Sony introduceert Cyber-shot TX55 met 3,3"-oled en micro-sd-slot

Sony heeft twee nieuwe Cyber-shot-compactcamera's aangekondigd. De TX55 heeft een interne 5x-zoomlens en een 3,3"-oled-touchscreen, en slikt MS Micro- en micro-sd/sdhc-geheugenkaartjes. De WX30 is een conventioneler ontwerp.

Mede door het gebruik van de kleinere geheugenkaartjes heeft Sony de dikte van de Cyber-shot TX55 weten terug te brengen tot 13,2mm, inclusief het schuifje waarmee de opening van de interne zoomlens wordt afgedekt als de camera uitstaat. De lens heeft een 5x-zoombereik met een groothoek van 26mm in kleinbeeldequivalent en is optisch gestabiliseerd. De TX55 is verder voorzien van een 1/2,3"-Exmor R-beeldsensor met 16,2 megapixels en heeft een aanraakgevoelig 3,3"-oled-scherm.

De Cyber-shot WX30 maakt gebruik van dezelfde Exmor R-beeldsensor als de TX55, maar heeft een optisch gestabiliseerde 5x-zoomlens, die gewoon uitschuift. De WX30 maakt gebruik van sd/sdhc- en Memory Stick-kaartjes voor opslag en heeft een 3"-lcd-touchscreen met 922K subpixels.

Beide camera's kunnen video met een maximale resolutie van 1080/50i opnemen, waarbij de avchd-codec wordt gebruikt. Ook zijn opnames mogelijk met mp4 en dan is een maximale resolutie mogelijk van 1440x1080/50i pixels. De maximale burstsnelheid voor foto's bedraagt bij beide camera's 10fps.

De TX55 krijgt een adviesprijs van 380 euro en is in september beschikbaar, terwijl de WX vanaf augustus in de winkels ligt voor een adviesprijs van 250 euro.

[update 26/07/2011]: Sony meldde ons dat de informatie over de waterdichtheid van de TX55 op zijn website niet klopte. De TX55 heeft dus ook geen stofafdichtingen en is ook niet bestand tegen valschade. Het artikel is aangepast.

FeaturesCyber-shot TX55Cyber-shot WX30
Megapixels 16,2 16,2
Beeldsensor 1/2,3", Exmor R, bsi-cmos 1/2,3", Exmor R, bsi-cmo
Beeldprocessor Bionz Bionz
Zoombereik 5x (intern), 26-130mm, f/3,5-4,8
5x, 25-125mm, f/2,6-6,3
Iso-bereik iso 100-3200
iso 100-3200
Intelligent Sweep Panorama ja
ja
Lcd-grootte 3,3"-touch, oled, 1.230K subpixels
3"-touch, lcd, 922K subpixels
Video 1080/50i, avchd
1080/50i, avchd
Beeldstabilisator optisch optisch
Opslag MS Micro, micro-sd/sdhc sd/sdhc,
MS (Pro) (HG) Duo
Afmetingen (mm) 92,9x54,4x13,2mm 92,2x51,9x19,1mm
Gewicht (excl. accu en geh.) 109g 117g
Kleuren zwart/zilver/paars/rood zwart/zilver/paars
Adviesprijs 380 euro 250 euro
Beschikbaarheid september
augustus

Door Pieter Molenaar

25-07-2011 • 11:27

34 Linkedin

Reacties (34)

34
33
23
1
0
8
Wijzig sortering
Anoniem: 293772
25 juli 2011 12:28
Euhm...Volgens mij wordt hier een potentieel grote fout gemaakt in het artikel en op deze manier gaat deze fout snel uitbreiden als ik de reacties zo lees...

De TX5 en TX10 zijn de onderwater camera's van sony, valbestendig en vriesvast...
De TX100 en deze TX55 volgens mij NIET!

Verder is dit niet de eerste generatie schuifklepjes van Sony...die zijn zeer duurzaam gebleken. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 293772 op 25 juli 2011 12:30]

Op deze pagina van Sony staat dat de TX55 wel waterdicht is, maar bij de TX100V zie ik het inderdaad niet staan. Ik zal de verwijzing naar de TX100V er even uithalen.
Op deze pagina van Sony staat dat de TX55 wel waterdicht is, maar bij de TX100V zie ik het inderdaad niet staan. Ik zal de verwijzing naar de TX100V er even uithalen.
Volgens mij staat er toch echt "Waterdicht: NEE" bij de TX55 specificaties ;)
Vreemd, bij het Overzicht-tabblad staat het juist wel expliciet vermeld...
Anoniem: 293772
@blackTIE25 juli 2011 14:33
Er wordt nergens anders melding van gemaakt...die is louter copy-paste geweest van sony en overgenomen op de andere Europese site's! Bij de TX5 maken ze expliciet vermelding van deze functies in het gedeelte boven "het overzicht". Ik zou ook verwachten dat er iets meer tam-tam gemaakt zou worden als het wel degelijk zo was. Volgens mij niet dus :)
Van Sony te horen gekregen dat ze op hun site inderdaad een foutje hebben gemaakt. De TX55 is dus niet water- en stofdicht.
Schuifjes en klepjes zijn altijd de eerste dingen die stuk gaan. Toon me een slider telefoon en ik kan zonder enige twijfel voorspellen waar deze stuk zal gaan. Het zelfde geld voor dit soort camera's de schuifjes gaan simpel weg erg snel stuk omdat het constant op en neer schuiven van dat klepje nu eenmaal in nog al wat slijtage resulteert. Mensen handen zijn niet zo precies als elektromotoren of servo's en dus is de veranderende druk, het net even te ver door schuiven en zo voort van dat klepje al snel te vele voor het mechanisme en begeeft het ding het.

Ik zou dan ook zeker mensen niet aan raden om zo'n camera te kopen ondanks dat deze er mooi uitziet. De WX30 is een stuk zekerder en zo lang de gebruiker slim genoeg is om de camera in een bescherm hoesje in een tas te gooien zal deze de gebruiker veel langer plezier en mooie foto's op leveren dan de TX55.

Anders dan dat zou ik zegen koop geen Sony meuk omdat je simpel weg extra betaald voor de Memory Stick slot en logica terwijl toch eigenlijk niemand deze gebruikt of ondersteund. De concurrentie heeft vrijwel identieke camera's die de Memory Stick kosten ontberen en dus simpel weg goedkoper zijn dan wel betere componenten kunnen bevatten terwijl de fabrikant er de zelfde winst op maakt.

Tot zo ver mijn idee over deze ongetwijfeld voor de rest goede Sony camera's :)
Ik heb nog steeds een oude Olympus mju 410 liggen. Is uit 2005.
http://a.img-dpreview.com...us/stylus410frontback.jpg

Dat schuifje werkt nog prima, zit niet los, en vertoont geen slijtage.

OT:

Jammer weer van de hoeveelheid megapixels. 16 is veel te veel voor compact camera's en de sensoren daarin. Het zou bij 10 gewoon moeten stoppen, en ze zouden zich moeten richten op het ontwikkelen van meer lichtgevoelige sensoren. En eventueel betere lenzen/stabilisatie.

Maar vooral de ruis bij hoge ISO waardes blijft om te huilen. Er zijn bijna geen compact camera's die zonder belachelijk veel ruis op ISO 800 een foto kunnen maken. Leuk dat ze opties hebben tot ISO 3200, maar als de foto's er niet uit zien, dan wil je dat toch niet.

Dus fabrikanten: Werk alsjeblieft aan meer lichtgevoelige sensoren, en meer aan handmatige instellingen. Ook op een compact camera is het fijn om zelf je sluitertijd/ISO/diafragma in te stellen.
Dus fabrikanten: Werk alsjeblieft aan meer lichtgevoelige sensoren, en meer aan handmatige instellingen. Ook op een compact camera is het fijn om zelf je sluitertijd/ISO/diafragma in te stellen.
Het gros van de gebruikers van compacts heeft natuurlijk geen flauw benul van diafragma en sluitertijd, dus stopt Sony manuele instellingsmogelijkheden in geavanceerdere modellen waar meer ervaren gebuikers meestal sowieso waarschijnlijk voor geïnteresseerd zijn.
Daar zit natuurlijk wat in. Nadeel is echter dat soms een wat meer geavanceerde gebruiker ook een simpele (goedkope) camera soms mee wil. Een dslr is natuurlijk leuk, maar lang niet altijd handig.

Bovendien, een camera die on-the-fly een instelling van de sluitertijd aanpast (door het draaien aan een wieltje bijv), en het dan ook onscreen aanpast raken de simpelere gebruikers er ook mee bekend. En het kan soms toch zeker mooiere foto's opleveren.

Blijft waar dat het minder belangrijk is dan betere sensoren.
Je bedoelt die pro duo's? Deze camera gebruikt gelukkig microSD...

"de TX55 waterdicht tot een diepte van vijf meter" Betekent dit dat de camera ook fatsoenlijk onderwater foto's kan maken? Zo ja is het wel een leuk speeltje voor op vakantie bijvoorbeeld.
Ik denk dat een schuifje minder gevoelig is dan een uitschuiflens. De camera zal vaak vallen als deze aanstaat en dan heeft de TX55 toch wel een grotere overlevingskans
Omdat het bij de TX55 om een camera gaat die onder water kan, zal de camera waarschijnlijk vrij solide klepjes hebben. De klepjes moeten namelijk de elektronica met kracht kunnen afsluiten, zodat er geen water uit kan. Dit soort klepjes gaan niet snel stuk, behalve als je er zout water in laat zitten.

Bovendien denk ik dat sony niet veel extra vraagt voor de memory-stick slot. Het is gewoon een feature die sony heeft toegevoegd zodat ze meer memory sticks kunnen verkopen.

Ik zou deze camera's niet per se afraden, het maakt altijd uit waarvoor je het wil gebruiken. Daarbij lijkt me dat de TX55, hoewel prijzig, toch echt een leuke gadget is. Omdat hij valbestendig en waterdicht is, en een compactcamera, is hij ideaal voor jongeren die nog niet veel met camera's hebben gewerkt, ze kunnen hem moeilijk slopen. De megapixels zijn wel excessief en lijden alleen tot grotere bestanden, met een nihile toename in kwaliteit, maar een onderwatercamera die schokbestendig is met carl zeiss lens trekt me wel.
Anoniem: 219080
@Rob Coops25 juli 2011 12:14
Ik heb de TX5 en was hier ook bezorgd over maar ik heb zelf meer last gehad van uitschuifzoomlenzen en stof die hier in kwam. Het schuifje functioneert nu nog prima :) Half jaar en 2000 foto's verder.
Schuifjes en klepjes zijn altijd de eerste dingen die stuk gaan.
Onzin, dat is alleen als je goedkope troep hebt of het van plastic gemaakt is.

Ik heb een slider telefoon (milestone 2) die al meerdere keren van een trap gevallen is, in een volle kroeg op de grond gevallen en daar flink wat rondgetrapt is, en het schuifmechanisme werkt nog altijd perfect.

Ook ken ik iemand met een Cybershot TX1 (twee generaties voorloper van de hier aangekondigde TX55), en deze camera ziet dagelijks gebruik (ik denk ondertussen wel 10.000 foto's mee gemaakt, zo niet meer) zonder dat er ook maar iets van slijtage te merken is aan het schuifje.

Ik denk dat de fijnmechanica in een uitschuiflens veel gevoeliger is voor slijtage of kapot gaan door een keer stoten/vallen dat zo'n klepje. Maar ik ben geen werktuigbouwer dus wat weet ik? Ik spreek alleen uit ervaring.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 juli 2011 14:56]

Zit er in de Cyber-shot TX55 nu ook een Carl-Zeiss lens?
Knap dat dat kan... 5x optische zoom in een camera van 13,2mm dik!
Sony gebruikt toch wel vaker Carl-Zeiss-lenzen in hun Cybershots? Ik vond de 10fps eerder knap, ben benieuwd of dat ook voor volle 16MP-resolutie geldt!
Anoniem: 293772
@tobiasvs25 juli 2011 14:37
Dat geldt voor de volledige resolutie! (wel slechts 1 seconde tenzij ze een grotere buffer hebben gestoken in dit model)
Aan de linkerkant zie je in grijze tekst (wat lastig te lezen) idd dat de lens door Zeiss ontworpen is.
16,6 Megapixel en maar 5x optiche zoom? Wie gebruikt nu daadwerkelijk 16 MP? Ik heb een 3MP camera en de foto's daarvan zijn groot genoeg voor meeste gebruik. Voor posters is 6MP misschien handig, maar 16MP gaat me wel heel erg ver. Misschien handig als je fotobehang wilt, maar voor gemiddeld gebruik lijkt het mij niet nodig. Optische zoom vind ik daarintegen wel heel erg belangrijk, en dan vind ik 5x weer erg tegenvallen.
Omdat dit nog steeds consumenten aantrekt, denkende dat meer megapixel een scherpere foto oplevert. Feit is dat de meeste mensen aan 3Mpix genoeg hebben en ze beter is een keer kunnen gaan innoveren op betere sensoren met minder ruis bij hogere ISO waarden.
Anoniem: 154505
@DaSt198625 juli 2011 13:53
Zeggen dat 5x zoom te weinig is, is misleidend. Die factor zegt niet veel. De uitersten van het zoombereik zijn interessant. Een groothoek van 25-26 mm is dan heel netjes. Bij de concurrentie begint het vaak pas vanaf 28 mm. De uiterste tele-stand is minder interessant omdat hetzelfde effect met een uitsnede van de foto bereikt kan worden. Dankzij 16 megapixel en Carl Zeiss optiek. Alle puzzelstukjes vallen zo in elkaar. Het is gewoon een goed doordacht ontwerp.
Anoniem: 382732
@DaSt198625 juli 2011 18:12
Jouw redenatie klopt helemaal, maar vergt wel 5 regels tekst om het te vertellen.

Bij Dixons hoeft de verkoper alleen maar te zeggen: "Deze is beter want hij heeft 16 megapixels".

En als dat voor 90% van de klanten voldoende is om de keuze te maken zijn al die andere argumenten, hoeweel 100% correct, niet meer van belang.
interne 5x-zoomlens
Ik was benieuwd of dit optisch was dus heb even gegoogeld:

a new digital zoom technology called By Pixel Super Resolution, which promises to double the camera's 5x optical zoom range while still capturing 16.2-megapixel images at full quality.

Het is dus interne optische zoom en daar bovenop tot 10x zoom met een nieuwe digitale zoom technologie.
De TX55 krijgt een adviesprijs van 380 euro
In Amerika gaat hij $350 kosten (bron). Zelfs in dollar-prijs is hij duur, maar voor €380 blijf ik er ver van uit de buurt!
€380 euro is de adviesprijs. Vaak is dat niet de prijs waarvoor ze in de winkels komen te liggen. Mits het een beschermde prijs is natuurlijk.
en in staat om een val van maximaal anderhalve meter te overleven.
Dan richt deze camera zich dus op de aziatische markt }> . In de westerse wereld zit het gemiddelde oog ongeveer 1 meter 60 (als je uitgaat van een gemiddelde van 1 meter 70).... laat je hem dan uit je handen kletteren, heb je dus pech...

statistische gegevens

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 25 juli 2011 11:34]

Deze cameras hebben geen zoeker, dus zo relevant is ooghoogte niet. Daarnaast zal t er meerom gaan dat de camera robuust is dan dat je hem elke keer van 1,50m laat vallen...
Wat is die wx30 duur voor de weinig spannende specs (met name de zoom).

@Dasiro: Deze camera's werken met liveview, uberhaupt geen zoeker, dus zolang het scherm een goede verticale kijkhoek heeft hoeft ooghoogte niet.

[Reactie gewijzigd door Rexxar op 25 juli 2011 19:59]

geen optische zoeker, aangezien het geen spiegelreflesh is, maar wel een digitale zoeker. Je moet het toestel dan niet op je gezicht plakken, maar gaat het meestal toch op ooghoogte houden om een iets of wat deftig perspectief te hebben
Het vallen gebeurt vooral uit de broekzak. En dan nog, als hij tot 1.5 meter valbestendig is, wil dat niet zeggen dat hij direct kapot gaat bij een val van 1.6 meter, waarschijnlijk zal hij een val van 2 meter ook nog wel overleven. Je hebt alleen geen garantie meer als hij daar aan kapot gaat.
De momenten dat mensen een camera laat vallen is waarschijnlijk niet wanneer men een foto probeert te nemen.
Huidige generatie compact camera's van een beetje merk sneuvelt of door het vergeten te gebruiken van het polsriempje of door strandzand/red bull/andere troep. De mechaniekjes krijgen de kans niet om te slijten
Wordt de huidige generatie compact camera's niet gewoon door senioren gekocht, voor wie het logisch is dat je om foto's te maken een fototoestel gebruikt, de jeugd gebruikt gewoon hun mobieltje. De fotofanaten slepen hun DSLR en lenzen tassen overal mee heen.
Anoniem: 382732
@mashell25 juli 2011 18:13
En laten die senioren nu het meeste geld te besteden hebben.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee