Ik heb door false-positives ooit (jaren geleden) een corrupte database gehad (met bijbehorende quarantaine waaruit de database file niet terug te vissen was, en dus een halve dag downtime). De balans tussen de veiligheid die een virusscanner moet geven (een virusscanner loopt altijd achter de feiten aan, is een reactief systeem op virussen die al bekend zijn) en werkbaarheid is een lastige.
Dit ligt er natuurlijk aan hoe een virusscanner is ingesteld. Op een server zou ik bijvoorbeeld nooit automatisch bestanden weggooien/verplaatsen aanzetten, omdat de kans dat nieuwe virussen in bestanden zich voordoen alleen maar groot is bij directe interactie door een gebruiker (waardoor de beheerder meteen gepast kan reageren op de gegeven waarschuwing).
Waar een IT afdeling zoveel mogeljk dicht zet (en dankzij de virusscanner je PC ook nog lekker wat Watt verstookt) bijt dat soms behoorlijk met bijv. databases en development werk. Ik zou weleens willen weten of er een onderzoek gedaan is wat de baten/lasten van een virusscanner zijn. Het zou me niets verbazen dat door false-positives ook behoorlijk wat schade is ontstaan. Alleen zullen bedrijven dat niet direct aan de grote klok hangen.
Het energieverbruik van virusscanners op werkstations/laptops valt wel mee. Als het een PC te veel vertraagd, komt dat eerder door de vertraging die een harde schijf brengt. Neem een SSD en de vertraging die een virusscanner in de praktijk brengt zal nihil zijn.
Een goed design van het OS helpt al een eind. Niet meer software erop zetten dan nodig ook al. En dan nog een stel beheerders & gebruikers dat nadenkt. Dat wordt de (bijna) ideale wereld

. In de praktijk weet een beheerder niet (altijd of volledig) waarvoor een systeem allemaal voor gebruikt wordt (en dus krijg je een grootste gemene deler met AV rules) en een gebruiker die niet (altijd) door heeft wat de consequenties zijn van zijn/haar gedrag. Sowieso is file-access scannen op een mega-grote-database-met-veel-user-access niet echt handig.
Een 'mega-grote-database-met-veel-user-access' hoort sowieso niet als bestand beschikbaar te zijn. Die zet je op een server en maak je toegankelijk via een netwerk (niet als bestand). Als het teveel schijftoegang vreet aan de kant van de server, kan altijd nog gekozen worden om de folder waarin de databasebestanden staan uit te zonderen in de virusscanner.
[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 12:34]