Nota bene, walvissen zijn, net als pandas en ijsberen, geen primaire voedselbron binnen hun voedselketen en zal uitsterven enkel het effect hebben dat die beesten er niet meer zijn.
Dit soort opvattingen waren honderd jaar geleden al achterhaald, maar er blijft een groep mensen die naar oud-testamentische opvattingen meent dat God de dieren heeft geschapen voor de mens en er mee doen kan wat hem zint.
Daarom zien zij ook niet dat roofdieren een functie hebben in de natuur die niet door de moordpartijen, sorry jaagpraktijken, van mensen worden overgenomen. Roofdieren zorgen op een veel subtielere manier dat de zieke en oude dieren worden afgevoerd waardoor de gemeenschappen van prooidieren gezond blijven. Ze kunnen ook niet overbejagen zonder hun eigen voedselvoorziening in gevaar te brengen, waardoor hun eigen aantallen vanzelf weer afnemen. Het is zelf corrigerend.
De mens echter slaat de omgeving volledig kaal. Niet alleen de roofdieren slacht hij af omdat ze concurrenten van hem zijn, maar de prooidieren overbejaagt hij dusdanig dat hij de hele ecologie uit evenwicht brengt.
Sommige mensen denken dat de zeeen en oceanen nog steeds vol zitten omdat er nog zo veel vis uitkomst. Niks aan de hand zeggen ze, gezanik van halfzachte figuren en boomknuffelaars. Nee wij zien de harde realiteit. De realiteit is altijd hard bij hen, want zelf zijn ze ook hard voor wat geen familie of vrienden is.
Maar wetenschappelijk gezien is wat ze zeggen al lang weerlegd. Zo is men voor de aardigheid eens foto's van visvangsten gaan vergelijken uit de jaren vijfig met nu en is men met vissers gaan praten en wat bleek. Als wij nu een grote vis vangen dan is dat eigenlijk maar een kleinje, er zijn geen echt grote vissen meer.
De mooie plaatjes van koraalriffen, zo was het vroeger bijna overal. Wat wij nu zien als wij op de zeebodem kijken is een woestijn vergeleken bij wat de zeeen en oceanen eens geweest zijn. Men schat dat het nog maar 10% van de biomassa is van wat het vroeger was. Zo zeer hebben wij de oceanen al leeggevist.
En toch zijn er mensen die menen dat de oceanen nog een onontgonnen gebied is waar we eens lekker moeten gaan jagen.
Het draait simpelweg om hebzucht. Niet willen zien dat een grens is aan wat je uit een levend systeem kunt onttrekken. Het systeem is net als jouw eigen lichaam heel veerkrachtig, maar als je langdurig roofbouw pleegt dan kan plots een totale collapse volgen en die zie je vaak niet aankomen, omdat het al zo lang goed gaat.
Wij moeten echt ophouden te luisteren naar mensen die het verstand op nul zetten en maar door willen gaan, omdat ze in een bronstijd denken vastgeroest zitten.
Overigens heb ik wel mijn twijfels of dit nu een goede methodiek is, gaan jagen op jagers. Beter zouden ze volgens mij de publieke opinie in Japan kunnen bewust maken van het probleem op een minder dwingende manier, want gewone Japanners zijn beslist begaan met dieren. Maar dit soort acties waarbij westerlingen, zelf historisch de grootste rovers, anderen proberen de les te lezen, wordt niet altijd sympathiek gevonden. Wij vergeten vaak dat wij een koloniaal verleden hebben en stappen daar overheen. En zijn Japanners dan geen kolonialisten geweest? Zeker en daarom zijn hun leiders niet bevattelijker, maar eerder minder. Het jagen is toch een recht? Wie zijn wij om dat hen te ontzeggen? Wij zijn hun concurrenten, die hen een stukje jachtterrein en markt willen ontnemen.
[Reactie gewijzigd door Magalaan op 25 december 2011 19:04]