Als je de DPI instellingen zo gaat aanpassen gaat het voordeel van het hoge resolutie scherm juist weer verloren terwijl de totale ervaring minder is als wanneer je een monitor op 100% bekijkt, omdat daar alles op afgestemd is. Eigenlijk heb je dan vooral de nadelen ervan.
Ik heb zelf een 27" scherm van Illama (
Iiyama ProLite E2710HDS). Lekker groot en ook lekker zuinig, gebruikt gemiddeld maar zo'n 12 watt. Ik wilde namelijk een lekker zuinig systeempje samenstellen en ook films en games lekker groot kunnen weergeven, zonder superspecs nodig te hebben. Mijn ervaring is dat als je lage resolutie plaatjes en flims (youtube) op hoge resolutie schermen gaat weergeven de kwaliteit slechter is dan op zelfde formaat lagere resolutie scherm. Veel films en games zijn ontwikkeld voor 1920x1080 en zien er dan het beste uit (ook bij consoles). Voor de kijkervaring is de kijkhoek belangrijker dan de resolutie. Daarvoor is een groot scherm prettig.
Groot weergeven op lagere resolutie stelt ook minder eisen aan je grafische kaart en verlaagt zo ook weer totale stroomverbruik. Het geeft ook weer betere framerates en dus betere gameervaring. Mijn complete systeem i7-2600+GTX460+speakers+monitor gebruikt bij normaal gebruik niet meer dan 80watt). Over een paar jaar wil je een hogere resolutie maar op dit moment is toch veel afgestemd op 1920x1080.
Dat mensen subpixels menen te ontwaren vind ik best knap, ik zie ze normaal niet. Als ik heel geconcentreerd naar mijn tafel oppervlak kijk zie ik ook hele fijne details. Volgens mij is het juist wel prettig dat niet alles loeistrak is en juist grainy en verstrooid. Dat hele strakke en scherpe heeft voor de geest namelijk iets heel dwingends.Ik draai zelf de helderheid en contrast altijd een stuk terug omdat ik die scherpte als onprettig ervaar. Volgens mij concentreert je je geest de meeste tijd op kleine details op het scherm, bijv. het woord dat je typt, dan moet de rest erom heen juist niet te dwingend aanwezig zijn. In de natuur is dat ook niet. Daar is alles juist heel verstrooid. Ook het licht is er verstrooid.
Ik vind grote scherpte vooral heel fijn op kleine schermpjes, dan maakt het inderdaad een wereld van verschil. Bijvoorbeeld op een smartphone of mininotebook heb je die scherpte (en lichtsterkte) nodig om genoeg weer te geven en de kleine lettertjes toch te kunnen lezen. Wanneer tekens al groter worden weergeven omdat het scherm groter is, dan is die behoefte aan bij mij juist minder.
Ik wil een groot scherm dan eerder wat doffer er uit ziet, ja klinkt gek. Er is nu ook uit onderzoek gebleken dat werken aan te lichte schermen tot slapeloosheid leidt. Behalve dat mijn scherm overdag al redelijk dim is, gebruik ik ook nog het programma
F-lux dat het scherm dimt naar gelang de tijd van de dag. 's avonds gaat hij dan nog een stuk verder omlaag en dat is werkelijk prettig. De mens is van nature gewend om 's avonds met minder licht om te gaan. Zo'n groot scherm is namelijk ook een enorme bak licht als je die niet bijregelt. Liefst wil je dat een scherm niet meer straalt dan de papieren op je bureau den de andere voorwerpen om je heen. Daarom zijn de passieve ereaders ook prettiger om te lezen. Het moet wel flikkervrij zijn, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer. Door het scherm doffer (minder contrast) te zetten, vloeien de pixels ook weer beter in elkaar over.
Het wordt natuurlijk anders als je een grafische editor bent die met hele hoge resolutie afbeeldingen werkt, dan is het fijn dat je zo'n afbeelding 1 op 1 in zijn geheel op het scherm kan zien, en toch de details kan controleren. Maar dan ben je ook heel geconcentreerd bezig. Maar voor gewoon gebruik is dat voordeel er juist niet.
Bovendien is het ook nog zo dat als je pixels ziet, je het probleem heel simpel kan oplossen door het scherm wat verder van je af te zetten. Dat vind ik namelijk een van de voordelen van zo'n groot scherm, dat je er niet bovenop hoeft te zitten. Meer effectieve ruimte op je bureau en beter film kijken want die zijn namelijk helemaal niet gemaakt om van dicht bij te bekijken, maar juist van afstand.
Het is natuurlijk redelijk persoonlijk, ben je eerder bijziend, houdt je van scherp, fel en strak, dan heb je liever een klein hoge resolutie scherm dat je dicht voor je neus zet. Ik ben zelf iets verziend dus ik houd de dingen graag wat verder van me af, en dus moeten details liefst wat groter worden weergegeven.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 28 juli 2024 20:49]