Nederlandse Android-smartphones bevatten geen 'provider-spyware'

In Nederland gekochte Android-smartphones lijken spywaretool Carrier IQ niet te hebben. Dat blijkt uit een inventarisatie van Tweakers.net. De spyware op Amerikaanse smartphones logt toetsaanslagen en leest sms'jes en url's uit.

De tool, die providers zeggen te gebruiken om zaken als weggevallen gesprekken en beperkt bereik in de gaten te houden, staat volgens het bedrijf Carrier IQ op 141 miljoen toestellen. Android-ontwikkelaar TrevE ontdekte de tool in enkele smartphones die de Amerikaanse provider Sprint verkoopt. De tool logt allerlei informatie en kan die op verzoek van de provider opsturen via een beveiligde internetverbinding. Onder meer toetsaanslagen in de dialer en url's van bezochte sites worden gelogd, ook als het gaat om een ssl-verbinding. Dat zegt TrevE in uitgebreide documentatie over de app op een Sprint Evo 4G.

De tool lijkt niet aanwezig op Nederlandse toestellen. TrevE noemt HTC expliciet als fabrikant die de tool gebruikt, maar ook Samsung zou hem installeren. Onder meer de HTC Sensation XE, HTC Sensation, Samsung Galaxy S II en Google Nexus S blijken echter uit een eigen inventarisatie van Tweakers.net niet over de tool te beschikken. Bovendien heeft zich na een oproep nog geen enkele lezer gemeld die de spyware wel op zijn toestel heeft staan. Er kwamen tot op moment van schrijven ongeveer twintig reacties binnen.

Nokia, die volgens TrevE de spyware ook zou installeren op toestellen, ontkent bij monde van Benelux-woordvoerder Jurgen Thysmans Carrier IQ te gebruiken. De Amerikaanse provider Verizon Wireless, dat meer dan honderd miljoen klanten heeft, ontkent Carrier IQ op toestellen te installeren, hoewel TrevE diverse domeinnamen heeft ontdekt die daarop wijzen. Provider Sprint heeft wel toegegeven dat het de app installeert en noemt de techniek essentieel voor het op peil houden van de prestaties van het netwerk.

Carrier IQ kan volgens TrevE gevonden worden door in het tabblad Alle Apps in het Instellingen-menu te zoeken op IQRD. In het geval van HTC-toestellen moet op HTCIQagent gezocht worden. Ook heeft de ontwikkelaar een tool gemaakt, waarmee de spyware kan worden gedetecteerd. De spywaretool kreeg bekendheid toen in september bleek dat HTC hem in een update had gestopt. Deinstalleren van de tool is lastig, omdat het actief is door het hele besturingssysteem heen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-11-2011 • 14:57

195 Linkedin

Reacties (195)

Wijzig sortering
En dan maakt iedereen zich zo'n zorgen om Google die wifi gegevens verzameld. Dit is echt gevaarlijk gewoon! Niemand die mij kan garanderen dat deze gegevens veilig opgeslagen worden, een ingetypt wachtwoord op je telefoon ligt zo op straat, laat staan je inlog gegevens van je bank! Aanklagen die handel en een flinke boete geven voor privacy schending, ook alle providers die hier gebruik van maken!
Googles verzameldrift is niet zozeer het probleem alswel een gevolg van onze algemene laksheid ten opzichte van privacy.
De meeste mensen geven hier niks om.
En dan gaat dit over android en android is enigzins open.
Wat dacht je van onze grote vrienden bij Apple?
Wat zouden die allemaal verzamelen over hun gebruikers?
En hoe zit het met microsoft die al jaren hun Explorer naar huis laten bellen voor god mag weten wat voor redenen?
Ze doen het natuurlijk om de 'gebruikerservaring te verbeteren' maar grappig genoeg is de interface van windows de afgelopen 10 jaar amper verandert. Waarom ze daar de gegevens van vele miljoenen mensen voor nodig hebben is een raadsel.
En dan zijn er clubs als Facebook die je gewoon serverside over het internet volgen terwijl je dacht uitgelogd te zijn.
En zo gaat het nog wel een tijdje door.

De ICT wereld is stelselmatig onze rechten aan het degraderen en elke vorm van inperking van privacy moet even hard worden aangepakt. Anders zijn we gewoon de kikker in de pan. Als de zaken maar langzaam genoeg blijven veranderen dan heeft niemand moeite met de kleine stappen. Vervolgens worden we een keer met z'n allen wakker en kijken om ons heen en zien een heel andere wereld. Lijkt me zaak om nu al wakker te worden want de wereld IS al aan het veranderen.
Ik heb het spy ware tooltje wel op mijn hero staan,

Op mijn hero staat een custom rom van fylian rom hele oude versie die gebaseert was op een sprint hero rom.

het gaat bij mij om:
HtcIQAgent
versie 1.0.0.07131800.158686

Nu word het dus echt tijd om deze rom tevervangen wat uit luiheid nog niet gebeurd en he dram wat het was om dit er op tekrijgen.

Iemand nog een suggestie voor een goede hero rom?
en is de rommanger app nog steeds de makkelijkste methode om rom teflashen?
TyphooN CyanogenMod 7 Nightly v3.7.5 Custom HTC HD2 Android Rom:

ROM based on Cyanogenmod, which in turn is based on google's vanilla Android source, is free of Carrier IQ..

Zojuist getest, en vrij van deze rommel.
Anoniem: 151481
30 november 2011 18:03
Het staat niet op mijn Samsung Galaxy SII non-branded versie.
Ik heb zelf gezocht en heb niets kunnen vinden en ik heb het tooltje laten zoeken en deze heeft ook niets kunnen vinden.

TrevE_Logging_TestApp_v7

https://www.dropbox.com/s...vE_Logging_TestApp_v7.apk

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 151481 op 30 november 2011 18:06]

Anoniem: 434784
1 december 2011 10:02
Hier is de officiele video waarop te zien is hoe Android, Nokia, HTC, Blackberry ect al gegevens van je logt. Dus alle toetsaanslagen, nummers naar wie je belt, smsjes die je krijgt, sites die je bezoekt enz, eigenlijk zien ze dus alles wat je doet alsof ze achter je staan en meekijken over je schouder.
http://androidsecuritytes...arrieriq/carrieriq-part2/

In vandaag nieuw gepubliceerd onderzoek door chpwnd kun je zien dat ook de iPhone met iOS alles logged met Carrier IQ (http://www.carrieriq.com/). http://www.theverge.com/2...scovered-apple-ios-iphone

De blogger Trevor Eckhart werd eerst door Carrier IQ bedreigt met een rechtzaak en boet van 150.000 dollar als hij zijn excuses niet aan zou bieden aan Carrier IQ, nadat hij juridische hulp kreeg van het Electronic Frontier Foundation bood Carrier IQ schriftelijk zijn zijn excuses aan de advocaat van de blogger.
Geen FUD verspreiden aub; uit je eigen link:
Update: chpwn notes that initial research indicated that Carrier IQ's software may only be active when the iPhone is in diagnostic mode. In a blog post, chpwn confirms that, based on his initial testing, Apple has added some form of Carrier IQ software to all versions of iOS, including iOS 5. However, the good news is that it does not appear to actually send any information so long as a setting called DiagnosticsAllowed is set to off, which is the default. Finally, the local logs on iOS seem to store much less information than what has been seen on Android, limited to some call activity and location (if enabled), but not any text from the web browser, SMS, or anywhere else. We'll let you know when more details arise.
Ofwel: hoewel er sporen van de software zijn gevonden in iOS wijst alles er op dat gebruik er van onder iOS een opt-in van de gebruiker vereist en er zelfs dan veel minder wordt gelogd. Apple gebruikt het blijkbaar als een diagnostische tool, niet meer dan dat.

Ben er desondanks overigens nog steeds niet blij mee...
Wat ik een beetje in dit artikel mis: kun je 'm zelf handmatig uninstallen? Of kan dat überhaupt niet met voorgeïnstalleerde Android apps?
Nee, dit is voor een normale gebruiker onmogelijk omdat het systeemsoftware is. Je kan de applicatie hooguit killen maar dit schijnt geen effect te hebben. De applicatie lijkt namelijk verweven te zijn met de standaard Android-applicaties zoals de browser en dailer.

Bij een geroote telefoon is het wel mogelijk om de software te verwijderen maar in hoeverre dit de stabiliteit beïnvloedt omdat het verweven lijkt te zijn met de rest van de software weet ik niet.

Overigens zijn in een aantal custom roms (voor in elk geval de HTC Sensation) de verwijzingen naar CIQ verwijderd.
Als je de applicatie op je telefoon hebt staan kun je deze niet zelf uninstallen. Killen met een task-killer werkt ook niet; de app blijft vrolijk draaien.
Het zit zo diep verweven in Android dat "even uninstallen" er niet bij is; op verschillende plaatsen is Android (op deze telefoons) aangepast. Je zal dus vanaf source opnieuw moeten compilen.
Welnee joh je maakt het veel dramatischer dan het is :P

Je hebt 2 installatie plaatsen voor apps, 1 is in de /system map, waar jij als gebruiker niks mag (daar staan alle voorgeinstalleerde apps, updaten kan trouwens wel, zoals gmail, maps) :) En de 2de is de partitie die bedoelt is voor apps die jij wel mag installeren/deinstalleren...

Als je root hebt kan je die eerst genoemde partitie (/system) schrijfbaar maken en dus apps verwijderen. De spyware zit ook totaal niet diep verweven dus, 1 APK bestand verwijderen is voldoende...

Oftewel opnieuw compilen is nergens voor nodig het enige wat je nodig hebt is schrijfrerchten in de /system map en daar heb je weer root voor nodig, je hebt dus enkel root nodig :) Enige probleem is dat sommige apps kunnen crashen omdat ze die specifieke APK bestanden aanroepen die er (na het verwijderen) dus niet meer staan...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2011 15:13]

Dramatisch? Ach, het is slechts de realiteit zoals die beschreven is. Mocht het anders zijn, bron graag. :P
It’s almost impossible to fully remove Carrier IQ. The browser is modified to send to Carrier IQ daemon, as is almost everything else. The application is so deeply embedded in our devices that a user must rebuild the whole device (system.img and boot.img) directly from source code to remove every part of CIQ.
Bron: http://androidsecuritytes...arrieriq/carrieriq-part2/
Je link werkt niet...

Aangezien je alle apps gewoon kan vervangen is dat geen probleem, 10-tallen browsers en launchers in de market te vinden hoor. Je bent dus niet afhankelijk van de software van HTC die er op staat dus mag je die best slopen...

En als je toch root hebt kun je dus net zo goed die apps (browser, launcher) ook van de /system partitie verwijderen, aangezien ze toch niet meer goed werken als je die spyware verwijderd hebt ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2011 15:19]

Ja, prima oplossing voor de gemiddelde gebruiker. Installeer toch gewoon even een nieuwe rom! :?

En de link werkt prima. Wellicht wat heavy traffic?
Idd, dit zie ik de gemiddelde Android gebruiker niet snel doen. Het valt me op dat veel mensen hier denken dat ALLE telefoongebruikers tweakers zijn.
Knap dat jullie uit me post halen dat ik denk dat iedereen tweaker is en ik denk dat de gem. consument dit kan... Beide beweer ik niet. Ik geef enkel aan dat het anders kan als de post dat ik op reageer. Voor de meeate NLers is dit ook niet relevant want die hebben het probleem waar het artikel om gaat. HTC en Motorola en Rim telefoons hebben deze tool op sommige/de meeste telefoons geinstalleerd. Hoewel het zeker een probleem is dat het vooral in de US en niet zo zeer hier...
Idd even al de apk's verwijderen / hernoemen en het programmatje start nooit meer op :)

Zo had ik in de begin tijden mijn dialer verpest :P
Geld zeker meer voor de amerikaanse locked phones. Die krijgen van de OEM fabrikant een telefoon en gooien dan hun zelf gecompileerde versie erop met die zooi erin.

Nooit een branded telefoon kopen dus :) Alleen heb je in Amerika niet veel keus
Dit is wel ernstig ja.
En dat betekent dat we in nederland eigenlijk niet echt weten of we (delen van) CIQ op onze telefoons hebben lopen.
Dit kan nog wel eens een aardig staartje gaan krijgen.
Anoniem: 414160
@.oisyn30 november 2011 15:04
dat kan niet met ongeroote android telefoons dus de meeste gebruikers zouden het dus niet kunnen.
Precies, even rooten is een non-argument want dat soort zaken kan in principe met elke telefoon, dat doet Jan met de Pet natuurlijk niet. En me dunkt dat we die toch ook veilig aan een Android telefoon willen hebben zitten.
http://www.carrieriq.com/company/PR.EckhartStatement.pdf

- Does not record your keystrokes.
- Does not provide tracking tools.
- Does not inspect or report on the content of your communications, such as the content of emails and SMSs.
- Does not provide real-time data reporting to any customer.
- Finally, we do not sell Carrier IQ data to third parties.

dus wat is het probleem?
bah... ik haat dit soort zinnen:

We welcome feedback on our products and understand that Mr. Eckhart and other developers like him play an important role by raising questions about the complicated and technical aspects of the mobile ecosystem.
Ja wat een toeval... Het bedrijf zelf zegt dat dit niet waar is. Dat doen bedrijven anders nooit! Vervolgens komt er een youtube filmpje van TrevE uit waarin super duidelijk te zien is dat dit allemaal WEL gebeurt. :p

Wij van WC eend... ;)

Lees:
http://www.xda-developers...-yet-lets-talk-about-ciq/
Wat ik verder niet snap is dat het toch wel moet gaan over Providers die die rommel installeren?

HTC heeft geen netwerk, is geen provider, etc..
HTC kan ook baat hebben bij CarrierIQ.
Het is echter lastig te zeggen of HTC het zelf heeft gedaan of de providers, gezien in de US of A waar dit probleem ontdekt is alle providers zelf mogen rotzooien met de software.
Wat ik me nu afvraag. Schijnbaar installeren de fabrikanten dit op toestellen op aanvraag voor een bepaalde provider. Is het niet iets waar je als fabrikant enige controle over wilt hebben en in ieder geval duidelijk in de voorwaarden wilt laten opnemen? (bijvoorbeeld afdwingen dat de gebruiker gevraagd wordt) De gebruiker zal nu namelijk Samsung of HTC hiervoor aanwijzen als schuldige, het is hun toestel, niet die van de provider.
Je zou zeggen dat een fabrikant hier tot het moment van levering duidelijke regels over wil stellen. Schijnbaar levert men wat de provider vraagt, met alle risico's van dien of men is er volledig van op de hoogte en minstens even fout als de provider.
Ik denk dat dit juist het probleem is. De provider maakt contracten met de fabrikant voor branded software, en daar moeten bepaalde wensen voor software in verwerkt worden. Zolang deze de performance niet beinvloeden moet dat goed zijn. Daar staan die contracten op ingesteld, dat willen de providers. En als zij deze tool nodig vinden, tjjaaa. :X Dat verklaart in mijn idee alleen niet geheel hoe het komt dat Apple de software dan gebruikt, voor zover ik weet staan die geen branded software toe?

De fabrikanten waarvan het tot nu toe bekend is:
- Samsung
- Nokia
- HTC
- Apple
- RIM (BlackBerry)
Apple staat NIET in dat lijstje. Zie de berichten maar op de eerste pagina. Die andere fabrikanten installeren misschien wel spyware op je telefoon omdat de providers dat willen.
Wel dus... zie ook update van vandaag.
Ik was net al even aan het kijken of ik het programma ergens kon terugvinden op mijn HTC Desire HD, maar gelukkig ook hier niets te vinden.
Fijn hè, al die custom zooi van de provider op je smartphone. Het is bijna per definitie bloatware wat weinig praktisch nut heeft.

Gelukkig staat Apple niet toe dat providers rommelen aan hun toestellen....
Hoop dat dit nieuws de ogen opent van de telefoonbouwers. Het wordt vaak gezien als arrogantie van Apple om zoveel eisen te stellen (zowel financieel als anderzijds), maar door providers strak te houden sluit je dit soort zaken uit. Snap best dat je als provider en OEM inzicht wilt hebben in hoe je klanten je product/dienst gebruiken maar dit zou je als telefoonbouwer;
a) nooit moeten uitbesteden aan derden, en
b) de keuze aan de gebruiker moeten overlaten (opt in)!

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 30 november 2011 15:23]

http://www.geek.com/artic...-phone-is-yours-20111115/

zie dat artikel want de iPhone heeft dus OOK carrier IQ
Anoniem: 135995
@Squixx30 november 2011 16:41
Nou, als je het artikel goed gelezen hebt, dan zie je dat het om een typfout gaat:
CarrierIQ is confirmed to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well.
Bovenstaande zin loopt niet, zo. Is onlogisch. Er zou moeten staan "CarrierIQ is not confirmed... ". Dan klopt de zin wel. :Y)

Dat komt ook overeen met alle andere websites die over dit onderwerp gaan, waaronder de artikelen van tweakers, webwereld, et cetera. Het betekent overigens niet dat het niet op een iPhone zou kunnen staan, maar bewijs is er nog niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 135995 op 30 november 2011 16:42]

slordige typfout, maar klopt ik zie het nu ook.
Tja, dat zou je dan opmaken uit de volgende alinea
hen CarrierIQ was dubbed one of the Fierce 15, they were working with seven of the top ten major OEM’s, as well as Verizon Wireless, AT&T, and Sprint. Currently, Trevor has found CarrierIQ in a number of Sprint phones, including HTC and Samsung Android devices. CarrierIQ is confirmed to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well. CarrierIQ can be seen on your Android handset by installing an app from the Market called AnyCut. From here you will notice IQRD and IQAgent, which are both parts of the CarrierIQ system on the device.
Ondanks dat ze hier de iPhone wel in noemen gaat de rest van het +/- 5-pagina tellend artikel bijna volledig over Android, met een uitzondering op de volgende alinea waarmee in ieder geval het bestaan op Nokia's en BlackBerry's wordt bevestigd:
Right now, it is difficult to see just how many phones have a variant of CarrierIQ on them, or how they are being used. Test applications have been found for Blackberry, specifically the 9530, and the Nokia n97-1 and Series 60 devices as well, though those phones are a little more difficult to go browsing around to see how the apps are being used. Nowhere on any of these devices are you, the user, shown or given control over what information is being collected, nor do you have the ability to opt-out anywhere.
Verder wordt er totaal niet over de iPhone gesproken. Wat ik overigens niet raar vind want volgens mij is de iPhone wel 1 van de meest binnenste buiten gekeerde telefoon, juist omdat deze standaard zo gesloten is. De commotie rondom het opslaan van de locaties in de iPhone is ook op diezelfde manier gevonden.

[Reactie gewijzigd door digital-IMEI op 30 november 2011 16:43]

Wat een slechte informatie zeg. Ze komen niet verder dan "iemand heeft het ook op telefoon x en y gezien". Wat meer informatie over hoe dat precies zit zou fijn zijn, dan weten we ook waar we op moeten letten, in hoeverre het geinstalleerd is, etc. Nu kun je niet achterhalen of het gelul in de ruimte is (aka een loze claim) of dat het daadwerkelijk klopt.
De zin waar de iPhone genoemd wordt is hoogstwaarschijnlijk fout geformuleerd. Er staat:

"CarrierIQ is confirmed to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well."

Waarschijnlijk zou er moeten staan:

"is confirmed *not* to be on iPhone or feature phones,"

vooral omdat de software niet op feature phones geinstalleerd kan worden.
Ja precies, ze moeten een OS als Android maar net zo dichttimmeren als dat spul van Apple zodat je helemaal geen vrijheid meer hebt als je dat zou willen. Goed doordachte opmerking! De kracht van Android is juist dat het lekker open is en, onder andere, fabrikanten er mee kunnen spelen. Daar kleven wel wat vervelende gevolgen aan zoals deze, maar gelukkig bestaat er zoiets als keuze.

Trouwens, ben je iTunes al vergeten als je het dan toch over troep software hebt?
Zo open is android niet. Als ik alle bloatware die samsung op mijn telefoon heb gezet er af wil halen zal ik de boel toch echt moeten rooten. Dat noem ik niet open.

Daarbij is iTunes misschien niet het beste programma, maar werkt het in iedergeval wel (in combinatie met mijn iPad). Of Kies van Samsung mijn telefoon uberhaubt herkent is elke keer weer afwachten om nog maar te zwijgen of een eventuele update geinstalleerd wil worden.
Precies. Android is open ja... voor de providers. Je zag altijd al dat dit zorgde voor hele gemengde ervaringen in UI bediening (van slecht tot goed) terwijl het allemaal Android draait. Ja, je hebt keuze, maar is dit soort keuze dan zo waardevol? En deze tool laat alleen maar zien waarom providers graag met Android in zee gaan, ze kunnen het geheel naar eigen hand zetten. Als consument wil ik dat helemaal niet, ik wil Android, klaar. En dan bepaal ik zelf wel of ik er Sense op zet of whatever, geen bloatware in ieder geval. Die open en vrije keuze wordt dus niet aan de consument overgelaten. Mits je root, maar hoeveel % zal dit doen.

Apple is ook niet heilig, het is erg gesloten, maar als je kijkt wat mensen er uiteindelijk op beide platformen mee doen, dan is dat nagenoeg hetzelfde. Op dit moment zit ik vanwege de providers nog steeds liever op een iPhone waarbij de provider geen invloed heeft. Windows Phone neemt dat model ook over en dus vind ik dat ook interessanter.
u zei?

CarrierIQ is confirmed to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well.

http://www.geek.com/artic...-phone-is-yours-20111115/
De zin lijkt fout geformuleerd -- de iPhone wordt genoemd samen met feature phones, maar die laatste categorie heeft sowieso geen CarrierIQ. Dan zou de zin moeten zijn:

"CarrierIQ is confirmed *not* to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well."
Heb je de zin gelezen? Die is namelijk erg krom en moet waarschijnlijk zijn:

CarrierIQ is confirmed NOT to be found on the iPhone or on feature phones, but Trevor has found RIM’s Blackberry handsets and several Nokia devices with CarrierIQ on board as well.

De iPhone wordt namelijk in dezelfde categorie gegooid als featurephones, het lijkt me dat die geen last hebben. Verder staat Apple er bekend om dat ze providers niks op de iPhone laten zetten:
http://www.appleinsider.c...t_docomo_iphone_deal.html

Zie ook hieronder bij mr.maestro's post.
Ik zou het iets anders formuleren: zo open is de ROM van Samsung niet. De Android ROMS die er geen custom saus van danwel fabrikant danwel provider overheen hebben zitten hebben dit "probleem" voor zover ik weet niet.
En ik durf te wedden dat Google graag toch een wat geslotener Android had willen hebben, de openheid is namelijk direct de alle grootste valkuil van het OS. Volgens mij heeft Google al eens toegegeven dat men het model van Apple bepaalt niet afwijst. Beiden hebben voor en nadelen.
De vrijheid beperking op IOS is ook weer overdreven. Ja ik kan niet bij het OS zelf, maar wil de gemiddelde gebruiker dat wel? Voor de rest kan men alles via het huidige grote aanbod van Apps.
vraag me dan toch af waarom er zoveel ge-jailbraked wordt..
Geen problemen met iTunes.
Alleen maar op Windows (express)

Zodanig dat je zou overschakelen op Mac wegens irriteren (Quicktime, Safari, iTunes, updates, vastlopen, ...)..

Ben jij erin getrapt mss?
Uiteraard, want jij rent naar de winkel om producten te halen van de producent waar jij enkel slechte ervaringen mee hebt.
Lol, je bent zeker vergeten dat Apple zelf vorig jaar nog in het nieuws kwam omdat die telefoons exact bijhouden waar en wanneer je ergens geweest bent? En dat dit zonder problemen uit te lezen viel met simpele software? Dat ging terug tot en met de iPhone 3 geloof ik. Apple heeft dus ook geen schone handjes met hun "dichtgetimmerde" rotzooi ;)
Maar hier ging het niet om gebruik van deze gegevens door Apple, maar puur ten bate van de lokale applicaties. Dat er een security en privacy risico inzat, was natuurlijk niet snugger van Apple, maar het werd niet door Apple verzamelt en voor grotere doeleinden gebruikt. Tuurlijk Apple wil ook wel weten hoe iemand zijn programma's en zijn telefoon gebruikt net zoals 80% van de overige applicaties op alle platformen waar je netjes de vraag krijgt of je mee wilt doen met de ' cusomer experience program'

Carier IQ is echter een bewuste schending van je privacy met maar 1 doel om deze door te sturen. En het is natuurlijk zeer kwalijk wanneer dit voor een gebruiker wordt verzwegen of achter een rookgordijn wordt gestopt.
Dat zullen we helaas nooit weten ben ik bang... Daar is nooit verder iets bekend over geworden voor zover ik weet, of deze informatie wel of niet verzonden werd.

Ik ben het met je eens dat CarrierIQ een bewuste schending van de privacy is gezien er nergens een privacy policy staat of een opt-out optie geeft. (Dat was nog het minste wat ze hadden kunnen doen) Daarnaast is het erg jammer dat niet kan worden gevonden welke data exact verstuurd wordt naar CarrierIQ. Hoewerl CIQ zelf de https verbindingen verkracht door deze in plain-text eerst op te slaan lijken ze de verbinding met hun eigen servers wel netjes te beveiligen... Het is wachten tot een developer de source decompiled of de handshake weet te vergiftigen. Ik ben heel erg benieuwd :)

Dat artikel wat Coredalea hier post is ook interessant. HTC krijgt nu wel het grootste deel van de storm over zich heen (vanwege het filmpje), maar zo te zien heeft iedereen, dus ook Apple, de software op diverse handsets geinstalleerd.

Zo zijn dus alle fabrikanten fout bezig imho, Apple included.
Nee, nergens wordt nog bevestigd dat deze ook bij iPhone is geïnstalleerd. Ergens staat 1 zin met iets van iPhone, maar alle andere bronnen melden expliciet dat iPhone er niet toe behoort. Gezien de policy en de controle over het platform lijkt me het ook sterk. Als Apple zoiets zou willen, dan zouden ze zelf hier iets voor maken en niet een derde erbij betrekken.
Het is tevens knap naïef van deze fabrikanten/provider, je kan er op wachten dat het een keer ontdekt wordt en je neemt dus als fabrikant/provider behoorlijk risico.
Vraag is, wie is hierin de grote schuldige, de fabrikant of de providers?

Afijn we zullen zien, CarrierIQ kan zich in ieder geval de borst nat maken, samen met de fabrikanten en providers die dit aanbieden.
Apple doet echt wel exact hetzelfde...

Ik ben al blij dat HTC het al niet deed met nederlandstalige (in België ook geen last van) telefoons.

Maar dat Apple je volgt, mag je donder op zeggen :)

En als het zou uitkomen, dan hebben ze wel weer één of ander excuus klaar.
Nee Apple doet niet hetzelfde, graag bij dit soort beweringen bronnen noemen. Ik heb nog geen enkel bericht gezien dat Apple informatie via keyloggers of anderzijds naar Providers of Apple zelf verstuurd.
Wellicht rommelt Apple zelf met data capture, en willen zij geen concurrentie?
Dat is in theorie goed mogelijk, maar bij iOS wordt het in ieder geval netjes gevraagd aan de gebruiker bij de initiële setup. Daar wringt de schoen natuurlijk.
Da's niet helemaal waar en ook pas na flink wat gezeik hoor. Dit soort systemen zitten bij apple gewoon ingebakken ipv. dat het losse modules zijn. Ook heb je bij iOS als applicatie veel meer mogelijkheden tot toegang tot privégegevens.

http://www.businessweek.c...ation-to-advertisers.html

En da's nog maar één van de voorbeelden. Zowel bij Android als iOS gaat het fout. iOS is absoluut niet heilig in dit verhaal.
Apple is hierover vrij open inderdaad.
Bij Apple kan het zijn dat het ingebakken zit in iOS, zonder dat je daar makkelijk achter komt.
Maar dat is gissen, bij Android is het bevestig... Daarnaast zijn er zat mensen die het verkeerd van een iPhone onderzoeken en die zijn nog niets tegen gekomen.
Die bloatware heeft genoeg nut, alleen niet voor jou.
Het zijn alleemaal tools van partijen die op de 1 of andere manier willen verdienen aan het bestuderen van jouw gedrag.
Hahah, Apple fanboy to the max.... check de nieuwspagina nog eens
Ik heb hier een HTC Incredible liggen van Verizon, maar ook daar is niks op te vinden (met de laatste officiële OTA). Blijft het een erg vreemd verhaal vinden...
En hoe kan je dit programma vinden dan? Ik neem aan dat zo'n spyware programmatje niet vrolijk tussen de icoontjes staat van de rest van je programma's.
[edit] oeps staat in de laatste alinea
[edit2] staat ook niet op mijn HTC Evo 3D NL :)

[Reactie gewijzigd door satoer op 30 november 2011 15:10]

Carrier IQ kan volgens TrevE gevonden worden door in het tabblad Alle Apps in het Instellingen-menu te zoeken op IQRD. In het geval van HTC-toestellen moet op HTCIQagent gezocht worden.
Uit het artikel ^

Zelf even gekeken op mijn Nexus One (via vodafone). Geen IQRD of HTCIQagent :)
Dit is egt zo`n programma waarvan onze privacy door de plee wordt gespoelt.

Dit is gewoon pure spionage, dit is toch uit den boze!!!
Dat zeg jij. Zelf zou ik er niet zo veel problemen mee hebben als iemand die ik hoogstwaarschijnlijk nooit zal zien of spreken kan zien wat ik doe en of mijn software wel up to date is.

Als een bedrijf als HTC dit in een update stopt zal het vast en zeker voldoen aan hun voorwaarden etc. Zo erg zal het wel niet zijn. Snap het probleem niet helemaal.
"Zo erg zal het wel niet zijn. Snap het probleem niet helemaal."

/\
||
Het probleem..
Nou sorry, maar als ik een programma maak wat alles wat je typt binnenhaalt en dat gebruik is het illegaal, gebruikt een provider van telefoons het mag het ineens?!

Wtf is wrong with the world!?
Ik heb het over mij persoonlijk. Ik uit mijn mening, en dat kan dus ook al niet meer? Dan is het meteen ''wrong''? Sorry maar dat vind ik dan nog al een rare reactie.

Natuurlijk snap ik dat jij het niet wilt. Maar als het duidelijk bekend is dat dit programma op 141 miljoen toestellen in Amerika staat lijkt het me niet illegaal. Je kan natuurlijk een rechtszaak beginnen als je dat nodig vind. Maar nu blijkt dus dat het bij ons er niet op staat. Geen probleem dan toch? :)
Het gaat erom dat het voor mij niet klopt. Een keylogger ( dus wat je tikt op een toetsenbord wordt opgenomen) mag niet, maar een provider die het inbakt op de telefoon mag ineens wel.

Zie jij de logica ervan?
Nee, ik zie de logica er zeker niet van. Maar als ik er geen probleem mee heb en ze daarmee de toestellen efficiënter kunnen maken vind ik het prima.

Waar je wel rekening mee moet houden is natuurlijk dat je akkoord gaat met de regels van het bedrijf waar je een mobiel koopt. Alleen weet ik niet of ze daardoor wel het recht krijgen om dit programma te draaien.
Lijkt me niet dat ze door keyloggers ook maar iets beter worden. En het lijkt me ook nie dat je je kan indekken met dit soort dingen?

Maar goed. Ben blij dat dit inderdaad niet in nederland voorkomt.
Ik uit mijn mening, en dat kan dus ook al niet meer? Dan is het meteen ''wrong''?
Als uit je mening blijkt dat je niet snapt wat het belang van privacy is voor ons allen, inclusief jezelf (ook al denk je er niet mee eens te zijn), dan moet je niet raar opkijken als je er op aangesproken wordt, ook dat mag gelukkig nog.

Om het duidelijk te stellen: juist de mensen met een gelaten of ongeïnteresseerde houding zijn debet aan het feit dat dit soort zaken kunnen. De minimale voordelen die naar jou als consument doorsijpelen wegen niet op tegen het geleidelijke verlies van je vrijheid.
Erg naive gedachte. Als we dit met alles wat commerciële bedrijven ons de strot doorduwen zouden denken (zo'n groot bedrijf doet het, dus het zal wel goed zijn), zou het einde zoek zijn wat privacy en vrij denken betreft.
Ook niet als ze even je rekening plunderen omdat je via je mobiel geld overmaakt? Ze kunnen toestaanslagen zien (wachtwoord online bankieren) en sms-jes lezen (verificatiecode ING).

Bij privacy gaat het er niet om of je iemand wel of niet zal spreken. Het gaat er o.a. om dat er geen misbruik van je gegevens gemaakt wordt zoals identiteitsfraude en noem maar op.
Werk je voor een provider? De overheid? Iets anders waar belangen bij betrokken zijn?

Je snapt het probleem misschien niet, maar dat is dan puur aan jezelf te weiten, het probleem is er namelijk wel. Als iemand niet wil dat zijn of haar privacy geschonden wordt, moet dit ook niet gebeuren, klaar.

HTC's voorwaarden? Serieus? HTC heeft er profijt van dat ze die spyware er in stoppen, hun EIGEN voorwaarden passen ze er gewoon op aan als t nodig is! Het gaat ze om het geld, niet om de klant, denk je echt dat je er beter op wordt als HTC je privacy schendt om zogenaamd het netwerk te verbeteren of iets dergelijks? Net als Apple met het verzamelen van locatiegegevens. Wat er gebeurt: advertenties worden met behulp van deze gegevens directer gericht om je over te halen een product of dienst te kopen, en dat hoeft niet eens via Apple zelf te gaan als ze de info gewoon doorverkopen. Ik weet niet of jij graag advertenties ziet die speciaal op jou gericht zijn, maar over het algemeen worden deze toch als irritant ervaren, al helemaal op deze manier. Reden waarom ik verscheidene plugins heb om op z'n minst ads te blokkeren op sites, en zo veel mogelijk persoonlijke details achter te houden, maar dat laatste is helaas niet meer goed te beschermen. Zekers aangezien Facebook bijvoorbeeld bijhoudt bij wie je afgelopen nacht geslapen hebt. Bij wijze van, maar ze houden alles bij.

Nee, ik heb toch liever niet dat mijn privégegevens op de markt terecht komen. En dan heb ik t nog niet eens gehad over de gevaren hiervan, gezien de baggere ICT van vele bedrijven.
Fijn dat je ook eindelijk met 2 voeten op de grond staat :) Het gevoel van privacy wat jij al jaren hebt is niets meer dan schijn...
Ik heb al jare idd geen privacy meer. Maar er is een verschil tussen privacy en puur je toetsebord tikken opnemen ;)
Weet je toevallig hoe je t controleert op de Lumia 800? Ik kan er nog weinig over vinden via googlen naar "Nokia Lumia 800 carrier IQ" en afgeleiden, maar ben dan ook niet bekend op de fora die er dieper op in gaan.
Lumia is geen androidtoestel, dus daar zal dit niet voor gelden (misschien wel een andere app, maar deze is specifiek voor android).
iOS, Symbian en Blackberry zijn ook geen Android, maar Carrier IQ draait daar ook vrolijk op. Er is geen reden om te verwachten dat Nokia - die het al gebruikt - het niet ook zal gebruiken voor hun Windows phone toestellen.
Het staat gelukkig ook niet op mijn Nexus S :).

Had ik eigenlijk ook niet verwacht, de nexus s werd verkocht als de 'pure google experiance' lijkt me vreemd als ze daarme bedoelen onderandere spyware bedoelen ;), dan maar geen google experiance :P
Er is al een tool beschikbaar waarmee je alle privacy info kunt blokkeren en verwijderen. Ook al staat het programma er wellicht niet op. op mijn desire hd kwam nog aardig wat info boven die toch ergens op mijn telefoon gelogged was...

Je hebt om het progje te gebruiken wel root acces nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee