'Nieuwe high-end Olympus-m4/3-camera heet E-M5'

De nieuwe high-end m4/3-ilc-camera, die Olympus naar verluidt volgende week aankondigt, krijgt waarschijnlijk de typeaanduiding E-M5. De verwachting is dat de camera als eerste compacte systeemcamera weathersealing krijgt.

De E-M5 zou deel uitmaken van de nieuwe OM-D-cameraserie. Deze zou van de huidige Olympus Pen-m4/3-modellen verschillen door de integratie van een elektronische zoeker en een hoogwaardige afwerking. De evf zou dezelfde specificaties hebben als de Olympus VF-2-opzetzoeker. De associatie van de naam met de huidige E-5-dslr berust waarschijnlijk niet op toeval.

Volgens geruchtensite 43Rumors is de nieuwe E-M5 voorzien van een beeldsensor met 16 megapixels en de verwachting is dat deze nagenoeg gelijk is aan de sensor in de Panasonic Lumix G3- en GX1-modellen.

Naar andere specificaties is het nog gissen. Op 8 februari, vlak voor de CP+-beurs in Japan, zou de nieuwe camera aangekondigd worden. Dat Olympus van plan was een dergelijke camera aan te kondigen, bleek al uit de aankondiging van de M.Zuiko Digital ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ, de eerste m4/3-lens met weathersealing.

Door Pieter Molenaar

01-02-2012 • 16:28

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
13
1
0
18
Wijzig sortering
Het probleem met alle m43 cameras blijft voor mij de sensor, de EP3 is een gigantisch mooie camera, maar de sensor prestaties zijn gewoon hopeloos, ze kunnen zichzelf gewoon niet meten met de APS-C cameras.
Nou, nou. Als geheel onbevooroordeelde m43 bezitter wil ik toch een tegengeluid laten horen. De sensor in de Olympus EP3 is inderdaad oud en qua ruis niet meer bij de tijd. Maar de nieuwe Panasonic sensors in de gh2, g3 en gx1 en waarschijnlijk in de nieuwe Olympus ijn ook op iso 3200 nog bruikbaar ( kleine prints en webfotos). Ja ze worden door hun formaat nooit zo goed als een apsc sensor maar ik zou het zeker niet "hopeloos" noemen. En je hebt als voordeel dat de lenzen kleiner kunnen worden gemaakt. Vergelijk NEX ( APS-C) lenzen maar eens met m43 lezen.
Zelfs de sensor in de GX1 loopt achter de 2 jaar oude NEX3/5 sensor terwijl die sensor al in oudere Alpha 5xx serie cameras werd gebruikt.

Alleen de inklapbare lenzen zijn echt kleiner, al geeft de cropfactor de lenzen natuurlijk wel een groter bereik.

De Olympus cameras hebben dan wel een beter JPEG engine die de fotos iets scherper en warmer doet lijken.
De sensor in de GX1 loopt nauwelijks achter op de sensor in de eerste NEX camera's. En ook de sensor in de PEN's kan op de meest gebruikte ISO waarden meer dan prima meekomen met de NEX sensoren. Dat het twee of meer jaar achterloopt is zwaar overdreven en meer dan te compenseren door IBIS en de lichtsterkere lenzen. En zeker bij Olympus is het verschil in jpeg nog kleiner.

In echte wereld platen zal je bijna geen verschil kunnen zien tussen de vele verschillende camera's die vandaag de dag te koop zijn.

Alle Olympus lenzen zijn kleiner en lichter dan hun NEX tegenhangers.
Klopt niet, ik zie wel degelijk heel sterk het verschil, de ruis is een enorm verschil, fotos maar ook statische cijfers wijzen dit uit, en als je in raw schiet kan je zoveel meer uit het dynamisch bereik halen dan bij welke Pana of Oly dan ook.

Ibis werkt alleen voor statische objecten natuurlijk, daarnaast is bijvoorbeeld de 50mm 1.8 Nex lens gestabiliseerd. Wat overigens een hele mooie lens is, goed contrast, goede IQ, en vooral mooie scherpte, wel wat groot. Maar liever dat dan een overgecompenseerde lens door alle interne lens correctie die naar mijn weten zelfs voor de raw processie word uitgevoerd. zo goed zijn die lenzen nou ook weer niet. Het zijn geen verkeerde lenzen maar veel gebruikers hebben door de in body correctie wel een verkeerd beeld ervan.

Daarnaast zijn die kit zoom lenzen echt niet zo sterk als de standaard aps-c nex zoomlens. die best scherp is voor een zoomlens. Wel veel distortion.

Ik wou echt de EP3 kopen, maar qua sensor hebben ze gewoon de bal laten vallen naar mijn mening. Want de camera en de usability zelf is goed.
Koop een goede m43 prime lens voor je E-P3 en je zal verstelt zijn van de resultaten. Ikzelf heb de GX1 en EP3 en NEX-5n flink getest en ben uiteindelijk met de E-P3 de winkel uitgelopen.

de zuiko 12mm F2.0, panasonic 25mm F1.4 en zuiko 45mm F1.8 zijn echt goed
Zo goed vind ik die lenzen niet, ze zijn niet verkeerd maar niet uitmuntend. De 12mm daarintegen wel heel goed gebouwd. Maar ze worden in body al gecorrigeerd, maakt voor de eindgebruiker natuurlijk niks uit.

Ik heb een aantal Pen's in mijn handen gehad overigens en verschillende lenzen gebruikt.
Bij hogere ISO waarden zul je op een monitor bij het pixel peeing vast verschil zien. In echte wereld gebruik niet of nauwelijks. Geen (hobby)fotograaf die met hoge ISO waarden schiet omdat al het detail toch verloren gaat. Daarnaast is elke sensor maar een tijdelijk iets en zijn de lenzen blijvend. Laat het NEX systeem nou juist daar enorm tekort schieten. Best wel spijtig want ik vond de eerste NEX-5 best wel een leuke body.
Bij hogere ISO waarden zul je op een monitor bij het pixel peeing vast verschil zien. In echte wereld gebruik niet of nauwelijks. Geen (hobby)fotograaf die met hoge ISO waarden schiet omdat al het detail toch verloren gaat.
Heb je wel al eens gehoord van available-light fotografie? Toen Kodak uit kwam met hat T-max P3200p was dat een revolutie. De werkelijke gevoeligheid van de film was maar net iso 1600 maar hij was te pushen naar iso 25.000 [small](al gaf kodak max 12.500 op en raadde ze boven de 6400 af). De Fuji Neopan 1600p was werkelijk iso 800 en kon eveneens zoveel gepushed worden.[/small] Deze films waren zeer geliefd voor fotografie 's nachts op straat en in donkere muziek-cvafe's.
Daarnaast is elke sensor maar een tijdelijk iets en zijn de lenzen blijvend. Laat het NEX systeem nou juist daar enorm tekort schieten. Best wel spijtig want ik vond de eerste NEX-5 best wel een leuke body.
Klopt. Een body voor film ging 30-40 jaar mee en lenzen nog langer maar ook digitaal zou een body langer mee moeten kunnen gaan.
Als ik snachts door Tokyo loop moet ik toch vaak echt wel aan de iso3200, die sony sensoren doen dat met gemak. Ik gebruik nooit een flitser en het is niet de hele dag licht.
In hoeverre moet ik de weathersealing opvatten?
Ik weet dat je veel modder op een camera kan krijgen(op het internet btje rond gesnuffeld) En vocht.
Maar is er een IP graad voor? Of een val en onderwater graad(in meters)
Iemand meer info voor me?
Anoniem: 181786
@7-UP1 februari 2012 17:06
Je kan denk ik iets verwachten zoals de E-3 en E-5, dat wil dus zeggen dat het niet waterdicht is, maar wel tegen een flinke regenbui kan en ook een val in modder overleeft. Eerder genoemde camera's schijnen het ook onder alle weercondities erg goed te doen.
Ik weet mensen die hun weathersealed Pentax camera onder de douche afspoelen wanneer hij onder het zou zit van zeewater. Onderwater zou ik hem niet doen, maar hij kan zeiknat regenen. Waar ik het zelf ook prettig bij vindt is dat je geen last hebt van zand. Ter demonstratie op een beurs heeft Pentax één van haar camera's ook in een bak zand gepresenteerd. (meen de k200d)


edit: gaat lekker, ik dacht dat ik bij het pentax nieuwsbericht zat. In de folders van oudere Olympus zijn hun statements vergelijkbaar met die van Pentax. Ga er dus maar vanuit dat je er hetzelfde mee kan. Goede zet van Olympus als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 1 februari 2012 17:11]

Ik ken geen enkele camera en/of lens met een IP graad. Het is altijd die vage bewoording weather sealed, hetgeen nogal nietszeggend is.
Anoniem: 16328
@7-UP1 februari 2012 17:07
Precies tegenwoordig geloof ik het alleen maar als het product getest is op dergelijke claims en daarvoor gecertificeerd is. Bijvoorbeeld bij de eerste Motorola Defy zei men ook dat deze waterbestendig zou zijn maar later is die claim ingetrokken.
Van olympus is het al lange tijd haar handelsmerk bij dSLR's. Ga er maar vanuit dat het prima geregeld is, ook in deze camera.
Kijk maar eens op onderstaande link.http://forums.dpreview.co...rum=1022&message=37242125

Lijkt me redelijk weather proof

Deze fotograaf heeft veel meer testen van zijn E-5 staan op zijn site

http://www.markhumpage.co...YNK#!i=1059897504&k=tjbt7

Als de nieuwe EM-5 net zo goed is word het toch weer leuk.

[Reactie gewijzigd door berry.dekruijff op 3 februari 2012 10:31]

Anoniem: 126717
@7-UP1 februari 2012 18:50
Ik huppel redelijk vrolijk rond met mijn spul in de stromende regen. Het is, en blijft, wel een beetje eng, maar ik heb nog nooit een probleem gehad. En dat is een 7D, die met L-lenzen ook weather sealed is.
Natuurlijk dek ik het wel zo veel mogelijk af, maar ik ga niet "DIE" foto missen omdat ik bang ben dat de camera beschadigd wordt. En dat werkt al jaren.
Even in een slootje wegleggen terwijl je er naast zit op een hete dag zou ik toch echt niet proberen. ;)
Dan heb je voorlopig geluk gehad. Maar er zijn ook genoeg ervaringen van mensen die met hun 7D in de stromende regen hebben gelopen en waarbij de 7D het loodje legde.
En dan heb je geen garantie van Canon.

(en waarom zou je risico lopen als je voor een paar euro zo'n optech rainsleeve kunt kopen?)
De Pentax K-01 (pas uitgelekt) zou ook weather sealing krijgen. Dus de eerste zal-ie zeker niet zijn.
Misschien dat die niet onder compacte systeemcamera valt :+

Wordt nog haasten wie hem als eerste op de markt brengt.
De K-01 is gewoon een ILC. "Compact" is natuurlijk voor mening vatbaar. Maar hij zal niet veel groter of kleiner zijn als de andere ILC's...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 1 februari 2012 16:57]

De maten zijn al uitgelekt. Het is de grootste ILC die er is. Doordat ze haar k-mount blijft gebruiken is de registerafstand groter dan van alle andere ILC's. Daardoor kan de camera al niet dunner gemaakt worden. Ik vind het geen probleem, maar de Pentax wordt de grootste ILC.
De registerafstand zal waarschijnlijk op dezelfde manier opgelost worden als de klassieke pentax toestellen:
http://www.pentaxforums.c...lx-35mm-camera-lx-top.jpg
Denk er nog een grip aan de rechterkant bij en een mooie DA limited op het toestel en je hebt een zeer interessante camera.

De Olympus E-M5 lijkt mij ook een interessant toestel en is goed voor de diversiteit van de markt.

[Reactie gewijzigd door 1990BW op 1 februari 2012 19:04]

De grootste ILC wordt die met de 33×44mm Kodak sensor, dezelfde 40 megapixel sensor als de 645D. Het zal echter nog wel wat langer duren voordat die komt.
De Pentax K-01 (pas uitgelekt) zou ook weather sealing krijgen. Dus de eerste zal-ie zeker niet zijn.
Uitgelekt en Weather Sealing in 1 zin ;) Nice

De geruchten, verhalen en giissingen zijn ook al niet waterdicht.
Olympus gaat dus m4/3 ILC's inzetten als vervanging voor hun uitstervende lijn 4/3 DSLR's? Ik vraag me af of het aan zal slaan. Hoe vergelijkbaar zal bijvoorbeeld de electronische zoeker zijn met een optische die je in DSLR's vindt?
Anoniem: 420194
@MadMarky1 februari 2012 17:28
Aangezien de electronische zoekers al de kwaliteit van FF-zoekers benaderen, zullen ze ruim beter zijn dan van een optische micro four thirds zoeker.
naar verluid...nog gissen...Volgens geruchtensite 43Rumors...zou dezelfde specificaties hebben als...

Gelukkig weten we het bijna zeker ;)
Volgens geruchtensite 43Rumors is de nieuwe E-M5 voorzien van een beeldsensor met 16 megapixels en de verwachting is dat deze nagenoeg gelijk is aan de sensor in de Panasonic Lumix G3- en GX1-modellen.

Wie maakt deze sensors voor de m43? Panasonic?
Wordt hier geen NDA geschonden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee