na het weghalen van de beveiliging niet langer mogelijk om updates te ontvangen van Asus zelf. Het is eveneens onmogelijk gemaakt om de software in zijn originele staat terug te zetten.
Dus even wachten tot iemand het zo aanpast dat het wel kan, voor je RMA.
Maar je hebt volgens het nederlands recht ook garantie, die kan daarmee niet vervallen lijkt me. Het wordt waarschijnlijk lastig om het te krijgen, maar als er iets stuk gaat wat niet een gevolg is van het unlocken (productiefout ofzo), lijkt het me geen probleem. Moet je misschien wel voor langs de rechter.
Maar je hebt volgens het nederlands recht ook garantie, die kan daarmee niet vervallen lijkt me.
Waarom niet als jij moedwillig je auto in de prak rijdt kan je ook geen garantie meer claimen ookal heb je bij Kia 7 jaar en gebeurd dat op de 1ste dag :)
Dat kwalificeerd zich niet echt als "productiefout" dunkt me.
Anoniem: 284785 22 februari 2012 14:31
Om te unlocken moet eerst geroot worden. Met rooten vervalt toch sowieso de garantie?
De kwestie van unlocken is eigenlijk te gek voor woorden.

Ik kan mij voorstellen, dat een fabrikant wil voorkomen, dat je met de HARDWARE gaat klooien, maar wie geeft hem het recht om op mijn apparaat, wat ik betaald heb te gaan liggen klooien en allerlei waardeloze software te installeren (zelfs bij een vervolg update) die ik vervolgens niet meer kan verwijderen. Bij een app die ik installeer kan ik zelf beslissen of ik, gezien de gegevens van mijn mobiel of tab waarover hij wil beschikken, deze app wel of niet installeer. En ik wordt er bij alle gelegenheden op gewezen, dat ik goed moet oppassen wat ik doe.

Bij apps die door de fabrikant geïnstalleerd worden, heb ik daar geen enkele greep op. Ik moet er maar op vertrouwen, dat de partij die ze levert (dat is niet eens de fabrikant) het beste voor heeft met mijn privacy en daar geloof ik nou werkelijk geen biet van. Ik ben niet paranoïde, maar ook niet goed gelovig.

Hier was best een goede oplossing voor geweest. (Zoals bv sudo bij UBUNTU).

Ik wil nog wel eens zien wat de rechter zegt, als ik mijn mobiel of tab root om die rotzooi te verwijderen.

Root rechten zijn volgens mij onvoorwaardelijk gekoppeld aan het BEZIT van een computer. Als je geen ROOT hebt, heb je ook geen bezit, je kan hem namelijk niet beheren.

En kom nu niet aan met zielige verhaaltje over de leverancier, want die kennen we allang.
MS deed het slimmer, ze verkochten een OEM versie aan de leverancier van de computer en die moest dan vanwege de lagere prijs de ondersteuning geven. Wat ondersteuning.
Hebt u een probleem mijnheer/mevrouw ... o wat vervelend, ja dat is heel ernstig , ja ja, daar moet onze monteur mee bezig. (En dan 3 weken, als je geluk hebt, later) Mijnheer wij hebben het weer voor elkaar.... ja het was niet gemakkelijk hoor..... wij hebben alles opnieuw geïnstalleerd..... (Daar heb je toch een F toets voor nietwaar) .... Ja helaas zijn uw spullen die er op zaten allemaal weg..... u had geen backup gemaakt...... ja dat is ook niet handig, ik heb nog wel een leuke usb drive voor u, dan kunt u regelmatig een backup maken...... bla, bla bla.......

Root is een recht en niet een gunst.

(Maar wie een andere rom erop verandert daarmee het os en doet dat uiteraard op eigen risico)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.